Το παρασκήνιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν φέρνει ραγδαίες εξελίξεις και κλειδώνει τις φρεγάτες [email protected] στο ΠΝ. Μετά την επίσημη επίσκεψη του Μητσοτάκη, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών στον οποίο δόθηκε η εντολή διερεύνησης του χρηματοδοτικού πλαισίου αρχικά για δύο πλοία γαλλικής διαμόρφωσης από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα πλοία πρόκειται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία στα ναυπηγεία της Naval Group. Από πλευράς Ελλάδας θα δοθεί ένα μικρό ποσό ώστε η χώρα μας να μπει επισήμως στο πρόγραμμα των [email protected] του Γαλλικού Ναυτικού. Μόλις βρεθεί το μοντέλο χρηματοδότησης κάτι που αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το πρόγραμμα των [email protected] θα περάσει ΚΥΣΕΑ καθώς και από την αρμόδια επιτροπή της βουλής και ως εκ τούτων θα έχει χαρακτήρα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης ώστε ο Έλληνας Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ να ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις και τέλος να υπογραφεί η σύμβαση για δύο πλοία [email protected] ίδια με αυτά του Γαλλικού Ναυτικού και ναυπήγησης στη Γαλλία.

Μολονότι, οι [email protected] είναι πλοία εξαιρετικής σχεδίασης και νέας φιλοσοφίας, το απόθεμα των μόλις 16 Α/Α βλημάτων δεν ικανοποίει σε καμία περίπτωση της ανάγκες του ΠΝ αφού είναι φόρτος ανάλογος μιας κορβέτας ούτε καν φρεγάτας με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Στόχος του ΠΝ όμως έχει διακηρύξει το ΓΕΝ στη πολιτική ηγεσία είναι τουλάχιστον τέσσερα νέα πλοία. Στα θετικά των [email protected] προσμετράτε ένα κορυφαίο ραντάρ το Sea Fire 500 ικανό να εμπλέκει 16 στόχους ταυτοχρόνως αντί των 2 που μπορούν οι σημερινές φρεγάτες, ένα πανίσχυρο σύστημα ανθυποβρυχιακού πολέμου, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ενώ η έλλειψη οπλικού συστήματος κατηγορίας CIWS παραμένει με τη προοπτική ενσωμάτωσης Phalanx από αποσυρόμενες φρεγάτες.

Είναι επίσης προφανές πως η διαμόρφωση των 16 βλημάτων δεν θα φέρουν βλήματα MDCN – Scalp Naval. Σε ότι αφορά τον οπλισμό, οι γαλλικής διαμόρφωσης [email protected] θα διαθέτουν δύο εκτοξευτές Sylver A50 για 16 βλήματα Aster 15 και Aster 30.

Άποψη μας είναι πως οι [email protected] είναι μια πολύ καλή σχεδίαση που ταιριάζει στις ανάγκες του ΠΝ ως φρεγάτα γενικών καθηκόντων – πολλαπλών ρόλων με ενισχυμένες ικανότητες αντιαεροπορικών επιχειρήσεων με τη προϋπόθεση των 32 βλημάτων ASTER 15/ ASTER 30 καθότι τα βλήματα Α/Α είναι αυτά που πρωτίστως έχει ανάγκη το ΠΝ ικανοποιώντας την απαίτηση για αεράμυνα περιοχής και όχι τα Scalp Naval χωρίς να σημαίνει πως τα τελευταία δεν προσφέρουν σημαντικές ικανότητες στρατηγικού επιπέδου.

Οι [email protected] των 32 βλημάτων (το ξανά τονίζουμε) με συνδιασμό ικανού αποθέματος βλημάτων, αισθητήρων – ραντάρ και όπλων AAW είναι πλοία εξαιρετικών δυνατοτήτων και μια ισορροπημένη επιλογή ως φρεγάτα γενικών καθηκόντων. Είναι λάθος να τα συγκρίνουμε με εξειδικευμένα πλοία αεράμυνας περιοχής όπως οι LCF, F-124 ή Álvaro de Bazán.

Αναλυτική παρουσίαση (που αξίζει να διαβάσετε από τον γράφων) των [email protected] και των δυνατοτήτων θα βρείτε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Για να το χωνέψουν για καλά και οι [email protected]:

  Μιλάμε για 2 ONLY πλοία με την ίδια διαμόρφωση με αυτή του γαλλικού ναυτικού

  με μονο 16 ASTER:

  Είναι επίσης προφανές πως η διαμόρφωση των 16 βλημάτων δεν θα φέρουν βλήματα MDCN – Scalp Naval. Σε ότι αφορά τον οπλισμό, οι γαλλικής διαμόρφωσης [email protected] θα διαθέτουν δύο εκτοξευτές Sylver A50 για 16 βλήματα Aster 15 και Aster 30.

  NO CIWS

  NO SCALP

  Τιμούλα?

  1.5- 2 BILLIONS?

  Ότι έγραφε το NVAL NEWS προ καιρού με το option για ένα aκόμα VLS A50 gia scalp vα πήγε περίπατο

  Οι γάλλοι δεν έχουν κανένα συμφέρον / ενδιαφέρον να τροποποιιησουν το πλοίο τους

  Για να δω τώρα ποιος θα υπερασπίσει ένα τέτοιο πλοίο

  Έχω ήδη έναv υποψήφιο:

  https://www.defence-point.gr/news/epicheirima-yper-tis-anaptyxis-ton-scheseon-elladas-kai-gallias-stratigika-kai-exoplistika

  TA NEYRA MOU

 2. Προτιμότερο θα ήταν να περνάμε gowind με τα ιδια συστήματα με τα ΗΑΕ όπως 8απλο mk41 με 32 essm, και γιατί όχι και ραντάρ NS200 αντί για smart s. Προσθέστε και Phalanx από τις Standard που θα αποσύραμε και ίσως και Strales μπροστά και έτοιμες. Στη συνέχεια η προμήθεια Adelaide ή Karel Doorman εάν δεν τις πάρουν οι Χιλιανοί και η αναβάθμιση τους μαζί με τις μεκο θα ήταν οτι πρέπει. Και στο μέλλον θα μπορούσε να δει το ΠΝ τι θα προκύψει απο το FFG(X).

  Οι Belharra είναι πολύ καλές φρεγάτες δεν διαφωνώ, αλλά η γαλλική έκδοση ειναι υπό εξοπλισμένη. Για εμάς θα χρειάζονταν σίγουρα ενα Ram ή Phalanx (και γιατί όχι strales μπροστά) και 32 κελιά Sylver, με 24 Aster 30 και επισης ενα πύραυλο αντίστοιχο του essm να μπαινει σε τετράδες. Μέχρι τωρα απο οτι ξέρω μόνο ο crotale μπαίνει στον sylver σε τετράδες που δεν ξέρω αν μας καλύπτει απο εμβέλεια.

  Όπως και να έχει, φαντάζομαι ρόλο θα παίξει και ο μελλοντικός αγοραστής του Σκαραμαγκά.

  1. Το νόημα με τις gowind είναι να πάρεις περισσότερα πλοία, η επιλογή των ΗΑΕ είναι μάλλον ότι καλύτερο χρειάζεται το ΠΝ δεδομένου ότι καίγεται να αντικαταστήσει πολλά υπέργηρα πλοία. Συνεπώς μεταχειρισμένα πλοία τα γλιτώνεις ως επιλογή.

   Η gowind 3100 θα μπορούσε να γίνει μια Formidable (Σιγκαπούρης) της εποχής μας, με συνδιασμός Aster-30 και ένα περιστρεφόμενο ραντάρ sea fire 500.

 3. «Είναι επίσης προφανές πως η διαμόρφωση των 16 βλημάτων δεν θα φέρουν βλήματα MDCN – Scalp Naval. »
  Μάλιστα…όπως το διαβάζω εγώ,είναι προφανές πως μόλις δεσμευτεί ἡ ἑλληνική πλευρά για τα πλοία,το τυράκι των MDCN θα αποσυρθεί ὡς περιττό πλέον.

 4. Παιδιά μην ακουω χαζα..το πλοιο ειναι οτι πρεπει για την ελλαδα απο επιδοσεις ..ειδικα το ρανταρ θα βλεπει πυραυλους βαλλιστικους και αεροπλανα απο εκατονταδες χλμ μακρια..ανθυποβρυχιακά επισης οτι καλυτερο υπάρχει…για ηλεκτρονικο πολεμο και κυβερνοεπιθεσεις μακραν οτι καλυτερο.οι απαιτησεις επανδρωσεις του ειναι αστειες σχεδον το ήμισυ σχεση με τα σημερινά. Επισης διαβαζω καθε μερα για φορτο βληματων…η ιδια η naval group το εχει παρουσιασει και επανασχεδιασει σχετικα προσφατα και για το γαλλικο ναυτικο και υπαρχει χώρος και προβλεψη πισω απο το κυριο πυροβολο και για αλλες θεσεις εκτοξευσεις βληματων χωρις να αλλαξουν οι διαστασεις…ειτε aster ειτε κρουζ.απλα πι γαλλοι καλυπτονται με 15 πυραυλους μονο.ειναι στο χερι μας να τοποθετήσουμε περισσοτερα κελια.οσο για το ciws δεν ειναι δα και τοσο δυσκολο να μπει ενα millenium στην οροφη η phalanx.
  https://www.navyrecognition.com/index.php/focus-analysis/naval-technology/5723-naval-group-refines-design-of-the-fti-belharra-next-generation-frigate.html

  1. Το διάβασες το παραπάνω άρθρο?????????

   Για ξαναδιάβασε το και γράψε μας που γραφει ότι η διαμόρφωση του πλοίου είναι στο χέρι μας!!!

   Πρόσεχε τα ακόλουθα που γραφει:

   «#και τέλος να υπογραφεί η σύμβαση για δύο πλοία [email protected] ίδια με αυτά του Γαλλικού Ναυτικού κ#αι ναυπήγησης στη Γαλλία#

   #Είναι επίσης προφανές πως η διαμόρφωση των 16 βλημάτων δεν θα φέρουν βλήματα MDCN – Scalp Naval. Σε ότι αφορά τον οπλισμό, οι γαλλικής διαμόρφωσης [email protected] θα διαθέτουν δύο εκτοξευτές Sylver A50 για 16 βλήματα Aster 15 και Aster 30. «#

   Για δοκίμασε ξανά να το διαβάσεις να δούμε μήπως καταλάβαμε εμείς λάθος!!

   (TA NEYRA MOU)^2

   1. Χαχαχαχα Ωραιος …και συγνωμη για τα νεύρα σόυ.μια χαρά το διάβασα.οταν λεω στο χερι μας εννοω να πληρώσουμε κατι παραπανω για τα κελια .τζαμπα δε θα σου κανουν τη χάρη η το δωρο..η σχεδιαση το επιτρεπει η προβλεψη η και ο χώρος υπαρχέι.όι γαλλοι απο επιλογή δικια τους δεν τους τόποθετουν..απλα κατανοητά πραγματα.οταν αγοράσαμε πχ τα leopard δεν βαλαμε rws αλλα μπορει να γινει αν θέλουμε.έπισης βαλαμε δικους μας σταθμους ασύρματου σύστημα διοικησης κλπ κλπ…. Η διαμόρφωση ιδια ειναι …αλλαγες μειζονες που δεν επηρεάζουν καιρια συστηματα για να αυξηθεί υπέρμετρα το κοστος .νομιζω καταλαβαινομαστε.δεν εγραψα να βαλουμε ρανταρ apar η tomahawks η kalibr…αυταααα….

    1. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaagkrrrrrrrrrrrrrrrrr

     Φοβάμαι όμως ότι θα πάρουμε γουρούνι στο σακί για να μην χρησομοποιισν κάτι πιο χυδαίο αλλα πιο περιγραφικό

     Εάν μάλιστα αληθεύει πως βγήκαν και οι scalp naval από το πακέτο τότε βρωμάει παρα πολύ η υπόθεση

     Υπονομεύει το ναυτικό για τα επόμενα 10-20 χρονια!!

     Εάν το δεκτούν αυτό οι ένστολοι τότε είναι άξιοι της μοίρας τους

     Λεφτά δεν υπάρχουν να πληρώσουμε ποσο μάλλον να ζητήσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που μας πασάρουν οι γάλλοι

 5. Το ΠΝ και επίσημα αυτοκτονεί. Ένα πλοίο που θα αγοραστεί αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες του σε οπλισμό χωρίς η ναυπήγηση να γίνει στην Ελλάδα και χωρίς τον game changer MdCN. Ας κάτσει με τις S μέχρι το 2050 τώρα.

 6. Ξέρετε τι ? Αντί να γίνετε γοργοθας για τις belhara , καλύτερα να αναπτύξουμε το δικό μας πλοίο . Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο παράγουμε το δικό μας πλοίο, αλλά θα μπορούν να απασχολούνται και οι εργάτες των ναυπηγείων αλλά και άνεργοι , αποτέλεσμα αυτού η αύξηση του ΑΕΠ μείωση ποσοστού ανεργίας και ποιο φθηνό πλοίο . Κάποιοι θα πείτε , είναι χρονοβόρο ,αλλά τις belhara πριν το 2023 δεν τις παίρνουμε αυτό είναι 4 χρόνια . Στα 4 αυτά χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε 3 φρεγάτες δικές μας , χωρίς να περιμένουμε άλλους

  1. Όσο μπορείς εσύ να αναπτύξεις διαστημόπλοιο για να πας στον Άρη άλλο τόσο μπορεί να αναπτύξει μεγάλο πολεμικό (κορβέτα/φρεγάτα) η Ελλάδα.
   Όταν εδώ και 10 χρόνια τα ναυπηγεία δεν μπορούν να παραδώσουν 2 πυραυλακάτους στο Π.Ν το να παραδώσουν 3 φρεγάτες ελληνικής σχεδίασης δεν θα το καταφέρουν ούτε το 2040.

   1. ΓΙΑΝΝΗΣ 1
    Δεν ειναι αναγκη να εκφρασεις την μεγαλη ηττοπαθεια σου εδω!

    Ριξε μια ματια στους γειτονες μας τους τουρκους και δες την επιτυχημενη αμυντικη βιομηχανια τους και ειδικωτερα τις ναυτιλειακες κατασκευες, οπως το αεροπλανοφωρου Ανατολου, τις φρεγατες Μιλγκεμ, τις κορβεττες Αντα, τα υποβρυχια U214 κ.α ακομη πλοια που εχουν κατασκευασει η κατασκευαζουν στα ναυπηγεια τους.

    Αν πιστευεις οτι οι συμπατριωτες σου και εσυ εισθε υποδεεστεροι των τουρκων, κανεις μεγαλο λαθος. Εκτος και αν εισαι τουρκος. Μη μιλας για ολους τους Ελληνες οταν εκφραζεις τα συναισθηματα της ηττοπαθειας σου. Πρεπει ν’αλλαξεις τις ιδεες σου και να διαβασεις περισσοτερο.

    Στην Ελλαδα, εδω και δεκα χρονια, εχουμε αναπτυξει αρχικα σχεδια για το ALS Class® 80, 90, 100, 125 και 140 με τους αριθμούς να καταδεικνύουν το ενδεικτικό μήκος του σκάφους, το εθνικο μας πλοιο. Μενει μονο η ολοκληρωση της σχεδιασης ουτως ωστε να προχωρησουμε στην κατασκευη.
    Μπορεις να διαβασεις το εκτενες αρθρο του Γιώργου Τσιμπούκη εδω:
    http://www.defence-point.gr/news/ethniki-epetios-ke-ethniko-plio-to-opio-prosypegrapsan-ke-meta-to-xechasan-vid
    Ισως αυτο το αρθρο να σου δωσει τις γνωσεις που σου λειπουν..

 7. Εγώ πιστεύω ότι θα συντελεστεί ένα ακόμα μεγάλο λάθος, που μαγειρεύεται χρόνια τώρα…

  Δύο μόνο πλοία θα είναι μεγάλος μπελάς, με μεγάλο κόστος και πλήρως επιχειρησιακά 2025-26′.

  Μακάρι να κάνω λάθος, αλλα θα το πληρώνει για χρόνια το ΠΝ αυτό το ατόπημα, ενώ από την άλλη καιγόμαστε να αντικαταστήσουμε 6-9 πλοία.

 8. «»»»Η προσφορά των δυο [email protected] είναι γνωστή, πάνω κάτω. Οι Γάλλοι έχουν προτείνει να μας δώσουν δυο από τις φρεγάτες που έχουν προγραμματίσει να παράξουν οι ναυπηγικές κλίνες της Naval Group, και να μην έχουν διαφορές από τις γαλλικές (εκτός κι αν επιθυμούμε να προσθέσουμε περισσότερα συστήματα, πχ επιπλέον εκτοξευτές για mdCN ή ASTER 30)»»»»

  Λοιπόν έχουμε και λέμε… Δεν έκλεισε ότι θα τα πάρουμε με 16 κελιά….
  Καλώς ή κακώς λεφτά δεν υπάρχουνοι μόνοι που χρηματοδοτούν είναι οι Γάλλοι και προτιμώ τις μπελαρες πιο υποεξοπλισμένες το 2023 τις lcs το 2033 και να εξαρτιώμαστε μόνο απο Αμερική…
  Η ελλάδα χρησιμοποιεί τα εξοπλιστικά σαν διπλωματία… τι να κάνουμε τώρα…??? αφού οι απέναντι είναι πιό μεγάλο μαγαζί….
  Το σωστό ειναι να τις πάρουμε με τα 32 κελια (8 για scalp) και ας μη τα γεμίσουμε… ας έχουν 16 ASTER30 αρχικά
  και για ciws τα phalanx

  Oι Gowind δεν κάνουν για ανατολική μεσόγειο και δεν επιδοτούνται απο γαλλία…
  Τις μπελάρες τις θέλουμε και για τα τουρκικά 214….

   1. χρηματοδότηση εννοώ……
    αυτές θέλουν να πουλήσουν οι γάλλοι και αυτές να μας χρηματοδοτήσουν με goverment to goverment συμφωνίας…
    Για τις μπελάρες θέλουν εξαγωγικό πελάτη όχι για τις gowind…

    Αν έχεις φράγκα παίρνεις ότι θές…. αν δεν έχεις παίρνεις ότι σε χρηματοδοτήσουν…
    Και για τα f16 θέλαμε να αναβαθμίσουμε 130 αλλά το fms των αμερικάνων δεν έφτανε…. και καταλήξαμε στα 84…

    1. Με το μέγεθος το κόστος και το εξοπλισμό δεν νομίζω να βρούν άλλο κορόιδο OUUPS sorry εξαγωγικό Πελάτη για τ ις [email protected]

     (για τα f16: εάν είχαμε μείνει στο Adv/Ap68v9 φθάναν τα χρήματα να παίρναμε και κάνα όπλο και κάνα ατρακτίδιο σκόπευσης αλλα αλλιώς τα ήθελε η LM!!

     αλλα είμαστε εκτος θέματος οποτε δεν το συνεχίζουμε)

     1. τι να κάνουμε… πληρώνουμε τη γαλλική στήριξη στην κρίση….
      οταν παίρνεις λεφτά απο τοκογλύφο πληρώνεις 20% τόκο αλλά τί να κάνεις…? thats life…
      Στην τελική
      είναι καινούρια, είναι stealth, έχουν καλό ραντάρ, καλά σόναρ, exocet, aster 30 (αν και λίγους), σουίτα ηλ. πολέμου, αντίμετρα τορπιλών και πυραύλων και nexter αντί για 50αρια, ιδανική για ανατολική μεσόγειο με ανάστροφη πλώρη, drone MU 90 τορπίλες…
      με το mh60 romeo θα είναι τούμπανο…
      το μόνο που έχουμε να κάνουμε να προσθέσουμε 16 κελιά και ενα έστω ciws…..

      http://prntscr.com/ozczl3

    2. Χρηματοδότηση μια χαρά πήραν οι Αιγύπτιοι για τις gowind, αλλά και έτσι όπως το λες να ειναι αν σου δώσουν χρηματοδότηση για της type 45 θα πας να την πάρεις;
     Προσωπικά εγώ νομίζω ότι τους έχει κάτσει στα επιτελεία για αυτά τα πλοία συν την πίεση που ασκεί η Γαλλία.
     Τώρα αν ο καθένας φορτώνει ότι γουστάρει ως οπλικό σύστημα στην χώρα, ας το κλείσουμε το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα.

     1. οι αιγύπτιοι με τα πετροδόλαρα χρειάζονται χρηματοδότιση?
      πού έχεις ρίσκο να χάσεις λεφτά ? απο τους αιγύπτιους ή τους έλληνες?

      ε αμα είνα να μην πάρουμε τίποτα και να μείνουμε με τα 40χρονα πλοία που σβήνουν τα HZ στη μέση της διαδρομής…
      χάλια η bmw γιατί δεν έχει καλες ζαντες ας μείνω με το zastava

      «Τώρα αν ο καθένας φορτώνει ότι γουστάρει ως οπλικό σύστημα στην χώρα, ας το κλείσουμε το μαγαζί μια ώρα αρχύτερα»
      αν περίμενες αυτό για να κρίνεις την χώρα («μαγαζί’) μετά τα όσα έχουμε περάσει στρατιωτικα-πολιτικα-κοινωνικα τα τελευταία 20 χρόνια τι να πω…
      λεοπαρτ χωρις πυρομαχικά
      υποβρύχια χωρίς τορπίλες…
      mirage χωρίς fos 0 τακακια κτλ
      f16 τα μισα για αναβαθμιση και τα αλλα στην μοιρα τους
      TΠK με το στανιό
      214 αγνοουμενα
      capital control
      ελληνικα νοσοκομεια
      Οι μπελαρες σας πειραξαν?

     2. Ασφαλώς και με πείραξαν, γιατί ια ειναι μια αποσπασματική αγορά πανάκριβου οπλικού συστήματος, που θα δημιουργήσει ένα σορό μπελάδες και στο τέλος θα μείνουμε και με 40 χρόνια πλοία. Γιατί 2 άντε και άλλα δύο πλοία δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.

 9. Aπευθείας ανάθεση για ΒΜΡ-3, FREMM, Super Puma, Belhara και οτιδήποτε άλλο, από άρβυλα μέχρι διαστημόπλοια, είναι έγκλημα κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

  1. Φυσικα και οχι. Η απευθειας αναθεση σε πολλες περιπτωσεις ειναι παραπανω απο θεμιτη, αλλα η επιλογη να εχει ΚΑΙ επιχειρησιακα κριτηρια.

   1. Από τα 4 παραπάνω όπλα που έγραψα οι Ε.Δ δεν θέλουν κανένα. Πες μου εσύ ποια είναι τα επιχειρησιακά κριτήρια για αυτά. Για να πετύχεις τους καλύτερους όρους σε τιμές, συμπαραγωγή, Α.Ω κ.α πρέπει να κάνεις διαγωνισμό. Αν πας με απευθείας ανάθεση ο άλλος θα κοιτάξει να σε εκμεταλλευτεί.
    Ακόμη και αν θες εξ αρχής το χ όπλο και πάλι θα πρέπει να κάνεις διεθνή διαγωνισμό για να καταφέρεις να το αγοράσεις με τους καλύτερους όρους. Π.χ ενώ η Νότια Κορέα αγοράζει μόνο αμερικανικά μαχητικά δεν πήγε με απευθείας ανάθεση για 40 αμερικανικά δικινητήρια που ήθελε, τα F-15, αλλά έκανε διεθνή διαγωνισμό. Οι γάλλοι έδωσαν μία τιμή για τα Rafale που ήταν 200 εκατ. δολ. πιο φτηνή από αυτή για τα F-15. Οι δε Αμερικάνοι για να νικήσουν στον διαγωνισμό την τελευταία στιγμή ,,έριξαν,, την τιμή στην προσφορά τους κατά 205 εκατ. δολ. Ερώτηση. Αυτά τα 205 εκατ. δολ δεν ήταν ένα όφελος για την Νότια Κορέα ? Γιατί λοιπόν να πάει κανείς για απευθείας ανάθεση ? Για να του πιάσει ο πωλητής τον πισινό με το καλημέρα ?

    1. Ρε συγκεντρωθείτε…. δεν έχουμε ούτε σεντσ ποιον διαγωνισμό…
     Διαγωνισμούς κάνεις όταν έχεις τα φράγκα και λες έχω τόσα δις και θέλω φρεγάτες
     και περιμένεις προτάσεις…
     Άμα πείς θέλω φρεγάτες με δάνειο και αποπληρωμή σε 20 χρόνια θα έρθουν πολλές εταιρίες?
     Οι γάλλοι είναι μόνο και αυτοί παλεύουν να βρουν χρηματοδότηση από fund και να πάρουν το ΟΚ απο τους γερμανους και ιστορίες… και κάπου αχνοφαίνονται οι Αμερικάνοι ξανα με FMS αλλά το πλοίο που θα προορίζεται απο ελλάδα θα έρθει αφού ολοκληρωθούν τα δικά τους…10+ χρόνια

     Η ελλάδα κάνει διπλωματία μέσω των εξοπλιστικών… αυτό μπορούμε αυτό κάνουμε….
     αποδεχτείτε το…

 10. Ο ένας θέλει μπελάρες, ο άλλο γκο βιντ, ο τρίτος αδελαΐδες, ο τέταρτος φρεμ, αναβάθμηση μέκο, παραπάνω κελιά, χρυσά ελάφια. Αν μπούμε και πάλι να το ζαλήσουμε στη συζήτηζη, δε πρόκειτε να κάνουμε τίποτε ούτε μέχρι το 2050.
  Εγώ θά’λεγα να κοιτάξουμε να πάρουμε τις 2 μπελάρες και να κάνουμε το παν να ναυπηγήσουμε +2 εδώ. Οι γάλλοι είναι οι μονάδικοι που σκέφτοντε να μας βοηθήδουν στη χρημαγοδόδηση. Το πλοίο είναι εξαιρετικό και αυτό που στο μέλλον χρειαζόμαστε. Ο γείτονας επενδύει σε ηλεκτρονικό πόλεμο, υποβρύχια, uav κτλ. Το θέμα με το παραπάνω κελιά, θα βρεθεί λύση, μη θάβουμε τον ζωντανό πριν πεθάνει. Ας τα πάρουμε πρώτα και βλέπουμε. Πριν έρθουν εδώ πρέπει να στείλουμε και πληρώματα στα γαλλικά, να μην χρειαστούμε άλλα 5 χρόνια για να τα κάνουμε επιχειρισιακά. Με την ναυπήγηση εδώ, απόκτηση τεχνογνωσίας κτλ. πρέπει να σκεφτούμε και μετά για κανά δικό μας πλοίο. Πιστεύω ο σχεδιασμός είναι έτοιμος στο ραφί, μια αρχή θέλει. Μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα, αν θέλουμε και είμαστε ενωμένοι.
  Επειδή θα αργίσουν τα καινούρια και θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποια είναι σημαντικό αυτά τώρα που έχουμε meko κτλ να αναβαθμηστούν όσο πιο σύντομα. Να πάρουμε άλλα 2-3 μεταχειρισμένα, να μισθώσουμε κτλ.
  Πρέπει ΤΩΡΑ να γίνουν κάποια πράγματα. Εδώ και 20 τουλ. χρόνια τα συζητάμε και τα αναλύουμε και πλοία δε βλέπουμε.
  Λεφτά μπορούν να βρεθούν για όλλα, αρκεί να γίνει μια εθνική προσπάθεια και έξυπνες κινήσεις. Να βοηθήσουν όλλοι, μικροί και μεγάλοι, εφοπλιστές, ευρωπαϊκά ταμεία (ακτοφυλακή), εκκλησία, ο καθένας μας όσο μπορεί και θέλει.

  1. Εγώ θέλω Iver Huitfield !!!!!!!!

   https://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate

   Armament: 4 × Mk 41 VLS with up to 32 SM-2 IIIA surface-to-air missiles [1]
   2 × Mk 56 VLS with up to 24 RIM-162 ESSM
   8–16 × Harpoon Block II SSM
   1 × Oerlikon Millennium 35 mm Naval Revolver Gun System CIWS
   2 × OTO Melara 76 mm
   2 × dual MU90 Impact ASW torpedo launchers
   +
   APAR/SMART-L

   720 mill $ τις πουλάνε tis 2 στην Ινδονησία!!

   https://www.janes.com/article/87175/indonesia-leans-towards-iver-huitfeldt-class-for-frigate-acquisition

   Με 16 aster μονο δεν θα το έλεγα εξαιρετικό ιδιαιτερα στις τιμουλες» που ακούγονται!!

   Εάν υπογράψουμε για πλοία ίδια με τη γαλλική διαμόρφωση τότε τελειωσε η ιστορία !!!

   Οι γάλλοι το συμφέρον τους κοιτάνε

   Εμείς τι κάνουμε??

   1. Και εγώ θέλω arleigh burke….

    Πάνε τότε στους Δανούς και ζήτα αποπληρωμή σε 20-30 χρόνια για φρεγάτες χωρίς towed sonar…
    Δεν ξέρουν οι δανοί ότι ψάχνουμε φρεγάτες??? μυστικά γίνονται οι συζητήσεις?
    Οι αμερικάνοι πως χώθηκαν στην υπόθεση και θέλουν να πάρουμε απο αυτούς?
    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΦΡΑΓΚΑ

    1. Μα νομίζεις πως οι φίλοι και σύμμαχοι μας γάλλοι θα μας τα δώσουν τζάμπα?

     Ευκολίες δανεισμού θα μας δώσουν – και αν κρίνοντας από τις δυσκολίες που μας κάνουν στο FOS των M2000!

     Eas κάναμε διαγVνισμο και ας ζητάγαμε από τους συμMετοχοντες να βρούν και πακέτο χρηματοδότησης!!

     Εδώ παίρνουμε γουρούνι στο σακί
     και θα χρεωθούμε και Μερικά dis για ένα ανεπαρκές πλοίο

     Για τα AB/TICO: ξεχνατα είναι τελείως εκτος δυνατοτήτων
     Όσο $ κάνει μια δανέζικη θέλεις για να γεμίσεις τα vls!!

     Οι άλλοι μάλλον ξέρουν ότι το παιχνίδι είναι στημένο για τους γάλλους οποτε δεν ασχολούνται

     1. Οι δανοι με ΑΕΠ μικρότερο της ελλάδας τι χρηματοδότιση να σε βρεί? την ίδια ώρα που η Γαλλία με 3ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στην ευρωζώνη παλεύει κανένα χρόνο να πείσει τα χρηματοπιστωτικα ιδρύματα και να παρακάμψει τις διαμαρτυρίες των Γερμανών που λύνουν και δένουν στην όλη υπόθεση?
      Και ξαναλέμε… η ελλάδα κάνει διπλωματία μέσω των εξοπλιστικών… τα μικρα μαγαζιά έτσι κάνουν…
      Σε στήριξε η Δανία στην κρίση ? Θα έρθει η δανία να κάνει έρευνες στην κρήτη και Ιόνιο και να πουλήσει τρέλα στον τούρκο όπως κάνει στην Κύπρο η Γαλλία?

      Ποιά άλλα κράτη βγάζουν πλοία???
      Γερμανία, Ολανδία που μας έχουν του κλότσου και θέλανε να μας βγάλουν από το ευρώ και αντιδρούν για να μην κάνουμε κανένα εξοπλιστικό?….

      Ιταλία που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα… και κότεψε στην Κύπρο?

      Βρετανία που βγαίνει απο την ευρωζώνη και μας λένε ότι έχουν δίκιο οι τουρκοι για την ΑΟΖ
      Αμερική που μας λεει περιμενετε να καταλήξουμε εμείς σε πλοίο και αφου βγάλουμε τα δικά μας θα σας βάλουμε στο πρόγραμμα?

     2. @norther

      Και τι κερδίσαμε με την διπλωματία των εξοπλισμών???

      Δυστυχώς με τις πολιτικές επιλογές ξοδεύτηκαν τεραστια ποσα με δυσανάλογο αποτέλεσμα στην αποτρεπτική μας ικανότητα!!

      Από το σπάσιμο της αγοράς του αιώνα σε τύπους μέχρι τον εκσυχρονισμό των p-3!

      Και δεν μου λες είδες καμια βελτίωση πρόοδο στα εθνικά μας θέματα με αυτή την επιλογή?

      Η δανία το 017 είχε 325 billion $ GDP ενώ εμείς είχαμε 200 bill $ – googlare!

      Εάν ο Σουλτάνος πει στους γάλλους πως θέλει να αγοράσει 100 rafale η 100 airbus δεν θα κάνουν οι γάλλοι κωλοτούμπες ??

      Μην έχουμε αυταπάτες υπάρχουν μονο συφέροντα !!

      Με τη συγκεριμένη επιλογή μονο τα συμφέροντα των γάλλων προωθούνται όχι τα δικά μας

      Σιγά μην τολμήσουμε να βγάλουμε πλοίο με 16 μονο AAπυράuλους στη ανατολική μεσόγειο!!
      εκτος προστασίας PATRIOT και ελληνικής αεροπορίας

   2. Με αυτή την διαμόρφωση δεν παίζει να εχει τέτοιο εξοπλισμό ότι και να γράφουν ότι και να λένε…

    Συνεπώς επειδή σκαμπάζουμε και 2-3 πράγματα για το κόστος των οπλικών συστημάτων μην καταπίνεται αμάσητο ότι σερβίρουν δεξιά και αριστερά.

    Χωρίς όπλα και ίδιο εξοπλισμό η type-31 θα έχει κοντά $300εκ. αν δεν έχουμε κάποια αναπροσαρμογή…

    Η λύση κατά την γνώμη μου, είναι για να κάνουμε και το θέλημα στους Γάλλους (αφού βάλουν πλάτη σε Κύπρο, μεταναστευτικό και πρωτογενή πλεονάσματα) να πάμε σε Gowind 3100 με διαμόρφωση περίπου ΗΑE. (Mk.41. ESSM bl.2, RAM)

    Και οι Γάλλοι θα πάρουν βαρβάτο συμβόλαιο (αν χρηματοδοτούν τελικά) και εμείς θα πάρουμε περισσότερα πλοία που έχουμε ανάγκες για 6 έως 10 πλοία.

    Οι Γερμανοί το βουλώνουν με 4 ακόμα νέα 214… βάζωντας πλάτη για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%.

    1. Που είδες φίλε μου οτι η type-31 των 350εκ ευρώ, ότι έχει τέτοιο ραντάρ και τέτοια σουίτα ASW; Άμα προσθέσεις τα όπλα που θέλουμε και την συντήρηση πάμε στο 1 δις ανά πλοίο, που όπως μας τι δίνουν, φυσικά και δεν μας κάνει. Συμφωνώ οτι μεγαλύτερος αριθμός Gowind 3100 με διαμόρφωση περίπου ΗΑE+ Sea Giraffe 4A Fixed Face, θα προσέφερε περισσότερα

 11. 2 πλοια….. θα ειναι σκανδαλωδες. Ουτε το ΠΝ θα ωφεληθει και θα ζημιωθουν οι φορολογουμενοι απο ακομα μια εξοπλιστικη μαλ@κια που εχει καθαρα πολιτικη αποχρωση.

  Ακομα και τουμπανο εξοπλισμενα να ειναι, ειναι μολις 2. Λειπουν ακομα 8 τουλαχιστον.

  Θελω να ελπιζω οτι δεν θα κανουμε τα ιδια λαθη που κανουμε επι 20+ χρονια, με αποσπασματικες παραγγελιες που εντελει ωφελουν μονο τον πωλητη. Μικρο καλαθι κρατω βεβαια, μιας και το πολιτικο προσωπικο ειναι ακριβως το ιδιο που εκανε και τα προηγουμενα λαθη. Μακαρι να δουνε μια αλλη οδο….

 12. Αν τα πλοια φερουν μονο 16 aster τοτε αυτα ειναι ακαταληλα για εμας,ο φορτος τους σε Α/Α βληματα πρεπει να ειναι αυ τος που ειχε οριστει για τις FREMM HN,δηλαδη 32 aster 30 και 24 mica vl,τιποτα λιγοτερο..

 13. Μήπως πάμε για δύο μονάδες για να ακολουθήσουν μετά απο λίγα χρόνια FFG X?
  Πάντως προτιμώ τις [email protected] απο το να δώσουμε νέα παραγγελία στους φιλότουρκους Ολλανδούς ή Γερμανούς!

  1. λεφτά έχεις να δώσεις στους κινέζους???

   Ήμαρτον μη γράφετε ότι θέλετε…

   Και εγω θέλω Navara αλλά αν η σεατ μου δίνει με δάνειο το ibiza ibiza θα πάρω

 14. Δε μου αρέσει, δε μου αρέσει καθόλου αυτό που διαβάζω. Η κατασκευή στη Γαλλία δε θα με πείραζε τόσο αν το πλοίο ήταν στη διαμόρφωση που θέλει το ΠΝ, αλλά με μόνο 16 Aster και χωρίς CIWS είναι απολύτως ανεπαρκές για τις ανάγκες μας. Ελπίζω μέχρι να κλείσει η συμφωνία να αλλάξει η διαμόρφωση προς το καλύτερο, αλλιώς μιλάμε για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

 15. Tέλος βαρέθηκα δεν θέλω άλλο Belharra και κουταμάρες!
  Αγορά μηχανών, ραντάρ, πυραυλων τύπου SM2, ηλεκτρονικων αντιμέτρων, αναβάθμιση CIWS για ΜΕΚΟ και
  Standard και ξεκίνημα ναυπήγησης φρεγατών στην Ελλάδα.
  Τόσα χρόνια θα την ειχαμε κάνει την παραγγελία των Fremm, Belharra, άρα κάτι δεν πάει καλά με τους Γάλλους!
  Μας τελείωσαν τα κορόιδα Γάλλοι και Γερμανοί !
  Μόνο παραγγελλία Belharra στην διαμόρφωση 1+1 δώρο!
  Κανονικά με τόσες παραγγελίες οπλικών συστημάτων επί δεκαετίες, δικαιούμασταν δωρεάν παραχώρηση οπλικών συστημάτων από Γαλλία,Γερμανία, Αμερική

  1. ε ενταξει άμα βαρέθηκες να πούμε στο Άμυνας να μην προχωρήσει…

   1) Για πες μας ρε Νίκο… πόσες μηχανές ραντάρ, sm2, ηλ αντίμετρα, και αναβαθμίσεις ciws αγοράζεις με 150 μυρια για 4 πλοία????
   2)Τι είναι οι φρεγάτες καραμέλες? Έχει αποδείξει η ελλάδα ότι μπορεί να κατασκευάσει κάτι και δεν το ξέρω?
   που είναι τα υπόλοιπα υποβρύχια 214??? που ειναι οι ΤΠΚ που επρεπε να ολοκληρωθούν πριν απο 10 χρόνια και συνεχίζουν να παράγονται με τα ίδια ηλεκτρονικά του αρχικού σχεδιασμού 10ετίας…
   Πόσο καιρό πηρε στην ΕΑΒ για το πρωτο P3 ενδιάμεσης λύσης?
   που είναι τα ΕΑΣ η ΕΛΒΟ η Πυρκαλ???? μήπως είναι όλα χρεωμένα????

   3)Κάτι δεν πάει καλα με τους γάλλους ή δεν έχεις ούτε ευρώ στη τσέπη????

   Πού είναι οι τορπίλες για τα υποβρύχια? Πού είναι η αναβάθμιση των μεκο που είναι η FOS/αναβάθμιση των Mirage πού ειναι η συντήρηση των s300 ????

   1. Αγαπητέ norther,
    Κανένα οπλικό σύστημα στην Ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είχε δεκαετία μελέτης και προπαρασκευής όπως αυτές οι χιλιογραμμένες φρεγάτες και παραγγελία να μην έχει γίνει !
    Μα κανένα! Που να περιμένουμε να τις παραλάβουμε, θα περάσει άλλη μια δεκαετία!
    Τώρα το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο μεγάλος αδικημένος στα εξοπλιστικά προγράμματα!
    Τα κονδύλια για αγορά οπλικών συστημάτων θα πρέπει να αυξηθούν από 500 εκ στο 1 δισ για να πάει και το ποσό από τα 150 εκ στα 300 εκ.
    Επίσης η Πολεμική Αεροπορία θέλει και αυτή αεροσκάφη για αναπλήρωση απωλειών !
    Οσο για τον Ελληνικό Στρατό όσον αφορά την στολή μάχης με άρβυλα ,κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο δυστυχώς θα πρέπει να αγοραστούν από την τσέπη των στελεχών του!

    1. 1) Δεν απάντησες σε κανένα επιχείρημα…

     2) Τα 10 χρόνια δεν είναι δεκαετή μελέτη…. είναι δεκαετή καθυστέρηση… συνδικαλιστες/πολιτικοί/χρεωμένα ναυπηγεία/χρωστούμενοι μισθοί σε εργαζομένους

     3) Το ναυτικό δεν είναι καθόλου αδικημένο φίλε Νίκο…. ξόδεψε το budget του στα P3… την αεροπορία ναυτικού!!!!!! 500 εκατομμύρια….!
     χωρίς όπλα και αναλώσιμα (ηχοσημαντήρες harpoon κτλ…)
     την ίδια στιγμή που θέλει με 150 να συντηρήσει και «αναβαθμίσει» 4 φρεγάτες που επειδή δε φτάνουν θα αφήσει την μία κτλ…
     πως θα ψάχνει το P3 υποβρύχια σε ένα φλεγόμενο αιγαίο με s400 πλέον απέναντι?
     τί ειναι πιο σημαντικό τα p3 ή ενας φόρτος 36 νέων τορπιλών f21/blackshark στα 214 με κόστος max 50 μυρια…?

 16. Αφου δεν καταφεραμε με τιποτα 10 χρονια τωρα να παρουμε τις freem τι περιμενατε κατι καλητερο!!!!!δεν γινεται αλλιως θα τις παρουμε γιατι δεν εχουμε λεφτα να παρουμε τιποτα αλλο!!!!απο το τιποτα ειναι καλες και αυτες!!!εστω και ετσι οπως ειναι!!!θα εχουμε τουλαχιστον καλη ανθυποβρυχιακη δραση και εγκαιρη προηδοποηση στον αερα λογω του νεου radar!!!ας τις παρουμε!!και μετα ας συμπλωσουμε το κενο στην αεραμυνα με αλλο τροπο μεταχειρισμενα πλοια αεραμυνας οσο πιο καλη τιμη βρουμε με mk 41 και sm2 αυτο ειναι αεραμυνα !!!εγω θα προτειμουσα απο ολα τα αμερικανικα αντιτορπιλικα τα οποια ειναι και τα νο1 στο κοσμο μακαρι να ειχαμε εστω 2!!!αλλα τι να κανουμε οτι μπορουμε οπως παντα!!σιγουρα να βοηθησουμε τις meko να γινουν οσο πιο χρησιμες γινεται και καλητερες!!μακαρι πραγματικα και να βρουμε πλοια με οποιον τροπο να γεμισουμε την θαλλασα στην θεση των παλαιων ολανδικων φρεγατων με κορβετες!!!

 17. 24 aster 30, 8 mica, ciws millenium, και strales το 76άρι oto, είναι απόλυτα εφικτό.
  Για scalp naval δυστηχως δεν υπαρχει χωρος καθως τα κελια τους καταλαμβανουν
  και μεγαλυτερο εμβαδο και κυριως ειναι πολυ μακρια και θα πρεπει να αυξηθει και το
  βυθισμα του πλοιου.

  1. Που το έχεις διαβάσει αυτό πως πρέπει να αυξηθεί το βύθισμα για να φέρει Scalp Naval?

   Ο A-70 μπορεί να φέρει πύραυλο μέχρι 7m δηλαδή είναι τουλάχιστον 2 m πιο μακρύς από ton A-50:

   https://en.wikipedia.org/wiki/Sylver_Vertical_Launching_System

   Όλα τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως το πλοίο μπορεί να φέρει scalp naval

   Σε κάθε περίπτωση μάλλον ξεχνάμε το και πάμε προς ίδιο με το γαλλικό

   Πέσαμε στη φάκα οποτε πάει το τυράκι που έγραψε και ο Acheron πιο πάνω

   https://www.edrmagazine.eu/naval-group-details-fti-capabilities-and-programme-development

   The FTI platform can also accommodates the longer Sylver A70 VLS associated with the Missile De Croisière Naval (MdCN) cruise missile systems, which is however at this stage not part of the French Navy’s FTI weapon suite

   https://www.navalnews.com/naval-news/2019/07/france-greece-working-on-g-to-g-agreement-for-multi-mission-frigates/

   French Navy’s FDIs will come with “just” 2×8 SYLVER A50 cells for ASTER 30 surface to air missiles. The Hellenic Navy frigates would allegedly receive the addition of 1×8 SYLVER A70 cells for the Naval Cruise Missiles (and associated cabinets and racks for mission planning calculators). As previously mentioned, everything else would remain identical, configuration-wise, between the two navies.

 18. 1. τέσσερα είναι τα πλοία όχι 2
  2.Φέρουν 32 αστερ 30 (150κμ) και 16 μικα μαζί με 8 scalp
  3.Φαγωθήκατε όλοι να μην πάρουμε scalp τάχα για τα λεφτά

  1. Που τα είδες αυτά?
   Στο σφύριξαν από μέσα οι δικοί μας??

   Η γαλλική προσφορα είναι πολύ συγκεκριμένη και ξεκάθαρη

   Αυτά που γραφεις μάλλον αποτέλεσμα καλοκαιρινού ονείρου είναι

 19. Και συγνώμη παιδιά για να βγάλετε το άχτι σας για φρεγάτες ΑΑW και κλπ η Πτήση έχει κάτι άρθρα με πολλά σχόλια, εδώ και δύο χρόνια, αξίζουν τις προσοχής σας !

 20. Δεν γνωρίζω ποια πλεονεκτήματα έχει η οποιαδήποτε χρηματοδότηση, σε σχέση με ένα 10ετες (1,8%) ή 5ετες (1%) ομόλογο.
  Επίσης έχει γίνει τόση φασαρία για χρησιμοποίηση χρημάτων από «μαξιλάρι» (37δις) φυσικά μόνο για τις τράπεζες.
  Όπως μετά από χρόνια αποκαλύπτονται όλες οι πτυχές του 74, έτσι και όταν θα σκάσει η νέα μπόμπα δεν θα ζούμε οι γράφοντες για να μάθουμε τι παίζεται.

 21. Kαι τα δύο είναι σημαντικά απλώς εδώ και τώρα πρέπει να κλείσει η παραγγελία των τορπιλών, επιτέλους να δώσουν την παραγγελία ακόμα και σήμερα 30 Αυγόύστου
  Ενα Α/Α θέλει τον χρόνο του να γίνει πλήρες επιχειρησιακό πόσο μάλλον όταν είναι από την Ρωσία, με το εμπόδιο της γλώσσας και όχι μόνο.

  Εξακολουθώ να πιστεώ ότι οι Γάλλοι πάνε να μας πιάσουν κορόιδα!
  Tα P3 θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εγκαιρη προειδοποίηση συμπληρώνοντας τα ΕΗ145 AEW & C

  1. Τα p3 είναι άκυρα φίλε μου ξεχασε τα .

   Ας μας πει ξεκάθαρα κάποιος τι ακριβώς αναβάθμιση ΘΑ φέρουν και που ακριβώς θα συνεισφέρουν στην Αεροπορία Ναυτικού ΟΧΙ λιμενικού μην μπερδευόμαστε.
   Είπαμε άμα το ΠΟΛΕΜΙΚΌ και όχι ειρηνικό μας ναυτικό είναι να γίνει λιμενικό , τότε όλα μα όλα στην Αεροπορία μας και άσε τους πολιτικούς και σια να παίζουν τα λεφτά του λαού στο μονο σωμα που πραγματικά είναι ακόμα δύναμη αποτροπής.

   Απλά τα πράματα 1000 φορές μια μοίρα ραφαλ παρα 2 στόχους του ενός δις ο καθένας για να κάνουμε μπίζνες και καλά.
   Οκ μιζουλα οκ υποστήριξη οκ αποικία , αεροπορία θέλουμε εκεί κερδίζονται οι πόλεμοι ._

 22. Να θυμήσω ένα παλιό τραγούδι

  «Φάτε και πιείτε Δραγουμάνοι
  ώρα που όλα είναι για τα σας
  έτσι ορίζει το Φιρμάνι
  κι ο Πολυχρονεμένος σας Πασάς
  κι όσο για μας σ’ ένα καλύβι
  γεια σου Τζαβέλα γεια σου Γέρο του Μοριά
  βράδυ πρωί θα λιώνουμε μολύβι
  για την τιμή και για τη Λευτεριά.

  Οσο για εμας σε ένα καλύβι
  για το σουλτάνο θα ετοιμάζουμε προικιά
  βράδυ πρωί θα λιώνουμε μολύβι
  για να καεί μια μέρα η τουρκιά»

 23. ΄Ετσι όπως παει το Π. Ν θα χρειαστούν 10+δις για καράβια πρώτης γραμμής μόνο, ο υπόλοιπος στόλος; Τα αλλα όπλα; Μονο ενας τρελός θα έδινε τοσα χρηματα για ενα τοσο υποεξοπλισμενο καράβι.

  Τι να το κάνεις το σουπερ ντουπερ ραντάρ εαν δεν εχεις ικανό απόθεμα πυραύλων απο τη στιγμη που δεν εχεις ciws ολο το βάρος της άμυνας θα πεσει στους πυραύλους συρρικνώνοντας τον ούτως η άλλως μη επαρκή φόρτο, σε επιχειρήσεις μεγάλης έντασης ποσο θα κρατησει το καράβι με 32 βλήματα στην καλύτερη πριν χρειαστεί επαναγεμιση, ενα καράβι που σου κόστισε 800 χαρτιά.

  Αυτη τη γελοιότητα με το φαλανξ μονο στην Ελλάδα θα τη σκεφτόμασταν οπως και με το ασπις στα F16 ,οπως μονο παρανοϊκοί θα εκσυγχρονιζαν αεροσκάφη διατηρώντας το παλιο σύστημα αυτοπροστασίας το οποιο παρεπιπτόντως ποτε δεν δούλεψε σωστά και χρειάστηκε να «χαμηλώσουν» οι προδιαγραφές για να γινει επιχειρησιακό, οι ιδιοι παρανοϊκοί θα έβαζαν φαλανξ σε καράβι σχεδον ενος δις, δίχως επαρκή φόρτο βλημάτων, το τονίζω αυτο.

  Και οι αμερικανοί διατηρούν φαλανξ αλλα εχουν και μερικές δεκάδες essm να παιξουν.

  Ο θεός να μας βοηθήσει με ολους αυτους τους μαθητευόμενους μάγους που εχουν κάτσει στο κεφαλι μας

  1. 32???

   Μιλάμε για 16 μονο Aster / ship!!
   &
   NO CIWS!!

   Όπως και η γαλλική ***o διaμόρφωση

   Εάν ήταν 32 έτσι όπως έχουμε καταντήσει θα κάναμε party!!

   1. Φιλε CK να σου πω την αλήθεια δεν θελω να πιστεψω οτι θα πληρώσουμε αυτα τα χρήματα για αυτο το καράβι, ειναι τρελό.

    1. @CK

     Τα δικα μου να δεις. Δυστυχως φιλε μου εχεις σε ολα δικιο. Και για τα αρτι αφιχθεν ταγμα λαθρομεταναστων, και για το εγκλημα που πανε να κανουν οι Μπελχαρίτες φορτωνοντας στη χωρα αυτα τα πανακριβα πλοια. Επισης εισαι απο τους λιγους που λεει την Αληθεια για τα F16. Δεν υπηρχε κανενας λογος να βαλλουμε πανακριβο ρανταρ ΑΕSA σε αντικατασταση ενος ηδη πολυ καλου ρανταρ, και με τα λεφτα που θα εξοικονομουσαμε θα καλυπταμε ενα σωρο αλλες αναγκες.

     Σε οτι αφορα τις Μπελχαρα, ας ειμεθα ειλικρινεις. Ο Κουλης, οπως και οι προκατοχοι του, δεν ενδιαφερεται να αγορασει στρατιωτικες δυνατοτητες αλλα γαλλικη «προστασία».

     Δεν εχουμε λεφτα για ανταλλακτικα ωστε να αποκαταστησουμε διαθεσιμοτητες των Α/Φ και Ε/Π, τα Leo-2 εχουν πυρομαχικα 120 mm για λιγες μερες επιχειρησεων, Υ/Β αξιας 2 δισ. εχουν τορπιλλες 40 ετων, τα οπλα των Μ2000 χρειαζονται επαναπιστοποιηση, και γενικως υπαρχουν τεραστιες ελλειψεις ακομα και στα βασικα, αλλα εμεις θελουμε Μπελχαρες. Ας ελπισουμε οτι το προγραμμα θα ναυαγησει.

 24. Αν είναι να πάμε για belhara θα πρέπει να πάμε για 4 σκάφη και οπωσδήποτε να μας παραχωρήσουν 4 lafayet που θα έχουν όμως σόναρ/aster-15(υπάρχει πρόβλεψη εγκατάστασης)/πυροβόλο 76mm/RAM στη θέση των crotale/sandral. Αλλιώς θα μείνουμε με το μισό στόλο. έτσι μέχρι το 2025 θα μπορούμε να έχουμε ανανεώσει ένα μεγάλο τμήμα των κύριων μονάδων. Πάντως πολλά ακούγονται από πολλές πλευρές. Ακόμα και για 2 ΑΒ/με 4-6 lcs/ffg(x), ή ακόμα και μόνο 2 belhara με πρόγραμμα για εθνικό πλοίο για 6-8 μονάδες. Πόσο διαδίδονται και έχουν βάση κανείς δεν ξέρει.

  1. Οι Γάλλοι έχουν 5 από τις οποιες εκσυχρονιζουν 3 με κόστος μεγαλύτερο από ότι διαθέτουμε εμείς για τις MEKO

   Ο εκσυχρονισμός αυτός δεν περιλαμβάνει VLS/ASTER/RAM

   Για να γίνουν τα πλοία αυτά αξιόμαχα πρέπει να δοθούν αρκετές εκατοντάδες mill που δεν υπάρχουν

   Επιπλέον εάν τοποθετηθεί όλος αυτός ο επιπλέον εξοπλισμός+sonnar τα πλοία θα σέρνονται στη κυριολεξία αφού τώρα η max ταχύτητα τους είναι 25 knots!

   Είναι απίστευτα υποεξοπλισμενα κατάλληλα για επίδειξη σημαίας σε κάνα τζιμπουτί!
   Βγάζουν τα crotale και βάζουν sadral

   Εμείς με αυτό τον οπλισμό τι να τα κάνουμε ??

   1. Δεν νομίζω να δώσει τα πλοία που εκσυγχρονίζει, μια χαρά πλοία είναι για τους Γάλλους και για την δουλειά που τα θέλουν, για εμάς απλά υπάρχουν καλύτερες επιλογές για μεταχειρισμένα πλοία.

 25. Υποεξοπλισμενα σκαφη..
  Κατω απο 32 κελια ειναι αστειο να συζηταμε για τοσο μεγαλη τιμη ..
  Ξεχαστε το Phalanx ..
  Το ειδος των απειλων και οι κατωτερες επιδοσεις τους επιβαλλουν μονο RAM.
  Το Millenium ειναι κατωτερο ασφαλως .
  2 σκαφη ειναι αστειο να παραγγειλουμε εστω και αρχικα ..
  Κατω απο 4 δεν εχει καν νοημα να μιλαμε ..
  Ποιο σκαφος θα αντικαταστησει τις S?
  Μια εκδοση των 2500 η 3000 τονων της Gowind θα ηταν σκοπιμο να δουμε συμπληρωματικα ισως και SAAR 6 σε εκδοση με μεγαλυτερο μηκος που υπαρχει διαθεσιμη.
  Το εκτοπισμα παραμενει ζητημα για απροσκοπτη χρηση στο Αιγαιο με πολλα μποφορ αλλα και ασφαλη χρηση των οπλων τους και κυριως επιβιωσιμοτητα μετα απο πληγμα αλλα τι να κανουμε καπου θα πρεπει να συμβιβαστουμε απο το να παραμεινουμε με απαρχαιωμενα σκαφη οπως τωρα.
  Το θεμα ειναι σε τελικη αναλυση οτι χρειαζομαστε πολλα σκαφη για αντικατασταση και καποια αμεσα ,ενω η BELL δεν ειναι παρα διαθεσιμες χρονια μετα ..
  Αντιθετα οι S ειδικα οι παλαιοτερες πρεπει να φυγουν τωρα απο το ΠΝ..
  Αρα?
  Μηπως να ξαναδουμε τις ADL?
  Μου κανει εντυπωση η παρανοια που επικρατει στην διαδικασια ληψης αποφασεων με μηδενικη προτεραιοποιηση και σχεδιασμο σε βαθος χρονου ..
  Αοπλα και σχεδον επιχειρησιακα αχρηστα P-3 σε πολεμικη περιοδο .νεα ελικοπτερα Romeo ,BELL,αλλα τσιγκουνιες για μερικα ψωροεκατομμυρια για τις ADL που δεν παιρνουμε επειδη δεν μας εδιναν μερικους SM-2 δωρεαν μαζι τους ..
  Δις απο την μια για ξοδεμα αν οχι πεταμα και απο την αλλη παρανοικη τσιγκουνια σε ενα deal με ετοιμοπαραδοτα και συγχρονα πλοια που θα αντικαθιστουσαν αμεσα τις αρχαιες και αχρηστες πλεον επιχειρησιακα S.
  Τα συμπερασματα δικα σας.
  Την ιδια ωρα ο εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ αγνοειται οπως και το σηριαλ με τις ελαχιστες τορπιλες την αγορα των οποιων συζηταμε δεκα και χρονια στο οποιο φαινεται να προηγουνται στα χαρτια οι Γερμανοι που εχουν κανει εξαιρετικη προταση με αγορα νεων και εκσυγχρονισμο μερους των SUT σε ενα πακετο συνολικα με τιμη κοντα στην αγορα 40 τορπιλων των ανταγωνιστων!
  Οι αποφασεις ομως ειναι ανυπαρκτες και ο χρονος πιεζει αλλα οπως φαινεται κανεις δεν ασχολειται ενω γραφονται διαφορα για καθυστερησεις εξωφρενικες οπως τρεις μηνες για ευρεση χρηματοδοτησης και αλλα που θα μεταθεσουν την παραδοση της υποθετικης αγορας το 25 και βλεπουμε ..
  Μεχρι τοτε τι θα εχουμε στην θαλασσα?

  1. Οι δυο Αδελαιδες ειναι η καλυτερη αμεση λυση που εχουμε τωρα, να τις εξοπλισουμε πρωτιστως με Mk 41 VLS και 32 SM-2 IIIA surface-to-air missiles, τα οποια θα αφαιρεσουν οι Αυστραλοι, για AAW περιοχης. Κατοπιν να προσθεσουμε οτι αλλα οπλικα συστηματα αφαιρεσουμε απο τις S class που θα αποσυρουμε. Μετα θα πρεπει να βρουμε καμια αλλη μεταχειρισμενη φρεγατα να ανικαταστησουμε τισ υπολοιπες S class που ειναι για αποσυρση.
   Μαζι θα πρεπει να ολοκληρωσουμε την σχεδιαση των ALS Class πλοιων ουτως ωστε να ανεξαρτοποιηθουμε απο ναυπηγικες του εξωτερικου.
   Μια ακομη ενδοιαμεση οικονομικη λυση θα ηταν να αγορασουμε δυο η τεσσερεις Iver Huitfield απο Δανια.

   1. Ειπαμε τους βρωμανε οι ADL ενω τους μοσχομυριζουν οι S ..
    Σε νεο αρθρο εδω διαφοροι ανωνυμοι μιλουν για κακη κατασταση και αλλα διαφορα ενω απο οσο γνωριζουμε αποστολη ομαδας αξιωματικων του ΠΝ για επιθεωρηση με επιτροπη που να πηγε Αυστραλια για αυτον τον σκοπο δεν υπηρξε ποτε κατι που ανεφερε για ενα διαστημα προς επιβεβαιωση οσων αναφερω και η Πτηση και Διαστημα στον ιστοτοπο της ..
    Αρα πως διαπιστωθηκε η κακη κατασταση?
    Με τηλεπαθεια η αναφορες απο μακρυα?
    Και μιλαμε για ενα ποσο απολυτως προσιτο γυρω στα 180 + μυρια που δεν ειναι τοσο πια σοβαρο ακομη και να αυξηθει και στα 250 μυρια ..Για δυο ετοιμοπαραδοτα πληρως εξοπλισμενα σκαφη..Και ενδεχομενη αγορα και ενος τριτου.

    Αρα η υποθεση μαλλον ειναι οτι η δεν διαθετουν κονδυλια η δεν τους νοιαζει αφου δεν τους ανησυχει η κατασταση του στολου και θα το διακινδυνευσουν ..
    Αλλα και να δεχθω οτι ειναι ετσι οπως τα λενε ξαναρωταω..
    Τι θα εχουμε απεναντι στην Τουρκια μεχρι να ναυπηγηθουν και παραδοθουν οι νεες φρεγατες ?
    Ολο αυτο το σχημα μυριζει απο αποσταση ελλειψη προγραμματισμου πολυ απλα και τα υπολοιπα ειναι να εχουμε να λεμε οπως καποιοι ακυρωσαν σκανδαλωδως την σχεdon ετοιμη συμφωνια με τα ABRAMS και μειναμε με τους τενεκεδες τα Μ-48 και τα μη εκσυχρονισμενα ανεπαρκη πλεον LEO1.

 26. το προβλημα ειναι δεν εχουμε χρηματοδοτηση τωρα και μονο οι Γαλλοι δινουν και για αυτο κερδιζουν!!!no money cass!!ΑΡΑ ΤΙ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ?λεγεται εχει γινει ηδη η συμφωνια τα βρηκε Μακρον Μητσοτακης!!αρα belhara σιγουρα για αρχη τουλαχιστον!τωρα στην ουσια του θεματος !!το καλο ειναι οτι μιλαμε για 4 πλοια οπως πχ και 4 seahawk που παραγγελουμε επειγοντως απο ΗΠΑ!!2 ΑΠΟ Γαλλια και +2 απο Ελλαδα μολις βρουμε τα υπολοιπα λεφτα και μαλιστα με 32 aster 30 και οχι τους υπολοιπους πυραυλους αρα οχι και τελειως χαλια!!!αρα χρειαζομαστε οπως δηποτε και τις μεταχειρισμενες Αυστραλιανες και sm2 και απο αερα ειμαστε οκ για αρχη και στη συνεχεια με τις 4 χ 32 aster 30! αυτο που πρεπει να δουμε οπωςδηποτε στη συνεχεια ειναι πως φερουμε στα ναυυπηγεια μας 6 νεες κορβετες για να αλλαξουμε τις ολανδικες φρεγατες με εμφαση την ανθυποβριχιακη δραση εκει να μας δω!!θελουμε 6 νεα ελληνικης ναυπηγησης gowwind 2500 για για να γινει το deal πρεπει να παρουμε πρωτα τις belharra απο του Γαλλους!!!δυστηχως δεν ειχαμε αλλη καλη επιλογη για να αποχτησουμε νεα πλοια!!ηταν η μονη επιλογη και το ξαναλεω επειδη δεν εχουμε μετρητα για διαγωνισμους κτλ….

  1. «το προβλημα ειναι δεν εχουμε χρηματοδοτηση»
   Που τα εχετε δει αυτα μαζι με τους υπόλοιπους?
   Εδω και ενα χρονο η Ελλαδα εχει προσβαση σε ολα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και μαλιστα στην τελευταία εκδοση ομολόγου ειχε 1,7 υπερκάλυψη του ποσού με 1,8 επιτόκιο…
   Το πρόβλημα είναι τι επιτόκιο θα εξασφαλίσεις στα δάνεια που θελουν να δώσουν οι Γάλλοι…
   Μετα απο τόσα δις σε εξοπλισμούς με απ΄ευθειας αναθέσεις και δεκάδες σκάνδαλα ακομα μυαλο τίποτα…
   Τα απάτσι με FMS τα πήραμε? Μεσολάβησαν αμερικανικές τράπεζες?
   Για ψαξτε να δειτε ποιά τράπεζα μεσολάβησε για αμερικανικά οπλα…
   Οταν τα πήραμε είμασταν αποκλεισμένοι απο τις αγορές? Διαγωνισμος?

   Και αστερ και ΣΜ2?
   Kai τι εννοείς δεν εχουν λεφτά?
   Οι Σουηδοί βαλανε φόρο στις τράπεζες για εξοπλισμούς…
   44 δις 2009-2019 πηρε το Αμύνης… Σχεδόν 100% επαγγελματικο το ναυτικό στην Ελλάδα…
   Στην Τουρκία το 60%ειναι κληρωτοί…
   Ή μήπως θεωρείς ότι γινετε καλύτερο οταν ειναι επαγγελματικό, γιατι πιο πολύ σαν επαγγελματική αποκατάσταση το βλέπω με την ανεργία εκεί που βρίσκετε…

   1. To συνολικό κόστος θα ανέλθει περίπου σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ αλλά σε επόμενες παραγγελίες (το ΠΝ έχει ανάγκη να αντικαταστήσει μέχρι το 2030, δέκα φρεγάτες) θα μειωθεί κατά 20% περίπου.

    Κατ’αυτό τον τρόπο θα συναφθεί μια συμφωνία χαμηλότοκης χρηματοδότησης με σκοπό την ναυπήγηση δύο ελληνικών μονάδων σε πρώτη φάση, χωρίς πρόσθετο κόστος ανάπτυξης. σε σχέση με το πρόγραμμα του γαλλικού Ναυτικού.

    Τα ελληνικά σκάφη θα φέρουν πυραύλους οριζόντιας πλεύσης, μακρού πλήγματος (ακτίνα δράσης 1000 χλμ._ SCLP Naval ή πλέον NCM (Naval Cruise Missiles).

    Πέρα από τους 16 κατακόρυφους εκτοξευτές SYLVER A50 για ισάριθμους ASTER 30, τα ελληνικά σκάφη θα εξοπλιστούν και με οκτώ κατακόρυφους εκτοξευτές A70 για πυραύλου scalp naval

 27. Οταν οι εφιάλτες γίνονται πραγματικότητα, ενα κάρο λεφτα στο βρόντο για ενα καράβι δεύτερης διαλογής με απ’ευθείας ανάθεση, τοσο αποικία. Θα εχουμε πολλα γέλια με αυτούς, παιζει να ξεπεράσουν τον Παναρα.

 28. Αν ισχύει το παραπάνω του hellas-now…16 aster 30 8 scalp καλό θα είναι να συνοδεύονται και να συνοδεύουν σε σενεργασια τις super Vita σε μικρή απόσταση …έτσι οι 16 aster θα ρίχνουν μόνο αεροπλάνα στα 120 χιλιόμετρα και ta ram των super Vita τους πυραύλους και τα drones το τέλειο θα ήταν και ένα ram ακόμα στις belhara αντί του phalanx που ακούγεται από τις s..

 29. Aπο defencepoint σημερα

  το Υπουργείο διαπραγματεύεται την αγορά μίας φρεγάτας κλάσης Μπελαρά από τη Γαλλία με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα.

  Σχόλιο δικό μου

  Μία ίσον καμία!!

  1. Άλλο είπε αλλά η μπουρδοδημοσιογραφία αλλιώς το εξέλαβε: Αυτή που μας έλεγαν ότι μέχρι το Γενάρη θα έχουν υπογραφεί ένα σορό εξοπλιστικά.

   «Υπάρχει το θέμα των φρεγατών τύπου Belharra. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια νέα φρεγάτα που θα παρέχει και το πλεονέκτημα της άμυνας της περιοχής με σύστημα αντιεροπορικήςάμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα. Η γαλλική πλευρά έχει αποδεχθεί το αίτημα μας, υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης που βαίνει προς επίλυση. Σε αυτό το ζήτημα έρχεται και το θέμα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς, δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι με βάση τις απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή.

   Όχι ότι θα αλλάξει κάτι αν θα πάρουμε δύο, αλλα λέμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *