Το MQ-9B SeaGuardian είναι ένα UAV που ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος, στις 19 Δεκεμβρίου του 2019, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε πραγματική αποστολή στο Αιγαίο από την 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ). Το σύστημα εκτέλεσε αποστολή ναυτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα σύνθεση εικόνας επιφανείας πετώντας από την 110 Πτέρυγα Μάχης έως την νήσο Λέσβο στο Ανατολικό Αιγαίο. Το MQ-9B SeaGuardian μετέδωσε εικόνα μέσω ειδικής κρυπτογραφημένης ζεύξης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε σταθμό εδάφους στη Λάρισα. Για τις επιχειρησιακές ικανότητες του MQ-9B SeaGuardian μιλήσαμε με τον Aria Mahdion, Περιφερειακό Διευθυντή Διεθνούς Στρατηγικής Ανάπτυξης της GA-ASI.

1/ Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του MQ-9B SeaGuardian;

Το MQ-9B είναι σήμερα το πιο προηγμένο UAV της κατηγορίας του στον κόσμο. Το SeaGuardian μπορεί να πετάξει συνεχώς για περισσότερο από μία ημέρα, παρέχοντας, σε πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση οπουδήποτε και αν χρειαστεί. Ο πιστοποιημένος σχεδιασμός και το ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης και αποφυγής του MQ-9B επιτρέπουν την εκτέλεση νέων αποστολών σε νέα περιβάλλοντα. Πρόκειται για ένα πολλαπλών αποστολών UAV, η σπονδυλωτή αρχιτεκτονική του οποίου επιτρέπει την ταχεία ενσωμάτωση ωφέλιμου φορτίου, κάτι που επιτρέπει την πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος προς υποστήριξη πολιτικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι χειριστές και οι ειδικοί αποστολής εργάζονται από έναν απομακρυσμένο επίγειο σταθμό, ώστε να είναι ασφαλείς από οποιονδήποτε κίνδυνο και εχθρικές ενέργειες, καιρικές συνθήκες, φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιά, σεισμός ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα μπορεί να απειλήσει το πλήρωμα, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά αεροσκάφη.

2/ Ποιες είναι οι ανθυποβρυχιακές ικανότητες του MQ-9B SeaGuardian; Τι ικανότητες θα έχει στο μέλλον;

Το SeaGuardian είναι το μόνο UAV της κατηγορίας του που μπορεί να ερευνήσει τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Διαθέτει ραντάρ έρευνας θαλάσσης που παρέχει επίγνωση της κατάστασης σε μια ευρεία θαλάσσια περιοχή, ενώ μπορεί να εκτοξεύσει ηχοσυμαντήρες για τον εντοπισμό υποβρυχίων. Αυτές οι δυνατότητες έχουν επιδειχθεί και αποδειχθεί σε ασκήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Η ικανότητα του αεροσκάφους να υποδέχεται κι άλλο εξοπλισμό και να διευρύνει έτσι το εύρος των αποστολών του, τόσο σε παράκτιες περιοχές όσο και σε ανοιχτές θάλασσες, σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στο μέλλον.

3/ Ποια όπλα είναι ήδη πιστοποιημένα στο MQ-9B SkyGuardian;

Οι διάφορες χώρες που επέλεξαν το MQ-9B, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, το Βέλγιο κ.ά. έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς τις δυνατότητες και το ωφέλιμο φορτίο των MQ-9B τους. Η General Atomics Aeronautical Systems, Inc., συνεργάζεται στενά με αυτές τις χώρες και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προσαρμόσει και να ενσωματώνει στο MQ-9B τα συστήματα που επιλέγουν οι χρήστες. Εάν ένας νέος πελάτης θέλει να εξοπλίσει το σύστημα με ένα νέο πυρομαχικό, υπάρχουν πολλές επιλογές για τον τρόπο ενσωμάτωσής του.

4/ Ποια είναι η βασική διαμόρφωση πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης του MQ-9B SkyGuardian;

Στη βασική του διαμόρφωση το MQ-9B ενσωματώνει ηλεκτροπτικό/υπέρυθρο αισθητήρα, ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες να παράξουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε πολλές διαφορετικές συνθήκες φωτός και καιρού. Επίσης ενσωματώνει το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών και συνθετικής απεικόνισης Lynx, το οποίο παράγει απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, καθώς και ένδειξη κινούμενων στόχων. Οι στρατιωτικοί χρήστες μπορούν επίσης να εξοπλίσουν τα MQ-9B με εξειδικευμένο ωφέλιμο φορτίο για επιτήρηση, επικοινωνίες ή άλλες ανάγκες, ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.

5/ Είναι το MQ-9B SkyGuardian ένα πραγματικά καλό σύστημα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις; Μπορεί να επιλεγεί και από το Λιμενικό Σώμα;

Ναι. Τα MQ-9B είναι ιδανικά για προηγμένες, σύγχρονες υπηρεσίες, όπως είναι η Πολεμική Αεροπορία ή το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας. Επιτρέπουν την επίγνωση της κατάστασης σε πολλούς τομείς, όπως η παράκτια επιτήρηση και η επιτήρηση σε ανοιχτή θάλασσα. Είναι απίστευτα ευέλικτα και έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν οποιονδήποτε συνδυασμό ωφέλιμου φορτίου. Οι χρήστες του αυξάνουν σταδιακά, τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση ενός κοινού συστήματος. Είναι επίσης πλατφόρμες με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης, δημιουργώντας ευκαιρίες σε ελληνικές εταιρείες να εξελίξουν τα MQ-9B, των ελληνικών δυνάμεων, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων ή άλλων ωφέλιμων φορτίων. Αυτό αποδεικνύει ότι το SeaGuardian δεν είναι μόνο ένα κατάλληλο UAV για την Ελλάδα σήμερα, αλλά θα καταστεί ακόμη πιο ευέλικτο και ικανό με την πάροδο του χρόνου.

Για το MQ-9B SeaGuardian μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα: