Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «AviaPro» οι τουρκικοί S-400 ανίχνευσαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-22 εν πτήση πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δύο (2) συστήματα S-400 που διαθέτει η Τουρκία βρίσκονται στην Αεροπορική Βάση Mürted κοντά στην Άγκυρα. Η απόσταση μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας είναι 170-200 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι είναι εντός του ραντάρ των S-400. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «AviaPro» τα αμερικανικά μαχητικά ανιχνεύτηκαν τουλάχιστον τρεις (3) φορές. Σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS αναφέρει σε δημοσίευμα του ότι η Άγκυρα επιβεβαίωσε τις δοκιμές εντοπισμού F-16, από S-400, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2019 και συγκεκριμένα το Νοέμβριο.

Comments

  1. Μέσα… καλοκαιρινά μπανάκια κάνουν. Επίσης εντόπισαν και το έλκηθρο του Αι Βασίλη που έκανε μεταστάθμευση για να περιμένει τα Χριστούγεννα του 2020.

  2. Προφανώς χάσατε επεισόδια όπως και οι παρακάτω σχολιαστές, αφού η απόσπαση μαχητικών F-22A στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι νέο ούτε μυστικό.

   Your Air Force
   F-22 fighter jets are in Romania to keep tabs on Russia’s Black Sea antics

   «The largest deployment of the multirole fighter to the continent, officials said, is meant to «bolster the security of NATO allies and partners in Europe» while showcasing its flexibility to fly throughout the region.»

   «The deployment near the Black Sea comes as U.S. commanders re-evaluate the military’s role, reach and responsibilities in Europe. Russia’s resurgence has forced Washington to rethink troop levels in Europe, eyeing a larger, permanent force that would help deter an unexpected fight against Russian forces.»

   https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2016/04/25/f-22-fighter-jets-are-in-romania-to-keep-tabs-on-russia-s-black-sea-antics/

   1. Επειδή δεν ήταν και η μόνη περίπτωση η χρόνια που έγινε.

    POLITICS Two stealth F-22 Raptor fighters join military drill in Romania

    Two stealth F-22 Raptor fighters belonging to the U.S. Air Force joined a training exercise at the Campia Turzii military base in central Romania. Some 15 crew members of the U.S. Air Force also took part in the exercise, which also included F-16 fighters belonging to the Romanian Air Force as well as F-15 U.S. fighters temporarily stationed at the Campia Turzii airbase, according to Romania’s Defense Ministry.

    The F-22 fighters are part of the 95th Fighter Squadron at Tyndall Air Force Base and arrived to Europe at the beginning of August. This is for the second time when F-22 Raptor fighters arrive in Romania. The first time was in 2016.

    https://www.romania-insider.com/two-stealth-f-22-raptor-fighters-join-military-drill-romania

    Έτσι εμφανίζονται λοιπόν τα F-22 επάνω απο την μαύρη θάλασσα και -αν παρατηρήσετε του γεωγραφικούς χάρτες- σε σχετικά μικρή απόσταση απο την Σεβαστούπολη στην Κριμαία όπου είναι η έδρα και το αρχηγείο του ρωσικού στόλου της μαύρης θάλασσάς.

 1. Συγνώμη, αλλά το άρθρο μοιάζει λίγο κακή αντιγραφή από κάποιον που είτε έγραψε ότι να είναι, είτε κάτι δεν έχει γραφτεί καλά και με μπερδεύει.

  1) Η Άγκυρα δεν είναι τόσο κοντά στην Μαύρη θάλασσα, η απόσταση νομίζω είναι 400 χιλιόμετρα. Αν είναι 400 χλμ, είναι σχετικά απίθανο να το έπιασε ακόμη και με ανακλαστήρες, ή και αν το έπιασε σαν ίχνος (λόγω ανακλαστήρων), ήταν τόσο μακριά που δεν θα κατάλαβε καν τι ήταν.

  2) Είτε 200 χλμ είτε 400 χλμ, αν θυμάμαι καλά μεταξύ Άγκυρας και Μαύρης Θάλασσας μεσολαβούν βουνά, άρα είτε το S400 έπρεπε να είναι στην κορυφή εντελώς και το F22 σε μεγάλο ύψος, και με ανακλαστήρες, ή δεν ξέρω τι άλλο.

  3) Όπερ υπάρχουν οι βασικές περιπτώσεις (με σειρά πιθανότητας):
  -Η ιστορία να είναι αστικός μύθος (μάλλον)
  -Να είχαν ανακλαστήρες και να πετούσαν σε πολύ μεγάλο ύψος στα παράλια της Τουρκίας στην Μαύρη θάλασσα, και να τα έπιασε το S400 αν ήταν στην κορυφή κάποιου πανύψηλου βουνού, ή να μην ηταν στην Άγκυρα αλλά σε μέρος που να είναι πιο κοντά στην Μαύρη θάλασσα
  -Αν δεν είχαν ανακλαστήρες, και ήταν πολύ ψηλά το ραντάρ και τα αεροπλάνα πολύ ψηλά και στα παράλια, να έχουν τα S400 και τυχόν σήμα σε μήκος κύματος που να πιάνει στέλθ αλλά με όχι καλή ανάλυση για παραμέτρους βολής

 2. Αν θυμάμαι σωστά στο F-22 όπως και στο Spirit η ανακλαστήρες είναι ενσωματωμένοι στο αεροσκάφος και αναπτύσσονται όταν θεωρείται χρήσιμο η αναγκαίο.

  Όσον αφορά την αποκάλυψη απο το ραντάρ του S400 εξαγωγής σε τουρκική υπηρεσία και με προσωπικό χωρίς ιδιαίτερη πήρα στην χρήση του νέου ραντάρ, προκύπτουν όντως μερικά ερωτήματα, ακόμα και αν το ραντάρ είχε μεταφερθεί στα παραλία του Πόντου στις Ποντιακές Άλπεις η Kaçkar Dağları και ποντιακά: Ποντιακά Παρχάραι, που φτάνουν σε ύψος 3.932μ στο υψηλότερο σημείο και έχουν μήκος 1000χμ παράλληλα στα παράλια της μαύρης θάλασσας.

  Αυτό που θα έπρεπε να μας κάνει όμως σκεπτικούς, είναι η προτίμηση των Τούρκων στο S-400 απέναντι στο F-35 αφού επέμεναν πεισματικά στην αγορά του παρά τις μεγάλες πιέσεις των αμερικανών.

  1. Πήραν τα S-400 όταν τα χρειάζονταν για την εξωτερική πολιτική τους στην Συρία κ μετά στη Λιβύη. Αργότερα θα πάρουν και τα F-35, εδώ θα είμαστε να τα λεμε

   1. Γενικά δεν αποκλείεται αυτό, αλλά απο αυτά που είναι γνωστά μέχρι στιγμής η συνεργασία στο πρόγραμμα με την Τουρκία θα σταματήσει εντελώς, και η παραγωγή εξαρτημάτων απο τουρκικές εταιρίες για το αεροσκάφος θα πάει σε άλλη χώρα που συμμετέχει.

   2. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αναθεωρητικές βλέψεις για όλη την περιοχή, και γνωρίζει ότι για τον λόγο αυτό θα έρθει σε κόντρα με κατεστημένα συμφέροντα. Αλλά και η οικονομία της βαδίζει σε λεπτές γραμμές. Γι’ αυτό και αυτονομείται αμυντικά και γεωπολιτικά όσο μπορεί.

    Η φύση του προγράμματος του F-35 είναι εγγενώς αντιδιαμετρικά αντίθετη σε αυτό το δόγμα της Τουρκιάς. Όποιος πάρει το F-35 γίνεται ισοβίως εξαρτώμενος από την LM και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οι δήθεν 120 μονάδες που είχε δηλώσει την πρόθεση (χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρυσμα) να αποκτήσει φαίνεται ότι ήταν μια ανατολίτικη μπλόφα ώστε να αποκτήσουν τα ερείσματα του «καλύτερου πελάτη» εκ του μηδενός. Δούλεψε όσο δούλεψε η μπλόφα, ήρθε και η στιγμή που την απέσυραν παριστάνοντας και τον θιγμένο. Win-win που λέμε, και το F-35 γλύτωσαν με το κόστος και τις εξαρτήσεις που έχει, και τους «χρωστάνε».

    Εμείς φοβάμαι θα το φορτωθούμε στο τέλος, που σκουπίζουμε τις αποθήκες του Θείου Σαμ έχοντας προηγουμένως δώσει εν λευκώ γη και ύδωρ.

    1. Τα είπες όλα αδελφέ… ακόμα κι αν το πάρει, θα είναι σε πολύ μικρότερη ποσότητα, τόσο όσο να μπορεί να πιέσει εμάς και τόσο όσο να κρατήσει την εμπλοκή της στην βιομηχανική παραγωγή του αεροσκάφους.

  2. Το ότι προτίμησαν S400 vs F35 δεν θέλει και πολύ σκέψη γιατί έγινε, πέραν του ότι με την κίνηση αυτή τους χορεύει όλους στο ταψί. Αν εγκαταστήσει 2 συστήματα S400 στα κατάλληλα σημεία, μπλοκάρει πλήρως την πρόσβαση Ελληνικών αεροπλάνων σε Κύπρο και Καστελόριζο, και μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό και την πρόσβαση αεροπλάνων στην περιοχή που είναι η ένωση ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου.

   Χωρίς εναέρια κυριαρχία ή έστω βοήθεια, το Καστελόριζο ένα ντου να του κάνουν και με απλές βάρκες, θα πέσει, καθώς μέχρι να φτάσει κάτι δικό μας εκεί προς σοβαρή υπεράσπιση θα είναι αργά.

   Τα F-35 θα τα χρειαζόταν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, εδώ έκανε σκακιστική κίνηση και αποφάσισε ότι θα πάει για πόλεμο σημείου, και ότι ενώ τόσα χρόνια λέμε ότι αν πάει η Τουρκία σε πόλεμο σημείου εμείς θα πάμε σε ολικό, στο τέλος θα κωλ..σουμε και δεν θα το κάνουμε, άρα μετά θα δεχτούμε το αίτημά του για την ΑΟΖ. Οπότε τα F-35 δεν του χρειάζονται.

   Φυσικά περαιτέρω λένε διάφορα για δική του αυτοπροστασία κτλ, αλλά νομίζω ότι είναι ξεκάθαρό ότι και διπωματικά ήταν ένα χαρτί που τον βόλεψε πολύ, και στρατιωτικά είναι μια πολύ εύστοχη κίνηση. Δεν είναι τυχαίο πως όλες τους οι κινήσεις περί ΑΟΖ μας, έχουν σαν υποτιθέμενο σημείο τήξης περίπου τα τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου όταν οι S400 θα είναι απόλυτα έτοιμοι (εμείς θα είμαστε για αυτούς?).

   Όπερ, αρχές Οκτωβρίου πάει για γεώτρηση, εμείς πάμε (αν πάμε) για τζαρτζαρίσματα, μέσα Οκτωβρίου κάνει escalate, και ακολουθούμε και εμείς, και αρχές Νοεμβρίου (αν το escalation συνεχίζει), κάνει κίνηση στο Καστελόριζο και άντε γειά. Αφού δεν έχουμε ένα AB να παρκάρουμε εκεί κοντά, όλα τα άλλα είναι οδοντόπαστες, η μόνη επιλογή θα είναι να πάμε full scale. Εκεί θα παρέμβουν όλοι, εμείς θα το παίζουμε κρατάτε με θα τους λιώσω και στο τέλος θα ανακαλύψουμε νέες ερμηνείες του δικαίου της θάλασσας, θα πάμε σε προσυνεννοημένη διαιτησία και θα χάσουμε την μισή ΑΟΖ.

   Πρέπει να έχουμε 5 διαφορετικά εναλλακτικά πλάνα (δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι αυτά, από επίθεση με σκαλπ, καταδρομική, τζαμάρισμα κτλ) με πολύ μεγάλες ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας να τα καταστρέψουμε, αλλιώς απλά θα πιαστούμε στον ύπνο και θα χάσουμε. Και φυσικά και οι ίδοι δεν θα περιμένουν τα πλάνα μας αλλά θα έχουν τα δικά τους (πχ να γεμίσουν τον τόπο Koral για να τζαμάρουν πυραύλους και αεροπλάνα, μεγάλη φύλαξη κτλ).

   Έπρεπε τώρα να είχαμε έστω 5 F-35 για μια και μόνη αποστολή που θα άλλαζε την σκακιέρα

   1. Σαφώς είχαν μεγαλύτερο συμφέρον απο αυτή την επιλογή, αλλιώς δεν θα προχωρούσαν στην υλοποίηση παρά το μεγάλο κόστος για τις εγχώριες εταιρίες που είχαν υπογράψει συμφωνίες με τους αμερικανούς για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αυτό είναι νομίζω το σίγουρο.

    Όσον αφορά τα F-35 για την Ελλάδα έχω όμως άλλη άποψη, για τεχνικούς και για τους λόγους που επισήμανε ο Spiral στο παραπάνω του σχόλιο.

   2. Τα σημερινά F-35 έχουν διαθεσιμότητες της τάξης του 30% ή λιγότερο. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ανταλλακτικών, ατελείς βιβλιοθήκες απειλών κτλ, κτλ που έχουμε ξαναπεί. Για να έχουμε 5 F-35 διαθέσιμα για μια αποστολή θα έπρεπε να διαθέτουμε μια ενισχυμένη μοίρα τουλάχιστο. Και με την πιθανότητα να «ενημερωθούν» οι Τούρκοι για την αποστολή πριν αυτά καν απογειωθούν από τα συστήματα του F-35, την LM και τις ΗΠΑ ή ακόμα και να μην «εγκριθεί» καθόλου από τα κεντρικά στις ΗΠΑ μια αποστολή που προκαλούσε ρήξη στην συμμαχία του ΝΑΤΟ . Και ποια είναι τα όπλα με τα οποία 5 μόλις F-35 θα έκαναν την διαφορά; Το F-35 ΔΕΝ κάνει για την Ελλάδα με εχθρό την Τουρκία. Καλύτερα να στέλναμε 10 SCALP με τα Μιραζ. Θα είχαν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα αιφνιδιασμού.

    1. Αυτό που εννοώ δεν είναι ότι τα 5 F-35 θα κάνουν όλο τον πόλεμο, ένα απλό πράγμα, μια αποστολή, θα είχαν να εκτελέσουν, να βγάλουν από την μέση τους S-400.

     Καταλαβαίνω απόλυτα το θέμα με τις ΗΠΑ, και την δυνατότητα να τα μπλοκάρουν κτλ και ναι είναι μεγάλο ντεζαβαντάζ αυτό, και φάνηκε στην Αίγυπτο που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 στην Λιβύη όπου φάνηκε ότι καλά που πήρε και Ραφάλ (και εμείς τελικά καλά που πήραμε και Μιράζ).

     Ωστόσο για την χρήση του σκάλπ (βασικά την αποτελεσματικότητά του) δεν θα ήμουν σίγουρος καθώς είναι προφανές ότι δεν θα καθοδηγούνταν από το ραντάρ του Μιράζ αλλά από gps κτλ. Ωστόσο οι Τούρκοι με τα Koral θα μπορούσαν να παρεμβάλλουν το gps ή το σήμα στον σκαλπ, θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συστήματά τους ή να έχουν ομοιώματα (αρκετά προσφιλής Ρωσική μέθοδος), ενώ τα F-35 θα μπορούσαν να πλησιάσουν πολύ πιο κοντά (υποθέτω). Δεν ξέρω, θα προτιμούσα τα F-35 αλλά ναι, με έκανες σκεφτικό τώρα… Δεν είναι κακοί και οι σκαλπ, αλλά θα μπορέσουν?

 3. Ta S400 einai «gyro» apo thn Agkyra. Den einai mesa sthn Agkyra. 0ymamai eixa diabasei persi oti to ena S400 enai 30xm notia/notioanatolika ths Agkyras (gia kalypsh apo Iraq/Iran, Kourdous, Syria, klp), kai to allo 70 h 80km boreia/borioanatolika ths Agkyras prws Russia kai Maurh 0alassa. Eidika auto to S400 pio konta sthn Maurh 0alassa htan gia na amyn0ei h Agkyra apo epi0esh Rwssias. An pernage kanenas pyraulos (h 2, 3) apo auto to S400 katerxomenos apo Rwssia, tote ypoti0ete oti to allo S400 pio konta sthn Agkyra 0a to ekane lock na to katastrepsei – diladh ws backup system.

  Auto to ar0ro pantws den leei sxedon tipota, kai mallon Tourkikh h Rwssikh propaganda einai.

  1. «Eidika auto to S400 pio konta sthn Maurh 0alassa htan gia na amyn0ei h Agkyra apo epi0esh Rwssias.»
   Μας τρέλανες φίλε. Θα αφήσουν οι Ρώσοι να χρησιμοποιήσουν S-400 οι Τούρκοι εναντίον τους;
   Το S-400 είναι με διαφορά το καλύτερο αντιαεροπορικό στον κόσμο. Χτυπάει 380χλμ. μακριά, μέχρι 30 χλμ. ύψος, ταχύτητα 2χλμ/δευτερόλεπτο, πολλούς στόχους ταυτόχρονα και με το Phased-Array-Radar μπορεί να ανιχνεύσει και ότι stealth μαχητικό πετάει.
   Υπάρχουν όμως τρόποι να τα αντιμετωπίσεις και πιστεύω οι ειδικοί (εύχομαι και οι δικοί μας) να ξέρουν πως.

  1. adpanos

   Ίσως επειδή δεν μπορεί να ισχύει αυτό που δεν επιτρέπεται να ισχύει , αφού η προπαγάνδα περί αμερικανικών υπερόπλων έχει θολώσει τα μυαλά ανθρώπων που θέλουν να πιστέψουν στο παραμύθι προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην αντίληψη αρκετών.
   Η απώλεια εκατοντάδων αμερικανικών αεροσκαφών που έπεσαν θύματα σοβιετικών αντιαεροπορικών συστημάτων στο Βιετνάμ δεν μπόρεσε να τους πείσει, αλλά τους πείθουν άνετα οι μύθοι του μάρκετινγκ αμερικανικών εταιριών.

   Έτσι είναι «αυτονόητο» ότι το Vlo γίνεται εύκολα No η αόρατο, παρόλο που δεν υπάρχει μαθηματική και φυσική εξήγηση ως απόδειξη για το αμερικανικό φαινόμενο των αμερικανικών μαχητικών στέλθ που μετά την απογείωση χάνονται απο τα ματιά και «εξαφανίζονται» στους αιθέρες.

   Εννοείται ότι και η κατάρριψη του F-117 ήταν ατύχημα, αφού όπως είπα, δεν μπορεί να ισχύει αυτό που δεν επιτρέπεται να ισχύει, για να μη διαταράσσεται η ισορροπία στις αντιλήψεις μερικών. 😉

   1. Ενταξει αυτο ισχυει κ για τις δυο πλευρες. Θελουν να πουλησουν κ θα διαφημισουν τα συστηματα τους ως ο,τι καλυτερο κυκλοφορει κ φτανουν σε υπερβολες.

    Αλλα σ αυτο που αναφερεις, χωρις να υποστηριζω οτι εχεις αδικο, υπαρχει κ αντιλογος. Κ γιατι να τα ειδε ο s400? Που ξερουμε οτι οντως ειναι τοσο καλο το ρανταρ του που βλεπει κουνουπι στα 1000χλμ που λεει ο λογος; Που εχει χρησιμοποιηθει κ εχει καταριψει κατι σε πολεμικες συνθηκες; Ισα ισα που τα ρωσικα αντιαεροπορικα τα χουν κανει σουρωτηρι οι ισραηλινοι στη συρια.

    Απλα καλο ειναι να κραταμε λιγο αποστασεις απ τα αφηγηματα κ των μεν κ των δε απ τη στιγμη που δεν εχουμε ολα τα δεδομενα. Γιατι ναι μεν μπορει οι s400 να ειδαν τα αμερ. αεροσκαφη, αλλα μπορει απ την αλλη να ειχαν ανακλαστηρες κ αλλιως οντως να μην εβλεπαν τον πατο τους. Ποιος ξερει;

    1. andreasmp412c

     Η στάση των προμηθευτών είναι κατανοητή, το πρόβλημα είναι σε αυτούς που διατηρούν αντιλήψεις και στερεότυπα που δεν έχουν λογική η τεχνική εξήγηση, αλλά στηρίζονται σε ιδεολογίες που θυμίζουν τις ομιλίες Γκέμπελς για υπάνθρωπους της ανατολής και άλλα γραφικά του είδους.

     Προσωπικά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η ανακοίνωση των Τούρκων, για την οποία έχω εκφράσει ήδη επιφυλάξεις σε παραπάνω μου σχόλιο στην δεύτερη παράγραφο.

     Όπου έγραφα τα εξής:

     8 Ιουλίου 2020 στις 21:54
     «Όσον αφορά την αποκάλυψη απο το ραντάρ του S400 εξαγωγής σε τουρκική υπηρεσία και με προσωπικό χωρίς ιδιαίτερη πήρα στην χρήση του νέου ραντάρ, προκύπτουν όντως μερικά ερωτήματα, ακόμα και αν το ραντάρ είχε μεταφερθεί στα παραλία του Πόντου στις Ποντιακές Άλπεις η Kaçkar Dağları και ποντιακά: Ποντιακά Παρχάραι, που φτάνουν σε ύψος 3.932μ στο υψηλότερο σημείο και έχουν μήκος 1000χμ παράλληλα στα παράλια της μαύρης θάλασσας.»

     Αυτό που θέλησα λοιπόν να θίξω, είναι η επιπολαιότητα με την οποία προσεγγίζουν μερικοί το θέμα της σύγκρισης αμερικανικών και ρωσικών η κινεζικών κ.α. όπλων, πέφτοντας συνειδητά στην παγίδα στερεοτύπων και ιδεολογικών αντιλήψεων που δεν προσφέρονται για μια προσέγγιση που να έχει έστω ίχνος σοβαρότητας για το θέμα.

     Είναι άστοχο να επισημάνουμε περιπτώσεις στην Συρία με «αστοχίες» ρωσικών αντιαεροπορικών και να αφήνουμε απέξω περιστατικά η και γεγονότα αστοχιών του Patriot στο Ισραήλ και Ιράκ η το πρόσφατο με το Hawk στην περιοχή της βόρειας Αφρικής που δεν λερώθηκε και με δόξα απέναντι στην εισερχόμενη απειλή που το έκανε σκόνη, για να το θέσω ευγενικά.

     Όσο δεν γνωρίζουμε για τις πραγματικές επιδόσεις του S-400 -ως παράδειγμα- δεν γνωρίζουμε και για τα αεροσκάφη στέλθ, αφού δεν έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία. Αυτό που είναι γνωστό σήμερα, είναι ότι -με παράδειγμα- το στέλθ F-117 που ανιχνεύτηκε στοχοποιήθηκε και καταρρίφθηκε απο ένα σχετικά παλιό σοβιετικό σύστημα, ήταν λιγότερο «αόρατο» στα ραντάρ απο ότι νόμιζαν οι περισσότεροι που παρακολουθούν αυτά τα θέματα.
     Ομολογώ ότι και για εμένα ήταν έκπληξη, αλλά για εκείνους που ήξεραν ήταν αναμενόμενο η θέμα χρόνου να συμβεί, και αυτό παρά την ισχυρή παρουσία μέσων καταστολής αεράμυνας στην περιοχή.

 4. Ithela na rwtisw ti gnwmh twn sxoliastwn, mou fanike eksarxis periergo to pws i rwssia apodesmefse ena toso euaisthito oplo se enan etairo toso anaksiopisto opws oi seltzoukoi. Toses eiaisthites plirofories twn sustimatwn rantar den fovithike kaneis tous oti ta sustimata afta mporoun na kataliksoun se alla xeria kai na ginoun fullo kai ftero? I exoun tosi empistosuni stous soultanous?
  Ean thelei kapoios filos as pei ti gnwmi tou

  1. Πως λένε είδα φως και μπήκα? Έτσι και οι Ρώσοι, είδαν σαν ευκαιρία τις ηγεμονικές τάσεις του Σουλτάνου, που τους έκανε να καταλάβουν ότι σιγά σιγά θα θέλει /θα έχει την φαντασίωση όχι να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά να μπει στις υπερδυνάμεις του πολυπολικού κόσμου.

   Οπότε πάτησαν στην ματαιοδοξία του για να κάνουν μπάχαλο το ΝΑΤΟ, καθώς είχαν ένα τέλειο timing, έναν πρόεδρο υπερδύναμης που τους αφήνει να αλωνίζουν (για τον όποιο μυστηριώδη λόγο) και έναν whanabe Σουλτάνο.

   Επειδή οι Ρώσοι είναι μεγάλοι σκακιστές, την έλλειψη τεχνολογίας, οικονομικής δύναμης κτλ την αντισταθμίζουν με την πονηριά, καθώς για κάθε κίνηση ξέρουν και έχουν υπολογίσει τι θα γίνει στις επόμενες 20 κινήσεις αν κουνήσεις το πούλι Α ή το πούλι Β σε κάποια συγκεκριμένη θέση. Οπότε αυτή την στιγμή η Τουρκία θα έχει S400, και οι Ρώσοι εικόνα από το ραντάρ του. Επίσης το θέμα F-35 ξαφνικά έγινε για την Ρωσία win win, αν δεν πάρει F-35 η Τουρκία, δεν θα έχει η Αμερική πολύ κοντά στα σύνορά της Ρωσίας F-35, αν πάρει F-35, η Ρωσία θα πάρει άμεσα ένα σωρό μυστικά.

   Επίσης χρησιμοποιεί τον Σουλτανο σαν λαγό σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που την σύμφερε. Στην Συρία κατόρθωσαν να διώξουν τους Δυτικούς, στην Λιβύη χάρη στην επέμβαση του ενός, θα πάρει καλά ανταλλάγματα ο άλλος, και με την παρουσία και των δύο έβγαλαν όλους τους άλλους από το παιχνίδι (άντε να δώσουν κανα κόκκαλο στην Ιταλία και λίγο σε Γερμανία). Έχασαν έναν πιλότο, και γεωπολιτικά έχουν κερδίσει την Συρία, το 70% της Λιβυης, έχουν περίπου αιχμάλωτη την Τουρκία και έχουν κάνει μπάχαλο ΕΕ και ΝΑΤΟ. Με μια κίνηση πολλά οφέλη, ενώ σιγά μην μπορέσουν οι Τούρκοι να αποκωδικοποιήσουν τους S-400 (έτσι και αλλιώς δεν τους πούλησαν τους κορυφαίους πυραύλους για το σύστημα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *