Aπό την ίδρυση του Ισραηλινού Κράτους μέχρι και σήμερα, η ανακατανομή ισχύος στην ευρύτερη Μέση Ανατολή-Κεντρική Ασία έχει πάρει μία πρωτοφανή ακανόνιστη τροχιά για τα δεδομένα της ανθρώπινης ιστορίας. Ένα έθνος σαν το Ισραηλινό, κατέχοντας μία τόσο μικρή εδαφική έκταση, έχει καταφέρει να αλλάξει τις πάλαι κάποτε παραδοσιακές ροές εμπορίου από την Βορειοδυτική Ευρώπη προς την Κεντρική Ασία, έχει καταφέρει εν έτη 2020-2021 να θέσει τον εαυτό του ως κλειδόλιθο της ενεργειακής ροής και ασφάλειας στο γεωγραφικό σύμπλεγμα που εκτείνεται από το Κατάρ μέχρι την Γερμανία και τέλος έχει καταφέρει να γίνει μία χώρα έμμεσος ρυθμιστής των μεγαλύτερων παγκόσμιων μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στον γεωοικονομικό τομέα, στο περιβάλλον της Νοτιοσινικής Θάλασσας.

Το κράτος του Ισραήλ λόγω του τεραστίου φάσματος των απειλών που αντιμετωπίζει από τα Βόρεια, τα Νότια και τα Ανατολικά σύνορά του, για να καταφέρει να προσαρμοστεί και να επηρεάσει τα παγκόσμια δρώμενα, είναι αναγκασμένο να διαμορφώσει ένα πλέγμα πολυχωρικής άμυνας το οποίο θα αναχαιτίζει το 100% των απειλών-βλημάτων που δέχεται, καθώς η μικρή γεωγραφική του διάσταση, σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή πυκνότητα, δεν επιτρέπουν κανενός είδους ανοχή σε ανθρώπινες απώλειες.

Η αμυντική αρχιτεκτονική που έχει κατασκευαστεί λειτουργεί επί 24ου βάσεως σε ένα ρευστό περιβάλλον »μη ειρήνης», όπου η τεχνολογική απειλή που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολυποίκιλη. Για την αντιμετώπιση του μεγάλου φάσματος απειλών, η Ισραηλινή αεράμυνα είναι αναγκασμένη να αναχαιτίζει τεχνολογίες όπως ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροχήματα, ρουκέτες ολμών Qassam απαρχαιωμένης τεχνολογίας και κατευθυνόμενους πυραύλους cruise Σινοϊρανικής κατασκευής.

Ισραηλινά Στρατεύματα κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή του Λιβάνου

Σύστημα Αεράμυνας Βραχέως Βεληνεκούς Iron Dome

Η σημερινή αντιπυραυλική στρατηγική του Ισραήλ χωρίζεται σε τρία επίπεδα, το στρατηγικό επίπεδο, στο οποίο το Ισραήλ μέσω του αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους που έρχονται εκ τας ανατολάς, το τακτικό επίπεδο, όπου μέσω των συστημάτων David’s Sling και Patriot διαμορφώνεται μία δεύτερη γραμμή τακτικής αντιπυραυλικής άμυνας υποβοηθώντας την λειτουργία της στρατηγικού επιπέδου, και τρίτον, το επίπεδο προστασίας των Ισραηλινών εδαφών από επιθέσεις μέσω βλημάτων χαμηλής τεχνολογίας τύπου Qassam.

Τα τρία Ισραηλινά επίπεδα της αντιπυραυλικής στρατηγικής έναντι στόχων αέρος-επιφανείας

Η ανάπτυξη του συστήματος Iron Dome ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 από την Ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems και μέσω αμερικανικής συγχρηματοδότησης κατέστη επιχειρησιακό το καλοκαίρι του 2010. Το Iron Dome είναι ένα σύστημα αεράμυνας βραχέως βεληνεκούς (V-SHORAD) ικανό να προστατέψει μία γεωγραφική ζώνη από ρουκέτες, πυρά πυροβολικού και πυραύλους (C-RAM).

Μία πυροβολαρχία αποτελείται από ένα Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου της εταιρείας mPrest, ένα ραντάρ πολλαπλών αποστολών EL/M-2084 MMR της οικογένειας AESA που κατασκευάζετε από την ELTA Systems και τρείς έως οκτώ εκτοξευτές με 20 πυροσωλήνες εφοδιασμένους με πυραύλους Tamir. Το ραντάρ είναι ικανό να εντοπίζει και να ταξινομεί όλους τους τύπους των εναέριων απειλών (συμπεριλαμβανομένων των F-16) και να δημιουργεί μια ενιαία εικόνα εναέριας κατάστασης (ASP) σε πραγματικό χρόνο.

O πύραυλος εδάφους-αέρος Tamir ζυγίζει 90 κιλά, διαθέτει ενεργό ραντάρ καθοδήγησης στην κεφαλή του ενώ κατά την διάρκεια πτήσης μπορεί να επιδιορθώσει την πορεία του μέσω επίγειου ραντάρ στοχοποίησης

Μέσω της λειτουργίας WLR (Artillery Weapon Location) ανιχνεύει εισερχόμενες ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και πάσης φύσεως πύραυλο, υπολογίζοντας την τοποθεσία της εχθρικής θέσης εκτόξευσης. Υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο το σημείο πρόσκρουσης των εχθρικών εισερχόμενων πυρομαχικών, αλλά και των φίλιων που εκτοξεύονται.

Έχει την ικανότητα για κάλυψη αζιμούθιου 120° ή περιστρεφόμενη 360° για σκοπούς εναέριας επιτήρησης. Όντας σε λειτουργία 120° μπορεί να εκτελέσει λειτουργίες WLR. Τέλος μπορεί να παρακολουθήσει έως και 1.100 εναέριους στόχους ενώ ταυτόχρονα εκτελεί διεργασία WLR για 200 εξ’ αυτών. Αποτελείται από τρεις-οκτώ εκτοξευτές εκ των οποίων ο καθένας διαθέτει 20 πυροσωλήνες εφοδιασμένους με πυραύλους εδάφους-αέρος Tamir με ενεργό ραντάρ καθοδήγησης και εμβέλεια έως και 70 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την Rafael Advanced Defense Systems η εκάστοτε πυροβολαρχία Iron Dome είναι ικανή να προστατέψει περίπου 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ μέσω δικτυοκεντρικής συνεργίας με προωθημένα μη επανδρωμένα αεροχήματα μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που βάλλονται από αποστάσεις από 80 μέχρι 20 χιλιόμετρα. Η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή του συστήματος έλαβε χώρα το 2011 όταν μία ρουκέτα Κατιούσα εκτοξεύθηκε από την Λωρίδα της Γάζας προς τα Ισραηλινά εδάφη. Το βλήμα Tamir κατέστρεψε την εισερχόμενη ρουκέτα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή της. 

Επιχειρησιακή λειτουργία του Iron Dome έναντι ρουκέτας που εκτοξεύθηκε από ολμό Qassam στην Λωρίδα της Γάζας. Το Iron Dome έχει καταστρέψει πάνω από 2.000 ρουκέτες αντίστοιχου είδους

Κινούμενο Σύστημα Αεράμυνας Βραχέως Βεληνεκούς I-Dome

Το φορητό σύστημα βραχείας αεράμυνας I-Dome (V-SHORAD) στηρίζεται στο προαναφερθέν Iron Dome, επιτελεί λειτουργίες προστασίας χερσαίων εδαφών από ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και πυραύλους (C-RAM) λειτουργώντας με πλήρη αυτονομία. Χρησιμοποιείται για εναέρια κάλυψη μηχανοκίνητων δυνάμεων εκτελώντας λειτουργίες τοπικής αεράμυνας.

To σύστημα εδράζεται σε τροχοφόρο όχημα 6×6 της εταιρείας Rafale Advanced Defense Systems, ενσωματώνει Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου (BMC) και φέρει έναν εκτοξευτή πυραύλων Tamir με 10 πυροσωλήνες. Διαθέτει ραντάρ πολλαπλών αποστολών ELM-2138M Green Rock της ELTA με ικανότητες Counter Rockets, Artillery, Mortar ( C-RAM ) και Εναέριας Προστασίας Χερσαίων Βάσεων (GBAD).

Επιχειρησιακή λειτουργία του κινούμενου I-Dome. Μέσω του ισχυρού ραντάρ είναι ικανό να ανιχνεύσει-καταστρέψει πάνω από 20 drone ταυτόχρονα

Μέσω του Κέντρου Διοίκησης-Ελέγχου το ραντάρ μπορεί να δράσει είτε με λειτουργία κινούμενης κάλυψης, είτε με λειτουργία σταθερής. Η κινητή διαμόρφωση εγκαθίσταται στα θωρακισμένα οχήματα HMMWV 6×6 και η στάσιμη διαμόρφωση χρησιμοποιείται για την προστασία συνόρων και βάσεων.

Το ELM-2138M Green Rock ανιχνεύει, παρακολουθεί και ταξινομεί τις τροχιές πυρομαχικών, όπως πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού, ολμών, καθώς και αεροσκαφών (τύπου F-16), ελικοπτέρων και UAS. Χρησιμοποιεί ραντάρ τριών διαστάσεων 3D τύπου AESA (Active Electronicly Scanned Array) μεταδίδοντας δεδομένα στο Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, που σχετίζονται με το εναέριο περιβάλλον μάχης.

Ραντάρ ELM-2138M του Ισραηλινού Στρατού πάνω σε όχημα 4×4 διενεργώντας επιχείρηση προωθημένης αναγνώρισης εχθρικών στόχων

Διαθέτει κάλυψη αζιμούθιου 90°, ενώ μέσω τεσσάρων κεραιών καλύπτει 360°. Χρησιμοποιεί κεραία GaN 3D AESA, συχνότητες μπάντας-S, ενώ είναι ικανό να ανιχνεύσει πυρά ολμού στα 15 χιλιόμετρα, UAV στα 60 χιλιόμετρα και μαχητικά τύπου F-16 στα 100 χιλιόμετρα. Όπως και το Iron Dome αφού εντοπίσει το εχθρικό βλήμα εκτοξεύει έναν από τους 10 πυραύλους Tamir που διαθέτει και μέσω ενεργού ραντάρ κεφαλής καταστρέφει το εχθρικό βλήμα.

Επιχειρησιακή Λειτουργία

Στις 9 Μαρτίου 2012 ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν σειρά πυραυλικών επιθέσεων έναντι των Ισραηλινών εδαφών για διάρκεια τεσσάρων ημερών. Η Ισραηλινή Αεροπορία μέσω επιδρομών πάνω από την Γάζα οδήγησε προς εκτόνωση την σύρραξη, μέχρι τις 14 Μαρτίου όπου διά Αιγυπτιακής διαμεσολάβησης η σύγκρουση σταμάτησε. Το Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία από ανοιχτές πηγές, δέχθηκε πάνω από 220 πυραύλους και 400 ρουκέτες των 122 χιλιοστών εκ των οποίων το Iron Dome κατάφερε να καταστρέψει το 90% των βλημάτων που εισήλθαν πάνω από κατοικημένη περιοχή.

Το Iron Dome έχει κριθεί από τον IDF ως το πιο οικονομικό αντιαεροπορικό σύστημα για την παρακολούθηση-καταστροφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με την Rafael, το κόστος  αναχαίτησης ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος  από έναν πύραυλο Tamir είναι περίπου 100.000$ (ποσό πολύ μικρότερο έναντι των 3.000.000$ που κοστίζει η αναχαίτιση μέσω ενός ΜΙΜ-104 Patriot).

Σύστημα εκτοξευτή Iron Dome πάνω σε τροχοφόρο όχημα 6×6 της εταιρείας Rafale Advanced Defense Systems

Αν και ο Patriot διαθέτει μέσω του ραντάρ του ευρύτερη κάλυψη έναντι εναέριων απειλών, η μεγαλύτερη ισχύς του Ισραηλινού ραντάρ EL/M-2084 είναι εκ του αποτελέσματος πολύ αποδοτικότερη έναντι στόχων με μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα. Μετά την Ιρανική επίθεση έναντι των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Aramco το 2019, το Ισραήλ έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αποδοτικότητα του Iron Dome έναντι στόχων που κινούνται σε χαμηλά ύψη.

Σύμφωνα με έκθεση του Royal United Services Institute του Λονδίνου, το Ιρανικό μη επανδρωμένο αερόχημα κινήθηκε πρωτίστως σε σχηματισμό σμήνους με διάφορα αυτοσχέδια ιρανικά drone, η πυροβολαρχία Patriot επέστη κορεσμό και υπερφόρτωση πληροφορίας, ενώ μετά την κρούση του μη επανδρωμένου αεροχήματος έναντι του εργοστασίου ακολούθησε βολή ιρανικού πυραύλου cruise μικρού βεληνεκούς.

Πλήρης επιχειρησιακή διαμόρφωση μίας μετακινούμενης πυροβολαρχίας Iron Dome συμπεριλαμβανομένου Κέντρου Ελέγχου-Διοίκησης

Τον Ιούλιο του 2015, η Rafael κυκλοφόρησε βιντεοσκοπημένες ασκήσεις του Iron Dome όπου κατέστρεψαν αρκετά UAV MALE, HALE που κινούντο σε διάφορα ύψη, καταδεικνύοντας πως ήδη έχει προβλέψει το ενδεχόμενο καταστροφής στόχου με ιδιαίτερα μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με δημοσιοποιημένο κείμενο του 2016 της αμυντικής επιθεώρησης Jane’s, η αξιοπιστία του Iron Dome έναντι αυτοσχέδιων drone έγκειται στην ισχύ του ραντάρ που διαθέτει και όχι στην εμβέλεια που καλύπτει.

Εφόσον κριθεί από το Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου πως ο πύραυλος Tamir δεν συμφέρει (από οικονομικής απόψεως) να σταλεί προς κρούση αυτοσχέδιου drone, την κατάρριψη την αναλαμβάνει σύστημα εγγύς τερματικής αεράμυνας τύπου C-RAM. 

Kάθε εκτοξευτής του συστήματος Iron Dome διαθέτει 20 βλήματα Tamir ικανά να προσβάλλουν μέσω ενεργού ραντάρ την συντριπτική πλειοψηφία των εναέριων απειλών

Εξέλιξη του Iron Dome για αναχαίτιση Ιρανικών Πυραύλων Ακριβείας

Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές του εκσυγχρονισμένου Iron Dome που είχαν πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2020, (δεν αναφέρθηκε ποτέ η έναρξή τους) κατάφεραν να αναχαιτίσουν το 100% των στόχων πάσης φύσεως και τεχνολογικής ισχύος που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Η Διεύθυνση Έρευνας και Αμυντικής Ανάπτυξης, καθώς και ο Οργανισμός Άμυνας του Ισραήλ (IMDO) διεξήγαγε το πρόγραμμα δοκιμών σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία του Iron Dome, Rafael.

«Ολοκληρώσαμε μια σειρά δοκιμών με ποσοστό επιτυχίας 100 τοις εκατό», ανέφερε  σε δήλωση ο Αντιπρόεδρος της Rafael, Pini Yungman. «Το σύστημα αναχαίτισε όλες τις απειλές, οι οποίες προσομοιώθηκαν σε μια περιοχή που προστατεύθηκε για τον σκοπό της άσκησης». Ο στόχος της δοκιμής «προσομοίωνε τις μελλοντικές απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει το σύστημα και το Ισραηλινό Κράτος», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Ο Pini Yungman μαζί με το επιτελείο που διοργάνωσε την παράδοση του Ισραηλινού Συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome στις Ηνωμένες Πολιτείες

Παρ’ ότι το »εξελισσόμενο φάσμα απειλών» δεν κατονομάσθη ευθέως από Ισραηλινούς αξιωματούχους, η τεχνολογική πρόοδος και ανάπτυξη των Ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Μέση Ανατολή συνεχίζει να στηρίζεται και να διαμορφώνεται βάση της Σινοϊρανικής συνεργασίας στον τομέα της μεταφοράς πυραυλικής τεχνογνωσίας, τεχνολογιών σμήνους μη επανδρωμένων ναυτικών μονάδων και αεροσκαφών, αλλά κυρίως στον τομέα των κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας που διαθέτει η οργάνωση ανταρτών Houthi.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης, Yahya Sari, οι Houthi το 2019 ανέπτυξαν μία νέα σειρά πυραύλων εδάφους-εδάφους τύπου Badr, τον λεγόμενο Badr-F, ο οποίος επιτυγχάνει βεληνεκές 160 χιλιομέτρων και διαθέτει εκρηγνυόμενη κεφαλή η οποία ενεργοποιείται 20 μέτρα πάνω από τον στόχο, σαρώνοντας με μεταλλικά-σιδερένια εύφλεκτα θραύσματα μία έκταση περίπου 360 μέτρων.

Παλαιότερα, το 2018, η οργάνωση είχε παρουσιάσει τον κατευθυνόμενο πύραυλο εδάφους-εδάφους Badr-1P με βεληνεκές 160 χιλιόμετρα και ακρίβεια πλήγματος τριών μέτρων. Σύμφωνα με Κινεζική ανεπίσημη πηγή, διαθέτει διάμετρο 350 χιλιοστών και μέσω μεταφοράς κινεζικής τεχνογνωσίας ενσωματώνει πτερύγια στο πίσω μέρος για σταθεροποίηση τροχιάς, αντίστοιχα με εκείνα του Ιρανικού Fateh-110. 

Oι δυνάμεις των Houthi μετέτρεψαν την ρουκέτα Badr σε κατευθυνόμενο πύραυλο μικρού βεληνεκούς Badr-1P δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για τις δυνατότητες των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν

Στις 21 Μαρτίου του 2018 το πρακτορείο ειδήσεων για ζητήματα Μέσης Ανατολής, almasradnews, μετέδωσε βίντεο όπου η οργάνωση Houthi έβαλε έναντι Σαουδικού μαχητικού αεροσκάφους F-15 πάνω από τα εδάφη της Υεμένης, είδηση που επιβεβαίωσε και η Σαουδική Αραβία σε δελτίο τύπου. Η οργάνωση (όπως φαίνεται και από το βίντεο) είχε καταφέρει να διαμορφώσει ένα βλήμα αέρος-αέρος τύπου R-27 των Μig-29 σε χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση, εφοδιάζοντας την κεφαλή με ενεργό ραντάρ ικανό να προσβάλει με ακρίβεια ένα μαχητικό σαν το F-15.

O πύραυλος αέρος-αέρος R-27 τροποποιήθηκε από τις αντάρτικες δυνάμεις των Houthi σε βλήμα εδάφους-αέρος και πλέον αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αμυντικής αρχιτεκτονικής του Ιρανικού Διαδρόμου προς την Μεσόγειο-Υεμένη

Το περιστατικό έληξε αναίμακτα καθώς το μαχητικό κατάφερε να επιστρέψει στην βάση, χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες. Το περιστατικό σχολίασαν έντονα τα Ισραηλινά μέσα αναφέροντας πως είναι απαράδεκτο το Ιράν να μεταδίδει τέτοια τεχνογνωσία σε μη κρατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των λαών της Μέσης Ανατολής.   

Iron Dome στο Ελληνοτουρκικό γεωγραφικό σύμπλεγμα του Αιγαίου

Η Ελληνική αμυντική αρχιτεκτονική δομή αντιπυραυλικής αεράμυνας στο περιβάλλον του Αιγαίου, δεδομένης της οικονομικής και τεχνολογικής πραγματικότητας, δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε συστήματα Patriot και μερικώς απαρχαιωμένα Hawk-23. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα απειλών που θα εκτείνεται από βόμβες ακριβείας των UCAV Bayraktar TB-2 μέχρι Τουρκικούς πυραύλους αέρος-εδάφους ATILGAN PMSS, Roketsan Cirit, UMTAS, SOM, HGK, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών βλημάτων που φέρουν τα τουρκικά F-16 και δεδομένων των τουρκικών τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Bora.

Η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία σε συνεργασία με το Πακιστάν και την Κίνα αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα πυραυλικών συστημάτων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που ενδέχεται να προβληματίσουν μελλοντικά χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ

Για να αναχαιτιστεί το προαναφερθέν φάσμα απειλών, πέραν των φορητών αντιαρματικών MANPADS, εξέχουσας σημασίας θα ήταν η αγορά κινούμενων συστημάτων I-Dome με ενσωματωμένο ισχυρό ραντάρ έτσι ώστε να ανιχνεύονται τουρκικά drone κάθε υψομέτρου στο περιβάλλον του Αιγαίου.

Η προαναφερθείσα αντιπυραυλική κάλυψη, θα ενίσχυε την δυνατότητα δράσης συστοιχιών πυροβολικού που θα συνδράμουν στην καταπολέμηση τουρκικών ναυτικών πλατφορμών μάχης, συμπληρώνοντας έως ένα βαθμό τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού και αντιμετωπίζοντας την αναδυόμενη απειλή του τουρκικού λιμενικού, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μπορεί να λειτουργήσει ως δεύτερο Πολεμικό Ναυτικό (μιμούμενο την Ιρανική λιμενική δομή).

Επίσης, ένα σύστημα σαν το Iron Dome μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο-συμπληρωματικό των συστοιχιών Hawk-23B που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες που εναέριας κάλυψης που λείπουν από το σχετικά παλαιό ραντάρ TPS-59, το οποίο παρέχει εντοπισμό, διάκριση και ιχνηλάτηση στόχου. Αντίστοιχα, συστήματα σαν το I-Dome είναι ικανά να αντικαταστήσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA AKM (SA-8 Gecko) προσδίδοντας αποτελεσματικότερη έναντι UAV-UCAV καθώς λαμβάνοντας υπόψιν τα γεγονότα στο Αρτσάχ, η λειτουργία των OSA είναι μερικώς αναξιόπιστη.

Comments

 1. Πράγματι είναι μια καλή και ενδιαφέρουσα προταση προς διερεύνηση.
  Πόσα συστήματα απαιτούνται και πόσα χρήματα θα χρειαστεί;
  Σίγουρα ως επιλογή δίνει ανώτερες δυνατότητες από τις σημερινές μαζί με τους Patriot.

   1. Εάν είναι σωστές οι πληροφορίες μου, μια πυροβολαρχία (με 3 εκτοξευτές) κόστίζει περί τα 50 εκ. δολάρια, με την τιμή διαπραγματεύσιμη και νομίζω ότι περιλαμβάνει και 2 φόρτους π/μ.
    Φυσικά και αυτό το σύστημα είναι υπεραπαραίτητο και επιπλέον είναι και ένα αντίμετρο σε κατάσταση κορεσμού. Πυροβολαρχίες βαριές στα μεγάλα νησιά και Portable στα μικρότερα ή όλες οι πυροβολαρχίες Portable, εκτός από την προστασία των Αθηνών (Αεροδρομίου και Ναυστάθμου), Κρήτης (Αεροδρομίου και Σούδας), Θεσ/νίκης & Χρυσούπολης κ.λπ. όπου απαιτείται η «βαριά» πυροβολαρχία.
    Νομίζω ότι με 5 ¨βαριές» πυροβολαρχίες και 5 Portable, καλύπτονται τα πάντα (από Έβρο μέχρι Κρήτη καθώς και εγκαταστάσεις, επιτελεία, αεροδρόμια, ναύσταθμοι & Σκύρος )

    1. ** Και φυσικά ΚΑΝΕΝΑ σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό στο 100% μόνο του. Απαιτεί συνεργασία με τα υπόλοιπα. Εν προκειμένω με τους Patriot (και πότε θα αξιωθούμε να τους αναβαθμίσουμε) και με την εγγύς α/α άμυνα, ενώ πρέπει να εισέρχονται οσονούπω και τα συστήματα laser.

 2. Είναι αυτή τη στιγμή, το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως για την αποστολή που εξυπηρετεί.
  Η πρώτη – πρώτη αγορά από το Ισραήλ, θα έπρεπε να ήταν τέτοια συστήματα. Και για τον Έβρο και για τα νησιά και για κάλυψη εγκαταστάσεων στο εσωτερικό.
  Υπάρχει και η θαλάσσια έκδοση η οποία όμως είναι άγνωστο αν είναι καλύτερη από τα υπάρχοντα συστήματα εγγύς αεράμυνας.
  Όμως, για μονάδες του στρατού ξηράς και χερσαίες εγκαταστάσεις, είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί και μάλιστα δοκιμασμένο πολλάκις σε πραγματικές συνθήκες απειλών και όχι μόνο σε σενάρια ασκήσεων.

  1. @ενοχλητικό κουνούπι
   Από Ισραήλ πάμε κάτα σειρά (αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί):
   1. Spike NLOS
   2. AH-64A+ upgrade
   3. LORA
   4. Iron Dome
   5. Harop

 3. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Iron Dome είναι σύστημα C-RAM (αναχαίτιση πυραύλων, βλημάτων κτλ), δεν είναι Α/Α σύστημα. Ο πύραυλοςTamir δεν είναι φτιαγμένος για αναχαίτιση αεροσκαφών. Το Iron Dome, μπορεί, ασφαλώς, να συμπληρώσει τα Α/Α μέσα, δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να τα αντικαταστήσει.

   1. Το σύστημα αυτό, δεν είναι διαζευκτικό. Ή το ένα δηλαδή ή το άλλο. Είναι συμπληρωματικό.
    Απαραίτητο συμπλήρωμα όμως. Άκρως απαραίτητο.

 4. Ωραία ολα αυτά αλλα ποιός θα αποφασίσει να τα αγοράσει? ολα αυτά τα συστήματα που συζητάμε ήδη επρεπε να τα έχουμε πάρει

 5. Σε καμιά περίπτωση στην παρούσα μορφή το σύστημα ειναι V-SHORAD, ούτε καν SHORAD και το i-DOME ακόμα και ο Tamir εχει χειρότερες επιδόσεις εμβέλειας από τον OSA, με την προσθήκη ενός booster θα μιλάγαμε υπό διαφορετική βάση, με δεδομένο ότι και το κόστος του πυραύλου εχει χαμηλό κόστος…

 6. Εχω πει εδω κ μηνες
  Βαλτε dome παντου
  Εβρο νησια πλοια αγροτικα λεωφορεια
  Γεμιστε την ελλαδα dome
  Οι αμερικανοι που το πηραν δεν ειναι χαζοι

  1. Νομιζω οι Αμερικανοι πηραν 2 συστηματα και το παγωσαν-ακυρωσαν την ανοιξη.
   Προφανως ειναι θεμα budget αλλα επισημα ανακοινωσαν:
   1)σημαντικο προβλημα διασυνδεσης με το υπολοιπο δικτυο (προφανως δεν τους δωθηκε κωδικας!)
   2) Χαμηλη αποδοση εναντιον βληματων πλευσης.
   Αν εχει αλλαξει κατι απο τοτε δεν ξερω…

   Αν το συστημα μας ειναι χρησιμο σιγουρα ναι! θα πρεπει ομως να ερθει στα μετρα μας

 7. Ο αρθρογραφος ειναι αλλο ενα θύμα του marketking και της επιφανειασκής αναλυσης/σκέψης.

  O Tamir έχει εμβέλεια 4(-6)km και ΟΧΙ 70km.
  70km ειναι η μεγιστη απόσταση από τον προστατευόμενο στόχο που στήνεις τους εκτόξευτές του Iron-dome.

  Το ατου του ειναι οτι ειναι φθηνός πυραυλος (απο ~150.000 λένε οι φήμες) οπότε έχει νόημα να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και να καταστρέφει ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού UAV ή loitering ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΟΧΟ κρατώντας το κόστος προστασίας σε μικροτερο απο το κόστος επίθεσης (ο επιτηθέμενος χαλάει πιο πολλά λεφτά για να επιτεθεί και στο τέλος αποτυχαίνει).

  Δεν υπάρχουν μαγικά όπλα και μαγική λύση για ενα συνθετο προβλημα οπως οι επιθέσεις κορεσμου με πολλα και φθηνα loitering/UAV/πυροβολικό.

  Ελλαδα, θεωρητικά μπορείς να το κάνεις και με Patriot-PAC2GEM/PAC3/ESSM (για τα UAV/loitering/βαλιστικούς) αλλα να χαλάς πυραυλο $2εκ για ενα loitering-drone αξίας 50.000-150.000$ ή ρουκέτα 122mm αξίας 30.000$ ή πυχομαχικό 155mm αξίας 10.000$ δεν συμφέρει οινομικά και δεν ειναι δυνατόν να το κάνεις αν σου στήλει κάποιος 30 loitering την ίδια στιγμή πάνω απο την Σκύρο ή αρχίσει να βομβαρδίζει με πυροβολικό την Χιο απο τα 35km.

  PAC2GEM/PAC3 εχει νόημα σε μικρό αριθμό από βαλιστικούς πυραυλους αναλογης αξίας και φονικότητας.

  Η σειρά εμβέλειας στους ισραηλινούς πυραυλους Shorad σήμερα ειναι:
  Tamir (iron-dome) : 4km
  Python5/Derby (Spyder-SR) : 15km
  Python5-MR/Derby-MR (Spyder-MR) : 40km
  Stunner (David’s Sling): 50km
  Μετά πάμε σε άλλα (ακριβότερα) συστηματα που δεν μπορούν να μπουν στα νησια του ανατολικού Αιγαίου.

  Εν κατακλειδι:
  Ιδανικό για αναλογικό Αιγαίο ΔΕΝ ειναι το Iron-Dome μονο του, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ.
  Αυτό που θέλουμε ειναι ενα συνδιασμό Iron-Dome με David’s-Sling ή SpyderMR Σε μεγάλες ποσότητες [πχ. 100 Tamir σε 5 κινούμενους εκτοξευτές στα 4km μεσα απο τις ακτές της νήσου + 30 booster-Stunner στο κέντρο] και αυτό το θέλουμε Χ6 : Λημνο – Μυτιληνη-Χιο-Σαμος-Κως-Ροδος]. Με αυτόν τον τρόπο προστατευεις όλες τις μονάδες του νησιού απο επιθέσεις κορεσμού (πυροβολικο/loitering/rocket/UAV) μέχρι και 40 χλμ απ τις ακτές σου.

  Αν τώρα αγοράσεις και ενα σύστημα πυροβολικού φθηνό που να μπορείς να απαντάς στα 40χμλ ή με ρουκέτα ακριβείας στα 70χμλ , τοτε ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΛΛΑ 50 χρονια.

  Γιατι ? Διότι ολες οι βολές τους θα αποτύχουν (είτε θα αστοχούν είτε θα καταστρεφονται σε ποσοστό 95%) , το κόστος αποκρουσης της Ελλαδος θα ειναι χαμηλότερο απο το κόστος επίθεσης της Τουρκίας, και η απάντηση του Ελληνικου πυροβολικού (40-70χμλ) δεν θα μπορεί να αποκρουστεί.

  1. Πολύ σωστή ανάλυση.

   Επιπλέον η ύπαρξη πυροβολαρχιών ASTER 30 στα προαναφερθέντα νησιά θα έδινε τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών πάνω από την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και θα δημιουργούσε μια ικανή ομπρέλα προστασίας, για την ΠΑ ώστε να μπορεί να δρα υπό κάλυψη πάνω από τα Τουρκικά εδάφη. Για να μη μιλήσουμε βέβαια για την προσθήκη αντιπλοϊκών πυραύλων NSM, ευρύτερα στα νησιά του Αιγαίου ή για την προσθήκη πυραύλων εδάφους / εδάφους τύπου Deepstrike.

   Το Αιγαίο προσφέρει πολλές ευκαιρίες το θέμα αν έχουμε το σθένος λόγω πολιτικών αντιδράσεων από τους απέναντι και το εξωτερικό να τις εκμεταλλευτούμε,

  2. @ Metanastis
   Σωστές οι παρατηρήσεις.
   Να σημειώσουμε, ωστόσο, πως για α/α όπλα μια χαρά είναι τα ΤΟR-M1 που κάλλιστα μπορούν να αναβαθμιστούν σε Μ2Ε (δεν εμπίπτουν σε περιορισμούς από Η.Π.Α. οι αναβαθμίσεις). Το μέλλον, ωστόσο, θα πρέπει να είναι MICA-VL Extended range και Aster 30, παράλληλα με αναβάθμιση των Patriot PAC-3 GEN2 και πιθανή εξέταση του THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) καθώς η Τουρκία συνεργάζεται σε ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με Πακιστάν και Κίνα (!). Εννοείται, πως το Iron Dome είναι καλοδεχούμενο κυρίως ως anti-rocket system (έχει αναχαιτίσει πάνω από 2000 των οποίων, ωστόσο, η τροχιά είναι προβλέψιμη), αλλά και επειδή δύναται να αντιμετωπίσει υπό προϋποθέσεις UAVs. Στην ανάπτυξή του συμμετέχει (αν θυμάμαι ήδη από το 2010) η γνωστή μας Raython.

   Και μια ενδιαφέρουσα δημοσίευση εδώ: https://www.israelhayom.com/2019/05/05/the-cost-problem-of-iron-dome-and-the-solution/

   1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    Μπαίνοντας σε ένα πρόγραμμα για πυραύλους της οικογένειας Aster για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις και σε MICA VL NG για μικρότερες αποστάσεις νομίζω ότι δεν έχει πολύ νόημα η συνέχεια ενασχόλησης με Patriot πέραν της εξάντλησης του ορίου επιχειρησιακής ζωής του συστήματος χωρίς άλλη μια ακριβή αναβάθμιση.
    Η αγορά και εγκατάσταση του ακριβού THAAD-SYSTEM(αν αποδεσμευτεί) με σκοπό για χρήση και συνδέση με το σύστημα BMD των ΗΠΑ και συνεταίρων, σημαίνει και αυτομάτως στοχοποίηση της χώρας απο MRBM/LRBM´s απο Ρωσία και άλλες χώρες που ερμηνεύουν και θεωρούν το σύστημα BMD ως άμεση απειλή και ευθεία πρόκληση των ΗΠΑ και όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα,με συνέπεια και την διπλωματική απομάκρυνση της Ελλάδας απο εκείνα τα κράτη που δεν σηκώνει πολύ μια χώρα σαν την Ελλάδα επειδή έχει ανάγκη την συνεργασία και τις επενδύσεις απο οικονομικά ισχυρές χώρες όπως την Κίνα και τον τουρισμό απο Ρωσία που έφυγε στην Τουρκία εξαιτίας μιας λανθασμένης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας προς όφελος ξένων συμφερόντων.

  3. Σωστό επι της αρχής η ανάλυση για του σύστηματος, αλλά αδύνατο να γίνει πράξη η κάλυψη τέτοια έκτασης, ασε που ο κορεσμός του συστήματος ειναι πολύ ευκολότερος από την Τουρκία…
   Για αυτό που σχεδιάστηκε είναι εξαιρετικό, αλλά όπως κάθε τι, έχει σημαντικούς περιορισμούς και όρια που στην περίπτωση μας ειναι σημαντικά και ετσι αυτό το σύστημα δεν αποτελεί προτεραιότητα, πόσο μάλλον να ειναι αντικαταστάτης των OSA, παντελώς άκυρο.
   Πολλοί μάλλον δεν εχουν κατανοήσει το σύστημα και τι μπορεί να προσφέρει.

  4. Επιτέλους μια σωστή παράθεση των πραγματικών δεδομένων των ισραηλινών συστημάτων και αλλα και -το σημαντικότερο όλων- της παραμέτρου κόστους αναχαίτισης προς κόστος επίθεσης, που είναι βασικός παράγοντας σχεδιασμού αντιαεροπορικών/αντιβληματικών συστημάτων απόκρουσης μη πυρηνικών πυρομαχικών.

   Σκεπτόμενος αμυντικά (γιατί απο επιθετική άποψη το πράγμα αλλάζει), ο μεγάλος /θανάσιμος κίνδυνος για τα νησιά που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος, είναι το τουρκικό πυροβολικό στην Μικρά Ασία (πυροβόλα, ρουκέτες, βαλλιστικοί πύραυλοι), όλα τα άλλα συμπυκνώνονται στην δυνατότητα του ΠΝ να απαγορεύσει ή να σπάσει τον αεροναυτικό ναυτικό αποκλεισμό τους κάτι αντιμετωπίσιμο σε συνδυασμό με την ΠΑ αλλα και τα συστήματα που μπορούν να φέρουν τα νησιά.

   Η μαζική συγκέντρωση πυρών πυροβολικού σε ενα νησί είναι το πρόβλημα, δλδ πως αντιμετωπίζεις εκατοντάδες/χιλιάδες οβίδες και ρουκέτες ερχόμενες από την ενδοχώρα του αντιπάλου ιδικά τώρα με τις δυνατότητες αναγνώρισης και στοχοποιησης που εχει αποκτήσει η τουρκία.

   Η συμβατική λύση είναι το ίδιο το πυροβολικό, αλλά είναι αντικειμενικά αδύνατον σε κάθε ενα απο τα 6 νησιά να τοποθετήσουμε πυροβολικό αντίστοιχου μεγέθους με αυτό που οι τουρκοι μπορούν να συγκεντρώσουν σε πολύ σύντομο χρόνο.
   Οι δε αποστάσεις μεταξύ των κύριων νησιών είναι τέτοιες, που δεν διευκολύνουν σε πολλές περιπτώσεις την αλληλοκάλυψη τους σε αποστολές αντιπυροβολικού στην μικρασιατική ενδοχώρα, ώστε να επιτύχουμε απάντηση 1:1 με διασπορά συστημάτων.

  5. Πρώτον δεν καταλαβαίνω γιατί απαντάτε σε ζητήματα που μόνος σας εμφανίσατε και δεν αναφέρθηκαν καν στο κείμενο χαρακτηρίζοντας την δική μ σκέψη επιφανειακή. Δεύτερον ο Tamir έχει εμβέλεια που μπορεί να καταστρέψει στόχους στα 70 χλμ σύμφωνα με την Raytheon που κατασκευάζει ανταλλακτικά του. Τρίτον κανείς δεν είπε πως ιδανικό είναι το Iron Dome από μόνο του, μόνος σας το αναφερατε μόνος σας το αναιρέσατε.

   1. Καταλαβαίνετε βέβαια ότι σύστημα v-shorad, όπως το χαρακτηρίζεται εσείς (αλλά και η ίδια η εταιρεία) στο άρθρο σας, δεν γίνεται να έχει εμβέλεια 70km. V-shorads σημαίνει very short range defence system. Ε, όπως και να το κάνουμε 70km δεν είναι very short… Για παράδειγμα στην ελληνική πραγματικότητα συστήματα v-shorads είναι τα ASRAD με πυραύλους stinger 6km. Επιπλέον καταλαβαίνετε ότι ένας πύραυλος 90 κιλών αποκλείεται να μπορέσει να φτάσει 70 km σε εμβέλεια όταν πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος και βάρος δεν πλησιάζουν καν αυτά τα νούμερα, όπως πχ οι ίδιοι οι Hawk, ή οι Essm κλπ.

   2. Οταν προτεινετε αντικαταστάτη των OSA με κάτι που εχει εμβέλεια 4χμλ «επειδή το είπε η Raytheon θα εχει 70χμλ» δείχνει πόσο επιφανειακή σχέση έχετε με τα οπλτικά συστήματα που google-αναλύετε.

    1ον:
    Τα 70χλμ εμβέλειας που υποστηρίζετε οτι έχει ο Tamir (προφανώς «σύμφωνα με την Raytheon») στο Ανατολικό Αιγαίο σημαίνει π.χ. οτι πάμε και το στήνουμε εξω απ την Σμύρνη, ~30χλμ πιο ανατολικά απ το Τσεσμέ ώστε να καταστρρέψουμε οτι ρίχνει το τουρκικο πυροβολικό προς Χίο. Επειδή αν γίνει σύγκρουση δεν ειναι σίγουρο οτι θα έχουμε προλάβει να πάρουμε την Σμύρνη με απόβαση ώστε να στησουμε Tamir, τότε μάλλον δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα 70χμλ της Raytheon που έχουν οι Ισραηλινοί στην Γαζα.

    Με αυτή τη λογική, και ενας Stinger εχει 1500 χμλ αμα τον στείλω στην Αγκυρα και (καπως) δίνω στοιχεία βολής μεσω τηλεφώνου (ξερω εγω).

    2ον:
    Σε όλο το άρθρο με τίτλο «αντικαταστασης των OSA» γίνεται περιγραφή των συστημάτων Iron-Dome ΚΑΙ ΟΧΙ Iron-Dome/David’s-Sling ή Iron-dome+Spyder. (εξαιρεση , μια απλη αναφορα David’s-sling μονο).
    Αρα ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ, δεν εφτιαξα δηλαδη ενα δικο μου σενάριο, ώστε να πω παλι εγω οτι ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ , όπως υποστηρίζετε.

    ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΙΠΑΤΕ (αναλυοντας Iron-dome σε ολο το αρθρο), και ΕΓΩ απλα απαντησα οτι ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.

    Αν εσεις φαγατε αμασητα τα 70χμλ του Tamir και χασατε τον χρόνο σας να μας πείτε για τον αντικαταστατη (μαγική λύση) που ανακαλύψατε με 5-6 χρόνια καθυστερηση , και που τελικά ειναι ενα σύστημα που απο μονο του ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ.

    ΕΓΩ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΤΟ IRON-DOME δεν μας κάνει απο ΜΟΝΟ ΤΟΥ.
    Θελει ΕΠΙΠΛΕΟΝ Α/Α πυραυλο (ελαφρύ/μεταφερόμενο και φθηνο) με εμβέλεια τουλάχιστον στα 30 χμλ (50χμλ να κλείσουμε και τις τρύπες εισόδου στο Αιγαίο).

    Που ειναι λοιπον οτι μονος μου εθεσα ζητημα μονος μου το απάντησα ?
    Δεν βλέπω πουθενα τις αποδόσεις του stunner ? Skyceptor ? Spyder-SR/MR ?
    Ενα Iron-dome απο πανω μέχρι κάτω ειναι το αρθρο.

    1. Δεν προτεινα καμία αντικατάσταση. Ο τιτλος έχει ένα τεράστιο ερωτηματικό σε περίπτωση που δεν το βλέπετε. Το αρθρο λεει ξεκαθαρα να λειτουργήσει ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ με το OSA και το ΗΑWK και δεν αναφέρει πουθενα ανεξάρτητη λειτουργία του iron dome χωρίς επι μέρους αεράμυνα. Επίσης το iron dome έχει εμβέλεια από 4 έως 70 χλμ άρα κάνει και για τετρματική αεράμυνας έναντι ρουκετών, ολμων, πυρών πυροβολικού. Το ότι το άρθρο ειανι ενα iron dome από πάνω μεχρι κάτω σημαινει πως η αποψη μ είναι: »χρειαζόμαστε δομη iron dome και κλέισαμε»;;;; Δεν βλέπετε αποδόσεις γιατι τα συστήματα που αναφέρατε είχαν σκοπό να αναλυθο’υν ξεχωριστά σε άλλα κέιμενα αντίστοιχου μεγέθους. Αν αναλυθούν μαζί θα έχετε ένα κείμενο 7.000 λέξεων που μεχρι να φτασετε στην μέση θα έχετε κουρταστει με τεχνικά χαρακτηριστικα.Τα άρθρα με ερωτηματικό έχουν ως σκοπό τον προβληματισμό. Την εμβέλεια του βλήματος την ξεκαθαρίζει και η εταιρεία παραγωγής και η RAYTHEON, αν έχετε τις θεωρείται αναξιόπιστες πρόβλημά σας. Επίσης συγγνώμη που δεν έχω φίλους στις εταιρείες κατασκευής ή στν ισραηλινό στρατό και κάνω επιφανειακή έρευνα μέσω του διαδικτύου.

    2. Το ότι χαρακτηρίζεται την ανάλυση επιφανειακή ενώ έχω κάτσει και έχω αναλύσει μετατροπή του R-27 σε χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση, έχω βρει αποδεικτική φωτογραφία κιαι περιστατικό με Σ. Αραβία, γεγονότα που δεν είχατε καν σκεφτεί ότι γίνονται. Είναι τουλάχιστον αστεία η αναφορά σε επιφανειακή ανάλυση

 8. Για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους και αέρος-εδάφους των Τούρκων είναι το iron dome ότι χρειαζόμαστε για να πρoστατέψουμε κρίσιμες μονάδες, εγκαταστάσεις, συστήματα, πλοία κτλ.
  Μια χαρά θα ήταν αν μπορούσαμε να τα βάλουμε και σε νησιά και πάνω σε πλοία.
  Το θέμα που προκύπτει είναι:
  Αντέχουμε οικονομικά να τα αποκτήσουμε και σε μεγάλους αριθμούς; Τα Ισραηλινα δεν είναι και φθηνά.
  Μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν τα uav των Τούρκων; Έχουμε άλλη λύση για την αντιμετώπιση αυτών;
  Αν όχι τα βλέπω να κινδυνεύουν να γίνουν στόχοι.
  Για την αντιμετώπιση των πυραυλικών απειλών καλό θα ήταν πέρα από τα α/α συστήματα να είχαμε στο οπλοστάσιο μας και συστήματα ηλεκτρονικό πολέμου.
  Πρέπει να έχουμε και πλήρης εικόνα για κάθε κίνηση που γίνετε στις απέναντοι ακτές +25χλμ μέσα. Πρέπει να ήμαστε ανα πάσα στιγμή σε θέση να πλήξουμε αυτούς τους στόχους.

 9. Το IRON DOME προορίζεται για την αναχαίτιση ρουκετών βλημάτων πυροβολικού και μικρών πυραυλων που ακολουθούν βαλλιστική τροχιά προς τον στόχο!

  Δεν μπορεί να αντικαταστήσουν ένα αντιαεροπορικό σύστημα όπως το HAWK

  Δεδομένου της αυξανόμενης παρουσίας βαλλιστικών πυραυλων στους γείτονες θα έπρεπε να το κοιτάξουμε για τη προστασία συγκεκριμένων στόχων όπως ας πούμε τα αεροδρόμια στη Λήμνο και Σκύρο

  Τα HAWK μπορούν να εKSυχρονισθουν περιετερν» με υλικό που αποσύρουν οι αμερικανοι νέα RADAR
  και μπορεί να φέρουν και νέους πυραυλους ας POUME essm!

  Βλέπω επίσης πως έχουμε ξεχάσει και την αντιαεροπορική προστασία των αεροπορικών βάσεων αφού και το έskyguard χει πλέον πολλά χρονια στη πλάτη του

 10. Με τη σταδιακη αποσυρση των κορτεναερ Θα εχουμε μεχρι το 2030 συνολο 10 (μαζι με της μπουμπουλινας) 8απλους εκτοξευτες Μκ29 και αρκετα παραπανω απο 100 βληματα Sea Sparrow RIM-7P.
  Ο RIM-7P αν δεν κανω λαθος καθως ειναι η τελευταια αναβαθμισμενη εκδοση του Sea Sparrow εχει τον ιδιο ανιχνευτη με τον essm block1, αρα διαφερουν ουσιαστικα μονο στην εμβελεια.
  Αρα ενα πολυ συγχρονο συστημμα (Μκ29) που ευκολα αναβαθμιζετε να ριχνει και Εssm block2 (αν αγοραστουν).
  20 χιλρα για τον Sea Sparrow RIM-7P, 40-50 χιλρα για τον Εssm block1.
  Ανετα προστιθενται στις υπαρχοντες συστοιχιες Skyguard III «Βέλος, και θα εχουν διπλα τους και τα 12? phalanx επισης απο τις κορτεναερ να τις προστατευουν.
  Αλλη μια τσαμπα λυση, οπως και αυτη των περιπου 80 harpoon block1c των 90 χιλρων εμβελειας, που και αυτοι θα μας περισσεψουν απο τις κορτενερ και δεν ληγουν ποτε και ανετα γινονται επακτιες συστοιχιες,
  Αν θελουμε και το κατι παραπανω μπορουν και να αναβαθμιστουν σε block ii+ των 240 χιλρων με κοστος περιπου στο μισο απο οτι θα καναν καινουργιοι (απο 5εκρια ευρω, σε 2μιση).
  Ουτε και τα ρανταρ/ηλεκτρονικα των εκσυχρονισμενων κορτεναερ και τα 76αρια πυροβολα να μην πανε χαμενα, ολο και καποια χρησιμοτητα θα βρεθει σε παρακτιο ρολο.
  Τιποτα να μην παει χαμενο.

  1. Ακριβώς το ίδιο σκεφτόμουν καιρό τώρα (και όχι μόνο με τις S αλλά ότι βρίσκαμε, ακόμη και από μεταχειρισμένα από το εξωτερικό) και ειδικά με το Phallanx, απλά δεν ξέρω πως όο αυτό θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα λογισμικό/σύστημα που θα ξέρει τι έχει στην διάθεσή του και θα χρησιμοποιεί κάθε φορά αυτό που θεωρεί κατάλληλο.

   Και να πω την αλήθεια ακόμη θυμαμαι τα βιντεάκια με το Phallanx που έχουν οι ΗΠΑ στις οροφές των κτηρίων τους στην πρεσβεία (και τα γειτονικά) στην Βαγδάτη. Αν και όλοι αλλάζουν τα CIWS με πυραυλικά η βροχή από σφαίρες που στέλνει αυτό μαζί με το ότι βάζεις και άλλες και άλλες κτλ, το κάνει ανεκτίμητη και παντοτινή αξία εναντίον πυραύλων, drones και ότι θες

    1. Ευχαριστώ, ωραίο άρθρο, μου άρεσε η παραπομπή στην περίπτωση της Αμερικανοϊαπωνικής άσκησης, όπου ο Ιάπωνας χειριστής απελευθέρωσε το Phallanx πριν απομακρυνθεί εντελώς το A-6 που είχε φέρει στην άσκηση ομοίωμα στόχο, και το Phallanx στο τσάκ μπαμ τα έριξε και τα δύο 🙂

     (και η παραπομπή στο minigun, για το οποίο αλλά και άλλα παρεμφερεί υπάρχουν απολαυστικά βίντεο με tracer fire να αδειάζουν τροχιοδεικτικά με 6.000 σφαίρες το λεπτό και ήταν πραγματικά τρομακτικό)

  2. @Romeo60 & @agnostosependytis
   Χρειάζονται πράγματι λύσεις σαν και αυτήν να εξετάζονται σοβαρά από τα Επιτελεία. Πιθανώς, να μην είναι η καλύτερη πρόταση, όμως αποτελεί τροφή για περαιτέρω έρευνα.
   Check this: https://www.armyrecognition.com/united_states_us_army_artillery_vehicles_system_uk/centurion_c-ram_land-based_weapon_system_phalanx_data_fact_sheet.html

  3. Οι harpoon μπορούν να μπουν σε φορτηγά όπως έγινε με τους παλιούς exocet. Δεν περισεύουν όμως δεδομένου ότι 1 τουλάχιστον ΤΠΚ έχει μείνει με penguin ελλέψει άλλων harpoon. Που σημαίνει επίσης ότι το απόθεμα βάσης είναι 0.

   Τα υπόλοιπα συστήματα είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν στην ξηρά (θέλουν μετατροπές και υποστήριξη) ενώ είναι πιο χρήσιμα πάνω στα πλοία.

   Τα phalanx μπαίνουν παντού – και στις νέες φρεγάτες, επιπλέον των ram και strales.

   Ο Sea Sparrow (όλο το σύστημα, δεν είναι μόνο ο ΜΚ-29) μπορεί να μπεί σε πλοία δεύτερης γραμμής όπως οι κανονιοφόροι, δίνοντάς τους εκτός από Α/Α και αντιπλοϊκές δυνατότητες. Χρειάζεται όμως μια μικρή αναβάθμιση, χρησιμοποιώντας και τα MW-08 που θα ξηλωθούν από τις ΜΕΚΟ.

 11. Το Iron Dome θα έλεγα ότι αποτελείται νοητά από 3 συστήματα,

  -τον πύραυλο Tamir (Ok δεν είναι και κάτι τρομερό, είναι φτηνό με μικρή εμβέλεια και κινητικότητα για αυτό είναι κυρίως κατά στόχων που πάνε βαλιστικά και γενικά δεν κάνουν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης γιατί δεν μπορεί να τις ακολουθήσει)

  -το σύστημα ραντάρ που είναι πολύ καλό για την συγκεκριμένη δουλειά κυρίως

  -το λογισμικό που είναι και το ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ και κάνει δύο δουλειές, ένα όπως όλα τα άλλα κατευθύνει τον Tamir στον στόχο αλλά το δεύτερο και σπουδαιότερο για την περίσταση και ΜΟΝΟ για ρουκέτες/πυραύλους βαλλιστικής τροχιάς, είναι ότι προβλέπει που θα πέσει ο εχθρικός πύραυλος. Έτσι σε περίπτωση που βλέπει πχ 20 ρουκέτες, υπολογίζει ότι οι 15 θα πέσουν στον γάμο του καραγκιόζη και σε χωράφια και εκτοξεύει Tamir εναντίον μόνο όσων θα κάνουν ζημιά. Είναι προφανές ότι σε έναν πύραυλο που αλλάζει τροχιά (πχ κρουζ) δεν μπορεί να μαντέψει τίποτα.

  Η λύση για εμάς θα είναι σε δύο επίπεδα,
  -για τα μεσαίας μακράς εμβέλειας μπορούμε να έχουμε το Davids Sling που έχει σχετικά φτηνούς πυραύλους, ή να περιμένουμε τον νέο πύραυλο που βγάζει η Raytheon για το Patriot και ο οποίος λέγεται ότι θα έχει εμβέλεια από 25-50 χλμ και θα κοστίζει 150.000 δολάρια (νομίζω είναι αντιγραφή του Stunner)
  https://www.thedrive.com/the-war-zone/37532/army-offers-glimpse-of-new-low-cost-surface-to-air-missile
  -για τα μικρής εμβέλειας νομίζω υπάρχουν αρκετά συστήματα που είναι καλά (και καλύτερα από OSA κτλ), το θέμα είναι να μπορεί να πιάνει το ραντάρ έγκαιρα τους στόχους και να τους εξουδετερώνει, ενώ ακόμη πιο τέλειο θα ήταν να είναι ένα είδος μικροσυστήματος (ώστε να είναι φτηνό και εύκολα φορητό από ένα όχημα σχηματισμού κτλ, ώστε να έχουμε μπόλικα).

  Το Iron Dome θα χρησίμευε ίσως για να σκεπάσει νησιά που είναι δίπλα στα παραλια της Τουρκίας αν και εκεί δεν θα βοηθούσαν καθώς οι Τούρκοι με τα Φίρτινα από απέναντι μπορούσαν να κάνουν ζημιές για τις οποίες το Iron Dome θα ήταν αναποτελεσματικό

  1. Δεν χρησιμευει. Η Τουρκια δεν ειναι Χαμάς ή Χεζμπολάχ, μπορει ευκολα και φθηνα να εκτοξευσει τεραστιο αριθμο οβιδων, ολμων κσι ρουκετών, και να επιτυχει ευκολα κορεσμο του συστηματος, το οποιο θα εξαντλησει μαλλον γρηγορα τα ακριβα πυρομαχικα του.
   Απο οτι καταλαβα, δεν αντιμετωπιζει μεγαλα τηλεκατεθυνομενα βληματα μεταβλητης τροχιας και μεγαλου βεληνεκους.
   Για τη δουλεια που κατασκευαστηκε ειναι παρα πολυ καλο, η φυση της απειλης που αντιμετωπιζουμε εμεις ειναι ριζικα διαφορετικη.

 12. Και τα crotale Ng VT1 που ειναι 5 συστημματα στις 5 φρεγατες λαφαγιετ των γαλλων και τα αντικαθηστουν με μιστραλ, καλο ειναι να τα «σκουπισουμε» ασχετα αν παρουμε λαφαγιετ η μπελαρα η οποιο γαλλικο πλοιο.
  Απο τη στιγμη που οι γαλλοι τα αποσυρουν και εμεις εχουμε ηδη σε υπηρεσια καμια 10αρια συστημματα και θα τα διατηρησουμε αν ειναι τσαμπα ειναι μια χαρα.
  Το μονο τους μειονεκτημα (γι αυτο και αποσυρονται απο το ναυτικο) ειναι με τους πυραυλους που κανουν sea skimming, με τους αερους εδαφους και τους βαλλιστικους που θα εχουν να αντιμετωπισουν στα νησια τα πανε περιφημα.
  Αν μπορουμε να μπαλωσουμε τρυπες για αντιβαλιστικη/ αντιντροουν αμυνα στα νησια με Sea Sparrow RIM-7P. και crotale Ng VT1 σχεδον τσαμπα, ειμαστε αρχοντες .

  1. Οι Γάλλοι τα αποσύρουν διότι πέρα από τους επιχειρησιακούς περιορισμούς που αναφέρεις δεν υποστηρίζονται πλέον:

   https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2016-archives/euronaval-2016/4382-french-navy-lafayette-class-frigates-crotale-sam-systems-may-be-replaced-with-sadral.html

   . Navy Recognition believes this upgrade would address two major obsolescences: The ageing Crotale missiles (designed in the 70ies and produces in the 80ies) are nearing the end of their shelf life. In addition, according to our information, Crotale’s effectiveness against modern sea-skimming anti-ship missiles is limited.

   1. Crotale NG, used by Hellenic Air Force (9 systems) and Hellenic Navy (2 naval systems).

    Δε νομιζω να αποσυρουμε τα δικα μας τα επομενα 20 χρονια, η Ng εκδοση ειναι μια χαρα προηγμενη τεχνολογικα, αν περναμε και τα 5 των λαφαγιετ τσαμπα θα ηταν σημαντικη προσθηκη.

    1. Δεν ξέρω εάν μπορεί να χρησιμοποηθούν οι NG στη Ναυτική έκδοση

     Όταν το αποσύρει η κατασκευάστρια χωρα κάτι σημαίνει πάντως!!

     Όσο για τα ελληνικά CROTALE μάλλον έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους

   2. Καμιά σχέση τα δικά μας Crotale με αυτά, μόνο το όνομα είναι κοινό. Ο άλλος φίλος θέλει πατέντα να τα Ολλανδικά CIWS… λες και ειναι lego τα οπλικά συστήματα!

     1. Οτι ρίχνουν VT-1 δεν τα κάνει ίδια με τα δικα μας, νομίζω το κατανοεί ο καθένας αρκεί μόνο να παρατηρήσει το στήσιμο. Ποσο μάλλον να τα αξιόποιησεις με το τρόπο που τα κάνει το ΠΝ και η ΠΑ.

 13. Οχι βεβαια.
  Δεν ειναι αντιαεροπορικο. Το συστημα αναχαιτιζει ολμους, βληματα ΠΒ, μικρους πυραυλους.
  Χρειαζονται παρα πολλες βολες και παρα πολλες συστοιχιες για την αναχαιτιση των στοχων, πραγμα που εκτοξευει στα ουρανια το κοστος. Το Ισραηλ με στρατιωτικο προϋπολιγισμο 13 δισ. $$ μπορει να τα κανει αυτα. Η Ελλαδα δεν μπορει.

  Πολλα λεγονται για τις βαλλιστικες δυνατοτητες της Τουρκιας. Η πραγματικοτητα.:
  Οι τουρκικοι πυραυλοι ειναι αντιγραφα καποιων κινεζικων πυραυλικων συστηματων, τα οποια δεν φημιζονται για την ποιοτητα τους. Δεν εχουν παρα πολλους, και το CEP τους ειναι μεγαλο, οπερ σημαινει οτι πρεπει να ξοδεψουν ενα πολυ μεγαλο μερος του διαθεσιμου αποθεματος για να πληξουν εναν ακινητο σκληρο στοχο (πχ αεροδιαδρομο).

  Αντι για τετοια πανακριβα συστηματα προτεινω απλες και φθηνες λυσεις:
  1. Ενισχυση και περαιτερω αναπτυξη των δυνατοτητων αντιπυροβολικου.
  2. Ξαλυψη-αποκρυψη-παραλλαγη-διασπορα !

 14. Οι ισραηλινοί τα χρησιμοποιούν για να καλύψουν απειλές από όπλα ή drone ένα ποσοστό κατοικημένων περιοχών που απειλούνται από φθηνά πυρομαχικά.
  Σε εμάς τι νόημα έχει κάτι τέτοιο και τι θα καλύψουμε; Μιλάμε για δεκάδες συστήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε απειλές από ένοπλα αντίπαλα UAV class II οταν αυτά πετούν σε μεγάλο ύψος…

  Επιπλέον ενα οπλικό σύστημα πρέπει να κάνεις προβολή στα 40 χρόνια υπηρεσίας, δεν έχει νόημα να επενδύσεις σε C-RAM, γνωρίζοντας ότι τα όπλα λέιζερ υψηλής ισχύος >150ΚW ειναι κοντά. Μάλιστα πρόσφατα ενταχθήκαμε και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμά.

  Η επιλογή ενός συστήματος ειναι σύνθετη διαδικασία, δεν μπορεί να εξετάζεται κάτω από μία επιφανειακή λογική, πόσο μάλλον ότι τα χρήματα είναι περιορισμένα.

 15. Το Iron Dome αναπτύχθηκε ώς ένα σύστημα στατικής αεράμυνας με σκοπό να προστατευθούν οι ΑΣΤΙΚΕΣ περιοχές του Ισραήλ από πυρά όλμων, ρουκέτες και πυραύλους χαμηλής τεχνολογίας.
  Δεν είναι Α/Α πύραυλος και δεν σχεδιάστηκε για την προστασία στρατιωτικών στόχων, παρά μόνο ως συμπληρωματικό σύστημα.

  Θα έπρεπε κι εμείς να το σκεφτούμε ως λύση για την προστασία των πόλεων των νησιών μας, (αντί να σκεφτόμαστε μόνο τους στρατιωτικούς στόχους) που θα ισοπεδωθούν σε περίπτωση σύρραξης αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν (έστω και αν δεν ακολουθήσει απόβαση…)

 16. Συστήματα σχεδιασμένα για επιθέσεις κορεσμού καθως κ λοιπών ασυννετρων απειλών από τον αέρα , καθώς κ το ίδιο περιβάλλον κ φάσμα απειλών με εκείνο γεωγραφικα του Αιγαίου καθιστούν αρκετά ισραηλινά συστήματα μονόδρομο που πρέπει να εκμεταλλευτοθμε επαρκώς

 17. Εξαιρετικο συστημα το Iron Dome-ειδικα στην κινητη εκδοση του..δεδομενου οτι η αναβαθμιση της α/α και α/π αμυνας κρινεται απαραιτητη θα πρεπει να εξεταστει σοβαρα η προσκτηση αριθμου αυτων των συστηματων..

 18. Και όλα τα συστήματα του κόσμου να αγοράσουμε, παίζοντας συνεχώς άμυνα δεν γίνεται τίποτα. Το ερώτημα δεν είναι αν μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά 3.000 νησιά. Δεν μπορούμε. Σημασία έχει το κόστος να είναι τραγικό για τον επιτιθεμένο. Και αυτό γίνεται μόνο με επίθεση.

  Ας είχε η Ελλάδα 600-1000 πυραύλους μακρού πλήγματος και οποιαδήποτε σκέψη επίθεσης από την Τουρκία γίνεται αυτόματα καπνός, όταν ξέρεις ότι ο αντίπαλος θα σε επιστρέψει στον μεσαίωνα.

  Η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει τα καλύτερα και ακριβότερα αλληλοκαλυπτομενα αντιαεροπορικά σε όλα τα βεληνεκη και αντιβαλλιστικα συστήματα, και ταυτόχρονα επιθετικά οπλα. Κάπου πρέπει να δοθεί το βάρος.

  Για εμένα πρέπει να δοθεί στην επίθεση. Αν είναι οι Τούρκοι να ξεκινήσουν παραμύθια και σε 24 ώρες να έχουν συντριβεί ναυστάθμοι, αεροπορικές βάσεις, βιομηχανίες, και οι γέφυρες της Κωνσταντινούπολης θα το σκεφτεί δύο φορές.

  Για να μην πούμε βέβαια ότι ακόμη και να είχαμε τα συστήματα, πρώτα θα τα βομβάρδιζαν επί 48ωρο και μετά οι χειριστές τους (όσοι θα έχουν επιβιώσει) θα λάβουν εντολή αναχαίτισης.

  Για εμένα έτσι όπως έχει η κατάσταση η μόνη στρατηγική είνα MAD Mutual Assured Destruction με συμβατικά μέσα.

  1. Ορθό η λύση ειναι πρωτίστως LYNX παρά iron dome, άλλωστε για αυτό που προτείνει ο συντάκτης δεν ενδείκνυται κιόλας.
   Με ένα απόθεμα 100 LORA και 300 P.Hawk το σκέφτεσαι δεύτερη φορά.

  2. Για να μην πάω ένα βήμα παραπέρα και σου πω ότι θα ισοπεδώσουμε και την Σμύρνη αν είναι.

   Εκτός και αν νομίζει κανείς ότι ο Τούρκοι θα είναι καλοί και ελεϊμονες και θα περιοριστούν σε στρατιωτικούς στόχους.

   Πυραύλους μακρού πλήγματος σε νησιά δεύτερης γραμμής και αντιαερπορική ομπρέλλα προστασίας τους.

 19. Έχει μερικούς μήνες που γίνεται πολύ έντονη διαφήμιση για συστήματα ισραηλινής προέλευσης,και αυτό δεν φαίνεται να είναι σύμπτωση.
  Για τα C-RAM θα έπρεπε να είναι γνωστό σε όλες τις ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα,ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με 4 άλλες ευρωπαϊκές χώρες(που είναι και μέλη στο ΝΑΤΟ) για απόκτηση ενός διαθέσιμου συστήματος C-RAM,αλλά για αυτή την συμφωνία δεν υπάρχει ενημέρωση πουθενά με σχετικά άρθρα(γιατί άραγε;),αντίθετα προωθούνται ξανά και ξανά τα (ίδια) ισραηλινά προϊόντα,που αφήνει την εντύπωση ότι πρόκειται για εσκεμμένη προώθηση των συγκεκριμένων.

  Η σχετική ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα.
  Rapidly Deployable Mobile Counter Rockets Artillery and Mortar (C-RAM)
  https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2020/10/pdf/2010-factsheet-c-ram.pdf

 20. Καλο συστημα αλλα την ιδια δουλεια του μπορουν να κανουν πιο φθηνα και πιο ευελικτα τα TORM2 & τα Buk

  Επισης παρολο που ειμαι θιασωτης της συμμαχιας μας με το Ισραηλ θεωρω οτι πρεπει να κρατησουμε λιγο την ποσοστοση της αγορας των οπλικων συστηματων τους σε ενα συγκεκριμενο επιπεδο γιατι πολυ φοβαμαι οτι αν συνεχισουμε με αυτους τους ρυθμους θα τους αναγορευσουμε επισημα ως βασικους προμηθευτες οπως γινοταν τοσες δεκαετιες με τις ΗΠΑ.

  Οσο και αν οι δεδομενες συνθηκες ευνοουν δεν πρεπει να ξεχναμε οτι το παγκοσμιο γεωπολιτικο συστημα ειναι εξαιρετικα ρευστο και ενδεχομενη -οχι πιθανη- αλλαγη των συσχτισμων ενδεχεται μακροπροθεσμα να μας δημιουργησει θεματα.

  1. Για προστασία απο πυρά πυροβολικού(όλμους…) και φθηνές ρουκέτες Qassam που παράγονται στα υπόγεια εργαστήρια της Hamas(που μάλλον δεν μας απασχολούν) υπάρχουν σίγουρα πιο οικονομικές λύσεις απο το ID που θέλει περίπου 30 χιλιάδες USD για έναν πύραυλο.

 21. Πολύ καλό άρθρο. Αυτό που θα έπρεπε να τονιστεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι με αυτό το σύστημα ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΧΡΟΝΟ. Βγάζοντας εκτός την πρώτη ομοβροντία που θα έχει στόχο πρωτεύουσα νησιού και ζωτικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δίνεις χρόνο στον κόσμο να κρυφτεί, στις δυνάμεις άμυνας να λάβουν θέσεις υπό κάλυψη και στα ζωτικά συστήματα να χτυπήσουν ή να κρυφτούν ανάλογα τι ρόλο έχουν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι με στένεμα της δέσμης πιάνουν και τα UAV, οπότε σου δίνουν ένα μικρό χρονικό διάστημα να τα αντιμετωπίσεις. Η μόνη γνωστή περίπτωση που είχε πρόβλημα είναι όταν έστειλαν πολιτικά drone μαζί με τα πολεμικά σε μεγάλους αριθμούς και επετεύχθη κορεσμός.

 22. Ειναι καρμικο μαλλον οτι χθες λιγο πιο πανω εγραψα ενα ποστ για τους κινδυνους μετατροπης του Ισραηλ σε αποκλειστικο προμηθευτη των ΕΔ και των κινδυνων που αυτο ενεχει σε ενα ρευστο γεωπολιτικο περιβαλλον.

  Σημερα λοιπον στο διεθνη τυπο διαρρεεται η προσπαθεια του Ισραηλ για »ανοιγμα» προς την Τουρκια με σκοπο την διερευνηση της δυνατοτητας αγωγου μεταξυ Ισραηλ και Τουρκιας.

  Ενα παλιο αιτημα το οποιο εχει πρωτιστως τη θετικη γνωμη της Γερμανιας και των ΗΠΑ και ειναι ισχυρο και εντος του Ισραηλ απο την εποχη της πρωτης διακυβερνησης Ομπαμα.

  Το διεθνες συστημα βαλλεται απο παντου και οινσυσχετισμοι αλλαζουν…..
  Οι αποφασεις για τον εξοπλισμο μιας σοβαρης χωρας πρεπει να εμπεριεχουν πολλαπλους αξονες και προμηθευτες υλικου……..Ο νοων νοειτω…..

 23. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Πως γίνεται να μπορεί να καταστρέψει έναν εχθρικό πύραυλο στον αέρα και όχι ένα εχθρικό αεροπλάνο;

  1. Το κόστος ανά βολή υποδεικνύει βλήμα άκρως εξειδικευμένο για αναχαίτιση «χαζών» βλημάτων πυροβολικού, σε σποραδικές βολές, προβλέψιμης (ψηλής) τροχιάς, με τα κατώτατα ποιοτικά κριτήρια.
   Πιθανότατα το βλήμα δεν παρακολουθεί ευρείς ελιγμούς (ενεργειακά ή/και δομικά), δεν στέκεται σε περιβάλλον ΗΠ, είναι ευάλωτο σε αντίμετρα κάθε είδους και δεν αποδίδει εγγύς εδάφους. Αν θέλεις SAM για συμμετρικούς αντιπάλους, θα πρέπει να πας σε ακριβά βλήματα, έστω και με το ίδιο radar (πχ Barak 8).
   Και κάτι για τα Hawk: δύσκολο να πεις τι ΔΕΝ θα ήταν καλό για αντικατάστασή τους: το όριο ζωής των τελευταίων πυραυλοκινητήρων έχει λήξει από το ’10, και καμμία ενέργεια επ’ αυτού δεν αναλήφθηκε, κατά το παράδειγμα άλλων χωρών. Που σημαίνει ότι, προϊόντος του χρόνου, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό βλημάτων θα γίνεται δυσλειτουργικό, και μάλιστα απρόβλεπτα (από χαμηλή απόδοση έως αφλογιστία ή έκρηξη). Και όποιος ανησυχεί, κακό στην υγεία του κάνει…

 24. Για την άμυνα νήσων εκτιμώ ότι έχει να προσφέρει πολλά. Άλλωστε αρμόδιες επιτροπές μπορούν να μελετήσουν συνολικά για την άμυνα και να καθορίσουν τις απαιτήσεις.

 25. Και πυρηνικά να πάρουμε (αν μας επιτρέψουν) αν δεν έχεις τα κότσια ή την άνωθεν εντολή να πατήσεις το κουμπί (όλα τα παραπάνω όπλα) είναι άχρηστα. Καλύτερα ελεύθερος και σφεντόνα. Ή ας πάρουμε καλύτερο τηλέφωνο για μπας και χαλάσει αυτό των Ιμίων για τα νέα Ίμια που θα έρθουν κάποια στιγμή. Βέβαια για μίζες και παρελάσεις όλα καλά είναι.

 26. Αντί να ρίξουν χρήματα για spike να δώσουν για iron dome. Αντί για spike μπορούμε να πάρουμε alas-b από Σερβία με συμπαραγωγή. Ακόμη πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου και να αγοράσουμε πολλά aleksandar για Έβρο και νησιά καθώς το χαμηλό κόστος έναντι άλλων επιλογών μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό πυροβολικό. Δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν λένε να καταλάβουν ότι σε μια σύρραξη θα είμαστε μόνοι πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύουμε τα όπλα με έξυπνα και οικονομικά συστήματα. Επίσης το να εξαρτάσαι μόνο από μια χώρα σίγουρα δεν σου δίνει μεγάλη ευελιξία σε περίπτωση που αρνηθεί να σε ενισχύσει σε ένα πιθανό επεισόδιο. Η Σερβία είναι αδερφή χώρα και λόγω και της μεγάλης απειλής που λέγεται Αλβανία θα έπρεπε να έχουμε υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση που γίνει κάτι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά οι προδότες που κυβερνούν τι κάνανε?? Κουβάλησαν αυτά τα κτήνη στην Ελλάδα και τρώνε το ψωμί το δικό μας. Τους βάζουμε μέσα στο στρατό χωρίς να ανησυχούμε για μεγάλη Αλβανία και αυτά που υποστηρίζουν, χωρίς να μας νοιάζει ότι εξοπλίζονται από την Τουρκία. Η Σερβία είναι η μόνη χώρα στα Βαλκάνια που μπορούμε να εμπιστευόμαστε. Αλλά βλέπεις είναι ενάντια στην Αμερική οπότε απορρίπτεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *