Τα θέμα της εφεδρείας και της εθνοφυλακής, αναπόσπαστα κομμάτια του ενεργού στρατού, απασχολούν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Ήδη το θέμα έχει τεθεί προ των πυλών και μέσα στο Φθινόπωρο θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες σε νομικό επίπεδο.

Το σχέδιο για την εθνοφυλακή περιλαμβάνει διαρκή σύσφιξη δεσμών των Ταγμάτων Εθνοφυλακής με τους σχηματισμούς που ανήκουν και εντάσσονται σε επιχειρησιακό επίπεδο με πλειάδα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Υπέρμαχος αυτής της προσπάθειας ο πρώην Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και νυν ΥΦΕΘΑ όπου μεταξύ των αρμοδιοτήτων του, έχει τεθεί το θέμα της μέγιστης αξιοποίησης των εφέδρων και εθνοφυλάκων.

Όμως τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν εκεί. Στην Αττική για πρώτη φορά συγκροτούνται Τάγματα Εθνοφυλακής εκ των οποίων: Τάγμα Μηχανικού, Τάγμα Πληροφοριών, Τάγμα Υγειονομικού και Τάγμα Εθνοφυλακής αντίστοιχο μονάδων των Νησιών και της Θράκης. Για πρώτη φορά γίνεται οργανωμένη προσπάθεια να συγκροτηθούν Τάγματα ειδικών ρόλων και σκοπού όπως Μηχανικού, Πληροφοριών και Υγειονομικού.

Αμέριστος υποστηρικτής εφέδρων και εθνοφυλάκων ο σημερινός ΥΦΕΘΑ.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει την ένταξη ατόμων με ειδικές ικανότητες όπως χειρισμού βαρέων μηχανημάτων, την ύπαρξη ειδικών μηχανημάτων και χωματουργικών μέσων που χρησιμοποιούνται από συμπολίτες μας ενώ στο Τάγμα Πληροφοριών και Πληροφορικής, θα ενταχθούν άτομα με πολύ συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις όπως πληροφορικής, επικοινωνιών και διαβιβάσεων. Τέλος, στο Τάγμα Υγειονομικού θα αξιοποιηθούν πολίτες από τον χώρο της νοσηλείας, φροντίδας και περίθαλψης επαγγελματιών του χώρου της Υγείας.

Η συγκρότηση αντίστοιχων Ταγμάτων Εθνοφυλακής ξεκινά πιλοτικά από την Αττική και σταδιακά διευρύνεται και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας. Στόχος είναι η συγκρότηση μονάδων επιφορτισμένες με καθήκοντα πολιτικής προστασίας και εσωτερικής ασφάλειας έναντι πάσης φύσεως απειλών. Η συγκρότηση Τάγματος Πληροφοριών και Πληροφορικής γίνεται πάνω στα Ισραηλινά πρότυπα και είναι η μεγαλύτερη καινοτομία του παρόντος σχεδίου.

Ταυτοχρόνως, η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση εφέδρων οπλιτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών στο φετινό ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ είναι το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Το όραμα του Αλκιβιάδη Στεφανή με την αμέριστη στήριξη του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου αναμένεται σύντομα να πάρει σάρκα και οστά. Οι εξελίξεις είναι πολύ αισιόδοξες και κυρίως ουσιώδεις καθώς μετά από πολύ αγώνα και κόπο δικαιώνονται όλες οι προσπάθειες των εφέδρων και εθνοφυλάκων, στόχος των οποίων είναι το έργο τους να διευρυνθεί και να αξιοποιηθούν σε σωρεία καθηκόντων.

Comments

 1. Καλό θα είναι να οργανωθεί σωστά και να ΜΗΝ καταργηθεί εν τοις πράγμασι ή άλλως από άλλων ΥΦΕΘΑ ή Κυβέρνηση για λόγους π.χ ιδεολογικο-πολιτικούς.

 2. Πολύ καλή κίνηση που πρέπει σίγουρα να επεκταθεί. Ένα ΤΕΘ σε κάθε πρωτεύουσα νομού σύν μια Δρια ΕφΕιδΔυν από τους κατοικούντες ανά νομό θα μας έδινε μια πολύ δυνατή εθνοφυλακή. Το μεγάλο πρόβλημα όμως θα είναι και πάλι η ηλικία. Θα πρέπει μέχρι τα 24 όλοι να έχουν εκτελέσει την θηγτεία τους ώστε μέχρι τα 30 να είναι στις τάξεις των εφέδρων και μετά να μπαίνουν στην εθνοφυλακή(με την εξαίρεση των συνοριακών νομών) επιπλέον κίνητρα για όσους θέλουν η δυνατότητα αγοράς για βολή οργανωμένα πυρομαχικών και αρκετές ασκήσεις τόσο πολιτικής προστασίας όσο και με τις ενεργές μονάδες. πολλά μπορούν να γίνουν με πολύ λίγα χρήματα.

 3. Αρχικα ειμαστε ολοι τυφεκιοφοροι. Ας ξεκινησουμε πρωτα με τα βασικα του αγωνα πεζικου, ας ενημερωθουμε για τυχον νεα οπλα και εξελιξεις και μετα τοποθετειτε τους εφεδρους σε οποια μοναδα κρινεται καλυτερο. Πολυ λογικο να αξιοποιηθουν ειδικες γνωσεις και δεξιοτητες που εχει η απεκτησε καθενας μας μετα την απολυση του.

 4. 23 χρόνια Εθνοφύλακας.
  Ο Αλκ. Στεφανής ήταν ο μόνος Α/ΓΕΣ που είδα να έρχεται στις εκπαιδεύσεις μας
  και να ενδιαφέρεται για εμάς και τα προβλήματά μας.
  Αμέριστες οι προσπάθειές του για την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής,
  δυστυχώς όμως έπεφτε στον «τοίχο» των διεθνιστών φασιστερών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *