Η αμερικανική GA-ASI (General Atomics Aeronautical Systems, Inc.) ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την ιταλική Leonardo θα ενσωματώσει το ραντάρ έρευνας της επιφάνειας της θάλασσας το ραντάρ SeaSpray-7500E V2. Το ραντάρ θα ενσωματωθεί εξωτερικά, σε ατρακτίδιο, στον κοιλιακό πυλώνα ανάρτησης. Το SeaSprey-7500E V2 είναι ένα ραντάρ τεχνολογίας AESA συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης. Το ραντάρ ζυγίζει 104 κιλά, λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «Χ» και η εμβέλεια του ανέρχεται στα 320 ναυτικά μίλια (593 χιλιόμετρα). Υπενθυμίζουμε ότι το MQ-9B SeaGuardian είναι ένα UAV ναυτικής επιτήρησης, για το οποίο έχει δείξει ενδιαφέρον το ΠΝ. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει δείξει και η ΠΑ για την έκδοση MQ-9B SkyGuardian.

Συγκεκριμένα, στις 10 Δεκεμβρίου του 2019 πραγματοποιήθηκε, στην 110 Πτέρυγα Μάχης (110 ΠΜ) στη Λάρισα, επίσημη επίσκεψη της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και ενημέρωση της για τις επιχειρησιακές ικανότητες και δυνατότητες των MQ-9. Λίγες ημέρες αργότερα (στις 19 Δεκεμβρίου) πραγματοποιήθηκε και νέα ενημέρωση, συνοδευόμενη αυτή τη φορά και από πτητική επίδειξη του συστήματος. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης το MQ-9 εκτέλεσε αποστολή ναυτικής συνεργασίας και συγκεκριμένα αποστολή σύνθεσης εικόνας επιφανείας πετώντας από την 110 ΠΜ έως τη Λέσβο. Το MQ-9 μετέδωσε επιτυχώς εικόνα μέσω ειδικής κρυπτογραφημένης ζεύξης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε σταθμό εδάφους στη Λάρισα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη έκδοση ναυτικής συνεργασίας MQ-9B SeaGuardian του MQ-9 μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: