Μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Twitter» ο χρήστης «Israel Defensa Monitor (Ñ)». Συγκεκριμένα, η φωτογραφία δείχνει την κορβέτα «Lahav» τύπου Saar-5 με δύο (2) εκτοξευτές αντιπυραυλικών συστημάτων Iron Dome. Όπως δείχνει η φωτογραφία οι εκτοξευτές είναι τοποθετημένοι στις βάσεις τους, της χερσαίας έκδοσης, στο ελικοδρόμιο του πλοίου. Η φωτογραφία δεν αναφέρει ημερομηνία λήψης. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το Νοέμβριο του 2017 το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι εγκατέστησε και δοκίμασε με επιτυχία το Iron Dome στην κορβέτα «Lahav». Το Iron Dome έχει ελάχιστο βεληνεκές 4 χιλιόμετρα και μέγιστο 70 χιλιόμετρα (η ναυτική του έκδοση ονομάζεται C-Dome και αποτελεί μέρος του οπλισμού των νέων κορβετών Saar-6).

Δεν είναι γνωστό αν η εγκατάσταση δύο (2) εκτοξευτών Iron Dome αποτελεί εξέλιξη δοκιμών ή το Ισραήλ αποφάσισε να διπλασιάσει την ποσότητα Iron Dome που θα φέρουν οι Saar-5. Η απόφαση εγκατάστασης των Iron Dome στις Saar-5 πάρθηκε το 2013 όταν ξεκίνησε η άντληση φυσικού αερίου από το τεράστιο απόθεμα «Tamar» που ανακαλύφθηκε το 2009 στα ανοιχτά της βόρειας ακτογραμμής του Ισραήλ (το άλλο τεράστιο απόθεμα «Leviathan» ανακαλύφθηκε το 2010). Ο εξοπλισμός των Saar-5 με το Iron Dome κρίθηκε αναγκαίος για την προστασία των θαλάσσιων σταθμών άντλησης φυσικού αερίου, εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. Εξ αρχής αποφασίστηκε ότι τα Iron Dome δεν θα ενσωματωθούν δομικά-μόνιμα στα πλοία, όπως συμβαίνει με τις Saar-6, αλλά θα εγκατασταθούν στο ελικοδρόμιο και θα προσθαφαιρούνται ανάλογα.

Comments

  1. Οι Γερμανοί είχαν εγκαταστήσει παλαιότερα και Πύργο Pzh2000 με πυροβόλο 155mm σε πλοίο για AAW και αργότερα το έδεσαν ολόκληρο μαζί με το σκάφος πίσω στο ελικοδρόμιο όπως οι Ισραηλινοί τους εκτοξευτές για πυραύλους. Αλλά αυτό δεν σήμαινε αυτομάτως ότι ηθελαν να το εγκαταστήσουν στα συγκεκριμένα πλοία,κόστισε όμως πολλά χρήματα που έδωσαν έειδη τα έχουν,δεν ζούνε με δανεικά χρήματα απο την Ευρώπη παράγουν πλούτο για να έχουν να πληρώνουν αυτά που θεωρούν ότι χρειάζονται.

   https://images.slideplayer.com/33/8234852/slides/slide_8.jpg

 1. Ενδιαφέρον προσέγγιση. Στην ουσία δημιουργούν δυνατότητα χρήσης του ίδιου πλοίου με διαμορφώσεις ανάλογες αναγκών.
  Θέλουν πχ περισσότερο Α/Α προσθέτουν C-Dome….αν όχι τις βγάζουν και έχουν το ελικόπτερο ή UAV.
  Επιπλέον, για μέγεθος κορβέτας 1000+ τόνων έχει με 2 Dome μεγάλη ισχύει πυρός.
  Δίνει σκέψεις για δημιουργία καινοτόμων ιδεών που θα δείτε ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Μη ξεχνάμε το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο κάθε μέρα και αναπτύσει όπλα και ιδέες που τις δοκιμάζει στην πράξη.

 2. το Iron-dome dεν εχει βεληνεκες 70χλκ σε πλοίο (= C-dome).

  «»»Βεληνεκές»»» 70χλμ έχει οταν οι 20πλοι-εκτοξευτές με τους πυραυλους των 4χμλ στήνονται σε απόσταση 70χμλ απο τον στόχο (ή το ρανταρ) της εισερχόμενης απειλής-πυραυλου-βλήματος-drone.

  Το βεληνεκές του πυραυλου Tamir ειναι πάντα 4χμλ το οποιο ειναι και το βεληνεκές στην ναυτική έκδοση.

  Ειναι αντίστοιχο του RIM-116 του δικού μας RAM στις SuperVita, με λιγότερο βεληνεκές (το μισό του Rim-116) αλλα με κόστος πυραυλου στο 1/8 (φημες λένε οτι ο Tamir κοστιζει ~100.000$ vs ~900.000$ του RIM-116)

  Γι αυτο μην τσιμπάτε σε οτι μαρκετιστικο διαβάζετε.

  1. Χρόνια είχα την απορία αυτή και είχα συγκρουστεί και με τους αρθρογράφους εδώ.
   Δεν μπορεί ένας πύραυλος με εξευτελιστική τιμή 50 – 100.000 $ να έχει εμβέλεια 70 χλμ.

   Αναλύοντας την προστασία που προσφέρει σε μια πόλη (σε τετραγωνικά χλμ.) μια πυροβολαρχία Iron Dome, είχα βγάλει το συμπέρασμα ότι η μέγιστη εμβέλεια του Tamir είναι 12 χλμ το πολύ.

  2. Για να μην μπερδευόμαστε το IRON DOME προορίζεται για την αντιμετώπιση ρουκετών βλημάτων πυροβολικού και τακτικών πυραυλων μικρού βεληνεκούς που ακολουθούν βαλλιστική τροχιά

   Δεν είναι για την αντιμετώπιση στόχων που ελίσσονται όπως αεροπλάνα και anti ship πύραυλοι οι οποιοι εκτελούν μανούβρες για την αποφυγή εντοπισμού εγκλωβισμού τους από τα radar του στόχου

 3. Σωστό οτι το Iron Dome προορίζεται για την αντιμετώπιση απειλών κορεσμού βαλλιστικής τροχιάς

  Για τις υπόλοιπες απειλές αέρος ή επιφανείας υπάρχουν οι 2Χ32 vls Barak1 ή /και Barak 2
  και ένα Phalanx ως Ciws

  1. Όταν υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη συνεννόηση για συνεργασία σε ένα διαθέσιμο σύστημα C-RAM για πιο λόγο να εμπλακούμε και σε άλλο ένα σύστημα που είναι εξωτικό στο ΝΑΤΟ;

   Rapidly Deployable Mobile Counter Rockets Artillery and Mortar (C-RAM)
   Following further analysis and negotiations, the Defence Ministers of Germany, Greece, Hungary and the United Kingdom launched the multinational Rapidly Deployable Mobile C-RAM High Visibility Project through the signature of a Letter of Intent in the margins of the October 2020 Defence Ministerial Meeting.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *