Προχωρά το ζήτημα της απόκτησης των συνολικώς 18 αεροσκαφών για τη ΠΑ. Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από την είδηση κατά την οποία η Γαλλική αεροπορία θέτει νέα παραγγελία στον γαλλικό αεροναυπηγικό κολοσσό της Dassault Aviation για δώδεκα νέα μαχητικά αντισταθμίζοντας την απώλεια αεροσκαφών από αυτά που θα παραχωρηθούν στη ΠΑ.

Όπως έχουμε αναφέρει οι συζητήσεις για την απόκτηση των ελληνικών Rafale F3R είναι σε προχωρημένο στάδιο και στόχος είναι ως το τέλος του έτους να υπογραφεί η σύμβαση. Την είδηση για την απόκτηση δώδεκα ολοκαίνουργιων αεροσκαφών για τη Armée de l’Air επιβεβαίωσε και η γαλλίδα υπουργός άμυνας με δηλώσεις της Φλορένς Παρλί.  

Η κατεπείγουσα γαλλική παραγγελία για δώδεκα Rafale αποδεικνύει και το κατεπείγον ελληνικό αίτημα για άμεση παραχώρηση αεροσκαφών και έναρξη παραδόσεων στα μέσα του 2021.

Όπως είχαμε αναφέρει στις 23/9:

Το πρώτο είναι η γαλλική αποδοχή του ελληνικού αιτήματος όλα τα αεροσκάφη να είναι της έκδοσης F3R ώστε να υπάρχει κοινή υποδομή και πλήρης ομοιογένεια. Το δεύτερο αφορά το συνολικό κόστος, το οποίο όπως πληροφορούμαστε θα κυμαίνεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αφορά το κόστος των νέων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών εκ των οποίων 14 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια (δυο καινούργια και δύο μεταχειρισμένα), εκπαίδευση, απόκτησης ενός εξομοιωτή πτήσης καθώς και πακέτο τεχνικής υποστήριξης για τα πρώτα έτη.

Στη παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της MBDA για το ζήτημα των όπλων των Rafale που θα περιλαμβάνουν ένα μικρό απόθεμα Meteor.