Έντονη κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει στο ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) στον τομέα των σύγχρονων πυρομαχικών αρμάτων μάχης και πυροβολικού, αν κρίνουμε από τη συχνότητα παρουσιάσεων λύσεων-προτάσεων από διάφορες αμυντικές βιομηχανίες. Η πιο πρόσφατη παρουσίαση έγινε την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, από τη Northrop Grumman και αφορούσε σε πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών, αλλά και τη συλλογή PGK (Precision Guidance Kit), η οποία μετατρέπει συμβατικά πυρομαχικά πυροβολικού σε κατευθυνόμενα-ακριβείας.

Ανάλογη παρουσίαση, σε δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις, έκανε η ισραηλινή IMI (Israel Military Industries, ανήκει πλέον στην Elbit) και η IAI (Israel Aerospace Industries). Η ενημέρωση της IMI έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2019 και αφορούσε σε πυρομαχικά αρμάτων μάχης, ενώ αυτή της IAI έγινε στις 30 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε στην πρόταση της για την αναβάθμιση και την μετατροπή των μη-κατευθυνόμενων ρουκετών των 122 χιλιοστών των RM-70 σε κατευθυνόμενες, μέσω της ενσωμάτωσης του συστήματος Strikes.

Επιστρέφοντας στην παρουσίαση της Northrop Grumman, η ανακοίνωση δεν αναφέρει πιο ή πια πυρομαχικά παρουσίασε στο ΓΕΣ, αλλά στην κατηγορία των πυρομαχικών υψηλής εκρηκτικότητας διαθέτει το πυρομαχικό M-830A1 HEAT-MP-T (High-Explosive Anti-Tank Multi-Purpose Tracer), που είναι μια βελτιωμένη έκδοση του M-830 με 20% αυξημένη καταστροφικότητα, προς σταθερούς στόχους, και 30% αυξημένη καταστροφικότητα, προς ελαφρά θωρακισμένους στόχους. Το M-830A1 ζυγίζει 22,3 κιλά, εκ των οποίων τα 11,4 κιλά είναι το βάρος της διατρητικής κεφαλής.

Το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα εξόδου από την κάνη 1.400 μέτρα το δευτερόλεπτο και έχει μέγιστο βεληνεκές 4 χιλιόμετρα. Εκδόσεις του M-830A1 είναι το πυρομαχικό M-908 HE-OR-T (High-Explosive Obstacle Reduction Tracer), το οποίο αναπτύχθηκε για να καταστρέφει αντιαρματικά εμπόδια, ενώ έχει δοκιμαστεί και κατά ελικοπτέρων καθώς και το πυρομαχικό κατά προσωπικού M-1028 Canister, το οποίο αναπτύχθηκε το 2005 και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων.

Τα παραπάνω πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας θα αντικατασταθούν, στον Αμερικανικό Στρατό, από τα υπό ανάπτυξη πυρομαχικά πολλαπλού ρόλου AMP (Advanced Multi-Purpose). Το σχετικό πρόγραμμα απέσπασε η Orbital ATK τον Ιανουάριο του 2017 (η εταιρία εξαγοράστηκε από τη Northrop Grumman). Το AMP θα είναι φονικότερο, ταχύτερο, ελαφρύτερο και πιο αποτελεσματικό. Η  αντικατάσταση τριών τύπων πυρομαχικών από ένα θα επιφέρει οικονομία κλίμακας και απλοποίηση του ανεφοδιασμού.

Στην κατηγορία των πυρομαχικών κινητικής ενέργειας η Northrop Grumman διαθέτει το βλήμα απεμπουτισμένου ουρανίου M-829A4 APFSDS-T (Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot-Tracer), εξέλιξη και βελτιωμένη έκδοση του M-829A3. Το M-829A4 ενσωματώνει βελτιώσεις στη σχεδίαση για καλύτερες πτητικές επιδόσεις και ασφαλέστερη χρήση. Επίσης ενσωματώνει βελτιωμένο συγκρότημα πρόωσης που δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η διατρητική του ικανότητα είναι 880 χιλιοστά θωράκισης RHA (Rolled Homogeneous Armor) με βολή από τα 4 χιλιόμετρα.

Η σημαντικότερη καινοτομία του πυρομαχικού είναι η ικανότητα εξουδετέρωσης της δράσης των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας και των θωρακίσεων ERA. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης προ-θραυματοποιημένης πολεμικής κεφαλής η οποία θραυματίζεται λίγο πριν την προσβολή της θωράκισης. Αυτό δημιουργεί περιβάλλον κορεσμού στο ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας ή ενεργοποιεί τη θωράκιση ERA πριν την κύρια προσβολή. Τα πρώτα θραύσματα είναι αυτά που «θυσιάζονται», ενώ τα επερχόμενα επιτυγχάνουν τη διάτρηση του άρματος.

Η συλλογή PGK ενσωματώνεται στα συμβατικά πυρομαχικά πυροβολικού και τα μετατρέπει σε κατευθυνόμενα-ακριβείας. Έτσι, με ένα εύκολο τρόπο, παλαιότερα πυρομαχικά εξελίσσονται και αποκτούν νέα δυναμική με επιχειρησιακό και οικονομικό όφελος, καθώς λιγότερα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται για την προσβολή ίδιου αριθμού στόχων. Να σημειωθεί ότι το PGK διατίθεται τόσο ως τροποποίηση πυρομαχικών των 155 χιλιοστών, αλλά και πυρομαχικών όλμων των 120 χιλιοστών.

Σχετικά με τις ανάγκες και τις διαθέσιμες επιλογές του ΕΣ σε σύγχρονα πυρομαχικά αρμάτων μάχης, αλλά και την επιχειρησιακή αξία των βλημάτων ακριβείας για το Ελληνικό Πυροβολικό μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: