16 βάρκες που μετέφεραν πάνω από 500 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα σήμερα Πέμπτη 29/08 στη Λέσβο, ενώ οι καθημερινές πλέον αφίξεις κυμαίνονται από 150 έως 300 άτομα.

Στο σημείο των αφίξεων βρέθηκε και ο δήμαρχος του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος.

Στο hotspot της Μόριας παραμένουν σε άθλιες συνθήκες πάνω από 10.000 άτομα ενώ συνολικά στο νησί της Λέσβου σε διάφορες δομές και στον Καρά Τεπε διαμένουν πάνω από 15.000 μετανάστες χωρίς να έχουμε επίσημα στοιχεία εδώ και καιρό.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών που έρχεται μαζικά στη Λέσβο από τις ακτές της Τουρκίας, μετά τις μεταναστευτικές ροές που είχαν ξεσπάσει κατά τα έτη 2015-2016.

Η εφημερίδα Rheinische Post δίνει συγκεκριμένους αριθμούς που επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση. Για παράδειγμα, μόνο την περασμένη Πέμπτη 297 άνθρωποι έφτασαν με φουσκωτό στα παράλια της Λέσβου και της Χίου, την Παρασκευή έφτασαν με 7 φουσκωτά άλλοι 325 στη Λέσβο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται από το Αφγανιστάν, ακολουθούμενοι από τη Συρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Ποσοστό του 1/3 εξ αυτών αποτελείται από παιδιά, κάθε δεύτερο είναι δε ασυνόδευτο». Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στους καταυλισμούς, αλλά ο αριθμός τους μεγαλώνει. Ο αρμόδιος υφυπουργός για το προσφυγικό Γιώργος Κουμουτσάκος αποδίδει τον αυξανόμενο αριθμό όχι μόνο στις ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες στο ανατολικό Αιγαίο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC παρέπεμψε και στις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πιθανώς οι τουρκικές αρχές αφήνουν στους διακινητές ελευθερία κινήσεων για να ασκήσουν οι ίδιες πολιτικές πιέσεις. Θα μπορούσε να υπάρχει όμως μια ακόμη εξήγηση. Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να στέλνουν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη στις ανατολικές επαρχίες της χώρας για εγκατάσταση. Κυκλοφορούν μάλιστα φήμες για αναγκαστικούς μαζικούς εκτοπισμούς προς τη Συρία. Γι αυτό πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα».

Για να αποσυμφορηθεί η Μόρια και το νησί χρειάζεται η μαζική μετακίνηση προς την ενδοχώρα όλων εκείνων που μπορούν να χαρακτηριστούν «ευάλωτοι», αλλά και εκείνων που έχει αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός και παραμένουν στο νησί, γιατί δεν έχουν βρεθεί οι δομές που μπορούν να τους φιλοξενήσουν στην ενδοχώρα.

Χωρίς τη μαζική αυτή μεταφορά , που άλλωστε υποσχέθηκε η νέα Κυβέρνηση, ότι θα συμβεί, δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για αποσυμφόρηση.

ΠΗΓΗ: LESVOSPOST.COM