Με τις εξελίξεις στις τάξεις του Αμερικανικού Ναυτικού, σχετικά με τα πλοία παράκτιων επιχειρήσεων LCS κλάσης Freedom να λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, είναι λογικό (και επιβεβλημένο…) το ενδεχόμενο η περίφημη LOR προς τις ΗΠΑ από την Ελλάδα, να παραμείνει στο συρτάρι όπου βρίσκεται. Για πάντα. 

Βέβαια ακόμη και τώρα, ύστερα από όλα όσα έχουν συμβεί δηλαδή, υπάρχουν ακόμη προσπάθειες για να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη για το αντίθετο! Στο γιατί τα συγκεκριμένα πλοία είναι εντελώς ακατάλληλα για το Πολεμικό Ναυτικό, έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί. Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν για να συνοψίσουμε και να μην αφήσουμε καμία σκιά, ως προς το τι πραγματικά ισχύει:

– Το Πολεμικό Ναυτικό ζητά εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια, κύριες μονάδες επιφανείας με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Δηλαδή φρεγάτες με την ικανότητα να πλήττουν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό ιπτάμενων στόχων σε αποστάσεις της τάξης των 120 έως 140 χιλιομέτρων τουλάχιστον.

– Τέτοια δυνατότητα δεν έχουν οι LCS και ούτε πρόκειται να αποκτήσουν. Ακόμη και η επιμηκυμένη έκδοση του σκάφους που έχει παρουσιαστεί υπό τη μορφή “μακέτας” σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις από την Lockheed Martin, δεν έχει πάει καν στο σχεδιαστήριο! Πρόκειται απλά για μακέτα, το κόστος σχεδίασης και ανάπτυξης (R&D costs) της οποίας δεν προσφέρθηκε να καλύψει ούτε η Σαουδική Αραβία! Και φυσικά η Σαουδική Αραβία προμηθεύτηκε τη συγκεκριμένη σχεδίαση καθαρά για πολιτικούς λόγους εξαγοράζοντας στήριξη από τις ΗΠΑ όπως κάνει με σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Επίσης έχουμε τονίσει πως το Αμερικανικό Ναυτικό έχει απορρίψει την υποψηφιότητα της LCS και της νέας έκδοσης αυτής ως το νέο πλοίο μεγέθους φρεγάτας δίνοντας το προβάδισμα και προκρίνοντας το πρόγραμμα FFG(X). Ως εκ τούτου γιατί το Αμερικανικό Ναυτικό δεν επέλεξε τη μεγαλύτερη LCS;

Η διαμόρφωση που τα πλοία προσφέρονται στην Ελλάδα είναι αυτή της Σαουδικής Αραβίας, διαμόρφωση η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ και περιλαμβάνει 32 βλήματα ESSM. Και η διαμόρφωση προκύπτει από την επίσημη απάντηση που έλαβε το ΠΝ από την Lockheed Martin. Τα τέσσερα πλοία κόστιζαν 3.9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλογιστείτε την κατακόρυφη αύξηση του κόστους σε σχέση με το παραπάνω νούμερο εάν το ΠΝ αυξήσει τον φόρτο βλημάτων στα MMSC με περισσότερες θέσεις ή προχωρήσει στην εγκατάσταση νέου ραντάρ σταθερής διάταξης…

Έχουμε αναλύσει πολλάκις πως το ΠΝ πρέπει να στραφεί σε φρεγάτες με ραντάρ σταθερής διάταξης καθώς και βλήματα ενεργού καθοδήγησης. Αυτές είναι οι νέες τεχνολογίες οπλικών συστημάτων και αισθητήρων που επιβάλλεται να ενταχθούν στο ΠΝ.

– Πέρα από το ότι το LCS ώς πλοίο παράκτιων επιχειρήσεων δεν έχει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει ικανότητα αεράμυνας περιοχής, δεν μπορεί και να συγκριθεί με αντίστοιχου, ή παρεμφερούς, εκτοπίσματος ευρωπαϊκή σχεδίαση. Κορβέτα ή φρεγάτα. Επειδή δεν διαθέτει σόναρ κύτους, βασικό συστατικό, βασικό σύστημα, για τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού αγώνα.

– Δεν μπορεί όμως να συγκριθεί και με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή σχεδίαση αντίστοιχου εκτοπίσματος, ή κατά τι μικρότερου ή μεγαλύτερου και για λόγους προστασίας από πλήγματα κατά τις επιχειρήσεις. Έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, κυρίως από το ίδιο το Αμερικανικό Ναυτικό, ότι η προστασία Επιπέδου 1 που παρέχουν τα πλοία LCS, υποχρεώνει φυσικά τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό να τα έχει ενταγμένα σε ομάδες μάχης μεγαλύτερων μονάδων που θα τα καλύπτουν και θα υποστηρίζουν! Η σχεδιαστική φιλοσοφία των πλοίων είναι για αποστολές Ακτοφυλακής όχι ναυτικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης.

– Τέλος, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης του προωστήριου συγκροτήματος των πλοίων της κλάσης Freedom, οδήγησαν το Ναυτικό των ΗΠΑ στο να διακόψει την παραλαβή τους και να την επανεκκινήσει ώς διαδικασία μόνο όταν η λύση που προτείνεται, αποδειχθεί αξιόπιστη και κυρίως… οικονομικά αποδεκτή. Το ότι προτείνεται εναλλακτικό-διαφορετικό συγκρότημα πρόωσης για τα σκάφη LCS/MMSC που προωθούνται στην Ελλάδα, συνεπάγεται πρόσθετο κόστος και φυσικά χαμηλότερη μέγιστη ταχύτητα πλεύσης. Σημαντικά χαμηλότερη από τους 40 κόμβους που διαφημίζονται ώς επιχειρησιακό πλεονέκτημα για τα πλοία LCS κλάσης Freedom.

-Το ΠΝ κατά το πρόσφατο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συνέδεσε την επιλογή των MMSC με αυτή των Arleigh Burke ώστε να καλύψει τις ανάγκες αεράμυνας περιοχής με μια εξαιρετική λύση πλην όμως αυτά δεν αποδεσμεύονται ενώ τα Ticonderoga για σωρεία λόγων δεν τα επιθυμεί το ΠΝ.

Κατόπιν όλων αυτών, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιθυμεί να προμηθευτεί LCS/MMSC και αυτός είναι ο λόγος που η LOR δεν έχει φύγει. Ούτε υπό προϋποθέσεις, οι οποίες άλλωστε δεν υπάρχουν. Για να ακριβολογούμε, το  Πολεμικό Ναυτικό έχει υποχρεωθεί να συμπεριλάβει τα πλοία αυτά στις μονάδες επιφανείας που εξετάζει προς απόκτηση… Οτιδήποτε άλλο λέγεται ή γράφεται, αποτελεί ευσεβή πόθο, αλλά όχι του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της “στρατηγικής τους συνεργασίας” με την Ελλάδα, ή στο πλαίσιο μίας νέας αμυντικής συμφωνίας, αποφασίσουν (κατόπιν ελληνικού αιτήματος) να παράσχουν δωρεάν βοήθεια ύψους 1,5 , δύο ή και τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατ΄ έτος, δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να φορτωθεί (και να χρυσοπληρώσει για όσο χρησιμοποιεί) πλοία εντελώς ακατάλληλα για τις επιχειρησιακές της ανάγκες. 

Τα χρήματα αυτά αν ποτέ διατεθούν υπό τη μορφή βοήθειας (κάτι για το οποίο αμφιβάλλουμε σφόδρα δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σχέση τους με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ), θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να κατευθυνθούν σε δεκάδες άλλα, ζωτικής σημασίας προγράμματα για την ελληνική άμυνα. 

Όπως ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού αντιαεροπορικού πυροβολικού, η απόκτηση βλημάτων Deepstrike, η προμήθεια σύγχρονων ΤΟΜΑ προς αντικατάσταση των απαρχαιωμένων Μ113 και πολλά άλλα. Η Αίγυπτος που λαμβάνει αμερικανική βοήθεια, δημιούργησε ένα πανίσχυρο Ναυτικό, προμηθευόμενη σκάφη επιφανείας αποκλειστικά και μόνο από την Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια! Δεν παρήγγειλε LCS/MMSC… 

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν έχει πλέον το παραμικρό περιθώριο χρόνου για να περιμένει ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά. Αν κάτι τέτοιο γίνει τελικά (κρατάμε πολύ μικρό καλάθι και όλοι γνωρίζουμε το γιατί) θα είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο ώς εξέλιξη, αλλά  θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πάντα για το χειρότερο δυνατό σενάριο. 

Έχουμε ήδη καθυστερήσει για περισσότερο από μία δεκαετία την έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης του στόλου των κύριων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπρόσθετα, σήμερα οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να προσφέρουν οποιαδήποτε ικανοποιητική εναλλακτική στην Ελλάδα προς κάλυψη αυτής της ανάγκης. Και δεν θα είναι για αρκετά ακόμη χρόνια (FFG-X) όπως όλα δείχνουν. 

Είτε μας αρέσει είτε όχι επομένως, οι εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας στο κομμάτι απόκτησης νέων κύριων μονάδων επιφανείας του ΠΝ είναι ευρωπαϊκές. To ΠΝ πρέπει να πρωτοπορήσει ξανά στα εξοπλιστικά όπως έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία 50 χρόνια και να αποκτήσει μια νέα φρεγάτα που ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις προσδίδοντας το τεχνολογικό άλμα και πλεονέκτημα στο ΠΝ έναντι της απειλής.

Comments

 1. Δεν κάνει για το ΠΝ αυτό το πλοίο. Το καταλαβαίνουν όλοι εκτός από κάτι «ειδικούς» που κατηγορούν τους μη ειδικούς επειδή έχουν αυξημένη αντίληψη και κρίση.

  1. εκτος αυτου, η Λοκχιντ ειναι αεροναυπηγικη εταιρια. Θα παρει και την πιθανη αναβαθμιση των MLRS. Μονοπωλειο θα καταντησει αν παρει και το ΠΝ. Περυσι ο Τρομπας χειροκροτουσε τον Ερντογαν. Μονο και μονο που δεν μας βοηθησε πρεπει να τους ριξουμε ακυρο. Η Αιγυπτος κινειται σωστα και εφτιαξε βαρβατο ναυτικο. Οι Ευρωπαιοι τους τα δινουν ολα και ετσι πρεπει. Την πατησανε με τα 220 φ 16 που αγορασαν αφου ειναι ακομα και σημερα αοπλα, αφου τους αρνηθηκαν τους ΑΜΡΑΑΜ για να μην χαλαστει το Ισραηλ. Απολυτη απατη.

  2. Καλα δεν κανει και ιστοριες για αγριους εχω βαρεθει να ακουω. Απλα αυτο που δεν λενε πολλοι η δεν λεγανε εξ αρχης ειναι οτι το συγκεκριμενο πλοιο ειναι για αλλου ειδους χρηση και περισσοτερο πλοιο υποστηριξης η να κοβει περιπολιες. Πες μας τωρα οτι ουτε και γιαυτο δεν ειναι καλο να το βγαλουμε και εντελως αχρηστο. Ελεος!!!
   Υ.Γ. Προσωπικα εμενα δεν με χαλαγε να ειχαμε 2-3 τετοια με ολα τα οπλικα συστηματα πανω και να ειναι μαζι με τις Super Vita στο Αιγαιο απο το να βγαινουν συνεχεια οι Φρεγατες.

   1. Απαντάς μόνος σου φίλε Max, είναι για άλλη χρήση. Άρα για τις απαιτήσεις του ΠΝ που θέλει μάχιμες φρεγάτες με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής για να χτίσουμε τον στόλο των επόμενων δεκαετιών, δεν κάνει. Δεν ψάχνουμε για περιπολικά, ψάχνουμε για τον νέο κορμό του ΠΝ. Δύο-τρία τέτοια κάνουν 2-3 δισ. ευρώ, δηλαδή ο μίσος και προϋπολογισμός για την ανανέωση του ΠΝ.

    1. Απλά περιπολικά δεν τα λες όταν η lockheed martin έχει πει μπορούμε να βαλουμε πάνω ότι όπλα θέλετε. Για να το λέει αυτό η lockheed martin πάει να πει ότι σηκώνουν πολύ οπλισμό πάνω. Σίγουρα και εννοείτε πως καθαρά 100% φρεγάτα δεν την λες αλλά με τα όπλα που μπορεί να φέρει πάνω της μπορεί να διαλύσει την καλύτερη φρεγάτα.
     Υ.Γ. Για μένα 3 τέτοιες τις θες επιμένω και μακάρι να κλείσει και αυτό το deal με ναυπήγηση εδώ Ελλάδα. Αν θες να είσαι αξιόμαχος παντού παίρνεις και αυτές εδώ και αποσύρεις τις μισές la combattante. Φτάσαμε στο 2020 και έχουμε ακόμη πλοία του 70. Οι Μογγόλοι εξοπλίζονται φουλ σε καράβια. Φρεγάτες, Κορβέτες και εμείς έχουμε δεν έχουμε αποφασίσει τι καράβι θέλουμε.

     1. Sorry man, οι Λαφαγιέτ για περιπολίες και γενικών καθηκόντων πολύ πιο οικονομικές (πλήρωμα + λειτουργικά) και με stealth χαρακτηριστικά και χωρίς συνοδεία ρυμουλκού.

   2. Το κάνει δεν κάνει, είναι λάθος τοποθέτηση στο θέμα.

    Το ζητούμενο ειναι με Χ κόστος τι βρίσκεις στην αγορά, συνεπώς δεν νομίζω ότι δε καμιά περίπτωση οι MMSC προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, πλην της ταχύτητας του πλοίου, έστω και αν το βάλουμε σε CODOG έχουμε 70MW σε σχέση με τα 32MW των Belharra!

  3. » Αν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της “στρατηγικής τους συνεργασίας” με την Ελλάδα, ή στο πλαίσιο μίας νέας αμυντικής συμφωνίας, αποφασίσουν (κατόπιν ελληνικού αιτήματος) να παράσχουν δωρεάν βοήθεια ύψους 1,5 , δύο ή και τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατ΄ έτος»

   https://www.americanprogress.org/issues/security/reports/2021/01/19/494738/flashpoints-u-s-turkey-relations-2021/

   Δέν πρόκειται να λαβει η Ελλας δωρεαν βοήθεια αυτού τού μεγέθους διότι αμέσως η Τουρκία θα ζητήσει περισσότερα….

 2. Τι συνέβη και και επαναλαμβάνετε αυτά που έχετε ήδη γράψει εσείς αλλά και εμείς οι σχολιαστές???

  Υπάρχει κάποια πρόσφατη εξέλιξη, ή ανάγκη υπενθύμισης?

   1. Πότε να περιμένουμε άρθρο σας για την πρόταση της κυρίας παρλι για τις φρεγάτες? μετά τη Δευτέρα που θα υπογράψει για τα ραφαλ?

    1. Δεν λέτε που υπάρχουν κ σιτε που τους ξεσκισαν στην κριτική όσο αφορά την απόκτηση των ακατάλληλων αυτών πλοιων και από ότι φαίνεται καναν πισω … Αλλά με αυτους ποτε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

 3. Όλη η ιστορία ξεκίνησε και προωθήθηκε λόγω ναυπηγείων. Δεν πρέπει να υπονομευθεί το μέλλον του ΠΝ για να ναυπηγηθούν ακατάλληλα πλοία σε ελληνικά ναυπηγεία. Ο αρχικός χρήστης των LCS σταμάτησε την αποδοχή τους, τα θεωρεί παράδειγμα προς αποφυγήν και επέλεξε ευρωπαική σχεδίαση για την FFG62. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΝ. Έλεος! Πάμε σε γαλλική ή ολλανδική σχεδίαση. Τουλάχιστον είναι φρεγάτες κανονικές και όχι ταχύπλοα… αναψυχής.

 4. Αδιανόητο μερικοί να συζητάνε ακόμη γι’αυτά τα πλοία, ενώ οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν τα εμπιστεύοντε, έχουν συνέχεια προβλήματα και δεν είναι αυτό που χρειάζετε το ΠΝ.
  Οι Αιγύπτιοι τα τελευταία 10χρόνια έχτισαν ΠΝ χωρίς να κοιτάνε τους Αμερικανούς, ενώ εμείς ακόμη στη συζήτηση και τίποτε δε κινήτε.

 5. Πάμε να τα τινάξουμε όλα στον αέρα πάλι με τους Γάλλους, ζητώντας με 5 δις ευρώ ακριβώς 4 μπελαρα, 2 λαφα εκσυχρονισμενες και 1 φρεμμ, και τον εκσυχρονισμο των μεκο.
  Είπαμε δεν είναι τρελοί οι Γάλλοι, να τα δώσουν όλα αυτά τα 7 πλοία μαζί με τον εκσυχρονισμο των μεκο για 5 δις όταν με 3.9 +400 εκρια οι μεκο άρα 4,3 δις ευρώ για μόλις 4 αλουμινοτρατες ενώ οι γαλλοι 7 πλοία και τα 5 από αυτά (πλην λαφαγιετ) να είναι σούπερ πλοία.
  Εχουμε παράλογες απαιτήσεις από τους Γάλλους αλλά όχι από τους Αμερικανούς.
  4 μπελαρα μια διαμόρφωση με 32 κελια(4χΑ50) χωρίς mdcn χωρίς ram με 24 aster30 και 32 camm απλούς και strales και millennium πλωρα και πρυμα, και οι 2 λαφαγιετ εξπρες αναβαθμισμενες η 1 φρεμμ.
  Και 2 λαφαγιετ και 1 φρεμμ δεν γίνετε να δώσουν 3 πλοία από το ναυτικό τους μαζί.
  Η το ένα ή το άλλο.
  Θεωρώ πως και 1 φρεμμ ενδιάμεση/μόνιμη λύση που θα αποσύρει 2 μη εκσυχρονισμενες κορτεναερ άμεσα και άλλη μια όταν θα τελειώσει ο εκσυχρονισμος όλων των μεκο, είναι το ιδανικό.
  Και στο τέλος θα έχουμε 5 μεγάλα πλοία, 1 φρεμμ και 4 μπελαρα και 4 μεκο και το 2030 άλλες 4 ευρωκορβετες και τελικα 13 πλοία.

  1. Επειδή παίζει κ η γεωστρατηγική μεγάλο ρόλο κ από ότι φαίνεται η Γαλλία θέλει να μπει για τα καλά στην Μεσόγειο μπορεί κ να τα δώσουν μιας κ τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια των 1-2 δις που φαινομενικά μπορεί να μπουν μέσα .

  2. Από που προκύπτει ότι ζητάμε για ενδιάμεση λύση 2 La Fayette και άλλη μια FREMM; Εγώ ξέρω ότι ζητάμε 2 σκάφη για ενδιάμεση λύση, θα θέλαμε να μας δώσουν οι Γάλλοι 2 FREMM, αλλά το πιο πιθανό είναι να δώσουν 2 La Fayette. Άρα μιλάμε για 4 Belhara +2 La Fayette +4 MEKO δικές μας για εκσυγχρονισμό. Το σύνολο 10 από τα οποία τα 4 είναι μόνο καινούρια και τα υπόλοιπα εκσυγχρονισμένα. Ο προϋπολογισμός είναι 5,5 δισ. μεν, αλλά δεν ξέρω αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι ΜΕΚΟ που ήταν ξεχωριστό πρόγραμμα, ή είναι μόνο για την ναυπήγηση των 4 συν 2 της «ενδιάμεσης λύσης».

  3. Καμμία γαλλική πρόταση δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ.
   Ακόμα κι αν πάρουμε μια Fremm (ανεβάζοντας τρελλά το κόστος), οι Belharra δεν μας κάνουν. Για τις Lafayette δεν το συζητάω.
   Η απόφαση για τα γαλλικά πλοία θα είναι καθαρά πολιτική.

   1. Πολυτυπία απίστευτη εάν συβεί αυτό!!
    [email protected]+MEKO+S!!!!

    Μην γράφετε για Lapapommes και μου γυρίζουν τα έντερα σάββατο βραδιάτικα!!

    Οι [email protected] μας κάνουν υπό προϋποθέσεις:
    Ας κοτσάρουν έναν 8 cell MK41 με 4*8 ESSM BII και μαζί με τους 16-24 ASTER30 +RAM το πλοίο θα είναι SUPER!!

    1. Πολύ Παραπάνω κόστος έχει αυτό που λες (που δεν θα το δεχτούν οι Γάλλοι) από το 24 aster30 kai 32 camm απλοί που λέω εγώ και strales φυσικά και στη θέση της Ram πάνω από το υπόστεγο ένα millennium που είναι πολύ πολύ πιο οικονομικό.
     Οι 32 camm είναι υπεραρκετοι, ο ΑΓΕΝ είπε 2 φορές ότι τους θέλουμε στις μπελαρα, η κατασκευαστρια mdba είναι κάθετη ότι γίνονται 4αδες στον sylver A50, και αφού θα γλυτώσουμε το κόστος πιστοποίησης της Ram στο setis θα πληρώσουμε το κόστος πιστοποίησης των camm στο setis που δεν θα είναι και πολύ παραπανω.
     Και στην τελική 5 και πλέον δις θα δώσουμε αν αντί για 40εκρια που περίπου είχε η πιστοποίηση της Ram για 2 πλοια δώσουμε και 60-70 εκρια για την πιστοποίηση των camm σιγά το πράγμα.

     1. Και αν θεωρείς ότι οι 32 camm είναι λίγοι και του συγκρίνεις με τους 32 essm + τους 21 rim της Ram άρα σύνολο 53 πυραυλοι για αυτοπροστασια μειώνεις οριακα τους aster 30 σε είτε 22 aster30 και 40 camm, είτε 20 aster30 και 48 camm.
      O camm είναι η απόλυτη λύση στο πρόβλημα αυτοπροστασιας από επιθέσεις κορεσμού των μπελαρα, και είναι απόλυτα εφικτό να τον ενσωματώσουμε στο πλοίο.

     2. Που θα μπούν οι CAMM??
      Όσοι έχουν βάλει τους έχουν στους δικούς τους εκτοξευτές #μανιτάρια#
      Θεωρητικά μπορεί να μπούν σε SYLVER αλλα δεν το έχει κανένας
      Quad packed έχουν δοκιμαστεί μονο σε MK41 VLS και οι Νέο Ζηλανδοί στις MEKO τους βγάλαν τον MK41 και τους βάλαν στους δικούς τους εκτοξευτές!

      επιπλέον υπάρχει το θέμα ολοκλήρωσης τους με το CMS -SETIS και SF

      Οι Γάλλοι έχουν ήδη δεχθεί να βάλουν MK41/ESSM στις GOWIND -UAE με το SETIS

      Το μονο που πρέπει να κάνουν είναι να ολοκληρώσουν τους ESSM στο SF

      Και τότε το πλοίο θα είναι

    2. Sea Ceptor will operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration, various flexible canister configurations are also available. The Soft Vertical Launch technology reduces system mass and eases installation.

     https://www.mbda-systems.com/product/sea-ceptor/
     Sea Ceptor will operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration,

     Αν θες να εισαι απλα αντιδραστικος δικαιωμα σου.
     Τα περι πιστοποιησης στα γραφω παραπανω.
     Τελος συζητησης.

     1. Ποιος είναι ο λόγος να εισάγουμε ένα νέο πύραυλο (CAMM) στο οπλοστάσιο που δεν είναι καλύτερος από τον ESSM bl2;
      Κανένα ναυτικό δεν έχει εξοπλισθεί και με τους δύο τύπους καθώς είναι παρεμφερείς, πρέπει εμείς να πρωτοτυπήσουμε;

     2. Γράψε μου ένα ναυτικό που έχει CAMM σε SYLVER!!!
      Ένα???!!!!!!!!!
      Οι Βρετανοί έχουν SYLVER στα TYPE 45 .Βάλαν CAMM??
      Βάλαν SYLVER στα αλλα πλοία Type 23,31 για CAMM??
      Οι Νέο Ζηλανδοί γιατί βγάλαν τον MK41 για να βάλουν CAMM στις MEKO???
      https://twitter.com/D__Mitch/status/1294752511442780161
      Τελος συζητησης!!!

     3. Φιλε Romeo60,

      Ο Sea Ceptor/CAMM προερχεται απο τον πυραυλο αερος-αερος ASRAAM. Οι απλοι Sea Ceptor / CAMM εχουν περιορισμενη εμβελεια, περιπου 20 χιλιομετρων, δηλαδη ειναι εφαμιλοι του RAM. Και quad pack να μπορουν να μπουν, εχουν το 1/2 εως 1/3 της εμβελειας του ESSM. Η εκδοση CAMM-ER με μεγαλυτερη εμβελεια ειναι ακομη μακετα.

      Εχει δικιο ο CK, με την τοποθετηση ενος MK41 για 32 ESSM συν 16-24 Aster, συν RAM συν Strales, η Belharra θα γινοταν φοβερο πλοιο.

   2. Από που ακριβώς συμπεραίνεις ότι καμία γαλλική πρόταση δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ; Γράφτηκε και σε άλλο σχόλιο ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει ζητήσει συγκεκριμένα καράβια, αλλά κάλυψη συγκεκριμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Μέγα ΛΑΘΟΣ… Το Πολεμικό Ναυτικό είχε ζητήσει και τα δύο.
    -Πρώτη φορά το 2008 επι Καραμανλή και με ΥΠΕΘΑ Β. Μειμαράκη είχε παρθεί απόφαση για FREMM.
    -Δεύτερη φορά το 2018 ο Φ. Κουβέλης ανακοινώνει FREMM για να τον αδειάσει η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να στείλει LOR στις ΗΠΑ για… ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και LCS! Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους δηλαδή για το τι είχε ζητήσει το ΠΝ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ;
    -Τρίτη φορά το 2019-2020 το ΠΝ καταλήγει σε συγκεκριμένη διαμόρφωση της Belhara (Belhrara HN) για να πάρει τη διαμόρφωση και τα όπλα που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ήθελε. Και άλλο άδειασμα… Η κυβέρνηση δεν είχε τα 2,8 δισ για τα πλοία κ χρησιμοποίησε ως δικαιολογία του συνταξιούχους, αλλά ώς δια μαγείας βρήκε τα 2,4 σχεδόν δισ για τα Rafale και την υποστήριξη των αερομεταφερόμενων γαλλικών όπλων της ΠΑ! Και πάλι ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ;
    -Έξι μήνες μετά και ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρόταση που να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες του ΠΝ και έχουν σπαταλήσει πακτωλό δισεκατομμυρίων δολαρίων στα LCS κλάσης Freedom, πετάνε το τυράκι της δωρεάν παροχής βοήθειας μέσω διαφόρων δημοσιευμάτων.
    Στόχος δεν είναι άλλος από το βάλουν ξανά πόδι στο ΠΝ προσφέροντας όπλα που δεν διαφοροποιούν τις επιχειρησιακές του δυνατότητες σε σχέση με τις MEKO 200HN (όπως είναι τώρα!) και μάλιστα χωρίς ανθυποβρυχιακή ικανότητα. Παράλληλα βγάζουν μέρος της απίστευτης χασούρας που έχει υποστεί η LM με τα LCS/Freedom. Και πάλι ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ;
    To άρθρο είναι ξεκάθαρο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια περαιτέρω αύξησης της εξάρτησής μας από τις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ουσία…
    Οι Αιγύπτιοι έχουν φτιάξει Ναυτικό αξιώσεων και εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε με LCS, TICO 40 ετών και λειτουργικού κόστους 40 τουλάχιστον εκατομμυρίων δολαρίων κατ΄έτος και ΑΒ που ΜΠΟΡΕΙ να μας δώσουν (όχι δωρεάν…), ενώ μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα χρειάζονται και δεν πρόκειται να μας τα δώσουν για να μην δυσαρεστήσουν την Τουρκία.
    Επιτέλους… ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ;

    1. Αν απαντάς σε μένα (εσύ που τα καταλαβαίνεις όλα) το σχόλιό σου είναι ατυχές για δύο λόγους:

     1. Τα γαλλικά πλοία τα «φόρεσε» στο ΠΝ η πολιτική ηγεσία, όπως ακριβώς το αναλύεις στο σχόλιό σου, Καραμανλής, Μεϊμαράκης (μόνιμα σε αφασία), Τσίπρας, Κουβέλης, κλπ. Η ηγεσία του ΠΝ απλά προσάρμοζε κάθε φορά τις απαιτήσεις ώστε να ταιριάζουν με τις «λύσεις» (μείωση ταχύτητας, κλπ). Επίσης προσπαθούσε να επέμβει στο σχέδιο ώστε το πλοίο να έρθει πιο κοντά στις απαιτήσεις του, ανεβάζοντας και το κόστος. Πάντα η διαδικασία σταματούσε, πάλι από την πολιτική ηγεσία, λόγω οικονομικού.
     Είναι γνωστό ότι το ΠΝ προτιμάει γερμανικά και ολλανδικα πλοία και συστήματα, γι’ αυτό και οι επανειλημμένες κρούσεις για προμήθεια μεταχειρισμένων LCF (και Sachsen).
     Τα γαλλικά πλοία, εκτός των Aster 30, δεν προσφέρουν ΚΑΝΕΝΑ άλλο πλεονέκτημα, ενώ είναι εμφανώς πιο ακριβά από τους αντιπάλους τους.

     2. Είμαι βαθιά αλλεργικός στα LCS, MMSC, Ticonderonga. Η τελευταία επιτυχημένη σχεδίαση αμερικάνικου πλοίου εδώ και 50 χρόνια είναι τα Arleigh Burke, τα οποία όμως είναι υπερβολικά κοστοβόρα και ανθρωποβόρα και σχεδιασμένα για ανοικτές θάλασσες.

     Οι νέες φρεγάτες πρέπει να προέρχονται από την Ευρώπη αλλά οι γαλλικές δεν είναι η λύση. Η μακράν καλύτερη πρόταση είναι οι Sigma 11515 ενώ θα μπορούσε να εξετασθεί και η Type 31 που όμως έχει ρίσκο. Η ΜΕΚΟ Α200 που επίσης είναι καλή, αποκλείεται για πολιτικούς λόγους.

    2. Σωστοτατος.
     Και οι Λαφαγιετ μας κανουν (με μερικες τροποποιησεις/modernisation)
     και οι ΦΡΕΜΜ (εννοειται) και φυσικα οι Μπελαρα…
     Αμα εχω μια FREMM και 4 Μπελαρα αστερ 30/ σκαλπ
     και παραλαβω σε βαθος χρονου και τις 5 Lafayette για αυξηση αριθμων δεν με πειραζει καθολου

 6. Απο τι στιγμη που υπαρχουν επισημες εκθεσεις της Αμερικανικης Γερουσιας και του Αμερικανικου Κογκρεσου, αλλα και ορκωτες καταθεσεις αξιωματουχων, που ολες μαζι καταγραφουν μια μεγαλη σειρα απο αδυναμιες και προβληματα, τοτε ειναι δυσκολο για τον καθε «ειδικο» να πει το οτιδηποτε υπερ του πλοιου.

  Το ιδιο το US Navy εχει περικοψει στο μισο τις παραγγελιες, εχει δηλωσει πως δεν θα υπαρξουν καινουριες ναυπηγησεις της κλασης Freedom, απλα θα ολοκληρωθουν οσες εχουν ηδη ξεκινησει τη ναυπηγηση. Και πριν μερικες ημερες δηλωσαν οτι δεν θα αποδεχθουν ουτε τα πλοια που εχουν ξεκινησει τη ναυπηγηση, εαν πρωτα δεν επιλυθει το προβλημα στο προωστικο σκελος. Θα χρειαστει τουλαχιστον 1 χρονος για να επιλυθει το προβλημα, για να πραγματοποιηθουν οι δοκιμες και να αποφασισουν οτι εχει επιλυθει το προβλημα. Μπορουμε εμεις να περιμενουμε αλλον ενα χρονο, η 2 χρονια?

  Το πλοιο εχει πολλαπλες αδυναμιες, οπως:
  1) επιβιωσιμοτητα Level 1+, δηλαδη κατω απο αυτη ενος κανονικου πολεμικου πλοιου, γι αυτο αλλωστε και δεν ονομαζεται Φρεγατα η Κορβετα, αλλα Παρακτιο Περιπολικο (Littoral Combat Ship).
  2) υπερκατασκευη απο αλουμινιο
  3) δεν εχει πολλαπλα υδατοστεγη διαμερισματα, δηλαδη εαν δεχθει πληγμα θα κινδυνευει να παει κατευθειαν στον πατο.
  4) εχει γαστρα ημι-πλαναρισματος που εχει κακη συμπεριφορα σε ασχημες καιρικες συνθηκες και κυματισμο
  5) δεν εχει σοναρ γαστρας, δηλαδη εχει μεγαλη αδυναμια στον ανθυποβρυχιακο πολεμο
  6) δεν ειναι πλοιο πρωτης γραμμης μαχης, γι αυτο αλλωστε και οι Αμερικανοι δεν το εχουν εξοπλισει. Εχει μονο πυροβολο, πολυβολα και αντιαρματικους Hellfire με εμβελεια 10 χιλιομετρων περιπου.
  7) η εκδοση MMSC ειναι ακομη πλοιο μακετας καθως ΔΕΝ εχει ναυπηγηθει και συνεπως δεν εχει δοκιμαστει ακομη στη θαλασσα. Απο την αλλη, η εκδοση LCS που εχει ηδη ναυπηγηθει στις ΗΠΑ, εχει αποδειχθει ακρως προβληματικη.
  8) τεραστιο κοστος αποκτησης, περιπου διπλασιο σε σχεση με αρκετες Ευρωπαικες σχεδιασεις.

  Επομενως, εαν η Ελλαδα κανει παραγγελια του Παρακτιου Περιπολικου Επιφανειας LCS/MMSC, πιστευω οτι το θεμα θα παρει μεγαλη δημοσιοτητα και αυτοι που θα παρουν τις αποφασεις, στο τελος θα προσπαθουν να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα γι αυτο το μεγα σκανδαλο.

 7. Πτώση και ντιφενςποιντ λένε πως οι αλουμινοτρατες είναι πολύ σκληρές για να πεθάνουν και δεν έχει τελειώσει τίποτα.
  Τι να πιστέψουμε πλέον?

  1. Η επιχειρηματολογία του DP είναι πολύ συγκεκριμένη: μιλάει για απόκτηση ΑΒ τα οποία θα εκτελούν αποστολές του USN.
   Δεν πρόκειται να συμβεί γιατί οι Αμερικάνοι θα πρέπει να υποβαθμίσουν τα πλοία για να τα δώσουν σε ‘μας, οπότε δεν θα είναι πλήρως ικανά να εκτελέσουν τις αποστολές που εκείνοι θέλουν.
   Το ότι δεν μας συμφέρει οικονομικά δεν το εξετάζει κανένας…

   1. Το διαβασα και εγω, προκειται για σκετη ανοησια.
    Θα πηγαινουν τα ελληνικα αντιτορπιλλικα να περιπολουν στον Ινδικο Ωκεανο, χιλιαδες χιλιομετρα μακρια, για λογαριασμο των Αμερικανων, επι μηνες ολοκληρους;

    Ποιός θα πληρωνει τα τεραστια εξοδα τετοιων αποστολων;

    Και αν ξεσπασει κριση ατο Αιγαιο ενω λειπουν, τι κανουμε; Λεμε «βαστα Τούρκο να γυρισουν τα αντιτορπιλλικα απο τη Σιγκαπούρη σε δυο εβδομαδες» ;

   2. Επίσης παραχώρηση ΑΒ θα δημιουργήσει αντιδράσεις από Τουρκία και ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων υπέρ μας που οι ΗΠΑ δε θέλουν σε καμία περίπτωση. Η παραχώρηση ΑΒ θα γίνει μόνο αν κυρήξει κυβέρνηση Αγιατολάχ η Τουρκία και βάλει «την καταστροφή του σιωνιστικού κράτους του Ισραήλ» στο σύνταγμα της. Εδώ μίλησε ο Ερντογάν για «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και της Ανδαλουσίας» και κάνουν όλοι ότι δεν καταλαβαίνουν. Το ίδιο έλεγε και το ΙΣΙΣ το ίδιο έλεγε και η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν. Αλλά όσο η Τουρκία κρατάει έστω και προσχηματικά τον δυτικό της προσανατολισμό οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι θα της συγχωρούν (σχεδόν) τα πάντα. Σίγουρα θα της συγχωρούν τα πάντα που κάνει στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και σίγουρα δε θα μας δώσουν ΑΒ. Κανένα Κίοβα και Μ1117 οκ, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα οπλικά συστήματα.

 8. Δυστυχώς το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει ότι αποφασίσει η πολιτκή ηγεσία και κρίνοντας από τα …P-3 θα βγάλει και έκθεση να εξηγήσει ποσο SUPER είναι η λύση που επιλέχθηκε!!

  Γράφετε επίσης περί αμερικανικης βοηθειας ύψους 1-2-3 bill $ το χρόνο στα πλαίσια της ελληνό αμερικανικης αμυντικής σιμfωνίας -FMF

  Αυτό το είδα στο Δούρειο για πρώτη φορα αλλα δεν το είδα σε κανένα άλλο μέσο εκτος των αμυντικών site!

  Εάν συμβεί αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία και σίγουρα ΕAΝ είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα θα το είχαμε δει και σε εφημερίδες !!

  Ακόμα και η αίτηση για τέτοια βοήθεια θα προβαλλόταν ως επιτυχία της κυβέρνησις που τόλμησε να τα ζητήσει από τους αμερικανους!

  Έχετε δει τίποτα τέτοιο αλλου??

  Για την Αίγυπτο: Η Aίγυπτος πράγματι λαμβάνει αμερικανικη βοήθεια αλλα υπό ορους
  Έχουν έναν στόλο 200? F16 και δεν τους επιτρέπουν να έχουν AMRAAM οποτε μετά αυτό το πάθημα ψωνίζουν από αλλου!!

  Για τα LCS/MMSC συμφωνούμε απόλυτα αλλα κάποιοι εξακολουθούν να τα προωθούν στα πλαίσια δήθεν αμερικανικης επένδυσης στο Σκαραμαγκά
  Αλλα λέει ο Υπουργός ’μυνας και αλλα ο Υπουργός Ανάπτυξης που για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους προσπαθεί να σπρώξει τη σιμfωνία περί Σκαραμαγκά!!

  1. το θεμα ειναι οτι το 90% των αξιωματικων του ΠΝ εχει εκπαιδευτει στις ΗΠΑ και εχουν κολλησει με τους Αμερικλανους! Αλλιως δεν εξηγειται το κολλημα!

  2. Eνταξει, οι λογοι για τους οποιους οι Αμερικανοι δεν αποδεσμευουν AMRAAM στην Αιγυπτο ειναι γνωστοι, δεν προκειται με κανεναν τροπο να αφησουν να αμφισβητηθει η Ισραηλινη εναερια υπεροχη στην περιοχη.

  3. Tι λες τωρα ρε @CK; Παλι τα ιδια θα λεμε; Δεν υπαρχεο κανενας μπουμπούκος και κανενας Παναγιωτόπουλος, ο Μονόχειρ αποφασιζει για αυτα και κανενας αλλος.

   Το Ισραηλ παιρνει 3.5 δισ. $$ το χρονο. Γιατι; Διοτι -για να τα λεμε με το ονομα τους- το Κογκρέσο εβραιοκρατείται.
   Η Αιγυπτος παιρνει 1.1 δισ. $$ το χρονο. Ναι, αλλα η Αιγυπτος προσφερει τη ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ! Και θα ζητησουμε εμεις αυτα τα λεφτα για τη Σούδα;

   Μπορουμε να παρουμε και εμεις λεφτα, αλλα να εχουμε λογικες προσδοκιες.

 9. Μη λεμε παλι τα ιδια και ασχολουμαστε συνεχεια με τα βαρκακια του Αμερικανικου λιμενικου,
  Εξαλλου μια σοβαρη προσπαθεια ηταν απο τον γνωστο Πρεσβη/μαρκετιστα και τη γνωστη κλικα της LM στην Ελλαδα σε αγαστη συνεργασια με το Υ.Αναπτυξης………αλλα δυστυχως λογω ασυνενοησιας δεν γνωριζαν οτι οι συναδελφοι τους στο Αμερικα δεν ηξεραν η δεν ηθελαν να συμμετασχουν στο πανηγυρι

  Τωρα πρεπει να συγκεντρωθουμε και να αποφυγουμε τις βλακειες του παρελθοντος απεναντι στους Γαλλους οπως γινταν στο παρελθον οπου οι ναυταιοι ζητουσαν τοσο παραλογα πραγματα που στο τελος οι πολιτικοι δικαιως τους τα εξοβαν μαχαιρι.

  1. Αγαπητε Κ.Νικητα σας διαβεβαιω οτι δεν εχω καμια προθεση να δημιουργησω εντυπωσεις ποσο μαλλον να φερω δυσκολη θεση ειτε τον καθ’ ολα εγκριτο ιστοτοπο ειτε κυριως εσας ως συντακτη αλλα και ως διαχειριστη του καθως σας εκτιμω ιδιαιτερα

   Το ποστ μου ηταν αποτελεσμα της αγανακτησης μου οπως και πολλων φιλων ολο αυτο το διαστημα απο την προσπαθεια συγκεκριμενων κυκλων να βιασουν τη λογικη και να χειραγωγησουν τη μαζα με σκοπο το ιδιο οφελος αδιαφορωντας για το αξιομαχο των Ενοπλων Δυναμεων

   Σε καθε περιπτωση απολογουμαι για τα γραφομενα μου και θα λαμβανω υποψη μου τις ενστασεις/ οδηγιες σας

     1. @ G-164g Ag-Cat
      24

      Για να περναει τη λογοκρισία. Πώς αλλιως λεγεται ο «Μονόχειρ» στη δημώδη ελληνικη, φίλε G-164g Ag-Cat
      24; 😁😁

      Για να σε βοηθησω, στα αρχαια ελληνικα η λεξη «μονόχειρ» ειναι συνωνυμο της λεξης «κυλλός». Προσοχή ομως, στην αρχαιοτητα το φωνητικό σύστημα της ελληνικης ηταν καπως διαφορετικο, και το»υ» δεν προφερόταν ως «ι» , αλλα οπως προφερουμε σημερα το «ου». Οποτε δεν εχεις παρα να προφερεις τη λεξη με την αρχαια προφορα και θα καταλαβεις. 😉😉🙃🙃

     2. @NF
      χαχαχα Οκ τώρα το έχω (γκοτ ιτ που έλεγαν και οι αρχαίοι)!! Υπάρχει κάτι ανάλογο για προσφώνηση γκ@ντέμη;;

  2. κ διαχειριστή γίνεται να βάλετε σας παρακαλώ τη δυνατότητα up/down voting; Με τον τρόπο αυτό αν κάποιου δεν του αρεσει το σχόλιο το κάνει κόσμια με ένα downvoting και δεν γράφει ό,τι άλλο θέλει.

  3. Γιατι παρακαλω ; Ο «Μονόχειρ» μπορει να ειναι πχ ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Θερβάντες, ο κόμης φον Στάουφενμπεργκ, ο οποιοσδηποτε. Δε φταιω εγω αν παει το μυαλο σας στο πονηρο.
   Με αυτην την ωραια εκφραση της λόγιας ελληνικης, και εγω συνεννοουμαι συνθηματικως με τους μυημενους, και εσεις δεν εχετε -ή δεν θα επρεπε να εχετε- κανενα προβλημα. Μη με βαζετε να του ψαχνω παλι καινούριο παρωνύμιο.

   1. @NF
    Αγαπητέ φίλε, ξέρω ότι είσαι σοβαρός και υπεύθυνος, σε παρακαλώ παρά πολύ ,λίγη προσοχή, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης είναι μια ηρωική μορφή της εθνικης ιστορίας,στον οποίο οφείλουμε τόσα πολλά όσα σε λίγους άλλους ήρωες.

 10. Το πολεμικό ναυτικό φυσικά και δεν είχε ζητήσει αυτά τα πλοία. Ούτε όμως και κάποιο άλλο έχει ζητήσει! Το ΠΝ ζητά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όχι συγκεκριμένο πλοίο.
  Φρεγάτα με τα χαρακτηριστικά που θέλει το ΠΝ, συν αεράμυνα περιοχής, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Όποια φρεγάτα και να πάρουμε τελικά, θα είναι συμβιβασμός σε σχέση με τις προδιαγραφές που ήθελαν στον ΓΕΝ.

  1. Την αεράμυνα περιοχής με περιορισμένο αριθμό βλημάτων (κυρίως για αποτροπή) μπορεί να καλύψει η ολλανδική πρόταση, χωρίς καμμία προσθήκη συστημάτων.
   Η αγγλική πρόταση μπορεί άνετα να μετατραπεί σε πλοίο αεράμυνας περιοχής με την πλήρη έννοια της λέξης.
   Αυτά όμως μπορεί να συμβούν όταν και ΑΝ οι ΗΠΑ αποδεσμεύσουν τους SM-2 και το ΠΝ βρει τα χρήματα για συστήματα και πυραύλους.

   1. Είναι ίσως η καλύτερη πρόταση η Ολλανδική.
    Υπενθυμίζω όμως ότι στο αρχικό «πακέτο» η Ελλάδα είχε συνδέσει την ναυπήγηση νέων φρεγατών με τα ναυπηγεία, την ενδιάμεση λύση, το χρηματοδοτικό και τον εκσυγχρονισμό των «S». Αν σπάσει το πακέτο, οι Ολλανδοί θα μπούν επικεφαλής στον άτυπο διαγωνισμό. Αν όχι, πρέπει να βρουν νέες λύσεις και να ξανάρθουν.
    Χρόνος υπάρχει ακόμη.

    1. Οι Ολλανδοί τα καλύπτουν όλα εκτός από την ενδιάμεση λύση που θα καθυστερήσει.
     Επειδή είναι δαιμόνιοι έμποροι, ελπίζω ως τελική πρόταση να προσφέρουν μια LCF με leasing, μέχρι να παραδοθεί η πρώτη 11515. Έτσι θα «εκτελούσαν» τον ανταγωνισμό, αλλά το μπαλάκι για τους SM-2 θα περνούσε στους Αμερικάνους «εκθέτοντάς» τους.

     1. Παναγιώτη, αν δώσουν LCF, θα σημαιοστολίσω το μπαλκόνι μου με Ολλανδική σημαία, τουλάχιστον για ένα μήνα και θα πάω να την φέρω κοπηλατώντας μέχρι τη Σαλαμίνα!
      Αυτό το πλοίο είναι ο μεγάλος έρωτας όλων στο ΓΕΑ.

  2. @Evropeos

   Yπαρχει. Παραδειγμα, οι ολλανδικες LCF. Mονο που τετοια πλοια κανουν πολυ πανω απο 1 δισ., εχουν εκτοπισμα πανω απο 6000 τονους, και στην πραγματικοτητα δεν ειναι φρεγατες αλλα αντιτορπιλλικα.
   Οι ναυταιοι κινουνται με λογικες κλαδικες εγωισμου, και δεν εννοούν να αντιληφθουν τις πραγματικες οικονομικες δυνατοτητες της χωρας. Ας φανε λοιπον τωρα στον πωπο τα LCS που θα τους φορτωσει ο El Manco, διοτι θα ειναι και τα μονα νεα πλοια που θα δουν για τα επομενα 20 χρονια. Αν ειχαν ρεαλιστικες απαιτησεις, δεν θα ηταν ευκολο να τους φορτωσει τα σαπακια, μετη δικαιολογια οτι αυτα που θελουν ειναι πανακριβα.

 11. τα LCS είναι εντελώς ακατάλληλα, ένα ατυχές πρόγραμμα της LM που θέλησε να επενδύσει και σε ναυτικές κατασκευές, αλλά της προέκυψαν άπειρα και πολλά απο αυτά άλυτα προβλήματα (σύμφωνα με επίσημες Αμερικανικές εκθέσεις – δεν το λέω εγώ – γι αυτό και το USN περιέκοψε τον αριθμό τους απο 52 σε 32 και προχώρησε στην προκήρυξη για τις FFG(X) «In 2013 and 2014, the Navy’s requirement for LCS ships was progressively cut from 55 to 32 vessels in favor of a proposed frigate, more capable of high intensity combat»).

  Η Σαουδαραβική εκδοχή που είναι πιο φορτωμένη και βαρύτερη, θα είναι ακόμα χειρότερη, και ατεστάριστη, αλλά οι Σαουδάραβες δεν νοιάζονται, δεν προβλέπεται να ναυμαχήσουν, εμείς όμως νοιαζόμαστε.

  Μακριά.
  Και μόνο που ήρθε ως πρόταση, και μόνο που σπρώχτηκε τόσο πολύ απο ΜΜΕ όπως η ΠΤΗΣΗ είναι άκρως ανησυχητικό. Άκρως ανησυχητικό

  1. Δεν μπορώ να καταλάβω πως καποιος στην Ελλάδα με τόσο δραματικα προβληματικές ειδήσεις και εξελίξεις σε σχέση τις MMCS θα μπορούσε να επιμένει στην απόκτηση τους απο το Ελληνικό Π.Ν.

   Μόνο για λογους υπερβολικού επιχειρηματικού οφέλους που ξεπερνά τα όρια της αισχροκερδιας και απύθμενου λίπους μίζας θα ειχε κανείς κίνητρο να ξεφτιλίζεται υποστειριζοντας ενα τόσο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ προιον..

   Και ενδεχομενως η λογική λέει ότι αυτη ειναι η περιπτωση καθώς τα κορβετοειδη περιπολικά LCS κοστολογικης κατηγορίας 350-400 εκ παρουσιάζονται ως πανίσχυρες και καθαρόαιμες φρεγάτες κόστους 1 δις η μια…που με τροποποιήσεις και έξτρα εξοπλισμό θα το περάσουν και το δις

   Όμως η τσέπη του κάθε καιροσκόπου δεν μπορεί να αφορά
   την ιστορικη πορεία , την αμυντική θωράκιση και εν τέλη την ίδια την επιβίωση της Ελλάδας.

   Αν αύριο η Παρλι φέρει πρόταση – οπως αναφέρει άλλος αμυντικος ιστότοπος- για 4 belhara με 3 ναυπηγήσεις στην Ελλάδα και άμεση παράδοση μιας Fremm και μιας Lafayette αλλα και αναβάθμιση των Μeko σε πακέτο που Θα περιλαμβάνει μερικά απο τα καλύτερα όπλα και ηλεκτρονικά στον κόσμο και με μια βατή χρηματοδότηση..

   και προφανώς συναψη ενεργής Ελληνογαλλικής Συμμαχίας..

   Δηλ. ενα ΧΑΟΤΙΚΑ καλύτερο αμυντικό πακέτο σε σχέση με οποιαδήποτε αλλη πρόταση..

   Τότε το μόνο λογικό συμπέρασμα που βγαίνει όχι απο Γαλλοφιλία
   αλλα απο απλο υπολογισμό του καθαρού και ισχυρού ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
   ειναι ότι θα ήταν καποιος προδότης και ανθέλληνας να μην πάρει την καλύτερη και μια διαφορά προσφορά ενίσχυσης του Π.Ν.

   … μόνο και μόνο ως κοντόφθαλμος τυχοδιώκτης για να κυνηγήσει σουπερ μιζες αγοράζοντας ενα πλοίο -τον ορισμό της διαπιστωμένης φόλας- παρέα με εναν κουρασμένο δεινόσαυρο 40 ετιας(Ticos) -τον οποίο ετσι και αλλιώς δεν μπορεί το Π.Ν . να υποστειριξει- που,ω τι ειρωνία ,θα κληθεί να αντικαταστήσει πλοια επίσης 40 ετιας

   Ελπιζω να πρυτανεύσει η λογική
   και να υπερισχύσει η φιλοπατρία
   γιατί μόνο έτσι θα βγούμε ΟΛΟΙ
   κερδισμένοι στο τέλος

   Και συγγνώμη αν τα λεω έξω απο τα δόντια αλλα η εποχή ειναι εθνικα και ιστορικά κρισιμότατη και δεν συγχωρεί ολιγωρίες και σοβαρά λάθη επιλογών

   1. Πολύ δύσκολο οι Γάλλοι να μας δώσουν τις υπερπολίτιμες γι αυτούς FREMM.
    Οι Μπελλάρες προσωπικά μ’ αρέσουν αλλά μην ξεχνάμε πως προορίζονται για αντικαταστάτριες των Lafayette που βασικά είναι πλοία επίδειξης σημαίας. ΟΚ, οι Γάλλοι καταλάβανε πως οι καιροί αλλάζουν και δώσαν’ στις Μπελλάρες κάποιον όγκο πυρός, τα πλοία μάχης τους όμως παραμένουν οι FREMM κι οι HORIZON.

    Νομίζω η Γαλλική πρόταση θα έχει 2 Lafayette. Αν είναι δύο απο τις τρείς που εκσυγχρονίζουν και το συνολικό κόστος με όπλα για 4 Bell + 2 Lafa + MEKO είναι γύρω στα 5 δις έχει καλώς. Και στο μέλλον θα μπορούσαμε να κυνηγήσουμε όλες τις Lafayette, έστω με αυτόν τον μίνι εκσυγχρονισμό που κάνουν οι Γάλλοι. Μεγάλη ακτίνα δράσης, αξιόπιστα, πολύ οικονομικά, σίγουρα θα μας κάνουν χίλιες δουλειές.

    1. Οι λαφαγιέτ, εκτός του μεγάλου κόστους αναβάθμισης τους αφού είναι τραγικά υποεξοπλισμένες, θα χρειαστεί και χρόνος να γίνει αυτή η αναβάθμιση και να παραδοθούν. Το πλοίο όμως τελικά, έχει 24 κόμβους μέγιστη ταχύτητα που με την ηλικία θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Με ταχύτητες των παλιών κανονιοφόρων μόνο για περιπολίες κάνουν. Αν δεν αναβαθμιστούν το πολύ να τις στέλνουμε σε συμμαχικές ασκήσεις ή σε νατοικές αποστολές για να λέμε ότι συμμετέχουμε με φρεγάτα. Εμείς δεν έχουμε υπερπόντιες κτήσεις για επίδειξη σημαίας.

     1. Θα χρειαστεί μόνιμη παρουσία μας νοτίως της Κρήτης και πιο ανατολικά, κατα Κύπρο μεριά, και πιθανότατα θα χρειαστεί να στείλουμε πλοία μακριά, Ινδικό, Αραβική Θάλασσα. Οι Λαφαγιέττες είναι ό,τι πρέπει για τέτοιες δουλειές σε καιρό ειρήνης. Σε καιρό πολέμου με τον ελαφρύ έστω εκσυχρονισμό που τους κάνουν οι Γάλλοι απο τις S θα είναι απείρως καλύτερες και υπάρχουν 5 διαθέσιμες στο Γαλλικό ναυτικό κι άλλες 15 σε άλλα ναυτικά. Για τα λεφτά που διαθέτουμε μου φαίνονται μια χαρά.

      Δλδ κάποια στιγμή θα έχουμε ένα ναυτικό με:

      – 4 Μπέλλες να το ψευτοπαίζουν Α/Α αλλά βασικά να είναι ASW
      – 4 MEKO γενικών καθηκόντων
      – 2 με 4 Λαφαγιέτες ως πλοία συνοδείας
      – x κορβέτες PESCO

     2. @npo
      Οι λαφαγέτ θα ήταν καλό να υπάρχουν για τις δουλειές που περιγράφεις, όμως αν αυτό γίνει σε βάρος απόκτησης κανονικών φρεγατών, το θεωρώ αρνητική εξέλιξη. Μόνο αν μπορούσαν να αποκτηθούν επιπλέον των 13 φρεγατών που χρειαζόμαστε. Και για να πω την αλήθεια η σύνθεση του στόλου που περιγράφεις με απογοητεύει. Θα έχουμε 4 διαφορετικές κλάσεις που όλες θα έχουν αρκετά θέματα. Ειδικα οι Λαφα/EPC με τις χαμηλές ταχύτητες και το μέτριο οπλισμό.

      ΥΓ. Από περιέργεια ξαναείδα τον γαλλικό εκσυγχρονισμό. Μεσοβέζικη λύση. Μπαίνει σόναρ κύτους και αντίμετρα κατά τορπιλών. Άρα αποκτά δυνατότητα αυτοάμυνας έναντι υποβρυχίων αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει ανθυποβρυχιακή αποστολή. Το κροταλ αντικαθίσταται από σαντραλ, άνευ ουσιαστικής παρουσίας. Δεν ξέρω δε με ενθουσιάζει καθόλου. Το δυνατό χαρτί του πλοίου παραμένει ο εξοσετ, Αν μπορεί να πάρει το 76 και το φαλανξ από τις S που θα αποσυρθούν γίνεται ένα αξιοπρεπές πλοίο συνοδείας /γενικών καθηκόντων.

      Δε λέω έχεις δίκιο, είναι καλύτερες από τις μη εκσυγχρονισμένες S αλλά και πάλι δυσκολοχώνευτο.

     3. @Chris
      Μα δεν διαφωνώ. Κι εγώ θα προτιμούσα Sachsen-class ή FREMM ή αν σώνει και καλά πρέπει να είναι Λαφαγιέττ θα προτιμούσα πχ τις Σιγκαπουριανές Λαφαγέττες (κλάση Formidable) αλλά δεν μας τις χαρίζουν οι παλιοσιγκαπουριανοί..

      Αφού το πάμε σπαστά και τσιγκούνικα.. Δώσε μπάρμπα 2, απ δω, μια απο κει κλπ.

      Κανονικά θα έπρεπε να στήναμε πρόγραμμα για 10 φρεγάτες ως αντικατάσταση των S με δύο εως τέσσερις σε διαμόρφωση AAW. Όταν όμως έχεις αφεθεί σαν ηλίθιος να καταχρεωκοπήσεις θα πάρεις ό,τι μπορείς κι ό,τι σου επιτρέψουν.

 12. Τι αλλο πρεπει να γινει για να απορριφθεί και μονο ως ιδεα η αποκτηση των lcs?
  Θα ειναι σκανδαλο επικών διαστάσεων αν παμε σε αυτα τα προβληματικα πλοια

 13. Για το ότι προτείνεται εναλλακτικό-διαφορετικό συγκρότημα πρόωσης για τα σκάφη LCS/MMSC που προωθούνται στην Ελλάδα, έχω απορίες. Τι εννοούν;

  Είχε γραφτεί ότι θα αντικαθιστούσαν τις 2 αμερικάνικες diesel με αντίστοιχες γερμανικές MTU. Αυτό βελτιώνει την αξιοπιστία των diesel αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της μετάδοσης ούτε αποτελεί σοβαρή αλλαγή.

  Αν αλλάξουν τα waterjet με άξονες και έλικες τότε μιλάμε για άλλο πλοίο.

 14. Δεν θα διαφωνήσω στο οτι το πλοίο ως διαμόρφωση και προδιαγραφές ειναι »λίγο» για εμάς , ακόμα και των αραβων … Το θεμα ειναι οτι αν θέλουν να το κάνουν κατάλληλο μπορούν ή αλλιώς θα κάνουν προσφορά για τις FFG . Και αυτο αναμένω οτι θα γινει αν τελικά εχουμε προσφορά απο τους Αμερικάνους .

  Σε κατι θα διαφωνήσω ομως μαζί σας απόλυτα .
  Οι Αραβες εχουν σοβαρά προβλημα και ειναι μάχιμοι κάθε μέρα .Δεν αγοραζουν οπλά αν δεν εκπληρώνουν τα επιχειρησιακά τους κριτήρια 100% . Παρακαλω να επιχειρηματα σας να ειναι ποιο τεχνικά .

  Στο τελος της μερας βεβαια ακομα τις S θα δουμε στο ναύσταθμο !!!

  1. Μην γενικολογουμε. Η εταιρια Λοκχιντ δεν ειναι ΝΑΒΑΛ ΓΚΡΟΥΠ η ΝΤΑΜΕΝ! Ειναι αναρμοδιοι και φανηκε αμεσως με τα προβληματα που προεκυψαν. Σε λιγο θα φτιαχνουν και αυτοκινητα. Πως να το κανουμε, βγαζει ματια η ακαταλληλοτητα.

   1. Ε φταιει το συγκεκριμενο πλοιο. Η Lockhheed Canada που πηρε το σχεδιο των Type 26 για το ναυτικο του Καναδα μια χαρα πλοια θα βγαλει.

  2. Στο τέλος της ημέρας φυσικά θα δούμε τις S στον ναύσταθμο αν είναι να πάρουμε τις MMSC, γιατί είναι καλύτερες…

   Καλό ραντάρ, αντέχουν στα τζαρτζαρίσματα, σόναρ, αν ήταν να διαλέξω από τις δύο, πάλι τις S θα έπαιρνα.

   Πιο τεχνικά επιχειρήματα ως προς τι?

   -ως προς την δυνατότητα ΑΑ πολέμου? Είναι μηδέν
   -ως προς το ραντάρ? Των S έχει μεγαλυτερη εμβέλεια
   -ως προς το σόναρ τροπίδας? Πιο σόναρ?

   Ως προς τι? Απλά οι MMSC ΔΕΝ έχουν κανένα επιχείρημα…

   Είπα οι S είναι καλύτερες? Σόρρυ, ήθελα να πω οι Super Vita είναι καλύτερες, τώρα καταλαβαίνω γιατί κάποιοι έφτασαν να λένε να αντικατασταθούν οι S από τις ΤΠΚ Θεμιστοκλής. Γιατί εδώ λέμε να αντικατασταθούν από τις MMSC και οι Θεμιστοκλής είναι καλύτερες και στο 1/5 του κόστους από αυτές

   1. @ agnostosependytis

    Οι Θεμιστοκληδες δεν εχουν ναυπηγηθει ακομη, ειναι πλοιο στη μακετα, δηλαδη δεν ξερουμε εαν ειναι επιτυχημενη σχεδιαση.

    Η τιμη που εχει διαρρευσει στον τυπο, δηλαδη 300 εκατομμυρια ευρω το καθε πλοιο, ειναι διπλασια απο αντιστοιχα πλοια με το ιδιο εκτοπισμα και δυνατοτητες. Αμα ειναι να αγοραζουμε πλοια στη διπλη τιμη απο το κανονικο, τοτε χαθηκαμε.

    1. Δεν διαφωνώ, πιο πολύ θέλω να αναδείξω ότι η δύναμη πυρός της MMSC προσεγγίζει αυτήν μιας καλής ΤΠΚ.

     Για την Θεμιστοκλής δεν τρελλαίνομαι όντως, και προφανώς δεν την προτείνω για αντικατάσταση φρεγατών, ενώ και το ν πάρουμε πλοίο σε διπλή τιμή από το κανονικό, προφανώς και είμαι απολύτως εναντίον, για αυτό και λέω ότι MMSC που κάνει ένα δις έχει 5πλάσια τιμή μιας ΤΠΚ (με την οποία έχει ίδια ισχύ πυρός και περίπου χρησιμότητα), και για αυτό είμαι και εναντίον της Μπελάρα στην τιμή που μας αναφέρουν η οποία είναι διπλή σχεδόν από μια άλλη φρεγάτα με τις ιδιες δυνατότητες.

     Βασικά όσο το σκέφτομαι, οι ΤΠΚ έχουν και RAM ενώ οι MMSC έχουν hellfire, για κλάματα και για γέλια μαζί.

 15. Χρειαζόμαστε άραγε κάτι πραγματικά αξιόμαχο ή είναι προτιμότερο οτιδήποτε επιστρέψει μεγαλύτερο ποσοστό της «επένδυσης» στην χώρα = ναυπήγηση στην Ελλάδα; Αντί να συνεχιστεί η σχιζοφρενική συμπεριφορά «το ρισκάρουμε» και μετά «ξοδεύουμε περισσότερα από όσα μπορούμε για να πάρουμε ότι καλύτερο», θα πρέπει να αναδειχθεί συγκεκριμένο δόγμα αποτροπής/άμυνας. Να ξέρουμε πόσα μπορούμε να ξοδεύουμε και να βρούμε πως θα έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Όχι σε «προθήκες έκθεσης πολεμικής τεχνολογίας» και σε «πολεμικά μουσεία». Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε Ισραήλ / Τουρκία / Αίγυπτος. Ποια είναι άραγε η ταυτότητα μας ως πολεμική μηχανή;

 16. Δεν μπορώ να καταλάβω πως καποιος στην Ελλάδα με τόσο δραματικα προβληματικές ειδήσεις και εξελίξεις σε σχέση τις MMCS θα μπορούσε να επιμένει στην απόκτηση τους απο το Ελληνικό Π.Ν.

  Μόνο για λογους υπερβολικού επιχειρηματικού οφέλους που ξεπερνά τα όρια της αισχροκερδιας και απύθμενου λίπους μίζας θα ειχε κανείς κίνητρο να ξεφτιλίζεται υποστειριζοντας ενα τόσο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ προιον..

  Και ενδεχομενως η λογική λέει ότι αυτη ειναι η περιπτωση καθώς τα κορβετοειδη περιπολικά LCS κοστολογικης κατηγορίας 350-400 εκ παρουσιάζονται ως πανίσχυρες και καθαρόαιμες φρεγάτες κόστους 1 δις η μια…που με τροποποιήσεις και έξτρα εξοπλισμό θα το περάσουν και το δις

  Όμως η τσέπη του κάθε καιροσκόπου δεν μπορεί να αφορά
  την ιστορικη πορεία , την αμυντική θωράκιση και εν τέλη την ίδια την επιβίωση της Ελλάδας.

  Αν αύριο η Παρλι φέρει πρόταση – οπως αναφέρει άλλος αμυντικος ιστότοπος- για 4 belhara με 3 ναυπηγήσεις στην Ελλάδα και άμεση παράδοση μιας Fremm και μιας Lafayette αλλα και αναβάθμιση των Μeko σε πακέτο που Θα περιλαμβάνει μερικά απο τα καλύτερα όπλα και ηλεκτρονικά στον κόσμο και με μια βατή χρηματοδότηση..

  και προφανώς συναψη ενεργής Ελληνογαλλικής Συμμαχίας..

  Δηλ. ενα ΧΑΟΤΙΚΑ καλύτερο αμυντικό πακέτο σε σχέση με οποιαδήποτε αλλη πρόταση..

  Τότε το μόνο λογικό συμπέρασμα που βγαίνει όχι απο Γαλλοφιλία
  αλλα απο απλο υπολογισμό του καθαρού και ισχυρού ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
  ειναι ότι θα ήταν καποιος προδότης και ανθέλληνας να μην πάρει την καλύτερη και μια διαφορά προσφορά ενίσχυσης του Π.Ν.

  … μόνο και μόνο ως κοντόφθαλμος τυχοδιώκτης για να κυνηγήσει σουπερ μιζες αγοράζοντας ενα πλοίο -τον ορισμό της διαπιστωμένης φόλας- παρέα με εναν κουρασμένο δεινόσαυρο 40 ετιας(Ticos) -τον οποίο ετσι και αλλιώς δεν μπορεί το Π.Ν . να υποστειριξει- που,ω τι ειρωνία ,θα κληθεί να αντικαταστήσει πλοια επίσης 40 ετιας

  Ελπιζω να πρυτανεύσει η λογική
  και να υπερισχύσει η φιλοπατρία
  γιατί μόνο έτσι θα βγούμε ΟΛΟΙ
  κερδισμένοι στο τέλος

  1. 4 LCS/MMCS , 4 MEKO HN και δυο πλοία ενδιάμεσης λύσης με κοινά συστήματα και οπλισμό ώστε να υπάρχει ομοιογένεια και οικονομία κλίμακας. Καθόλου παράλογο, έστω κι αν όχι ότι καλύτερο υπάρχει…
   4 Γαλλικά πλοία που θα χτιστούν για πρώτη φορά και από αυτά τα 3 σε ανύπαρκτα Ελληνικά ναυπηγεία. Άγνωστες δυνατότητες αναβάθμισης των ΜΕΚΟ. Ανομοιογένεια όπλων και συστημάτων και αυξημένα κόστη υποστήριξης.
   Ελπίζω τελικά να επικρατήσει μια πιο πρακτική και ρεαλιστική λύση από Ολλανδία ή Γερμανία.

 17. Υπομονή κύριοι. Δυο μέρες έμειναν για να δούμε τι θέλει από μας η Γαλλία. Αν φέρει μάπα πρόταση μας έχουν για σίγουρους και τρώνε άκυρο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν μας προτείνουν αυτό που θέλουμε όλοι, νομίζω ότι θα δημιουργηθεί για αρκετά χρόνια μια πολύ δυνατή συμμαχία. Στο χέρι τους είναι. Άντε και να δούμε Ελληνικό στρατιωτικό σώμα να επιχειρεί στην Αφρική φροντίζοντας τα συμφέροντα της γεωστρατηγικής εξέλιξης της Ελλαδίτσας μας, που έχει υποφέρει τα πάνδεινα. Άντε και κάτι δείχνει να γυρνάει. (φτού-φτού μη το ματιάσω).

  1. Ακριβώς αυτό. Όλο το θέμα είναι στα χέρια τους, είτε θα κάνουν τρελλή νίκη και μπάζα από τις λίγες στην Ελλάδα, είτε απλά θα αυτοκτονήσουν χάνοντας μια ευκαιρία στα 50 χρόνια

   1. Όταν ο Βενιζέλος έστειλε το εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία, κερδίζοντας το δικαίωμα να απαιτήσει εδάφη στη Μικρά Ασία, είμαι σίγουρος ότι κάποιοι «εχέφρονες», που έκαναν εκλογές αργότερα με το σύνθημα φέρτε τα παιδιά μας πίσω του έλεγαν «κατέβα από το δέντρο, σιγά μη σου δώσουν τη Σμύρνη». Αρκετοί από αυτούς εκτελέστηκαν αργότερα στα έκτακτα Στρατοδικεία, μετά την Εθνική Προδοσία. Βλέπεις η δικαιολογία » το άλογο μου ήταν τούρκικο και με πήγε και με παρέδωσε στις γραμμές τους» ήταν για τουφέκι.

 18. Παντως τα γνωστα μιντια/σαιτ που προμοταρουν τις αμερικανικες αλουμινοτρατες, αν τελικα δεν τα καταφερουν (που ειναι το πιο πιθανο) παιζουν τα ρεστα τους και παλι εναντιον της γαλλικης προτασης και θα στηριξουν οτιδηποτε αλλο οπως την ολλανδικη, την αγγλικη, την γερμανικη.
  Γιατι? Μα ειναι προφανες γιατι.
  Αυτες οι προτασεις θα εχουν αμερικανικα οπλα.
  SM-2 (αν εχουν)? Essm, Ram21, Harpoon, κτλ.
  Για 4 πλοια+ 2 της ενδιαμεσης χ1μιση το λιγοτερο φορτο πυραυλων μιλαμε για σχεδον 1 δις ευρω σε πυραυλους
  που κατα κυριο λογο θα πανε στη αμερικανικη Raytheon στη boeing και στην LMκαι σε αλλους αμερικανους υποκατασκευαστες.
  Ενω η γαλλικη προταση εχει σχεδον αποκλειστικα ευρωπαικα οπλα της Mbda.
  Οταν περνεις χαρτζηλικι απο την πρεσβεια το πολεμας μεχρι τελους και για το τελευταιο δολλαριο.

  1. για να δούμε.

   Οι επόμενες μέρες είναι άκρως ενδιαφέρουσες.
   Ελπίζω να μη φάμε κρυάδα και βρεθούμε με LoR για τα παράκτια πλοία…..

  2. Αυτό που περιγράφεις είναι το επόμενο βήμα των ανταγωνιστών που έχουν το πλεονέκτημα της μεταξύ τους συνεργασίας. Σύμπραξη ΗΠΑ με έναν εκ των Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία. Κάθε πρόταση έχει τα + και τα -. Το παιχνίδι θα παιχτεί στον AAW και θα κριθεί στην λεπτομέρεια. Η απόδοση σε επιθέσεις κορεσμού θα παίξουν μεγάλο ρόλο και έχω την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ με τους quad-packed έχουν πλεονέκτημα στον αριθμό πυραύλων. Από την άλλη οι Γάλλοι, μπορούν να καλύψουν το μειονέκτημα με ισχυρά συστήματα παρεμβολών και εδώ κολλάει η μία FREMM ή η αναβάθμιση των LaFayette. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα αλλά το βλέπω δύσκολο στην παρούσα χρονική στιγμή. Πρέπει λοιπόν να διαλέξουμε στρατόπεδο. Ανάμεσα στις 2 ψηφίζω Γαλλία λόγω προηγμένων συστημάτων Η/Π. Και οι απέναντι των Γάλλων μπορούν να μας δώσουν αυτό που θέλουμε εάν το θελήσουν αλλά δεν το βλέπω μέχρι στιγμής.
   Μία άλλη πολύ καλή πρόταση από τους Γάλλους θα ήταν να μας παραχωρήσουν FREMM μέχρι να πάρουμε τις Belharra με τα συστήματα Η/Π που θέλουμε και μετά να τις πάρουν πίσω και να μας δώσουν αναβαθμισμένες LaFayette (= παρεξηγημένο πλοίο. Κρίμα που δεν έχω τα χρήματα να το διαμορφώσω στην καλύτερη stealth φρεγάτα όλων των εποχών. Έχουν περάσει 30 χρόνια από την σχεδίασή της και δεν έχει καταφέρει άλλος να σχεδιάσει φρεγάτα με ίχνος ΤΠΚ).

 19. Οι ΗΠΑ είναι και ο μοναδικός προμηθευτής που έχουμε για σχετικά φθηνά μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, μην το ξεχνάμε αυτό. Από τους Ευρωπαίους δεν μπορούμε να περιμένουμε υλικά που δεν διαθέτουν και να μην αγνοούμε την τάση τους να μειώσουν σημαντικά τις οροφές τους, ενώ εμείς συνεχίζουμε να φαντασιωνόμαστε 14 φρεγάτες.

  1. … φιλε μου. Τις βασεις τις ξεχασες? Τι σου δωσανε φτηνα? Ολα τα εχουνε πληρωσει ολες οι χωρες! 2 ΑΒ τους ζητησαμε και ειπαν οχι. Γιατι θελουν ισορροπια με τους απεναντι!

  2. Καμια Ευρωπαικη χωρα δεν κινδυνευει απο την Τουρκια οποτε σε σχεση με το επιπεδο της απειλης οριακος ειναι ο αριθμος των δεκατεσσαρων φρεγατων και δεν ειναι τυχαιος φυσικα.
   Το Βελγιο ας εχει τεσσερεις φρεγατες και η Ολλανδια οκτω και πολλες ειναι αλλα οχι εμεις.
   Αλλοιμονο αν μειωσουμε αριθμους .
   Ηττηθηκαμε πριν καν πολεμησουμε.

   1. Υπάρχουν σίγουρα χώρες που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη στο θέμα.
    Επειδή δεν συνορεύουν με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι δεν απειλούνται απο αυτήν και για αυτό υπάρχουν αποδείξεις με σχετικές αναφορές σε ευρωπαϊκά και αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης.

    Ενδεικτικά μια αναφορά απο Αυστρία και Γερμανία ως παράδειγμα ότι έχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεγάλα προβλήματα με την Τουρκία.
    The Turkish Secret Service in Germany and Austria – Interior Policy Abroad
    https://mena-studies.org/the-turkish-secret-service-in-germany-and-austria-interior-policy-abroad/

    Με μια απλή αναζήτηση στο Ίντερνετ αρκεί για να πέσεις επάνω σε αρκετές ανάλογες αναφορές απο ΗΠΑ(TNI) η Reuters και σχετικές εκθέσεις/αναλύσεις απο εναλλακτικές πηγές εκτός των Mainstream Media, όπως πχ το RUSI.org με επικεφαλίδα: Turkish President Recep Tayyip Erdogan’s spy network in Germany puts additional stress on the relationship between the two European powers.

    Για το πόση ζημιά μπορούν να προκαλέσουν υπηρεσίες πληροφοριών σε μια ξένη χώρα νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

 20. Να υπενθυμίσω ότι το 2000 οι SM2 δεν είχαν αποδεσμευτεί για την Ελλάδα.

  Μετά από 20 χρόνια είναι εύκολο για ένα προπαγανδιστή να ισχυριστεί ότι δεν ισχύει η απαγόρευση. Παρόλα αυτά όταν αλλάζει η πολιτική πχ των ΗΠΑ για τη διαθεσιμότητα του όπλου, κανονικά βγαίνει φόρα παρτίδα και το διαφημίζει ώστε να σου πετάξει και το μπαλάκι.

  Σήμερα οι προπαγανδιστές κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν πληρώνει το όπλο που κάποτε της απαγόρευσαν να πάρει και που κανένας επίσημος αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν δεσμεύεται ρητά ότι το διαθέτει.

 21. Επειδη παραπανω διαβαζω πως κανενα ναυτικο δεν εχει camm ακομα σε sylver να υπενθυμισω οτι ο camm εγινε επιχειρησιακος μολις πριν 2 χρονια.
  Και οι βρεταννοι σε type45 (τον βαλαν ηδη στις type 23 που δεν ειχαν sylver ετσι κι αλλιως, αλλα «μανιταρια» εκτοξευτες για sea wolf) εχει γραφει και η διαμορφωση μαλιστα σε 36 aster30 και 48 camm, και οι ιταλοι θα τον βαλουν σε fremm και PPA. Ποτε να προλαβουν να τον βαλουν 2 χρονια ειναι επιχειρισιακος?
  Ο essm ειναι 25 χρονια.
  Τα περι ομοιοτυπιας επειδη εχουμε essm σε 4 μεκο δεν μπορουμε να παρουμε και camm ειναι εντελως ανοητα.
  Ειναι ενας μικρος και φτηνος πυραυλος οριακα μεγαλυτερος της rim116 bl2.
  99 κιλα camm ο 91 κιλα rim116 bl2 και 280 κιλα!! ο essm.

  1. Στα TYPE 31 θα βάλουν SYLVER για τους CAMM???

   Οι Νέο ζηλανδοί γιατί βγάλαν τον MK41 από τις MEKO ενώ έχουν ήδη γίνει δοκιμες camm/quad packed σε MK41?

   Οι Ιταλοί συζητάνε για τον camm-er ΕAΝ θα τον αναπτύξουν!!

   Εάν έχεις references/links πως σκέφτονται να βάλουν CAMM στις FREMMπου έχουν δώστα προς μελέτη!!

   Σε ψήνω έτσι για να δω ποσο έχεις μελετήσει τους CAMM και τα πλεονεκτήματα τους!!!
   Clue: Εάν βάλεις τους CAMM σε εκτοξευτή άλλον από το δικό τους ποιο μεγάλο πλεονέκτημα τους χάνεται???

   Τα έχω γράψει αλλα μάλλον δεν έκανες το homework σου!! xa xa xa xa xa xa xa xa xa

   Τα περί ομοιοτυπίας με το υπάρχον απόθεμα δεν είναι καθόλου ανόητα!

   Εάν εισάγεις νέο πυραυλου το κόστος πάει στα ύψη αφού πρέπει να δημιουργήσεις υποδομή υποστήριξης και εκπαίδευσης από το μηδέν

   Το Γαλλικό Ναυτικό με πόσους τύπους πυραυλων s-a θα μείνει? Μήπως μονο με έναν?

   1. Οι Ιταλοί λέγεται* ότι έχουν ξεπεράσει το θεωρητικό στάδιο συζητήσεων περνώντας στο επόμενο που είναι η ανάπτυξη/εξέλιξη του CAMM/ER σε πρακτική εφαρμογή στην οποία υπάρχει και μια συμμετοχή και συνεργασία της Northrop Grumman. Δεν ξέρω αν τα παρακάτω αρκούν ως απόδειξη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προχωρήσει,ούτε είμαι εκπρόσωπος της εταιρίας για να με ενδιαφέρει να πείσω κάποιον να το πιστέψει.
    Ενημέρωση επι του θέματος απο ανοιχτές πηγές υπάρχει πάντως για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα πρίν πάρει την απόφαση να αμφισβητήσει την πρόοδο στο πρόγραμμα CAMM/ER.

    Italian Parliament Approves Funding for CAMM-ER Missile Program
    Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα
    »Last week, Northrop Grumman announced that, together with MBDA and Saab, it had successfully demonstrated the integration of the CAMM family and Saab’s Giraffe radar into its Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Battle Command System (IBCS).

    IBCS is intended to replace legacy ‘stove-piped’ systems with a net-centric approach, allowing the integration of disparate radars and weapons to build a more effective integrated air and missile defense.

    CAMM was the first non-U.S. missile system to be demonstrated with IBCS earlier this year, and Giraffe represents the first non-U.S. sensor system to be demonstrated.

    “This represents the latest successful demonstration of the flexibility of the CAMM family, which has been designed from the ground up to operate within a modern, network-centric open IAMD architecture. In this event we were able to demonstrate multiple simultaneous engagements of a full range of contemporary threats, using targeting information from networked surveillance sensors,” said Ben Newland, ground based air defense program head at MBDA.

    Poland is to acquire the IBCS as part of its Patriot missile procurement (Wizla program), and is looking for a modern short-range system to complement it under the Narew program….«

    https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html

    1. Γνωστό αυτό αλλα μιλάμε για τη ΝΑΥΤΙΚΉ έκδοση του συστήματος
     Η ανάπτυξη της οποιας εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει το Ιταλικό Ναυτικό
     Οποτε είναι ακόμα στον αέρα

     1. Αν διαβάσατε όλο το άρθρο(και όχι μόνο το απόσπασμα που παρέθεσα) δεν μπορεί να σας διέφυγε ότι υπάρχουν και ανάλογες μελέτες για τον εξοπλισμό του ιταλικού ναυτικού με τον νέο πύραυλο.

  2. Οι Type 26 που κατασκευάζονται τώρα θα φέρουν CAMM σε «φάρμα μανιταριών» ενώ θα έχουν και ΜΚ-41 για SM-2, LASRM, Tomahawk, κλπ. Τον χρησιμοποιούν κυρίως ως αντιβληματικό, στο ρόλο που εμείς έχουμε το RAM.

   Ο CAMM-ER δεν έχει καμία σχέση με τον CAMM, δεν ξέρουμε καν αν θα αναπτυχθεί και σίγουρα δεν ξέρουμε τίποτα για τετράδες. Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν Aster που είναι κορυφαίος.

   Το κόστος του πυραύλου είναι μικρό αλλά το κόστος υποδομών (συνεργεία, εργαλεία, κα) , εκπαίδευσης (συνεργείων – χρηστών) και εφοδιασμού (νέα κανάλια – BREXIT) είναι μεγάλο για ένα πύραυλο που δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από τον ΕSSM και το RAM – για το bl.2 μιλάω πάντα.

 22. MMSC δεν πρόκειται να πάρουμε γιατί απλά δεν κάνουν είναι πανάκριβα και θα είναι το σκάνδαλο του αιώνα (και περισσότερο).

  Ωστόσο η συνεχής κριτική κουράζει γιατί νιώθω ότι είναι σαν να μην υπάρχει επιχείρημα να πάρουμε Μπελάρα και το μόνο επιχείρημα είναι μην δώσουμε ένα βουνό λεφτά για χάλια φρεγάτες, ας δώσουμε ένα βουνό λεφτά (όσο κάνει ένα αντιτορπιλικό) για μέτριες φρεγάτες οπότε φτιάχτηκε τεχνητά ένα δίπολο, η υπερκοστολογημένη μέτρια φρεγάτα είναι η λύση στο να αποφύγουμε την υπερκοστολογημένη φρεγάτα.

  Όχι, δεν είναι δίπολο, το ένα δεν το θέλουμε γιατί είναι σαβούρα, το άλλο είναι πανάκριβο και θέλει 3-4 καλούδια επιπλέον να είναι καλό. Αν δεν φέρουν πρόταση που να είναι στα 650-750 εκατ ανά πλοίο περιλαμβανομένου 3-4 καλούδια επιπλέον, να πάμε παρακάτω σε Type 31, A-200 και γιατί όχι Ιταλικές Fremm, και γιατί όχι FFGX που να χτιστούν στην Ιταλία και Ελλάδα (οπότε να μην περιμένουμε στην ουρά στις ΗΠΑ).

  ΑΝ οι Γάλλοι δεν σκεφτούν στρατηγικά ότι είναι η πρώτη και μόνη περίπτωση που θα έχουν για τον αιώνα αυτό να βάλουν πόδι στο 70% του στόλου της Ελλάδας (4 Μπελ, συν Meko up με Γαλλικά συστήματα και η ενδιάμεση λυση), οπότε θα το κάνουν πελατάκι σε πυραύλους, ραντάρ τα πάντα και κάνουν προσφορά αρπαχτής και ακριβή, καλά να πάθουν και πάμε για άλλα

   1. Αυτό που αναφέρεις με προβλημάτιζε και εμένα για καιρό, και έχω καταλήξει ότι δεν είναι αυτό η αιτία της υπερβολικής τιμής. Και οι ΗΠΑ έχουν ψηλούς μισθούς αλλά για μια FFGX που είναι 50% μεγαλύτερη, κάνουν τιμή 550 εκατ δολλάρια δηλαδή περίπου 450 εκατ ευρώ για το σκαρί (χωρίς όπλα και συστήματα).

    Οι Ιταλοί έχουν και αυτοί υψηλούτσικους μισθούς και την κάνουν φτηνότερη, ενώ και οι Γάλλοι πχ μια Gowind που έχει περίπου τα 3/5 του μεγέθους της Μπελάτα, την χτίζουν με περίπου 200 εκατ (το υπολοιπο κόστος είναι συστήματα και όπλα), άρα μια Μπελάρα σαν σκαρί/σίδερο προς χτίσιμο θα κόστιζε περίπου 350 εκατ.

    Σε τελική ανάλυση ας δώσουν παράλληλα με το χτίσιμο εκεί να χτίσουμε και εμείς ένα πλοίο, και θα έχουν σαν ένα «μπόνους» για το Ελληνικό ναυπηγείο ότι αν το χτίσουν έγκαιρα και πιο φτηνά θα πάρουν το χτίσιμο και δεύτερης Μπελάρας (για να έχουν κίνητρο να το κάνουν καλά και γρήγορα).

   2. Στα έξοδα ναυπήγησης είναι και τα ναυπηγεία στις ΗΠΑ ακριβά,επειδή και εκεί οι μισθοί είναι υψηλοί όπως λένε και οι ίδιοι αμερικάνοι.
    Όσο πιο περίπλοκα γίνονται τα σύγχρονα πλοία να αυξάνονται τα έξοδα επειδή θα απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που έχει υψηλούς μισθούς.

 23. Είστε σίγουροι ότι το Π.Ν. δεν θέλει τα tico;Ακόμα και αν πάρουμε γαλλικές η ολλανδικες η βρετανικές κλπ φρεγάτες μπορούμε να ζητήσουμε tico από τα αποσύρομενα.Ειναι τα μόνα πλοία που θα μας δώσουν α/α περιοχής με πρωτογνορες δυνατότητες.Γιατι λοιπόν τα απαξιωνετε;Μην την ξαναπατησουμε όπως με τα kidd.

  1. Όπως είπε και ένας συνομιλητής παρακάτω είναι πρώτα απο όλα θέμα οικονομικού.
   Στην περίπτωση των Kidd δεν την «πάτησαν» αλλά απέφυγαν αντιθέτως ένα σενάριο φιάσκο να αγοραστούν πλοία πολύ μεγάλου εκτοπίσματος(έφτανε τους 9000+ με πλήρες φόρτο) χωρίς τους πυραύλους ΑΑ μεγάλης εμβέλειας για τους οποίους ήταν φτιαγμένα αυτά τα πλοία που προβλεπόταν για το Ιράν.
   Άν είχε η Ελλάδα την οικονομία της Ταϊβάν η τα πετρέλαια και ΦΑ του Ιράν το πείραμα ίσως να μη ήταν ιδιαίτερα προβληματικό,με οικονομία μπάχαλο όμως όπου τα πεντοχίλιαρα λεγόταν »πετσετάκια« δεν μπαίνεις σε μεγάλες περιπέτειες για μόλις 4 πλοία που δεν θα φέρνανε την επιθυμητή λύση.

   1. Η υποθεση των KIDD καμια σχεση δεν εχει μετα Tico..
    Εξαιρετικα πλοια επιδοσεων και φυσικα η εκτοπισματοφοβια δεν μας αφορα.
    Πυραυλους οι ΗΠΑ αποδεσμευαν και μας καλυπταν απλα δεν τα βρηκαν στις μιζες .
    Αυτολεξι σου μεταφερω τι μου ειπε χρονια μετα εν ενεργεια πλοιαρχος του ΠΝ.
    Ο καθενας πιστευει οτι θελει.

     1. Χωρίς να είμαι απαραίτητα υπέρ των Kidd (δεν το έχω φιλοσοφήσει), θα μπορούσαν να τα πάρουν και να βάλουν SM1, και να έχουν την πλατφόρμα έτοιμη για όποτε και όταν μας απελευθέρωναν τον SM2.

     2. Επενδυτή, είχε γραφτεί τότε ότι το τίμημα των Kidd ήταν αρκετά μεγαλύτερο στην Ελλάδα απ` ότι στην Ταϊβάν πέρα από τους SM-2 που δεν δίνονταν. Οπότε βγάζουμε όλοι τα συμπεράσματά μας.

    1. Ποιός τα σύνδεσε με τα »Tico« και ποιός είπε ότι τα Kidd δεν ήταν ικανά πλοία;
     Οι Ολλανδοί έδωσαν μεγάλες μίζες, η ανταποκρίθηκαν το συντομότερο δυνατόν σε ελληνικό αίτημα για σύντομη παράδοση των πλοίων;

     Μη παραχαράζουμε και την ιστορία επειδή έτσι συμφέρει μερικούς.

    2. @ΕΤS

     Ποιες μιζες ρε φιλε, για μεταχειρισμενα πλοια που μεταβιβαζονται μεσω EDA απο το Αμερικανικο Ναυτικο με τη συγκαταθεση του Κονγκρεσου? Ακομη και η αποδεσμευση των πυραυλων περναει απο εγκριση απο το Κονγκρεσο. Επομενως ποιες μιζες? Ποιος σου ειπε αυτες τις ανοησεις?

     Εχεις ιδεα απο Αμερικη, εαν γινοταν κατι τετοιο τo FBI θα ειχε χωσει τους υπευθυνους στη φυλακη για 100 χρονια.

 24. Ο πρωθυπουργός πριν 4 μέρες στη Βουλή ανακοίνωσε οτι για την επόμενη δεκαετία το εξοπλιστικό ρόγραμμα θα ανέθει σε 11,5 δισ. Αν υπολογίσουμε οτι το 2021 θα ανέλθει σε 2,5 δισ βασει προυπολογισμού , τότε μένουν 1 δισ περίπου για καθε ετος για τα επόμενα χρόνια. Με εναν πρόχειρο υπολογισμό εχουμε 2,5 δισ για Ραφαλ κ οπλα, 5,5 δισ για νεες φρεγατες και εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ, δηλαδή 8 δισ. 3 με 3,5 δισ κανουν τα F35 με οπλα και υποστηριξη οποτε δεν μενει τίποτα άλλο.. Ολα δε αυτά σε μια χωρα που την κτυπά κρίση , τα ελλείματα ξεφευγουν και είμαστε υπο επιτήρηση απο ΕΕ. Σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν 2 καθοριστικές παράμετροι. Πρωτον κρατάμ μικρό καλάθι γιατί η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιεί την «διπλωματία των εξοπλσμών» σαν μεσο για πιο ευνοική σταση απο ορισμένες χώρες. Δεύτερον χωρίς οικονομική βοηθεια απ ΗΠΑ οι αμερικανική λύση δεν εχει πολλή τύχη γιατί η ΕΕ θα σφίξει τα χρηματοοικονομικά λουριά (δεν θα πληρωνουν οι ευρωπαίοι για να τρωνε οι ΗΠΑ). Για τα στρατιωτικά ζητηματα αλλοι είναι καλύτεροι, αλλα να μην ξεχνουν οτι τα οικονομικά είνα καθοριστική παράμτρος.

  1. Σωστότατος!
   Από τα 2.5 billion φέτος το 1.5bill πάει για RAFALE ,τα 200 για F16V
   και με τα υπόλοιπα όλα τα αλλα??!!!
   Εάν οι Γάλλοι ζητήσουν ανάλογη αποπληρωμή για τις φρεγάτες τότε απλά δεν βγαίνουν τα νούμερα!!

   Ο προϋπολογισμός του 21 έχει φτιαχτεί υποθέτοντας 4% ανάπτυξη
   Το πρώτο εξάμηνο πάει σίγουρα χαμένο
   Εάν τώρα οι μεταλλάξεις του COVID είναι τέτοιες που τα εμβόλια είναι μερικώς αποτελεσματικά τη κάτσαμε!!

 25. Όλη η συζήτηση για νέα πλοία ως αντικατάσταση για τις παλιές φρεγάτες έχει καταντήσει ατελείωτο κουτσομπολιό και διαμάχη ιστοσελίδων και σχολιαστών που υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη σκέψη και πλευρά(ΗΠΑ vs EE).
  Δεν λέω,συζήτηση να γίνεται(και είναι γενικά χρήσιμο),αλλά αυτό το συνεχόμενο Recycling σκέψεων και εντυπώσεων ξεφεύγει απο ένα λογικό πλαίσιο (σοβαρής) συζήτησης.όπως και οι επιθυμίες που έχουν εκφράσει μερικοί σε σχόλια και άρθρα για ενδιάμεσες λύσεις που θυμίζουν νοοτροπία που έχουν προωθήσει μερικές αλυσίδες παντοπωλείων με την πρακτική προσφορών(1+1 δώρο) που δεν μεταφέρεται σε εξοπλιστικά προγράμματα για υλικό αξίας εκατοντάδων εκατομυρίων.
  Μόνο τα Daring-Class που δεν ζήτησαν ακόμα μερικοί απο τους Άγγλους ως ενδιάμεση λύση για να »υπογράψουν« συμφωνία για Type 31 η κανένα στρατηγικό υποβρύχιο Vanguard-Class κομπλέ με Tomahawk και διηπειρωτικούς πυραύλους.

 26. @G-164g Ag-Cat
  @Romeo60
  Συμφωνώ με τις απόψεις σας

  @agnostosependytis
  Οι Γάλλοι εκτός την στρατηγική εισόδου στο Π.Ν ,θεωρώ οτι βλέπουν συνολικότερα την
  στρατηγική τους είσοδο σε φίλιες χώρες της Αν.Μεσογείου (Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΑΕ) μέσω
  εξοπλισμών και την ενδυνάμωση/ σύσταση συγκεκριμένων κατευθύνσεων στο
  διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο
  Στο χέρι τους είναι να κάνουν την υπέρβαση με εμάς ( Νέες Φρεγάτες), αρκεί να ρίξουν λίγο
  νερό στο Bordeaux τους.

 27. H ram block 2 σύμφωνα με τους Τούρκους που την τεσταραν δε πάει ούτε 14 χιλιόμετρα, ενώ ο απλός camm πάει 25 χιλρα.
  Ο essm block1 σύμφωνα με την πτώση σε μια κρίση ειλικρίνειας (σιγα μην λέγαν κακο λόγο για αμερικανικό όπλο) πάει πολύ πολύ πιο κάτω από τα 50 χιλρα που λέει η wiki.
  Άρα πόσο? 35-40?
  Τις ίδιες επιδόσεις θα έχει και ο essm block2 αφού δεν αλλάζει κινητήρα αλλά μόνο ανιχνευτή.
  Υποπτεύομαι ότι και οι εμβέλειες του SM-2, πρέπει να είναι μεγάλη παπατζα των Αμερικανών για να πουλάν τους υπερτιμημένους πυραύλους τους.
  Οι ευρωπαϊκοί πυραυλοι είναι πολυ πολυ ανώτεροι.
  Ούτε meteor ούτε mica NG έχουν αντίστοιχα σε δυνατότητες οι Αμερικανοί, και και ο aster30 κινηματικα είναι απείρως καλύτερος των SM2.
  To παραμύθι με τα ανώτερα αμερικανικά όπλα δεν το τρώμε πλέον.

  1. Ρε μπας και είσαι ο dealer των CAMM και δεν μας το λες??
   Στα έχω γράψει ένα σωρό φορες και με REFERENCES
   Ο ESSM II πάει στα 50km
   Η βελτίωση είναι λόγω βελτιώσεων στο σύστημα κατεύθυνσης
   Το παραπάνω αναφέρεται σε πληθώρα σοβαρών sites!
   Το αγαπημένο σου site όταν τους προκάλεσα δεν δώσαν ουδεμία για τον ισχυρισμό τους περί μειωμένης εμβέλειας!

   Ο ESSM έχει αγοραστεί από πληθώρα ναυτικών πρώτης κλάσης με ότι αυτό συνεπάγεται στη υποστήριξη του και για τη περιετερv εξέλιξη του!
   Ήδη συζητάνε για extended range στα 80+km
   Για το RAM BII υπάρχουν άλλες πηγες που δίνουν μεγαλύτερο βεληνεκές!!

   Πάλι δεν μας απαντάς γιατί βάζουν τους στους δικούς του εκτοξευτές και ποια πλεονεκτήματα του χάνονται εάν μπει σε άλλους!!

  2. Παραμύθι για »ανώτερα« αμερικάνικα όπλα δεν σηκώνουν ούτε οι πιο στενοί τους σύμμαχοι οι Άγγλοι που σε πολλά σημεία επιμένουν σε εγχώρια η ευρωπαϊκά συστήματα. Όπως και οι Αυστραλοί(υποβρύχια,πλοία) και οι καναδοί που είχαν επίσης σε αρκετά σημεία πάντα μια επιφύλαξη για τα αμερικάνικα προϊόντα.

   1. Τι όπλα βάζουν οι Αυστραλοί και Καναδοί στα πλοία τους??
    Και στα τωρινά αλλα και στα μελλοντικά??
    Οι Ιάπωνες ,Κορεάτες Ισπανοί Νορβηγοί Δανέζοι Ολλανδοί Γερμανοί??
    CAMM ?
    ASTER??

    1. Εξυπνάδες;
     Χωρίς τους φορείς που θα τους έβαζαν όλοι αυτοί του αμερικανικούς πυραύλους,στις τσέπες τους η στις πλάτες;
     Οι Άγγλοι μήπως έχουν περιοριστεί σε Tomahawk και Trident πυραύλους,η είναι απλά σύμπτωση το γεγονός που δεν είχαν ποτέ αμερικάνικα αντιαεροπορικά όπλα;
     Στα F-35 μήπως επέλεξαν Meteor και ASRAM η είναι και αυτό σύμπτωση.
     Στα Eurofighter μήπως χρησημοποιούν επίσης αποκλειστικά αγγλικά και ευρωπαϊκά όπλα, αισθητήρες και συστήματα αυτοπροστασίας;
     Σε περίπτωση που δεν το έχεις υπόψην.
     Οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες έχουν ιδιαίτερες σχέσεις κατοχής(Ιαπωνία) και σύνδρομο προστατευόμενου(Κορέα),και τα δυο κρατη φτιάχνουν όμως και πολλά εγχώρια συστήματα(όπου τους επιτρέπουν οι φίλοι τους οι αμερικάνοι.

     1. Γνωστά αυτά που γραφεις!
      Αλλα να απαξιώνουμε τα αμερικανικα όπλα μάλλον μας φέρνει a little bit εκτος πραγματικότητας!!

     2. Αν είναι γνωστά δεν χρειάζεται να γράψουμε περισσότερα για το θέμα. Ούτε έγινε λόγος(τουλάχιστον απο εμένα) για απαξίωση αμερικανικών όπλων,μη γινόμαστε όμως και ειδωλολάτρες που προσκυνούν ιερές αγελάδες.

  3. Είτε SM2 είτε Aster 30, θεωρώ ότι οποιαδήποτε εμβέλεια πάνω από τα 100χλμ είναι ψιλοάχρηστη στο ναυτικό, εκτός και αν είναι διασυνδεμένη με κάποιο ιπτάμενο ραντάρ.

   Σκέψου ότι έρχεται ένα Τουρκικο αεροπλάνο που να πετάει χαμηλά και να έρχεται μετωπικά προς το πλοίο.

   Λόγω της καμπυλότητας της γης και του ότι το ραντάρ είναι επί πλοίου άρα χαμηλά, το πλοίο θα δει το αεροπλάνο στην καλύτερη περίπτωση στα 80-90 χλμ από αυτό, θα εκτοξεύσει τον πύραυλο όταν το αεροπλάνο είναι στα 70 χλμ, το αεροπλάνο θα αφήσει πχ τον Atmaca στο σημείο εκείνο και θα απομακρυνθεί προς τα πίσω, και όταν περάσει τα 90 χλμ και αν πετάει χαμηλά, θα φύγει από τον εγκλωβισμό του ραντάρ.

   Άρα χωρίς καθοδήγηση από κάτι άλλο, η αποτελεσματική εμβέλεια του πυραύλου ασχέτως πραγματικής θα είναι μέχρι κάπου στα 100 χλμ αν το αεροσκάφος σηκωθεί κάπως και δεν είναι πολύ χαμηλά. Οπότε ασχέτως αν κάποιος λέει 120 ή 170, το ωφέλιμο είναι μέχρι 100 περίπου.

   Για αυτό θα θέλαμε 4 ΑΑ φρεγάτες (φανταστείτε 4 κύλους διαμέτρου 200 χλμ) ενώ αν μπορούν να πετάνε και να συνεργαστούν με τον πύραυλο και τα ιπτάμενα ραντάρ, οι κύκλοι μεγαλώνουν.

  4. Οι εμβέλειες των αντιαεροπορικών πυραύλων που δημοσιοποιούν οι κατασκευαστές έχουν πολύ σχετική σημασία. Είναι συγκρίσιμες αν προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή για παράδειγμα την mbda η οποία δίνει 20χιλ για τον vl mica , 25χιλ για τον camm , 35 χιλ για τον aster15.Ετσι μπορεί να προκύψει μια κατάταξη όσον αφορά την εμβέλεια ο aster 15 έχει μεγαλύτερη ενώ η μεγαλύτερη εμβέλεια του camm σε σχέση με τον vl mica οφείλεται μάλλον στη ψυχρή εκτόξευση. Όταν προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές έχουν παράδοξα αποτελέσματα. Έτσι ο Essm έχει 50 χιλ ενώ ο Aster 15 μόλις 35χιλ. Ο aster 15 έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τον Essm και στα 30χιλ και στα 40χιλ και στα 50χιλ.και οι διαφορές πρέπει να είναι τεράστιες στα πιο απαιτητικά σενάρια.

 28. Από γαλλικά τουιτερ, πολύ πιθανό να υπογράψουμε για γαλλικές φρεγάτες τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, επίσης για τη Δευτέρα που θα υπογράφουν τα ραφαλ, αναφέρουν ότι εκτός από μετεορ θα υπάρχουν και επιπλέον μικα σκαλπ και εξοσετ καινούργιοι εκτός αυτών που έχουμε και θα επαναπιστοποιηθουν.
  Γαλλικά ανώτερα όπλα λέμε που μας δίνουν το απόλυτο πλεονέκτημα και τα μυαλά στα κάγκελα.

  1. Οτιδήποτε αλλο ευρωπαϊκό εκτός απο Μπελχ@ρρα με Αστερ 30 θεωρείται μετριότητα.
   Η πεσκο θα φέρει αστερ 30 κ asw suite, οποτε το ίδιο πρεπει να ισχύει κ για τις 4 φρεγατες πολλαπλό ρόλου.

   Οι ολλανδικές καλες αλλα με εσσμ2 δεν αποκταμε κ κανενα ιδιαιτερο πλεονεκτημα…

   Οσο για την mmsc …συγκεκριμενα σαιτς προσπαθούν δυστηχως ακομα να της προωθήσουν…κ δικαιολογούν τα παντα.
   Κ να μην τσιμπάμε για ενδιάμεση λυση τύπου 1.φρεμμ κ 2 λαφαγεττε…σοβαρα τωρα:

   Άσχημα μας πεφτει αυτη την στιγμη, με 6 214 να ερχονται για τους μογγολους 4 Μπελ γαλλικης κ ελληνικης διαμόρφωσης με φουλλ asw suite κ εξαιρετικές δυνατότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο κ 2 αναβαθμισμενες λαφαγεττε με αστερ 15 κ κανα φαλανξ πχ απο τις Σ;

   1. Το πλεονέκτημα με τους ESSM bl.2 ειναι ότι αποκτάς σοβαρό απόθεμα πυραύλων και όχι κάτι από δείγμα από ASTER, και βέβαια RAM, που με την γαλλική πρόταση των 4 πλοίων μάλλον δύσκολο φαίνεται.

    Πραγματική ρελάνς θα έκαναν οι Γάλλοι αν τον ενσωμάτωναν στo SETIS, ESSM μαζί με το RAM και ισχυρότερους κινητήρες με 40MW.

    1. Ας μεινουμε τοτες σε οπλα που ενσωματώνουν οι Μεκο…κ οι αλλοι να προχωράνε. Με τετοιο σκεπτικο δεν παμε πουθενά.
     Η εμβελεια του αστερ ειναι τουλαχιστον 50% υψηλότερη απο του essm2, επίσης είναι κατι που δεν εχουν οι μογγολοι

     1. Η εμβελεια του aster30 ειναι 120 χιλρα συμπεριλαμβανομενων των ελιγμων.
      Οι eesm block2 (δεν αλλαζει κινητηρα σε σχεση με τον block1)ειναι 45-50 χιλρα το πολυ, (wiki)
      oi ιδιοι οι υπαλληλοι της πρεσβειας σε μια κριση ειλικρινειας παραδεχονται οτι ειναι πολυ παρακατω.
      Ti συγκρινουμε τωρα?
      Ο SM-2 λενε μεχρι 165 χιλρα. Στην ευθεια μπορει! αν κανει τους ελιγμους του aster30 δεν προκειτε να φτασει τα 120 χιλρα της εμβελειας του.

      Κοιτα εδω για τον απλο camm.

      officially capable of interceptions between 1 and 25km, although the missile reportedly travelled up to 60 km during trials

      Με αυτη τη λογικη θα μπορουσαν οι εγγλεζοι να ισχυριστουν οτι ο απλος camm παει 60χιλρα, δεν το κανουν ομως, λενε 25 χιλρα μονο που ειναι το δραστικο βεληνεκες, δεν κανουν τις παπατζες των αμερικανων.

      η ram block 2 την μετρησαν οι τουρκοι και παει 13,89 χιλιομετρα μονο και οχι 20 χιλρα.
      Οι παπατζες των αμερικανων για τις εμβελειες των τρομερων τους οπλων δεν εχουν τελειωμο.

     1. Ο ASTER 30 και ο ESSM είναι σε διαφορετικές κατηγοριες εμβέλειας και κόστους
      Προτιμάς να έχεις 16 ASTER 30 αντί 32 ESSM BII στο Αιγαίο??
      Ποσο πάει ο ASTER30? > 3-4MIL
      και ποσο ο ESSMBII? >1.5 MIL
      Πόσους ASTER30 νομίζεις πως μπορούμε να αγοράσουμε?

      Σου γράψαν άλλοι παραπάνω τους περιορισμούς για βολές σε μεγάλες εμβέλειας

      Περί υπαλληλων πρεσβείας:
      Από τη μια τους βρίζεις και από την άλλη όταν γράψαν μια κοτσάνα χωρίς να την τεκμηριώσουν περί εμβέλειας των ESSM που σε βολεύει τη αποδέχτηκες και την επαναλαμβaεις!!

      Δεν επαναλαμβάνεις όμως γιατί όλοι οι χρηστες των CAMM τους βάζουν στο δικό τους εκτοξευτή και όχι σε SYLVER η MK41!!

      Αναμένουμε απάντηση!!!!!

     2. Ram Block II range:

      https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a20358/the-navys-ship-defense-missile-just-got-deadlier/

      The new RAM Block 2 has a more powerful rocket motor and improved control surfaces, which make it faster and more maneuverable than its predecessor. Davis says the added power not only makes the RAM Block 2 faster, but also allows the missile to maintain its speed during energy-sapping high-G turns needed to intercept targets. The Block 2 has two and a half times the range of the Block 1 RAM, which has a reported effective intercept range of about 5.6 miles

      1.6*2.5*5.1= 20.6 km !!!

  1. Οι actual του Ναυτικού να δεις τι θα πάθουν!!!

   Ο ROMEO γραφει πως υπογράφουμε για γαλλικά και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ πως σκεφτόμαστε να αφήσουμε τα MMSC και να πάμε για 2 AB
   Μας βλέπω με S για αλλα 40 χρονια!!!

  2. Οι σχολιαστές μπορεί να πάθουν εγκεφαλικά, αλλά όχι λόγω κάποιου οπαδικού πάθους του τύπου ΠΑΟΚαρα αγάπη μου, αλλά άπό αγάπη για την χώρα τους και ότι υπογράφτηκε κάτι που μόλις έχασε το παιχνίδι (εκτός αν συνοδεύονται από κάτι καλό).

   Ακόμη και οι ΗΠΑ αν θέλανε εκτός από καλός σύμμαχος να είναι καλός έμπορος, έπρεπε να προτείνουν την FFGX και όχι την MMSC

  1. Μακάρι για να δικαιολογήσει και την τιμή στην οποία μας τα έδωσαν που σαν πακέτο ήταν υπερακριβό. Η ίδια η Παρλί είχε πει στην Γαλλική βουλή ότι τα αεροπλάνα θα πουληθούν λίγο πάνω από δις και το συνολικό ντηλ με όλα τα άλλα θα κυμανθεί μεταξύ 1 και 2 δις (και εμείς αισίως πήγαμε στα 2,5).

   Ή πρέπει να έχει και κάτι άλλο που δεν το ξέρουμε, ή μας βρήκαν στην αναγκη, μας βοήθησαν αλλά μας έπιασαν και τον …λο.

 29. 4 +2 3,5xxx (bellehara + 2 lafayete) mbda

  4 meko 400εκ (αμερικανοι) + οπλισμος 4xram, 16×4 essm2, 8×4 nsm) να πάρουν και αυτοί

  +7 seahawk -60R (500-600xxx σε LM) (σύνολο 25 seahawk)

  +2 επάκτιες πυροβολαρχιες NSM 250χχ (βλ Ρουμανία)

  Και όοοοολοι ευχαριστιμένοι άμα έχεις λεφτά να δώσεις!!!

 30. Το ναυτικό θα έκανε καλύτερα να μην συμπεριελάμβανε τα πλοία αυτά, δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
  Δεν θα έπρεπε επίσης να έχανε το χρόνο του άσκοπα ζητώντας ενδιάμεσες λύσεις που είναι εκτός πραγματικότητας όπως ΑΒ. Αυτό που γίνεται τώρα είναι μια κωμωδία όπου εμφανιζόμαστε να μην ξέρουμε τι θέλουμε και αντίθετα να ρωτάμε εσείς τι μας δίνεται, μαζί με το αυτοκίνητο θα μας δώσετε και ένα ψυγείο και ένα θερμός όταν πηγαίνουμε εξοχή, γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς. Είναι η απόλυτη κατρακύλα σε διαδικασίες εξοπλισμών.
  Η αεράμυνα περιοχής δεν είναι κάτι που αποτελεί καπρίτσιο του ΠΝ γιατί δυστυχώς αυτό νομίζουν και υποστηρίζουν αρκετοί, είναι απαίτηση σε όλα τα ναυτικά, το ότι η αεροπορία είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος του ναυτικού είναι γνωστό από το 2οΠΠ. Οι βόμβες και οι τορπίλες έχουν αντικατασταθεί από πυραύλους και τα πλοία πρέπει να δημιουργήσουν ένα θόλο αεράμυνας γύρω τους ο οποίος προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια του να μην είσαι ανυπεράσπιστος στόχος. Η αεράμυνα περιοχής δεν μπορεί να κλείσει το Αιγαίο, αεροπλάνα μπορούν πετώντας χαμηλά να περάσουν σχετικά κοντά από πλοία και επίσης αεροπλάνα όπως τα Μιράζ μπορούν να εκτοξεύσουν τον εξοσέτ κάτω από τον ορίζοντα του ραντάρ αλλά προσφέρει μια ασφάλεια σε ύψος να μην είσαι στόχος σε πεδίο βολής. Επίσης προσφέρει ασφάλεια σε ελικόπτερα ακόμη και σε υποβρύχια.
  Για το ΠΝ υπάρχει μόνο μια δυνατότητα να αποκτήσει τον Aster 30, είναι ο μόνος διαθέσιμος αν δεν θέλουμε να παίζουμε τις κουμπάρες όπως είπε ο πρωθυπουργός.
  Τα πολλαπλών αποστολών μπορεί να είναι μετάφραση η ειρωνεία όμως είναι ότι τα μοναδικά πολλαπλών αποστολών είναι αυτά που απορρίφθηκαν το καλοκαίρι όταν ανακοινώθηκε ότι πάμε για πολλαπλών αποστολών δηλαδή και αντιαεροπορικών και ανθυποβρυχιακών αποστολών, τα MMCS δεν είναι τίποτα από τα δύο.

  1. Ο θολος αεράμυνας 16 πυραύλους Α30 μιας γαλλικής διαμόρφωσης και δεν σε καλύπτει από την εξαπόλυση όπλων που ήδη έχει ο αντίπαλος.
   Συνεπώς αν δούμε τις προτάσεις και μετά θεωρούμε την γαλλική πρόταση την βέλτιστη.
   Επιπλέον αν ειναι για την αεράμυνα περιοχής μερικών ASTER-30 , να πληρώσουμε σημαντικά ποσά που με θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα πλοία ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε.

 31. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΙ ΕΜΒΕΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ,ΟΠΟΤΕ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΙΔΙΩ ΟΦΕΛΟΣ Η ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ….ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΟΤΙ Ο ΑSTER 30 EINAI ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ SM2,OTI O CAMM EINAI AΝΩΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ESSM II ,ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ,ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ,ΕΥΡΩΠΗ,ΡΩΣΣΙΑ,ΚΙΝΑ,ΚΛΠ…ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ…ΑΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΟΠΛΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ,ΕΙΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ….Υ.Γ.ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΧΟΥΝ 4 LCF ENV EXOYN MONO 2 M ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΕΣ,EΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΓΑΛΛΟΙ,ΜΗΝ ΑΠΟΡΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΕΛΘΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ 2 LCF ΓΙΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ,ΚΑΙ 4 SIGMA 11515,MIA ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ ΤΟ ΠΝ,ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΤΥΛΙΧΤΕΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ

  1. Αποκλειεται να μας δωσουν τις δικες τους LCF οι Ολλανδοι.
   Ωστοσο, ακουω οντως πως οι φρεγατες Sigma 11515 ειναι μια καλη λυση με λογικο κοστος. Οι Ολλανδοι εχουν παραδοση σε αυτο, ναυπηφουν καλα και αξιοπιστα πλοια με λογικες τιμες, οπως ξερουμε απο τις εξαιρετικες Standard που μας υπηρετησαν πολυ καλα επι 40 χρονια.

   Το προβλημα ειναι οτι με τους αδιαφανεις, αδεξιους και εν πολλοις υποπτους χειρισμους που κανει ο Εl Manco του Μαξίμου, ειναι αδυνατον να εχουμε εικονα. Αν ειχαν κληθει ολοι οι ενδιαφερομενοι να υποβαλλουν προτασεις με διαφανεια, ωστε να επιλεγει η βελτιστη, θα μπορουσαμε να γνωριζουμε περισσοτερα. Τετοιο μπάχαλο με τα εξοπλιστικα δεν εχει ξαναγινει.

 32. Δυστυχώς για εμάς οι Τούρκοι σκέφτηκαν έξυπνα; αφού έχουμε ανάγκη από έναν πύραυλο γιατί να μην φτιάξουμε έναν που να μπαίνει σε πλοία σε αεροπλάνα και σε ΑΑ συστήματα.

  Γιατί να μην προχωρήσουμε στην κατασκευή ΑΑ πυροβόλων για αυτοκινούμενα συστήματα αλλά να μπορούν να τοποθετηθούν σε πλοία.

  Γιατί να μην φτιάξουμε ραντάρ και συστήματα ελέγχου πυρός, θα τα χρησιμοποιήσουμε σε πλοία αλλά και στα ΑΑ συστήματα.

  Γιατί να μην φτιάξουμε δικούς μας πυραύλους εναντίων πλοίων και όχι μόνο, να μπορούν να χτυπήσουν και στόχους στην ξηρά στα δικά μας νησιά!

  Οι Τούρκοι είναι οι παράλογοι ή εμείς είμαστε οι άσχετοι;

  Τα έβαλαν κάτω και είπαν πόσα πλοία έχουμε και πόσους πυραύλους χρειαζόμαστε;
  Ο αριθμός είναι τεράστιος αν συνυπολογίσεις τα αεροσκάφη και τα ΑΑ συστήματα.
  Ναι τους συμφέρει να επενδύσουν και αυτό έκαναν!

  Τώρα εμείς τσακωνόμαστε αντί να σπάσουμε τα κεφάλια κάποιων υψηλά ιστάμενων.
  Αυτών που είχαν και κατείχαν την υψηλές θέσεις για δεκαετίες!
  Δεν έχει ποτέ απολογηθεί κανείς, δεν έχει ζητήσει συγνώμη κανείς τους!

  Γράφω για την καταστροφή της πολεμικής βιομηχανίας για χρόνια να αρχίσω να τα ξανά γράφω πρέπει.
  Να μάθετε τι έγινε και να κλάψετε και όλα αυτά τα ξέρω από πρώτο χέρι!

 33. Το άρτεμις το είχαν φέρει στο Καβούρι στην Αεροπορία το ραντάρ
  σύστημα ελέγχου πυρρός.Μια χαρά κάμερα είχε τότε για την εποχή του και το Σουηδικό είχε πολλές δυνατότητες αφού ήταν τοποθετημένο σε πλοία!

  Τους είπαν να παραγγείλετε συστήματα γιατί θα κλείσει η εταιρία.
  Τους είπαν μπορείτε να τα βάλετε επάνω στα παλιά αντιτορπιλικά
  με πυροβόλα των 76 χιλιοστών και πυραύλους Ασπίντ.

  Τους είπαν πολλά τους είπαν τι έκαναν;
  Γιατί παρήγγειλαν ΑΑ συστήματα για την Αεροπορία;
  Γιατί παρήγγειλαν SELENIA ραντάρ για τα πυροβόλα των 76 χιλιοστών για τα FRAM;

  Γιατί είχαν έναν τεχνικό ξένο στο Καβούρι και κοίταγε τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής με την κάμερα που και αυτή δήθεν είχε πρόβλημα!
  Άστα φίλοι μου ξέρω περισσότερα από ότι γράφω.
  Τι δουλειά είχε να πάει εκεί το σύστημα ελέγχου πυρρός μα στο Καβούρι;

  Όλοι είπαν ότι το σύστημα είχε απόδοση κατώτερη του αναμενομένου. Στη συνέχεια ζήτησαν κάποια εκατομμύρια δραχμές για περαιτέρω ανάπτυξη. Όμως το υπουργείο δεν είχε κάνει budget για το συνολικό κόστος ανάπτυξης (μα τι έκπληξη), οπότε η κυβέρνηση έβαλε την αεροπορία να τα αγοράσει ως έχουν για να μην χαθεί η αρχική επένδυση των πυροβόλων!

  Το μπάχαλο σε όλο της το μεγαλείο άλλοι δούλευαν για να συνδέσουν τους πυραύλους, άλλοι για να συνδέσουν τα πυροβόλα, άλλοι για την κάμερα που δεν ήταν η ίδια αλλά ξέρετε οι μίζες. Το υπουργείο ανάπτυξης και το υπουργείο άμυνας δεν έδινε κονδύλια. Οι τεχνικοί δούλευαν απλήρωτοι ( οι ξένοι) οι έλληνες είχαν σκέψεις να βάλουν επάνω πυραύλους AIM-9 L! Ένα μπάχαλο χωρίς τελειωμό και το χειρότερο κάποιος πήρε τα κονδύλια
  που είχαν γραφτεί για το σύστημα και τα μετέφερε αλλού με το έτσι θέλω!

  Ναι με το έτσι θέλω αυτά έκαναν τότε και μετά οι υπουργοί άρπαζαν τα κονδύλια και έπαιρναν ακόμα και τρένα!
  Σαν αυτά που πήραν για την σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου- Τρίπολης -Καλαμάτας που δεν χωρούσαν να μπουν στης σήραγγες και ποτέ μα ποτέ δεν πήγε κανείς στην φυλακή!
  Η λύση ήταν μια να καταργήσουν την σιδηροδρομική γραμμή αφού πρώτα είχαν πληρώσει για να την εξυγχρονίσουν.

  1. Να συνεχίσω να γελάσατε και να κλάψετε; Για τα ηλεκτρικά τρένα του
   προαστιακού σιδηροδρόμου που αγοράστηκαν 15 χρόνια πριν
   ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση του δικτύου από υπουργό για της μίζες!
   Και αυτά τα άρπαξαν από άλλα κονδύλια.

   Το αποκορύφωμα της ιδίας εποχής ήταν όταν κατάφερε ο Μπένος ο δήμαρχος της Καλαμάτας
   να πάρει επιδότηση για τον δρόμο Τρίπολη-Καλαμάτα από την ΕΟΚ.
   Πήρε τα χρήματα το αγαπητό μας κράτος και έφτιαξε τον δρόμο Κορίνθου- Τριπόλεως με μια
   μόνο σήραγγα στο Αρτεμίσιο αυτή που είχε ξεκινήσει να φτιάχνει η Χούντα.

   Αυτά σας τα βάζω για να καταλάβετε και να μάθετε τι γινόταν και τι γίνετε στην Ελλάδα!
   Τώρα δεν γίνονται γιατί υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος εκτός και αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.

   Να συνεχίσω να γράφω για τα 50 εκατομμύρια που κατάφεραν και δόθηκαν σε ιδιωτική εταιρία,
   αυτή που έφτιαξε τον εκτοξευτή με σύστημα ελέγχου πυρρός με 4 πυραύλους AIM-9 L.
   Να μάθετε τι έκαναν οι από πάνω για να σταματήσουν την εξέλιξη και την διασύνδεση με το Αρτεμις.
   Είπαν στους επάνω μεγάλους της αεροπορίας να φωνάζουν πως δεν θα δώσουν τους πυραύλους
   από το απόθεμα της αεροπορίας! Δεν μπορούσαν να παραγγείλουν πυραύλους τότε θυμήθηκαν
   πως δεν είχαν χρήματα, ούτε FMS!

   1. Απ΄όσο θυμάμαι στο Αρτεμίσιο η πρώτη σήραγγα βάρεσε fail επί πρωθυπουργίας Κων/νου Μητσοτάκη. Ότι κατάφερε ο Ευπαλίνος στη Σάμο στο 500πΧ δεν το κατάφεραν στην Ελλάδα του 2000 παρά κάτι ψιλά μΧ, χαχα

    Δεν ξέρω πώς υπάρχει περίπτωση ένας δήμαρχος Καλαμάτας να τρέξει ένα πρότζεκτ Κορίνθου-Τριπόλεως.

    Μήπως εννοείς τη σήραγγα στο Χαϊδάρι-Ελευσίνα;

    1. Έκανε αίτηση για χρηματοδότηση τότε γινόταν για τον συγκεκριμένο δρόμο.
     Δεν θα έφτιαχνε αυτός τον δρόμο αλλά το κράτος.

  1. ’Aμα είναι χωρίς CAMMτο πλοίο δεν μας κάνει
   Κόβετε!!!
   X a x a x a xa xa xa xa

   Από τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ ξεκίνησε this time
   Κατά πασα πιθανότητα σανός once again για να δείξουν πως κάνουν κάτι!

 34. Επι των παρατηρησεων του @Mitch

  Η αεράμυνα περιοχής δεν είναι κάτι που αποτελεί καπρίτσιο του ΠΝ γιατί δυστυχώς αυτό νομίζουν και υποστηρίζουν αρκετοί, είναι απαιτηση σε ολα τα Ναυτικά.
  Λαθος. Για παραδειγμα, η Αιγυπτος και το Ισραηλ δεν εχουν τετοια πλοια. Στεκομαι ιδιαιτερα στην Αιγυπτο, η οποια αγορασε εγκαιρως οικονομικα, αλλα πολυ καλα πλοια γενικης χρησης (4 Gowind 2500 και 6 Α200) και εφτιαξε πολυ δυνατο Ναυτικο με λογικα λεφτα, την ωρα που εμεις βαυκαλιζόμαστε με πλοια αεραμυνας περιοχης εκτος των οικονομικων δυματοτητων της χωρας.

  Oι βόμβες και οι τορπίλες έχουν αντικατασταθεί από πυραύλους και τα πλοία πρέπει να δημιουργήσουν ένα θόλο αεράμυνας γύρω τους ο οποίος προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια του να μην είσαι ανυπεράσπιστος στόχος.
  Και οι φρεγατες (ακομα και οι μεγαλες κορβετες) γενικης χρησης το κανουν αυτο, απλα ο θολος εχει μικροτερο μεγεθος. Μια καλη τετοια φρεγατα παιρνει ενδεικτικα RAM και ESSM βεληνεκους 45 km, ή αντιστοιχο γαλλικο οπλισμο. Και ειναι 60 % φθηνοτερες απο τα πλοια αεραμυνας περιοχης, αρα μπορουν να αποκτηθουν σε επαρκεις αριθμους.
  Και επισης οι τορπιλλες δεν εχουν αντικατασταθει απο πυραυλους.

  Η αεράμυνα περιοχής δεν μπορεί να κλείσει το Αιγαίο, αεροπλάνα μπορούν πετώντας χαμηλά να περάσουν σχετικά κοντά από πλοία και επίσης αεροπλάνα όπως τα Μιράζ μπορούν να εκτοξεύσουν τον εξοσέτ κάτω από τον ορίζοντα του ραντάρ αλλά προσφέρει μια ασφάλεια σε ύψος να μην είσαι στόχος σε πεδίο βολής.
  Ακριβως γι αυτο δεν πρεπει να επενδυσουμε σε τετοια πανακριβα πλοια. Οι Τουρκοι φυσικα τα ξερουν αυτα, και ειτε θα προσεγγισουν πετωντας σε χαμηλο υψος, ειτε θα εκτοξευσουν AGM-84 SLAM απο μεγαλο υψος, και αποσταση 200-250 km, εκτος του φακελλου εμπλοκης του Aster 30.
  Αυτο που θα κλεισει τον ουρανο στο Αιγαιο δεν ειναι 2 πανακριβα πλοια αεραμυνας περοοχης, αλλα μια πολυστρωματικη, δικτυοκεντρικη, δθασυνδεδεμενη αεραμυνα, διεσοαρμενη στο Αιγαιο, και φυσικα η Αεροπορια. Οι βασικες υποδομες για αυτο υπαρχουν ηδη. Στο σημειο αυτο να προσθεσω οτι μια κωλομπελχαρα κστιζει οσο ολες μαζι οι συστοιχιες Patriot της χωρας.

  Οποιος εχει μελετησει τα Φώλκλαντς ξερει. Οι Βρεττανοι παρεταξαν 5 συγχρονα αντιτορπιλλικα αεραμυνας περιοχης κλασεως Sheffield, και εχασαν τα 3 απο αεροπορικα πληγματα, εκ των οποιων τα 2 απο βομβες ελευθερας πτωσεως! Οι Αργεντίνοι εχασαν την αεροναυτικη μαχη, διοτι απετυχαν να πληξουν τα πραγματικα πλοια αεραμυνας περιοχης των Βρεττανων: Τα αεροπλανοφορα.

  Και τι ειναι τελικα ενα πλοιο αεραμυνας περιοχης; Μια πλωτη συστοιχια Patriot ή SAMP-T. Που ειναι ομως πολυ ακριβοτερη, και πολυ πιο ευαλωτη, διοτι τα παντα ειναι στριμωγμενα σε ενα χωρο 180×30 m, και ξεχωριζει σαν τη μυγα μες στο γαλα στη θαλασσα, εν αντιθεσει με μια χερσαια συστοιχια που μπορει να κρυφτει και να σκορπισει σε ενα βουνο ή ενα δασος, και ακομα και να βαλλει με εικονα απο παρακειμενα συνδεδεμενα radar, ενω η ιδια τηρει ηλεκτρομαγνητικη σιγη.
  Θελετε πλοια αεραμυνας περιοχης στο Αιγαιο; Τα εχετε ηδη, και ειναι και αβυθιστα. Λεγονται «νησια». Γεμιστε τα με συγρονους ΑΑ πυραυλους, και τελειωσατε.

  YΓ: Τα ανωτερω δεν ειναι φυσικα συνηγορια υπερ των αχρηστων και πανακριβων ΜΜSC που προωθειωο δθεφυαρμενος Εl Manco του Μαξίμου. Οι λυσεις που χρειαζεται το ελληνικο Ναυτικο υπαρχουν στην ευρωπαϊκη αγορα.

  1. το ότι αναγκάστηκες να αναφερθείς στη Αίγυπτο και το Ισραήλ ενισχύει αυτό που γράφω,
   για τις τορπίλες που ρίχνανε τα αεροπλάνα αναφέρομαι,
   η αναφορά στα Φώλκλαντς επίσης ενισχύει αυτό που αναφέρω για τον αεροπορικό κίνδυνο, αν η αργεντίνικη αεροπορία είχε περισσότερους από 5 εξοσέτ το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό απέναντι σε ένα ναυτικό που ήταν προετοιμασμένο κυρίως για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά υποβρύχια και θεωρούσε ότι το νάτο θα είχε απόλυτη αεροπορική υπεροχή.
   οι χερσαίες συστοιχίες είναι εύκολο να εντοπιστούν και με ακρίβεια από τους δορυφόρους και δεν μπορούν πουθενά να κρυφτούν αν και είναι κινητές δεν κινούνται συνέχεια σε αντίθεση με τα πλοία που κινούνται συνέχεια. Επειδή τα νησιά είναι αβύθιστα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταστραφεί ότι υπάρχει πάνω σε ένα νησί, πως τότε θα μετακινήσεις από ένα νησί σε ένα άλλο για να αντικαταστήσεις αυτό που καταστράφηκε το θεώρημα του δικτύου άμυνας είναι καταστροφικό όπως οποιαδήποτε αμυντική θεώρηση που δεν έχει τη δυνατότητα κίνησης και ελιγμού, τα δίκτυα ξηλώνονται πόντο πόντο ενώ σε κάθε δεδομένη στιγμή οι δυνάμεις σου παραμένουν αχρησιμοποίητες περιμένοντας την επόμενη επιθετική κίνηση. Από τις πολιτικές επιστήμες μέχρι την στρατιωτική σκέψη ο δρόμος είναι μακρύς.

  2. εχεις δικιο , με τα 5 δισ των φρεγατών μπορεί να κλείσει μια πολυστρωματικη, δικτυοκεντρικη, διασυνδεδεμενη αεραμυνα για πολλες δεκαετιες στο Αιγαιο και ανατολικότερα …
   προτεραιοτητα στην αεραμυνα των νησιων στο πυροβολικο και στην αεροπορια (συμπεριλαμβανομενης και της αεροποριας στρατου και της αεροποριας ναυτικου)

 35. Αγαπητοι φιλοι το αφηγημα με τις MMSC και το τεραστιο ναυπηγικο εργο των ναυπηγιων του Σκαραμαγκα με τον πακτωλο χρηματων (του 1ενος εκατομυριου-κλαιω!!!) ..της ΟΝΕΧ..ελαβε τελος

  Ωστοσο τα MMSC θα ερθουν στην Ελλαδα …καποια στιγμη εντος της επομενης διετιας μεσω αλλης οδου γιατι οι Ουσαιοι ειναι εξυπνοι και δεν εχουν σκοπο να συντηρουν πλοια για να κυνηγανε τσικανικες συμμοριες στο κολπο του Μεξικου και την Καραιβικη.

  Ο δρομος αυτος ειναι η καινουρια συμφωνια μεταξυ Ελλαδας και ΗΠΑ για την ανανεωση της Αμυντικης συνεργασιας για την επομενη 10ετια.

  Τα MMSC θα ειναι το μεταβατικο σημειο ωστε καποια στιγμη στο μελλον να παρουμε AB που κι αυτα δεν προκειται να συντηρηθουν απο τους Ουσαιους στον κυκλο ζωης τους οντας σκραπ βασει των οικονομοτεχνικων μελετων του αμερικανικου πολεμικου Ναυτικου.

  Ακουγεται σαν καλη εξελιξη αλλα στην ουσια ειναι τελειως λανθασμενη γιατι το κοστος των MMSC θα απορροφησει η καλυτερα θα εξαλειψει την δωρεαν βοηθεια των 2δις ανα ετος που σκοπευουν οι Ουσαιοι να μας προσφερουν για την επομενη πενταετια.

  Οι αναγκες μας για καλο και αξιομαχο στρατιωτικο υλικο ειναι τεραστιες και ακομη και αυτα τα 4 δις θα τα στερησουμε απο αλλα Οπλα κυριως τον ΣΞ ο οποιος με αυτα θα μπορουσε να εκσυγχρονισει τα ΤΟΜΑ σε πρωτη φαση και τα MLRS σε δευτερη.

  Ας το εχουμε υποψη μας αυτο το σεναριο γιατι μας διδεται μια εξαιρετικη ευκαιρια για πρωτη φορα να παρουμε πραγματικα κατι σημαντικο ως προστιθεμενη αξια απο τους Ουσαιους χωρις περιορισμους (οπως στο παρελθον με τη συμφωνια 7 προς 10) και να ενισχυσουμε ουσιαστικα τις Ενοπλες δυναμεις μας.

  Θα ειναι πραγματικα κριμα να πεταξουμε αυτη την ευκαιρια στασκουπιδια τωρα που οι Ουσαιοι ειναι στα σχοινια στη Μεσογειο και οι γεωπολιτικες εξελιξεις μας ευνοουν.

 36. Αν διανοηθώ ότι αυτό που γράφει η πτώση και η καθημερινή είναι ότι ζητάμε 2 καινούργια ABurke (4-4.5 δις ευρώ με όλα μέσα?) και ενδιάμεση λύση περνουμε 4 LCS αλουμινοτρατες από τις έτοιμες Lcs 5-23 τις κατεχοξην προβληματικες που δεν έχουν ούτε αντιπλοικους (τώρα. βάζουν nsm) ούτε καν έναν essm για aaw μόνο Ram και helfire και 57αρι και όλα τα προβλήματα που κουβαλάν και μας τα χρεώνουν μια αυτά 1-1μιση δις να πάμε στα 5μιση δις, τότε η καταστροφή του ΠΝ θα είναι απόλυτη.

  1. @Romeo60
   Πράγματι. Και τα λειτουργικά κόστη θα είναι τέτοια που δεν θα φτιάξουμε ποτέ στόλο. Θα μείνουμε με ό,τι AB μας παραχωρούν οι Αμερικάνοι εις τον αιώνα του αιώνος. Που σημαίνει και πλήρη ολοκληρωτική εξάρτηση.

  2. Μη πιστεύετε ότι λέει/γράφει ο κάθε πικραμένος και πεινασμένος δημοσιογραφίσκος που έχει ανάγκη απο φράγκα για πληρωμένες μπουρδολογίες που προσφέρει ως υπηρεσίες σε εκείνους που πληρώνουν.
   Η Τουρκία ανέλαβε φέτος την διοίκηση στην VJTF του ΝΑΤΟ,αυτό σημαίνει ότι ακόμα και να υπήρχαν τα χρήματα οι ΗΠΑ δεν θα έδιναν Α/Τ με όλα τα σχετικά σε χώρα που έχει φασαρία με την Τουρκία για να μην αυξηθουν οι εντάσεις.

 37. Προσοχή μακροσκελές σχόλιο!

  Τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένας πραγματικά αχταρμάς διαρροών και πληροφοριών για το θέμα των νέων φρεγατών.

  Άλλωστε το επίπεδο της Ελληνικής δημοσιογραφίας (λέμε τώρα) ήταν πάντα χαμηλό ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να «μεταφέρουν» δελτία τύπου της κυβέρνησης για διαρροές παρουσιάζοντάς τα ως άποψη και άρθρα.

  Παρόλα αυτά ως καλοπροαίρετος θα προσπαθήσω να πω τη γνώμη μου με βάση αυτές τις διαρροές.

  Στην Καθημερινή ο Νέδος γράφει πως η Ελλάδα ενδιαφέρετε και πιθανώς να ζητήσει καινούργια Arleigh Burke στη θέση των MMSC.

  Να ξεκαθαρίσω πως η MMSC δεν κάλυπτε σε καμία περίπτωση τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

  Τυχόν επιλογή της θα ήταν πολύ μεγάλο πισωγύρισμα του ΠΝ και εγκληματική πράξη με δόλο κατά την άποψη μου.

  Όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα το παιχνίδι των νέων φρεγατών θα παιχθεί ανάμεσα στην Αμερική και τη Γαλλία και για λόγους γεωπολιτικής επιρροής εκτός των άλλων.

  Ας δούμε λοιπόν τις ενδεχόμενες επιλογές σύμφωνα με τη δική μου άποψη και παίρνοντας ως δεδομένο τον προυπολογισμό του ΠΝ ύψους 5,5 δις ευρώ.

  Αμερικάνικη επιλογή:

  Τα 5,5 δις ευρώ αντιστοιχούν σε 6,6 δις δολάρια.

  Με 5,5 δις δολάρια αγοράζεις δύο καινούργια Arleigh Burke τα οποία υπολογίζω σε 4-4,5 δις δολάρια συνολικά με όλα μέσα όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Περισσεύουν στην καλύτερη περίπτωση 2,6 δις δολάρια και στη χειρότερη 2,1 δις.

  Με αυτά τα χρήματα είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη εκσυγχρονίζεις τις τέσσερις Meko είτε πιέζεις ο εκσυγχρονισμός να γίνει στα πλαίσια των αντισταθμιστικών μιας και τα ΑΒ θα κατασκευαστούν σε Αμερικάνικα ναυπηγεία για να μην χαθεί χρόνος.

  Σε μια τέτοια περίπτωση και έχοντας ως κάβα τα 2,6-2,1 δις δολάρια μπορούν να δοθούν μέρος των χρημάτων για την προκαταβολή για 2+2 FFGX με την προυπόθεση το πρόγραμμα (ειδικά στην περίπτωση της Ελληνικής παραγγελίας) να τρέξει ποιο γρήγορα και η πρώτη φρεγάτα FFGX να παραδοθεί το 2024.

  Εν ανάγκη για να κερδίσουμε χρόνο οι προδιαγραφές των FFGX (στη δική μας περίπτωση) να είναι ποιο light και να μην περιλαμβάνει τις εξωτικές προδιαγραφές του USN όπως όπλα λέιζερ κτλ. είτε απλός να υπάρχει πρόβλεψη σε δεύτερο χρόνο.

  Βασική προυπόθεση όλων τα δύο καινούργια Arleigh Burke να παραδοθούν με το σύνολο των οπλικών τους συστημάτων και όπλων.

  Σίγουρα δεν περιμένουμε τους tomahawk αλλά τους SM-2 (στις νεότερες εκδόσεις) τους ESSM2 και πιθανώς μικρές ποσότητες SM-3 και SM-6 στην περίπτωση που το Πολεμικό Ναυτικό μπει στο συνολικό σχεδιασμό της Αμερικάνικης πολιτικής γεωπολιτικά όπως π.χ στην αντιβαλλιστική άμυνα κτλ.

  Στη χειρότερη περίπτωση με αποδέσμευση μόνο με τους SM-2 και τους ESSM2 μας υπερκαλύπτει.

  Ειδικά στην περίπτωση που ισχύουν οι πληροφορίες (σύμφωνα με τις διαρροές) για οικονομική βοήθεια στα πρότυπα του Ισραήλ και τις Αιγύπτου, ακόμα και αν πρόκειται για ένα κονδύλι 1,5 δις δολάρια κατά έτος σε μια τέτοια περίπτωση η Αμερικάνικη λύση είναι μονόδρομος κατά τη γνώμη μου.

  Τυχόν οικονομική βοήθεια στα πρότυπα του Ισραήλ και της Αιγύπτου (λόγω και της νέας συμφωνίας για Σούδα και βάσεις σε ολόκληρη την επικράτεια) ακόμα και στην περίπτωση μιας βοήθειας 1,5 δις δολάρια κατά έτος αυτόματα θα μπορούσαμε με αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτήσουμε την αγορά ενός ακόμα καινούργιου Arleigh Burke και την αγορά επιπλέον FFGX.

  Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την ισχύ πυρός που έχουν τα Arleigh Burke.

  Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να δοθεί στη Γαλλία μια συμπληρωματική παραγγελία για άλλη μια μοίρα Rafale (22 μαχητικά) με τα 12 μεταχειρισμένα και 10 καινούργια.

  Έτσι θα συμπληρώσουμε δύο πλήρεις μοίρες 40 Rafale συνολικά.

  Το κόστος θα είναι πιστεύω σχετικώς μειωμένο γιατί τα χρήματα για υποδομές, εκπαίδευση, βιβλιογραφία κτλ. θα έχουν ήδη πληρωθεί και επενδυθεί από την πρώτη αγορά.

  Εξάλλου είναι αντιοικονομικό και χωρίς λογική να επενδύσεις εκατοντάδες εκατ. σε υποδομές μόνο για 18 μαχητικά νέου τύπου.

  Θα έλεγα πως ήδη στην Αμερικάνικη πρεσβεία θα πρέπει να σταλεί το αίτημα για την αγορά δύο καινούργιων Arleigh Burke και με ποιες προυποθέσεις ενώ ταυτόχρονα να συνδυαστεί και να συνδεθεί με τις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια των Αμερικανών στα πρότυπα όπως είπα και παραπάνω του Ισραήλ και τις Αιγύπτου.

  Με αυτόν τον τρόπο θα βολιδοσκοπήσουμε και τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στην Αμερική όπου αν είναι θετική προχωράμε αν πάλι είναι αρνητική κοιτάμε αλλού για να μην χάνεται χρόνος.

  Προσωπικά θα προτιμούσα +22 μαχητικά Rafale από τη Γαλλία (12 μεταχειρισμένα συν 10 καινούργια) και στην περίπτωση που οι Αμερικάνοι είναι θετικοί δύο καινούργια Arleigh Burke συν FFGX.

  Ειδικά στην περίπτωση που οι διαρροές έχουν βάσει και υπάρξει οικονομική βοήθεια από τους Αμερικανούς (στα πλαίσια της νέας συμφωνίας) τότε μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα ακόμα καινούργιο Arleigh Burke (συνολικά δηλαδή τρία) όπως επίσης και επιπλέον φρεγάτες FFGX.

  Θεωρώ πως τυχόν συμφωνία για οικονομική βοήθεια (στα πρότυπα Ισραήλ-Αιγύπτου) θα πρέπει να περιλαμβάνει και παραχωρήσεις πλεονασματικών όπλων με χαμηλό κόστος ή συμβολικό ώστε να ενισχυθούν σχετικά άμεσα και άλλοι κλάδοι όπως ο ΕΣ με Abrams, MLRS, M-109 A6 από τα πλεονάσματα και πιθανών Black Hawk και φυσικά τροχαίο υλικό κτλ.

  Τα πλεονασματικά υλικά στην Αμερική είναι πολλά ακόμα και ατομικού εξοπλισμού και εμείς εδώ έχουμε κράνη και εξαρτήσεις εποχής Βιετνάμ.

  Αν δεν παίζει το παραπάνω σενάριο με τα καινούργια Arleigh Burke και την οικονομική βοήθεια και δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατευθυνόμενες διαρροές με δόλο ώστε απλός οι Αμερικάνοι να κερδίσουν χρόνο μιας και η αρχική τους πρόταση (MMSC) έχει αρνητικές εντυπώσεις και μιας και δεν υπάρχει η ενδιάμεση των υποτιθέμενων ΑΒ, τότε να δούμε τη Γαλλική περίπτωση στο θέμα των νέων φρεγατών.

  Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν όλες αυτές οι πληροφορίες που διαβάζουμε κατά καιρούς για τις «ακριβές» Belharra αλλά θεωρώ πως οι Γάλλοι θα πρέπει να κατεβάσουν πολύ δελεαστική πρόταση για τις νέες φρεγάτες συν την ενδιάμεση λύση.

  Η Belharra όσο τεχνολογικά υψηλά και αν βρίσκεται δεν δικαιολογείται το κόστος που διαβάζουμε κατά καιρούς αν φυσικά ισχύουν όλα αυτά.

  Η Belharra έχει λίγο μεγαλύτερο εκτόπισμα από τη Lafayette ενώ στο μήκος είναι μικρότερη (Lafa 125 m και Belharra 122 ).

  Η πρόταση τους (σύμφωνα πάντα με τις διαρροές) για 4 νέες φρεγάτες από τις οποίες οι δύο Γαλλικής διαμόρφωσης (FDI) και οι άλλες δύο Ελληνική διαμόρφωσης νομίζω πως είναι λάθος.

  Από τη στιγμή που θα πληρωθούν οι αλλαγές του θέλει το ΠΝ στις Ελληνικής διαμόρφωσης ποιος είναι ο λόγος οι άλλες δύο να είναι Γαλλικής διαμόρφωσης;

  Όσον αφορά το κόστος και την ενδιάμεση.

  Θεωρώ πως για το εκτόπισμα της, η Ελληνικής διαμόρφωσης Belharra (32 κελιά, 24 Aster-30 πιστοποίηση camm er σε τετράδες 32 πυραύλους, ένα RAM πίσω, ECM και 76αρι Strales μπροστά, χωρίς scalp-naval) θα έπρεπε να κοστίζει μάξιμουμ 750-800 εκατ. ανά πλοίο.

  Σε μια τέτοια περίπτωση 4Χ750 = 3 δις ευρώ συν ένα δις ευρώ όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 4 δις.

  Ενδιάμεση λύση δύο FREMM με συνολικό κόστος (όπλα, υποδομές υποστήριξη κτλ.) ένα δις ευρώ.

  Σύνολο 5 δις.

  Και εκσυγχρονισμό των Mekoι με τα υπόλοιπα 500 εκατ.

  Εναλλακτικά.

  Τέσσερις Belharra HN με κόστος 4Χ750 = 3 δις συν ένα δις όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 4 δις.

  Και ενδιάμεση μια FREDA συνολικού κόστους ενός δις μαζί με όπλα, υποδομές, υποστήριξη.

  Σύνολο 5 δις.

  Και με τα υπόλοιπα 500 εκατ. ο εκσυγχρονισμός των Meko να γίνει ως αντιστάθμισμα (λόγω του μεγάλου συμβολαίου) και τα 500 εκατ. να πάνε στην αγορά των δύο μη εκσυγχρονισμένων Lafayette όπου με 500 εκατ. θα γίνουν πραγματικά αστακοί από κάθε άποψη.

  Ναι μεν στην πρώτη περίπτωση η Γαλλία θα πρέπει να αποχωριστεί δύο FREMM και στη δεύτερη περίπτωση μια FREDA και δύο Lafayette αλλά μπαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 40 χρόνια.

  Το θέμα δεν είναι τι βολεύει μόνο τη Γαλλία αλλά τι βολεύει και τον πελάτη προκειμένου να κερδίσει ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο.

  Το Πολεμικό Ναυτικό δεν είναι τυχαίος πελάτης ούτε και η Ελλάδα μια ασήμαντη χώρα.

  Τυχόν επιλογή των Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό θα δώσει τεράστια ώθηση στην πολεμική βιομηχανία της Γαλλίας με τυχόν και άλλες εξαγωγικές επιτυχίες ενώ θα κερδίσουν το Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 40 χρόνια.

  Σε μια συμφωνία δίνω παίρνω είναι όλα και τον πρώτο λόγο έχει πάντα ο πελάτης που πληρώνει και θα πρέπει οι απαιτήσεις του να ικανοποιηθούν και με το παραπάνω.

  Οπότε αν οι Γάλλοι θέλουν να κερδίσουν ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο θα πρέπει να έρθουν με μια άκρως δελεαστική πρόταση την οποία δεν θα μπορείς να αρνηθείς.

  Θεωρώ πως οι Γάλλοι έχουν πλεονέκτημα λόγω και των πολύ καλώς σχέσεων που έχουμε διαχρονικά (όπως και τώρα) αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

  Θα πρέπει να έρθουν με πολύ δελεαστική πρόταση και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

  Υ.Σ Να καλωσορίσω και το συνονόματο Μιχάλη με το προφίλ.

  1. Διόρθωση

   Με 5,5 δις δολάρια αγοράζεις δύο καινούργια Arleigh Burke τα οποία υπολογίζω σε 4-4,5 δις δολάρια συνολικά με όλα μέσα όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

   Με 6,6 δις δολάρια

   1. H διαθεση 4 δισ. $$ (3.4 δισ. ευρω) για αγορα δυο καινουριων μεγαλων αμερικανικων αντιτορπιλλικων θα ηταν τεραστιο λαθος. Τα λεφτα αυτα αγοραζουν το λιγοτερο 5 ολοκαινουρια υποβρυχια ΑΙΡ πληρως οπλισμενα, ή 25-30 επιπλεον Ραφαλ με πληρη οπλισμο, ή μπορουν να δημιουργησουν ενα πανισχυρο IV Σωμα στη Θρακη.

    Η εμμονη μας σε πλοια τεραστιου μεγθους και κοστους συνιστα στρατηγικη μυωπια.

  2. Μιχάλη, αν είναι να πάρουμε καλό υλικό το συζητάμε και γενικά πολύ καλά το περιγράφεις. Αν είναι όμως να γίνει αυτό που περιγράφει ο paradox δηλαδή μέσω μιας αναγκαστικής οικονομικής συνδρομής λόγω των βάσεων οι ΗΠΑ να ξεφορτώσουν την σαβούρα τους, τότε εκεί υπάρχει πρόβλημα.

  3. Οι φρεγάτες τύπου S μπορούν να ταξιδεύουν με7,8,9 Μποφώρ γιατί διαθέτουν stabilizer.Τα πλοία που διαθέτουν υδροπροωθητες μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά ναι η οχι.Παρτε παράδειγμα από τα πλοία που κάνουν τις διαδρομές προς τα νησιά μας και από εκεί θα βγάλετε πολλά συμπεράσματα

 38. Συμπέρασμα.
  όπως έγραψε νομίζω και ο φίλος paradox στα πλαίσια της νέας αμυντικάς συμφωνίας που ζητάμε 2-3 δις$ το χρόνο αλλά το πολύ 1 δις$ το χρόνο να πάρουμε και λιγότερο, στα πλαίσια αυτά λοιπόν τις γνήσιες αλουμινοτρατες τις LCS που υπηρετούν ήδη στο Usn δεν τις γλυτώνουμε με τιποτα δυστυχώς.
  Η χωματερή του Usn θα γίνουμε.
  Είδα ένα γνωστό από Πειραιά πέρυσι που δουλεύει σε λαντζα/ρυμουλκο.
  Πολυ δύσκολα βγαίνουν τα έξοδα μου είπε τουλάχιστον τώρα με τις αλουμινοτρατες θα εχουν οι δουλειά οι άνθρωποι.

  1. Αυτό με τα λεφτά της αμυντικής συμφωνίας μένει να διευκρινιστεί αν αυτό το ποσό θα είναι απλά FMS/F δηλαδή η όλη βοήθεια θα είναι ότι θα εγκρίνουν να πάρουμε δάνεια για αγορά οπλικών από τις ΗΠΑ αλλά θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω, ή αν θα είναι δωρεάν βοήθεια όπως έγινε παλιά ή όπως γίνεται με Αίγυπτο και Ισραήλ

 39. Όπως είχε πει αστειευόμενος κάποιος συναναγνώστης (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος είναι γιατί κατέχει το tr registered), το μόνο που έμεινε είναι να ζητήσουμε για ενδιάμεση λύση από τις ΗΠΑ, είναι το Zumwalt.

  Φυσικό ο κίνδυνος θα ήταν να μας πουν ναι και μετά δεν θα ξέραμε τι να το κάνουμε… 🙂

  Οι αγορές μας πρέπει να είναι έξυπνες με πλοία με ικανότητες που θέλουμε και με φτηνή τιμή για να περισσέψουν λεφτά να αγοραστούν από το ΠΝ άλλα πράγματα καθώς το ΠΝ δεν θα ξαναβρει λεφτά για σημαντικές αγορές για καμιά 20ετία, άρα να σκεφτεί και κανα υποβρύχιο κτλ.

  Εγώ θα έλεγα να το πάρει όποιος με 2-3 δις δώσει 4 καλά καινούργια πλοία, και με τα υπόλοιπα που περισσεύουν να δώσει καμιά ενδιάμεση λύση αστέρι.

  -Γαλλία Μπελάρα συν FREDA (το αστέρι)
  -Ολλανδία (θα έμπαινα στην νέα φρεγάτα τους) και LCF
  -ΗΠΑ (FFGX, δυστυχώς ένα κομμάτι λιγότερο λόγω κόστους) και ΑΒ

  Αν με 4 δις τα καλύψουν, με το 1 δις που θα περισσέψει παραγγέλνουν και 2 υποβρύχια

 40. Αν μπορούν να αποκωδικοποιηθούν οι διαρροές και ο πόλεμος νεύρων που κάνει η μία πλευρά έναντι της άλλης συμπεραίνω το εξής:
  Φαίνεται ότι η Γαλλία τελικά προσφέρει 1 καινούρια αντιαεροπορική Φρεμμ και αναγκαστικά βγαίνουν οι λαγοί της άλλης πλευράς και μιλάνε για 2 ΑΒ.
  Εδώ το παιχνίδι είναι σαφές: το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι το ΠΝ είναι στη «δούλεψη» των ΗΠΑ οπότε αν θέλουν οι Γάλλοι να το αλώσουν θα πρέπει να πληρώσουν και το ανάλογο τίμημα. Δηλαδή μια δεύτερη Φρεμμ + τις Μπελάρες σε ρόλους γενικών καθηκόντων.

  Ίδωμεν.

  1. Ο El Manco του Μαξιμου βαζει επιτηδες το ΠΝ να ζητα πραγματα που οι Γαλλοι δεν θα μπορεσουν ποτε να δωσουν. Δεν υπαρχει περιπτωση το γαλλικο ναυτικο να μας αφησει την «Αλσατία» και τη «Λωραίνη», και να τιναξει στον αερα τον σχεδιασμο του.

   Εξαλλου τα Ηλύσια Πεδία δεν ασχολουνται πια μαζί του.

   1. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ζητάμε από ΗΠΑ πράγματα που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να μας δώσουν για να κάψουμε την υποψηφιότητα. Μία λέμε MMSC αλλά με ΑΒ ενδιάμεση, μετά ζητάμε F35 και άμεσα μάλιστα γιατί βιαζόμαστε, τώρα θέλουμε καινούρια ΑΒ, σε λίγο θα ζητάμε Tomahawk κτλ. Θέατρο παίζουμε για να κερδίσουμε χρόνο, είναι φανερό.

    Δεν υπάρχει περίπτωση κατά τη γνώμη μου να μην πάρουμε FDI HN (και σωστά). Δεν δαπάνησε τσάμπα το ΠΝ τόσο χρόνο να φέρει τις FDI στα μέτρα του.

    Οι υπόλοιπες λύσεις δεν έχουν κανένα απολύτως γεωπολιτικό ενδιαφέρον (όποιος υποτιμά αυτή την παράμετρο κάνει μεγάλο λάθος) ενώ επιχειρησιακά δεν υπερτερούν από τη Belhara. Σιγά μην δώσουμε λεφτά σε Αγγλία ή Γερμανία (δεν έχω επίσης πεισθεί ότι έχουν κατεβάσει επίσημη ολοκληρωμένη πρόταση). Όσο για την Ολλανδία συμπαθητική πρόταση αλλά θα την φάει η Γαλλία.

 41. Διαβαζα σημερα κ για 6+4 κορβετες καπου…αν παμε για 2 ολοκαίνουργια ΑΒ Με φουλλ οπλοσμο, θα έπρεπε επίσης να παμε να αγοράσουμε 2 gowind 3100 ωστε να φύγουνε κ οι 3 μη αναβαθμισμένες Σ, κ να έχουμε οροφη τις 14 φρεγάτες.

  Οσο για τους γαλλους, μην υπερβάλλουμε κ εμεις αν θελουμε φρεντα σαν ενδιάμεση λυση. 1 φρεμμ κ 1 λαφαγεττε θα ηταν πολυ δυνατη κ ισως εφικτη λυση, αλλιως ευχαρίστως 2 εκσυγχρονισμένες λαφαγεττε για να κάνουμε κ οικονομία κ να εχιυμε σχετικά νεα πλοια.

  Επισης 2 Μπελχ@ρρα γαλλικης διαμόρφωσης έχουν το πλεονέκτημα οτι δεν θελουνε περισσότερο χρόνο να παραδοθουν. Με ενα 76αρι στραλες κ 16 αστερ30 ειναι μια χαρα, απλα σκεφτείτε τι εχουμε τωρα κ οτι οι τουρκοι δεν ειναι ούτε αμερικη ούτε Ρωσία. Επίσης αν οι ελληνικες Μπελχ@ρρα εχουν 24 αστερ 30 κ 8 σκαλπ, μιλαμε για 4 φρεγατες με 80 αστερ 30 που όπως κ να το κανουμε δεν το λες κ ασχημο, κ 16 σκαλπ ναβαλ (αν κ θα προτιμουσα να εχει η καθε μια 32 αστερ 30), αλλα πιστεύω εχει τους λόγους του το ΠΝ να ζηταει σκαλπ ναβαλ. Μην ξεχναμε κ τους 8 εξοσετ μπλκ3 που θα φερει επίσης η καθε μια.

  Μακαρι να γίνει το Θαυμα κ να γλυτώσουμε τις τρατες κ να παμε για τις Μπελ…

  1. Οι κορβετες πρέπει να υπολογίζονται μόνο ως αντικατάστατριες ΤΠΚ. Δεν έχουν τη δυνατότητα μακροχρόνιας παραμονής σε αποστολή και το κόστος τους με φουλ όπλα φτάνει αυτό φρεγάτας.

   Καλύτερα μεγάλο πλοίο 3500-4000τν με οπλισμό SuperVita παρά μικρό 2000-2500τν με οπλισμό φρεγάτας. Γιατί το πρώτο μπορεί να είναι παρών σε όλα τα θέατρα και εκσυγχρονιζεται ενώ το δεύτερο είναι περιορισμένης επιχειρησιακης αξίας και δυνατοτήτων εκσυγχρονισμου.

   1. Μια κορβετα Gowind 2500 των 2500 τονων εχει το 75 % του κοστους μιας φρεγατας Α200 των 3800 τονων.
    Η διαφορα στην αυτονομια δεν ειναι πολυ μεγαλη, αφου και η διαφορα στο εκτοπισμα δεν ειναι πολυ μεγαλη. Και σε καθε περιπτωση το Αιγαιο ειναι μια κλειστη ελληνικη θαλασσα και ο ανεφοδιασμος ειναι ευκολη υποθεση.

    Το θεατρο που βασικα μας ενδιαφερει ειναι το Αιγαιο. Στην Ανατολικη Μεσογειο θα κανουμε παιχνιδι με υποβρυχια και Αεροπορια, οχι με φρεγατες. Αυτο που λεω ειναι οτι χρειαζομαστε ενα μειγμα σαν της Αιγυπτου, η οποια πηρε 4 κορβετες Gowind 2500 και 6 φρεγατες Α200. Οι κορβετες μπορουν να ελθουν γρηγορα, οι φρεγατες θα αργησουν.

    Δεν εχω αντιρρηση να παρουμε οικονομικες φρεγατες γενικης χρησης των 3500-4000 τονων, και τιμη της ταξης των 500.000.000 σαν και αυτες που εχουμε. Τετοια πλοια μπορει να μας δωσει πχ η ολλανδικη Damen. Eκει που εχω καθετη διαφωνια ειναι σε πανακριβες φρεγατες του 1 δισ.

    Εγω λεω το εξης απλο: Καθε πλοιο με μεγεθος μεγαλυτερο απο ΤΠΚ που διαθετει το Ναυτικο, πρεπει να εχει νς πρωτη και κυρια αποστολη τον ανθυποβρυχιακο πολεμο. Και χρειαζομαστε αρκετα πλοια ASW. Εφ΄ οσον μια Gowind 2500 ειναι οικονομικη, εχει επαρκεστατο ανθυποβρυχιακο εξοπλισμο, και επαρκη σημειακη αεραμυνα, τοτε μας κανει.

 42. Καλησπερα σε ολους.

  Το παιχνιδι με τα MMSC μετα τις απανωτες εξελιξεις αλλα και την δημοσιοτητα που πηρε το θεμα εχει τελειωσει και η εξελιξη αυτη εχει ενοχλησει τους υποστηρικτες των Αμερικανικων πλοιων αλλα και οπουδηποτε αναλογης ικανοτητας συστηματος.

  Ενα καλο της οικονομικης κρισης και των σκανδαλων ειναι οτι η παλαιοτερη αγνοια που επικρατουσε με το θεμα των εξοπλισμων και επετρεπε σε «ντιλερ» αναλογων προτασεων να παρουσιαζουν,να προωθουν και τελικα να πανηγυριζουν για την επιλογη των ακαταλληλων προιοντων τους περασε ανεπιστρεπτη.Σημερα πολλοι περισσοτεροι ασχολουνται με το θεμα και ακομα και αν δεν εχουν «επαφη» με το «αθλημα» φροντιζουν τουλαχιστον να ενημερωνονται περισσοτερο και να μην καταπινουν αμασητη οποια προπαγανδα τους σερβιρεται με το αναλογο περιτυλιγμα.

  Παρολλα αυτα οι κακες συνηθειες κοβονται δυσκολα.Το αρθρο του Νεδου στην καθημερινη δεν ειναι τυχαιο.Ειναι ουσιαστικα η τελευταια προσπαθεια προωθησης της LCS(οχι MMSC αλλα του πολυ χειροτερου Αμερικανικου υποδειγματος) στο Π.Ν.Αγορα καινουργιων Α.Β(αφου μεταχειρα δεν αποδεσμευονται) με ταυτοχρονη ενδιαμεση λυση τα τελειως ανικανα LCS τα οποια το USN κοιταζει πως να ξεφορτωθει για να εξοικονομησει κονδυλια για τα FFGX.Ειδικα αν η λυση με το κιβωτιο χρειαζεται κοπη του σκαφους(πολυ πιθανον) τοτε ολη κλαση ειναι αδυνατον να διορθωθει και πιθανον να οδηγηθει προωρα στα διαλυτηρια.

  Πετυχημενη συνταγη αφου πολλοι θα «μεινουν» στην αγορα των Α.Β και δεν θα δουν την φακα.Με ενα σμπαρο δυο τριγωνια.Και παρουσιαζεται το Π.Ν να αγοραζει ενα πραγματικα πολυ ισχυρο πλοιο και η L.M θα βαλει χερι στο ναυτικο οδηγοντας το να πληρωνει «κερατιατικα» σε FOS και «αντιμετωπιση» προβληματων για τα πολλα χρονια που θα αναγκαστει να διατηρει σε υπηρεσια τα LCS.Σκαφη που η πιθανη μαζικη τους αποσυρση απο το USN θα παρουσιαστει εδω σαν ευκαιρια ανανεωσης του στολου εξ ολοκληρου.

  Οποτε απαιτειται και εδω προσοχη.Ηδη πολλοι σχολιαστες σε αλλα ιστολογια σχεδον εχουν ανοιξει σαμπανιες.

  Κλεινοντας.

  Η Ολλανδικη προταση ειναι απο οικονομικης αποψης πολυ δυνατη.Επιχειρησιακα ειναι σαφως πολυ ανωτερη απο τα MMSC και ανωτερη απο τις μεχρι στιγμης γνωστες Γαλλικες.Στο ιδιο επιπεδο μαλλον κινειται και η Αγγλικη αλλα εχει γεωπολιτικα μειονεκτηματα.Η Γερμανικη δυσκολα θα προωθηθει παρα το γεγονος οτι η Α200 ειναι τιμιο πλοιο λογω της γενικοτερης Γερμανικης στασης και της «αναταραχης» που θα προκαλεσει στην Ελληνικη κοινη γνωμη.

  Προσωπικα νομιζω οτι παρα τις επιθυμιες πολλων οι Γαλλοι θα χασουν το παιχνιδι.Ουτε η Bel που προσφερουν ικανοποιει τις αναγκες,ουτε εχουν καλη ενδιαμεση λυση,ουτε η τιμη που ζητανε ειναι ανταγωνιστικη.Νομιζω πως τελικα το Π.Ν θα παρει αυτο που ηθελε απο την αρχη.Ολλανδικο σκαρι με διαμορφωση δικη του.Και ακριβως λογω της καλητερης τιμης και μεγαλητερο αριθμο μοναδων.

  Οι Ολλανδοι ηρθαν παρα πολυ καλα διαβασμενοι.

  1. Σε ποια Ολλανδική πρόταση αναφέρεσαι ακριβώς??

   Σε αυτή που παρουσίασε το dr:
   https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-oi-ollandoi-katethes/

   SIGMA10514: 105M l,
   η σε αυτή που παρουσιασε το site του ιστορικού περιοδικού?

   SIGMA 11515: 120M ,4000TN
   Διότι αναφέρονται σε διαφορετικά πλοία!

   μαλιστα η 10514 λόγω μικρού χρόνου ναυπήγησης αναφέρεται ως πιθανή ενδιάμεση λύση για τις 11515!

   Υπάρχουν πολλά κενά για το τι ακριβώς προτείνεται και πως διαμορφώνεται η τιμή

   Σε σημείο που αμφιβάλλω εάν πράγματι έχει γίνει σοβαρή πρόταση από τους Ολλανδούς και όχι κάποιες παρουσιάσεις που τις διέρρευσαν ως προτάσεις για να δείξουν πως γίνετε ανταγννιστικος διαολογος!!

   Το παιχνίδι θα παιχθεί μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ αφού κάνουμε εξωτερική πολιτκή μέσω εξοπλισμών

 43. Τα Τικο, γράφετε δεν τα θέλει το ΠΝ για «σωρεία λόγων».

  Δεδομένης της επιθυμίας του ΠΝ όμως για ΑΒ αφού έχει σταλεί επίσημο αίτημα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι απο αυτούς τους λόγους που το ΠΝ δεν θέλει τα Τικο ισχύουν ή έστω έχουν λογική.

  Τα ΑΒ έχουν ίδιες απαιτήσεις για πληρώματα, δεν μπορούν να δέσουν στη Σαλαμίνα, έχουν επίσης πολλά κελιά για να γεμίσουμε (συμφορά που μας βρήκε!) και καίνε επίσης πολύ καύσιμο.

  Ναι τα ΑΒ είναι πιο καινούργια άρα και πιο αξιόπιστα και μεγαλύτερο περιθώριο ζωής αλλά θα έχουν και πολλαπλάσιο κόστος απόκτησης και χωρίς τη δυνατότητα απόκτησης επιπλέον σκαφών για πηγή ανταλλακτικών.

  Η Πτήση έγραψε ότι το ΠΝ ενδιαφέρεται για καινούργια ΑΒ ισχυριζονενη ότι αυτό έγραψε ο Νεδος. Μπορεί να έχει άλλες πληροφορίες πάντως το δημοσίευμα που διάβασα δεν έλεγε κάτι τέτοιο.

  Έστω ότι ισχύει.

  Ποιος ο λόγος να πάμε σε πανάκριβα πλοία τωρινής γενιάς όταν η επόμενη γενιά είναι προ των πυλών;

  Δεν είναι λογικότερη η απόκτηση μεταχ παλιών πλοίων ΑΜΕΣΑ και η επένδυση στην επόμενη γενιά αυτή των FFGx;

  Αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν γνωρίζω που κάνει τα Τικο απορριπτέα ας με ενημερώσει κάποιος. Απλά σχολιάζω επειδή θεωρώ ότι είναι παράλογη η εμμονή με τα ΑΒ και η απόλυτη απόρριψη των Τικο.

  Ενδεχομένως βέβαια η στάση απέναντι στα Τικο να είναι μέρος της στρατηγικής για παραχώρηση ΑΒ. Σίγουρα δεν έχουμε όλη την εικόνα. Απο την υπάρχουσα εικόνα όμως υπάρχουν σίγουρα λογικά κενά.

  1. Για τα TICOs τα έχουμε συζητήσει κοίταξε τα προηγούμενα σχόλια
   Τα πλοία είναι μεγάλης ηλικίας με μεγάλες απαιτήσεις συντηρήσεις επισκευών και πληρώματος
   Για να συνεχίσουν να δουλεύουν για καμια δεκαετία θέλουν πολλά λεφτά
   Βάλε και το τεράστιο κόστος του οπλοστασίου τους
   Για έρθουν επιχειρησιακά σε μας για τα παραπάνω βάλε τουλάχιστον 2 χρονια και κάνα δισεκατομμύριο για δυο πλοία το ελάχιστα! Συν επιπλέον έξοδα για υποδομές υποστήριξη
   ΜΟΝΟ ενδιάμεση λύση δεν θα είναι
   Εάν τα πάρουμε τώρα με αναμονή το FFGx για την επομενη δεκαετία ίσως
   Αλλα με 2 πλοία δεν σώζεται ο στόλος
   Και βεβαια ξεχνάμε γαλλικά όπλα και πλοία εάν πάμε προς TICOs/SM2!!

 44. Πολύ άγαρμπο και αγενές απέναντι στη Γαλλίδα υπουργό ΜΙΑ ημέρα πριν την άφιξη της (και στον ΥΠΕΘΑ & επιτελείς), το άρθρο της Καθημερινής (δια του Νέδου) με τίτλο «Τη Δευτέρα οι υπογραφές για τα 18 «Ραφάλ»»

  Όλο το άρθρο υποτίθεται αφορά την έλευση της Παρλί για την υπογραφή των συμβολαίων αλλά στο τέλος μας πετάει το:
  » Η Αθήνα επιθυμεί τις «Αρλεϊ Μπερκ» και συζητείται η πιθανότητα κατάθεσης πρότασης για την αγορά του συγκεκριμένου αντιτορπιλικού στη θέση των MMSC».

  Δεν κράτησαν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, που θεωρούνται δεδομένα για μια υποτίθεται σοβαρή εφημερίδα, ας το έβγαζαν μια μέρα μετά αν ήταν πραγματική πληροφορία/διαρροή.

  Κατά την άποψή μου, είναι εξόφθαλμο ότι δεν πρόκειται για διαρροές ή πληροφορίες, άλλα για υπαγόρευση της τελευταίας παραγράφου του κειμένου από το αμερικανικό λόμπι μια ήμερα πριν την άφιξη της Παρλί για την δημιουργία αρνητικού κλίματος.

  Εκτέθηκαν πολύ άσχημα!

  1. Πληρωμένες πένες υπάρχουν παντού,και το παραλήρημα του άσχετου με αυτά τα θέματα αρθρογράφου είναι προφανώς άλλη μια πληρωμένη επικοινωνιακή μπουρδολογία απο φυλλάδα που λειτουργεί προφανώς όπως συντάκτης της ως φερέφωνο.

 45. Ξέρω έναν πολύ καλό ειδικό γιατρό στο αιγινητειο, ίσως μπορεί να τους βοηθήσει τους ανθρώπους και να σταματήσει την πτώση της διαύγειας του πνεύματος τους.
  Τώρα μας γράφουν ότι δεν έχει σημασία που δεν αποσύρουν ABurke οι ουσαιοι μέχρι το 2029, εμείς θα αγοράσουμε 3 μεταχειρισμένα και 1 καινούργιο Burke, γιατί είμαστε μάγκες και ξέρουμε να διαπραγματευομαστε.

 46. Η Πτωση και Ψεμματα πραγματικα ειναι εξαιρετικα ευρυματικη!!!!

  Για να δικαιολογησει την διατηρηση της στο payroll ειναι ικανη για ολα!!
  Ειναι πραγματικα τραγικοι προσπαθωντας να κοροιδεψουν τον κοσμο με φαντασιωσεις και ευφερηματα μονο και μονο για να διατηρησιυν στην εοικαιροτητατα μια υποψηφιοτητα η οποια ειναι καμμενη απο τοης ιδιους του; δημιουργου;ς.

  Σε λιγο θα ακουσουμε για Tomahawk, SM2 & SM3! (γιατι οχι?) ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ και οιος ξερει τι αλλο….

  Αιδως Αργειοι….

  1. Αν τα πληρώσουν οι ίδιοι που τα διαφημίζουν όλα αυτά απο την τσέπη τους ευχαρίστως να τα παραγγείλουν και ας μη θέλουν να τα μοιραστούν με τους υπόλοιπους.

 47. Αλλη μια φτηνη , κατα την ταπεινη μου αποψη, προσπαθεια να αποδομηθει η οποια γαλλικη προταση. Εντελως τυχαια το δημοσιευμα ”σκαει” 1 μερα πριν την επισκεψη της Γαλλιδας ΥΠΑΜ. Εκτος αν συνιστα ενα μεσο πιεσης στη γαλλικη πλευρα. Λες κ αυτοι, βεβαια, ειναι τπτ χαιβανια κ δεν ξερουν οτι τα ΑΒ ειναι περα απο το μποι μας, με βαση τουλαχιστον, τα κοστολογια που εχουν αναφερει πολλοι φιλοι εδω μεσα. Εν γενει μια αστεια επικοινωνιακη προσπαθεια, οπου το τι εξυπηρετει θα φανει προσεχως

 48. Όσο πλησιάζει η ώρα της τελικής προσφοράς των Γάλλων, τόσο τα φερέφωνα
  θα μεταδίδουν ρελάνς των Αμερικάνων.

  Τώρα είναι τα καινούργια ΑΒ, αλλά το τελευταίο χαρτί μόλις καεί και αυτό είναι
  άλλο : παραχώρηση αεροπλανοφόρου, μάλλον του Νίμιτς, με ενδιάμεση λύση
  4 LCS, 4 ρυμουλκά (για ευνόητους λόγους) , 4 Βυθοκόρους καθώς και ΜΕΚΟ update.

  Στο update των ΜΕΚΟ το κύριο μέλημα θα είναι η αλλαγή των κινητήρων σε Υδροπροωθητήρες ,
  για να επιτευχθεί ομοιοτυπία και υποστήριξη (πρέπει να υπάρξει προαίρεση για +4 ρυμουλκά για ευνόητους
  επιχειρησιακούς λόγους).

  Οι Βυθοκόροι θα είναι χρήσιμοι, γιατί θα είναι διασκορπισμένες στα νησιά έτσι ώστε να δια-
  μορφώσουν κατάλληλα τα λιμάνια για τον ελλιμενισμό του Αεροπλανοφόρου, όταν αυτό με
  το καλό έρθει και κάνει επίδειξη σημαίας στο Αιγαίο.

  Επίσης πηγές του άρθρου θα σημειώνουν, ότι πακέτο με τις LCS θα σταλεί ικανό απόθεμα
  πυραύλων Penguin και Sea Sparrow και Harpoon ( Game changer που κλειδώνουν το Αιγαίο) για τα υπόλοιπα
  σκάφη επιφανείας που αναγκαστικά θα διατηρήσουμε εως το 2050, λόγω απορρόφησης των πόρων.

  Τέλος, επειδή εμείς δεν ζητάμε SLAM ER, παρότι αυτοί μας τον δίνουν, θα μας δώσουν δωρεάν
  μεγάλες ποσότητες Maverick, για να φωτογραφίζονται φορτωμένα F-16 στα Shelters και οι γείτονες
  να τρέμουν με το κλείδωμα του Αιγαίου (δεύτερο κλείδωμα)

 49. Η Φλορλάνς σήμερα θα φερει προταση. 4 Mπελχαρες γαλλικης διαμορφωσης, 4 δισ. ευρω. Οπωσδηποτε η προταση ειναι πολυ καλυτερη απο τα αποτυχημενα πλοια της Λοκχηντ, αλλα και παλι ειναι μια ποκυ κακη λυση για το Ναυτικο.
  Τι χρειαζεται το Ναυτικο; Η καλυτερη λυση για το Ναυτικο ειναι η φρεγατα Α200. Καλη, οικονομικη ελαφρα φρεγατα, με τιμη της ταξης των 500.000.000, πληρη ανθυποβρυχιακο εξοπλισμο, επαρκη αριθμο βληματων ΕSSM ή αντιστοιχο, καλο αντιπυραυκικο συστημα. Ενα τετοιο οικονομικο πλοιο μπορει να αποκτηθει σε επαρκεις αριθμους με λογικο κοστος.
  Και επειδη για πολιτικους λογους δεν ενδείκνυται η αγορα γερμανικου πλοιου, πρεπει να ζητησουμε απο ενα φημισμενο ευρωπαϊκο ναυπηγειο ενα πλοιο αναλογο της Α200. Εφ’ οσον οι Γαλλοι επιμενουν να προσφερουν πλοια του 1 δισ., πρεπει να ζητησουμε προταση απο τους Ολλανδούς. Ουσιαστικα χρειαζομαστε εναν σχεδιαστικο απογονο των αξιοπιστων φρεγατων Standard που ηδη εχουμε.

  1. Δηλαδή πλοίο με 16 μονο ASTER χωρίς RAM-CIWS-ECM!!
   στο 1 bllion??
   Μας δουλέουν?

   Ένα MMSC με 8cell MK41 = 32 ESSM BII και RAM μάλλον έχει περισσότερες ελπίδες επιβίωσης σε αεροπορική επίθεση κορεσμού!!

    1. Με αυτές τις διαμορφώσεις μπορεί να αντιμετωπίσει περισσοτερους αεροπορικούς στόχους από ότι μια γαλλική [email protected]!

     Λαβέ υπόψη πως αποκλείεται να έχεις μονο ASTER30 λόγω περιορισμών ελαχισtου βεληνεκούς
     Συνοψίζοντας:
     Που πας ρε Καραμήτρο χωρίς CIWS/RAMστο Αιγαίο???

   1. Συνελθε @CK
    Kανενα πλοιο δεν επιβιωνει σε αεροπορικη επιθεση κορεσμου, πολλω δε μαλλον τα αλουμινένια σαπάκια της μαμας Λοκχηντ.
    Μεταξυ αλλων η προτεινομενη διαμορφωση ΜΜSC εχει μια βασικη ελλειψη: Καταρτια με πανια και κουπια, για να κινουμε το πλοιο καθε φορα που θα χαλαει το προωστηριο σκευος. (σχεδον σε καθε ταξειδι απο οτι μαθαινω). Εκτος αν ο Θείος Σαμ μας δωσει ως bonus και ισαριθμα ρυμουλκά να τις σερνουν.

    Τωρα για το αντιπυραυλικο της Μπελχαρα εχεις δικιο. Δε γινεται να βαζουμε RAM στις TΠΚ Super Vita και να μην εχει αντιπυραυλικη αμυνα μια φρεγατα του 1 δισ. ευρω. Η Φλορανς λεει θα υπαρχει προβλεψη να μπει αργοτερα, αλκα δεν πειθει. Οι Μπελχαρες δεν ειναι για εμας, οπως δεν ειναι για εμας φρεγατες του 1 δισ. γενικως, και προπαντος τα αποτυχημενα αλουμινένια σαπάκια του Θείου Σαμ.

 50. Αν οι Ολλανδοι μπορουν να μας φτιαξουν πλοιο αναλογων προδιαγραφων και κοστους με τις γερμανικες Α200, η λυση ειναι απλη.

  1. Ελαφρα αναβαθμιση των ΜΕΚΟ (150 εκ.)
  2. Δυο μεταχειρισμενες Karel Doorman (500 εκ.)
  3. 4-6 νεες φρεγατες (2-3 δισ.)

  Συνολο 2.65-3.65 δισ., οροφη 10-12 ανανεωμενες κυριες μοναδες.
  Ετσι θα περισσεψουν λεφτα για πολλες αλλες αναγκες.
  Νομιζω οτι αυτο ειναι μακραν το πλεον ορθολογικο σεναριο.

  1. Οι Karel Doorman έχουν 250 εκ. και οι δύο. Το πρόβλημά τους όμως είναι ότι δεν είναι διαθέσιμες άμεσα – εκεί χωλαίνει μόνο η ολλανδική πρόταση και αυτή θα είναι και η δικαιολογία για να την απορρίψουν…

   1. Ποια είναι η Ολλανδική πρόταση??
    Έχουμε δυο διαφορετικά πλοία όπως εξηγώ παραπάνω
    Επιπλέον το πλοίο δεν έχει επιλεγει από το Ναυτικό της κατασκευάστριας εταιρίας η από άλλο ΝΑΤΟΪΚΌ
    Για αυτό πρέπει να απορριφθεί!
    Εφόσον δεν έχει κατασκευαστεί έχει υψηλό ρίσκο και εφόσον δεν έχει επιλεγει από άλλο ναυτικό σημαίνει πως θα είμαστε ο μοναδικός χρηστης με ότι αυτό συνεπάγεται στο life cycle cost!!

    1. @CK
     Φοβουμαι οτι αυτο θα ισχυει μαλλον για τα αλουμινένια σαπάκια της «μαμάς». Ακουω οτι το USN θελει να τα στειλει στο διαλυτηριο, και μονοι χρηστες θα μεινουμε εμεις και οι φελλάχοι του βαδιλείου των Σαούντ.

     Υποθετω οτι οι Ολλανδοι θα μας προσφερουν κατι που ειτε θα βασιζεται σε αυτην που σχεδιαζουν για το δικο τους Ναυτικο. Οι. Standard παντως ηταν αριστα πλοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *