Έντονη κινητικότητα φαίνεται να υπάρχει στο ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού) στον τομέα των σύγχρονων πυρομαχικών αρμάτων μάχης και πυροβολικού, αν κρίνουμε από τη συχνότητα παρουσιάσεων λύσεων-προτάσεων από διάφορες αμυντικές βιομηχανίες. Η πιο πρόσφατη παρουσίαση έγινε την περασμένη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, από τη Northrop Grumman και αφορούσε σε πυρομαχικών αρμάτων μάχης των 120 χιλιοστών, αλλά και τη συλλογή PGK (Precision Guidance Kit), η οποία μετατρέπει συμβατικά πυρομαχικά πυροβολικού σε κατευθυνόμενα-ακριβείας.

Ανάλογη παρουσίαση, σε δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις, έκανε η ισραηλινή IMI (Israel Military Industries, ανήκει πλέον στην Elbit) και η IAI (Israel Aerospace Industries). Η ενημέρωση της IMI έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2019 και αφορούσε σε πυρομαχικά αρμάτων μάχης, ενώ αυτή της IAI έγινε στις 30 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε στην πρόταση της για την αναβάθμιση και την μετατροπή των μη-κατευθυνόμενων ρουκετών των 122 χιλιοστών των RM-70 σε κατευθυνόμενες, μέσω της ενσωμάτωσης του συστήματος Strikes.

Επιστρέφοντας στην παρουσίαση της Northrop Grumman, η ανακοίνωση δεν αναφέρει πιο ή πια πυρομαχικά παρουσίασε στο ΓΕΣ, αλλά στην κατηγορία των πυρομαχικών υψηλής εκρηκτικότητας διαθέτει το πυρομαχικό M-830A1 HEAT-MP-T (High-Explosive Anti-Tank Multi-Purpose Tracer), που είναι μια βελτιωμένη έκδοση του M-830 με 20% αυξημένη καταστροφικότητα, προς σταθερούς στόχους, και 30% αυξημένη καταστροφικότητα, προς ελαφρά θωρακισμένους στόχους. Το M-830A1 ζυγίζει 22,3 κιλά, εκ των οποίων τα 11,4 κιλά είναι το βάρος της διατρητικής κεφαλής.

Το βλήμα επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα εξόδου από την κάνη 1.400 μέτρα το δευτερόλεπτο και έχει μέγιστο βεληνεκές 4 χιλιόμετρα. Εκδόσεις του M-830A1 είναι το πυρομαχικό M-908 HE-OR-T (High-Explosive Obstacle Reduction Tracer), το οποίο αναπτύχθηκε για να καταστρέφει αντιαρματικά εμπόδια, ενώ έχει δοκιμαστεί και κατά ελικοπτέρων καθώς και το πυρομαχικό κατά προσωπικού M-1028 Canister, το οποίο αναπτύχθηκε το 2005 και ενσωματώνει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων.

Τα παραπάνω πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας θα αντικατασταθούν, στον Αμερικανικό Στρατό, από τα υπό ανάπτυξη πυρομαχικά πολλαπλού ρόλου AMP (Advanced Multi-Purpose). Το σχετικό πρόγραμμα απέσπασε η Orbital ATK τον Ιανουάριο του 2017 (η εταιρία εξαγοράστηκε από τη Northrop Grumman). Το AMP θα είναι φονικότερο, ταχύτερο, ελαφρύτερο και πιο αποτελεσματικό. Η  αντικατάσταση τριών τύπων πυρομαχικών από ένα θα επιφέρει οικονομία κλίμακας και απλοποίηση του ανεφοδιασμού.

Στην κατηγορία των πυρομαχικών κινητικής ενέργειας η Northrop Grumman διαθέτει το βλήμα απεμπουτισμένου ουρανίου M-829A4 APFSDS-T (Armour Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot-Tracer), εξέλιξη και βελτιωμένη έκδοση του M-829A3. Το M-829A4 ενσωματώνει βελτιώσεις στη σχεδίαση για καλύτερες πτητικές επιδόσεις και ασφαλέστερη χρήση. Επίσης ενσωματώνει βελτιωμένο συγκρότημα πρόωσης που δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η διατρητική του ικανότητα είναι 880 χιλιοστά θωράκισης RHA (Rolled Homogeneous Armor) με βολή από τα 4 χιλιόμετρα.

Η σημαντικότερη καινοτομία του πυρομαχικού είναι η ικανότητα εξουδετέρωσης της δράσης των ενεργητικών συστημάτων αυτοπροστασίας και των θωρακίσεων ERA. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης προ-θραυματοποιημένης πολεμικής κεφαλής η οποία θραυματίζεται λίγο πριν την προσβολή της θωράκισης. Αυτό δημιουργεί περιβάλλον κορεσμού στο ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας ή ενεργοποιεί τη θωράκιση ERA πριν την κύρια προσβολή. Τα πρώτα θραύσματα είναι αυτά που «θυσιάζονται», ενώ τα επερχόμενα επιτυγχάνουν τη διάτρηση του άρματος.

Η συλλογή PGK ενσωματώνεται στα συμβατικά πυρομαχικά πυροβολικού και τα μετατρέπει σε κατευθυνόμενα-ακριβείας. Έτσι, με ένα εύκολο τρόπο, παλαιότερα πυρομαχικά εξελίσσονται και αποκτούν νέα δυναμική με επιχειρησιακό και οικονομικό όφελος, καθώς λιγότερα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται για την προσβολή ίδιου αριθμού στόχων. Να σημειωθεί ότι το PGK διατίθεται τόσο ως τροποποίηση πυρομαχικών των 155 χιλιοστών, αλλά και πυρομαχικών όλμων των 120 χιλιοστών.

Σχετικά με τις ανάγκες και τις διαθέσιμες επιλογές του ΕΣ σε σύγχρονα πυρομαχικά αρμάτων μάχης, αλλά και την επιχειρησιακή αξία των βλημάτων ακριβείας για το Ελληνικό Πυροβολικό μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Εξαιρετικό άρθρο, φαίνεται πως ο ΕΣ κατανοεί πλήρως πως πρέπει να προχωρήσει με το πυροβολικό. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας τα πυρομαχικά μας, γιατί σε ένα σύγχρονο πόλεμο τέτοιου είδους όπλα τελειώνουν πολύ γρήγορα, όσο μεγάλο stock και να έχεις δεν φτάνει, πρέπει να έχεις δική σου παραγωγή.

   1. Η πρώτη βιομηχανία που θα έπρεπε να κοιτάξουμε είναι τα EAΣ. Στον σύγχρονο πόλεμο απαιτούνται βόμβες και ρουκέτες ακριβείας, πύραυλοι και πυρομαχικά σαν αυτά που παρουσιάζει το άρθρο. Δεν κατανοώ πως θα νικήσουμε ένα πόλεμο με την Τουρκία χωρίς μία ισχυρή βιομηχανική βάση που θα προμηθεύει με πυρομαχικά τα εμπόλεμες μονάδες. Εάν πάμε λίγο στα αποθέματα των βομβών ακριβείας και των πυραύλων θα δούμε τραγικές καταστάσεις, για πυρομαχικά δεν λέω γιατί δεν γνωρίζω, αλλά δεν περιμένω καλύτερη κατάσταση από την ΠΑ. Επίσης ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο breaking Defense επονομαζόμενο «US War Surge Production Too Slow, CSIS Finds», μιλάει για καταστροφή αρματικού δυναμικού σε ποσοστό 1% ανά ημέρα σε σχέση με το σύνολο του. Δηλαδή εάν οι 15 armoured brigades πολεμούσαν για 10 μήνες όλο το αρματικό δυναμικό των ΗΠΑ θα μειωνόταν σε 135 άρματα. Τα πυρομαχικά με την έννοια όλων των όπλων που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο με την Κίνα και την Ρωσία θα πάρει 8.4 χρόνια για να αντικατασταθούν, δηλαδή δεν θα προλαβαίνουν να τους προμηθεύουν με καινούρια πυρομαχικά. Εδώ στην Ελλάδα που δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα από τα πυρομαχικά μας τι θα γίνει εάν πολεμήσουμε με την Τουρκία και ο πόλεμος τραβήξει ένα εξάμηνο ?

 2. Παραγγέλνουμε σύγχρονα αεροπλάνα… Ψαχνόμαστε για νέες φρεγάτες… αναβαθμίζουμε ελικόπτερα… κοιτάμε για πυρομαχικά…
  Βρε μπας και μπαίνει ο στρατός μας σε ρυθμούς κανονικού στρατού;

  1. Οχι ακομα, αλλα θα μπει, μολις ο Μονόχειρ παραγγειλει τζιπ Plasan και τουφέκια Tavor.

   Στον Στρατό Ξηράς δεν ακούω να κινειται τιποτε αλλο.

 3. Ειναι η εκδοση απεμπλουτισμενου ουρανιου του M-829A4 APFSDS-T αποδεσμευσιμη η θα μας τρελανουν στον ITAR? Και να ειναι , το βλεπω να αφηνιαζουν οι εδω «ευαισθητοι» .

  1. Δεν πρεπει να παρουμε πυρομαχικα απεμπλουτισμενου ουρανιου για κανενα λογο. Οι παλαιοι θυμομαστε το παθημα των βετερανων του Κολπου. Συγκρισιμο διατρητικο αποτελεσμα μπορει να επιτευχθει με πυρομαχικα βολφραμίου, αν και με αρκετα υψηλοτερο κοστος. Η Ευρωπη εξ οσων γνωριζω δεν χρησιμοποιει DU, μονο οι ΗΠΑ.

 4. Πέραν τον πυρομαχικών αρμάτων των 120χιλ.,η ΔΙΤ πρέπει να ενδιαφερθεί και για αντιαρματικους πυραύλους που βάλλονται από το πυροβόλο των 120χιλ. Οι ισραηλινοί μπορούν να μας προμηθεύσουν, και οι Ουκρανοί επισης.ηδη οι Τούρκοι αποκτούν τετοια οπλα

  1. Καλυτερα να μην παιρνουμε πυρομαχικα των οποιων η καταλληλοτητα δεν εχει πιστοποιηθει για τα πυροβολα των Leopard-2, διοτι ενδεχεται να βρεθουμε προ οδυνηροτατων εκπληξεων. Kαι ουτε ειναι οι Ισραηλινοι κορυφαιοι κατασκευαστες πυρομαχικων αρματων, για να το πουμε κομψα.
   Για Ουκρανους δεν συζηταμε καν.

   1. @NF
    Αγαπητέ φίλε,κανέναν δε αποκλείουμε.παιρνουμε το προϊόν του και το ξετιναζουμε στις δοκιμές αν μας κάνει το παζαρεψουμε και ζητάμε άδεια παραγωγής.ειδικα για τους ουκρανούς έχουν πολύ ενδιαφέροντα συστήματα που μπορούμε να τα πάρουμε ακόμη και με ανταλλαγή αγροτικών προϊόντων,μην ξεχνάς ότι ο θείος Σαμ μας έκλεισε τη Ρωσική αγορά.τελειωνοντας Επίτρεψέ ΜΟΥ να σου πω πως τον τελευταίο καιρό έχω εστιάσει στη σειρά φορτηγών τους για αντικατάσταση των σταγιερ, αξιολογοτατα!!!

    1. @Cp

     Εξ οσων εχω ακουσει, οταν καναμε δοκιμαστικες βολες αποδοχης στον πυργο του Leopard-2A6, οι πονηροι Γερμανοι ειχαν φροντισει οι δοκιμες να γινουν με ισραηλινα βληματα 120 mm και οχι με δικα τους. Φυσικα ο πυργος περασε τις δοκιμες με πληρη επιτυχια………

     Oυκρανικα φορτηγα βρε αδερφε; Ειδες ποτε τετοια φορτηγα στις πολιτικες μεταφορες, οπου οι απαιτησεις ειναι και λιγοτερο αυστηρες; Σε λιγο θα μας πεις να παρουμε και περιπολικα LADA για την Αστυνομία……..

     1. @NF
      Αγαπητέ φίλε,έχεις απόλυτο δίκαιο για ο,τι λες για τα βλήματα στις δοκιμές των λεοπαρντ.καλα κανείς που το θυμίζεις για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι.απο τότε όμως κύλισε πολύ νερό στον μύλο και οι ισραηλινοί παράγουν και άλλους τύπους βλημάτων,τίποτα δεν χάνουμε αν τα δοκιμάσουμε μαζί με άλλα.
      Σχετικά με την οικογένεια KrAZ 6322 6×6 .το οτι δεν χρησιμοποιούνται στις πολιτικες μεταφορες δεν σημαινει οτι ειναι αχρηστα.αυτο γίνεται γιατί δεν υπάρχει οργανομενο δυκτιο προώθησης,με χρηματοδότηση και τεχνικη υποστήριξη. Αν ο τύπος κάποια στιγμή κατασκευαστεί στην Ελλάδα τότε έξυπνη κίνηση θα ήταν μια πολιτική έκδοση ,παρα πολυ κοντα στην στρατιωτική, η οποία θα ήταν φθηνότερη των ευρωπαϊκών που σε συνδιασμο με οικονομικά κίνητρα απόκτησης τους,φθηνότερη φορολογία κ.τ.λ.θα γέμιζε την αγορά με τέτοια οχήματα.τα οφέλη είναι προφανή. Φαντάσου ο αντικαταστάτης των σταγιερ να κατασκευάζεται ως την τελευταία βίδα στην Ελλάδα!με κόστος αποκτησης τους που θα είχε 1/3 με δάνειο 20αετες,1/3με αγροτικά προϊόντα, 1/3 με τουριστικές υπηρεσίες (μεσω τραβελερ τσεκ ).τετοιες συμφωνιες και μεταφορα τεχνογνωσίας δεν βρίσκεις στη Δύση.
      Αναφορικά με τα lada που γράφεις, καλή ιδέα είναι για την υπό σύσταση αστυνομία των πανεπιστημίων, αρκεί να τους κοτσαρουν ένα σφυροδρέπανο για να παραπλανήσουν τους αριστεριστές,για να μην τα καίνε,έτσι να κάνουμε και καμμία οικονομία αλλά και να χαρούν πολλοί φιλελεδες γιατί θα τους θυμίζουν τι πίστευαν στα νιάτα τους.
      Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι που είμαι λίγο εκτός θέματος.

 5. https://www.eleftheria.gr/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/279726-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1,-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%C2%AB%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8C%C2%BB-%CF%84%CE%B1-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B1.html

  Εαν και εφοσον ισχυει κατι τετοιο μην απορουμε για καποια πραγματα. Εαν υπαρχουν περισσοτερες πληροφοριες θα ηταν ενδιαφερων.

 6. Εκτός θέματος, αλλά… θεματάρα!

  Η δημοσιογράφος Ιωάννη Ηλιάδη καταγγέλει σεξουαλική παρενόχληση από υφυπουργό Άμυνας τον Αύγουστο του 1994. Αφού της έκανε δηλώσεις στο γραφείο του -όπως λέει- μετά άρχισε να την κυνηγά γύρω από το τραπέζι για να ξεκουμπώσει το φόρεμά της!!!

  https://www.reader.gr/news/koinonia/350237/i-dimosiografos-ioanna-iliadi-kataggellei-sexoyaliki-parenohlisi-apo-proin

  Δεν μπορεί την ώρα που του εμπιστευόμαστε την άμυνα και την ακεραιότητα της χώρας, αυτός να κυνηγούσε «ένα φιλάκι», σαν τον Κωνταντάρα στις παλιές κωμωδίες!!!

  Δύο ήταν οι υφυπουργοί τότε. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν, είναι να πάρουν δημόσια θέση.

 7. Πολλά προγράμματα θα τρέξουν σε όλους τους Κλάδους, μετά από την δεκαετία της ανομβρίας.
  Αυτό γίνεται τώρα και έως το ΄22 στις δαπάνες αυτές , λόγω χαλάρωσης των δημοσιονομικών
  ορίων και απαιτήσεων εξαιτίας της πανδημίας
  Ελπίζω μετά τις παρουσιάσεις να καταλήξουμε στις όποιες επιλογές ,καταρτίζοντας και υλοποιώντας
  τις αντίστοιχες συμβάσεις γρήγορα, μακριά από τις δαγκάνες της ελληνικής γραφειοκρατίας
  Ειδικά πολλαπλασιαστές ισχύος, όπως τα πυρομαχικά που αναφέρθηκαν, μας χρειάζονται χθες

 8. Καλό το ενδιαφέρον, καλύτερο να γίνει και προμήθεια, κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί όλες οι κινήσεις σε εξοπλιστικά και διπλωματικά γίνονται ( ; ) με μεγάλη καθυστέρηση. Πλησιάζουμε στη συμπλήρωση του 2ου έτους κυβερνητικής θητείας και τουλάχιστον τα μικρά εξοπλιστικά έπρεπε να έχουν γίνει από τους πρώτους μήνες. Αλλά ακόμα και μετά από την κύρηξη πολέμου από την Τουρκία σε Έβρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο τα πράγματα κινούνται σε ρυθμούς χελώνας. Οι εξοπλισμοί όταν γίνονται έγκαιρα ενισχύουν την αποτροπή. Ότνα γίνονται καθυστερημένα γίνονται να υπερασπιστούν ότι θα διατηρηθεί μετά από μια ήττα. Είτε η ήττα αυτή είναι στο πεδίο είτε είναι στη διπλωματία. Όπως έγινε για παράδειγμα με το Σιμήτη μετά τα Ίμια. Έκανε το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά αυτό δεν αναίρεσε το γκριζάρισμα στο Αιγαίο και την αναγνώριση εκ μέρους μας «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στη θάλασσα μας. Ας ελπίσουμε να μην ξαναζήσουμε τέτοια.

 9. Πάντως η έκδοση που ξεγελάει τα συστήματα προστασίας (παθητικά και ενεργητικά) είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεν ήξερα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά τώρα που διαβάζω πως λειτουργεί μοιάζει πολύ απλό, και στην ουσία ακυρώνει όλη την επένδυση σε Pulat κτλ.

 10. Τα μαθατε τα νεα? To Αμερικανικο Ναυτικο σταματαει τις παραλλαβες των αλουμινοτρατων rio mare MMSC / LCS λογω σοβαρων τεχνικων προβληματων στο συστημα προωσης.

  US Navy halts deliveries of Freedom-class littoral combat ship

  «WASHINGTON — The U.S. Navy has halted deliveries of Lockheed Martin’s Freedom-class littoral combat ship, citing a design flaw with the ship’s transmission.

  In a statement to Defense News, the Navy pointed to “a material defect” with the ship’s combining gear, a complex transmission that transmits power generated by the ship’s engines to its waterjet propulsion system, and said it is working to design a fix for in-service littoral combat ships while holding off on taking delivery on new ships.»

  https://www.defensenews.com/breaking-news/2021/01/19/the-us-navy-halts-deliveries-of-freedom-class-littoral-combat-ship/#.YAdMiE5LrBA.twitter

 11. ΩΧ !

  Τέτοια βγαίνουν στην φόρα και θα ταραχθεί πάλι ο Πρέσβης, θα πάρει τα τηλέφωνα
  θα προκύψουν νέα άρθρα ‘ειδικού τύπου’ που θα φέρουν αυτήν τη φορά σαν ενδιάμεση
  λύση αεροπλανοφόρο, μάλλον το Νίμιτς.

  Αλλά επειδή είναι μεγάλο και δεν ελλιμενίζεται εύκολα στην Σούδα, θα στείλουν, δωρεάν, δύο
  βυθοκόρους ,updated, για να κάνουν την απαραίτητη εκβάθυνση.

  Η καλύτερη πρόταση μακράν , ούτε ΑΒ ούτε ΤίκοΣκλαβενίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *