Δύο χαρακτηριστικά μηνύματα έστειλε ο νέος Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Το πρώτο είχε αποδέκτη την Άγκυρα. Το δεύτερο αποτέλεσε ένα άνοιγμα προς την εφεδρεία και την εθνοφυλακή, συστατικά στοιχεία της εθνικής αμυντικής πολιτικής. Πρόκειται για αναπόσπαστο κομμάτι του Ε.Σ.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραλαβόντος Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή:

«Ξεκινώ ευχαριστώντας τον κ. Πρόεδρο της Κυβέρνησης για την εμπιστοσύνη που δείχνει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η επιλογή και τοποθέτησή μου σε αυτή τη θέση καταδεικνύει αυτό το πράγμα.

Δεύτερον, ευχαριστώ τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό κερδίζεται καθημερινά από τη σκληρή δουλειά των στελεχών, από τη σκληρή δουλειά των οπλιτών, των ναυτών, των σμηνιτών, από τη σκληρή δουλειά των Εθνοφυλάκων και των Εφέδρων, στους οποίους δίνω ένα ιδιαίτερο μήνυμα, και τέλος, από τη σκληρή δουλειά του πολιτικού μας προσωπικού.

Επί ημερών Στεφανή ως Α/ΓΕΣ είχαν λάβει χώρα δεκάδες δράσεις υπέρ της αξιοποίησης Εφέδρων και Εθνοφυλάκων

Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που έδωσα πριν λίγο, με τη βοήθεια του Θεού. Δεσμεύομαι πως θα συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεσμεύομαι για σκληρή προσφορά αποτελεσματικής δουλειάς.

Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα. Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Στόχος μου είναι η επίλυση των προκλήσεων. Και αυτό θα επιτευχθεί με συνεργασία και βεβαίως, με την πλήρη, απόλυτη και συνεχή αφοσίωσή μου στον κ. Υπουργό.

Πάνω από όλα, όμως, βάζω την πατρίδα και την πρόοδο αυτής και πιστεύω, όπως το πίστευα και ως Αρχηγός, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει, από το δικό του μετερίζι, την πρόοδο της πατρίδας μας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητά τους είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα γίνει αυτό.

Από τα νέα του καθήκοντα ο Υφυπουργός Στεφανής αποτελεί ένα πραγματικό υποστηρικτή της εφεδρείας και της εθνοφυλακής

Δηλώνω τον απόλυτο, τον ολοκληρωτικό σεβασμό μου προς τα στελέχη και την αγάπη μου προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και το έργο που επιτελούν. Κλείνω και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου υγεία, ευτυχία, τύχη και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Υπουργό και τον κ. Αναπληρωτή για όλα όσα προσέφεραν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Να σας έχει ο Θεός καλά».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραλαβόντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου:

«Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αναπληρωτά,

Κύριοι Αρχηγοί,

Αξιότιμα και εξαιρετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,

Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι,

Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι σήμερα αποδείχτηκε – και σε διακλαδικό μάλιστα επίπεδο – πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντός καιρού, μέσα στο λιοπύρι.

Το δεύτερο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα, η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο Πρωθυπουργός, ώστε να μου εμπιστευτεί το αξίωμα αυτό. Το αξίωμα αυτό, με όλο το τεράστιο βάρος ευθύνης που φέρει, για το οποίο όμως πρέπει να επιδείξουμε, όλη η πολιτική ηγεσία, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και βάθος ετοιμότητας.

Στον απερχόμενο Υπουργό έχω να πω, επιπλέον, αγαπητέ κ. Υπουργέ, κ. Αποστολάκη, ότι είναι ακόμα περισσότερο τιμή για εμένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξαιρετικός στρατιωτικός, αλλά και στρατιώτης.

Από τώρα μπορώ να σας πω, αν και τα περισσότερα και τα ειδικότερα θα τα πούμε σε λίγες ημέρες, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όσον αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως καταλαβαίνετε, ότι στόχος μας παραμένει – γιατί διαχρονικά αυτός είναι ο στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – η διατήρηση και γιατί όχι, η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στο πρώτο του μήνυμα ο Υφυπουργός έδωσε μεγάλη σημασία στην εφεδρεία και την εθνοφυλακή

Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος κάθε Υπουργού, αυτός θα είναι και ο δικός μας και γι αυτό το στόχο θα εργαστούμε με κάθε προσήλωση, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που αναλαμβάνουμε. Ως νεαρός φοιτητής των Διεθνών Σχέσεων στο εξωτερικό έμαθα ότι βασικός παράγων της δύναμης μιας χώρας είναι η ισχύς και βασική υποπαράμετρος ισχύος είναι η ισχύς του έμψυχου δυναμικού και ότι όταν το έμψυχο δυναμικό μιας χώρας είναι υψηλής ποιότητας, ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή ισχύος. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και αυτό θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε, ώστε να πάει ακόμα καλύτερα.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας, της δημοσιονομικής συγκυρίας, των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Γνωρίζω, όμως, ότι όλοι σας, από την κορυφή της ιεραρχίας μέχρι τον τελευταίο στρατεύσιμο, στην τελευταία σκοπιά της χώρας, κάνετε ό,τι μπορείτε. Και από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και ότι σε περιόδους κρίσεων ή εντάσεων, αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε.

Αναμφισβήτητα πρέπει να πω και κάτι, το οποίο ενδεχομένως ας εκληφθεί και ως μήνυμα. Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μην φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις. Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσουμε όλοι και προς αυτό προσβλέπω και στη δική σας συνεργασία.

Κύριε Υπουργέ, κ. Αναπληρωτά Υπουργέ, σταθήκατε φρουροί στα τείχη της πόλης και κατά τη διάρκεια της δική σας θητείας οι πόλεις ήταν ασφαλείς. Επομένως, το ίδιο τώρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς.

Τέλος, προσβλέπω και πάλι φυσικά και στην απρόσκοπτη συνεργασία του Επιτελείου και των Αρχηγείων. Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολιτικής μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τούτο πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας. Αυτό θεωρήστε δεδομένο ότι θα γίνει. Και βεβαίως, κάτι που πρέπει επίσης να πω από τούτο εδώ το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, ότι μέχρι νεωτέρας ισχύουν στο ακέραιο οι εντολές του προκατόχου μου.

Από εκεί και πέρα εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, καλή τύχη, αν και προσωπικά θεωρώ ότι η τύχη είναι το σημείο όπου η προετοιμασία συναντιέται με την ικανότητα και με αυτό το σκεπτικό θα εργαστούμε όλοι.

Καλή θητεία και στον αξιότιμο κ. Υφυπουργό, που γνωρίζετε άλλωστε καλύτερα από εμένα, καθότι είστε από τα σπλάχνα και εσείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Υπουργέ, στη διάθεσή σας. Πραγματικά προσβλέπουμε στα φώτα σας και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί όλοι θα εργαστούμε ως προς τον ύψιστο σκοπό η πατρίδα να είναι ασφαλής και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, διότι όλοι σας, εκλεκτά στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, στο τέλος της ημέρας, είμαστε στρατιώτες της Ελλάδας και από σήμερα και εγώ είμαι στρατιώτης της Ελλάδας μαζί σας.

Σας ευχαριστώ και πάλι».

Comments

 1. Αγνές οι προθέσεις, όμως πραγματοποιούνται με διάφορα μέσα.
  Και τα μέσα θέλουν χρήματα, μετά την απαξίωσή τους πολλών χρόνων.
  Ούτε θαύματα γίνονται, ούτε λεφτόδενδρα υπάρχουν, αλλά σιγά σιγά πρέπει να πάρουμε εμπρός.

 2. Περί σημειολογίας.

  Υπουργος Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος:

  ‘…στόχος μας παραμένει – γιατί διαχρονικά αυτός είναι ο στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – η διατήρηση και γιατί όχι, η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ….’

  Δεν νομιζω οτι αυτος υπηρξε στοχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαφορετικα δεν θα ειχαμε προβληματα επιχειρησιακής ετοιμότητας.
  Μαλλων επρεπε να ειπωθει ᾿..διαχρονικά αυτός ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ είναι ο στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας…’.

  Υπουργος Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος:
  ᾿….Η Ελλάδα….όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις,…’

  Οταν Τουρκια με Λιβυη πανε να μοιρασουν την ΑΟΖ, αγνοωντας την Κρητη, ‘…η περισκεψη… ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις…’, μας κανει να φαινομαστε δειλοι , και δεν μας σεβονται.
  Oταν ο αλλος σε κλεβει, και κυριαρχικα σε αγνοει, δεν αντιδρας ‘… έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις,…’
  Αυτη η νοοτροπια οδηγει εθνικα στην απαξιωση και διάδοχα στη συρικνωση.
  Ασκηση Ισχυος στον κυριαρχικο μας χωρο πρεπει να ασκησουμε με πυγμη.
  Εφοσον μας κλεβουν πρεπει στην πραξη να αντιδρασουμε, και να ειμαστε ετοιμοι (και υλικα και πνευματικα) να το κανουμε.
  Πρεπει να χαραξουμε πορεια διεκδικισης δυναμικα, με συμμαχιες και ενισχυση της Εθνικης οχι Αμυνας, αλλα ενισχυση της Ἑλληνικῆς στρατιωτικης ΙΣΧΥΟΣ.

  Μπορει οι οροι(Αμυνα-Στρατιωτικη ισχυ) σημειολογικα να φαινονται -οτι ειναι ταυτοσημοι, αλλα με την παροδο του χρονου το Αμυνα και αποτροπη οδηγουν και σε νοοτροπιες ‘..περισκεψης… ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις…’, οι οποιες τελικα συμβαινουν, διοτι η περισκεψη, ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις…, εκλαμβανεται ως αδυναμια.
  Η (οριοθετηση) ΑΟΖ απο μονη της ειναι μια επεκταση του ζωτικου χωρου, που χρειαζεται στρατιωτικη Ισχυ.

  Πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπια στη σημειολογια.
  Η αποψη μου, ειναι οτι σημειολογικα θα πρεπει να σταματησουμε να κανουμε αναφορα για ενισχυση της Αμυνας, και να αναφερομαστε σε ενισχυση της Ελληνικης στρατιωτικης Ισχυος.

  ————————

  Πολεμος πατηρ παντων εστι

  Οι αναφορες του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ειναι σημειολογικα ποιο ακριβεις στο πνευμα Ισχυος :

  ᾿… Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που έδωσα….με τη βοήθεια του Θεού….
  …Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα…
  …Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας…..
  …Πάνω από όλα … βάζω την πατρίδα και την πρόοδο αυτής….
  ….οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει..την πρόοδο της πατρίδας μας.
  Να σας έχει ο Θεός καλά…’

  ———–

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *