Προχωρά με γοργούς η διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών για την απόκτηση συνολικώς 18 αεροσκαφών Rafale. Νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες και στοιχεία έχουν περιέλθει στον γράφοντα και το DefenceReview.gr που σχετίζονται με το συνολικό κόστος του προγράμματος και την έκδοση των αεροσκαφών.

Θα επικεντρωθούμε σε δυο βασικά θέματα: Το πρώτο είναι η γαλλική αποδοχή του ελληνικού αιτήματος όλα τα αεροσκάφη να είναι της έκδοσης F3R ώστε να υπάρχει κοινή υποδομή και πλήρης ομοιογένεια. Το δεύτερο αφορά το συνολικό κόστος, το οποίο όπως πληροφορούμαστε θα κυμαίνεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αφορά το κόστος των νέων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών εκ των οποίων 14 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια (δυο καινούργια και δύο μεταχειρισμένα), εκπαίδευση, απόκτησης ενός εξομοιωτή πτήσης καθώς και πακέτο τεχνικής υποστήριξης για τα πρώτα έτη.

Στη παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της MBDA για το ζήτημα των όπλων των Rafale που θα περιλαμβάνουν ένα μικρό απόθεμα Meteor.

Όπως γνωρίζουμε η γαλλική αεροπορία θα μεταβιβάσει τα μεταχειρισμένα μαχητικά στην Dassault και ακολούθως η γαλλική εταιρεία θα τα μεταπουλήσει στη ΠΑ. Επειδή θέλουμε να είμαστε ακριβείς και αντικειμενικοί τα παραπάνω χρηματικά ποσά αφορούν τη τελευταία ενημέρωση και όπως αντιλαμβάνεστε όλα μπορούν να αλλάξουν.

Επίσης, η ΠΑ προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει για το μέλλον των 18 Mirage 2000 BGM/EGM. Υπάρχουν πολλές σκέψεις η ΠΑ να κρατήσει τελικώς τα αεροσκάφη δεδομένου ότι η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης που υπογράφτηκε σε συνδυασμό με την άριστη δομική αντοχή των Mirage 2000 BGM/EGM επιτρέπει στη ΠΑ να συνεχίζει να τα αξιοποιεί σε αποστολές Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν στον γράφοντα πως οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών θα είναι το καλοκαίρι του 2021 με τη προϋπόθεση πως η τελική σύμβαση θα έχει καταρτιστεί και υπογραφεί ως τα τέλη του 2020. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως αμφότερες πλευρές κατά τη παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης εμφανίζονται ευέλικτες και ταχύτατες ως προς τη λήψη αποφάσεων γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία.   

Κλείνοντας, άλλη μια θετική είδηση που σας μεταφέρουμε είναι πως την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα η έναρξη ενεργοποίησης των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων της FOS των Mirage της 114 ΠΜ.

Comments

 1. Τα Mirage 2000EGM/BGM μπορούν και πρέπει να διατηρηθούν σε λειτουργία στην Ελλάδα. Θα ελαφρύνουν τα Rafale στην αντιμετώπιση ναυτικών στόχων και με μια μικρή αναβάθμιση μπορούν να συνεργαστούν ψηφιακά μαζί τους με ταυτόχρονη αξιοποίηση των MICA. Θα μεγιστοποιηθεί το τακτικό όφελος με τη συνύπαρξη και των 3 τύπων των γαλλικών αεροσκαφών. Aξίζει η επένδυση.

  1. απο τη στιγμη που εχουμε να αποσυρουμε πρωτα τα φ4, δεν εχουμε την πολυτελεια να δωσουμε τα Μιραζ 2000. Με το που παραλαμβανουμε τα 18 Ραφαλ, αποσυρουμε αμεσως τα φ4 , οθτως η αλλως ειναι ηδη ξεπερασμενα, και στελνουμε στην Ανδραβιδα τα 18 Μιραζ 2000 για το ρολο της αεροπορικης τακτικης και το ρολο που εχουν τωρα τα φ4 , δηλαδη εφεδρεια για περιπτωση πολεμου. Ετσι θα εχουμε παλι 3 τυπους για συντηρηση, δλδ ραφαλ ,φ16 και Μιραζ.

   1. Τα F4 θα αποσυρθούν όταν έρθει στην Ελλάδα το F35……δε σχετίζονται με τα Rafale.

    Εχουν υποστεί αναβάθμιση στο ρανταρ, μπορούν να εξαπολύουν AMRAAM…..και ως δικινητήρια και με μεγάλη εμβέλεια θα αναλάβουν ρόλους αναχαίτισης BVR στο τρίγωνο Ροδου Καρπάθου-Καστελόριζου….

    1. Έχει κυκλοφορήσει πως λιγότερα από τα μισά F4 είναι πλέον επιχειρησιακά
     Τα υπόλοιπα λιάζονται στη Τανάγρα μαζί με πολλά αλλα αεροπλάνα!
     Υπογράφηκε FOS αλλα με τις παραπάνω συνθήκες δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση
     Διατηρείται σε υπηρεσία για να δικαιολογείται μια Πτέρυγα Μάχης και επειδή θέλει διμελές πλήρωμα δηλαδή δυο για πτητικό επίδομα!

    2. Τα f-35 αν είναι να έρθουν αοπλα για την Ελλάδα καλύτερα να μην έρθουν ποτέ. Και ελπίζω να μην ισχύει αυτό που κυκλοφορεί για αμερικανικές υποδείξεις σχετικά με τα mlrs στα νησιά

   2. Τα F-4E PI2000 είναι 34. Και στη θέση τους παίρνουμε 18 Rafale (κάνε τα 20 ρε άθρωπα).
    Αυτό σημαίνει ότι η οροφή του στόλου μειώνεται κατά 18 μονάδες. Δηλαδή από 231 σε 213.
    Εάν φύγουν ΤΩΡΑ και τα 19 Mirage 2000, τότε πέραν των δυνατοτήτων τους (έστω και περιορισμένων) η οροφή πάει στις 194 μονάδες. Δηλαδή κάτω από το όριο των 200 μονάδων που θέλει η ΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και 32 F-16C/D Block 30 επίσης πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων πλέον και αυτών (τουλάχιστον μέχρι να γίνει η θρυλούμενη αναβάθμισή τους).
    Τούτων δεδομένων, ΔΕΝ υπάρχει περιθώριο δεδομένης και της έντασης της απειλής να φύγουν τα Mirage 2000, τουλάχιστον μέχρι να αναβαθμιστούν ΚΑΙ τα 30αρια F-16 και να έρθει άλλη μια μοίρα Rafale.

    1. Γράφω παραπάνω αλλα με πρόλαβες

     Από τα 34 F4E και τα 18 EGM ποσα είναι επιχειρησιακά?

     Μήπως πολύ λιγότερα από τα 18 rafale??

     Δεν πρέπει να κοιτάμε τις οροφές πρέπει να κοιτάμε ποσα μπορούμε να διατηρήσουμε ως επιχειρησιακά διαθέσιμα!

     1. Μπορούμε όσα θέλουμε. Το θέμα δεν είναι πόσα μπορούμε, αλλά πόσα θέλουμε.
      Άστο μην το ψάχνεις. Πριν 2 χρόνια από τα περίπου 550 εκ του προϋπολογισμού, γύρισαν πίσω στον γενικό προϋπολογισμό περί τα 200 εκ (αν θυμάμαι καλά τα νούμερα) ως ….αδιάθετα. Δηλαδή το ΥΠΕΘΑ είχε άλλα 200 εκ στο συρτάρι για να κάνει ότι ήθελε στις Ε.Δ., αλλά τα γύρισε στο Υπ.Οικ!. Δεν μπορούσε FOS ή δεν ήθελε?
      Παρακαλώ, για λεφτά μην ξαναπεί κανείς. Για θέληση ναι.

     2. Θέλεις να μας πεις πόσα Φ4 και πόσα Μιράζ πετάνε σήμερα 24/9/20;
      Ρωτάω γιατί το αναφέρεις συνέχεια και κάνεις πως γνωρίζεις.
      Μην απαντήσεις διαβασα,δήλωσε,άκουσα κτλ.
      Εσύ γνωρίζεις αριθμό;
      Αν όχι μην μας ζαλίζεις.

     3. @KOSTAS

      ’Aμα σε ζαλίζω η σε κουράζω μην διαβάζεις τα σχόλια μου

      Σε όσους παρακολοθούν είτε από …forum/internet είτε από ..E-7 και άλλες πηγες τα νούμερα είναι γνωστά και για κλάματα

   3. Ta Mirage 2000 BGM/EGM …μπορει να εχουν αρκετες ωρες πτησης μπροστα τους…ομως αν δεν αναβαθμιστουν καλυτερα να δωθουν .Οπως ειναι δυστηχως δεν προσφερουν τιποτα εκτος απ το να κουβαλανε τους εξοσετ…τωρα αν αξιζει να εχουμε εναν επιπλεον τυπο για να κανει μονο μια δουλεια….νομιζω οτι ειναι λαθος..

    Ta Mirage 2000 BGM/EGM [ετσι οπως ειναι σημερα] ειναι πολυ πισω ακομα κ απ τα φ-4..κ οπως εχω καταλαβει για να μπορουν να κανουν χρηση του ΜΙΚΑ πρεπει να αναβαθμιστουν με ελαχιστο κοστος τα 10-15 εκατομ.,,,,ενω για να φτασουν στο επιπεδο του -5ΜΚ3 οι Γαλλοι ζητουσανε 30 εκατομ…

    Νομιζω οτι καλυτερα να αναβαθμισουμε επιπλεον φ-16 σε φ-16β παρα τα Mirage 2000 BGM/EGM …

    1. Οντως μεσοπρόθεσμα διατήρηση τους έχει νόημα με ανανάθμιση προς κάτι που να πλησιάζει τα dash 5 (τουλάχιστον ρανταρ πχ) συν link 16. Και αν τα θέλουν στην ΠΑ το καλύτερο είναι να μεγαλώσουν το deal με τα Rafale και να βάλουν την αναβάθμιση των BGM στη συμφωνία
     Θα πάρουν πολύ περισσότερα από την Dassault και για τα Rafale και για τα Mirage γιατί θα της δώσουν τέτοια περιθώρια Αν οι εργασίες γίνουν δε και στη Γαλλία (σίγουρα δεν θες στην ΕΑΒ) θα μπορεί να δώσει και η Γαλλική κυβέρνηση διευκολύνσεις

     Από την άλλη δεν έχει νόημα η διατήρηση 18 Rafale και 24 M-2000-5 Αν δηλαδή φύγουν τα BGM θα πρέπει να φύγουν και τα 5ντάρια με απόκτηση στη θέση τους PESA Rafale (ανταλλαγή μέσω Dassault) και την στη συνέχεια αναβάθμισή τους σε F3R
     Το να έχει κάθε μοίρα και ένα τύπο α/ε είναι λάθος. Στην πραγματικότητα πας για μεγάλη ακινητοποίηση του στόλου στο μέλλον

     1. Θα μπορούσαν 6 απλά mirage να τα αναβαθμίσουν σε -5 ωστε να έχουμε μια υπέρ μοίρα, η μισή με exoset και η άλλη μισή ως φορείς των scalp. Τα rafale για Α/Α εννοειται και δευτερεύον ρόλος Α/A.

  2. Συμφωνώ απόλυτα. Δεν υπάρχει περιθώριο απόλεσης αεροσκαφών σε τέτοιες περιόδους. Με μια μικρή παραγγελία επιπρόσθετων Exocet και επαναπιστοποίηση των υπαρχόντων, σίγουρα χρειάζονται πάνω από θαλάσσιους χώρους. Με μια μικρή αναβάθμιση με MICA, θα είναι πολύ υπολογίσιμα επίσης και στην προστασία των πολύτιμων P3 Orion καθως και των ΑΣΕΠΕ δίνοντας πολύτιμες ανάσες στα F16V, M2000-5 και RAFALE που με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να γίνουν 36 ίσως και 40 με επιπρόσθετα διθέσια για αποστολές κρούσης.

 2. Έχετε κάνει ένα λάθος ανθρώπινο εκ παραδρομής στα έτη 2019 και καλοκαίρι του 2020.

  Προφανώς μιλάμε για 2020 και καλοκαίρι του 2021 αντίστοιχα.

   1. Κρύψε το τσεκούρι του πολέμου Σιωπηλό Βέλος. Δεν χρειάζονται Γουδιά για τις «ειδήσεις» από το «έγκριτο» γουδοχέρι.
    Είναι άλλο ένα «αποκλειστικό» το οποίο σε λίγες μέρες δεν θα θυμάτε κανείς, αλλά την κάνει καλά την προπαγανδιστική δουλειά του.

  1. Πάντα υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη στις ειδήσεις. Το Λυγερό τον συμπαθώ και τον παρακολουθώ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά την κριτική που άσκησε κατά καιρούς στο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αντιπολιτευτικός προς τη ΝΔ. Όχι ότι αυτό που λέει δεν έχει πιθανότητες να συμβαίνει. Η Ελλάδα, ή μάλλον ο ελληνισμός γενικότερα, εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως η Ιφιγένεια του ΝΑΤΟ και της Δύσης-ενίοτε και της Ανατολής (εμφύλιος, δικτατορία, Κυπριακό, Ίμια, Σχέδιο Ανάν, μνημόνια, Αττίλας 3 σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ). Δε θα με εξέπλητε να της ζητάνε να ξαναθυσιαστεί υπέρ αμερικανικών και γερμανικών (και ιταλικών, και ισπανικών, και βρετανικών) συμφερόντων.

   1. Ο λυγερος εχει γραψει πατατες κατα καιρους αλλα το αρθρο πρωτοβγηκε στο ποντικι. Εχω αμφιβολιες κατα ποσο ισχυει αλλα για πολλους αμερικανους πολιτικους η τουρκια πρεπει να μεινει στη δυση παση θυσια, οπως παση θυσια πρεπει να αποφευχθει μια ενοπλη συγκρουση, οποτε ενα τετοιο αιτημα δε θα με ξαφνιαζε αν αυτο χρειαζονταν να ηρεμησει ο σουλτανος. Την αμερικη δεν την νοιαζουν τα νησια, τη νοιαζει να μην υπαρχει απλα ενταση

    1. Συμφωνώ, και του ποντικιού ο διευθυντής μου είναι συμπαθής αλλά και πάλι ακούω με επιφυλάξεις τις αναλύσεις του. Αανεξάρτητα του αν είναι σωστή ή λάθος η είδηση, το ιστορικό υπόβαθρο της αμερικανικής πολιτικής ως προς την Ελλάδα είναι που μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για τις αμερικανικές επεμβάσεις και τους στόχους τους.

     Με την ευκαιρία να πω ότι ακόμα και με ένα ισλαμικό δικτάτορα και επίδοξο σουλτάνο που μετέτρεψε την Τουρκία σε σουνιτικό Ιράν, με εισβολή και κατοχή εδαφών σε 4 πλέον χώρες της περιοχής, με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με αντιισραηλινή πολιτική με σύνδεση με την σιλαμική τρομοκρατία, και ΗΠΑ/Γερμανία ακόμα δεν τολμάνε να τιμωρήσουνε την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πολλά να περιμένουμε από τους συμμάχους μας. Πρέπει να φροντίσουμε μόνοι μας τον εαυτό μας.

  2. Με τα MLRS το θέμα δεν είναι καινούργιο
   Για αυτό μπορεί να αναπτυχθούν στα νησιά αλλα όχι να σταθμεύουν μόνιμα

   Εάν όμως αληθεύει πως πιέζουν να απομακρυνθούν και τα υπόλοιπα αμερικανικα όπλα τότε σαφώς πρέπει να τους αποχαιρετήσουμε !! KISS THEM GOODBUYE!!
   Δώσαμε ότι ζητήσανε από διευκολύνσεις εγκαταστάσεις και τι πήραμε πίσω??
   Aμα είσαι δεδομένος και δοσμένος σε έχουν όλοι για τον κλότσο!!

   1. Ωστε ετσι οι Αμερικανοι! Οχι πυραυλικο Πυροβολικο αμειρακνικης κατασκευης ΠΕΠ στα νησια!
    Αναμενομε την λαλίστατη κυρία Πρεσβεια τηςΛεωφορου Βασιλίσσης Σοφίας,
    να τοποθετηθει επι του θεματος.

    Αν αληθευει, η παροχη διευκολυνσεων στη Σουδα και οπουδηποτε αλλου στην ελληνικη επικρατεια θα πρεπει να τερματισθει, και να μην γινει εφεξης καμια αγορα στρατιωτικου υλικου απο τις ΗΠΑ.
    Δεν μας αφηνουν να τα παμε στην Κυπρο, τωρα δεν θα μας αφησουν να τα παμε και στα νησια; Αν τα οπλα αυτα δεν μπορουν να πανε στις περιοχες της επικρατειας που απειλουνται, τοτε που μπορουν να πανε ; Στην Κέρκυρα;

    1. Στη Κέρκυρα μπορεί να διaμαρτυρηθούν οι Αλβανοί!!

     Σαφώς πρέπει να γίνουν αυτά που γραφεις εάν μας φέρονται έτσι

     Αλλα μάλλον είμαστε οι πρόθυμοι καρπαζοεισπράκτορες !!

     1. gdmast

      Με αυτούς δεν είμαι σίγουρος αν θα λύσεις το πρόβλημα, αφού χρειάζονται σύστημα GPS ενώ οι Lora είναι γνωστοί στους Τούρκους απο το Αζερμπαϊτζάν.

     2. Και τα MLRS είναι γνωστά τους δίπλα. Δεν λέει κάτι αυτό κατά τη γνώμη μου. Απαγόρευση GPS δεν μπορούν να σου κάνουν, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και η πρόσβαση στο Galileo το πολύ πολύ. Για να μην πω ότι εάν πληρώσεις κάποια συνδρομή, μπορείς να έχεις πρόσβαση και στο GLONASS. Πανεύκολα και με μικρό κόστος.
      Εάν υπάρχει θέμα τέτοιο, που εγώ δε νομίζω ότι υπάρχει από τους ουσαίους, είναι για τα μάτια του κόσμου.

     3. gdmast

      Η γνώση για το όπλο απο μόνη της δεν εξασφαλίζει την αποτροπή η την επιτυχή αντιμετώπιση του όπως παρατήρησες, αλλά ο περιορισμός του σήματος GPS δεν εξαρτάτε μόνο απο τους αμερικανούς αν θυμάμαι σωστά τις αναφορές των Ρώσων στην Συρία, που έλεγαν για μπλοκάρισμα τους σήματος μετά απο ένα προβληματικό περιστατικό που είχε προκαλέσει τον Ισραήλ με μια επιθετική ενέργεια.

      Αν δεν θέλουν όμως οι αμερικάνοι δεν παίρνεις ούτε Lora ούτε PH άσχετα αν τα πουλάει το Ισραήλ, επειδή και αυτό χρειάζεται και έχει ανάγκη την οικονομική υποστήριξη απο τους αμερικανούς.

     4. Δεν θα κάνουν ποτέ οι Αμερικανοί τέτοια παρέμβαση εις βάρος μας, ούτε θα πιέσουν τους Ισραηλινούς να μην μας πουλήσουν, ειδικά όταν δεν καλοβλέπουν τις επιδιώξεις των δίπλα. Κατά τη γνώμη μου βέβαια.

    2. Αγαπητέ φίλε, συμφωνώ μαζί σου.αν είναι έτσι τα πράγματα,ποτέ οι μεγάλοι μας σύμμαχοι,να μας λύσουν μια απορια:Γιατί επί 46χρονια οι δυνάμεις κατοχής του Αττίλα στην Κύπρο χρησιμοποιούν αμερικάνικο οπλισμό και κανείς δεν τους λέει τίποτε?αυτοί γιατί μπορούν?
     Επίσης επειδή είμαι πολύ επικριτικός πάντα για τους εταίρους μας(εταιρες της Ε.Ε.)γιατί οι Τούρκοι χρησιμοποιούν άρματα Λεοπαρντ 2 στην Κύπρο?πως ανέχεται η Γερμανία σε κράτος μέλος της Ε.Ε,της ευρωζώνης, με το 38%του εδάφους του υπό παράνομη κατοχή να χρησιμοποιούν γερμανικά οπλικά συστήματα?

     1. Βέβαια η κουβέντα ισχύει, ΑΝ πραγματικά αξίωσαν κάτι τέτοιο οι ουσαίοι.
      Εγώ προσωπικά αμφιβάλλω.

     2. Έχουν απαντήσει ήδη σε αυτά, ακόμα πρίν ξεκινήσει η εισβολή. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος εκείνης της εποχής τα εξήγησε όλα στον έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον.
      Η άνθρωποι στην Ελλάδα που ήταν εκείνη την εποχή στην εξουσία που ήθελαν την φιλία των αμερικανών τα έκαναν όμως γαργάρα επειδή φοβούνταν την αντίδραση των αμερικανών.

   2. Σιγά σιγά θα καταλάβεις γιατί τόσον καιρό δε θέλω να ακούω για Αμερικάνους. Δεν έχουν καμία θέση στα Ένοπλα Σώματα. Καλό θα είναι οι οικοδεσπότες μας εδώ στο DefenceNews να ανοίξουν ένα thread για τον βδελυρό ρόλο των ΗΠΑ στα ελληνο-τουρκικά.

  3. Αλήθεια o “Honorable ambassador” έχει να σχολιάσει κάτι για αυτές τις πληροφορίες ή να τις διαψεύσει με την ίδια ταχύτητα που το έκανε για τους Harpoon;

    1. Σωστό, αυτό το είχα ξεχάσει όπως επίσης και να βγάλει καμμιά φωτογραφία χαμογελαστός αγκώνα με αγκώνα με κάποιον εντολοδόχο του.
     Επίσης όσο εμείς εδώ αγχωνόμαστε για Rafale και φρεγάτες ο σουλτάνος με τα εντός των τειχών προγεφυρώματά του (έποικοι και αριστεροί) συνεχίζει το σχέδιό του κατά γράμμα.
     https://www.defence-point.gr/news/i-ellada-apofasise-na-pethanei-katalipsi-scholeioy-gia-ti-mi-agora-rafale
     Ο τούρκος είναι πολύ μικρότερη απειλή από την 5η φάλαγγα που αποτελεί το βαθύ κράτος στις δυτικές ακτές της θάλασσας δίχως σύνορα…

     1. @ SPY
      Και να το ειπαν σιγουρα δε θα εβγαινε προς τα εξω, το θεμα ειναι οτι αλλα λενε και αλλα κανουνε κυριως οι ηπα. Το πιο απλο, η Κυπρος δεχθηκε εισβολη η Κυπρος εχει εμπαργκο, και ο Αναστασιαδης αντι να βαλει χρηματα για rafale καθεται και το παιζει θυμα ψαχνοντας (μη γραψω κατι αλλο) συμμαχιες.

  4. https://www.defence-point.gr/news/mas-zita-apostratiotikopoiisi-ton-nision-gia-chari-tis-toyrkias-i-merkel
   Και εδω η γερμανια… ή μας εχουν γραμμενους τελειως ή παιζουν το παιχνιδακι των τουρκων.Αυτα να τα βλεπουν στην κυβερνηση για αμερικανικα ή γερμανικα οπλα ειτε επενδυσεις. Γαλλια μερια αν οχι σε ολους τους τομεις σε μεγαλο ποσοστο για οποιαδηποτε συνεργασια.

  5. Μην περιμένετε θαύματα απο τους Γάλλους, αυτά τα πράγματα συντονίζονται και με άλλους όπως τους Γάλλους που συμμετέχουν στις συζητήσεις στο παρασκήνιο.

   Προσωπικά δεν με εκπλήσσει ακόμα και αν ισχύει πραγματικά ότι το απαίτησαν οι αμερικάνοι, γι’αυτό έχω παρατηρήσει ότι οι συζητήσεις για αύξηση θητειών και λοιπές χαζομάρες είναι στάχτες στα ματιά των πολιτών και τις πολιτικής πελατείας της κυβέρνησης που εκμεταλλεύεται τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά για να κάνει προεκλογική διαφήμιση ακόμα και αν είναι νωρίς. Αφού το σίδερο επεξεργάζεται όσο είναι ζεστό όπως λέγεται.

 3. Λογικα τα Mirage 2000 θα αποσυρθουν οταν
  1) Εχουν παραληφθει ολα τα Rafale.
  2) Εχει καταστει η μοιρα πληρως επιχειρησιακη.
  3) Αναβαθμιστουν οι Exocet ωστε να μπορουν να φορτωθουν οι τελευταιοι σε Mirage 2000-5 και Rafale.

  Ολα τα ανωτερω παιζει να εξασφαλιστουν τελη 2023.
  Ωστοσο η παραμονη των Mirage 2000 σε υπηρεσια ισως παραταθει μεχρι το 2027 και συνδυαστεί με την αναβαθμιση των F-16 σε Viper. Αλλα εκει μπλεκει και η υποθεση των F-4. Οψομεθα.

  1. Μην ξεχνάμε πως τα 2000EGM είναι πρακτικά εκτος επιχειρησιακής κατάστασης εδώ και χρονια
   Μπορεί επιτέλους να ξεκινήσουν οι συμβάσεις FOS αλλα θα πάρει χρόνο και χρήμα μέχρι να επανέρθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση
   Εδώ πρέπει να αποφασίσει η αεροπορία εάν θα τα επαναφέρει σε επιχειρησιακή κατάσταση η θα τα αποσύρει ΤΏΡΑ ώστε να απελευθερεθουν resources @ rafale
   Δεν έχει νόημα να ξοδευθούν κάποια εκατομμύρια σε αεροσκάφη τα οποια θα αποσυρθουν σε 2-3 χρονια όταν γίνει επιχειρησιακή η μοίρα με τα RAFALE
   Αρχικές πληροφορίες αναέφεραν πως θα τα έπαιρναν οι Γάλλοι στα πλαίσια της αγοράς των RAFALE!

   1. Συμφωνούμε, που θα βρεθούν οι τεχνικοί και οι πιλότοι και όλο το κόστος υποστήριξης για 20 αεροπλάνα επιπλέον, αφού τα φαντομ θα αρχίσουν να αποσύρονται το 2027 και με αυτή τη κατάσταση ακόμα πιο πέρα.
    Ότι κερδίσουμε και 4 ραφαλ μτχ να πάμε από τα 18 στα 22 κέρδος είναι αν τα επαναγορασουν οι Γάλλοι.
    Ανάμεσα σε αυτά και τα F 16 block30 προτιμώ να φύγουν αυτά, καθώς τα block 30 ριχνουν και Aim120B και παίρνουν και επιπλέον δομικές και πάνω από τις 12000 ώρες πτήσης που τα έχουμε φτάσει τώρα μετά από ήδη 2 δομικές χωρίς να έχουμε ξοδέψει ούτε τις μισές ώρες.
    Μπορούν να
    Βγάζουν καλύτερα την καθημερινή λάντζα των αναχαιτησεων στο Αιγαίο σε σχέση με τα μιραζ, και έτσι να μην φορτώνονται ώρες τα viper και τα semi-viper.
    Και επιτέλους ας πουλήσουμε/ανταλλαξουμε και κάτι παλιό, όσο έχει και μια κάποια έστω και μικρή αξία από το να το αποσύρουμε λίγο αργότερα.

     1. Αυτή η ιστορία έχει τελειώσει.

      Στην πραγματικότητα δεν άρχισε ποτέ, γιατί υπήρξε παρά μόνο στα γραφόμενα κάποιων ντόπιων ιστοσελίδων.
      Μία από τα ίδια με Arleigh Burke/Ticonderoga δηλαδή.

     2. Δεν μπορεί να ισχύει αυτό και λογικά. Θα έμενε χωρίς αερπλάνα και θα περίμενε να έρθουν της παραγγελίας? Με την Κίνα απέναντι?

   2. Ναι, αλλα για το ΑΙγαιο, τα mirage τα απλα για ναυτικη κρουση ειναι ο ρολος που τους ταιριαζει γαντι. Τα phantom δε νομιζω να εχουν να δωσουν κατι οποτε καλυτερα να μετατοπισθει το βαρος αποσυρσης στα phantom, και αν η παραπανω ειδηση αληθευει με τους αμερικανους μια ωρα αρχιτερα για την αποσυρση τους.

    1. Φιλε μου, τα Phantom θα πανε σιγουρα παραπανω απο οσο θα πανε οι τουρκοι τα αντιστοιχα δικα τους, (kanenaς δεν θα τα αποσυρει πριν τα αποσυρει πρωτα ο αλλος)και εχουμε πληρωσει και fos και εδω θα ειμαστε καποια θα δουν και το 2032-35?
     Ριχτουν απιστευτη ποσοτητα αερος εδαφους, σε αναλογια ειναι το B-1 Lancer μας και τα ηλεκτρονικα τους ειναι σε πολυ συχρονο επιπεδο σε σχεση με διλιτρα mirage και F-16bl30,
     και πιστευω μια διαθεσημοτητα 60% οταν χρειαστει θα την πιασουν.
     Το μονο προβλημα το υψηλο κοστος συντηρησης αλλα οσο δεν τα αποσυρουν οι τουρκοι και εμεις δε pisteyv na κανουμε το λαθος να τα σουταρουμε.

   3. φιλε ==== CK====

    –Ακομα κ αν ξεκινήσουν οι συμβάσεις FOS αυριο το πρωι κ τα ανταλακτικα ερθουν σε 2 μερες….πιστευεις ετσι οπως ειναι σημερα τα 2000EGM μπορουν να προσφερουν κατι;;;Ωραια θα κουβαλανε τους εξοσετ…κ για την προστασια τους θα πρεπει να εχεις κ -5ΜΚ2 διοτι τα απλα δεν μπορουν να ριξουν κανεναν πυραυλο ….θα ειναι στοχοι ευκολοι για τα τουρκικα φ-16…

    Καλυτερα να πιστοποιησουμε τα -5μκ2 να βερουν τους εξοσετ κ να γλυτωσουμε το επιπλεον κοστος των απλων 2000EGM…

    Εκτος κ αν αλλαξουμε ρανταρ-υπολογιστη μαχης -πιλοτηριο-καλωδιωσεις κλπ εστω κ σε εναν αριθμο απο αυτα π.χ 10 ωστε να ανισχυθει ο τυπος -5μκ2…..με ενα κοστος 20-30 εκατομ ανα μαχητικο…

    –Καλυτερα 30 Mirage 2000-5 ΜΚ2 κ πιστοποιηση των εξοσετ…παρα 24 -5 ΜΚ2 κ 34 2000EGM…

    1. Η λογική αυτό λέει:
     Απόσυρση των EGM άμεσα ώστε να απελευθερωθούν RESOURCES και χώρος για τα RAFALE στη Τανάγρα

     Αλλα δεν αποφασίζουμε εμείς!

     1. Eαν τιθεται τετοιο θεμα, ξηλωμα των γαλονιων και σπιτι – κοινως αποταξη – και οπου αλλου εντοπιζεται τετοιο θεμα. Δε γινεται για δεκα καποιους να ισοπεδωθει μια χωρα ή να απαξιωνται εκατομμυρια σε επενδυσεις, πραγματικα…ελεος να γραψω τωρα; τι;

     2. Έπρεπε να είχαν ενεργήσει στην περίπτωση του Χριστοδούλου που έβγαινε με συνθήματα για το F-35 που το θεωρούσε και μονόδρομο για την Ελλάδα.
      Ο πρώτος δεν ήταν φυσικά απο αυτήν την πάστα στελεχών, ούτε ο μοναδικός, αλλά ήταν μια ευκαιρία να αρχίσουν το ξεπάστρεμα αυτών των παραγόντων που εξυπηρετούν συμφέροντα ορισμένων εταιριών που εκπροσωπούν ανεπίσημα, χρησημοποιόντας την θέση τους στην ιεραρχία για να προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα.

     3. CK

      Στο μυαλό του ποιητή δεν είμαι ευτυχώς για να ξέρω, αφού δεν ασπάζομαι την παραφροσύνη που χαρακτηρίζει τον μέσο έλληνα.
      Αλλά διακρίνω όραμα ανέκδοτο, που ταιριάζει περισσότερο σε Clowns 🤡 παρά σε σοβαρούς ανθρώπους.

      Πρώτο απόσπασμα που μόνο γέλιο προκαλεί σε σοβαρά σκεπτόμενους συναδέλφους στο εξωτερικό.

      «Ανώτατες πηγές μάλιστα σημείωναν με νόημα ότι «ο μελλοντικός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, το 2035, θα έχει στην φαρέτρα του ένα ιδιαίτερα ισχυρό οπλοστάσιο που θα του επιτρέπει πολύ ανώτερες κινήσεις απ’ όσες έχουν γίνει κατά την τελευταία Ελληνοτουρκική κρίση».

      Άλλωστε οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες για την Εθνική Άμυνα σ’ ένα πολυσύνθετο πλέγμα προκλήσεων, το οποίο ουσιαστικά επιβάλλει την πρόσκτηση μέσων που θα κάνουν την «ποιοτική» διαφορά και υπεροχή, όπως επίσης και θα δώσουν υψηλή επιχειρησιακή αξία.»

      Άλλο ένα αστείο είναι το παρακάτω, που έρχεται και σε αντίφαση με τα λεγόμενα του υπευθύνου της ΛΜ στην FT για την Ευρώπη μετά την απόρριψη του F-35 απο τους γερμανούς, όσον αφορά την «διαλειτουργικότητα» και συνεργασία των δυο μαχητικών.

      «Μάλιστα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 VIPER έγινε με γνώμονα ότι θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, που είναι το F-35, με τους δυο αυτούς τύπους να είναι διαλειτουργικά.»

      Συμπέρασμα: χαριτοδιπλωμένοι οι άνθρωποι-ποιητές με μεγάλα όνειρα

    2. Ο Σανός που πέφτει είναι πλέον εκτος ελέχου:

     https://www.liberal.gr/politics/diakommatiki-sunainesi-gia-ti-nea-domi-ton-enoplon-dunameon-ta-senaria-gia-tous-exoplismous/325132

     #Σε ό,τι αφορά την παρουσίαση από πλευράς ΥΠΕΘΑ επί των εξοπλιστικών αναλύθηκαν αρκετά σενάρια εξοπλισμών που ξεκινούν από τα 16 δισ. ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 63 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.#

     1. Εγώ υποψιάζομαι 63 δις περίεργες και ύποπτες νευρικές συνάψεις στα μυαλά των εμπλεκομένων όπου θα έχει χαλάσει το Air condition.

     2. Γιατί να μην προσθέσουν άλλη μια έκδοση του αγαπημένου τους μαχητικού στην συλλογή, αυτοί θα τα πληρώσουν μήπως;

      Όσο πληρώνουν τα κορόιδα αυτοί θα στήνουν γλέντι με ακριβά παιχνίδια για μεγάλα παιδιά.

     3. Από 16 έως 63 δις! Πέρα από τον σανό εκτός ελέγχου, όπως πολύ σωστά γράφεις, σκέψου όμως και πόσο θα τονωθεί η αγορά ακινήτων. Ε ρε μάνα μου τι έχει να πουληθεί στην Αποστόλου Παύλου πάλι…

 4. Πολυ σωστη η επιλογη για τα διλιτρα σε ρολο ναυτικης κρουσης και γενικα ενα μπραβο στους αεροπορους που φαινεται να μην δειχνουν αγκυλωσεις του τυπου αμερικανοθρεμμενων και γαλλοθρεμμενων κι απο οτι μαθαινω διδαχτηκαν απο τα λαθη του παρελθοντως και στην συμβαση ψαχνονται ιδιαιτερα για την ομαλη υποστηριξη στο μελλον.

 5. Δηλαδη παει περιπου 100 μυρια το κομματι χωρις τον οπλισμο τους, μηπως μπορειτε να μου πειτε ποιο θα ηταν το κοστος εαν τα παιρναμε καινουργια , η αγοραζοντας ενα αλλο τυπο αεροσκαφων εφαμιλλων δυνατοτητων πχ gripen e ? και το ρωταω αυτο χωρις ιχνος αμφισβητησης των δυνατοτητων τους αεροσκαφους απλα εχω διαβασει οτι τα μεταχειρισμενα που θα μας εδιναν θα ηταν δωρεαν η εστω σε συμβολικη τιμη

  1. Η Ινδία πλήρωσε για 36 Rafale (με καποιες τροποποιήσεις για να πετάνε στα Ιμαλάια)…..7 δις δολάρια με όλο το πακέτο υποστήριξης και οπλισμού….

   Μάλλον σε πολύ καλή τιμή τα πήραμε τα 18 δικά μας…..μια που όλα θα είναι έκδοσης F3R

   1. Δεν διαφωνω με αυτα που γραφεις θα συμπληρωσω ομως οτι στα gripen προσφερεται υποστηριξη εφορου ζωης τους και οχι για μερικα χρονια καθως επισης το κοστος χρησης τους ανα ωρα ειναι στο 1/3 απο οτι στο ραφαλ κερδιζοντας και απο εκει χρηματα, επισης η τιμη των rafale με τους meteor και τα λοιπα τους οπλα θα εκτοξευτει πανω απο τα 2δις

    1. Μονο που το rafale ειναι αμιγως γαλλικο αεροπλανο ενω το gripen ειχει αμερικανικο κινητηρα.
     Και εκτος αυτου ειναι πολυ καλυτερο σε πολλους τομεις το rafale απο το gripen.

  2. Οι Σουηδοί αν παραβιάσεις τα ¨δικαιώματα¨των λαθρομεταναστών να εποικίζουν τη χώρα σου μπορεί να σου κάνουν εμπάργκο στα εξοπλιστικά. Εκτός όσων λέγονται για τα αμερικανικά συστήματα του γκρίπεν.

   1. «Οι Σουηδοί αν παραβιάσεις τα ¨δικαιώματα¨των λαθρομεταναστών να εποικίζουν τη χώρα σου μπορεί να σου κάνουν εμπάργκο στα εξοπλιστικά»

    Σωστός.

    Πόσο μάλλον όταν κάνουν τα μέγιστα για να εποικίσουν την ίδια τους την χώρα!

    Μακριά από Σουηδούς και λοιπούς που έχουν σύνδρομα αυτοκτονίας/αυτοκαταστροφής!

 6. Οι Γαλλοι ηθελαν να μας πουλησουν 8 καινουρια, ωστε να σχηματιστει εστω μια πληρης μοιρα 20 αεροσκαφων. Και αυτο ηταν παρα πολυ λογικο. Οι δικοι μας ομως πιεσαν και πετυχαν να παρουμε μονο 6 καινουρια. Αλλη μια αποδειξη οτι η αγορα αυτου του πολυ καλου αεροσκαφους σε τοσο μικρους αριθμους γινεται για πολιτικους λογους, με λαθος τροπο, και οτι η Κυβερνηση αυτη δεν ενδιαφερεται να αγορασει στρατιωτικες δυνατοτητες, αλλα «προστασια».

  Η εισαγωγη ενος νεου και ακριβου τυπου για μολις 18 μοναδες δεν εχει καμμια τεχνικοοικονομικη λογικη. Απο το αρθρο προκυπτει οτι η τιμη δεν ειναι εξωφρενικη, σε σχεση με τις δυνατοτητες του αεροσκαφους.
  Αφου το πηραμε, ας το κανουμε σωστα.
  Εδω και τωρα να ακυρωθουν οι φρεγατες και να παμε για 40 Rafale.

  Εννοειται οτι πρεπει να αποσυρθουν κατ΄ελαχιστον τα Φαντομ.

 7. Καλησπέρα
  Συγχωρέστε την ασχετοσήνη μου αλλά υπάρχει κάποιο ατρακτίδιο που να μπορεί να προσαρμοστεί στα mirage έτσι ώστε να εκτελούν κατασκοπευτικές αποστολές, όπως αν δεν κάνω λάθος κάνουν τα RF-4 σήμερα?

  1. Τα RF-4 έχουν αποσυρθεί από τον Μάιο το 2017. Τα μόνα Phantom που έχουν μείνει είναι τα PI-2000 που και αυτά αναμένεται να αποσυρθούν σχετικά σύντομα.
   Αν αναφέρεσαι στο ASTAC που αξιοποιούσαν τα πρώτα, είναι στα αζήτητα από τότε. Η αλήθεια είναι πάντως πως η υποστήριξη του συγκεκριμένου ατρακτιδίου αναμένεται σύντομα να διακοπεί και από τους Γάλλους, οπότε οποιαδήποτε λύση που θα το περιελάμβανε θα είχε μικρό χρονικό ορίζοντα.
   Η παγκοσμια τάση πάντως είναι αντίστοιχες αποστολές να τις αναλαμβάνουν πλέον UAV που ειναι πολύ πιο οικονομικά στη χρήση, με τον σχετικό εξοπλισμό φυσικά.
   Μέχρι να γίνει βέβαια κάτι, προσπαθούμε να βουλώνουμε τις τρύπες με ημίμετρα.

 8. Εξαιρετικό ρεπορτάζ κε Νικήτα……!

  Η έκδοση F3R ήταν εξαρχής η επιθυμία της ΠΑ κι εφόσον οι Γάλλοι το δέχονται……θα έχουμε μια μοίρα 18 αεροσκαφών με πλήρη ομοιογένεια…..

  Φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα αποκτηθούν άλλα 18 (έκδοση F4) και θα αναβαθμιστούν σε αυτή την έκδοση και τα 18 F3R

  Υπάρχουν ποληροφορίες γιατον αριθμό των METEOR???….κοστίζουν 2 εκατομμύρια ευρώ το κομμάτι…..οπότε φαντάζομαι ότι δεν θα μπορούμε ν απάρουμε πάνω από 50….

   1. Μακάρι.Εαν κιόλας βρούνε + 6 m- 5,για μια υπέρ μοίρα 74 γαλλικά μαχητικά περίπου με ΔΙΚΑ τους οπλα μέχρι το 35 δε θα ασχοληθούμε με την αεροπορία.

 9. Η περίπτωση των M2000 EGM είναι ακριβώς η περίπτωση που πρέπει να αποφευχθεί με τα Rafale. Λίγα α/φη μη αναβαθμισμένα. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη δυστυχώς για την ΠΑ, να αναγκάζεται να αποσύρει α/φη πολύ νεότερα από τα F-4… Όταν αποφασίζει ο Κάντας για τους εξοπλισμούς κι όχι η ΠΑ αυτά είναι τα αποτελέσματα…

  Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των EGΜ σε ρόλο ASuW αλλά (εκτός του γεγονότος ότι δεν είναι εκσυγχρονισμένα και της διάθεσης προσωπικού εδάφους) υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα με τους διαθέσιμους πιλότους. Ακόμη κι αν η ΠΑ τα διατηρήσει, ο αριθμός των εξόδων τους θα είναι αναγκαστικά μειωμένος καθώς πρέπει να βρεθούν χειριστές για τα Rafale, o αριθμός των οποίος πρέπει να είναι πολλαπλάσιος.

 10. Όπως έχω πει στο κοντινό παρελθόν και επιβεβαιώνομαι όλα τα Rafale είναι της έκδοσης F3R.
  Το 2022 θα καταστούν επιχειρησιακά αυτά που θα έχουν ληφθεί μεταχειρισμένα….
  Η τύχη των Mirage bgm/egm θα κριθεί τότε….ίσως όμως σήμερα που γίνεται κλείνεται η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι τα καινούργια να ληφθούν στο πρότυπο F4 και να είναι 8 (να αυξήσουμε τον αριθμο των καινούργιων κατά 2 και την διαπραγματευτική μας ισχύ…), να αναβαθμιστούν τα F3R σε F4 με παράδοση των Μirage 2000 egm/bgm τότε στην Γαλλική Αεροπορία.
  Η οποιαδήποτε πληρωμή των F4 (αγορά και αναβάθμιση) να ξεκινήσει το 2023-2024-2025 ενώ η εξόφληση των F3R να γίνει το 2021 και 2022.
  Τα Mirage 2000 egm/bgm θα είναι απαραίτητα λόγω των διαθεσιμοτήτων των phantom αλλά και του γεγονότος ότι κάποια F16 είναι εκτός λόγω της αναβάθμισής τους σε viper.
  Σε νυχτερινό αγώνα KAI Επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων τα egm/bgm ΔΕΝ προσφέρουν κάτι ξεχωριστό.
  Ίσως μέχρι το 2023-2024 μπουν και τα Η.Α.Ε στην αγορά του Rafale και μας έρθουν από σπόντα τα Mirage 2000-9….για απόσυρση των phantom και egm

  1. Τα uae πανε φουλ για τενεκε 35 (δεν κρατιουνται) και προφανως θα εχουν καλους λογους να το κανουν.
   1ον πολιτικους, καθως με τη γαλλια εχουν αριστες σχεσεις, που δεν θα χαλασουν για μια αγορα, γιατι να μην κανουν το ιδιο και με αμερικη (και me ισραηλ) που τους χρειαζονται περισσοτερο και σαν συμμαχους απεναντι στο μεγαλο φοβητρο ιραν.
   2ον επιχειρισιακους, θεωρουν και μαλλον καλως οτι το F-35 οσο και μεγαλο κοστος αγορας και χρησης να εχει (εχουν λεφτα αυτοι δεν ειναι σαν και εμας) και χαμηλες διαθεσημοτητες απο τι στιγμη που ειναι πολυ πιο δυσκολα ανιχενυσιμο απο τα ρανταρ των ιρανων, θα μπορει να διεισδυσει απο την αεραμυνα τους και να κανει πρωτο χτυπημα στους βαλλιστικους της πυραυλους.

 11. Απορία..
  ο AIM39 Exoset στην αεροεκτοξευόμενη έκδοση έχει μείνει στην εμβέλεια του bl. 2?
  Υπάρχει διαδικασία για αναβάθμιση του αεροεκτεξευόμενου σε εμβέλεια του bl. 3?
  Το Ραφαλ είναι πιστοποιημένο για αντιπλοϊκό άλλου τυπου π.χ NSM?

  1. Δεν ειναι τιποτα απο τι στιγμη που υπαρχει ο block 3 που φευγει απο τους πυραυλοσωληνες των πλοιων να αλλαχθει ο κινητηρας και να γινει και ο AIM39 block3. Σε λιγα χρονια θα ειναι ετοιμος και μαλλον καθυστερει για να γινει απευθειας block3c με πιο ψηφιακες λειτουργιες. Ο αεροεκτοξευομενος εχει παντα 10-15% μεγαλυτερη εμβελεια (λογω αφεσης απο υψος) οποτε και ο Aim39 ειχε 70-75χιλρα εμβελια σε σχεση με τα 65χιλρα που ειχε ο block2 απο πυραυλοσωληνες αρα ο aim39 block3 ( η οπως θα λεγετε) απο 180-200 χιλιομετρα θα παει στα 210-220χιλρα. Η αναβαθμιση προφανως και θα ειναι διαθεσιμη σε αυτους που εχουμε δε νομιζω οτι θα ειναι φτηνη βεβαια.

   1. Kαι τοτε τι τις θελουμε τις φρεγατες;
    Αν η επομενη εκδοση του αεροεκτοξευομενου Exocet ειναι 200 χιλιομετρα, τα Ραφάλ βουλιαζουν ευκολα τον τουρκικο στολο επιφανειας πετωντας πανω απο την Εύβοια. Πετωντας δε πανω απο την Καρπαθο, βυθιζουν οτιδηποτε επιπλεει ως το μεσον της αποστασης μεχρι την Κυπρο.

    1. Αν βουλαζιανε ετσι ευκολα τα πλοια φιλε===ΝF===κανενας δεν θα εδινε 2 δις να παρει 1 καλη φρεγατα…

     –Τωρα αν μιλας για πλοια οως οι δικες στανταρ [ειδικα οι μη αναβαθμισμενες] …αυτες κινδυνευουν κ απο βομβες ελεθευρης πτωσης…δεν χριαζοντ εξοσετ…Μιλαμε ομως για σοβαρα πλοια με καλα ρανυαρ κ αντιπυραυλικα συστηματα κ αντιμετρα κλπ….

 12. Μεγάλη είδηση για εμένα ότι όλα τα είναι F3R. Γιατί στην Ελλάδα η λέξη αναβάθμιση είναι ανύπαρκτη.
  Κακώς πνίγονται σε μια κουταλιά νερό και δεν παίρνουν άλλα 2 διθέσια καινούργια. Είναι αδιανόητο για την τιμή που έχουμε πετύχει τώρα και που δεν ξέρουμε εάν θα ξαναβρούμε στο μέλλον. Που θα ξαναβρείτε ρε κορόϊδα Rafale F3R με 70 περίπου εκ?
  Και εάν είσαστε μάγκες, θα πάρετε όχι μόνο 20, αλλά να υπάρξει και προαίρεση για άλλα τόσα (20) στην ίδια τιμή και με την ίδια αναλογία καινούργιων-μεταχειρισμένων.
  Σε πρώτη φάση 72 Meteor θα ήταν ένα καλό πρώτο απόθεμα (4 Meteor/μονάδα).

  1. Κάτσε μην φθάσει σε κάναν Σταϊκούρα ο λογαριασμός και κοπεί όπως έγινε και με τις [email protected]!!

   Πάλι μιλάμε για τα τεχνικό επιχειρησιακά αλλα για το χρηματοδοτικό κουβέντα!

   Ο meteor σε μας θα πάει κοντά στο 4ari mill
   Μην κοιτάς τι πληρώνουν οι χώρες που μετέχουν στη κατασκευή του έχουν ήδη πληρώσει R&D και υποδομές

   Επίσης τα υπάρχοντα γαλλικά όπλα θέλουν επανά πιστοποιιηση κόστος 300-500? MIL
   και αυτά στον αέρα !

   Να μην γραπSω για το τι fos θα πάρουμε εάν πάρουμε για τα rafale!
   Δεν θα εκπλαγώ εάν τα πάρουν χωρίς fos για να κρατήσουν το κόστος χαμηλά και μετά θα έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα στις διαθεσιμότητες!!

   Μπουλντόζα

   1. Ο Σταικούρας να μας πει γιατί χάρισε 1,2 δις από το αλληλεγγύης και δεν πήγε έστω το μισό στις Ε.Δ. να μην υπάρχει καμία ανάγκη. Λέω εγώ τώρα.

    1. @ CK, gdmadt

     Παλι τα ιδια θα λεμε;
     Δεν αποφασιζει κανενας Σταϊκούρας, ο Κουλός αποφασιζει. Ακομα και εντος του Υπουργειου Οικονομικων αφεντικο ειναι πλεον ο Σκυλακάκης, ο θαλαμηπόλος της Ντόρας.

     Το γεγονος οτι η Κυβερνηση επρηξε τα @@ των Γαλλων για να δεχθουν μειωση των νεων Ραφάλ απο 8 σε 6, αποδεικνυει οτι δεν ειναι σοβαρη με την αμυνα, και ενδιαφερεται για «προστασια» και οχι στρατιωτικες δυνατοτητες.

     Ο Meteor κανει 2.000.000, αλλα και παλι δεν θα παρουμε, η θα παρουμε ελαχιστους.
     Η επαναπιστοποιηση των γαλλικων οπλων των Μ2000 θα πλησιασει τα 500.000.000.
     Να ειμαστε ευτυχεις αν γινει, διοτι μονο ετσι θα παρουν οπλα τα Ραφάλ. Οσο για τα Mirage, θα πρεπει να αρκεστουν στα πολυβολα τους και τιποτε ληγμενους Magic 2, και πολυ τους ειναι……

     1. «Δεν αποφασιζει κανενας Σταϊκούρας, ο Κουλός αποφασιζει. Ακομα και εντος του Υπουργειου Οικονομικων αφεντικο ειναι πλεον ο Σκυλακάκης, ο θαλαμηπόλος της Ντόρας.

      Το γεγονος οτι η Κυβερνηση επρηξε τα @@ των Γαλλων για να δεχθουν μειωση των νεων Ραφάλ απο 8 σε 6, αποδεικνυει οτι δεν ειναι σοβαρη με την αμυνα, και ενδιαφερεται για «προστασια» και οχι στρατιωτικες δυνατοτητες.»

      Πόσο δίκιο έχεις.
      Δηλώνουν ότι ΘΑ κάνουν τα απολύτως ελάχιστα.

      Ειδικά τώρα που φαίνεται να έρχεται κορονο-μνημόνιο.

      «Όσα ξοδεύουμε τώρα για οικονομικές ενισχύσεις θα τα ζητήσουμε πίσω σε φόρους.»
      «Αυτή τη στιγμή ό,τι ξοδεύουμε είναι μελλοντικοί φόροι»

      «https:// http://www.sofokleousin.gr/korono-mnimonio-proaniggeile-o-th-skylakakis-ixitiko

     2. Τι μου θύμισες τώρα!!!Σκυλακάκης-συνιδιοκτήτης σχολής επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων.Στελέχη από όλα τα Οπλα και τα Σώματα Ασφαλείας πριν το 2004 να περνούν 15νθήμερα σεμινάρια στη σχολή του και τα αρμόδια υπουργεία να πληρώνουν βεβαίως-βεβαίως.Και σήμερα ο άνθρωπος αυτός εξπέρ των Οικονομικών.Και θα αποφασίσει για το πόσους Meteor θα αποκτήσουμε.Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες.Και από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα.Και θα πάρουμε και Rampage και έρχονται και τα Μ1117,να τώρα στρίβουν την γωνία με άμεσες ενέργειες του ΥΕΘΑ και του ΑΝΥΕΘΑ.
      Συγγνώμη αδελφέ αν σου χάλασα το σχόλιο.Πάω να πάρω κανένα ηρεμιστικό για να κοιμηθώ γιατί μόνο στα όνειρα βλέπω μια καλύτερη ΕΛΛΑΔΑ.

     3. @ΝF
      πραγματικά φίλε μου. Απο 8 σε 6.. αποστολή στο Μαλί γιόκ, και κάποια άλλα δείγματα με κάουν να φοβάμαι αυτό που λες, πως οι δικοί μας ψάχνουν μάλλον πολιτική «προστασια» κι αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τις στρατιωτικές «περιπέτειες»..

      Αν είναι πράγματι έτσι θα το πληρώσουμε φοβάμαι..

     4. @ΝF
      Ε ναι αυτονόητο αυτό. Μην κολλάς στο όνομα. Όπως επίσης εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει σήμερα άλλα 18 ξέρω γω Rafale, ως δια μαγείας ο (κάθε) Σταικούρας ως δια μαγείας θα τα βρει. Γνωστά αυτά.

   1. @LOLOTOS

    Δεν μου χαλασες καθολου το σχολιο, αντιθετως το συμπληρωσες με μια Φ-Ο-Β-Ε-Ρ-Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.
    Ωστε ετσι ο υπασπιστης της Ντόρας ε; Συνιδιοκτητης σε » σχολη επικοινωνιακης διαχειρισης κρισεων» που εκανε αεριτζίδικα «σεμινάρια» σε στελεχη του Δημοσιου, εξόδοις των φορολογουμένων!

    Ο «φιλελευθερος» Σκυλακάκης, απροθυμος να αγωνιστει στον σκληρό στίβο της ιδιωτικης οικονομιας , (παρα)σιτιζόταν απο τον κρατικό κορβανά!
    Ποιά ηταν η πλεον συνηθης μεθοδος των διαφόρων αεριτζήδων για να καταβροχθισουν ευρωπαϊκα κονδυλια μετα την εισοδο μας στην ΕΟΚ; Μα τα ευρωεπιδοτουμενα «επιμορφωτικα σεμιναρια» βεβαιως βεβαιως! Τα δυο πρωτα πακετα Ντελόρ εκει πηγαν κυριως. Αξιος μαθητης των ΠΑΣΟΚων ο Σκυλακάκης!

    Kαι ιδου, ο τυπος αυτος τωρα ειναι de facto Υπουργος Οικονομικων της Ελλαδας………..

    Μαγκες απολογουμαι για,το πολιτικο σχολιο, αλλα σας υπενθυμιζω τα αφθονα δημοσιευματα του Τυπου, τα οποια αναφερουν οτι καθε αγορα υλικου των Ενοπλων Δυναμεων περναει απο την εγκριση του προαναφερθεντος Σκυλακακη, ο οποιος 8 στις 10 φορες λεει «ΟΧΙ».

 13. Δεν θέλω καθόλου να ταράξω τους υπολογισμούς,τις ενστάσεις ή τις χαρές σας. Η χώρα μας χρειάζεται την στρατιωτική άμυνα,οι περισσότερες χώρες του κόσμου, αυτό κάνουν. Η Ελβετία έχει δημοψήφισμα στα τέλη του μήνα για την πολεμική αεροπορία της. Αυτό που θέλω να εισφέρω στον προβληματισμό σας είναι: αν πληρώνουμε ένα κάρο χρήματα για εξοπλισμό και ΔΕΝ έχουμε,ως χώρα,ανεξάρτητη ελληνοκεντρική αμυντική πολιτική, τί μπορούμε να πετύχουμε;

 14. Αν οι uaeδες τωρα που θα αγορασουν τον τενεκε35 (καλοφορετος φιλαρακια) μπορουν να δωσουν (πουλησουν) μιραζ 2000-9 που ειναι κατα 99% ιδια με τα δικα μας 2000-5, νομιζω δεν πρεπει να χαθει η ευκαιρεια.
  Το αποκλειω να μπορουν (εχουν κι αυτοι επιχειρησιακες αναγκες)πολλα πανω απο 10 κομματια.
  (φανταζομαι θα αγορασουν καμια 20αρια τενεκεδες για αρχη, αλλα με τις διαθεσιμοτητες που θα εχουν ειναι σαν να εχουν 5 αεροπλανα)
  Επειδη δε βλεπω να εχουμε τιποτε που να το θελουν για να κανουμε ανταλλαγη και 20 εκρια το καθενα να τα παιρναμε μια χαρα ειναι αν σκεφτεις οτι θα επρεπε να δωσουμε 40 εκρια για να εκσυχρονισουμε τα απλα διλιτρα στο ινδικο προτυπο.
  Δηλαδη αντι για 1,7 δις που λεει το αρθρο για τα 18 ραφαλ, να δωσουμε στρογγυλα 2 δις και παιρναμε και αλλα 2 μτχ η καινουργια με 100εκρια να γινουν 20, και με 200εκρια ακομα 10 μιραζ 2000-9 των uae.
  20 ραφαλ+ 34 μιραζ 2000-5/9.
  Ας μειωθει το κονδυλι του εκσυχρονισμου των Μεκο απο τα 400-450εκρια στα 160-180 που ηταν η αρχικη σκεψη, για να βρουμε τα 300εκρια.

  1. Και εγώ αυτά έγγραφα!
   Απόκτηση μερικών μεταχειρισμένων -5/-9 για σχηματισμό 2hs μοίρας
   Οποτε με τα 150 modernized F16 και τα 40+ -5/-9 πηγαίναμε άνετα στο 030
   Τώρα εάν προχωρήσουν τα RAFELE φοβάμαι πως δεν θα μείνει σάλιο για τίποτα άλλο
   Οι [email protected] της αεροπορίας

   1. Τα rafale εχουν προχωρηση, λες εσυ ξαφνικα η ΠΑ να πεταει μονο αυτα; Ρε CK ή διχασμενη προσωπικοτητα εισαι ή καποιος αλλος γραφει για σενα.

    1. Για να πετάνε τα αεροπλάνα θέλουν και συντηρήσεις και ανταλλακτικά!
     Κοίτα ποσα είναι καθηλωμένα!
     m2000-f4-t2-t6-super puma-xxx-xxxxx-xxxx-
     Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να πετάει/ λειτουργεί το υπάρχον υλικό και πάνε να αγοράσουν νέο τύπο σε 18 μονο μονάδες
     ΖΗΤΩ Η ΤΡΕΛΑ δηλαδή!!

     Έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για το υπάρχον υλικό και για τα νέα rafale???

     Η θα τα βλέπουμε να λιάζονται και αυτά σε κάνα δυο χρονια λόγω έλλειψης FOS?

     Διότι κανένας δεν έχει δώσει συγκεκριμένα νούμερα αύξησης των αμυντικών δαπανών!

     Έχω άδικο?

 15. TA RAFALE ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ F3R ME +/-1000 ΩΡΕΣ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ,ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ M2000EGM ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΑΝΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΝΟΜΙΖΩ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ,ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ Μ2000-9 ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ H MΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ[ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15]ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΑΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ RAFALE F3R ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ…ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ F16 BLOCK 30-50 KAI ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ F16V,ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ,ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ F16-30-50 ΝΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ,ΠΑΡΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟΨΙΛΩΜΕΝΑ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΟΡΟΦΗΣ

 16. Όλοι χαρήκαμε και το δείξαμε στο φόρουμ. Καλό είναι να προσγειωθούμε.

  Αν έρθουν 20 Rafale μαζί με κάποια εξωτικά όπλα, συν FOS στα Μ2000 και -5 πιστεύω θα είναι και τα τελευταία όπλα για φέτος. Ούτε καν για αστείο δεν ισχύει ο ισχυρισμός του Π/Θ ότι έρχεται εξοπλιστικό 10 δις.

  Κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι 24 Rafale F3R που μαζί με 24 Μ2000-5 θα φτιάξουν δύο σούπερ μοίρες. Και πάπαλα οι αγορές για 10 χρόνια μέχρι να αναβαθμιστούν όλα τα F16 σε V.

  Διαφωνώ με Μ2000-9 και πιστεύω ότι μεσοπρόθεσμα πρέπει να κάψουμε τα F16 B 50 χωρίς να αναβαθμιστούν και να πουλήσουμε τα F16 B 30.

  Είναι απογοήτευση να πιέζεται η χώρα για αποστρατιωτικοποίηση. Τόσο στα UAV όσο και στο πυραυλικό πυροβολικό πρέπει να την δούμε με εγχώρια ανάπτυξη και σοβαρές συμμαχίες που δεν έχουμε ακόμα αναπτύξει.

  1. F16 B 30 ποιος θα τα παρει; αν απο αμερικη λενε πλεον καντε αποστρατιοτικοποιηση πιστευεις οτι θα τους νοιαξει το να πουληθουν τα δικα μας f 16; Μαλλον για αποσυρση και τελος.

 17. Βρε παιδιά με συγχωρείτε, ειδικός δεν είμαι, ωστόσο διαβάζω ανελλιπώς τα άρθρα στο defencereview καθώς και τα σχόλια. Σε όλα τα άρθρα σχετικά με την αγορά των rafale οι σχολιαστές επέμεναν ότι πρέπει οπωσδήποτε να είναι αναβαθμισμένα στη έκδοση F3R. Τώρα διαβάζω ότι πρέπει να είναι η έκδοση F4. Μήπως λίγο να βλέπουμε και τα θετικά; Δεν είναι θετική η εξέλιξη; Επίσης για τις φρεγάτες ξέρουμε τιποτα; Θα πάρουμε τις Γαλλικές;

  1. Για f3r σιγουρα, εαν και εφοσον εχει βγει η f4 ή θα ειναι στα προσεχως κομματια ή εχουν αναβαθμιστει ειδη καποια κατι που γνωριζουν μονο οι Γαλλοι, πχ μπορει να ειναι σε επιπεδο δοκιμων.

  2. Το F3R Σήμερα! F4.1 θα γίνουν με το καλό κοντά στο 2027. Απόλυτα λογική εξέλιξη από ένα σοβαρό Σώμα. Με το καλό να γίνουν 20 και έπειτα 40 (τουλάχιστον).

 18. Επειδη βλεπω γινεται πολυς λογος για τα F-4…

  Τα F-4 δεν προκειται να αποσυρθουν πριν το 2027 σε πεισμα του αμυντικου τυπου που ‘προφητευε’ οτι τα F-4 θα αποσυρονταν το 2010. Χρονος κλειδι για την αποσυρση των F-4 ειναι η ολοκληρωση του προγραμματος Viper. Τα F-4 το 2027 θα ειναι 54 χρονων ωστοσο ειναι μια βαρια οπλισμενη πλατφορμα οπλων τοσο εδαφους οσο και αερα με 4 AIM120 AMRAAM & 4 ΑΙΜ9 Sidewinder.

  Αν κατι παιζει να αποσυρθει πρωτο αυτα ειναι τα Mirage 2000, μετα θα εχουμε derby μεταξυ F-16 block 30 & F-4. Αν επικρατησει η λογικη, τα block 30 δυναται καπως να συμαζευτουν και να συνεχισουν να υπηρετουν αλλα δεν βλεπω ουτε διαθεση ουτε προγραμματισμο να υπαρχει.

  Γενικα η παρακατω δομη δυναμεων ειναι εφικτη:
  84 F-16 block 72
  38 F-16 Block 50+ Advanced
  32 F-16 block 30 σε κατι καλυτερο (να δεχεται τις νεοτερες εκδοσεις του AIM 120)
  18 Rafale
  24 Mirage 2000-5

  1. Ξέρεις ποσα F4E είναι επιχειρησιακά?

   Ξέρεις που είναι πιο πολλά παρκαρισμένα? Στη Τανάγρα η στη Ανδραβίδα?

   Δεν έχει νόημα η διατήρηση ενός τύπου όταν πετάει μονοψήφιο νούμερο!!

   Ας μην κοροϊδευόμαστε επιτέλους:

   Μην κοιτάτε τις οροφές κοιτάτε ποσα μπορούμε να έχουμε επιχειρησιακά έτοιμα

   Γράφω σε άλλο σχόλιο το γιατί διατηρείται η Ανδραβίδα σαν Πτέρυγα Μάχης!

   η Αεροπορία λειτουργεί οριακά λόγω χαμηλών πιστώσεων

   Και τώρα εισάγουνε καινούργιο τύπο που θα τραβήξει ότι κονδύλιο υπάρχει διαθέσιμο με αποτέλεσμα όλα τα αλλα να χειροτερεύσουν πιο πολύ από τη κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα

   Οι αμυντικές δαπάνες δηλώθηκε πως ΘΑ αυξηθούν

   Είδομεν αλλα εφόσον δεν δώσαν συγκεριμένα νούμερα και χρονοδιαγραματα είναι ΣΑΝΌΣ

   Εύχομαι να διαψευστώ!!

  2. Τα block 30 και 50 επουδενί δεν πρέπει να τραβήξουν άλλα χρήματα. Καλό είναι να επικεντρωθούμε στο Rafale που είναι το μέλλον και να κλείσουμε την πόρτα στο παρελθόν.

 19. 1. Για την τιμή του 1,7 δις, χρήσιμο θα ήταν να μας πείτε αν είναι απλά fly away cost ή αν περιλαμβάνει και άλλα. Αν είναι fly away cost, τότε είναι αλμυρή, κοινώς μας πιάσανε τον κ..ο πάνω στην ανάγκη μας. Αν έχει και άλλα, να το δούμε, όπως και να το δούμε εάν οι ίδιοι πάρουν σε αντίστοιχα υψηλή τιμή τα διχίλιαρα, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται και πολύ συμμαχική η τιμή για retrofit αεροπλάνα.

  Η τιμή με προιδεάζει ότι είτε η Μπελάρα πάει (οπότε πρόσθεσαν το κέρδος στα αεροπλάνα) είτε θα μας τις πουλήσουν ανάλογα υπερτιμημένες (και δεν θα τις πάρουμε). Τέλος μου φαίνεται παράλογο να υπογράψουμε σύμβαση αγοράς των αεροπλάνων αν στην ΙΔΙΑ σύμβαση δεν έχει συμφωνηθεί ότι θα μας δώσουν τον Μετέορ. Όχι να τα πάρουμε και μετά να ανακαλυφθούν προσκόμματα πχ από ΗΠΑ γιατί να έχει έστω ένα αμερικανικό τσιπάκι ή οτιδήποτε

  2. Επειδή κάποιοι αναφέρανε το αίτημα των Τούρκων για αποστρατικοποίηση, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ. Έτσι και αλλιώς οι συνθήκες λένε για πολύ συγκεκριμένα αποστρατικοποιημένα νησιά ενώ οι Τούρκοι τα θέλουν όλα, έτσι και αλλιώς οι συνθήκες προβλέπουν μορφή στρατού ακόμη και στα αποστρατικοποιημένα, έτσι και αλλιώς οι Τούρκοι έχουν μια στρατιά απέναντι και έχουν και «ποινικό μητρώο» σε εισβολές (Κύπρος). Τι μας λέει ότι αύριο μεθαύριο, με την πρόφαση υπεράσπισης Τούρκων λαθρομεταναστών δεν θα τους πουν μειονότητα και εισβάλουν?
  Και σε τελική ανάλυση, ακόμη και αν διώξουν την στρατιά του Αιγαίου, ακόμη και αν εγγυηθούν ότι δεν θα εισβάλουν οι Τούρκοι και μείνει απλά μορφή εθνοφρουράς, θα έπρεπε η ΕΕ να εγγυηθεί πλήρως την άμυνα των νησιών και μάλιστα όχι με λόγια ή γραπτά αλλά στην πράξη και με πραγματικές εγγυήσεις.

  1. Να τα κάνουμε τι χωρίς fos??

   Σίγουρα θα περιλαμβάνεται κάποια FOS
   Αλλιώς θα τα έχουμε και αυτά παρκαρισμένα να τα καμαρώνουμε!!

   Φοβάμαι ότι θα έχουν FOS για 2-3 χρονια και μετά μια από τα ίδια όπως τα 2000

   Καθηλωμένα λόγω έλλειψης FOS!!

   1. Το άρθρο…

    «συνολικό κόστος, το οποίο όπως πληροφορούμαστε θα κυμαίνεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αφορά το κόστος των νέων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών εκ των οποίων 14 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια (δυο καινούργια και δύο μεταχειρισμένα), εκπαίδευση, απόκτησης ενός εξομοιωτή πτήσης καθώς και πακέτο τεχνικής υποστήριξης για τα πρώτα έτη»

    Και επειδή η εκπαίδευση και ο εξομειωτής δεν είναι δα και κάτι πανάκριβο, και επειδή μοιάζει ότι η FOS είναι για τα πρώτα έτη αλλά δεν λέει για πόσα (πχ 2-3?), υποθέτω ότι θα είναι λίγα και θα είναι ίσα ίσα αυτά που θα κάλυπτε και μια κανονική εγγύηση, δηλαδή για τα καινούργια, τι νόημα έχει η FOS για τα πρώτα 3 χρόνια αφού αν χαλάσει κάτι και σκάνδαλο θα είναι και θα πρέπει να το φτιάξουν μόνοι τους, ενώ και για τα retrofit, αφού θα βγουν από μεγάλο service, για 3 χρόνια τα έξοδα θα είναι ελάχιστα, λάδια, μπουζί και καμιά τσιμούχα που λένε στα αυτοκίνητα, με την καμία δεν θα είναι πχ του ύψους ττων 2-3 εκατ ανά αεροπλάνο ανά έτος.

    Οπότε μοιάζει σαν τα μεταχειρισμένα να μας τα πούλησαν για καινούργια και μάλιστα με χοντρό καπέλο αν σκεφτείς ότι fly away τιμή του F-35 πλέον έχει πέσει στα 80 εκατ δολλάρια, δηλαδή σχεδόν 70 ευρώ (γιατί και εδώ για fly away φαίνεται να μιλάμε συν εκπαίδευση και εξομειωτή σιγά το πράγμα)

    1. Διόρθωση!!!

     Η εκπαίδευση δεν είναι ακριβή??

     Βάλε 18 αεροπλάνα

     Οποτε θέλεις ας πούμε τουλάχιστον δυο χειριστες ανά αεροπλάνο

     Πόσες ώρες πτήσης θέλουν για να βγούν όχι απλά ιπτάμενοι αλλα αξιόμαχοι στα rafale?

     Βάλε καμια 150 ώρες το χρόνο(NATO) επί ελάχιστο 2 χρονια

     Βάλε η 14000heuro/ώρα πτήσης και κανε τον πολλαπλασιαμό:

     18*2*300η?*14000 = 150 mill !!

     Περίπου το 10% του κόστους της σύμβασης

     1. Επίσης ο εξομοιωτής με όλες τις εγκαταστάσεις και υποδομές εμπειρικά κοστίζει όσο το ίδιο το αεροπλάνο

      Βάλε και το κόστος εκπαίδευσης μηχανικών τεχνικών με βιβλιογραφίες,CBT,software tools και δεν συμμαζεύεται

      Οποτε καταλαβαίνεις γιατί κόστος μιλάμε!!

 20. » Έτσι και αλλιώς οι συνθήκες λένε για πολύ συγκεκριμένα αποστρατικοποιημένα νησιά ενώ οι Τούρκοι τα θέλουν όλα, έτσι και αλλιώς οι συνθήκες προβλέπουν μορφή στρατού ακόμη και στα αποστρατικοποιημένα, έτσι και αλλιώς οι Τούρκοι έχουν μια στρατιά απέναντι και έχουν και «ποινικό μητρώο» σε εισβολές (Κύπρος). Τι μας λέει ότι αύριο μεθαύριο, με την πρόφαση υπεράσπισης Τούρκων λαθρομεταναστών δεν θα τους πουν μειονότητα και εισβάλουν?
  Και σε τελική ανάλυση, ακόμη και αν διώξουν την στρατιά του Αιγαίου, ακόμη και αν εγγυηθούν ότι δεν θα εισβάλουν οι Τούρκοι και μείνει απλά μορφή εθνοφρουράς, θα έπρεπε η ΕΕ να εγγυηθεί πλήρως την άμυνα των νησιών και μάλιστα όχι με λόγια ή γραπτά αλλά στην πράξη και με πραγματικές εγγυήσεις.»

  Με ολα αυτα που εχουν γινει εσυ πιστευεις ακομα οτι η ΕΕ θα αντιδραση αμεσως; Και εχουν φτασει στο σημειο να ζητανε αποστρατωτικοποιηση των νησων ενω γνωριζουν πολυ καλα τι γινεται; Τι να πω…

  1. Φυσικά και δεν πιστεύω, για αυτό λέω ότι η αποστρατικοποίηση δεν θα γίνει ποτέ, γιατί ούτε αυτοί θα έκαναν ποτέ τίποτα, αλλά και γιατί ακόμη και να υποσχόταν να κάνουν κάτι (ακόμη και γραπτά) στο τέλος δεν θα έκαναν τίποτα, ενώ παράλληλα ο κακός γείτονας ήδη έχει ποινικό μητρώο σε εισβολές σε νησί (Κύπρος) που τον κάνει αναξιόπιστο σε ότι και αν συμφωνηθεί.

   Όπως έχω πει πολλάκις σε αυτό το σαιτ, η δική μου στρατηγική θα ήταν βασισμένη στο μια στις χίλιες θετικό momentum που έχει η Ελλάδα τώρα:

   – Η Τουρκία καταρρέει οικονομικά, είναι ακριβώς στην φάση που ήταν λίγους μήνες πριν την επίσημη κατάρρευση ο Καραμανλής, όπου δεν ήθελε να τον συναντήσει κανείς αρχηγός κράτους, μιλούσε για ισχυρή οικονομία στον απλό λαό αλλά οι γνώστες ξέρουν, και παίζει τα τελευταία απελπισμένα χαρτιά του μπας και σωθεί.

   -Πρέπει να δούμε αν στρατηγικά είναι περισσότερο πρόθυμος για υποχωρήσεις πριν καταρρεύσει (όπου θα ζητήσει κάποιο οικονομικό τίμημα από την ΕΕ για να τον σώσει) ή μετά την κατάρρευση (όπου θα ζητήσει βοήθεια ώστε η κατάρρευση να μην είναι απόλυτη, αν και αυτός θα είναι τελειωμένος άπαξ και δια παντός πολιτικά. Νομίζω θα είναι πιο πρόθυμος πριν την απόλυτη κατάρρευση, απλά θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς θα είμαστε απόλυτοι και ανυποχώρητοι για να αποδεχτεί ότι αν δώσει αρκετά, θα είναι κερδισμένος γιατί πριν ήταν σίγουρο ότι τα θέλαμε όλα. Αν δει ότι είμαστε υποχωρητικοί, θα προσπαθήσει να κάνει κάτι καζαν καζάν για αυτόν και θα βάλει τους γνωστούς να μας πιέσουν στο τέρμα (γιατί αλλιώς θα χάσουν τα λεφτά τους εκεί)

   -Για να τον φτάσουμε εκεί που θέλουμε πρέπει να συντηρηθεί η αίσθηση επικείμενης σύγκρουσης και οικονομικών μέτρων εναντίον του, και όχι η αίσθηση διαλόγου. Είναι ότι πιο λάθος, και είναι προφανές ποιος μας παρασέρνει σε αυτό το λάθος, και ποιος μας δείχνει τον σωστό δρόμο (οι Γάλλοι).

   1-2 μήνες έμειναν, να δούμε τι θα γίνει τελικά.

   1. Μιας και γνωριζεις οικονομικα, υπαρχει περιπτωση να εχει καταρευσει ηδη η τουρκια και απλα με καποια τρικ οικονομικα να δειχνει οτι αντεχει ακομα;

    1. Προφανώς έχει καταρρεύσει, για αυτό είπα η επίσημη κατάρρευση. η πραγματική έχει επέλθει εδώ και χρόνια. Η ιστορία της μοντέρνας (χρονολογικά) Τουρκίας από οικονομική άποψη είναι πολύ ενδιαφέρουσα:

     -Δεκαετίες 1960-1995: Η Τουρκία ήταν μια πολύ φτωχή χώρα, με ΑΕΠ όσο της Ελλάδας παρότι είχε πολλαπλάσιο πληθυσμό, όπερ ήταν πολλαπλάσια πιο φτωχή από την Ελλάδα (και πιο φτηνή) και με υπερπληθωρισμό (σε κάποια φάση είχε μέσο όρο 40% επί χρόνια). Η Ελλάδα από το 1993 είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της και να ανεβαίνει πιο γρήγορα από την Τουρκία.

     -1995-2002 Όταν άρχισε να ανεβαίνει η Ελλάδα, 3 χρόνια αργότερα η ΕΕ έδωσε για πρώτη φορά μια ειδική εμπορική σχέση στην Τουρκία, που σήμαινε πρακτικά ότι μπορούσε να πουλάει στην ΕΕ κάποια προιόντα χωρίς δασμούς (κλέβοντας ουσιαστικά μερίδιο από άλλες χώρες τις ΕΕ). 1-2 χρόνια μετά η Τουρκία άρχισε να ανεβαίνει γοργά (πολλά πχ φασονατζίδικα άρχισαν να μεταφέρονται από Ελλάδα, Βουλγαρία κτλ εκεί) αλλά εξακολουθώντας να έχει προβλήματα.

     -2002-2005 Το 2002/3 κατέρρευσε και επειδή η λίρα πλέον μετριόταν σε χιλιάδες, εκδόσανε την νέα λίρα, κάπου το 2005 από την οποία κόψανε ΕΞΙ μηδενικά, δηλαδή ένα εκατομύριο λίρες παλιές έγινε μία λίρα νέα (τα παλιά είχαν γίνει χαρτοπετσέτες). Η οικονομία κατέρρευσε, μπήκε το ΔΝΤ να βοηθήσει, ενώ υπήρξε μια άλλη ενδιαφέρουσα βοήθεια από εμάς, μια τράπεζα πλήρωσε περίπου 5 δις να πάρει μια δικιά τους της πλάκας (στείλαμε συννάλαγμα 5 δις στην χώρα) ενώ παράλληλα παίζει να στείλαμε και άλλο συνάλλαγμα σε δάνεια στην τράπεζα αυτή για να δίνει δάνεια στις επιχειρήσεις τους.

     -2005-2010 Επειδή είχε καταρρεύσει, όταν πας από το 100 στο 60, μετά όταν ξαναέρχεσαι στο 100 σε έστω 4 χρόνια είναι σαν να έχεις αύξηση 10% ΑΕΠ του έτους, κοινώς μοιάζεις σαν πύραυλος. Έτσι ήταν η Τουρκία το 2006-2010. Για να στηρίξει η ΕΕ έδωσε και άλλα εμπορικά προνόμια και την έκανε σαν μέλος της ΕΕ στα δικαιώματα αλλά καμία υποχρέωση το οποίο άρχισε να διαλύει ανταγωνιστικές οικονομίες/κλάδους ΕΕ (πχ ένας Έλληνας εξάγει το Χ με 5 ευρώ, ο Τούρκος αν και το κόστος είναι 5 ευρώ, παίρνει και μισό ευρώ επιχορήγηση από το κράτος και πουλάει 4,5 σβήνοντας τον Έλληνα που δεν επιτρέπεται λόγο ΕΕ να επιδοτείται). Χαρακτηριστική περίπτωση τα ψάρια ιχθυοτροφείου. Καθώς είναι σαν ένα οφσορ μέλος της ΕΕ, πολλοί δυτικοί αντί να κάνουν εργοστάσια πλέον στις φτηνές χώρες της ΕΕ πάνε εκεί, και την ανεβάζουν ακόμη περισσότερο

     -2010-2015 Η Τουρκία μοιάζει να έχει (fake/υποβοηθούμενη από την ΕΕ σε ζημιά των φτωχών χωρών της που έχαναν πωλήσεις και όφελος μιας εξαγωγικής που μπορούσε να πουλήσει εκεί χωρίς δασμούς) επί 15 χρόνια και είναι το hot spot επενδυτικά παγκοσμίως, και πλέον δεν επενδύουν σε παραγωγή (είχε γίνει ακριβή) αλλά σε κατανάλωση (real estate κτλ), ο σουλτάνος τυπώνει λίρες σαν να μην υπάρχει αύριο αλλά η ισοτιμία δεν πέφτει δραματικά, γιατί συνεχίζει να έρχεται χρήμα, παρότι είναι φούσκα.

     -2015-σήμερα. Η οικονομία ποια έχει κλατάρει, και για να μην αυξηθεί η ανεργία και να σωθεί κάπως το τεχνητό κλιμα ανάπτυξης, αρχίζει τα φαραωνικά έργα του δημοσίου, αεροδρόμια, γέφυρες, φράγματα, διώρυγες, πυρηνικούς σταθμούς, όπλα. Τα πληρώνει τυπώνοντας συνέχεια και άλλα και άλλα λεφτά, σε μια δυτική χώρα θα είχε καταρρεύσει η ισοτιμία, και θα είχε πολλά χρέη το κράτος, αλλά έκανε ένα κόλπο. Έβαλε τις τράπεζες να πάρουν δάνεια από έξω, να δανείσουν και καλά εταιρείες να τα κάνουν αυτά (και όχι το κράτος) και έτσι μοιάζει το χρέος να μην το έχει το κράτος αλλά οι εταιρείες και τράπεζες. Είναι η περίοδος που από όπου μπορεί να βρει χρήμα (αφού δεν μπαίνει επενδυτής πια) βρίσκει τρόπους από Ιράν, από πετρέλαιο Συρίας (θυμάστε τα φορτηγά που θέριζαν οι ρώσοι), από Κατάρ, αναβάλλοντας την κατάρρευση. Μετά πήγε σε Κίνα (δρόμος μεταξιού για ΕΕ) και σε Αζερμπαϊτζάν (πολλά λεφτά από αέριο και πετρέλαιο, προστασία από στρατό Τουρκίας).

     -Τα λεφτά που δανείστηκε και το κράτος, και οι Τράπεζες σε δολάρια, δεν έχουν πια να τα πληρώσουν. Οι εισαγωγές τους κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές κατά 40-50 δις, που σημαίνει ότι σε 10 χρόνια έπρεπε να είχαν τελειώσει όλα τα λεφτά της Τουρκίας. Τρώνε τα λεφτά των καταθετών που είναι σε δολλάρια για να αναβάλλουν την κατάρρευση, αλλά ξαφνικά ήρθε ο κορονοιός, δεν ήρθε νέο συναλλαγμα (τουριστικό) και φάνηκε ότι λείπουν τα δολάρια των καταθετών. Η φούσκα φάνηκε και στους πιο ανίδεους, ότι έμεινε στο σπίτι τους, το κάνουν χρυσό.

     -Σήμερα. Παρακαλεί όπου σταθεί και βρεθεί για λεφτά, η να αλλάξουν οι ημερομηνίες των δανείων γιατί δεν έχει να τα πληρώσει, είναι σε πανικό. Αφού δεν του δανείζουν, απροκάλυπτα πια βγάζει το πιστόλι και ζητάει τα λεφτά ή την γη σου, σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ, ΄Κύπρο και τώρα εμάς.

     -ΤΕΛΟΣ

     1. Και μια τελευταία λεπτομέρεια. Επειδή πολλοί λένε η Τουρκία παράγει, εξάγει κτλ. Σωστός δείκτης για το αν μια χώρα είναι πραγματικά ανταγωνιστική και παράγει είναι το εμπορικό έλλειμα (πόσα εξάγεις μείον πόσα εισάγεις), δηλαδή αν έχεις έλλειμα κάθε χρόνο 50 δις, σημαίνει ότι σαν χώρα έφυγαν από το τοπικό πορτοφόλι 50 δις για πάντα. Εμείς έχουμε ένα που είναι περίπου 10-15 δις και το ρεφάρουμε με τον τουρισμό. Η Τουρκία δεν ρεφάρει γιατί ήταν στα 70 δις πριν την υποτίμηση και στα 40 δις μετά. Το κόλπο με τις εξαγωγές έχει ως εξής και αφορά το γεγονός ότι είναι φασονίστες:

      -εισάγεις από το εξωτερικό κομμάτια αυτοκινήτων, μέταλλα, ενέργεια κτλ έστω 20 δις.
      -με αυτά κατασκευάζεις αυτοκίνητα (φασόν/συναρμολόγηση) και τα πουλάς για 21 δις.

      Μοιάζεις να έχεις εξαγωγές 21 δις, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που εξάγεις είναι υπηρεσία φασόν 1 δις (και όχι προιόν 21 δις). Με αυτό το κόλπο οι εξαγωγές φαίνονται τεράστις (αλλά οι εισαγωγές ακόμη πιο μεγάλες).

      Για να το κάνω με μια πιο εύκολη αναλογία. Εστω ελληνας ταξιδιωτικός πράκτορας εκδίδει ηλεκτρονικά σε έναν Άγγλο ένα αεροπορικό business class για Άπω ανατολή, με μια αεροπορική της Άπω ανατολής. Το εισητήριο κάνει 1.500 ευρώ και ο πεάτης πληρώνει 1.510 να πάρει ο πράκτορας προμήθεια 10. Η Ελλάδα κανονικά δεν έχει κάνει εξαγωγές 1.510 ευρώ, έχει εξάγει υπηρεσία εξυπηρέτησης 10 ευρώ.

 21. «Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν στον γράφοντα πως οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών θα είναι το καλοκαίρι του 2021 με τη προϋπόθεση πως η τελική σύμβαση θα έχει καταρτιστεί και υπογραφεί ως τα τέλη του 2020. »

  Τόσο αργά!;

  Μιλάμε για 9-12 μήνες από τώρα.

 22. Οι Αμερικανό πουλημένοι έχουν ξεπεράσει πλέον το στάδιο του ξεδιαντροπου.
  Έχουν αναλάβει εκτός από το να προωθούν προς πώληση τα αμερικανικα οπλα, και εργολαβία να φτιάξουν το ιματζ της αμερικής στη χώρα.
  Ούτε γραφείο τύπου της πρεσβείας να ήταν τόση αμεσότητα στα υπερασπιστικα άρθρα τους.
  Είναι καλοί οι Αμερικανοί δεν είπαν να αποσύρετε τα mlrs από τα νησιά! Μας λένε.
  Αφήστε μας να έχουμε τι δική μας άποψη.
  Καθώς ξέρουμε πόσο μεγαλύτερη γεωστρατηγικη αξία έχουν οι Τούρκοι από εμάς για την Αμερική (και λογικό είναι λόγω μεγέθους Τουρκίας vs ελλαδας).
  Νομίζω έχουν ξεπεράσει και τα ρωσοσαιτ που κορόιδευαν σε κατάντια.
  Δεν έχει πιο κάτω.

   1. https://www.viadiplomacy.gr/ayti-einai-i-protasi-pompeo-gia-apostratikopoiisi-apomakrynete-ta-opla-protoy-pligmatos/
    Μιλαμε εχουν δημιουργηση σχολη για νυφιτσες οι αμερικανοι που μετατρεπονται σε φιδια κολοβα !

    Το μεταφερω αυτουσιο

    Πέτρος Ούτσης / 23 Σεπτεμβρίου, 2020 20:45 / RedLine, Απόψεις
    Αυτή είναι η πρόταση Πομπέο για «αποστρατικοποίηση» – Απομακρύνετε τα όπλα «Πρώτου Πλήγματος»

    Η «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου είναι ένα από τα πολλά θέματα που θέτει η Άγκυρα από την πλευρά της στην ατνζέντα των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Είναι μάλιστα μια απαίτηση, ως τέτοια παρουσιάζεται και όχι ως διαφορά, που είναι ψηλά στην λίστα της ατζέντας αυτής. Όπως είναι γνωστό και έχει γραφτεί πολλές, η ενίσχυση των νησιών Αιγαίου έγινε από την στιγμή που η Τουρκία απείλησε με την δημιουργία της Στρατιάς του Αιγαίου η οποία είχε σαφή αποστολή, την κατάληψη των νησιών.

    Αν και το θέμα αφορά συγκεκριμένα νησιά η Τουρκία στην πάγια τακτικής αναφέρεται για όλα τα νησιά, από το Ανατολικό Αιγαίο μέχρι τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης:

    1. Μεταφερεις αυτουσιο αυτο το οποιο ηδη διαψευστηκε

     Geoffrey Pyatt
     @USAmbPyatt·
     23 Σεπ
     Dear @petrosoutsis
     @viadiplomacy
     , I assure you the United States is not making proposals of the sort you suggest here. That is not the nature of our alliance. As I’ve said often, a strong and secure Greece is in America’s interest.

     https://www.ptisidiastima.com/psy-ops-trap-for-greece/

     Δεν ψαρωνουμε ….και να το ειπε ο Πομπεο,παλι δεν ψαρωνουμε, ας λεει οτι θελει , σε λιγους μηνες μας χαιρεταει και αυτος μαλλον

 23. Αν όλα κυλήσουν ομαλά το 2023 θα διαθέτουμε 18 Rafale F3R και 24 Μ2000-5 σε πολύ υψηλές διαθεσιμότητες. Πιθανόν λίγο αργότερα (2026-27) θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F16. Η ΠΑ θα διαθέτει 84 (viper) +18 (rafale) μαχητικά 4,5 γενιάς και άλλα 38 (blk50) + 24 (M2000-5) σύγχρονα μαχητικά. Αν εξαιρέσουμε τα 32 F16 blk 30 τα οποία μπορούν να παίξουν τον ρόλο της εφεδρείας με μικρό κόστος, τότε η διατήρηση των πολυδάπανων F4 και Μ2000EGM σε υπηρεσία μόνο επιπλέον κόστος θα έχει για την ΠΑ σε βάρος της προμήθειας νέων όπλων. Ας αναρωτηθούμε τι θα διαθέτει η τουρκική ΠΑ το 2027 απέναντι στην αναβαθμισμένη ελληνική και μετά ας μιλήσουμε για οροφές… Και δεν αναφέρω και την πιθανότητα προμήθειας F35 από την ΠΑ…

 24. το σίγουρο ειναι οτι οταν έρθουν και τα μάθουμε , θα παραγγείλουμε σίγουρα και άλλα, οι δικοί μας θα ξετρελαθούν
  οι δυνατότητες που έχουν και τα αποδεσμεύσιμα όπλα που θα μπορούν να έχουν( περσευς)
  θα γύρει τη πλάστιγγα πάρα πολύ σε δεύτερη μοίρα όταν βρεθούν τα λεφτά
  και αυτό θα σημάνει όχι αγορά φ35, γτ και τα δυο δε γίνεται να τα έχεις, με τη λογική προφανώς ότι οι τούρκοι δε θα πάρουν 5 γενιάς στα επόμενα 15 χρόνια

 25. F3R – FOS για τα Mirage, Meteor και λοιπα ιπταμενα καλουδια.
  Εαν δουμε F21 , αξιολογη Ναυπηγηση Φρεγατων, (αναλογη της προμηθειας Rafale), αναβαθμιση Μεκο , Romeo και τιποτα παραξενους πυραυλους Μεσανατολικης προελευσεως,
  Δεσμευομαι προσωπικα να στησω αδριαντα του Κρητικου και Υπουργων στο Συνταγμα.

  1. μόνο αυτα;
   Εδώ υπάρχουν και άλλα.. απ’ολα παίρνουμε (f16 b60 ,f35) και απο παντού

   Όσον αφορά το άρθρο για τα f16 b60 υπάρχει ενα λαθος για την αφιξη των rafale (2026)που μαλλον ηταν η βασική υπόθεση για να γινει αυτη η μεταβίβαση

   https://www.defenseworld.net/news/27906/Ahead_of_F_35_Buy_UAE_May_Look_to_Sell_Some_of_its_F_16_Jets_to_Greece#.X2uwQWgzZPY

   https://hellasjournal.com/2020/09/i-15etis-nea-domi-dinameon-ferni-pio-konta-ta-f-35-stin-polemiki-aeroporia/

 26. Δεν ειναι σωστη η επιλογη f3r ενω ηδη εχει βγει η f4.Σε 2 χρονια δεν θα παραγετε f3r που σημσινει πολυ γρηγορο downgrade της τεχνολογιας που αγορασαμε ως νεα .Επισης σε 2 χρονια αν παμε να αγορασουμε νεα για να συπληρωσουμε τους επιθυμητους αριθμους θα εχουμε αυτοματα πολυτυπια σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα για το ιδιο αεροσκαφος με μεγαλη διαφορα τεχνολογιας μεταξυ των ιδιων αεροσκαφων .Τελος υπαρχει θεμα και με το upgrade οταν γινει ,θα ειναι ακριβω για τα λιγοτερα χρονια που θα εχουμε σε υπηρεσια το αεροσκαφος σε σχεση με αλλους .

  1. Καμια f4 δεν εχει *βγει*…..Κανενα downgrade δεν υπαρχει δεν μιλαμε για το νεο Huawei μιλαμε για το πιο συγχρονο RAFALE που υπαρχει.(Θα)τα παραγγειλαμε τωρα και τα θελουμε αμεσα , το F3R ειναι οτι τελειοτερο υπαρχει και μαλιστα «ωριμο» και δοκιμασμενο , εαν ειναι να περιμενουμε κλαψτα Χαραλαμπε.
   Μετα το F4.1 ερχεται το F4.2 …Μην το ψειριζουμε το F3R ειναι σουπερ ντουπερ το μονο που θα ηθελα ιδανικα ειναι 2 διθεσια παραπανω.
   Τα γραφει η ιδια η κατασκευαστρια ….Καλο 2022 ΚΑΠΟΙΕΣ δυνατοτητες/λειτουργιες του F4 θα ειναι διαθεσιμες εαν ολα πανε καλα.
   «Validation of the F4 standard is planned for 2024, with some functions becoming available as of 2022.»
   https://www.dassault-aviation.com/en/group/press/press-kits/rafale-f4-standard-launched/

   1. Ta F4 ενσωματώνουν τεχνολογια GaN και στο SPECTRA και στο ρανταρ και ενα σωρο άλλα καλουδια ειδικα το Stelath Scalp …F3R γιοκ .
    Το ετος 2021 θα παραλάβουμε αεροσκάφος που δεν ειναι τελευταια τεχνολογια .

    Διαβασε
    https://www.defence-point.gr/news/i-krisimotita-ton-dithesion-rafale-kai-oi-epiloges-tis-polemikis-aeroporias-me-ti-diamorfosi

    1. Τι να διαβασω…γραφει αυτο που αναφερω για τα διθεσια και για τις δυνατοτητες που ΘΑ εχει η F4.
     Δεν γραφει πουθενα οτι ενσωματωνουν αλλα οτι ΘΑ ενσωματωνουν.Επισης σου ξαναγρφω πως η F4 δεν θα εναι μια ενιαια διαμορφωση αλλα θα υπαρχουν βελτιωσεις συνεχως μεχρι το 20ΧΧ …
     Να το ρισκαρουμε να περιμενουμε?Μακαρι να ειχαμε τον χρονο.

     1. Οι Γαλλοι εδωσαν την δυνατοτητα να παραλαβουμε αεροσκαφοι σε επιπεδο F4 .Μονο οι νεες μηχανες και τα GaN φτανουν για να επιλεγη η εκδοση F4

 27. Μη το γελατε για τα Φαντομ. Με ενα καλο IRST, κινητηρες F414 με super cruise και λιγο «πειραγμα» στον υποτυπωδη υπολογιστη αποστολης ωστε να μπορει να μεταφερει ακομα περισσοτερους τυπους οπλων εχει μελλον ακομα.
  Φανταστειτε ναυτικη κρουση στο Αιγαιο με Μ2000/εξοσετ και Αν. Μεσογειο Φ4/Χαρπουν
  US NAVY θα γενουμε 🤣🤣🤣🤣🤣

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *