Επ’ ευκαιρία της είδησης, που προέκυψε κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDEX 2019», ότι δηλαδή η αμερικανική Raytheon παρέδωσε, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βλήματα RAM (Rolling Airframe Missile), της νεότερης και πλέον προηγμένης έκδοσης Block.2 (RIM-116C), εξετάζουμε την προοπτική αναβάθμισης των δύο (2) ικανότερων αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) που είναι τα ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) και τα RAM αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στην είδηση, που αποτέλεσε την αφορμή για το παρόν άρθρο, τα βλήματα της έκδοσης Block.2 προορίζονται για τον εξοπλισμό δύο (2) περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης του προγράμματος «Arialah», και έξι (6) κορβετών κλάσης «Baynunah» των ΗΑΕ. Σημειωτέων, ότι οι κορβέτες κλάσης «Baynunah» ήδη εξοπλίζονται με την έκδοση Block.1 (RIM-116B), όμοια με τα συστημάτων των ελληνικών Super Vita, ωστόσο το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ έκρινε αναγκαία την μετάβαση στην έκδοση Block.2 για επιχειρησιακούς λόγους, κάτι που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να εξετάσει και το ΠΝ.

Ο λόγος είναι οι αναβαθμίσεις που ενσωματώνουν τα βλήματα της έκδοσης Block.2, σε σχέση με αυτά της έκδοσης Block.2. Συγκεκριμένα τα βλήματα της έκδοσης Block.2 παρουσιάζουν καλύτερα πτητικά χαρακτηριστικά, ενώ ενσωματώνουν νέους βελτιωμένους αισθητήρες, οι οποίοι διευρύνουν το φάκελο εμπλοκής του συστήματος τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης πιο ευέλικτων, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης ταχύτερων στόχων, δηλαδή βλημάτων κατά πλοίων και όχι μόνο.

Τα βλήματα της έκδοσης Block.1 ενσωματώνουν διπλό σύστημα καθοδήγησης (παθητικών ραδιοσυχνοτήτων και υπέρυθρων) με δυνατότητα εγκλωβισμού του στόχου μετά την εκτόξευση (Lock-on-After-Launch). Η έκδοση Block.2 έρχεται να διευρύνει το φάκελο εμπλοκής του βλήματος υιοθετώντας έναν μεγαλύτερο κινητήρα διπλής ώσης (Dual-Thrust) και ανεξάρτητο σύστημα ενεργοποίησης τεσσάρων πτερυγίων canard. Οι δύο αυτές προσθήκες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς του Block.2 κατά 50% και την αύξηση της ευελιξίας του βλήματος κατά τρείς (3) φορές. Επίσης ενσωματώνει βελτιωμένο παθητικό αισθητήρα ραδιοσυχνοτήτων και σύστημα αυτόματου πιλότου, ενώ έχουν υιοθετηθεί νέα υπό-συστήματα για τον υπέρυθρο αισθητήρα, στη θέση όσων έχουν πάψει να υποστηρίζονται.

Είναι θετικό ότι η μετάβαση από τα βλήματα Block.1 στα Block.2 δεν απαιτεί τροποποιήσεις στους εκτοξευτές Mk.49 Mod.2 (11 θέσεων) και Mk.49 Mod.3 (21 θέσεων), κάτι που καθιστά την μετάβαση από τα βλήματα Block.1 στα Block.2 μια εύκολη και οικονομική υπόθεση. Υπενθυμίζουμε ότι τα βλήματα της έκδοσης Block.2 βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, από τον Μάιο του 2015. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρόγραμμα κάθε βλήμα της έκδοσης Block.2 κοστίζει $ 770.000, συμπεριλαμβανομένου και του συναφούς εξοπλισμού υποστήριξης. Συνεπώς το κόστος προμήθειας 105 βλημάτων Block.2 για τις πέντε (5) ελληνικές Super Vita (21 βλήματα ανά σκάφος), θα ήταν της τάξεως των $ 81 εκατομμυρίων.

Ως γνωστό το ΠΝ διατηρεί σε υπηρεσία συστήματα RAM στις Super Vita, δηλαδή σε πλοία που κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο. Όχι γιατί έχουν πυροβόλα και βλήματα κατά πλοίων. Τέτοια συστήματα έχουν και τα τουρκικά πλοία. Τη διαφορά κάνουν οι Super Vita με τα RAM, δηλαδή στην εγγύς αντιαεροπορική άμυνα, εκεί που τα τουρκικά πλοία (εκτός των MilGem που διαθέτουν RAM, κανένα τουρκικό ΤΠΚ δεν διαθέτει RAM), βασίζονται σε συμβατικά και ξεπερασμένα συστήματα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας. Με άλλα λόγια, τα Super Vita μπορούν να εκτοξεύσουν ίδιο όγκο πυρός με τις τουρκικές ΤΠΚ, αλλά μπορούν να αμυνθούν καλύτερα και πολύ πιο αποτελεσματικά από τις τουρκικές.

Τα RAM του ΠΝ έχουν μέγιστη εμβέλεια 10 χιλιόμετρα, η οποία ξεπερνά την εμβέλεια του Phalanx κατά 5,3 φορές. Στην έκδοση Block.2 η μέγιστη εμβέλεια έχει αυξηθεί στα 15 χιλιόμετρα. Η μεγάλη εμβέλεια επιτρέπει στο RAM την ταυτόχρονη αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών, δηλαδή μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού. Επιπλέον το RAM δεν έχει νεκρούς τομείς και μπορεί να αναχαιτίσει επερχόμενο βλήμα σε ολόκληρο το τόξο των 360ο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αναπτύχθηκε για τα αντικαταστήσει τα συμβατικά συστήματα CIWS (Close-In Weapon System), τα οποία είναι ξεπερασμένα και έχουν τρία (3) σημαντικά μειονεκτήματα: (α) Είναι συστήματα αυτοπροστασίας του πλοίου-φορέα και δεν έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν άλλες ναυτικές μονάδες, σε αντίθεση με τα RAM που μπορούν, λόγω μεγαλύτερου μέγιστου βεληνεκούς (β) Έχουν νεκρούς τομείς βολής λόγω των υπερκατασκευών του σκάφους-φορέα με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εγκατάσταση και δεύτερου συστήματος για ολόπλευρη κάλυψη και (γ) Είναι αδύνατη η ταυτόχρονη εμπλοκή δύο (2) στόχων, άρα τα πλοία-φορείς είναι εκτεθειμένα σε επιθέσεις κορεσμού.

Ο συνδυασμός Super Vita, RAM και MM-40 Block.3 Exocet, παράλληλα με τη γεωγραφία του Αιγαίου, καθιστά τα ταχέα σκάφη ιδανικό όπλο για το Αιγαίο, καθώς το μικρό τους μέγεθος και η μεγάλη τους ταχύτητα επιτρέπει την έγκαιρη διασπορά και την άμεση λήψη θέσεων απόκρυψης, άρα επιτρέπει την απόκτηση του τακτικού πλεονεκτήματος. Και εδώ εισέρχεται η παράμετρος «γεωγραφία του Αιγαίου»: Το Αιγαίο έχει περίπου 6.000 νησίδες και βραχονησίδες, δηλαδή πάρα πολλά σημεία απόκρυψης σε εξαιρετικά απόκρημνα σημεία, τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν, άρα έχουν μεγάλο βαθμό ασφάλειας. Μια καλά αγκιστρωμένη Super Vita, σε έναν κολπίσκο και με τη χρήση διχτυών κάλυψης-απόκρυψης IR, γίνεται ένα με το περιβάλλον και δεν μπορεί εύκολα να εντοπιστεί.

Φυσικά, αυτό το πλεονέκτημα του ΠΝ δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Τουρκία, η οποία αναπτύσσει το πρόγραμμα «Μακρύς Ορίζοντας» («Uzun Ufuk»), το οποίο αποβλέπει στην ανάπτυξη επάκτιων ραντάρ, υπέρυθρες αισθητήρων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για τον έλεγχο του Αιγαίου και τον έγκαιρο εντοπισμό των κινήσεων του ΠΝ, σε συνδυασμό με τη χρήση μη-επανδρωμένων συστημάτων (UAV) για τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών, σε πραγματικό χρόνο, πάντα με στόχο τη γνώση επί των κινήσεων του ΠΝ.

Στην κατηγορία των συστημάτων ESSM, ανάλογης σημασίας είναι το σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης της έκδοσης Block.2 του βλήματος RIM-162. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα ESSM συμμετέχουν η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ήδη, το 2018, πραγματοποιήθηκαν δύο (2) επιτυχημένες δοκιμαστικές βολές. Στην πρώτη δοκιμάστηκε η κρίσιμη συνθήκη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος κατεύθυνσης του βλήματος εν πτήση, ενώ στη δεύτερη το βλήμα αναχαίτισε εναέριο στόχο BQM-74E.

Στην έκδοση Block.2 το βλήμα ενσωματώνει διπλό σύστημα καθοδήγησης, ένα ημί-ενεργητικής και ένα ενεργητικής καθοδήγησης, με στόχο την αντιμετώπιση σημερινών, αλλά και μελλοντικών απειλών. Το μέγιστο βεληνεκές των ESSM ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα (Block.1), ενώ τα βλήματα της έκδοσης Block.2 αναμένεται να ενταχθούν σε υπηρεσία, από το Αμερικανικό Ναυτικό, το 2020. Μάλιστα στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας, το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει τις εργασίες τροποποίησης των εκτοξευτών Mk.132 έτσι ώστε να μπορούν να εκτοξεύουν τα βλήματα της έκδοσης Block.2.

RAM και ESSM είναι τα πιο σύγχρονα αντιπυραυλικά-αντιαεροπορικά συστήματα του ΠΝ. Η άποψη μας ότι το ΠΝ θα πρέπει να στραφεί στην χρήση βλημάτων των εκδόσεων Block.2, και για τα δύο συστήματα, δεν κατατίθεται διότι τα εν υπηρεσία βλήματα είναι παρωχημένα ή ξεπερασμένα. Αντίθετα είναι σύγχρονα και ικανά. Ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε χρήσιμη τη μετάβαση σε βλήματα Block.2 είναι αφενός διότι έτσι το ΠΝ θα διατηρήσει κορυφαίες δυνατότητες αεράμυνας, αφετέρου διότι το κόστος μιας τέτοιας επιλογής είναι μικρό και εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του ΠΝ, ακόμα και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Comments

 1. ….νομιζω αστειεύεστε..
  εδώ πήραν παράταση διαγωνισμοί όπως..
  FOS για τα Mirage,
  FOS για τα NH-90
  παράταση η υποστήριξη των προωστικών μηχανών των ΜΕΚΟ200
  ακόμα δεν έχουμε τίποτα για τις τορπίλες
  καμία απόφαση για παθητικά συστηματα προστασίας των τεθωρακισμένων
  καμία επιτροπή δεν πάει αστραλία για τις Adelaide που μπροστά στις ήδη υπάρχουσες φρεγάτες με τις παρουσες ικανότητες φαντάζουν τεχνολογίας αιχμής…
  ας ετοιμάζεται η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των τελευταίων ετών για ΓΟΥΔΙ!

  1. Συμφωνούμε. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τόσες πολλές και πιεστικές ανάγκες, που χρειάζονται άμεση λύση, αλλά οφείλουμε να επισημαίνουμε τις ελλείψεις και να καταθέτουμε προτάσεις ενίσχυσης της εθνικής μας άμυνας. Βέβαια τον τελικό λόγο έχει η πολιτική ηγεσία της χώρας η οποία έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, όπως αποδεικνύουν τα ελάχιστα κονδύλια για νέους εξοπλισμούς και οι καθυστερήσεις στην υπογραφή κρίσιμων συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξης.

  2. Συμφωνω Γιαννη απολυτως
   Είμαστε καταδικασμενοι. Στη Γαλλία πριν μερικα χρονια ο αρχηγός των ενοπλων δυναμεων παραιτηθηκε για λογους ευθυξιας διοτι πηγαν να μειωθουν οι αμυντικές δαπανες. Εδω δημοσιοι υπαλληλοι σχεδον ολοι και με την κακη εννοια του ορου.
   https://www.iefimerida.gr/news/351479/gallia-paraitithike-o-arhigos-ton-enoplon-dynameon-giati-o-makron-toy-zitise-perikopes

 2. Aς ενημερώσει παρακαλώ κάποιος τον συντάκτη του άρθρου ότι ήδη οι 3 τουρκικές κορβέτες MilGem όσο φυσικά και αυτή που θα εισέλθει σε υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι, είναι ήδη εξοπλισμένες με το σύστημα RAM!
  Γιατί δείχνει να το αγνοεί εντελώς όταν γράφει ότι » Τη διαφορά κάνουν οι Super Vita με τα RAM, δηλαδή στην εγγύς αντιαεροπορική άμυνα, εκεί που τα τουρκικά πλοία βασίζονται σε συμβατικά και ξεπερασμένα συστήματα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας. Με άλλα λόγια, τα Super Vita μπορούν να εκτοξεύσουν ίδιο όγκο πυρός με τα τουρκικά πλοία, αλλά μπορούν να αμυνθούν καλύτερα πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ τα τουρκικά.»

  Ευχαριστώ

  1. Γνωρίζω ότι οι τουρκικές MilGem φέρουν RAM. Εννοώ ότι η Super Vita κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τις τουρκικές ΤΠΚ, που δεν έχουν RAM. Διαβάζοντας ξανά την παράγραφο διαπίστωσα και εγώ ότι υπήρχε λανθασμένη γενίκευση για όλο τον τουρκικό στόλο, εκ παραδρομής. Ευχαριστώ για την επισήμανση, διόρθωσα την παράγραφο.

   1. Οι τουρκικές Milgem από το 2020 θα φέρουν τους Block II.
    Εδω και 1 χρόνο πρπ έχει αναλάβει η Raytheon παραγγελία για Κατάρ, Τουρκία, Αίγυπτο

 3. Τελευταία βλέπω μια εξαιρετική προσπάθεια και πολύ αξιόλογα άρθρα σχετικά με τις ανάγκες των ΕΝ και προτάσεις αναβαθμίσεων. Και διάφορες πληροφορίες για το τι είναι τεχνικά εφικτό ή όχι.
  Φυσικά αποφασίζουν αυτοί που αποφασίζουν, αλλά καλό είναι να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε.
  Η κοστολόγηση βεβαίως είναι από μόνη της μια εξαιρετική πληροφορία.
  Μπράβο σας.

 4. Εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας απο αμερικανική εταιρεία με βάση πληροφορίες απο φιλοαμερικανό δημοσιογράφο! Πάμε για LCS? Ή να περιμένουμε γαλλική απάντηση με Σκαραμαγκά!

 5. Μακάρι το ενδιαφέρον του ΠΝ να ήταν αντίστοιχο των αρθογραφων η σχολιαστών ..
  Όπως όμως διαπιστώνουμε δεν είναι ..
  Ακόμα και όταν υπήρχαν χρήματα κανένα εγχώριο πρόγραμμα ναυπηγήσης δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα .
  Η έννοια της απεξάρτησης και της εθνικής παραγωγής δεν υπάρχει καν στα μυαλά των αρμόδιων .
  Και έτσι φθασαμε να εξαρτάται η άμυνα και η σσφαλεια της χώρας από τις ορέξεις του υπουργού οικονομικών η τις διαθέσεις του ΥΠΑΜ που εσχατως δήθεν άνοιξε ταμείο για την ενίσχυση των ΕΔ που ‘εκλεισε’ με την αποχώρηση του σαν φούσκα ,και να παρακαλάνε οι του ΠΝ για μερικες τορπιλιτσες ούτε καν 40 τον αριθμό μήπως και τους δώσουν κονδυλια κάποιοι και τις παραγγείλουν του Αγίου κάποτε και τις παραλάβουν σε τρία χρονακια και αν.
  Αφού προβλεψη για ενδιάμεση λύση βλακωδως δεν αναφαίνεται.
  Μέχρι τότε καλά κρασιά.
  Δυστυχώς ξέρουμε οτι δεν ακούει κανείς αλλά θα συνεχίσουμε να τα λέμε ..
  Ίσως κάποιοι νεότεροι μπολιάστουν με στρατιωτική σκέψη και λογική έτσι και αναδείξουν νεα πρόσωπα και λύσεις στο μέλλον ..
  Από τους υπάρχοντες στα πράγματα δεν περιμένουμε απολύτως τίποτα ..
  Έχουν ήδη παραδοθεί αμαχητί σε κάθε επίπεδο και απλά συντηρούν την Ελληνική κωμωδία με τιτλο ‘αξιόμαχο στρατευμα’ για λόγους επικοινωνιακούς και ηθικού και επειδή ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή.

  1. Για να υπάρξει ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτούνται:
   α) Κατ’ αρχήν ναυπηγεία. Αν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα και των χρεών των ναυπηγείων, οποιοδήποτε σχέδιο, είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί,
   β) Βούληση. Εδώ ξέρουμε όλοι τι παίζει και
   γ) Επένδυση. Όταν κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες της χώρας και το ότι η επένδυση στην αμυντική βιομηχανία , δεν είναι κατ’ ανάγκη πεταμένα λεφτά ή σε κάθε περίπτωση γλιτώνεις λεφτά, θα γίνει κάτι ουσιαστικότερο.

 6. Οι πιο ορθολογικές επιλογές για τον εκσυγχρονισμό του στόλου. Ο ESSM θα πρέπει να θεωρηθεί υποψήφιος για τον εκσυγχρονισμό των ΜΙΜ-23 και πιθανόν και των συστημάτων ΒΕΛΟΣ της ΠΑ αντικαθιστώντας τους RIM-7.

   1. Για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, είναι απαραίτητο ένα σχέδιο βάθους τουλάχιστον 10 ετών. Δηλαδή χρόνος προγραμματισμού που κινείται στη σφαίρα της φαντασίας για το ελληνικό κράτος.
    Και λέω κράτος, γιατί αν ρωτήσεις (όσον αφορά το ναυτικό) τους επιτελείς, θα σου πουν σχεδόν αμέσως ένα τέτοιο σχέδιο και γενικά κοστολογημένο.
    Ακόμα και εμείς οι αδαείς, ξέρουμε τις προτεραιότητες (φρεγάτες α/α, τορπίλες, αναβάθμιση ΜΕΚΟ, αντικατάσταση των φ/γ τύπου S, αναβάθμιση όπλων και πυρομαχικών, τουλάχιστον 4 νέα υ/β Τ214 κ.λπ.).
    ΑΥΤΕΣ οι κινήσεις, το κόστος των οποίων ξέρουμε και εμείς οι απ’ έξω χονδρικά, πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο του Υπουργείου και να αρχίσει να υλοποιείται.
    Αλλά μην περιμένουμε πολλά. Εδώ δεν έχουμε ακόμα εξέλιξη με τις Adelaide, δεν έχουμε ασκήσει την προαίρεση για τα τουλάχιστον 2 Τ214 κ.λπ. Ούτε καν ξέρουμε τι φ/γ α/α θα πάρουμε.

    1. Μαλλον δεν εχεις καταλαβει. Το υπερπλεονασμα θα παει σε προεκλογικα δωρα σε ρομα και λαθρομεταναστες παράνομα ελληνοποιημενους. Αυτα τα 1,5 δις επρεπε να δοθουν ολακερα στην αμυνα

     1. Δυστυχώς φίλε Petran το ξέρω.
      Δε λέω, να κοιτάξουμε και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά ανάγκες έχει και η χώρα. Και αυτές είναι 10+ χρόνια τώρα που δεν τις κοιτάζει κανείς.

  1. Η 6η είναι στο 90%. Έχει παραληφθεί το σύνολο των υλικών και συστημάτων/ υποσυστημάτων. Αναμένεται παράδοση μέσα στο 2019. Η 7η και αυτή είναι σε επίπεδο εργασιών 60% με εκτίμηση χρόνου παράδοσης 2020 με 2021. Το ιδανικό σενάριο είναι το Π.Ν να πάρει τα πλοία και να τα τελειώσει μόνο του. Διότι το ναυπηγείο είναι σε καθεστώς χρεωκοπίας και οι εργασίας μια σταματούν και μια ξεκινούν.

   1. Εδώ υπάρχει μια άλλη κουβέντα, ελπίζω σε ένα άλλο άρθρο για τις ΤΠΚ.
    Δηλαδή, για την άποψη ότι χρειάζεται μια νέα σχεδίαση (stealth) για τις ΤΠΚ.
    Για την άποψη ότι ήδη οι ΡΟΥΣΣΕΝ χρειάζονται αναβάθμιση, όλες σε Link 16, νέο Ραντάρ, νέο Tacticos (ή άλλο πιο σύγχρονο σύστημα) κ.λπ.
    Για την άποψη ότι, οι ΤΠΚ πρέπει πλέον να φέρουν τουλάχιστον 8 vls, ενώ πρέπει να μεγαλώσουν (στους περίπου 1.000 τ) (αυτονομία, επιχειρήσεις με θάλασσα πάνω απο 5 κυματισμό, άμυνα πλοίου κ.λπ.)
    Για την άποψη ότι, πρέπει να αποσυρθούν οι κανονιοφόροι (κάποιες είναι έτσι και αλλιώς πολύ παλαιές) από άλλες ΤΠΚ, σχηματίζοντας έτσι μια δύναμη περίπου 15 ΤΠΚ (με αιτιολογικό ότι κ/φ σε ένα περιβάλλον που οι πύραυλοι, τα ηλεκτρονικά, τα λέιζερ ή και σε λίγο τα ενεργειακά όπλα θα κυριαρχούν, είναι μάλλον περιττές) (άλλωστε μεγαλώνοντας οι ΤΠΚ κατά την παραπάνω άποψη, μπορούν να φέρουν επαρκή κανόνια).
    Ίσως σε ένα επόμενο άρθρο για τις ΤΠΚ να γίνει μια τέτοια κουβέντα.

 7. Για RAM η αναβάθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ.
  Για ESSM θα δούμε. Και θα δούμε, διότι δεν ξέρουμε ακόμα που στο καλό θα καθίσει η μπίλια για τις φ/γ α/α.
  Αν δηλαδή οι νέες (!) α/α φρεγάτες, φέρουν όπλα Αμερικανικά ή Γαλλικά. Αν φέρουν όπλα Αμερικανικά, τότε πάμε σε ESSM και SM-2 (ας θεωρήσουμε ότι θα αποδεσμευτούν οι SM-2, αν και παράδοση δεν προβλέπεται λόγω φόρτου πριν το 2022-23). Αν οι α/α φρεγάτες είναι Belharra ή (ξέρω γω) Fremm, τότε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ σχεδόν, η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα πρέπει και αυτή να δοθεί στους Γάλλους (λόγω ομοιοτυπίας ακόμα και στο ΣΔΜ), οπότε πάμε για πυρομαχικά Γαλλικά (Scalp, Aster, Mica κ.λπ.).

 8. Δεν καταλαβαινω γιατι δεν παμε σε αναβαθμιση των ΜΕΚΟΠ και standard με ESSM2 και VLS.
  Θα ερθει φθηνότερα απο την αγορά νεων πλοιων. Οι Τουρκοι δηλαδη ειναι χαζοι που ουσιαστικά ανεπτυξαν νεες Perry;
  Επίσης στον τομεα Α/Α αμυνας να τονισθει οτι το ισοζυγιο ειναι δραματικά υπερ των Τουρκων οι οποίοι συνεπεις εβαλαν τα δεδομενα κατω και ειπαν. Το Αιγαιο εχει πολλα εκκατονταδες δις δολλαρια υδρογονανθρακες. Να επενδυσουμε 25δις για τις ΕΔ ωστε να τα παρουμε εκβιαστικα.
  Η λογικη των ελληνικων ΕΔ και της πολιτικης ηγεσίας ειναι: Εχουμε εκατονταδες δις, δεν εχουμε ανακυρηξει ΑΟΖ και δε σκοπευουμε να την διασφαλισουμε στρατιωτικα. Ας το κανουν αλλοι για εμας. Αμ δεν παει ετσι

  1. Όπως και να αναβαθμίσουμε τις ΜΕΚΟ, νέα πλοία χρειάζονται έτσι και αλλιώς.
   Δηλαδή φρεγάτες α/α (4 τον αριθμό) και φρεγάτες (κατ’ άλλη άποψη λόγω κόστους φρεγατοκορβέτες) που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες τύπου S (4-6), σε μια οροφή (μαζί με τις ΜΕΚΟ) 12-14 πλοίων.
   Αυτή τη στιγμή, μόνο οι ΜΕΚΟ (και εφόσον εκσυγχρονιστούν) είναι υπολογίσιμα πλοία σε αποστολές απαιτήσεων φρεγάτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *