Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν φέρνει ραγδαίες εξελίξεις και κλειδώνει τις φρεγάτες [email protected] στο ΠΝ. Μετά την επίσημη επίσκεψη του Μητσοτάκη, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών στον οποίο δόθηκε η εντολή διερεύνησης του χρηματοδοτικού πλαισίου αρχικά για δύο πλοία γαλλικής διαμόρφωσης από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα πλοία πρόκειται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία στα ναυπηγεία της Naval Group. Από πλευράς Ελλάδας θα δοθεί ένα μικρό ποσό ώστε η χώρα μας να μπει επισήμως στο πρόγραμμα των [email protected] του Γαλλικού Ναυτικού. Μόλις βρεθεί το μοντέλο χρηματοδότησης κάτι που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το πρόγραμμα των [email protected] θα περάσει ΚΥΣΕΑ καθώς και από την αρμόδια επιτροπή της βουλής και ως εκ τούτων θα έχει χαρακτήρα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης ώστε ο Έλληνας Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις και τέλος να υπογραφεί η σύμβαση για δύο πλοία [email protected] ίδια με αυτά του Γαλλικού Ναυτικού και ναυπήγησης στη Γαλλία.

Μολονότι, οι [email protected] είναι πλοία εξαιρετικής σχεδίασης και νέας φιλοσοφίας, το απόθεμα των μόλις 16 Α/Α βλημάτων δεν ικανοποίει σε καμία περίπτωση της ανάγκες του ΠΝ αφού είναι φόρτος ανάλογος μιας κορβέτας ούτε καν φρεγάτας με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Στόχος του ΠΝ όμως έχει διακηρύξει το ΓΕΝ στη πολιτική ηγεσία είναι τουλάχιστον τέσσερα νέα πλοία. Στα θετικά των [email protected] προσμετράτε ένα κορυφαίο ραντάρ το Sea Fire 500 ικανό να εμπλέκει 16 στόχους ταυτοχρόνως αντί των 2 που μπορούν οι σημερινές φρεγάτες, ένα πανίσχυρο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ενώ η έλλειψη οπλικού συστήματος κατηγορίας CIWS παραμένει με τη προοπτική ενσωμάτωσης Phalanx από αποσυρόμενες φρεγάτες.

Είναι επίσης προφανές πως η διαμόρφωση των 16 βλημάτων δεν θα φέρουν βλήματα MDCN – Scalp Naval. Σε ότι αφορά τον οπλισμό, οι γαλλικής διαμόρφωσης [email protected] θα διαθέτουν δύο εκτοξευτές Sylver A50 για 16 βλήματα Aster 15 και Aster 30.

Άποψη μας είναι πως οι [email protected] είναι μια πολύ καλή σχεδίαση που ταιριάζει στις ανάγκες του ΠΝ ως φρεγάτα γενικών καθηκόντων – πολλαπλών ρόλων με ενισχυμένες ικανότητες αντιαεροπορικών επιχειρήσεων με τη προϋπόθεση των 32 βλημάτων ASTER 15/ ASTER 30 καθότι τα βλήματα Α/Α είναι αυτά που πρωτίστως έχει ανάγκη το ΠΝ ικανοποιώντας την απαίτηση για αεράμυνα περιοχής και όχι τα Scalp Naval χωρίς να σημαίνει πως τα τελευταία δεν προσφέρουν σημαντικές ικανότητες στρατηγικού επιπέδου.

Οι [email protected] των 32 βλημάτων (το ξανά τονίζουμε) με συνδιασμό ικανού αποθέματος βλημάτων, αισθητήρων – ραντάρ και όπλων AAW είναι πλοία εξαιρετικών δυνατοτήτων και μια ισορροπημένη επιλογή ως φρεγάτα γενικών καθηκόντων. Είναι λάθος να τα συγκρίνουμε με εξειδικευμένα πλοία αεράμυνας περιοχής όπως οι LCF, F-124 ή Álvaro de Bazán.

Αναλυτική παρουσίαση (που αξίζει να διαβάσετε από τον γράφων) των [email protected] και των δυνατοτήτων θα βρείτε στο παρακάτω άρθρο: