Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα RANGER (RAdars for loNG distance maritime surveillancE and Search and Rescue opeRations), στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Μάιο του 2016, είχε διάρκεια 44 μηνών και χρηματοδοτήθηκε με € 7.992.312,5 από τον προϋπολογισμό του προγράμματος Horizon 2020.

Το πρόγραμμα RANGER είχε ως στόχο, και πέτυχε, την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας επιτήρησης συνδυάζοντας χερσαία ραντάρ επιτήρησης με προηγμένες τεχνολογίες έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό, την ανίχνευση και την αναγνώριση σκαφών στη θάλασσα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπέρ της υπηρεσίας ESR (European Search and Rescue) με στόχο την ασφάλεια των θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα). Το σύστημα RANGER δοκιμάστηκε σε δύο περιοχές της Μεσογείου, στη Γαλλία και την Ελλάδα με τέσσερα πρωτότυπα και σε πραγματικές συνθήκες.

Για την σημαντική ελληνική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 και τα θετικά αποτελέσματα της μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *