Η αμερικανική GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems, Inc.) ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την ιταλική Leonardo θα ενσωματώσει το ραντάρ έρευνας της επιφάνειας της θάλασσας το ραντάρ SeaSpray-7500E V2. Το ραντάρ θα ενσωματωθεί εξωτερικά, σε ατρακτίδιο, στον κοιλιακό πυλώνα ανάρτησης. Το SeaSprey-7500E V2 είναι ένα ραντάρ τεχνολογίας AESA συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Το ραντάρ ζυγίζει 104 κιλά, λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «Χ» και η εμβέλεια του ανέρχεται στα 320 ναυτικά μίλια (593 χιλιόμετρα). Υπενθυμίζουμε ότι το MQ-9B SeaGuardian είναι ένα UAV ναυτικής επιτήρησης, για το οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον το ΠΝ. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει δείξει και η ΠΑ για την έκδοση MQ-9B SkyGuardian.

Συγκεκριμένα, στις 10 Δεκεμβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ) στη Λάρισα, επίσημη επίσκεψη της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και ενημέρωση της για τις επιχειρησιακές ικανότητες και δυνατότητες των MQ-9. Λίγες ημέρες αργότερα (στις 19 Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκε και νέα ενημέρωση, συνοδευόμενη αυτή τη φορά και από πτητική επίδειξη του συστήματος. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης το MQ-9 εκτέλεσε αποστολή ναυτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα αποστολή σύνθεσης εικόνας επιφανείας πετώντας από την 110 ΠΜ έως τη Λέσβο. Το MQ-9 μετέδωσε επιτυχώς εικόνα μέσω ειδικής κρυπτογραφημένης ζεύξης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε σταθμό εδάφους στη Λάρισα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη έκδοση ναυτικής συνεργασίας MQ-9B SeaGuardian του MQ-9 μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Αυτό το νέο πάλιωσε.

  Πλεον τα Seaguardian MQ-9A Block 5+ κυνηγανε και υποβρύχια.

  1η άσκηση, κυνηγι 3 ώρες σε υποβρύχιο στόχο:

  https://www.ga-asi.com/ga-asi-completes-unmanned-aircraft-anti-submarine-warfare-demonstration-of-sonobuoy-dispensing-and-remote-processing

  Με τα 550εκ στα P-3 , πόσα τέτοιους κυνηγούς πέρναμε ?

  1. Λιγότερους απο όσο νομίζουν μερικοί και χωρίς να είναι εξασφαλισμένο ότι θα έφεραν όλα το πλήρες πακέτο εξοπλισμού αποστολής η το ραντάρ SeaSprey 7500E V2 με το ανάλογα απαραίτητα workstations για επεξεργασία των στοιχείων που είναι ξεχωριστό συμβόλαιο με τους Ιταλούς. Συνολικά 3 με την παλιά τιμή όμως και όχι με αυτή που ισχύει σήμερα.

   WASHINGTON — The U.S. State Department has given the green light for Belgium to buy MQ-9B Sky Guardian drones from General Atomics, a deal that could be worth about $600 million.
   The deal would include four MQ-9B drones, two ground stations, five AN/DAS-4 multispectral targeting systems, 15 embedded GPS/inertial navigation systems, five AN/APY-8 Lynx synthetic aperture radars, and five detect-and-avoid systems. It also includes spares, testing and training equipment necessary to support a five-year period of operations, the Defense Security Cooperation Agency said in a news release.

   https://www.defensenews.com/air/2019/03/26/state-department-oks-sale-of-sky-guardian-drones-to-belgium/

   1. 4 ειναi μια χαρά.

    Αν θες να τα πετάς 24Χ7 (8760 ώρες/έτος) κερδίζεις 120εκ τον χρόνο σε σχέση με το κόστος πτησης 24X7 των P-3. Δηλαδη να εχεις ενα πάντα στον αέρα.

    Στην 5ετία δηλαδη, σου κανουν δώρο τα 550εκ που εδωσες για τα P-3 (διαφορα κόστους).

    Αν θες να πετας χαλαρά 6Χ7 (2200 ώρες/ετος) κερδίζεις 30εκ τον χρόνο και σου χαρίζουν τα 550εκ των P-3 στα 18 χρόνια.

    +ανθρώπινες ζωές του 8μελους πληρώματος του P-3, σε περίπτωση σύραξης/ατυχήματος.

    1. Αν έφταναν τα χρήματα για 4 ίσως να ήταν μια χαρά.
     Με ένα στον αέρα όμως δεν έχεις αρκετή κάλυψη,οπότε χρειάζεσαι 2 στον αέρα και το διαθέσιμο ποσό που αναφέρεις αρκεί μόνο για 3 συστήματα MQ-9 με τον εξοπλισμό και παρελκόμενα.
     Χρειάζεσαι όμως 5 αν δεν θελεις να αφοσιωθείς και να περιοριστείς σε μια συγκεκριμένη περιοχή σε ανατολή η δύση,και για 4-5 πρέπει να προγραμματίσεις τουλάχιστον 750 millions $ επειδή όταν έχεις μόνο 3-4 δεν μπορούν να είναι όλα πάντα διαθέσιμα λόγο συντήρησης,και θα χρειαστείς άλλο ένα GS για επεξεργασία(αν μιλάμε για μεταδοση και επεξεργασία εικόνας 24/7 σε πραγματικό χρόνο),όπως και τους φορείς για άλλα συστήματα που συμπληρώνουν το σύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *