Είναι καιρός να «βυθίσουμε» το πρόγραμμα Littoral Combat Ship… Δεν είναι δική μας φράση… Είναι ο τίτλος άρθρου της αμερικανικής ιστοσελίδας Citizens Against Government Waste (https://www.cagw.org/thewastewatcher/time-sink-littoral-combat-ship). Που αναφέρεται στα ανυπέρβλητα μέχρι σήμερα προβλήματα και τις υπερκοστολογήσεις του προγράμματος LCS από τα αρχικά στάδια του. Η ημερομηνία της δημοσίευσης είναι η 28η Ιανουαρίου του 2021 και βέβαια αφορμή για την αναφορά αυτή είναι η απόφαση του Αμερικανικού Ναυτικού (USN) να αναστείλει την παραλαβή των σκαφών LCS κλάσης Freedom (https://defencereview.gr/to-polemiko-naytiko-den-zitise-pote-lcs-mmsc/). Αιτία η συνεχιζόμενη αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης από τους κινητήρες του σκάφους, στο συγκρότημα υδροπροώθησης (waterjets).

Tην ίδια περίοδο στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της αλλαγής της αμερικανικής προεδρίας, η ιστοσελίδα του Forbes, προτρέπει το νέο Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να “κινηθεί γρήγορα και να  σκοτώσει” τα LCS κλάσης Freedom” (https://www.forbes.com/sites/craighooper/2021/01/20/biden-faces-new-shipbuilding-crisis-must-move-fast-and-kill-freedom-class-lcs/?sh=53537dc41ba0). Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα η Lockheed Martin που είναι και ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος, μέσω καταχωρήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αποπειράται να αμβλύνει τις εντυπώσεις, διενεργώντας παράλληλα και μία σφυγμομέτρηση της ελληνικής κοινής γνώμης.

Τα πλοία LCS σχεδιάστηκαν εξ αρχής για διαφορετική φιλοσοφία ναυτικών επιχειρήσεων και όχι για να ναυτικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης.

Τα σχόλια είναι αρνητικά σε ποσοστό 99,9% στην προοπτική απόκτησης σκαφών LCS της κλάσης Freedom, ή για να ακριβολογούμε της έκδοσης MMSC, από το Πολεμικό Ναυτικό. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία… Τα νέα -ιδιαίτερα τα άσχημα- ταξιδεύουν πολύ γρήγορα. Όταν το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό, μετά από σχεδόν μία δεκαπενταετία εμπλοκής στο πρόγραμμα και τη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων (κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό!), φτάνει στο σημείο να αναστείλει την παραλαβή νέων σκαφών, με δύο από αυτά να είναι σχεδόν έτοιμα στη ναυπηγική κλίνη, δεν μπορούμε παρά να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι θέτει όχι μόνο την εταιρεία που είναι συνολικά υπεύθυνη για το πρόγραμμα, αλλά και τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, πρό των ευθυνών τους.

Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα αποδεχθεί οποιοδήποτε κόστος για την οριστική επίλυση των προβλημάτων στο συνδυαστικό (combining) συγκρότημα μετάδοσης της κίνησης. Δεν πρόκειται επομένως για δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την επίσημη θέση του USN και ζήτημα το οποίο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να αντιμετωπίσει, διαφυλάσσοντας τον Αμερικανό φορολογούμενο από  περαιτέρω πρόσθετα βάρη. Ακόμα και δια της μεθόδους “λύσης” του γόρδιου δεσμού…

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξετάσουμε ξανά το πρόγραμμα LCS/MMSC υπό ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Δεν είναι μόνο ότι τα σκάφη αυτά δεν καλύπτουν τη βασική επιχειρησιακή απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για τη δυνατότητα ΑΑ περιοχής. Είναι γνωστό και απόλυτα κατανοητό πλέον ότι για να δεχθεί φορτίο πυραύλων SM-2 στους εκτοξευτές Mk.41, θα πρέπει να αποκτήσει νέο κύριο ραντάρ σταθερής διάταξης ισχυρότερο του υφιστάμενου TRS-4D. Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματικά σύγχρονο σύστημα με προοπτική μελλοντικών αναβαθμίσεων και μακρόχρονη παραμονή σε υπηρεσία. Πράγμα που σημαίνει εκτεταμένες τροποποιήσεις και φυσικά πρόσθετο κόστος σχεδίασης και ανάπτυξης.  Που θα κληθεί να πληρώσει ο χρήστης βέβαια.

Η διαμόρφωση για το ΠΝ με 32 ESSM όπως παρουσιάστηκε επισήμως από την LM.

Είναι κυρίως το ότι τα LCS/MMSC, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχου ή ακόμη και μικρότερου εκτοπίσματος ευρωπαϊκές σχεδιάσεις. Που σε αντίθεση με ότι υποστήριξε η Lockheed Martin σε ενημέρωση δημοσιογράφων, βρίσκονται εδώ και χρόνια σε υπηρεσία. Απροβλημάτιστη και αποδοτική. Άρα τα LCS/MMSC είναι ακατάλληλα ακόμη και ως φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, καθώς οι δυνατότητές τους είναι στη καλύτερη ισάξιες ή ακόμη και υποδεέστερες στον ανθυποβρυχιακό αγώνα (ASW), σε σχέση με τις ευρωπαϊκές Gowind, A200 και Sigma.

To συμπέρασμα αυτό προέρχεται από το ιστορικό του προγράμματος LCS κλάσης Freedom. Αξίζει τον κόπο να το δούμε αναλυτικά αφού δικαιολογεί απόλυτα την αγανάκτηση των Αμερικανών που εδώ και πολλά χρόνια τους έχουν δώσει σε αυτά τα πλοία το παρατσούκλι Little Crappy Ship.

Το Αμερικανικό Ναυτικό λοιπόν έχει αυτή τη στιγμή την «καυτή πατάτα» στα χέρια του. Αναμένοντας στοιχεία και πληροφορίες οριστικής αντιμετώπισης-επίλυσης των προβλημάτων του συστήματος μετάδοσης της κίνησης των LCS κλάσης Freedom, σε συνδυασμό με τεκμηριωμένη εκτίμηση κόστους.

To πολύκροτο ιστορικό του προγράμματος LCS

– Η ναυπήγηση του πρώτου σκάφους (LCS 1) που φέρει και το όνομά της (Freedom) ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2005. Παραδόθηκε στο USN τον Σεπτέμβριο του 2008 και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εντάχθηκε σε υπηρεσία. Κατά τις εν πλώ δοκιμές (INSURV) καταγράφηκαν 2600 παρατηρήσεις από τις οποίες οι 21 υψηλής προτεραιότητας αποκατάστασης.

– Υπερβάσεις κόστους κατά τη ναυπήγηση του LCS-1 Freedom, σε συνδυασμό με προβλέψεις-υπολογισμούς σημαντικών υπερβάσεων και στο μέλλον, οδήγησαν το USN σε διακοπή των εργασιών ναυπήγησης του LCS-3 Forth Worth (τα LCS-2 και LCS-4 είναι της κλάσης Independence) στις 13 Απριλίου του 2007 (Cost Growth Leads Stop-Work Team Lockheed LCS-3 Construction (updated) (defenseindustrydaily.com)).

To σχετικό δημοσίευμα του Defence Industry Daily, ανέφερε ότι το συμβόλαιο αγοράς του LCS-3 που υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου του 2006 ήταν ύψους 197,6 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που η ναυπήγηση του LCS-1 υπολογίστηκε (cost projection) ότι θα ξεπερνούσε (και τα ξεπέρασε κατά πολύ…) τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

– Το Νοέμβριο του 2010, το USN αποφασίζει τη ναυπήγηση 10 σκαφών LCS κλάσης Freedom και ζητά σχετική έγκριση από το κογκρέσο.

– Το 2012 καταγράφονται για πρώτη φορά από ομάδα ειδικών του USN στον κυβερνοπόλεμο, σημαντικές παρατηρήσεις ασφαλείας στο δίκτυο ηλεκτρονικής διαχείρισης και ελέγχων επιμέρους αυτοματοποιημένων συστημάτων του πλοίου, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των μελών του πληρώματος στο ελάχιστο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg εκείνη την περίοδο (Littoral Combat Ship Network Can Be Hacked, Navy Finds – Bloomberg), πέρα από την ευκολία διείσδυσης στο δίκτυο υπολογιστών του πλοίου, επισημαίνεται και ο διπλασιασμός του κόστους ναυπήγησης στα 440 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.

– Τα πραγματικά προβλήματα της κλάσης Freedom κάνουν την αρχική τους εμφάνιση τον Δεκέμβριο του 2015, όταν το LCS-5 Milwaukee ακινητοποιείται στον Ατλαντικό. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε ένα σύστημα συμπλέκτη μέσω του οποίου γίνεται η επιλογή του κινητήρα που θα παρέχει ισχύ (ντίζερ ή αεριοστρόβιλου).

Η ελληνική πλευρά με αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή της, εκτιμούμε δεν θα έπρεπε καν να συζητά το ενδεχόμενο της προμήθειας τέτοιων σκαφών. Και μάλιστα έναντι του ποσού που ζητούν οι Αμερικανοί για την αγορά τους (άνω των τεσσάρων δις. δολαρίων!)

– Τον Ιανουάριο του 2016 (ένα μόλις μήνα μετά το συμβάν στο LCS-5), το LCS-3 θα ακινητοποιηθεί στον Ειρηνικό για τον ίδιο λόγο. Παρά το γεγονός αυτό, το USN θα υπογράψει την 1η Απριλίου του ίδιου χρόνου την ναυπήγηση του LCS-25 (Marinette) με την Lockheed Martin.

– Τρείς μόλις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2016,  ήρθε η σειρά του LCS-1. Αυτή τη φορά σημειώθηκε εισροή υδάτων σε έναν από τους δύο κινητήρες ντίζελ του σκάφους που χρειάστηκε να επιστρέψει στο San Diego για επισκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχε παρουσιαστεί σε μικρότερη έκταση στο ίδιο πλοίο το 2011. Σε πλεύση υπό άσχημες καιρικές συνθήκες, μία ρωγμή μήκους 15,2 εκατοστών μεταξύ δύο ελασμάτων (μεταλλικών φύλλων), είχε προκαλέσει εισροή υδάτων στο σκάφος. Η αστοχία αποδόθηκε σε κακής ποιότητας συγκόλληση των ελασμάτων και στις δύο περιπτώσεις.

-Τον Οκτώβριο του 2017 η Lockheed Martin υπογράφει συμβόλαιο για τη ναυπήγηση του LCS-27 (Nantucket). To προβλεπόμενο κόστος ανέρχεται σε 584 εκατομμύρια δολάρια ανά σκάφος. Θα ακολουθήσει η παραγγελία του LCS-29 Beloit τον Σεπτέμβριο του 2018 και του LCS-31 Cleveland τον Ιανουάριο του 2019.

-Τον Οκτώβριο του 2020 το τέταρτο σκάφος της κλάσης Freedom, το LCS – 7 (Detroit) ακινητοποιήθηκε στον Ατλαντικό λόγω αστοχίας στο συνδυαστικό (combining, μεταδίδει την κίνηση από όλους τους κινητήρες στο σύστημα υδροπροώθησης) σύστημα μετάδοσης της κίνησης από τους κινητήρες στο συγκρότημα υδροπροώθησης (waterjet) και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί στο Μayport της Φλώριντα.

Το σημερινό αδιέξοδο…

Η απόφαση του Αμερικανικού Ναυτικού να αναστείλει επ’ αόριστον τη διαδικασία παραλαβής των δύο ήδη έτοιμων (LCS-21 και LCS-23) και άλλων τεσσάρων υπό ναυπήγηση LCS της κλάσης Freedom (https://defencereview.gr/to-amerikaniko-naytiko-stamatise/), συνοδεύτηκε και από επίσημη πρόταση παροπλισμού των τεσσάρων πρώτων σκαφών (LCS-1, -3, -5 ,-7) (https://www.defensenews.com/naval/2019/12/24/us-navy-proposes-decommissioning-first-4-lcs-more-than-a-decade-early/), με το αιτιολογικό του μεγάλου προϋπολογιζόμενου κόστους αναβάθμισης αυτών των σκαφών στο επίπεδο εξοπλισμού αποστολής των νεότερων!

Ανατρέχοντας στο δημοσίευμα που παραθέτουμε μέσω συνδέσμου (LINK), θα διαβάσετε στα σχόλια των αναγνωστών ότι η λύση που προτείνεται από τους περισσότερους Αμερικανούς είναι η ΔΩΡΕΑ αυτών των σκαφών σε συμμαχικές χώρες που έχουν την ανάγκη κάλυψης αποστολών παράκτιας επιτήρησης και άμυνας. Το υψηλό κόστος της επιχειρησιακής τους εκμετάλλευσης όμως είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την μη αποδοχή τους. Ακόμη και η Μαλαισία που κατονομάζεται ως μία από τις υποψήφιες χώρες αποδοχής τους, φαίνεται ότι αρκείται στις Gowind 3100 που έχει προμηθευτεί για την κάλυψη των αναγκών του Ναυτικού της…

Το Αμερικανικό Ναυτικό λοιπόν έχει αυτή τη στιγμή την «καυτή πατάτα» στα χέρια του. Αναμένοντας στοιχεία και πληροφορίες οριστικής αντιμετώπισης-επίλυσης των προβλημάτων του συστήματος μετάδοσης της κίνησης των LCS κλάσης Freedom, σε συνδυασμό με τεκμηριωμένη εκτίμηση κόστους. Αυτή είναι που θα καθορίσει και τη βιωσιμότητα, ή μη, του προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά με αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή της, εκτιμούμε δεν θα έπρεπε καν να συζητά το ενδεχόμενο της προμήθειας τέτοιων σκαφών. Και μάλιστα έναντι του ποσού που ζητούν οι Αμερικανοί για την αγορά τους (άνω των τεσσάρων δις. δολαρίων!) , με πρόσχημα την επανασύσταση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, ή μία ενδιάμεση λύση που φυσικά ουδείς γνωρίζει τι θα περιλαμβάνει. Το ρίσκο είναι τεράστιο, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς…

Στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε, δεδομένου ότι η άκρως προβληματική εξέλιξη των LCS κλάσης Freedom, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους που παραβλέφθηκαν διαχρονικά από τις αμερικανικές κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών. Το κόστος αυτής της παράβλεψης δεν είναι δυνατόν, έστω και εν μέρει, να το πληρώσει η ελληνική άμυνα και ο Έλληνας φορολογούμενος.   

Comments

 1. να τα πουμε πιο απλα! Ενα εστιατοριο εχει τα προβληματα του με την ποιοτητα του φαγητου και πολλες φορες το εχει επισημανει το υγιειονομικο! Θα πηγαινατε ποτε να φατε εκει μετα απο τοσο ντορο?? Ποτε των ποτων! Λες και δεν εχει αλλα εστιατορια να παμε! Εκτος κι αν το ΠΝ ειναι χορηγος της Λοκχιντ και πρεπει να τη στηριξει. Ο καιρος γαρ εγγυς, αναμενουμε την αποφαση απο τον Στυλιανο Πετρακη και Σια , που ελπιζουμε να ειναι η βελτιστη.

  1. Και ‘τζάμπα’ να μας τα προτείνουν δεν πρέπει να τα δεχτούμε. Είναι χειρότερα από τα PlayMobile ελικοπτεράκια που μας ‘χάρισαν’ και θα πληρώνουμε για τα ανταλλακτικά τους.
   Μήπως επιμένουν ώστε να μας έχουν άοπλους σε σχέση με τους Τούρκους, δίνοντάς μας άχρηστα -όπως πάντα- υλικά, για να μας αποδυναμώσουν οικονομικά? Οι Αμερικανοί πάντα, ως πατέρας θέλουν ισορροπίες και να μη δυναμώσουμε σε σχέση με τους απέναντι. Εάν μας αγαπάει ο κύριος Παιατ-ίδης, δεν θα πρέπει να επιμένει. Γάλλους και πάντα Γάλλους.

   1. Το τί κάνουν οι Αμερικάνοι (γενικότερα) είναι άλλο θέμα και άλλο να πας να βγάλεις άχρηστα τα Kiowa! Μή λέμε ότι νάναι.
    Θα μας τρελάνετε μερικοί!

  2. Εγώ θα το περιέγραφα ως εξής:

   Έστω είσαι Γλυφάδα και είναι να κάνεις μια εκδήλωση και πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο έξοδο, να πάνε 150 άτομα σε μια ταβέρνα (πχ μετά από γάμο βαφτήσια ή ότι θέλετε).

   Έχει μια πολύ καλή στον γειτονικό δήμο (πχ Βούλα) με καλό φαγητό (επιδόσεις) και τιμή (Fremm Ιταλίας, Arrowhead, MEKO, Ολλανδικες κτλ) και μια άλλη πολύ καλή λλά κάπως ακριβή (Μπελάρα), ωστόσο ένα καλός φίλος σου λέει ότι είναι ιδιοκτήτης μιας φανταστικής σούπερ ντούπερ στην περιοχή του (Ραφήνα/ΗΠΑ). Πας να φας για να τετσάρεις και βλέπεις μάπα το φαγητό και ο λογαριασμός τεράστιος.

   Γυρίζεις απαγοητευμένος σπίτι και στην γειτονική ταβέρνα (Fremm Ιταλίας) τρώει ο φίλος σου. Του λες τι κάνεις εδώ? Και σου απαντάει, καλά χαζός είμαι να φάω στο δικό μου εστιατόριο? Έγω πάθει 100 δηλητηριάσεις (αβαρίες των LCS), ενώ συμφωνήσαμε Χ τιμή πλήρωσα τα τριπλάσια ως τώρα και το φαγητό όπως το ήθελα δεν το πήρα. Και επειδή κορόιδο και χαζός μπορείς να είσαι μέχρι ένα σημείο, είπα να έρθω εδώ.

   Γιατί να μην πάρω από τον γείτονα, που όπως οι ίδιες οι ΗΠΑ λένε ότι είναι καλύτερος και φτηνότερος και να πάρω από τις ΗΠΑ που οι ίδιες λένε ότι είναι καταστροφή (και για αυτό ήρθαν εδώ).

   ΔΕΝ νομίζω ότι χρειάζεται να ξανα αναλώσουμε άλλο χρόνο για LCS και MMSC, δεν υπάρχει περίπτωση να βάλει κάποιος την υπογραφή του σε κάτι που είναι εγγυημένο ότι θα φέρει σοβαρές δικαστικές περιπέτειες, και σε τέτοια επίπεδα δεν νομίζω να υπάρχουν αυτοφοράκηδες.

   Και επειδή δεν θεωρώ ότι και η πωλήτρια χώρα είναι χαζή, θέλω να ελπίζω ότι έχουν κάτι στο μυαλό τους, που δεν θα είναι άσχημο για εμάς (είτε ΑΒ είτε FFGX) στο τέλος. Η αναφορά του πρέσβη μοιάζει να υποννοεί προσφορά που να είναι τόσο καλή που να μην μπορείς να αρνηθείς και είναι προφανές ακόμη και στα παιδάκια ότι οι MMSC και δωρεάν να δοθούν δεν είναι καν κοντά σε αυτό άρα ελπίζω να υπάρχει κάτι καλύτερο.

   1. Kαι αν ειναι παιχνιδακι του πρεσβυ για να ακυρωθει η τωρινη διαδικασια και να παμε σε διαγωνισμο που θα παρει αλλη μια διετια; μαλλον δεν εχεις καταλαβει ποσο νυφιτσα ειναι ο Παιατ. Ο σκοπος αγιαζει τα μεσα για το συγκεκριμενο ( η μηπως δεν τα αγιαζει;) και φυσικα υπαρχουν αυτοι που τσιμπανε, περα απ τα σκυλακια.

    1. Η μόνη επαφή που πρέπει να κάνουμε με Αμερικανούς είναι για FFG(x)και αυτή για την επόμενη δεκαετία , άλλα με ενδιάμεση λύση τώρα αν θέλουν να λένε ότι είμαστε σύμμαχοι!!!

    2. @ΠΑ
     Ποιοι ειναι αυτοι που τσιμπανε, ονομα δεν εχουν; Γιατι κανεις εκτος απο εμενα δεν τολμαει να κατονομασει τον ελεφαντα στο δωματιο;

     1. El Manco και σια οκ, δια της πλαγιιας οδου φαινονται, αλλα θες εκτος και απο αποδειξεις χρειαζεται και προθεση ξεσκαρτισματος, αλλα πρεπει να υπαρχει και καποιος με κοτσια, και φυσικα να υπαρχει προθεση και απ το γυρο περιβαλλον, δικαστικοι, αστυνομικοι, κοινωνια, στρατιωτικοι κτλ

 2. Οποιαδήποτε σκέψη για πλοία του 1 δις ευρώ είναι εκτός κάθε οικονομικής πραγματικοτητας.

  Αν μάλιστα τέτοια ποσά δοθούν για ακατάλληλα πλοία τοτε θα μιλάμε για σκάνδαλο μεγατόνων.

 3. Μακριά από αυτά τα πλοία. Μόνο προβλήματα θα φέρουν και περιορισμό των δυνατοτήτων του ΠΝ, αντί για αύξησή τους. Από τις πρόσφατες παρουσιάσεις των πλοίων φαίνεται η «άτακτη» τοποθέτηση των συστημάτων και κεραιών επί του πλοίου, θυμίζοντας αυθαίρετο εξοχικό σπίτι της δεκαετίας του 1980. Επίσης από βίντεο στο YouTube είναι ξεκάθαρη η άσχημη συμπεριφορά των LCS σε κυματισμό μεγαλύτερο των 5 μποφόρ…

 4. Όποιος Έλληνας πολιτικός διαννοηθεί να βάλει την υπογραφή του στην ενδεχόμενη αγορά αυτών των ακατάλληλων πλοίων, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει επενδύσεις στα ιδιωτικά ναυπηγεία της χώρας και τις δημόσιες σχεσεις με τις ΗΠΑ με διακρατικές συμφωνίες…..θα είναι υπόλογος έναντι του Ελληνικού λαού!

  Από όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί…..αυτή των MMSC είναι η χειρότερη με διαφορά……κι όμως…..τις τελευταίες ημέρες διαρρέεται από ΜΜΕ ότι βρίσκονται στη 2η θέση της short list του ΠΝ…..πίσω μόνο από τις Γαλλικές Belharra……και μπροστά από τις Ολλανδικες Sigma (!!!!)

  Αφήστε οι πολιτικοί το ΠΝ να επιλέξει……μη διανοηθείτε να υπονομεύσετε και να πατρονάρετε τις επιλογές του ΠΝ για να εξυπηρετήσετε πολιτικά συμφέροντα!

 5. Η θέση μου είναι απόλυτη ότι δέν πρέπει να δεσμευτούμε με αμερικάνικα όπλα, που είναι πάντα αμφίβολο
  αν μας αποδεσμέυονται.
  Μιλάω φυσικά για τους SM-2.
  Δεν είναι καθόλου απίθανο να πάρουμε οποιαδήποτε ευρωπαική σχεδίαση (την ισπανικη, την αγγλικη, τη γερμανικη) να έχει ΜΚ41 για εκτοξευτή και τελικά να ρίχνουμε μόνο essm.
  Οπότε εκτός των γαλλικών πλοίων που φυσικά πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιοτητα, δεν θα με χάλαγε και η ιταλική, καθως έχει και αυτή sylver εκτοξεύτες (Fremm, PPA) και αναρωτιέμαι αν η ολλανδική θα μπορούσε μετά απο απαιτησή μας να έχει sylver και οχι ΜΚ41.
  Δε βλέπω το λόγο να το αρνηθούν οι ολλανδοί.
  Δεν πρόκειτε να ασχοληθώ καθόλου πλέον με τις mmsc και γιατι δεν μπορουν να ρίξουν SM-2 και γιατι ειναι ενα εντελώς προβληματικό σκαρί που δεν διορθωνεται με τίποτα.
  Θεωρώ πως οι πολιτικοί και οι στρατιώτικοι που θα τολμήσουν να τις αγοράσουν έχουν πλήρη συναίσθηση
  των ποινικών ευθηνών που θα έρθουν αντιμέτωποι, άρα μάλλον το θέμα μάλλον έχει τελειώσει ορίστικά.

 6. Προφανώς και λεω προφανώς οι παραλαβές και στα ετοιμα πλοια σταμάτησαν γιατί αναμένετε η εφαρμογή της λυσης στο σύστημα μετάδοσης . Εδω και χρονια ακουω να λεν θα σταματήσει το προγραμμα αλλά το προγραμμα συνεχιζει και συνεχίζει .

  1. Αμρικα που λενε και οι Ιρανοι τελειωσε φιλε μου! Πανε τα νταβατζιλικια που ξερανε στυλ παρτε οπλα νεροπιστολα και οχι αυτα τα καλουδια που εχουν οι Αμερικανικες Ενοπλες Δυναμεις και μη μιλατε γιατι αμεσως θα παρουμε τηλ τους Τουρκους να βγουν βαρκαδα! Κινα και Ρωσια ειναι αντιβαρα δυνατα και πλεον το εχουν καταλαβει οι Γιανκηδες οτι το τελος της ηγεμονιας τους πλησιαζει! 5 δις δεν πρεπει να τους δοθουν με κανενα τροπο ακομα και αν μας πουλησουν ατομικα οπλα. Ειναι καιρος να απαντησουμε μετα απο τοσα χρονια κοροιδιας που μας εμπαιζουν με την Τουρκια!

  2. Που συνεχιζει ακριβως; Οι παραγγελιες απο το USN σταματησαν, παραγγελθηκαν λιγοτερα πλοια απ αυτα που υπολογιζαν αρχικα για χαρη της ffgx που ειναι σοβαρο σκαφος, και αν υπαρχει ελπιδα συνεχειας ειναι γιατι υπαρχουν καποιοι σαν εμας και τους σαουδαραβες που ειμαστε προθυμοι να βοηθησουμε να καλυφθει η χασουρα της lockheed

   1. Κάτσε δεν κατάλαβες κάτι … Οι παραλαβές του USN αναβάλλονται …Δεν σταμάτησαν την κατασκευή !!!
    Αν ισχυει αυτο που λες θα επρεπε να σταματησουν την κατασκευη LCS και να συνεχισουν μονο με FFG αλλα δεν υπαρχει κατι τετοιο …Και τα 2 συνεχίζονται να κατασκευάζονται ταυτόχρονα .

    Επισης καποτε θα σταματησουν οι κατασκευες …Δεν θα συνεχιζονται στο απειρο … Προς το παρον αναμένονται 42LCS, εχουν δουλεια για ακομα 15 χρονια .Απείρως καλύτερα απο τα 0-2-3-5 που φτιαχνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι .

    Το σκαρί ειναι δουλεμένο και τα προβλήματα του λύνονται one by one .

    1. Όταν τα λύσουν…..one by one….και ξεκινήσουν τις παραλαβές εκ νέου στο ναυτικό τους, ας έχουν μούτρα να προωθούν προς πώληση αυτήν την κωμωδία ονοματι MMSC

     Για την ώρα προσφέρουν τη χειρότερη υποψηφιότητα και είναι αδιανόητο ότι συνεχίζουν ως 2οι στη short list…..

     Η Sigma της DAMEN στην 3η θεση πίσω από την MMSC…..γελάει ο κόσμος

     1. Οι προσφορές είναι Basic .Όλοι ήρθαν (οι υπολοιποι) με 16 κελια έκτος την αγγλικη με Cammκελια … Ως Basic Πρόταση λοιπόν με 11 κελιά και VL Asroc η αμερικανικη ειναι λογικο να ειναι ψηλά… Αν αρχισουν οι τιμες για βαριες τροποποιήσεις θα πιάσουν πάτο όμως !!!

      ΠΧ η basic ολλανδικη προταση δεν εχει καν Apar ,και η Αγγλικη παιζει να μην εχει καν σοναρ συρόμενο …

      Και λεω αν γιατι δεν εχει κυκλοφορήσει τι τροποποιήσεις θελει το ΠΝ και αν θελουν τελικα .

  3. @ Digenis

   Συνεχιζει το προγραμμα επειδη τα ναυπηγεια απασχολουν εργατες και κοσμο, και αν σταταματησουν τη ναυπηγηση θα πεινασει κοσμος και κατοπιν θα χασουν τις εκλογες οι Βουλευτες του Κονγκρεσου και οι Γερουσιαστες.. Γι αυτο και δινουν χρημα για να συνεχιστει το προγραμμα.

   Ολα τα αμυντικα προγραμματα στις ΗΠΑ , Αγγλια, Γαλλια, Γερμανια, Ιαπωνια, Αυστραλια, Καναδας, Κινα κτλ ειναι κατα κυριο λογο προγραμματα απασχολησης, ενισχυσης της βιομηχανιας, τεχνολογνωσιας και του επιστημονικου δυναμικου, και κατα δευτερο λογο για αμυνα. Γι αυτο και ολες αυτες οι χωρες στους διαγωνισμους που κανουν ζητουν εγχωρια κατασκευη και προστιθεμενη αξια πανω απο 60% του προγραμματος. Δεν ειναι ανοητοι. Εαν βαλεις το οφελος απο τη μειωση της ανεργιας, τους φορους, τον δημοσιονομικο πολλαπλασιαστη κτλ, σχεδον το ολο προγραμμα τους κοστιζει μονο ενα μικρο ποσοστο του ολου προγραμματος.

   Η οικονομια ειναι ενας κυκλος, αυτα που πληρωνει το κρατος στους πολιτες, ειναι αυτοματα εσοδα των πολιτων και το κρατος τα παιρνει πισω απο φορους και απο την τονωση της οικονομικης δραστηριοτητας (με καποια ορια φυσικα). Αντι να πληρωνουμε τους ανεργους για να καθονται, μπορουμε να τους πληρωνουμε για να κανουν κατι χρησιμο, τα ειχε γραψει ο Κευνς εδω και 100 χρονια τωρα και αποδειχθηκε σωστος κατα τον Β παγκοσμιο πολεμο, οταν οι ΗΠΑ βγηκαν απο την οικονομικη κριση και το κραχ του 1929 κατασκευαζοντας πολεμικο υλικο σε τεραστιες ποσοτητες για τις αναγκες του πολεμου. Ετσι τελειωσε η οικονομικη κριση στις ΗΠΑ. Μονο εμεις ειμαστε ανοητοι που προτιμαμε να αγοραζουμε τα παντα ετοιμα απο το εξωτερικο.

   Αν ηταν ετοιμη η FFG(X) Constellation οι Αμερικανοι θα τις ναυπηγουσαν και θα ακυρωναν τις LCS Freedom. Θα προσπαθησουν να βρουν κοροιδα για να τις πουλησουν και αν δεν βρουν τετοια κοροιδα, θα τις βαλουν κατευθειαν για σκραπ. Κατσε και θα δεις τι θα γινει σε 1-2 χρονια.

 7. Συγχαρητήρια κύριε Νικήτα για το άρθρο. Είναι αδιανόητο η χώρα μας να συνεχίζει να «βλέπει» αυτά τα προβληματικά πλοία.
  Όπως είπε και ο καθηγητής κ.Γριβας: «η προμήθεια αυτών των πλοίων θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από γεννήσεως του Ελληνικού Έθνους, οτιδήποτε σκάνδαλο έχει γίνει έως τώρα θα ωχριά μπροστά σε αυτό……»
  Οποιοσδήποτε υπεύθυνος-αρμοδιος, πολιτικός ή στρατιωτικός βάλει την υπογραφή του για την προμήθεια αυτών των πλοίων, να είναι έτοιμος να λογοδοτήσει ενώπιον του Ελληνικού λαού!

 8. ΑΝ τα υπόλοιπα σκέλη της αμερικανικής πρότασης ( φανερά ΚΑΙ κρυφά) είναι όντως «second to none» (όπως λέει ο πρέσβης) και ΑΝ οι εμπειρογνώμονες του ΠΝ θεωρούν πως το πλοίο μπορεί να σωθεί και να τροποποιηθεί σε επιχειρησιακά αποδεκτή πλατφόρμα , είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τί μπορεί να διαπραγματευτεί -παραχωρήσει η LM σε συνεργασία με το USN και την αμερικανική γραφειοκρατία για να «σπρώξουν» ένα μέτριο ( είμαι ευγενικός προς τους συμμάχους μας) προϊόν.

 9. Εαν γινει αυτη η αγορά των MMSC θα προκειται για το Σκάνδαλο του Αιώνα και θα πάει κόσμος στα δικαστήρια και ελπίζω στη φυλακη.

  Το πλοιο δεν ειναι καν φρεγατα, ειναι Παρακτιο Περιπολικο. Ειναι προβληματικό πλοιο ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ρολων, καθως δεν μπορεί να εκτελεσει ΚΑΜΙΑ αποστολή σωστα. Κοστιζει 600 εκατομμύρια δολαρια χωρις οπλα, φανταστείτε να βάλουν πάνω οπλα και ρανταρ, θα φτάσει το 1 δις η αλουμινοτρατα.

  Επιγραμματικα

  1) Εχει τεράστιο και γνωστο πρόβλημα στο συστημα πρόωρης και παθαίνει συνέχεια βλάβες

  2) εχει επιβιωδιμοτητα level 1, δηλαδη όση και τα ναρκοθηρικα που ειναι κατασκευασμενα απο πλαστικο. Αν δεχτεί πληγμα θα γινει κομματάκια κσι θα παει για τον πάτο στα γρήγορα αυτανδρο.

  3) εχει υπερκατασκευη απο αλουμίνιο που καίγεται εύκολα

  4) Δεν εχει σοναρ γάστρας, αρα δεν μπορεί να κανει ανθυποβρυχιακες αποστολες

  5) Δεν εχει τορπιλοσωληνες, αρα δεν μπορεί να πολεμησει υποβρυχια.

  6) Εχει οπλισμο μικρης κορβετο-πυραυλακατου που κοστιζει το 1/5 του κόστους της MMSC. Για παράδειγμα μια πυραυλακατος BR-71 Combattante οπως η Baynunah των ΗΑΕ εχει σχεδόν τον ίδιο οπλισμο και κοστιζει 150 εκατομμύρια. Θα μπορούσαμε απλά να βάλουμε ΜΚ41 στο πλοιο και καλύτερο ρανταρ και θα είχαμε καλύτερο πλοιο.

  7) Εχει γάστρα ποταμόπλοιου που δημιουργεί πρόβλημα ευστάθειας σε κυματισμό. Γι αυτό άλλωστε και δεν εβαλαν κάθετος εκτοξευτες στο πλοιο. Οι Σαουδαραβες που εβαλαν κάθετο εκτοξευτη, θα βάλουν το πλοιο στη ζέστη και ρηχή θαλασσα του Περσικού κόλπου, που δεν εχει κυματισμούς και ειναι λάδι.

  8) Λογω σχηματος γαστρας καεί τεραστιες ποσότητες καυσίμων. Με οικονομική ταχυτητα μόλις 10 κόμβων, εχει εμβελεια μόλις 5 χιλιαδων χιλιομετρων, ενω για σύγκριση, μια φρεγατα Iver Huitfeldt εχει σχεδον διπλάσια οικονομική ταχυτητα 18 κομβων και εμβελεια 17 χιλιαδες χιλιόμετρα ( δηλαδη μια Iver μπορει να πάει απο τη Σαλαμίνα μέχρι το Σιδνευ της Αυστραλίας χωρις ανεφοδιασμό!!!)

  Με λίγα λόγια, η ΜΜSC χρειαζεται ενα ρυμουλκο απο μπροστά για να τη σερνει, ενα πετρέλαιοφόρο πλοιο απο διπλα για να την εφοδιάζει, και μια φρεγατα κλασης Υδρα για να την προστατεύει. Ακομη και οι 40χρονες S που εχουμε ειναι καλύτερες από αυτό την αλουμινοτρατα που κάνει μόνο για ποταμια.

  Πεταμένα χρηματα.

  1. Ανθυποβρυχιακές αποστολές μπορεί να εκτελέσει (θεωρητικά) χρησιμοποιώντας συρόμενα σόναρ. Φυσικά, λόγω ακατάλληλης ναυπήγησης/θορύβου, το Υ/Β θα εντοπίσει πρώτο την ΜΜΣΨ.

   Επίσης, εκεί που έχει τον ΜΚ-41 δεν δημιουργείται πρόβλημα ευστάθειας. Πρόβλημα ευστάθειας (τρελό) θα υπήρχε αν υλοποιούνταν τα «μακέτα» που έδειχναν 2 ΜΚ-41 στο hangar…

   Εγώ δεν είμαι φανατικά αντίθετος στην απόκτηση του πλοίου. Ας περιμένουμε την Renk να βρει λύση στο πρόβλημα της μετάδοσης, να εφαρμοστεί η λύση στα πλοία/πειραματόζωα, να αρχίσουν εκ νέου οι παραλαβές, να περάσουν μερικά χρόνια δοκιμών και περί το 2030, αν όλα έχουν πάει καλά, μπορούμε να δεχτούμε να μας ναυπηγήσουν μερικά πλοία δωρεάν για να ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας!

   1. Χωρίς να έχω γνώσεις υποθέτω ότι το σόναρ κύτους είναι χρήσιμο και για άλλους λόγους και όχι μόνο για εντοπισμό υποβρυχίων, π.χ. για να βρίσκει τορπίλες, νάρκες, ξέρες. Και να μην ισχύει αυτό που γράφω, ούτε το ελικόπτερο μπορεί να πετά συνεχώς ούτε το vds να είναι συνεχώς ενεργοποιημένο και να ψάχνει.

 10. Όποιος βάλει την υπογραφή του γι’αυτά τα πλοία να είναι σίγουρος ότι δε πρόκειτε να βρεί έλεος στη ζωή του και θα μπει φυλακή.
  Είναι παράλογο να συζητάμε ακόμη mmsc όταν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ΔΕΝ θέλουν με τίποτα αυτά τα πλοία. Και δωρεάν να μας τα δώσουν, δεν πρέπει να τα πάρουμε.
  Η προμήθεια πλοίων και τα ναυπηγία είναι δυο ξεχωριστά θέματα και δε πάνε πακέτο.
  Το θέμα με τις mmsc τελείωσε, τι καθόμαστε και συζητάμε ακόμα;

 11. Για να πας να πάρεις αυτό το σκάφος και να το έχεις ως κύρια μονάδα επιφάνειας για τα επόμενα 30-40 χρόνια, θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι… δεν θα το χρειαστείς στην πρώτη γραμμή!

  Νομίζω ότι η επιλογή του ΠΝ θα γίνει με το βλέμμα στις επόμενες δεκαετίες. Θα συνυπολογιστούν δηλαδή οι δυνατότητες των απέναντι σε ΜΕΑ, σύγχρονα υποβρύχια και βαλλιστικούς πυραύλους, που αναβαθμίζονται τα επόμενα χρόνια σε σχέση πχ με την Τουρκική αεροπορία.
  Τα MMSC δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους, όπως και πολλές από τις άλλες προτάσεις που έχουμε λάβει.

 12. Ακόμη και οι πέτρες πλέον ξέρουν στην Ελλάδα ότι αυτό το πλοίο ειναι για τον σκουπιδοτενεκέ.

  Πολυ υποδεέστερο απο όλα τα υπόλοιπα του ανταγωνισμού

  Και σε έναν διαγωνισμό που αν ολοκληρωθεί με βάση τα αναγγελθέντα απο τον πρωθυπουργό αλλα και την φοβερή χρονική πίεση που ασκούν οι υπέρ επείγουσες ανάγκες του Π.Ν με αποφάσεις μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο -Ιούλιο
  τότε έτσι και αλλιώς ειναι απίθανο έως αδύνατο το LCS να εχει προλάβει να ειναι
  αποδέκτέο απο το US Navy..

  Και βεβαια μη παραδοτέο πλοίο με δεκάδες σοβαρά θέματα να εκκρεμούν εις βάρος του …ΔΕΝ παραγγελνεται

  Ίσως ο μόνος λόγος -υποπτεύομαι εγώ- που κάποιοι έχουν «σκυλιάσει» να εξακολουθούν να αναφέρονται στις MMSC ως πιθανή επιλογη για το Π.Ν.
  ειναι ο μαλλον τεράστιος συντελεστής «miza factor» που αυτα τα άχρηστα πλοια κουβαλούν σε σχέση με τα υπόλοιπα .

  Και αυτό ειναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι οταν ενα πρόχειρα σχεδιασμένο πλοίο δεκαπενταετίας με εξοπλισμό περιπολικού-κορβετας και χίλια μύρια όσα προβλήματα κοστολογείται στο δις παρέα η και πιο πάνω και απο με τα σοβαρά πλοια της κατηγορίας οπως οι belhara, of fremm, οι A200/300, οι Sigma οι Type 123

  ..τότε εικάζει κανείς ότι το «λίπος» ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ και οφέλους για τους χρυσοδάκτυλους ειναι απλά τεραστιο.

  Για αυτό με περίσσιο ΘΡΑΣΟΣ και επιμονή μας έχουν πρήξει με το Little Cruppy Ship τους

  Και βεβαια αστείο και το επιχείρημα ότι έτσι θα σωθούν τα ναυπηγεία
  καθώς με το κονδύλι των 5.5 δις….λίγο τα νοιάζει τα ναυπηγεία ποιο πλοίο θα ναυπηγησουν την στιγμή που και άλλοι συμμετέχοντες του διαγωνισμού δινουν σημαντικό ναυπηγικό έργο στην Ελλάδα.

  Οποτε ουτε καν να διανοηθεί κανείς την απόκτηση αυτης της προβληματικής πολλάκις ακυβερνητα πλέουμενης υπό εξοπλισμένης και πανάκριβης φόλας
  τώρα που όλα τα προβλήματα του ειναι γνωστά και πάνω στο τραπέζι…

  .. καθώς σε αντίθετη παράδοξη περιπτωση το ισχυρό ενδεχόμενο οι ιθύνοντες σε λίγα χρόνια -εχοντας ΧΑΝΤΑΚΩΣΕΙ το Π.Ν.μας – να οδεύουν με βραχιολάκια πίσω απο τα σίδερα δεν θα ειναι στην σφαίρα της φαντασίας.

 13. Επειδή θεωρώ ότι ο Γ.Νικήτας δεν γράφει τίποτα τυχαία,μήπως εκείνη η παραγραφούλα περί απόψεων σχολιαστών για δωρεάν παραχώρηση των πλοίων-ο Θεός να τα κάνει τέτοια-σε συμμαχικές δυνάμεις,κρύβει κάτι?

  1. @ LOLOTOS

   Σωστος.

   Διαβασε τα σχολια στο αρθρο της Αμερικανικης ιστοσελιδας που εβαλε ο κ. Νικητας.

   Σχολιο 1
   «No one will take them. They are fuel hogs with no legs, one off C4IT and propulsion control systems, and very expensive to maintain and operate. With all the problems the USN is having, even with the resourses available stateside, these hulls will be viewed as if they are radio active to any potential second owner.»

   Δηλαδη, το σχολιο λεει οτι τα πλοια εχουν τεραστια καταναλωση καυσιμων, δυσκολα διαχειρησιμα και πανακριβα συστηματα ηλεκτρονικων και προωθησης. Με ολα τα προβληματα που αντιμετωπιζει το πανισχυρο Αμερικανικο Ναυτικο (το οποιο εχει τεραστιους πορους στη διαθεση του) με τα συγκεκριμενα πλοια , τα πλοια αυτα θα τα βλεπουν σαν να ειναι ραδιενεργα οι πιθανοι υποψηφιοι αγοραστες.

   Με αλλα λογια, αν δεν μπορει να διορθωσει τα πλοια το ιδιο το Αμερικανικο Ναυτικο που εχει τεραστιο προυπολογισμο στη διαθεση του, κανενας στον πλανητη δεν ειναι παλαβος να παει τα φορτωθει. Για την ακριβεια, ο προυπολογισμος του Αμερικανικου Ναυτικου μονο για το ετος 2021 ειναι περιπου ισος με ολοκληρο το ΑΕΠ της Ελλαδας, δηλαδη 207 δις δολαρια.

   Σχολιο 2
   Dale Smith they make excellent cargo or fishing ships..

   Μεχρι και οι Αμερικανοι τις αποκαλουν ψαροτρατες. Διγενη ακους? Ολος ο κοσμος (κυριολεκτικα) το εχει τουμπανο.

 14. Φοβάμαι πολύ οτι θα μας την φορτώσουν την τράτα….το οτι την υποστηρίζουν κ δημοσιογράφοι δυστυχώς που το παίζουν πατριώτες κ πρόβατα στα σχολεία που τους έχει τυφλωσει η προπαγάνδα λεει πολλά δυστυχώς…

 15. Πολύ φοβάμαι ότι ισως οι αμερικανοί μπουν από την πλαϊνή πόρτα του ΠΝ και όλος ο ντόρος με τις mmsc/lcs είναι μπασμος για τα μάτια του κόσμου.Τι εννοώ,ότι πάνω από ένα χρόνο τώρα με σκανδαλώδη φυτευτα διαφημιστικά άρθρα από χρήσιμους ηλίθιους και πληρωμένους εργολάβους ,πολιτικούς,δημοσιογράφους,site κτλ γράφονται αναλύσεις που χτυπούν σε τοίχους δυσαρέσκειας,οργής,απογοήτευσης και θυμού από σχεδόν καθολική πλειοψηφία του κόσμου,στελεχών ΠΝ,αποστράτων,αδευσμευτων δημοσιογράφων και sites .Και όμως αυτά συνεχίζουν…Είχαν γνώση του κλίματος που επικρατεί από την αρχή αλλά παρόλα αυτά επιμένουν..Ξαφνικά έρχεται η πρόταση από ευρωπαϊκή σχεδίαση αλλά εκτός από τις λαμαρίνες άντε και την μηχανή όλα τα υπόλοιπα όπλα και αισθητήρες που κάνουν την διαφορά στην ετεροβαρή ισορροπία με την Τουρκία είναι αμερικανικά,και θάναι και ακριβώς αυτά που πρεπει μην τυχόν και αλλάξει το μπόι μας.Και όλοι εμείς εδώ θα πούμε και με ανακούφιση ευτυχώς που πήραμε και αυτά!Εχει χάσει τον έλεγχο το ουσα σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου όσον αφορά το ναυτικό σκέλος είτε από πλοία είτε υποβρύχια είτε και από όπλα επιφάνειας και ζορίζεται στο διαίρει και βασίλευε…
  Και στο τελευταίο καφενείο της χώρας συζητάνε το θέμα των φρεγατών ,έχει ξεχειλώσει τόσο που θα έχει οπωσδήποτε τρομερό πολιτικό αντίκτυπο θετικό η αρνητικό
  ανάλογος της επιλογής.
  Κύριοι εξυπνάκηδες το άδικο ουκ ευλογείτε!

 16. Όλα τα υπόλοιπα πλοία που έχουν προταθεί είναι αξιόλογες προτάσεις οι MMSC είναι ακατάλληλες και το ξέρουν!

  Εχω ξαναγράψει πολλους μηνες πριν σε αυτό το μπλογκ οτι:
  Οτι τα πλοία αυτα είναι ακατάλληλα και μηδενικού ρόλου.
  Οτι εάν αγοραστούν θα υποβιβάσουν το ΠΝ, από ένοπλο σώμα προστασίας της χώρας μας, σε με ξεδοντιασμένη ακτοφυλακή.

  Όλοι οι εμπλεκόμενοι και μη, γνωρίζουν οτι πρόκειται επισήμως για μια αποτυχημένη σχεδίαση, ενδογενώς από σχεδιασμού της ακατάλληλη για οποιοδήποτε πολεμικό ναυτικό.

  Αν αγοράσουμε αυτά τα πλοία, θα ειναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο γεννήσεων ελληνικού κράτους, όχι άπλα για οικονομικούς λόγους (που είναι και αυτό),

  Αλλα λόγω της συνειδητής, ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ υπονόμευσης, της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας, ενώπιον επίσημης απειλής πολέμου άπο την τουρκια, που θα είναι μη αναστρέψιμη, λόγω του οικονομικού μεγέθους του προγράμματος και τις εξάντλησης των χρονικών περιθωρίων που είχαμε.

  Επειδή το σκάνδαλο θα αφορά την υπονόμευση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αρα και τις ακεραιότητας της χώρας και των δικαιωμάτων της, η οποιαδήποτε οικονομική διάσταση είναι δευτερεύουσα, και η τιμωρία των πραγματικών υπευθύνων (οχι μονο αυτών που θα βάλουν υπογραφή) είναι δεδομένη και πολύ σκληρή.
  Γιατί το σκάνδαλο θα εχει πραγματικές επιπτώσεις και οι πολίτες θα διψούν για αίμα μετά από μια εθνική ήττα!

  Ουαί και αλίμονο σε κάποιους πολιτικούς και δημοσιογράφους, που νομίζουν ότι σε τέτοια θέματα οι πολίτες είναι πρόβατα που τρώνε σανό, και νομίζουν οτι θα την σκαπουλάρουν με ψευτο μικρο-οικονομικά επιχειρήματα, με έλεγχο των μέσων ενημέρωσης ή εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία σοβαρής αντιπολίτευσης (οι σημερινοί τι να πουν, έστειλαν LoR για MMSC μια εβδομάδα πριν τις έλλογες).

  ps:
  1) Είναι άλλης τάξης μεγέθους σκάνδαλο, οι πολιτικοί να παίρνουν μίζες άλλα αγοράζοντας όμως κορυφαία οπλικά συστήματα,
  και πολύ διαφορετικής τάξης σκάνδαλο να αγοράζουν ακατάλληλα οπλικά συστήματα με ή χωρίς μίζα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας και μάλιστα χωρίς την δυνατότητα μελλοντικής διόρθωσης (χρόνος & χρήμα).
  2) Αλλάξανε πολύ οι Έλληνες, δεν είναι πλέον τα κομματικά υποκείμενα των περασμένων δεκαετιών, η αποκομματικοποιηση έχει επέλθει οριστικά, πετάξαμε τις κομματικές παρωπίδες!

  1. Πολύ σωστός και ειδικά με το ΥΓ το τερμάτισες, ακριβώς spot on. Ειδικά στο πρώτο, προφανώς είναι άλλο να ξοδέψεις 700 εκατ για κάτι που θέλεις, σου κάνει και κοστίζει 650 κανονικά (ζημιά 50 εκατ), και άλλο να δώσεις 700 εκατ για κάτι που δεν σου κάνεις καθόλου, όπου η ζημιά είναι και τα 700 εκατ

 17. Για καποιο αλλο πλοιο/προταση περα απο mmsc και belhara μπορειτε να γραψετε περα απο τις αρχικες αναφορες, ειναι beating a dead horse η κατασταση

 18. Η Lockheed Martin, αν συνεχισει ετσι, σε λιγα χρονια θα διδασκεται ως θεμα στα οικονομικα πανεπιστημια ως αλλο ενα παραδειγμα corporate hubris.

  Απο εταιρια που κατασκευαζε εκπληκτικα συστηματα με φοβερες δυνατοτητες που με ευκολια προσαρμοζονταν στις αναγκες, εφτασε στο να κατασκευαζει κακιστα συστηματα με υποβαθμισμενες δυνατοτητες τα οποια προσπαθουν να προσαρμοσουν τις αναγκες στις δικες τους αδυναμιες.

  Το F-35 το οποιο χαρκτηριζεται πια ως μια «μαυρη τρυπα» απο την επιτροπη των ενοπλων δυναμεων της Αμερικανικης βουλης και το πληρως απαξιωμενο LCS Freedom δειχνει μια εταιρια η οποια δεν βασιζεται στo merit των προιοντων της αλλα στο merit των lobbies της.

  Η ιστορια ειναι γεματη απο αναλογες περιπτωσεις.

  Η Lockheed Martin θα πρεπει να διαβασει για την καταλληξη ενος αλλου εταιρικου ογκολιθου.Schwinn bicycle company.

  Unlike its progenitors, the Klunker proved incapable of withstanding hard off-road use, and after an unsuccessful attempt to reintroduce the model as the Spitfire 5, it was dropped from production.

  Οι ιδιοι βεβαια ελεγαν οτι “We know bikes.… We know better than anybody.”

  Το θεμα των φρεγατων και των αδυναμιων της MMSC εχει γινει αντιληπτο στο ευρυ κοινο.Οσο βγαινουν περισσοτερα αρνητικα τοσο γινεται περισσοτερο εμφανης η ακαταλληλοτητα του συγκεκριμενου σχεδιου.Θα τολμουσα να πω πως στην θεση της κυβερνησης δεν θα φοβομουν τον Κουφοντινα.Θα φοβομουν την MMSC.

 19. Quiz για να ευθυμήσουμε:

  «Συνολικά μια LCS μπορεί να λάβει μέχρι και 3 Mk41.»

  «Η απαίτηση του USN για υψηλές ταχύτητες και ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με water jets»

  «Αφού το ΠΝ επέλεξε MMSC, σημαίνει ότι επιλέγει πλοίο με λυμμένα όλα τα προβλήματα εξέλιξης. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να λυθεί, είναι όλα λυμένα.»

  «Η MMSC είναι απλά μια LCS με σοβαρό οπλισμό, συνεπώς δεν θα έχει παιδικά προβλήματα.»

  «Η ελληνική MMSC-ΗΝ θα φέρει παραπάνω από 16 κελιά, μην μας πιέσετε να γράψουμε κάτι περισσότερο.»

  «Οι MMSC-HN θα διαθέτουν πυροβόλο 76 mm STRALES.»

  «Το ΠΝ από την ύπαρξη ενός σόναρ τροπίδας και την επίτευξη πολύ υψηλών ταχυτήτων, επέλεξε το 2ο.»

  – Όποιος βρει ποιο είναι το site που δημοσίευσε τα παραπάνω αποφθέγματα, κερδίζει γιγαντοαφίσα που απεικονίζει «μια από τις κορυφαίες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων παγκοσμίως» !!

  1. Είναι αυτοί που δεν ακούγανε όταν τους λέγανε «που πας καραβάκι με τέτοιο καιρό?» ?

   Δεν έχουν καταλάβει που έχουν μπλέξει με τον δρόμο που ακολουθούνε (γράψε προπαγάνδα και ψέματα και ας βγάζει μάτι, και στα κομμάτια να πάει το όνομα και η εταιρία (μονοπρώσοπη ΙΚΕ) …τα λεφτά είναι τόσα πολλά που θα εξασφαλίσουμε και τα τρισέγγονα μας).
   Πάντως χρήσιμοι ηλίθιοι ΔΕΝ είναι!

   Ούτε και τα κυβερνητικά συστημικά μέσα δεν τολμούν το τραβήξουν όπως αυτοί (κατι θα ξέρουν περισσότερο, είναι πολύ παλιοί στο κουρμπέτι)

   Δεν έχουν καταλάβει είναι ότι αν συμβεί το απευκταίο, δεν θα την γλιτώσουν με μια απλή λαϊκή κατακραυγή.

  2. 😂
   Σταμάτησα να αγοράζω την Πτήση μετά από 25 χρόνια, πλεον την φυλλάδα τους μόνο για χαρτί κουζίνας, δεν πειράζει όμως όταν από ένα απλό δεξιό αποστασιποιημεννο φαινομενικά ουδέτερο περιοδικο καταντας κομματική μπροσουρα, πεφτεις έξω στα άρθρα σου 10δες φορές και αντιμετωπίζεις τους αναγνώστες σου ειρωνικά όταν επιχειρηματολογούν και με υφος…. από την μεριά μου αυτο ειναι το τίμημα φυσικά και εχω διαγράψει και τον λογαριασμό μου εκεί καθώς απαντήσεις δεν δόθηκαν εκ μέρους τους ποτε τόσο για τα ωφελη της στρατηγικής συμμαχιας, για την μη αποδέσμευση συγκεκριμένων όπλων, όσο και για τα ΑΒ του περασμενου Μαΐου, τα 10δες μεροληπτικές άρθρα υπέρ των παρακτιων περιπολικων δεν μπαίνω καν στον κόπο να τα αναφέρω…..
   Όταν ο Κ. Κ δήλωσε σε συνέντευξη του ότι τα παιδια του βιάζονται εννοώντας 4Τ και Π είχε απόλυτο δίκιο

 20. Τελικά έχει καταντήσει φαρσοκωμωδία η επιλογή της μελλοντικού πλοίου για το ΠΝ.

  Τέσσερις μήνες τώρα, βλέπουμε και διαβάζουμε καθημερινά σχόλια από κάθε ειδικό και μη για το ποσό καλή η όχι είναι αυτή η φρεγάτα και πόσο χάλια είναι η άλλη!!!
  Να πάρουμε την Γαλλική!!
  Όχι να πάρουμε την Γερμανική γιατί δίνουν και υποβρύχια!!
  Τι λες τώρα να πάρουμε την Αγγλική γιατί έχει αυτό καλύτερο από την άλλη!!
  Όχι να πάρουμε αυτή γιατί έχει Aster30!!
  Όχι να δούμε αυτή γιατί έχει καλύτερο ραντάρ!!
  …………….!!!

  Ήμαρτον!!
  Πραγματικά έχει καταντήσει κουραστικό!!!
  Ένα είναι ΣΊΓΟΥΡΟ!!!
  Ότι και να αγοράσουμε στο τέλος, ανικανοποιητοι θα υπάρχουν και πάλι.
  Πάλι θα τσακωνομαστε εδώ για το τι έπρεπε να πάρουμε ή όχι!!!
  «Αυτή η φρεγάτα ήταν καλύτερη από αυτήν που πήραμε» …….και δεν ξέρω εγώ τι!!!

  Λες και ο Τούρκος έχει το τρομερό Ναυτικό που πρέπει να μας τρομάζει!
  Εδώ πήγανε και ρίξανε την «Istanbul» και δεν θα έχουν ΜΚ41!!!
  Δηλαδή τι το τρομερό έχει το ΤΝ που πραγματικά τρομάζει κάποιους εδώ??
  Τις «ADA»??Τις OHP??
  Ήμαρτον!!!

  Τι τύχη μπορεί να έχει το ΤΝ στην κατάσταση που είναι ενάντια σε μια πανισχυρή ΠΑ??
  Θέλετε μακρύ πλήγμα!!
  Scalp έχουμε.
  Να πάρουμε παραπάνω!!!
  Πάρτε μία μοίρα επιπλέον Rafale!!!
  Τι μπορεί να κάνει μια Istanbul απέναντι σε τρία Mirage με 2 excoset το καθένα??
  Με τους ESSM που σε λίγο δεν θα έχουν!!!

  Θέλετε να στείλετε πλοία για να κάνουν επίδειξη σημαίας στο ΤΝ??
  Πάρτε 6-8 GOWIND2500 διαμόρφωσης ΗΑΕ!!!
  ΠΛΟΙΟ ΠΟΛΥ ΑΝΏΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙΔΉΠΟΤΕ ΈΧΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΤΟ ΤΝ!!!

  ΑΣ ΒΡΕΘΕΊ ΚΆΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΑΝΏΤΕΡΟ ΑΠΌ ΤΗΝ GOWIND2500 (ΗΑΕ διαμόρφωση).
  Υπάρχει κανείς??

  Τώρα οσο θα κάνει ο Μεμετ να πάει στο φεγγάρι άλλο τόσο θα κάνει και να βγάλει την TF2000 στο νερό!!!
  Και με τα μυαλά που κουβαλάει, να δούμε με την θα την εξοπλίσει.

  1. @ Σπυρος

   Υπαρχει μια βασικη διαφορα, αυτος οτι εχει θα το χρησιμοποιησει, εμεις θα παιζουμε το
   σπασμενο τηλεφωνο.
   Τρελα πουλαει τρελος δεν ειναι, εχει πρωτοβουλια κινησεων με τις πλατες ολων, ακομα
   και της δικια μας ηγεσιας.
   Ουτε το 1996 ηταν καθαρο, ουτε η επομενη φορα θα ειναι.
   Οταν με καθημερινες απειλες και προσβολες απο μερους τους, εξακολουθουμε να
   γεμιζουμε τη χωρα με αμετρητους λαθρο ταγμενους συμμαχους του, περιμενε
   να εχουμε θετικη εξελιξη οταν γινει το μπαμ.
   Κομμενοι και ραμενοι στα μετρα του απεναντι ειμαστε, με Νατοϊκό ψαλιδι και Γερμανικο
   γαζι.
   Οταν ξεκινησει η συγκρουση εμπαργκο και στους δυο θα επιβληθει , αυτοι κανανε το
   κουμαντο τους, εμεις θα το παιζουμε Αρμενιοι.

 21. Σας το έγραψα και χθες το πλοίο έχει 6% παραπάνω βάρος όπως είναι!
  Είναι υπέρβαρο αν μπει ένα ΜΚ-41 και οι πύραυλοι συν τα 3 κελιά κλπ θα ανέβει στο 8%!

  Εγώ αναρωτιέμαι πως και που θα μπει το MK-41 σε πλοίο με μόνο 4,5 μέτρα βύθισμα;

  Για τα υπόλοιπα δυστυχώς υπάρχει η δυνατότητα των 4 πλοίων που θα μπορούσαν να τα δώσουν,
  σαν ενδιάμεση λύση οι Αμερικάνοι.

  Σκεφτείτε πόσο κοστίζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο[email protected]( η ενδιάμεση λύση)
  Μας δίνουν δάνειο FMS άλλο 1 δισεκατομμύριο για αγορές όπλων για τα πλοία.
  Άλλα 500 εκατομμύρια δώρο οι τροποποιήσεις στα πλοία.
  Και ένα δισεκατομμύριο δώρο για της αγορές των πλοίων MMCS-LCS.

  Ερώτηση στα δίνουμε δώρο για της βάσεις ή αλλιώς τίποτα τα θέλουμε ναι ή όχι;
  Μην πεις όχι γιατί δεν θα μπορείς να πεις όχι.

 22. Nα μας φυλάξει ο Άγιος Νικόλαος και η Παναγιά απ’αυτά τα πλοία !!!
  Αφού ηπάρχουν κάποιοι που δεν ακούνε στη λογική, στα επιχειρήματα του ΠΝ, πολλών ειδικών και μη και ακόμη των ίδιων των Αμερικανών ότι αυτά τα πλοία ΔΕΝ κάνουν, ας ρίξουμε μια προσευχή να φωτιστούν και να βγούν απ’ το βαθύ σκοτάδι που βρίσκοντε.

 23. Καταρχήν άμα ποτέ αποφασίσουν πιο πλοίο κάνει για το ΠΝ , τουλάχιστον τα συγκεκριμένα πλοία χίλιες φορές να φτιαχτούν στο εξωτερικό πάρα εδώ στην Ελλάδα.
  Όσο και αν δεν αρέσει σε πολλούς (ούτε και σε εμένα) , η ναυπηγική βιομηχανία στην χώρα μας είναι τελειωμένη από εποχής 1980.
  Όσο και να θέλουμε να φτιάξουμε πλοία στην Ελλάδα, άμα ο ΕΕΕ ( Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών)
  επιμένει ακόμα και τώρα ( και σωστά κάνει) να μην στέλνει πλοία στην Ελλάδα, τουλάχιστον έστω για επισκευές, οποιαδήποτε προσπάθεια να ξανά ζωντανέψουν τα Ναυπηγεία είναι καταδικασμενη από την αρχή.
  Κανένα ναυπηγείο στον κόσμο δεν μπορεί να συντηρηθεί μόνο με προγράμματα του εκάστοτε Πολεμικού Ναυτικου χωρίς να υπάρχει και αντίστοιχο κομμάτι για το Εμπορικό Ναυτικό.
  Η Τουρκία ανέπτυξε Ναυπηγική Βιομηχανία, για τον απλούστατο λόγο ότι τα δικά μας Ναυπηγεία ταλαιπωρούσαν τους Έλληνες Εφοπλιστές με χρόνια προβλήματα (ας είναι καλά τα παλικάρια του ΠΑΜΕ).
  4 φρεγάτες, δύο ή τρία υποβρύχια δεν σώζουν τα Ελληνικά Ναυπηγεία, χωρίς να έχεις επίσης συνεχής αφίξεις Εμπορικών πλοίων για επισκευές / μετασκευες.
  Την περίοδο 2018-2019-2020, ο Ελληνόκτητος Εμπορικός κόσμος επενδυσε δις δολάρια για να μετασκευαση εκατοντάδες εμπορικά πλοία έτσι ώστε να πληρούν τις νέες περιβαλλοντικές απαίτησης ( τοποθέτηση BWT και SOx Scrubber) .
  Θέλετε να μάθετε πόσα πλοία μετα σκευαστηκαν
  στην Ελλάδα??
  ΚΑΝΕΝΑ!!!!
  ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΚΑΝΈΝΑ!!!
  ΧΏΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΌ ΣΤΟΛΟ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΚΑΝΈΝΑ ΑΠΌ ΑΥΤΆ ΤΑ ΠΛΟΊΑ ΔΕΝ ΚΆΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΉ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ!!!
  Και πριν βγείτε να πείτε οτιδήποτε για τους Εφοπλιστές, κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και πείτε μου έσεις τι θα κάνατε.
  Όποιος έχει την εντύπωση ότι τέσσερα ή έξι πολεμικά πλοία θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα,
  ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟΠΌΛΟΙ !!!
  Το είδαμε με τις ΜΕΚΟ , το είδαμε με 214 το είδαμε και με τις SUPER VITA!!!
  Όταν εμπλέκεται το κράτος στα Ναυπηγεία, το αποτέλεσμα είναι καταστροφή.
  Άμα κάποιος είναι παλιός, ίσως να θυμάται την άνθηση που είχε ο Σκαραμαγκάς όταν το είχε το ναυπηγείο ο Νιάρχος.
  Έχετε δεί πόσα πλοία επισκευάζονταν ή και ακόμα ναυπηγοντουσταν εκείνη την εποχή??
  Έχετε δει πόσα πλοία έχει τα τελευταία 10 χρόνια?
  Άρε καραγκιοζηδες συνδικαλιστές του κ@λου να ξέρατε τη ζημιά κάνατε στην Ελλάδα!!!

  Ναυπηγείο που εμπλέκεται κράτος:
  ΑΠΟΤΥΧΊΑ!!!

 24. Λοιπόν, να πω και άλλον ένα λόγο για τον οποίο αποκλείεται να πάρουμε LCS/MMSC.

  Έστω ότι τα παραγγέλνουμε, παρότι άμπαλα και με υστερική τιμή.

  Θα αρχίσουν να παραδίδονται περίπου το 2024-2025 (και αυτό αν τρέξουν πολύ γρήγορα).

  Την εποχή εκείνη οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποσύρουν πλεον αρκετά LCS.

  Μπορείτε να φανταστείτε εμείς να παραλαμβάνουμε από ένα πλοίο σιγά σιγά την περίοδο 2025-2030 και κάποια άλλη χώρα ξαφνικά να πάρει 4 δωρεάν όλα σε μια χρονιά? Τα 4 δις θα τα βάλουμε ξαφνικά …. .

  Τα LCS ίσως θα είχε νόημα ως εξής (στο οποίο δεν έχω καταλήξει αν θα ήμουν αντίθετος ή όχι, ψιλο-ελκυστικό μου φαίνεται αν ακούνε αυτοί που φτιάχνουν την προσφορά ας το δουν):

  -Δίνουν οι ΗΠΑ 4 δωρεάν LCS άμεσα/τώρα σαν ενδιάμεση λύση,
  -Η Ελλάδα υπογράφει παραγγελία για 4 FFGX με 4 δις
  -Οι δωρεάν LCS να έχουν τουλάχιστον 2 ΜΚ41 εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας με SM2 (αν χωράει, και αν τελικά βρούνε τρόπο να μπορεί να τον κατευθύνει το ραντάρ

  Έχει ένα κακό και τρία καλά.

  Το κακό είναι ότι το πραγματικό πλοίο που θέλουμε θα το λάβουμε από 2027 και μετά.
  Τα καλά είναι ότι
  α) θα 4 LCS θα δώσουν βοήθεια άμεση καθώς που λέει ο λόγος μπορούν να είναι εδώ αύριο, οι ενδιάμεσες λύσεις των άλλων δεν είναι απαραίτητα καλύτερες και σίγουρα έχουν λίγα κομμάτια
  β) η FFGX θα παραχθεί σε αρκετά κομμάτια κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε και καλό σέρβις και Upgrades αλλά και όταν αρχίσουν να αποσύρονται θα μπορέσουμε να πάρουμε επιπλέον κομμάτια μεταχειρισμένα, και
  γ) θα είχαμε αρκετή ομογενοποίηση αλλά και αρκετά μεγάλη αντικατάσταση των παλιών κομματιών του στόλου, μέχρι το 2020 θα είχαμε αλλάξει 8 S

  1. – 2 ΜΚ41 δεν μπορεί να πάρει η ΜΜΣΨ (δεν διάβασες την τελευταία προσφορά; 1 ΜΚ41 + 3 κελιά ακόμα), εσύ θέλεις να μπουν στην LCS και μάλιστα με SM2; Αν μπει τέτοιο βάρος στο hagar θα γυρίσει τούμπα το πλοίο – εκεί να δεις stealth!

   – Να πάρουμε LCS άμεσα/τώρα ενώ οι ΗΠΑ τα έχουν βάλει στον πάγο μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στο σύστημα της μετάδοσης, εδώ κάποιο κακό δεν βλέπεις;

   Μη μου το κάνεις αυτό βραδιάτικα!

   1. 🙂 νομίζω είμαι ξεκάθαρος ότι για LCS/MMSC δεν θα έδινα ούτε ευρώ. Το θέμα είναι τι γίνεται αν μας τα δίνουν δωρεάν Αν μας τα δίνουν ως έχει η απάντηση είναι όχι γιατί δεν έχουν κάτι χρήσιμο σε σχέση με τις υφιστάμενες φρεγάτες μας. Αν είχε όμως έναν δεύτερο ΜΚ41 με SM2 πάνω και ΑΝ μπορούσε το ραντάρ να χρησιμοποιήσει τον SM2 θα σήμαινε ότι κάτι προσθέτει

    Φυσικά δεν λέω ότι γίνεται, απλά αν δεν γίνεται σημαίνει ότι ούτε τζάμπα δεν τα χρειαζόμαστε

 25. Αρχισε η δημοσιογραφική «αλητεια»/προπαγάνδα ξανά, όπως σχεδόν κάθε βράδυ.
  Τι να την κάνουμε την αεράμυνα περιοχής μας λένε τώρα?
  Δεν τη χρειαζόμαστε.
  Γιατί? γιατί η αγαπημένη τους αλουμινότρατα δεν μπορεί να κάνει αεράμυνα περιοχής.
  Αρα ας αποδομήσουμε αυτή την απαίτηση του ΠΝ για να προωθήσουμε την τράτα μας.
  Βάζουν και το ψευτοδίλλημα ότι και αεραμυνά περιοχής και σημείου δεν μπορεί η μπελα.
  Αφου μας ειπαν οι ιδιοι οτι η μπέλα θα έχει 24 vls τελικα και οι camm ηδη γινονται 4αδες στο συλβερ και οι mica ng
  μελλοντικα μαλλον θα γινουν και αυτοι.αφαιρείς μερικούς aster30 και βαζεις αυτούς σε 4αδες.
  Οι ποινικές ευθήνες σε περίπτωση που γίνει το εγκλημά και υπογραφούν οι αλουμινότρατες πρέπει να περιλαμβανουν και αυτούς που προφανώς έμμισθα προπαγανδίζαν υπερ τους.

 26. ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ…ΑΜΕΡΙΚΗΣ,ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΛΜ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΣΤΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ F22,F35,LCS FREEDOM…ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ,ΟΥΤΕ ΟΙ MMCS OYTE TO F35 ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΑΓΟΡΑΣ ΟΣΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ….ΚΑΗΚΑΜΕ ΕΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΤΕ ΤΟ ΑΛΛΟ…ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ Α/Φ ΕΦΟΣΟΝ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΤΟ RAFALE[KΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΜΕ]ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ 6ης ΓΕΝΝΙΑΣ

 27. Καταρχήν όλη αυτή η συζήτηση περί πλοία AAW σε Αιγαίο πέλαγος ή και ακόμα Ανατολική Μεσόγειο την θεωρώ πολύ λάθος.
  Όπλα του στυλ ASTER30 ή και SM2 δεν μπορούν να έχουν καμία αξία όταν ο αντίπαλος έχει την δυνατότητα να σε στοχοποιηση ή να σε προσβάλει από απόσταση μεγαλύτερη των δικό σου δυνατοτήτων.
  Όσο και να θέλουμε να υποβαθμισουμε την Τουρκία, κανένας δεν θα έστελνε την αεροπορία να βυθίσει πλοία, όπως στείλανε οι Αργεντινοι τα Skyhawk εναντίον των Βρετανικών Α/Τ με απλές βόμβες!!
  Πολύ χειρότερα άμα καταφέρουν οι Τούρκοι να πιστοποίησουν τους ATAMCA στα F16!!!
  Όσα και Aster30 ή SM2 και να έχεις, πάλι δεν μπορείς να τα καταριψεις πριν αυτοί εξαπολύσουν τους δικούς τους από ασφαλές απόσταση.
  Ο εντοπισμός και η στοχοποιηση κάθε φρεγάτας μπορεί να γίνει πάλι από απόσταση ασφαλείας χάρις τα πάρα πολλά ΑΝΣ που διαθέτει η ΤΑ και το ΤΝ.
  Δυστυχώς για εμάς, η Τουρκία έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην βαλλιστικη τεχνολογία, οποιαδήποτε μορφής , που απλούστατα η ΠΑ από μόνη της είναι σχεδόν αδύνατο να την εξουδετέρωση.
  Τα Aster30 ή τα SM2 είναι καθαρά αντιεροπορικοι πύραυλοι και όχι αντιβαλλιστικοι.
  Όταν η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει πολύ εύκολα συνθήκες κορεσμού στο Ναυτικό, όσους Aster30 και να έχεις, πάλι θα καταφέρει να σου δημιουργήσει πρόβλημα.
  Μάλιστα όταν τα συγκεκριμένα συστήματα είναι κινητά και με βεληνεκές μεγαλύτερο από το δικό σου, που μπορεί να κρυφτεί ανα πάσα στιγμή, πάλι θα έχεις μειονέκτημα.
  Ο ρόλος της Αντιεροπορικης/ Αντιβαλλιστικης Άμυνας κάθε χώρας είναι καθαρά προτεραιότητα της ΠΑ ή του ΣΞ , υποβοηθουμενο από το ΠΝ αν και αυτό είναι δυνατόν!!!
  Εκτός από τους Patriot η Ελλάδα, δυστυχώς δεν διαθέτει κάποιο άλλο σύστημα που μπορεί να ανταπεξελθουν στην πλυμιριδα των Τουρκικών Βαλλιστικων πυραύλων.
  Ακόμα χειρότερα, οι Ελληνικοί Patriot δεν διαθέτουν ενσ σύγχρονο M-Shorad να μπορεί να τα προστατέψει (πχ Spyder).
  Ούτε μπορούμε να σπαταλάμε τους υπερπολυτιμα βλήματα των PAC , για να ρίχνουμε τα Τουρκικά UAV ή τις Τουρκικές ρουκέτες όταν αυτήν την δουλειά μπορεί να την κάνει ένα άλλο σύστημα με κόστος ανα πύραυλο πολύ μικρότερο ( π.χ Iron Dome). Το ίδιο ισχύ και για τους αντίστοιχους Aster30 ή SM2.
  Αυτό που θα προσπαθήσει και η δικιά μας αεροπορία και ή ΤΑ είναι να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες κορεσμού στα πλοία που θα το κάνει απαγορευτικό να βγουν από τους Ναυσταθμους.
  Πάλι όμως θα έχουμε το μειονέκτημα, γιατί η Τουρκία προηγείται σε σχέση με την Ελλάδα στο θέμα των Βαλλιστικων πυραύλων.
  Ούτε πιστεύω ότι 21 Scalp Naval μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά υπέρ μας.
  Μια πολυζωνικη/διασυνδεδεμενη (Patriot, David’s Sling, Spyder, Iron Dome)
  αντιεροπορικη ομπρέλα, με μια αεροπορία εξοπλισμένη με βλήματα μακράς εμβέλειας (Scalp ,Spice, Hammer) μπορεί να δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στην Τουρκία. Ναι η Τουρκία έχει επενδύσει τρομερά στους Βαλλιστικους πυραυλους, αλλά στην αντιβαλλιστικη/ αντιεροπορικη άμυνα είναι σε πιο τραγική κατάσταση από εμάς!!!Πέραν των S400 και του γνωστού προβλήματός της διασύνδεσης με το υπόλοιπο δίκτυο δεν έχει τίποτα άλλο.
  Επίσης είναι τόσο μεγάλη χώρα που τα κενά που δημιουργεί είναι πάρα πολύ μεγάλα.
  Ούτε το ΤΝ έχει ούτε πρόκειται να αποκτήσει σύντομα δυνατότητες AAW!!Το ξέρουν για αυτό τρέχουν να βάλουν 16 Atamca σε κάθε πλοίο τους.
  Το ποσό καλοί είναι οι συγκεκριμενοι πύραυλοι δεν το ξέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξεπερνάνε το βεληνεκές και τον Harpoon και των Excoset που έχουμε εμείς.

  Άμα τώρα εμείς επενδύσουμε στον τομέα αντιεροπορικης Άμυνας (πάλι καλά τους Σαουδική Αραβία που θα εκσυγχρονισει τα Patriot) και στην βαλλιστικη τεχνολογία (π.χ Lora, παρακτιες πυροβολαρχιες) και σε όπλα και φορείς για την πολεμική αεροπορία ( Rafael , F16 50++, Spice, Scalp,Hammer κ.α) Μπορούμε πιστεύω να επιτύχουμε πολύ καλητερα αποτελέσματα.
  Για κάποιους πού λένε ότι τα χερσαία αντιεροπορικα είναι ευάλωτα λόγω στατικοτητας, μάλλον πρέπει κάποιος να τους πει ότι κανένας σοβαρός στρατός ή αεροπορία δεν θα έβαζε μόνη της μια πυροβολαρχία Patriot στην μέση του πουθενά!!
  Πάντα γύρω από αυτήν την πυροβολαρχία βάζεις M-Shorad και S-Shorad για να δημιουργήσεις μια πολυστρωματικη ομπρέλα. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΒΆΛΕΙΣ ΕΝΑ PATRIOT ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΝΤΆ ΣΕ ΑΥΤΟ (π.χ Spyder, Iron Dome).
  H τεράστια διαφορά είναι ότι μια πυροβολαρχία Patriot με έξι εκτοξευτες μπορεί να ρίξει 24 βλήματα και μπορεί να αναγομωθει σε πολύ μικρό χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να πάει στον Nαυσταθμο. Και πάλι θα είναι προστατευμενη από τα άλλα συστήματα που θα είναι δίπλα της ( είτε αυτά είναι τα Spyder ή κάποιο καλύτερο σύγχρονο M-Shorad).Οπότε η καραμέλα του στυλ τα χερσαία συστήματα θα γίνουν βορά στην ΤΑ , σε άλλους που τρώνε κουτόχορτο.
  Η ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΆ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΌΣΟ ΚΆΝΕΙ ΜΙΑ ΑΞΙΌΛΟΓΗ ΦΡΕΓΆΤΑ (32 και πάνω κελιά) ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΠΙΠΛΈΟΝ 6 ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΊΕΣ PATRIOT Ή DAVID’S SLING !!!
  Δηλαδή με μόνο ένα δις ευρώ μπορείς σαν χώρα να έχεις 12 ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΊΕΣ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΜΕ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ΟΠΛΙΣΜΟ!!
  ΑΜΑ ΜΆΛΙΣΤΑ ΔΏΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΔΙΣ ΑΓΟΡΆΖΕΙΣ Μ-SHORAD ΚΑΙ IRON DOME ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΌΛΟΙΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ.
  Ότι και να έχει ο δίπλα, μόνο με πυρηνικά μπορείς να μας απειλήσει!!!
  Έστω και να τα βάλεις δυο πυροβολαρχίες Patriot στην Αστυπάλαια, με τέσσερις πυροβολαρχίες M-Shorad, και δύο πυροβολαρχίες Iron Dome ,πιστεύει κανείς ότι η ΤΑ, ο ΤΣ ή ΤΝ μπορούν να υπρκερασουν αυτήν την Άμυνα!!Ίσως ναι αλλά με τι τίμημα!!
  Και η Αστυπάλαια ήταν παράδειγμα.

  Τώρα για να έχουμε και ένα ΠΝ αξιόλογο, Ναι στην αναβάθμιση των MEKO200 και αφορά 6 GOWIND2500 ( UAE edition).
  Πλοία σαφώς ανώτερα από κάθε πλοίο του ΤΝ.

  1. Aster30NT1 και αντιβαλλιστικός που σου αποδεσμέυετε σίγουρα απο τους γάλλους.
   O SM-2 δεν ειναι (και μαλλον ουτε αυτος σου αποδεσμευετε) και Oi SM-3 και SM-6 που ειναι αντιβαλλιστικοι δεν προκειτε να σου δωθουν ποτε.
   Το ΠΝ προφανώς και έχει και τις αντιβαλλιστικες ικανοτητες στο νου του όταν θέλει τους Aster30 (και όλες τις υποεκδόσεις τους).

   1. @Romeo60
    Ο πύραυλος SM-3 στοιχίζει 10+ million‘s οπότε και να τον έδιναν θα ήταν απλησίαστος για μια φτωχή χώρα που στηρίζεται σε ξένη οικονομική υποστήριξη.

    1. Ο aster30 NT1 ποσο νομίζεις πως θα κοστίζει??

     Εάν οι Αμερικανοι με τους χιλιάδες πουλημένους SM2 χρεώνουν τόσο οι Γάλλοι με μερικές δεκάδες ASTER 30 ποσο θα στο χρεώσουν??

     Είναι καθαρή ΒΛΑΚΕΊΑ να αναμένουμε KAI αντιβαλλιστική προστασία από ένα πλοίο που δεν έχει καν αρκετά όπλα να προστατεύσει τον εαυτό του!

     Και βεβαια εκτος από τον ROMEO60 δεν νομίζω να είναι πολλοί που ονειρεύονται CAMM quad packed @ SYLVER!!

     Ο Σπύρος αποπάνω το έθεσε πολύ ωραία:

     #Η ΤΕΡΆΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΆ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΌΣΟ ΚΆΝΕΙ ΜΙΑ ΑΞΙΌΛΟΓΗ ΦΡΕΓΆΤΑ (32 και πάνω κελιά) ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΕΠΙΠΛΈΟΝ 6 ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΊΕΣ PATRIOT Ή DAVID’S SLING !!!
     Δηλαδή με μόνο ένα δις ευρώ μπορείς σαν χώρα να έχεις 12 ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΊΕΣ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ ΜΕ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ΟΠΛΙΣΜΟ!!#

     1. Τελικά πρέπει να είσαι μειωμένης αντίληψης.

      Πρώτη φορά βλέπω κάποιον να ισχυρίζετε ότι αυτός γνωρίζει καλύτερα για τις ικανότητες/χαρακτηριστικά ενός πυράυλου (απλός camm σε 4άδες) απο την επίσημη θέση της ίδιας της κατασκευάστριας εταιρείας του πυράυλου.

      https://www.mbda-systems.com/product/camm-sea/

      Sea Ceptor can operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration to maximise packing density and for optimum installation on smaller ships. The Soft Vertical Launch technology reduces system weight and provides flexible installation. The weapon’s Command and Control system is designed to be integrated into new or existing naval combat systems.

     2. @Romeo60

      Αυτο λεει η εταιρια. Εχει δοκιμαστει ομως στην πραξη?? Που και ποτε?

      Για ποιο λογο να βαλει καποιος σε ΜΚ-41 τον πυραυλο CAMM των 20-25 χιλιομετρων, οταν μπορει να βαλει τον ESSM των 50+ χιλιομετρων ??

      Την αποσταση 20-25 χιλιομετρων μπορει να την καλυψει το RAM.

     3. @Retarded O60

      Δεν θα ξανά δώσω ένα σωρό references που δίνουν πως ο CAM δουλεύει μονο με τον εκτοξευτή του!!

      Πέσμου ΈΝΑ Ναυτικό που έχει CAMM σε SYLVER η MK41!!

      Οι Νότιο Ζηλανδοί γιατί βγάλαν τον MK41???

      Και επιπλέον σου ξανά εξηγώ δεν είναι μονο ο εκτοξευτής

      Το CAMM πρέπει να ολοκληρωθεί με το SETIS και τα υπόλοιπα συστήματα του πλοίου
      (data links/radar/….)
      Και τα παραπάνω κοστίζουν χρόνο και χρήμα που ΔΕΝ διαθέτουμε και οι Γάλλοι ουδεμία eυeλιξια θα δείξουν στην ενσωμάτωση ενός ξένου όπλου στο δικό τους πλοίο

      Οποτε μένουμε με δυο A50VLS για 16 ASTER 30 και έναν A70 για MdCN…αργότερα
      @ 900?MIL EUROS!!

     4. @CK
      Είσαι σίγουρος ότι διάβασες αυτά που έγραψα, η ήθελες απλά να επισημάνεις για άλλη μια φορά τα «πλεονεκτήματα» των αμερικανικών πυραύλων,λέγοντας και εμμέσως πλην σαφώς ότι όλοι οι συνομιλητές που δεν συμμερίζονται την άποψη σου είναι νοητικά καθυστερημένοι άνθρωποι;

      Γράφω για πυραύλους SM-3 που ανέφερε ο Romeo60 παραπάνω, και εσύ μου πετάγεσαι με αντιμπελχ@ρίστικα, αντιcammερίστικα και αντιsylverίστικα σχόλια,προσθέτοντας και ένα παραλήρημα ως Promotion για ένα ξεπερασμένο αμερικανικό και ένα Ισραηλινό-αμερικανικό σύστημα, που είναι άσχετα με το παραπάνω μου σχόλιο.

      Εσύ είδες στοιχεία για αυτό που ισχυρίζεσαι για τον Aster 30 NT 1 η υποθέτεις ότι θα στοιχίζει όσο ένας SM-3 χωρίς να έχεις αποδείξεις απο σχετικές αναφορές;

     5. @G_P
      Η εκτόξευση του CAMM απο VLS Mk.41 μπορεί να μην έχει νόημα,αν ισχύει όμως το παρακάτω υπάρχουν άλλοι λόγοι για μια απόφαση υπέρ του CAMM.

      «CAMM incorporates the tail fin control technology and rocket motor from ASRAMM. The blast-fragmentation warhead is derived from the Meteor Beyond Visual Range Air-Air Missile that entered service with the RAF last year. Some internal electronics from the Sea Wolf Block 2 missiles are also incorporated. Otherwise, Sea Ceptor has little in common with Sea Wolf, Weighing 99kg and 3.3m in length, it is considerably bigger and capable of Mach 3. Most significantly it has far greater range, officially capable of interceptions between 1 and 25km, although the missile reportedly travelled up to 60 km during trials. This has important tactical implications. Sea Wolf provided point-defence for the ship itself and a few others in close company, Sea Ceptor can now defend more than 1,000 km² around the ship, offering an area air defence capability. This will allow the frigates to operate in more loose formation with the aircraft carrier or high-value Unit, important for anti-submarine operations, while still contributing to the air defence.»

      https://www.navylookout.com/from-sea-wolf-to-sea-ceptor-the-royal-navys-defensive-shield/

   2. Και πάλι για ένα πλοίο τις τάξεις του 1 δις ευρώ για 18 Aster30 και 6 Scalp Naval!!
    Αντε και βάζεις RAM ( 22 βλήματα)!!!
    Μιλάμε για τις Belhara π.χ.
    Μετά?
    5,5 δις ευρώ για τέσσερις φρεγάτες + εκσυχρονισμο MEKO200HN + δυο ενδιάμεσης λύσης, πόσα βλήματα μπορείς να έχεις??
    64 ΑSTER30!!!
    Και αυτό στην περίπτωση που τις έχεις σχετικά κοντινή απόσταση!!
    Πόσα ESSM οι υπόλοιπες?? 40??

    Έχεις είδη 6 πυροβολαρχίες patriot με κοντά 900 βλήματα. Δηλαδή έχουμε 150 βλήματα για κάθε πυροβολαρχία!! Κάθε πυροβολαρχία έχει 6 εκτοξευτες οπότε κάθε εκτοξευτης έχει δυνατότητα να ρίξει 25 πυραυλους.

    Με ένα δις ευρώ μπορείς να πάρεις επιπλέον τα ίδια!! Δηλαδή έχεις 12 πυροβολαρχίες, 72 εκτοξευτες και ένα σύνολο 1800 βλημάτων!!!
    Δίνοντας ένα ακόμα δις ευρώ μπορείς να πάρεις 10 σύγχρονες πυροβολαρχίες M Shorad για την προστασία των Patriot η του David’s Sling με αριθμό βλημάτων ανά πυροβολαρχία πολύ ανώτερα από τα ESSM που μπορεί να έχει η κάθε μία μη καινούργια φρεγάτα ( λέμε ότι δεν θα βάλουμε ESSM στις 4 καινούργιες).

    Τώρα άμα δόσεις ένα ακόμα δις ευρώ μπορούμε να πάρουμε τουλάχιστον 10 πυροβολαρχίες IRON DOME.

    Τώρα άμα βάλεις 2 πυροβολαρχίες Patriot στην περιοχή της Θράκης και Σαμοθράκη, προσταυεμενες με δυο αντίστοιχες πυροβολαρχίες MR shorad και δύο πυροβολαρχίες Iron Dome έχεις κλειδώσει όλον το Βόρειο κομμάτι, και μάλιστα έχεις δώσει όλη την προστασία στις μηχανοκινητες μονάδες του ΣΞ!!

    Το ίδιο ακριβώς στην Κάρπαθο, Ρόδο και τις δυο υπόλοιπες στο Κεντρικό Αιγαίο!!
    Πότε το κάθε συστήμα μόνο του!!!
    2 πυροβολαρχίες Patriot
    2 πυροβολαρχίες ΜR Shorad
    2 πυροβολαρχίες Iron Dome.

    Θράκη.
    Δωδεκάνησα.
    Κεντρικό Αιγαίο.

    Συν τις υπόλοιπες 6 πυροβολαρχίες Patriot που έχουμε.
    Αθήνα
    Θεσσαλονίκη

    Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Τουρκία να κάνει κάτι.
    Εκτός και αν η ΤΑ έχει χίλια αεροπλάνα και δεν το ήξερα?
    Θα στείλει τα F16 για SEAD?? Πόσα έχει για να δημιουργήσει μια κατάλληλη δύναμη SEAD και να προστατέψει αυτή την δύναμη από τον συνδυασμό των δικό μας πυραύλων και πολεμικών αεροπλάνων??
    Θα τα χτυπήσει με βαλλιστικους πυραυλους??
    Έχεις τα Iron Dome.
    Θα προσπαθήσει να κάνει καταδρομικη ενέργεια με ελικόπτερα και φαντάρους??
    Ακόμα και τα πανάρχαια SA8 μπορούν να τα βάλουν με τα ελικόπτερα.
    Να στείλει UAV?? Έχεις τα MR Shorad.
    Μιλάμε για 32 πυροβολαρχίες Patriot σε μια τόσο μικρή περιοχή όσο το Αιγαίο.
    Μιλάμε για 10 σύγχρονες πυροβολαρχίες MR SHORAD.
    10 πυροβολαρχίες ΙRON DOME.
    HAWK ,TorM1 και SA8 που μπορούν να τα βάλουν με στόχους μικρότερης απειλής.
    Και όλα αυτά με την διαρκεί συνεργασία των ΑΣΕΠΕ!!!
    Τι θα πρώτο κάνει η ΤΑ??
    Να καταστρέψει την αντιεροπορικη ομπρέλα ή να έχει το νου της για τα RAFALE +ΜΕΤΕΟR??
    Και όλα αυτά με 3 δις ευρώ!!

    2,5 δις ευρώ για εκσυχρονισμο των ΜΕΚΟ2000ΗΝ και αγορά 6 GOWIND2500.

    Άμα κάποιος μπορεί να πει ότι 4 νέες φρεγάτες συν δυο ενδιάμεσης λύσης μπορούν να δώσουν καλύτερη προστασία από 6 νεες πυροβολαρχίες patriot με αποθέμα 900 PAC3 και 36 εκτοξευτες, 10 πυροβολαρχίες ΜR Shorad και 10 πυροβολαρχίες IRON DOME και μάλιστα κοντά στην μισή τιμή, τι να πω??
    Και περισσεύουν χρήματα για εκσυχρονισμο MEKO200HN και για 6 GOWIND2500!!
    Που κάθε GOWIND2500 μπορεί να πάρει 64 ESSM και 22 RAM στην διαμόρφωση των ΗΑΕ!!

    Τώρα για τα υποβρύχια που λένε μερικοί, σιγά παιδιά. Εκτός και αν τα Τουρκικά υποβρύχια γίνανε υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και δεν το ήξερα!!!ούτε Tomahawk ούτε κάτι άλλο!!
    Και δόξα των Θεό η Gowind2500 μπορει κάλλιστα να υποστηρίξε τα ROMEO.

    1. Λογικότατος
     Είναι καθαρή τρελα να δώσουμε 5.5 billγια 4 φρεγάτες
     Εάν θέλουμε φρεγάτες AAW υπάρχουν οι SIGMA115 και οι ARROWHEAD/IVH @ 600-650mil φθηνότερες από τα 900+Mil των [email protected]/F110/MEKOA300/FREMM

     Και αυτά μάλλον πολλά είναι δεδομένα των άλλων αναγκών

     Οι GOWIND των UAE φέρονται να είναι πλέον με MK56VLS και 16 ESSM αντί MK41 με 32 ESSM – Ίσως να είναι πολλοί για αυτό το πλοίο
     αλλα μια χαρά μας καλύπτουνε

     1. Η έκδοση self defence του Mk41 δεν παράγεται πλέον μετά την εμφάνιση του Essm b2 γιατί υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα στον αριθμό των εμπλοκών του πυραύλου λόγω του ενεργού αισθητήρα και του αριθμού των πυραύλων που μπορεί το Mk41 να σηκώσει στον αέρα, το Mk 48 και το Mk 56 είναι πολύ καλύτερα γιατί αποτελούνται από ζεύγη εκτοξευτών. Μπορεί βέβαια κανείς να χρησιμοποιήσει την τακτική έκδοση αλλά υπάρχει και αύξηση του βάρους.

    2. Προς Σπύρος
     1)Στην πρώτη γραμμή άμυνας δηλ από Έβρο έως Ρόδο και Μέγιστη δεν υπάρχει περίπτωση να μπει και να επιβίωση μεγάλο σταθερό σύστημα στυλ patriot για πολλούς λόγους.Ενας είναι οι βροχή επιθέσεων από συμβατικό και πυραυλικό πυροβολικό.Γιαυτο και δεν βάλαμε μέχρι τώρα.
     2)Τα πλοία που θελουμε με δυνατότητες άμυνας περιοχής είναι και για την προστασία των νησιών από τον αέρα.
     3)Τα πλοία τα θελουμε με μέγεθος μικρό μεγάλου για να παίρνουν πάνω αυτά που θελουμε,να κινούνται σχετικά εύκολα στο Αιγαίο ανάμεσα απτά νησιά και να χωράνε στους λιμενεσ μαςκαι παράλληλα το μέγεθος τους να τους επιτρέπει σε αρκετά μποφόρ που βγάζει το Αιγαίο κ η ΝΑμεσογειος να είναι αξιόπλοα και αξιομαχα.
     4)Τα πλοία τα αγοράζεις πρώτα από όλα για να καταστρέφουν αλλά πλοία.Τα patriot δεν πολεμούν αλλά πλοία.
     5)Όλα τα συστήματά που ανέφερες είναι σωστά,στους χώρους που πρεπει και στο μέτρο που γίνεται σε σχέση με την ισορροπία εξοπλισμών σε όλους τους τομείς της άμυνας.
     Με εκτίμηση

     1. Καταρχήν φίλε Fylax1970 γειά σου.
      Θα απαντήσω σε αυτά που λες.
      Πότε δεν ανάφερα ότι τα Patriot η οποιαδήποτε συστήματα μεγάλου βεληνεκές θα είναι μόνο του.
      Αν δεις τι λέω ότι κάθε συστήμα πρέπει να συμπληρώνει το άλλο. Δηλαδή άμα έχεις 2 πυροβολαρχίες Patriot, πρέπει να έχεις αυτομάτως πλησίον 2 σύγχρονες μονάδες ΜR Shorad και αν είναι εφικτό 1 ή 2 πυροβολαρχίες IRON DOME.
      Οπότε το ένα υποστηρίζει το άλλο σε κάθε δέσμη επίθεσης.
      Ενάντια του πυροβολικού έχεις τα Iron Dome.
      Εναντία στα Drone έχεις τα MR SHORAD.
      Οπότε τα Patriot φίλε μου θα είναι υπερ προστατευμενα .
      Επίσης έχοντας 2 Gowind2500 και μια ΜΕΚΟ2000ΗΝ πλησίον των ανωτέρων συστημάτων, και τα πλοία μπορείς καλύτερα να προστατέψεις και αυτά με τα ESSM να κάνουν μια μεγαλύτερη ομπρέλα.

      Σκέψου αυτό
      Θράκη.
      2 πυροβολαρχίες Patriot.
      Mια στην Κομοτηνή και μια στην Σαμοθράκη.
      Κάθε μία από την συγκεκριμένη πυροβολαρχία μπορεί να έχει σε κοντινή απόσταση από μια πυροβολαρχία MR SHORAD και μια πυροβολαρχία IRON DOME.
      ΈΧΕΙΣ ΉΔΗ ΜΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΊΑ PATRIOT ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΆΡΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ.
      ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΈΡΩΣΕΙΣ?

      Θα βάλεις την ΤΑ .
      Για να μπορέσει να το κάνει πρέπει να διαθέσει ένα τεράστιο αριθμό αεροπλάνων.
      Και πάλι αυτό με την συνεχή παρενόχληση της δικιά μας ΠΑ.
      Θα το κάνει με το Πυροβολικό.
      Έχει η Τουρκία Πυροβολικό που φτάνει ως την Κομοτηνή και δεν το ήξερα κσι μάλιστα να χτύπησει κινητές μονάδες αντιετοπορικων προστατευμενη από το δικό σου Πυροβολικό, Στρατό, ΠΕΠ και χωρίς να έχει ο άλλος αντιεροπορικη/ αντιβαλλιστικη άμυνα σαν και εσένα.

      Τώρα για το αν τα Patriot δεν είναι για να βυθίζουν πλοία, όντως δεν το κάνουν.
      Αλλά δίνουν την μεγάλη ευελιξία στα δικά σου έτσι ώστε να μην έχουν και το νου τους στην αντίπαλη αεροπορία.
      Πράγμα που το ΤΝ δεν θα έχει?
      Θα έχει να αντιμετωπίσει και το ΜΕΚΟ2000ΗΝ και της GOWIND2500 χωρίς να μπορεί να υπολογίζει στην βοήθεια της ΤΑ.
      ΚΑΙ ΟΎΤΕ ΠΙΣΤΕΎΩ ΌΤΙ ΤΟ ΤΝ ΈΧΕΙ ΚΆΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΆΝΕΙ ΕΝΑ ΠΝ ΜΕ συνδυασμό ΜΕΚΟ2000ΗΝ και GOWIND2500 NΑ ΦΟΒΗΘΕΊ.

      ΔΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΤΡΩΜΑΤΙΚΗ ΆΜΥΝΑ.
      ΠΌΤΕ ΔΕΝ ΕΊΠΑ ΜΙΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΊΑ PATRIOT ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ!!

     2. Θα μπορούσαν επιπρόσθετα να έχουν και επακτιες συστοιχίες. Από βορρά έως νότο, των 200χλμ, κουνούπι δε θα κουνιόταν στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου.

    3. @Σπυρος
     Πότε έγινε επίσημη συζήτηση για παραγγελία για τα γαλλικά πλοία με πυραύλους Aster και Scalp Naval που περιγράφετε και αρχίσατε τις γκρίνιες;

 28. Δυστυχώς για τη χώρα μας αποφάσεις τόσο σημαντικές, που αφορούν ενδεχομένως ακόμα και την ίδια μας την ελευθερία, τις παίρνουν πολιτικοί τύπου Άδωνη! Πραγματικά το λέω χωρίς ίχνος αντιπολιτευτικής διάθεσης, αλλά ψυχρά κ στυγνά, σαν ένας όσον το δυνατόν ελεύθερος παρατηρητής των γεγονότων. Έτσι ψυχρά κ στυγνά θα παρθεί εν μία νυκτί και η απόφαση για τις φρεγατες πχ από έναν τέτοιου είδους πολιτικό, βάζοντας πάνω απ όλα τη δουλοπρέπεια του στα εκάστοτα αφεντικά εκ της αλλοδαπής, με μόνο σκοπό το κτίσιμο της πολιτικής του καριέρας…
  Καλό θα ήταν όμως να ενεργοποιηθεί κ η συνείδηση του κόσμου απέναντι και στα δήθεν αντικειμενικά ΜΜΕ φερέφωνα αυτών το πολιτικών ξένων συμφερόντων που προσπαθούν νυχθημερόν και λυσσαλέα, βιάζοντας τη λογική, να στηρίξουν μια εταιρεία ή ένα ξένο κράτος ενάντια στην Ελλάδα! Πρέπει να υπερτερήσει η πατριωτική συνείδηση όσων τουλάχιστον ασχολούνται με θέματα άμυνας και να τους σβήσουν από το χάρτη της ενημέρωσης!
  Ευχαριστώ

 29. LCS Freedom: Ένα πλοίο που μπορεί να μεταφέρει πολύ γρήγορα ένα ελικόπτερο και έναν αριθμό ειδικών δυνάμεων, παρέχοντας και ένα βαθμό υποστήριξης (ESSM, Harpoon και πυροβόλα). Αν μας δώσουν 10 δωρεάν, ας τα πάρουμε…
  Dammen, Dammen και Dammen για συνολική ανανέωση του στόλου με σπονδυλωτή ανάπτυξη σκαφών διαφόρων μεγεθών από τα ίδια ναυπηγεία με μεταφορά τεχνογνωσίας και το μικρότερο δυνατό κόστος.
  Θελουμε πλοία έτοιμα, δοκιμασμένα κι όχι νέα πειράματα. Επίδειξη σημαίας με χαμηλό κόστος χρήσης, ικανότητα να μένουν μακρυά από τη βάση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όχι φορτία 188 πυραύλων, ούτε συστήματα να καταρρίπτουν δορυφόρους.

  1. @ Sniper

   Οι LCS δεν εχουν καθετους εκτοξευτες για πυραυλους αεραμυνας, επομενως δεν μπορουν να φερουν καν ESSM.

   Δεν φερουν ουτε πυραυλους Harpoon κατα πλοιων, τωρα σκεφτονται να βαλουν NSM.

   Επισης ειναι προβληματικες, εχουν ολοκληρη σειρα προβληματων, ειναι ολα δημοσιευμενα.

   Γι αυτο δεν τις θελει κανεις, ακομη και τζαμπα.

  1. Θα πρεπει να κατανοησουμε ολοι οτι για τους Αμερικανους ειμαστε συμμαχοι κατα των Ρωσων και οχι κατα των Τουρκων. Τα κρισιμα οπλα που χρειαζομαστε για να υπερισχυσουμε των Τουρκων δεν προκειται να μας τα δωσουν ποτε οι Αμερικανοι εκτος αν αποφασισουν να πεταξουν εξω απο το ΝΑΤΟ τους Τουρκους. Οι μονοι δυτικοι που μας δινουν τετοια οπλα ειναι οι Γαλλοι. Τελεια και παυλα. Τωρα το οτι εμεις ζυγιζουμε τις συνεπειες μιας τετοιας αποφασης και αμφιταλαντευομαστε ειναι απολυτως σεβαστο. Οι πολεμοι δεν κερδιζονται μονο στο πεδιο και δεν μπορουμε να προχωρησουμε μακροπροθεσμα χωρις τους συμμαχους μας (βλ 1922).

 30. Εσείς, ως site, κάποιο πρόβλημα έχετε με τα λεγόμενα mmsc πλοία και τα δυσφημείτε συστηματικά. Η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει από την πρόσδεσή της με ένα ισχυρό πολεμικό ναυτικό, για πρώτη φορά στην πραγματικότητα, γιατί καινούργια πλοία από τους Αμερικανούς δεν έχουμε αγοράσει ποτέ. Τα συγκεκριμένα πλοία, αν αποκτήσουν πληθώρα βλημάτων essm ή camm, ram ή searam ή phalanx (προτιμότερο υπό την προϋπόθεση επάρκειας βλημάτων essm κλπ), το πυροβόλο των 57mm της BAe, το laser των 150kw, αντίμετρα κλπ, θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άνετα επιθέσεις κορεσμού και θα μπορούν να δρουν οπουδήποτε. Σε συνδυασμό με ένα βλήμα επιφανείας με δυνατότητα προσβολής στόχων και στο έδαφος (exposer, NSM), θα μπορούν να εξασφαλίζουν πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα. Αν μπορούν να έχουν ως μέγιστη και μία ταχύτητα κοντά στους 40 κόμβους, θα είναι τέλεια. Έξι τέτοια πλοία καλύπτουν τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού μαζί με τις ΜΕΚΟ. Αν το ναυτικό θεωρεί ότι χρειάζεται μεγαλύτερο πλοίο, θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα της fg Constellation ως μέρος της συμφωνίας αγοράς των mmsc. Γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται. Το γαλλικό πλοίο φαίνεται καλό αλλά θα είναι παραγωγή μικρής κλίμακας, με αποτέλεσμα αυξημένο κόστος συντήρησης. Και οι προοπτικές που ανοίγει σταματούν σ αυτό. Κάτι τελευταίο. Δεν είναι σωστό να δυσφημίζουμε μόνοι μας τα όπλα που ενδέχεται να αποκτήσουμε, όπως κάναμε τόσα χρόνια με τα υποβρύχια 214.

  1. Αυτό τό «θα μπορούν να δρουν οπουδήποτε.» έχεις ακούσει το USN να το εφαρμόζει εκτός κυνηγιού λαθρεμπόρων σε κεντρική-νότια αμερική; στη σινική θάλασσα πχ που σπεύδουν πολεμικά απο όλο τόν κόσμο πλέουν lcs; γιατί να πειραματιστεί το ΠΝ πχ στην ανατολική μεσόγειο με mmsc σε 7η 8 μποφορ και υψηλο κυματισμο χωρίς Α/Α περιοχής και σόναρ τρόπιδας; για ξανασκέψου το.

  2. Θα μπορούσαν επιπρόσθετα να έχουν και επακτιες συστοιχίες. Από βορρά έως νότο, των 200χλμ, κουνούπι δε θα κουνιόταν στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου.

  3. Γιατί κύριε μου, ζούμε σε μια χωρα ( εσείς φυσικά είστε περαστικός από εδώ ) που έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών, τη μόνη αυτοκρατορία στο κόσμο για 1000 χρόνια, που το χώμα της έχει ποτιστεί με αίμα μέσα από τους αιώνες, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη γλώσσα της – παρόλο που έχει διαποτίσει από κατώτερες γλώσσες – έχει μια θρησκεία ζωντανή ( περάστε και λίγο απ’ την Τήνο να δείτε τα τάματα από κάθε κοινωνική τάξη ) ενώ εσείς σαν ιστορία έχετε τον Σούπερμαν και τον Σπάιντερμαν, και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να χύνεται το αίμα τον άλλων λαών διαχρονικά. Είστε η μόνη μεγάλη δύναμη που έχει ξεφτιλησει το Θεό γράφοντας απάνω σε χαρτονόμισμα πως μόνο αυτών εμπιστεύεστε…αλήθεια ; !

   1. Τις τελευταίες 40 ημέρες πριν την άλωση της Πόλης από τον Μωάμεθ τον πορθητή, ο λαός είχε κλειστεί στην Αγιά Σοφιά και παρακαλούσε την Παναγία να βοηθήσει την Πόλη. Η συνέχεια είναι γνωστή, αλλά εσύ φαίνεται ότι ή δεν την γνωρίζεις ή την έχεις ξεχάσει. Η δύναμη κινεί την ιστορία και η Ελλάδα πρέπει να παρατάξει δύναμη έναντι της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή άμεσα στο στρατιωτικό πεδίο αλλά μεσομακροπρόθεσμα στο οικονομικό πεδίο, γιατί αν το χάσμα συνεχίσει να μεγαλώνει δεν θα μας σώσουν ούτε όλα τα αντιτορπιλικά και υποβρύχια του κόσμου.

    1. Άσχετο σχόλιο ενός αδαή από από ιστορία, θρησκευτική ιστορία, τι εστί ορθοδοξία. Αν τα είχαν ισοπεδώσει στο Βυζάντιο δε φταίει ο Θεός, και εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε το Θεό, δεν ακολουθεί αυτός εμας.

  4. @Nikos
   Διαβάζoντας αμερικανικά sites βγαίνει το συμπέρασμα οτι ο μόνος που δυσφημίζει τα LCS (αλλα και τα F35) είναι η ίδια η εταιρεία που τα σχεδιάζει, διότι δεν μπορεί να παράξει το προιόν που υποσχέθηκε. Όσον αφορα το κόστος συντήρησης, η ίδια η εταιρεία απέδειξε οτι μια χαρα υπέρογκα κόστη συντήρησης μπορείς να έχεις και με μεγάλη παραγωγή. Δες την γνωμη του USN και της USAF για τα θέματα αυτά.

 31. Εγώ θα ήθελα να πω κάτι και πάλι θα μου πουν ένα καράβι παράπονα.

  Η λογική του USN , είναι ότι έχω μια ομάδα μάχης (TASK FORCE) που αποτελείται από ένα αεροπλανοφορο, δυο Καταδρομικα ΚΒ, Τέσσερα Α/Τ με δυνατότητες ΑΑW, ένα ή δύο υποβρύχια και διάφορα συνοδευτικά πλοία.
  Το αεροπλανοφορο με τα αεροπλάνα είναι για κρούση εχθρικών υποδομών, και επίσης για να προσφέρει άμα χρειαστεί ομπρέλα στα πλοία. Επίσης τα μικρά ελικοφόρα ΑWS & CS είναι τα μάτια της ομάδας.
  Τα Καταδρομικα Κ/Β είναι το μακρύ χέρι της ομάδας χάρις των μεγάλου όγκου βλημάτων που έχει (Tomahawk) συν ότι μπορούν να υποβοηθησουν τα Α/Τ στον ρόλο ΑΑW.
  Τα Α/Τ παρέχουν την αντιεροπορικη ομπρέλα χάρις τα 90+ κελιά που έχουν συν ότι μαζί με τα υποβρύχια κρατούν την ομάδα ασφαλή από τυχόν εχθρικά υποβρύχια, μαζί με τα ελικόπτερα που έχουν.
  Τέτοιες ομάδες πανισχυρων πλοίων μπορούν κάλλιστα να αντιμετωπίσουν επίθεσης κορεσμού από υποηχητικους πυραυλους και από τυχόν εχθρικές αεροποριες , αφού βασίζονται σε ένα τεράστιο πλέγμα που αποτελείται από αεροπλάνα
  ( AEW&CS + F18) συν τους εκατοντάδες SM2 και ESSM που μπορούν να φέρουν.
  Όσο εδώ τώρα καλά.

  Εμείς τώρα θέλουμε με τέσσερις φρεγάτες που μαζί στην καλύτερη μπορούν να έχουν 80 βλήματα μακράς εμβέλειας ( στην περίπτωση που κάθε μία θα είναι σχετικά κοντά στην άλλη 10νμ) να κάνουμε το ίδιο που κάνει μια ομάδα μάχης του USN.
  Και δυστυχώς ακόμα χειρότερα, να δημιουργηθεί ομπρέλα για τα νησία με αυτα βλήματα, όταν καλά καλά δεν φτάνουν για τα ίδια!!!
  Και αντε βγήκαν στο Αιγαίο.
  Κανένα, μα κανένα Πολεμικό Ναυτικό στον κόσμο δεν είναι ικανό να προστατέψει μία περιοχή άμα δεν έχει την αμέριστη προστασία της Πολεμικής αεροπορίας ή ακόμα και της Ναυτικής αεροπορίας!!!
  Ας το πάρουν χαμπάρι μερικοί εδώ μέσα.
  Πλοία μόνα τους χωρίς αεροπορική κάλυψη, δεν μπορούν να επιβιώσουν!!!εκτός και αν έχεις τέσσερα ARLEIGH BRUKE μαζί!!

  Εδώ που λέω ότι πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια αντιεροπορικη ομπρέλα και μια δυνατή πολεμική αεροπορία είναι για αυτόν τον λόγο.
  Καμία φρεγάτα από τις προτεινόμενες που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν είναι ικανή από μόνη της να επιβιώσει χωρίς να έχει μια ασπίδα γύρω από αυτήν!!!
  Απλούστατα τα βλήματα που έχει δεν φτάνουν.
  Όταν όμως επιχειρεί σε ένα περιβάλλον, κάτω από την προστασία ενός επίγειου κοντινού συστήματος, το ένα μπορεί να συμπληρώσει το άλλο.
  Μπορεί μια φρεγάτα να δει την απειλή ή το επίγειο ραντάρ και μέσω link 16 το ένα να βοηθήσει το άλλο.
  Δεν δύναται είτε Αιγαίο είναι αυτό ,είτε Ανατολική Μεσόγειο, το ΠΝ με τέσσερις φρεγάτες να κάνει την διαφορά μόνο του.

  Αυτό που λέμε μερικοί εδώ, είναι ότι άσε πρώτα να φτιάξουμε μια αεροπορία ( είτε αεροπλάνα είναι αυτά είτε αντιεροπορικη άμυνα) έτσι ώστε να μπορεί και το Ναυτικό να επιχειρεί με μια επιπλέον ασφάλεια.
  Όχι πάμε τώρα σαν τους τρελούς να πάρουμε πλοία, όταν δεν έχεις αντιεροπορικη ομπρέλα.
  Και αντε τις παίρνουμε!!!
  Που θα τις πρωτοπας??
  Και πόσες ώρες θα κάνουν να πάνε??
  Αφού μάλιστα θα είναι κάτω από την συνεχή παρενόχληση της ΤΑ!!
  Πόσα βλήματα θα έχουν φύγει μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό?
  Και με τον Έβρο τι θα κάνεις??
  Πως θα υπεράσπισεις όλες τις μηχανοκινητες μονάδες του Στρατού, από την βορά των Τουρκικών UAV και Πυροβολικόυ??
  Άμα χαθεί ο Έβρος φίλοι μου χάθηκε όλη η Θράκη!!
  Αντε και στέλνεις δύο εκεί??
  Πόσο θα κάνουν να πάνε από τον Ναυσταθμο της Σαλαμίνας??
  Τι θα πρωτο πρόλαβε να κάνει η ΠΑ??
  Να προστατέψει τα πλοία??
  Να προστατέψει τα νησία??
  Να προστατέψει τον Έβρο??

  Ας δώσουμε πραγματικά αυτά τα 5,5 δις ευρώ έτσι ώστε να πάρουμε κάτι όσο τον δυνατόν καλύτερο για την χώρα.
  Πραγματικά θα ήθελα και εγώ να είχαμε ισχυρό Ναυτικό, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τον Αμυντικο προϋπολογισμό των ΗΑΕ ούτε την Αμερικανική βοήθεια που έχει το Ισραήλ!!

  Εγώ έφερα ένα παράδειγμα με αύξηση των δυνατοτήτων της Α/Α μέσω πλήθους αντιετοπορικων συστημάτων, διασυνδεδεμενα και το ένα να καλύπτει το άλλο.
  Και μην γελιόμαστε.
  Αν και όποτε τυχόν γίνει πόλεμος με την Τουρκία, αυτός θα διεξαχθεί είτε στον Έβρο ( λόγο Μουσουλμανικης μειονοτητας στην Θράκη), είτε για κάποια κατάληψη μεγάλης ελληνικής νήσου.
  Χωρίς την βοήθεια της Πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες κρίσιμες ώρες, μέχρι να φτάσει το Ναυτικό σε αυτές τις περιοχές, το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί.

  1. Σε πολλά από αυτά που λες έχεις δίκιο. Από την άλλη κανείς δεν λέει ότι δεν θα έχουν δίπλα τους την ΠΑ, αλλά θα υπάρξουν περιπτώσεις που η ΠΑ θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, και εκεί θα χρειαστείς αυτά.

   Και ακριβώς για αυτό τον λόγο όλοι εδώ έχουν σκυλιάσει (με την καλή έννοια) ότι το πλοίο πρέπει να έχει δυνατότητα:
   -πολλών πυραύλων αντιαεροπορικών,
   -πολύ καλά συστήματα πολυστρωματικής άμυνας, στην οποία να περιλαμβάνονται και RAM, πυροβολικό CIWS , πολύ καλό ECM, για να αντέξει όσο μπορεί σε επιθέσεις κορεσμού
   -καλά σόναρς (και τροπίδας) για να αντέξει σε επιθέσεις υποβρυχίων.

   Θεωρητικά υπάρχουν 1-2 βασικά σενάρια για τα οποία τα χρειαζόμαστε να είναι έτσι, και το έχουμε συζητήσει ουκ ολίγες φορές, όπως πχ, μετακομίζει η Τουρκία τα S-400 σχετικά κοντά στο Καστελόριζο, και μετά εξαπολύει επίθεση εναντίον του Καστελόριζου. Στην περίπτωση αυτή, και μέχρι να εξουδετερωθούν τα S-400, το Καστελόριζο δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί από την αεροπορία, ενώ η Τουρκική αεροπορία μπορεί να παράσχει άπλετη βοήθεια στην επίθεσή τους. Αν μετακινήσει ένα ΑΑ πλοίο εκεί, αρχίζεις να βγάζεις από την εξίσωση και την ΤΑ, περίπου όπως έκαναν αυτοί με την Ελληνική. Όσο μπορεί η ΤΑ να βγάλει εκτός την AA φρεγατα με επιθέσεις κορεσμού, το ίδιο θα κάνουμε εμείς με τα S-400, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις.

   Γενικά μετά την εισαγωγή των S-400 στην εξίσωση, η ΠΑ, στο σενάριο της προσπάθειας εκ μέρους της Τουρκίας κατάληψης Ελληνικής νήσου που να είναι κοντά στα σύνορα με Τουρκία, θα έχει πρόβλημα, και για τις πρώτες ώρες θα βοηθήσουν οι ΑΑ φρεγάτες. Μετά τις πρώτες ώρες είναι προφανές ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε από την εξίσωση τους S-400 και αυτοί τις ΑΑ φρεγάτες. Επίσης δεν θεωρώ ότι θα γίνει προσπάθεια κατάληψης μεγάλης Ελληνικής νήσου, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε εκβιαστικά αποδεκτό από το διεθνές σύστημα, η προσπάθεια θα γίνει σε μικρά και ευαίσθητα νησιά όπως το Καστελόριζο ή νησιά που έχουν γκριζάρει. Αν κάνουν προσπάθεια σε νησί που δεν έχουν κανένα, ούτε έστω γελοίο επιχείρημα (πίσω από το οποίο να κρυφτούν «καλοθελητές» της ΕΕ), η ΕΕ θα έπρεπε να εμπλακεί ξαφνικά υπέρ μας.

   Η δεύτερη ωφέλεια είναι ότι έχεις ένα κινητό ΑΑ, το οποίο ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να μπαλώνει τις εκάστοτε τρύπες που υπάρχουν στην κάλυψη από τα σταθερά ΑΑ συστήματα

 32. Σε σχέση ε τη συζήτηση που γίνεται για τα LCS τι καλύτερο από τα να διαβάζουμε από επίσημα χείλη τι δηλώνεται και τι καυτηριάζεται για το συγκεκριμένο πλοίο και τα προβλήματα αλλά και τις ανάγκες που δεν μπόρεσε να καλύψει.

  Το κάτωθι άρθρο το οποίο είναι χθεσινό και στηρίζεται στη σύγκριση μεταξύ της νέας φρεγάτας του Ιαπωνικού ναυτικού και του LCS περιγράφεται ακριβώς η παρούσα κατάσταση αλλά και οι παραλείψεις/λάθη που έγιναν στην πορεία και έχουν οδηγησει το ΠΝ των ΗΠΑ να εγκαταλείψει το προγραμμα

  https://www.forbes.com/sites/sebastienroblin/2021/03/05/japans-new-mogami-class-frigates-show-what-littoral-combat-ships-could-have-been/?sh=7476ac0020a0

  1. Διάβασα την παραπομπή, πραγματικά ωραίες (και πολύ φτηνές!) φρεγάτες, οι οποίες μεν δυστυχώς δεν είναι AAW, αλλά αν πχ τελειώναμε με την αγορά των AAW φρεγατών, χάρη στην χαμηλή τιμή και τις καλές ικανότητές τους θα ήταν ότι πρέπει για μια φτηνή αντικατάσταση των υπόλοιπων υπέργηρων πλοίων μας.

   Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν θα γίνει (δεν θα παίρναμε ποτέ φρεγάτες από Ιαπωνία), αλλά νομίζω ότι δίνουν ένα καλό μάθημα σε άλλους κατασκευαστές για το πως να κάνεις ένα αποτελεσματικό πλοίο

 33. Το πρωί λοιπόν έβγαλαν σαυτο που σκαι και σκασμό δεν έχει ,τον γυαλισμένο λαγό πρώην κομματάρχη ,με σήμα το Gucci που έχει αναγάγει σε επιστήμη το μιλα χωρίς να λες τίποτα ,να μας κάνει μασάζ για το κλίμα των διερευνητικών ,και για το πως δηλώσεις καθηγητών γεωπολιτικής ,αποστράτων και ΜΜΕ εντύπων και ηλεκτρονικών θα πρεπει να ρίξουν τους τόνους και ότι δεν βοηθούν την διαδικασία και ότι δεν πρεπει καν να περνά η σκέψη ενοπλης γενικευμένης εμπλοκής μόνο μέχρι θερμό επεισόδιο κτλ….Να με συγχώρεςει το ελληνοψυχο φιλόξενο σας βήμα που καταχραζομαι το χώρο αλλά θα ακολουθήσει μήνυμα με ΧΡΕΩΣΗ.
  Μιας και η πτώση όπως είδαμε και χτες δεν έχει τελος,ούτε και θα την σώσει ένα στρώμα από δολάρια…
  Σενάρια τύπου Κύπρου μην ονειρεύεστε!
  Φιλεταρισμα για να κρατήσετε ζεστές τις καρέκλες και τις τσέπες να τα ξεχάσετε.
  Δεν θα ξεχαστεί κανενός ο ρόλος.
  Από εδώ,την γραμμή σας λέμε ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει στην πινέζα.Θα σας έχουν εξηγήσει οι αστερατοι ότι από το πρώτος έτος στη σχολή το μαθαίνουν , ότι για να κρατήσεις τον ΑΝΣΚ προχωράς και πιο πέρα για να δημιουργήσεις βάθος…..
  Εσυ που έβγαλες την αρβύλα και έβαλες το σκαρπινι ποτε περιμένεις να περάσεις τον νόμο για την εθνοφυλακή.Το 70%της δεξαμενής τοχεις σε 5πολεις μαζεμένο!Μην τους δώσεις καλάμια ούτε δωλοματα,μάζεψε τους όμως και μάθε τους να ψαρεύουν.
  Μέγιστους Τσουνιδες και Λασκαριδιδεδ δεν έχουμε πολλούς ,έχουμε όμως χιλιάδες μικρούς που παίρνουν ότι μπορούν κιας στερούν κιαπτα παιδιά τους.
  Σταματώ εδώ για να κλείσω.
  Από εδώ,την γραμμή.
  Έχουν γνώση οι φυλακες και ψάχνουν και βλέπουν κάτω από το ραντάρ.
  Ναστε σίγουροι ότι γίνονται και Δαναοί και δώρα φέροντες.
  Με εκτίμηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *