Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDEX 2019» η ιταλική Leonardo ανακοίνωσε ότι το πυρομαχικό πυροβολικού ακριβείας Vulcano ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του και την πιστοποίηση του και πλέον είναι έτοιμο για βιομηχανική παραγωγή. Την πιστοποίηση και αξιολόγηση του βλήματος πραγματοποίησε ο Ιταλικός Στρατός με τη χρήση 170 συνολικά βλημάτων, τα οποία αξιολογήθηκαν σε πολλαπλά σενάρια εμπλοκής και με διαφορετικά πυροβόλα των 155 χιλιοστών: PzH-2000 (κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων), FH-70 (κάνη μήκους 39 διαμετρημάτων), G5 (κάνη μήκους 45 διαμετρημάτων), M-109L (κάνη μήκους 39 διαμετρημάτων), Artillery Gun Module (κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων) κ.ά.

Το Vulcano έχει αναπτυχθεί τόσο ως κατευθυνόμενο, όσο και ως μη-κατευθυνόμενο βλήμα για τα διαμετρήματα των 76, 127 (για το ναυτικό) και 155 χιλιοστών (για το στρατό). Το απορριπτόμενο κέλυφος του Vulcano διαθέτει πτέρυγες σταθεροποίησης, ενώ εσωτερικά ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (ΗΕ). Στην κορυφή ενσωματώνει προγραμματιζόμενο πυροκροτητή πολλαπλών λειτουργιών, ο οποίος μπορεί να προγραμματιστεί και να ενεργοποιηθεί σε συγκεκριμένο υψόμετρο, σε συγκεκριμένο χρόνο, κατά την πρόσκρουση ή όχι, ενώ διαθέτει και δυνατότητα προγραμματισμού αυτοκαταστροφής.

Στη μη-κατευθυνόμενη έκδοση BER (Ballistic Extended Range) το Vulcano επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 50 χιλιόμετρα, με πέντε (5) σπονδυλωτά προωθητικά γεμίσματα MCS (Modular Charge Systems) και χρήση από πυροβόλο με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων. Στην κατευθυνόμενη έκδοση GLR (Guided Long Range), η οποία ενσωματώνει σύστημα καθοδήγησης IMU/GPS, το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 80 χιλιόμετρα.

Τα κατευθυνόμενα βλημάτων πυροβολικού, όπως το Vulcano, αλλά και άλλα, αναπτύχθηκαν με στόχο τη μείωση του αριθμού των βλημάτων που χρειάζονται για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος και τη διευκόλυνση της χρήσης έμμεσων πυρών κοντά στις θέσεις των φίλιων στρατευμάτων, για τον περιορισμό των απωλειών από φίλια πυρά.

Ο επιχειρησιακός κύκλος των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού έχει ως εξής: Το βλήμα εκτοξεύεται και κινείται ανοδικά, όπως ένα συμβατικό βλήμα πυροβολικού. Όταν το βλήμα φτάσει σε προκαθορισμένο ύψος (συνήθως στα 3.000 μέτρα) διαχωρίζεται και απελευθερώνει δύο υπό-πυρομαχικά, τα οποία συνδυάζουν αισθητήρα υπέρυθρων, αισθητήρα χιλιομετρικού κύματος και πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας.

Τα υπό-πυρομαχικά αρχίζουν να ερευνούν το χώρο για πιθανούς στόχους. Ευθύς μόλις ανιχνευτεί ένας στόχος (κυρίων θωρακισμένος, στατικός ή εν κινήσει, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), τα υπό-πυρομαχικά ξεκινούν τη διαδικασία προσβολής του, ενώ το σύστημα καθοδήγησης τροποποιεί ανάλογα την πορεία τους έτσι ώστε να κινηθούν προς τον στόχο. Σε περίπτωση μη ανίχνευσης στόχου, τα υπό-πυρομαχικά διαθέτουν μηχανισμό αυτοκαταστροφής, ο οποίος ενεργοποιείται μόλις πέσουν στο έδαφος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια μικρή, αλλά πολύτιμη, ποσότητα κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού. Πρόκειται για τα γερμανικά DM-702 SMArt-155 και τα ρωσικά Krasnopol. Τα γερμανικά DM-702 SMArt-155, μέγιστου βεληνεκούς 28 χιλιομέτρων, αποκτήθηκαν το 2002 στο πλαίσιο της προμήθειας των 24 PzH-2000 (περί τα 1.000 βλήματα) και παρελήφθησαν την περίοδο 2003-2005.

Σε δοκιμές που έχει κάνει ο Ελληνικός Στρατός το βλήμα έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, ιδιαίτερα σε σενάρια άρνησης περιοχής σε εχθρικές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Η χρήση τέτοιων βλημάτων κατά μιας περιοχής όπου κινούνται εχθρικές δυνάμεις μπορεί να επιτύχει την μείωση της επιθετικής ορμής του εχθρού ή, εάν οι απώλειες είναι μεγάλες, να σταματήσει την επίθεση στο σύνολο της.

Το ρωσικό Krasnopol είναι βλήμα ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ και ενσωματώνει κεφαλή θραυσμάτων ικανή να πλήξει οχυρωμένα καταφύγια, σταθμούς διοίκησης και τεθωρακισμένα οχήματα. Η μέγιστη εμβέλεια του είναι 20 χιλιόμετρα. Η Ελλάδα διατηρεί σε υπηρεσία περί τα 500 βλήματα του τύπου.

Τα κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού, όπως είναι το Vulcano, το DM-702 SMArt-155, το Krasnopol, το Bonus και το M-982 Excalibur είναι πραγματικοί «πολλαπλασιαστές ισχύος» για το Ελληνικό Πυροβολικό και μια προσθήκη ποιότητας. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος των κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού είναι μεγάλο και κυμαίνεται μεταξύ € 50-80.000 περίπου, ανάλογα με το βλήμα. Επιχειρησιακά όμως είναι βλήματα που αυξάνουν κατακόρυφα τη μαχητική αξία των πυροβόλων.