Προχωρά με γοργούς η διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών για την απόκτηση συνολικώς 18 αεροσκαφών Rafale. Νεότερες αποκλειστικές πληροφορίες και στοιχεία έχουν περιέλθει στον γράφοντα και το DefenceReview.gr που σχετίζονται με το συνολικό κόστος του προγράμματος και την έκδοση των αεροσκαφών.

Θα επικεντρωθούμε σε δυο βασικά θέματα: Το πρώτο είναι η γαλλική αποδοχή του ελληνικού αιτήματος όλα τα αεροσκάφη να είναι της έκδοσης F3R ώστε να υπάρχει κοινή υποδομή και πλήρης ομοιογένεια. Το δεύτερο αφορά το συνολικό κόστος, το οποίο όπως πληροφορούμαστε θα κυμαίνεται στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αφορά το κόστος των νέων και μεταχειρισμένων αεροσκαφών εκ των οποίων 14 μονοθέσια και τέσσερα διθέσια (δυο καινούργια και δύο μεταχειρισμένα), εκπαίδευση, απόκτησης ενός εξομοιωτή πτήσης καθώς και πακέτο τεχνικής υποστήριξης για τα πρώτα έτη.

Στη παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της MBDA για το ζήτημα των όπλων των Rafale που θα περιλαμβάνουν ένα μικρό απόθεμα Meteor.

Όπως γνωρίζουμε η γαλλική αεροπορία θα μεταβιβάσει τα μεταχειρισμένα μαχητικά στην Dassault και ακολούθως η γαλλική εταιρεία θα τα μεταπουλήσει στη ΠΑ. Επειδή θέλουμε να είμαστε ακριβείς και αντικειμενικοί τα παραπάνω χρηματικά ποσά αφορούν τη τελευταία ενημέρωση και όπως αντιλαμβάνεστε όλα μπορούν να αλλάξουν.

Επίσης, η ΠΑ προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει για το μέλλον των 18 Mirage 2000 BGM/EGM. Υπάρχουν πολλές σκέψεις η ΠΑ να κρατήσει τελικώς τα αεροσκάφη δεδομένου ότι η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης που υπογράφτηκε σε συνδυασμό με την άριστη δομική αντοχή των Mirage 2000 BGM/EGM επιτρέπει στη ΠΑ να συνεχίζει να τα αξιοποιεί σε αποστολές Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν στον γράφοντα πως οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών θα είναι το καλοκαίρι του 2021 με τη προϋπόθεση πως η τελική σύμβαση θα έχει καταρτιστεί και υπογραφεί ως τα τέλη του 2020. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως αμφότερες πλευρές κατά τη παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης εμφανίζονται ευέλικτες και ταχύτατες ως προς τη λήψη αποφάσεων γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία.   

Κλείνοντας, άλλη μια θετική είδηση που σας μεταφέρουμε είναι πως την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα η έναρξη ενεργοποίησης των επιμέρους εκτελεστικών συμβάσεων της FOS των Mirage της 114 ΠΜ.