Ένα από τα εκθέματα της αμερικανικής GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems, Inc.), στη διεθνή έκθεση ναυτικών συστημάτων «EuroNaval 2020», το οποίο έχει και ελληνικό ενδιαφέρον είναι το MQ-9B SeaGuardian, που είναι η έκδοση επιτήρησης θαλάσσης του γνωστού MQ-9B Reaper. Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Δεκεμβρίου του 2019, πραγματοποιήθηκε, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ) στη Λάρισα, επίσημη επίσκεψη της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και ενημέρωση για το συγκεκριμένο UAV, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου έγινε και σχετική πτητική επίδειξη.

Πιθανή επιλογή του MQ-9B SeaGuardian από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των P-3B Orion, θα ενισχύσει την ικανότητα του να επιτηρεί αποτελεσματικά τις ελληνικές θάλασσες, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιτήρηση σημαίνει έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, των κινήσεων του Τουρκικού Ναυτικού και ακριβή εντοπισμό, επίσης σε πραγματικό χρόνο, των λαθρομεταναστών που φεύγουν από την Τουρκία και έρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αποστολές στοχοποίησης υπέρ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά.

Το MQ-9B SeaGuardian είναι έκδοση του MQ-9B SkyGuardian, αλλά με βελτιώσεις στη δομή, για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και χρήση σε ακραία καιρικά φαινόμενα και βελτιωμένο λογισμικό πτητικού ελέγχου. Επίσης το MQ-9B SeaGuardian είναι ανθεκτικότερο στην σύγκρουση με πουλιά και στην αντιμετώπιση των πληγμάτων από κεραυνούς. Επιγραμματικά, το MQ-9B SeaGuardian μπορεί να εκτελέσει σειρά αποστολών όπως συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση, υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, έρευνα και διάσωση, επιτήρηση συνόρων και αντιμετώπιση λαθρεμπορίου κ.ά.

Ο κύριος αισθητήρας του MQ-9B SeaGuardian είναι το πολυφασματικό σκοπευτικό σύστημα AN/DAS-1 MTS-B (Multi-Spectral Targeting System-B) με μονόχρωμη και έγχρωμη τηλεοπτική κάμερα ημέρα, υπέρυθρη κάμερα και κάμερα ενίσχυσης εικόνας με αποστασιόμετρο και καταδείκτη λέιζερ. Επίσης ενσωματώνει το ραντάρ AN/APY-8 Lynx II, με σύστημα συνθετικής απεικόνισης, σύστημα ένδειξης κινούμενων στόχων εδάφους και σύστημα έρευνας θαλάσσιας περιοχής. Για την ασφαλή του πτήση, ιδιαίτερα πάνω από κατοικημένες περιοχές, το MQ-9B SeaGuardian, ενσωματώνει τα συστήματα TCAS II (Traffic Alert and Collision Avoidance System) και ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast).

Επικουρικά των παραπάνω συστημάτων τα MQ-9B SeaGuardian ενσωματώνουν και σύστημα ζεύξης δεδομένων και συστήματα επικοινωνιών VHF/UHF. Τα συστήματα έχουν διάρκεια ζωής 40.000 ωρών πτήσης και μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν αυτόματα. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος που μπορούν να επιχειρούν είναι άνω των 40.000 ποδών, ενώ μπορούν να πετάν συνεχόμενα για 40 ώρες. Η μέγιστη ταχύτητας τους είναι 389 χιλιόμετρα την ώρα. Το μήκος τους είναι 11,7 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών 24 μέτρα. Το μέγιστο εσωτερικά μεταφερόμενο καύσιμο είναι 2.721 κιλά, ενώ το μέγιστο μεταφερόμενο φορτίο είναι 2.177 κιλά σε εννέα (9) σταθμούς ανάρτησης. Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 5.670 κιλά. Ενσωματώνει κινητήρα TPE331-10 της Honeywell, μέγιστης ισχύος 900 ίππων και με ψηφιακό σύστημα ελέγχου του κινητήρα.

Το MQ-9 SkyGuardian/SeaGuardian έλκει την καταγωγή του από το MQ-1 Predator, το οποίο εντάχθηκε στην Αμερικανική Αεροπορία το 2007. Στην έκδοση MQ-9A το αερόχημα έχει πιστοποιηθεί για χρήση αντιαρματικών βλημάτων AGM-114 Hellfire, κατευθυνόμενων βομβών λέιζερ GBU-12 Paveway II, βόμβες GBU-38 κατηγορίας JDAM (Joint Direct Attack Munitions) και βλήματα αερομαχίας μικρού βεληνεκούς AIM-9 Sidewinder. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα πιστοποίησης βλημάτων αέρος-αέρος πολύ μικρού βεληνεκούς AIM-92 Stinger, ενώ τον Μάρτιο του 2014, η MBDA, κατόπιν απαίτησης της Μεγάλης Βρετανίας, πιστοποίησε τη χρήση βλημάτων Brimstone (στα βρετανικά MQ-9B SkyGuardian, Protector RG Mk.1 σε βρετανική υπηρεσία).

Comments

 1. Εξαιρετικά UAV/UCAV που μας είναι πολυ απαραίτητα αλλά δυστυχώς πανακριβα… Μακάρι να καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα φθηνότερο δικό μας ώστε να δρα επικουρικά.

  1. Παίρνουμε αρκετό υλικό από τα συντρίμμια των ANKA και Bayrak – εξαγωγές στον Erdogan δεν θέλανε; πάρτε τώρα reverse engineering στα συστήματα που εξάγετε

 2. Πέραν της επιτήρησης χρειαζόμαστε και οπλισμένα UAV, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εφόσον από ΗΠΑ δεν παίρνουμε άδεια, κανένα προϊόν με αμερικανικά απάρτια δεν θα πάρει άδεια πώλησης για εμάς.
  Τα Heron που ενοικιάσαμε είναι έκδοση PT δηλαδή φέρει οπλισμό;
  Αν όχι, ας γίνει μια δημοσιογραφική νύξη για το θέμα.

 3. Θα ήταν καλά αν δεν είχαμε σκάσει όλα τα λεφτά για τα P3. Τώρα και καθώς είναι ακριβά, μάλλον θα βολευτούμε με τα Heron και βλέπουμε.

  Ωστόσο να επισημανθούν δύο μεγάλες διαφορές σε σχέση με τους Τούρκους.

  1) Τα αμερικανικά drones είναι προφανές ότι ποιοτικά σαν hardware πτήσης και ελέγχου, αλλά και σαν αισθητήρες είναι πολύ καλύτερα από τα τουρκικά, άρα μπορούν να δίνουν πολύ καλύτερη εικόνα σε εμάς.

  2) Τα αμερικανικά είναι άοπλα! Καλή η εικόνα, οι καλοί αισθητήρες κτλ, αλλά σε Λιβύη και Αρμενία το γύρισαν, όχι γιατί έδιναν καλή εικόνα, αλλά γιατί τα ίδια καθάρισαν ένα σωρό κρίσιμα συστήματα του αντίπαλου, από άρματα, πυροβολικό, αντιαεροπορικά κτλ. Αυτό το κομμάτι δεν το έχουμε με τα αμερικανικά, θα ήθελα πολύ να έχουν συμφωνήσει στα κρυφά έστω με τους Ισραηλινούς ότι σε περίπτωση που χρειαστεί, θα μπορούσαν να βάλουν ένα κιτ στα Heron ώστε να αναλάβουν και δράση με όπλα.

  1. Ούτε όλα τα τουρκικά έχουν οπλισμό αδερφέ.
   Κ όπως λέει το άρθρο τα MQ -9B SkyGuardian των Άγγλων έχουν οπλιστεί οπότε σίγουρα μπορούν να οπλιστούν κ τα MQ-9 SeaGuardian που μας ενδιαφέρουν κ τα έχουν παρουσιάσει κ στα επιτελεία.
   Τώρα αν θές φθηνά οπλισμένα UCAV’S θα σου πω ότι τέλεια επιλογή για μας θα ήταν τα δεκαδες MQ-1 Predator που αποσύρει η USAF.
   Μπορείς να τα ζητήσεις σε μια συμφωνία τύπου KIOWA ή M-1117.
   Κ επειδή πλέον δεν θα υποστηρίζονται παίρνεις όσα πιο πολλά μπορεις πανω από 150 θα αποσυρθούν ώστε μέσω κανιβαλισμού να έχεις διαθέσιμα τουλάχιστον τα 50 για αρκετά χρόνια.
   Όπλα για τα συγκεκριμένα έχουμε μιας κ είναι πιστοποιημένοι οι hellfire (μια επιπλέον αγορά θα είναι επιβεβλημένη μιας κ θα χρειαστείς κ για τα UCAV’S κ για τα Kiowa k για τα Apache).
   Κ με τόσα πολλά θα μπορούσαν να δουλέψουν κ στην ΕΑΒ κ στα ΚΕΑ οι τεχνικοί πάνω στην αντίστροφη μηχανική.

   1. Πάντα ήμουν υπέρ του να σκουπίσουμε ότι Predator υπάρχει, ακόμη και αν είναι σαβούρες (που δεν νομίζω να είναι) θα έκαναν εκπαίδευση οι χειριστές και όσοι ασχολούνται με αυτά. Θα ήταν κάτι σαν πρώτη και μαζική επαφή με drones και μάλιστα λόγω μεγάλου αριθμού, θα ήταν ταχύρυθμη εκπαίδευση.

    Ωστόσο έτερος αναγνώστης θυμάμαι σε σχόλιό του είχε πει ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει ότι παρότι τα έχουν παροπλίσει εδώ και πολύ καιρό, δεν τα δίνουν πουθενά, οποία απογοήτευση αν ισχύει. Ούτε τεχνολογία αιχμής έχουν ούτε τίποτα, ενώ στα πλαίσια της «στρατηγικής σχέσης» θα μας δίνανε αυτά, και εμείς θα γλυτώναμε λεφτά (άρα θα είχε αξία για εμάς η παραχώρησή τους) και για αυτούς θα ήταν τζαμπαντάν.

    Πάντως εγώ θα συνιστούσα στους επιτελείς μας να το τσιγκλίσουν το θέμα, και θα ήταν πολύ χρήσιμο να τα είχαμε χτές. Επίσης αν θέλουν πολλές επισκευές, μπορεί να αναπτυσσόταν σιγά σιγά μια τάξη μεγέθους εταιρειών που θα ξεκινούσε από πατέντες πως να διορθώνει προβλήματα σε αυτά, και σιγά σιγά θα μπορούσε να φτάσει στην κατασκευή, ή να βάλει πατέντες στο πως να ενσωματώσει οπλισμό κτλ.

 4. ΠΡΟΣ Κο Λαζο και Κο Νικήτα,
  να σας πληροφορήσω για το παρακάτω σημαντικό που afora ta tourkika uav
  το μηνυμα ακολουθεί σε greeklish για λογους που θα αντιληφθείτε πιο κάτω:

  Gia na katalabete tin axia tou pos leitourgei to ellado-kypriako lobby stin Ameriki..
  pro oligon imeron sinebei to exeis, kathos o CEO tis VIASAT esteile mnm pos tha stamatisoun pleon oi poliseis stin Tourkia enos component xoris tin yparxi tou opoiou einai ADYNATON na ginei diadikasia stoxopoiisis gia ta drne tou gambrou tou Soultanou.
  Pithanota na akolouthisei sxetiko dimosieuma ston istotopo tou agapitou ko Ignatiou.
  Anatethike pro kairou ereuna se epipedo PHD stin Ameriki se ypopsifio didaktora sxetika me ta trk drne.
  Kanontas tin ereyna k to zoom in out brikan ena mikro exartima to opoio psaxnontas parapano tin proeleusi tou, brikan oti prokeitai gia etaireia pou exei basi tin Kalifornia kai to onoma autis VIASAT.
  Xrisimopoiihtike kathe eidous epirroi k meso apo ellnikes k alles organoseis epi tis etaireias kai i etaireia apefasise na diakopsei tin paroxi ylikou. Prokeitai gia eidiko exeidikeumeno yliko to opoio kanei streaming k dinei ti dynatotita stoxopoiisis. Opos elegxthei sto email to opoio eida idiois ommasi to drne pleon tou gambrou apo edo kai pera einai «useless».

  1. Θα έλεγα μην πιστεύετε ότι γράφει το internet, πόσο μάλλον όταν το γράφουν μη αντικειμενικές πηγές τύπου «είμαι με την Χ πλευρά.news».

   Μπορεί να είναι αλήθεια μπορεί και όχι, ωστόσο και αλήθεια να είναι:

   1) έχουν ήδη ένα σκασμό drones, άρα θα χρειαζόταν το εξάρτημα για τους επόμενους πολέμους τους για καμιά 3ετία είναι φουλ

   2) Μην τρελλαθούμε κιόλας, η ViaSat παρέχει link 16, Υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών (στρατιωτικού επιπέδου) και μηχανάκια που κατ αναλογία με την καθημερινότητά μας είναι κάτι σαν μόντεμ για το drone για να στέλνει το data κτλ. Αν δεν τα παρέχει αυτή, θα τα παρέχει άλλη.

   3) Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι “They will no longer get our product, and I am very thankful for these peaceful protests so that the terrorism stops,” the Viasat Inc. representative told the demonstrator. Πιστεύετε εσείς ότι είπε ότι το κάνουν για να σταματήσει η τρομοκρατία? (δηλαδή ουσιαστικά ότι είπε μια χώρα σαν την Τουρκία ή το Αζερμπαϊτζάν τρομοκράτη? τέτοιες δηλώσεις δεν κάνουν εκπροσωποι εταιρειών που συνήθως χρησιμοποιούν αποστειρωμένη γλώσσα, κατά συνέπεια μοιάζει και λίγο μούφα η είδηση

 5. Ούτε όλα τα τουρκικά έχουν οπλισμό αδερφέ.
  Κ όπως λέει το άρθρο τα MQ -9B SkyGuardian των Άγγλων έχουν οπλιστεί οπότε σίγουρα μπορούν να οπλιστούν κ τα MQ-9 SeaGuardian που μας ενδιαφέρουν κ τα έχουν παρουσιάσει κ στα επιτελεία.
  Τώρα αν θές φθηνά οπλισμένα UCAV’S θα σου πω ότι τέλεια επιλογή για μας θα ήταν τα δεκαδες MQ-1 Predator που αποσύρει η USAF.
  Μπορείς να τα ζητήσεις σε μια συμφωνία τύπου KIOWA ή M-1117.
  Κ επειδή πλέον δεν θα υποστηρίζονται παίρνεις όσα πιο πολλά μπορεις πανω από 150 θα αποσυρθούν ώστε μέσω κανιβαλισμού να έχεις διαθέσιμα τουλάχιστον τα 50 για αρκετά χρόνια.
  Όπλα για τα συγκεκριμένα έχουμε μιας κ είναι πιστοποιημένοι οι hellfire (μια επιπλέον αγορά θα είναι επιβεβλημένη μιας κ θα χρειαστείς κ για τα UCAV’S κ για τα Kiowa k για τα Apache).
  Κ με τόσα πολλά θα μπορούσαν να δουλέψουν κ στην ΕΑΒ κ στα ΚΕΑ οι τεχνικοί πάνω στην αντίστροφη μηχανική.

 6. Αν ισχύουν ακόμα οι πληροφορίες στοιχίζει γύρο στα 16 εκατ. Fly away η γύρο στα 25 εκατ. System Price έκαστο, για τους αμερικανούς.
  Ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί να φέρει το ατρακτίδιο ηλεκτρονικής αναγνώρισης Sage 750 electronic emission sensor pod της Leonardo που μπορεί να εντοπίζει ραντάρ εχθρικών αντιαεροπορικών στο έδαφος.

  https://www.worldglobal.co.uk/2020/09/12/mq-9b-seagaurdian-integrated-with-leonardos-radar-sniffing-sage-750/

 7. @agnostosependytis
  https://www.cbc.ca/news/politics/turkey-armenia-azerbaijan-drones-bombardier-1.5775350

  και το παρακάτω από τον καθηγητη Πανεπιστημίου κυπριακής καταγωγης σε αμερικάνικο παν/μιο
  From: **************************************
  Date: 24 October 2020 at 05:07:38 EEST
  To: undisclosed-recipients: ;
  Subject: Re: Another blow to the T. Drones

  I forgotten to mention that behind all these is one person who started it all.He is a PhD student of mine. Everything is his own initiative. He is Armenian and his cousin is at the front line. Very smart guy. One of the reasons I passed it around is for all of us to understand that sometimes even a single person can make a big difference and we should encourage all to get involved in different ways. We are under a major threat by Turkey and I see no way to avoid a major war.

  I strongly believe that Greece and Cyprus has some of the best brains in technologies and research in the world and can achieve miracles compared to the Turks. We should have been way ahead in drones and other automated military vehicles.

  **************************************

  Webpage: **************************************
  ***************************************

 8. Ναυτικό Predator C «SeaGuardian» Avenger θέλω με οποσδήποτε αισθητήρα μαγνητικών ανωμαλιών/MAD, τορπίλες και δε θάταν κακό να είχε και κάναν αντιπλοικό και από αερομαχίας τους IRIS-T. Ναυτικό UCAV με τα όλα του για να πλαισιώσει επάξια τα Ρ-3.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *