Η αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο μας δόθηκε από την είδηση ότι η ισραηλινή Rafael ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της μελέτης του προγράμματος «Transparent Battlefield» του Γερμανικού Στρατού. Η μελέτη αφορά στην αναβάθμιση της ικανότητας του Γερμανικού Στρατού στον τομέα της ελαχιστοποίησης του χρόνου μεταξύ του εντοπισμού ενός στόχος και της προσβολής του. Η δεύτερη φάση της μελέτης συνοδεύτηκε και από την επίδειξη του συστήματος Fire Weaver, της Rafael, το οποίο έχει επιλεγεί από τη Γερμανία ως το κύριο σύστημα του προγράμματος «Transparent Battlefield» (το σύστημα βρίσκεται σε υπηρεσία από το Ισραήλ). Εκτός του Fire Weaver το πρόγραμμα «Transparent Battlefield» αφορά και στην προμήθεια του συστήματος επικοινωνιών BNET SDR (Software Defined Radio), επίσης της Rafael, το οποίο δημιουργεί κινητό δίκτυο επικοινωνιών (MANET : Mobile Ad-hoc NETworking).

Στη γενικότερη εικόνα του, το πρόγραμμα «Transparent Battlefield» αφορά στη διασύνδεση και χρήση μη-επανδρωμένων συστημάτων (εναέριων και επίγειων) με στόχο τη δημιουργία, σε πραγματικό χρόνο, ολοκληρωμένη και τρισδιάστατη εικόνας του πεδίου μάχης, των θέσεων των φίλιων και των εχθρικών δυνάμεων και τη διαβίβαση όλων αυτών, μέσω του συστήματος BNET SDR, σε ανώτερα ή κατώτερα κλιμάκια διοίκησης. Σε δεύτερο χρόνο, το Fire Weaver, έχοντας στη διάθεση του την ακριβή εικόνα του πεδίου μάχης, θα χρησιμοποιείται ως μέσο ελαχιστοποίησης του χρόνου επιλογής ενός στόχου και της προσβολής του. Το Fire Weaver διασυνδέει, ασύρματα, μέσω δικτύου, και σε επίπεδο Τάγματος, όλα τα φίλια στοιχεία, αισθητήρες και οπλικά συστήματα, και δημιουργεί ένα δίκτυο επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, σε πραγματικό χρόνο. Φίλιες και εχθρικές θέσεις, καθώς και χαρακτηριστικά σημεία του πεδίου μάχης είναι διαθέσιμα στα κλιμάκια διοίκησης.

Τέτοια συστήματα, όχι αναγκαστικά το Fire Weaver, καθώς υπάρχουν πολλές εταιρίες παγκοσμίως που παράγουν και διαθέτουν τέτοια συστήματα πληροφοριών και επίγνωσης της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο μάχης, λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος για τα κύρια οπλικά συστήματα. Κι αυτό διότι προσφέρουν στον εκάστοτε διοικητή το πλεονέκτημα να γνωρίζει την ακριβή θέση του εχθρού, άρα να τον προσβάλει άμεσα και εύστοχα. Στην ουσία, τέτοια συστήματα διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε φίλια χέρια, από το τακτικό μέχρι το στρατηγικό επίπεδο, από το τοπικό πεδίο μάχης, σε ένα σημείο του Έβρου, για παράδειγμα, σ’ ολόκληρο το μέτωπο του Έβρου. Η γνώση των θέσεων του εχθρού δεν σημαίνει μόνο ευκαιρία προσβολής τους, αλλά προσφέρει στις φίλιες δυνάμεις το πλεονέκτημα του ασύμμετρου, πλην όμως γνωστού πεδίου μάχης.

Η παράταξη γραμμικής-στατικής άμυνας δεν ενδείκνυται στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Όταν βρίσκεσαι σταθερός σε μια θέση είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθείς, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η χρήση των UAV πολλαπλασιάζεται, όπως έδειξε η πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί είναι θέμα χρόνου να εξουδετερωθεί, αν όχι με την πρώτη βολή, αυτό θα γίνει με την δεύτερη ή την επόμενη βολή. Αν γνωρίζεις όμως που είναι ο εχθρός, προς πια κατεύθυνση κινείται και με πόσες δυνάμεις, τότε γνωρίζεις που να ταχθείς για άμυνα ή που να κατευθύνεις τη δική σου επίθεση, στο αδύναμο σημείο της εχθρικής παράταξης. Τα συστήματα πληροφοριών και επίγνωσης κατάστασης δεν καταγράφουν μόνο τις εχθρικές θέσεις, αλλά τις αναγνωρίζουν ως προς τον τύπο, δηλαδή το «Χ» στοιχείο είναι άρμα μάχης και βρίσκεται στην «Ψ» θέση. Επίσης τα κατηγοριοποιούν ως προς το πόσο επικίνδυνα είναι σε σχέση με τις υφιστάμενες φίλιες θέσεις ή μέσα.

Έτσι ο Διοικητής ενός Τάγματος γνωρίζει ότι ο «Χ» Λόχος έχει να αντιμετωπίσει «Ψ» αριθμό αρμάτων μάχης. Την ίδια πληροφορία έχει και ο Διοικητής του Λόχου. Μπορεί λοιπόν να διατάξει τα αντιαρματικά του Λόχου και/ή του Τάγματος να προσβάλουν κατά προτεραιότητα την άμεση απειλή. Ταυτόχρονα, η Μοίρα Πυροβολικού της Ταξιαρχίας μπορεί να διαταχθεί να προσβάλει τα εχθρικά μέσα πυροβολικού που συνδράμουν την επιθετική ενέργεια του εχθρού. Όλες αυτές οι πληροφορίες μειώνουν κατά πολύ και την πιθανότητα φίλιων απωλειών και προάγουν την οικονομία πυρομαχικών, άρα μειώνουν τις απαιτήσεις ανεφοδιασμού. Τέτοια συστήματα καταδεικνύουν την αξία των πληροφοριών, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες στον Διοικητή για τη σχεδίαση και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Σήμερα, οι πληροφορίες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με αυτό που λέμε «κέντρο βάρους», φίλιο ή εχθρικό, που είναι ένας κύριος παράγοντας της ισχύος, διότι οι πληροφορίες γνωστοποιούν και αποκαλύπτουν παράγοντες και εξελίξεις που σίγουρα θα επηρεάσουν το σχεδιασμό και την έκβαση μιας επιχείρησης. Η όλη διαδικασία που οδηγεί στο τελικό προϊόν, δηλαδή στην επίγνωση της κατάστασης, ξεκινά από την πρώτη ύλη, δηλαδή την πληροφορία, και ακολουθεί μια λογική σειρά εργασιών, έναν κύκλο που περιλαμβάνει τη συλλογή, την επεξεργασία, την κατηγοριοποίηση, την παραγωγή του αποτελέσματος και τη διαβίβαση του στα φίλια κλιμάκια διοίκησης. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, αξιόπιστα, σε πραγματικό χρόνο και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Τα συστήματα επίγνωσης της  κατάστασης αναλαμβάνουν όλον αυτό το φόρτο εργασίας και τον διεκπεραιώνουν με ταχύτητα. Έτσι παράγουν το επιθυμητό πλεονέκτημα και λειτουργούν ως πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος.

Για παράδειγμα, πόσο μεγάλο πλεονέκτημα θα είχαν όλα τα κλιμάκια διοίκησης του Δ’ Σώματος Στρατού στον Έβρο ή της ΑΣΔΕΝ στο Αιγαίο αν γνώριζαν ανά πάσα στιγμή τι δυνάμεις έχει ο εχθρός, αριθμό και τύπο, άρα και τις δυνατότητες του σε κάθε σημείο του μετώπου ή αν γνώριζαν προς τα που κινούνται; Σίγουρα μεγάλο. Είναι σαν μια παρτίδα πόκερ όπου βλέπεις τα χαρτιά του άλλου, άρα ξέρεις πότε να «χτυπήσεις» και πότε να πας «πάσο». Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σωστό αποτέλεσμα παράγεται από αξιόπιστες πληροφορίες, που είναι η πραγματική αφετηρία της επίγνωσης, που είναι η επιθυμητή κατάληξη. Εντός αυτού του κύκλου εργασίας και υπό την ανάγκη-πίεση να γίνει γρήγορα και αξιόπιστα, ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να υποπέσει σε σφάλμα ή να καθυστερήσει. Τα συστήματα επίγνωσης της κατάστασης ολοκληρώνουν αυτόν τον κύκλο εργασίας αυτόματα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Είναι προφανές ότι οι πληροφορίες και τα συστήματα επίγνωσης της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο μάχης είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία μιας στρατιωτικής επιχείρησης, μικρής ή μεγάλης, όπως είναι και τα μέσα δικτύωσης και διαβιβάσεων. Σήμερα, τα μέσα πληροφοριών και επίγνωσης της κατάστασης έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα του αμυντικού σχεδιασμού και της αέναης προσπάθειας απόκτησης πλεονεκτήματος έναντι του αντιπάλου. Μολονότι, κάθε αλλαγή ή κάθε προσπάθεια προσαρμογής στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τις μεταλλασσόμενες απαιτήσεις του πεδίου μάχης είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, εντούτοις είναι απολύτως απαραίτητη και αναγκαία, ιδιαίτερα στον τομέα της εθνικής άμυνας όπου διακυβεύονται αξίες και αρχές, όπως είναι η εθνική ακεραιότητα και το εθνικό συμφέρον.

Comments

 1. Καλά κρασιά τι δουλεία έχει η Αρμενία με αυτό που αναφέρει το κείμενο που ούτε σωστή
  επιστράτευση δεν έγινε!
  Που επέμεναν οι Αρμένιοι να στέλνουν στρατό εκεί που δεν χρειαζόταν!

  Λυπάμαι που θα σας απαγοητεύσω αλλά οι παρεμβολές είναι πανεύκολες.
  Χιλιάδες κάμερες κάνουν με άνεση την περισσότερη δουλειά με υπόγεια καλώδια οπτικής ίνας για τον ΄΄Εβρο.
  Για τα νησιά δεν χρειάζονται μόνο ντρονς και κάμερες αλλά και πολλά μικρά ραντάρ και δεκάδες χιλιάδες πύραυλοι.

  Μου αρέσει που διέλυσαν μια μικρή πολεμική βιομηχανία την Άλφα που είχε κατασκευάσει έναν επαναστατικό
  εκτοξευτεί ρουκετών των 2,75 ιντσών, με 42 ρουκέτες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια απόβαση.
  Που θα μπορούσαν να αλλάξουν τους έξη αεροπορικούς φορείς ρουκετών και να βάλουν άλλους ιδίου μεγέθους με μεγαλύτερες ρουκέτες! Σχεδίασαν ένα ρυμουλκούμενο εκτοξευτή ρουκετών με το χαμηλότερο βάρος!
  Θα μπορούσαν να βάλουν κατευθυνόμενες ρουκέτες!

  Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί ούτε το εργοστάσιο κατασκευής ρουκετών που μας έδιναν οι Αμερικάνοι δεν το θέλαμε
  οι Τουρκοι έτρεξαν αμέσως και το πήραν.
  Μέτα λέμε για βαλλιστικά βλήματα και πυραύλους.

  1. Εαν βρεθουν οι καμερες και κοψουν τα καλωδια τι θα βλεπεις; ενω ενα drone ή UAV μπορει εκτος απο οπτικα να δωσει και την πληροφορια (πχ κοκκινος κυκλος – εχθρικο αρμα) διαταξη και οτι μπορει να εχεις προγραμματισει να σου εμφανιζει σαν ενδειξη.

 2. Κύριοι συντονιστές περιμένουμε άρθρο με την γαλλική πρόταση των φρεγατών.
  Ακούμε διάφορα και περιμένουμε και την δική σαςπληροφόρηση.

 3. Η πλάκα είναι ότι μπήκα στο άρθρο αυτό, όχι για το άρθρο, αλλά για να πω κάτι άλλο, αλλά με πρόλαβε ο Romeo…

  Λοιπόν, επειδή βλέπω μια ανομβρία και στα άρθρα και στα σχόλια και δεν βλέπω τίποτα για τα Γαλλικά πλοία, παρότι σε λίγες μέρες έρχεται υποτίθεται η πρόταση, νομίζω ότι υπάρχουν 2 ή 3 τινά.

  1) Η πρόταση ΔΕΝ θα είναι από αυτές που δεν μπορείς να αρνηθείς, με συνέπεια να συνεχίσουμε να μαδάμε την μαργαρίτα, και πλέον θα είναι το πιθανότερο να πάρουμε Αμερικανικό πλοίο για να πούμε και ένα welcome στον νέο πρόεδρο και να γίνει ένα ραντεβού μαζί του (συνήθως πριν την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο δίνεται σαν αντάλλαγμα μια καλή παραγγελία, παλιά ήταν τα F-16, τώρα να δούμε…. Στην περίπτωση αυτή δεν νομίζω ότι θα πάμε για MMSC αλλά για FFGX, ενώ η ενδιάμεση δεν θα είναι ΑΒ, αλλά είτε Tico είτε LCS. Αν συμβεί αυτό παίζει να πάρουμε και τα μεταχειρισμένα Ραφάλ που προοριζόταν για Κροατία.

  2) Η πρόταση θα είναι αστρονομικά χαμηλή σε σχέση με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν λίγο παπαγαλίστικα και το τι θα πάρουμε. Αν η πρόταση είναι για καλά εξοπλισμένα πλοία με τιμή 3 δις τα 4 κομμάτια και άλλο 1 δις για MEKO up + Lafayette (up), ή για μία μόνο Freda, η παραγγελία θα κλείσει εδώ και τώρα, και στο καπάκι θα ανακοινωθούν τα F-35, συν να γινουν Viper και τα υπόλοιπα F-16.

  Η Παρλί θα έχει την μόνη και τελευταία ευκαιρία να βάλει γκολ μέσα στον Ιανουάριο, αν δεν το βάλει, οι ΗΠΑ (και ο πρέσβης) θα έχουν μια και τελευταία ευκαιρία να βάλουν γκολ τον Φεβρουάριο αν προτείνουν FFGX σε καλή τιμή και καλή ενδιάμεση λύση.

  Αν δεν βάλει κανείς γκολ, θα γίνει όπως και στο ποδόσφαιρό οι προσφορές και η διαδικασία είναι ένα άθλημα όπου παίζουν όλοι και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί, οι οποίοι περιέργως είναι πολύ ατάραχοι, το οποίο εμείς ερμηνεύουμε ότι δεν ενδιαφέρονται, αλλά μπορεί να ερμηνεύεται ότι δεν αγχώνονται γιατί είναι σίγουροι ότι θα κλείσουν την δουλειά.

  Θα καταλάβουμε σε λίγες μέρες τι θα πάρουμε τελικά…

  1. Υπενθυμίζω ότι οι Γάλλοι ΄παράγγειλαν 5 Μπελάρα με τιμή 3,8 δις, το οποίο περιείχε και όλο το R&D για να γίνει από το μηδέν το πλοίο (και το λέω γιατί κάποιοι αναφέρουν κάτι αστεία ότι θα πληρώσουμε ένα σκασμό R&D για να σχεδιάσουν και καλά πως θα βάλλουν άλλα δύο Sylver 50, σαν να πληρώνουμε σχεδιασμό ολόκληρου του καραβιού από το μηδέν).

   Το R&D στην Μπελάρα καθώς έγινε από το μηδέν πλησίαζε τα 0,8 δις, όπερ χωρίς R&D το κόστος κανονικά έβγαινε κοντά στα 0,6 δις το πλοίο για τα 5 πλοία που παράγγειλαν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *