Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με καθυστέρηση οκτώ (8) μηνών από τις αρχικές ανακοινώσεις, το σύνολο των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior αναμένεται να βρίσκεται στην Ελλάδα στα μέσα με τέλη του προσεχούς Μαΐου. Η διαδικασία μεταφοράς του συνόλου των ελικοπτέρων στην Ελλάδα θα ξεκινήσει σε δύο (2) εβδομάδες περίπου στην Αμερική, και τα ελικόπτερα θα πάρουν το δρόμο για την Ελλάδα. Μαζί τους θα έρθει και το 10ο και τελευταίο μεταχειρισμένο μεταφορικό ελικόπτερο CH-47 Chinook.

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για παραλαβή και των 70 ελικοπτέρων τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ στη συνέχει ο χρόνος παραλαβής μετατέθηκε για τον Απρίλιο του 2019. Τελικά, ο Απρίλιο, και συγκεκριμένα τα τέλη Απριλίου, είναι ο χρόνος που τα ελικόπτερα θα φύγουν από τις ΗΠΑ για να έρθουν στην Ελλάδα. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι η καλύτερη προετοιμασία των αναγκαίων υποδομών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα της προβλεπόμενης αποθήκευσης της τεράστιας ποσότητας ανταλλακτικών που κατάφερε να αποσπάσει η Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τα 70 ελικόπτερα, τα 36 θα είναι πλήρως εξοπλισμένα, τα υπόλοιπα 24 μερικώς ενώ τα τελευταία 10 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση. Το συνολικό κόστος απόκτησης των ελικοπτέρων και των ανταλλακτικών είναι μικρό, μόλις $ 49 εκατομμύρια, με τη συνολική ονομαστική αξία του προγράμματος να ανέρχεται στα $ 580 εκατομμύρια. Τα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν την περίοδο 1991-2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800.

Σε κάθε περίπτωση τα 70 OH-58D Kiowa Warrior θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) και του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) γενικότερα, ιδιαίτερα στις αντιαρματικές και αντιαποβατικές επιχειρήσεις, όπου τα OH-58D Kiowa Warrior μπορούν να φέρουν ως τέσσερα (4) βλήματα AGM-114K. Επίσης θα συνδράμουν σημαντική στην τακτική αναγνώριση, τη συλλογή πληροφοριών και την υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων, ενώ θα ελαφρύνουν το φόρτο εργασία των AH-64 Apache, τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα των οποίων θα μεγιστοποιήσουν αφού μπορούν να επιχειρούν από κοινού.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μαζί με τα 70 OH-58D Kiowa Warrior θα φτάσει στην Ελλάδα και το 10ο και τελευταίο CH-47 Chinook από τα μεταχειρισμένα του Αμερικανικού Στρατού, που παραλαμβάνει η Ελλάδα. Με την έλευση του τελευταίου CH-47 Chinook, η ΑΣ θα διαθέτει 25 ελικόπτερα του τύπου. Το σχετικό πρόγραμμα έχει και δικαίωμα προαίρεσης για πέντε (5) ακόμα ελικόπτερα του τύπου το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και είναι άγνωστο αν θα ενεργοποιηθεί.