Εν έτη 2021 το κόστος συμβατικών πλατφορμών μάχης δείχνει να αυξάνεται σημαντικά. Δεδομένης της γενικότερης οικονομικής κρίσεως την οποία βιώνουν τα Δυτικά Κράτη, αλλά και δεδομένης της γεωοικονομικής μετάλλαξης της Ευρασίας (μέσω του Κινεζικού BRI) τα κράτη δείχνουν να μην διαθέτουν τα χρηματικά αποθέματα που χρειάζονται για να στηρίξουν υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα. Η προβολή ισχύος των στρατευμάτων πλέον δεν στηρίζεται τόσο σε αξιοποίηση νέων εξελιγμένων πολεμικών τεχνολογιών, αλλά σε μερική υιοθέτηση ορισμένων εξ’ αυτών και στην προσαρμογή τους έτσι ώστε να συνδεθούν επιχειρησιακά με το εκάστοτε στράτευμα.

Λόγω του Κινεζικού BRI αρκετές χώρες της Ευρασίας, αλλά και παρακρατικοί δρώντες, έχουν εξοπλιστεί με φθηνά κινεζικά οπλικά συστήματα δίνοντας πολιτικά και γεωοικονομικά ανταλλάγματα στο Κινεζικό καθεστώς μεταβάλλοντας την κατανομή ισχύος στην Ευρασία

Ως αποκύημα της προαναφερθείσας διαδικασίας, »άγονες» εξοπλιστικά χώρες χωρίς κάποιο ιδιαίτερα σημαντικό παρελθόν στον τομέα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων φαίνεται να δημιουργούν ενιαία πλέγματα μάχης που στηρίζονται στον συνδυασμό συμβατικών μέσων (Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών) με τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Data Fusion). Η παρουσίαση των παρακάτω συστημάτων έχει ως στόχο την κατάδειξη ορισμένων όπλων που ενώ λειτουργούν με συμβατικό τρόπο, είναι ικανά μέσω της κατάλληλης τεχνογνωσίας (εντάσεως γνώσης) να μετατραπούν σε ευπροσάρμοστες ημι-αυτόνομες δομές μάχης.

Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών ASTROS-II

O Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Astros II (Artillery Saturation Rocket System) έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την Βραζιλιάνικη εταιρεία Avibras Aerospacial SA με έδρα το Sao Paolo. Τα οχήματα Astros II έχουν ως φορέα το πρότυπο τεθωρακισμένο όχημα Astros AV-VBA 6×6, που κατασκευάζεται από την Tectran Engenharia, θυγατρική εταιρεία της κατασκευάστριας Avibras με έδρα το Sao Jose dos Campos της Βραζιλίας. Το όχημα έχει μέγιστη ταχύτητα τα 90 χιλιόμετρα ανά ώρα και είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ντίζελ τύπου Mercedes-Benz 280 αλόγων.

Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Astros II αποτελεί προϊόν Βραζιλιάνικης κατασκευής και πωλείται με αρκετά ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης, μαζί με τα βλήματα που τον αποτελούν

Μία πυροβολαρχία Astros II συνήθως διαμορφώνεται με μία δικτυοκεντρική δομή περίπου δεκατριών οχημάτων. Τα έξι εξ’ αυτών είναι οχήματα μεταφοράς εκτοξευτών βλημάτων, τα υπόλοιπα έξι είναι φορτηγά ανεφοδιασμού ρουκετών/πυραύλων και τέλος υπάρχει ένα ειδικό όχημα εξοπλισμένο με ραντάρ ελέγχου πυρός. Γενικότερα οι εκτοξευτές μπορούν να βάλουν μέσω μίας μεγάλης γκάμας βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών με τροποποιημένες κεφαλές, καλύπτοντας ένα αρκετά μεγάλο φάσμα αποστολών.

Ο Αstros II του Στρατού της Ινδονησίας έχει αντικείμενο πειραματισμού για την μετατροπή σε χρήση παράκτιας άμυνας

Το πυραυλικό σύστημα Astros II περιλαμβάνει Universal Multiple Launcher (AV-LMU) ικανό να βάλει μέσω πέντε τύπων ρουκετών με διαφορετικά διαμετρήματα, Μονάδα Διοίκησης-Ελέγχου οχήματος/πυρός (AV-VCC) η οποία διευθύνει και συντονίζει τα πυρά έως και τριών οχημάτων εκτόξευσης, όχημα ανεφοδιασμού πυρομαχικών (AV-RMD) για οπλισμό του AV-LMU (συμπεριλαμβανομένων φορτίων βλημάτων για κάθε εκτοξευτή), ενώ παράλληλα οι εκτοξευτές συνεργάζονται και με ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου πυρός (AV-UCF), η οποία έχει ως βασική αποστολή την διευκόλυνση της διαδικασίας αξιολόγησης απειλής, στοχοποίησης-κρούσης.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια το Astros II μπορεί επίσης να διαμορφωθεί και ως σύστημα παράκτιας άμυνας. Όταν βρίσκεται σε τέτοιου είδους λειτουργία στην πυροβολαρχία ενσωματώνεται Κέντρο Αναζήτησης και Επιχειρησιακής Λειτουργίας AV-CBO, το οποίο σύμφωνα με την κατασκευάστρια ειδικεύεται σε αξιολόγηση απειλών σε παράκτιο περιβάλλον, ενώ παράλληλα είναι ικανό να λειτουργήσει συνεργατικά με παράκτιες δικτυοκεντρικές δομές πυραυλικών συστημάτων.

Αναπαράσταση των ρουκετών του Astros II κατά την διάρκεια άσκησης στην Βραζιλία

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως παρότι ο Astros-II έχει δοκιμαστεί επιχειρησιακά από διάφορες χώρες, η εκδοχή παράκτιας άμυνας δεν έχει κάποιο επιχειρησιακό ιστορικό. Η επιχειρησιακή αξία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να βάλει μέσω μίας μεγάλης σειράς βλημάτων, διαφορετικού διαμετρήματος και βεληνεκούς, βοηθώντας το σύστημα να ενταχθεί σε αρκετές ζώνες/διατάξεις πυροβολικού.

Η πλατφόρμα εκτόξευσης που χρησιμοποιεί ο Astros-II μπορεί να εκτοξεύσει έως και 32 ρουκέτες SS-30, διαμετρήματος 127 χιλιοστών με εμβέλεια μεταξύ 9 και 30 χιλιομέτρων, 16 ρουκέτες SS-40 διαμετρήματος 180 χιλιοστών με εμβέλεια μεταξύ 15-35 χιλιομέτρων και τέλος 4 ρουκέτες SS-60/SS-80 διαμετρήματος 300 χιλιοστών με εμβέλεια μεταξύ 20-80 χιλιομέτρων.

Μία πυροβολαρχία Astros II συνήθως διαμορφώνεται με μία δικτυοκεντρική δομή περίπου δεκατριών οχημάτων

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κατασκευάστρια σχεδιάζει να ενισχύσει τις παράκτιες δυνατότητες του ASTROS-II εντάσσοντας σε υπηρεσία τον κατευθυνόμενο πύραυλο AV-TM 300 (ο εκτοξευτής μπορεί να διασυνδεθεί με δύο AV-TM 300), με εμβέλεια από 30 μέχρι 300 χιλιόμετρα, αλλά και το αντιαρματικό βλήμα FOG-MPM το οποίο χρησιμεύει για κρούση έναντι ελικοπτέρων που επιχειρούν με χαμηλό προφίλ πτήσης.

Συστήματα διαχωρικής συνεργίας σαν τον ASTROS-II είναι ιδανικά για περιβάλλον μάχης σαν του Έβρου/Κύπρου. Δεδομένης μίας στοιχειώδους αεράμυνας αλλά και μίας διαμόρφωσης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου πέριξ των ASTROS-II. Ο όγκος πυρός σε συνδυασμό με τα πολλαπλά βεληνεκή των βλημάτων και την αρκετά μεγάλη ακρίβεια κρούσης, θέτουν το σύστημα ως ένα εκ των κορυφαίων για θωράκιση χερσαίων εδαφών (δεδομένης της χαμηλής τιμής του).

Πολλαπλός Eκτοξευτής Ρουκετών Lynx

Ο Ισραηλινός Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Lynx είναι προϊόν σχεδιασμού και κατασκευής της Ισραηλινής Στρατιωτικής Βιομηχανίας και χρησιμοποιείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ένα οικονομικό και αποδοτικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων (MLRS), έχοντας ως φορέα ένα όχημα 6×6 υψηλής κινητικότητας, σχεδιασμένο να διασυνδέεται με πυραύλους των 122 έως και 306 χιλιοστών.

Ο Ισραηλινός Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Lynx μπορεί να βάλει έναντι ποικίλων αποστάσεων μέσω μεγάλης γκάμας βλημάτων αρκετά απλής τεχνογνωσίας (με ελάχιστες εξαιρέσεις)

Μπορεί να διαμορφωθεί για μεταφορά ποικιλίας πυραύλων σε δύο σφραγισμένους σωλήνες εκτόξευσης. Το Lynx είναι ικανό είτε να εκτοξεύσει 40 ρουκέτες Grad των 122 χιλιοστών (2 σωλήνες x 20 ρουκέτες στον καθένα), είτε 26 ρουκέτες LAR-160 (αντίστοιχα και τις ρουκέτες ACCULAR) των 160 χιλιοστών, είτε 8 ρουκέτες EXTRA των 306 χιλιοστών, είτε τέσσερις τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Predator Hawk, είτε τέλος δύο κατευθυνόμενους πυραύλους Delilah.

Η ρουκέτα LARS Mk.II είναι προϊόν ισραηλινής κατασκευής, ζυγίζει 110 κιλά, έχει μήκος 3.4 μέτρα και μέγιστη εμβέλεια τα 45 χιλιόμετρα. Eντός του συστήματος Lynx μπορεί να εκραγεί εν ώρα πτήσης, προτού χτυπήσει εξ επαφής τον στόχο και να σαρώσει με θραύσματα μία περιοχή 31,400 τετραγωνικών μέτρων. Μετά την βολή, το Lynx μπορεί να επανεξοπλιστεί εντός 5 λεπτών και να συνεχίσει να σαρώνει περιοχές εντός του βεληνεκούς των 45 χιλιομέτρων.

Οι αποστάσεις κρούσης του συστήματος Lynx

Η προαναφερθείσα συνεργία είναι ιδανική για ταχυκίνητη κάλυψη Ειδικών Δυνάμεων/Μονάδων Ελιγμού σε κορεσμένο περιβάλλον μάχης, όπου βλήματα που στηρίζονται σε λειτουργίες εντός του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (για την πορεία τους κυρίως) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με ακρίβεια.

Η ρουκέτα EXTRA (EXTended Range Artillery) έχει σχεδιαστεί από την Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία και χρησιμοποιείται από το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ και το Βιετνάμ. Ζυγίζει 570 κιλά, έχει διάμετρο 306 χιλιοστών, μήκος 4.7 μέτρα και μέγιστη εμβέλεια τα 150 χιλιόμετρα. Εντός του συστήματος Lynx μπορούν να αξιοποιηθούν 4 εξ αυτών, λαμβάνοντας δεδομένα πτήσης από σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης INS σε συνδυασμό με σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης GPS.

H ρουκέτα EXTRA κατά την διάρκεια παρουσίασης

Ο κατευθυνόμενος πύραυλος Delilah είναι προϊόν Ισραηλινής κατασκευής και σύμφωνα με την κατασκευάστρια μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα είδος περιφερόμενου πυρομαχικού εντός του πεδίου μάχης. Ζυγίζει 412 λίβρες, έχει μήκος 2.71 μέτρα, άνοιγμα πτέρυγας 1.15 μέτρα, μπορεί να πετάξει έως και 8.500 μέτρα με ταχύτητες 0.7 Mach ενώ αγγίζει το μέγιστο βεληνεκές των 250 χιλιομέτρων.

O πύραυλος cruise Delilah είναι ικανός για κρούση ακριβείας μέσω ναυτικών, χερσαίων και εναέριων πλατφορμών μάχης

Λαμβάνει δεδομένα πορείας μέσω συνδυασμού INS/GPS κατά το μέσο στάδιο πτήσης, ενώ στο τερματικό στάδιο λαμβάνει δεδομένα στοχοποίησης από τον χειριστή, όπου μέσω ηλεκτροπτικής/θερμικής κάμερας έχει εικόνα του περιβάλλοντος μάχης. Προτού εκτελέσει πορεία κρούσης είναι ικανός να πετάξει με υποηχητικές ταχύτητες 0.3 Mach επιτηρώντας την γεωγραφική ζώνη των συγκρούσεων.

Ενοποίηση Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με το Ισραήλ συνεχίζουν εν όψει κορωνοϊού να χρηματοδοτούν προγράμματα μετατροπής Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών τύπου MLRS, HIMARS, σε ενοποιημένα Συστήματα-Συστημάτων, ικανά να λειτουργήσουν υπό διαχωρική συνεργεία προβάλλοντας ισχύ τόσο σε χερσαίο, όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον. Στόχος των παραπάνω δρώντων είναι η ανάσχεση της Κινεζικής απειλής (διά των όπλων) από το θαλασσοχερσαίο περιβάλλον της Νότιας Σινικής Θάλασσας, εκμεταλλευόμενοι ήδη υπάρχουσες/τροποποιημένες λύσεις χαμηλού κόστους αλλά υψηλού επιχειρησιακά αποτελέσματος.

Η ισραηλινή ΙΜΙ συνεχίζει να δίνει φθηνές, αποδοτικές και ανορθόδοξες λύσεις στο Ισραηλινό Στράτευμα με σκοπό την επιβίωση σε πάσης φύσεως περιβάλλον μάχης

Η Ισραηλινή εταιρεία ΙΜΙ παρουσίασε προ μερικών ετών το σύστημα Trajectory Correction System TCS το οποίο είναι ικανό να διασυνδέσει υπό ένα ενιαίο δικτυοκεντρικό πλέγμα πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών ανεξαρτήτου προέλευσης-κατασκευής.

Η επιχειρησιακή αξία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι ένας απλός στρατιώτης (ακόμα και εθνοφύλακας) μέσο ενός GPS, ενός υπολογιστή βολής, ενός αποστασιόμετρου λέιζερ, σε συνεργασία με ένα σύστημα μετάδοσης δεδομένων (data-link) μπορεί να εντοπίσει έναν εχθρικό στόχο πέριξ του πεδίου μάχης, να μεταδώσει τα δεδομένα στοχοποίησης σε πραγματικό χρόνο στους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Ρουκετών και μέσω μίας τυπικής ριπής χαζών ρουκετών να αδρανοποιήσει την απειλή.

Μία τέτοια πολεμική διεργασία θα ήταν ιδανική έναντι κινούμενων τεθωρακισμένων επιλαρχιών αρμάτων τόσο στο περιβάλλον του Έβρου, όσο και στις Κύπρου, όπου οι εκτοξευτές θα ήταν εφοδιασμένοι με τυπικές αντιαρματικές ρουκέτες χαμηλής τεχνολογίας.

O Ελληνικός και ο Κυπριακός Στρατός δύναται κάποια στιγμή να διαμορφώσουν μία στοιχειώδη ενιαία διασύνδεση μεταξύ ορισμένων σημαντικών συστημάτων με σκοπό την εξοπλιστική ανασύσταση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος

Σκοπός της παραπάνω ανάλυσης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η αγορά οπλικών συστημάτων από ξένες βιομηχανίες. Σκοπός είναι η κατάδειξη της μερικής συνεργίας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με εξοπλιστικά »άγονες» χώρες, όπως η Βραζιλία, οι οποίες αντιλαμβανόμενες τις γενικότερες γεωπολιτικές μεταβολές στο περιβάλλον των εγγύς ευρασιατικών υδάτων, αναπτύσσουν οπλικά συστήματα/πλέγματα τα οποία μπορούν να σταθούν και να συνεργαστούν με πληθώρα δικτυοκεντρικών δομών.

Μη κρατικές στατιστικές μελέτες μας δείχνουν πως αυτές οι »άγονες» αγορές (τύπου Βραζιλίας) προκειμένου να πωλήσουν τα προϊόντα τους οδηγούνται σε αρκετά ευέλικτους κανονισμούς αποπληρωμής των οπλικών συστημάτων που εξάγουν. Το γεγονός ότι ανταγωνίζονται παγκόσμιους εξοπλιστικούς κολοσσούς (τύπου Lockheed Martin) δίνει πεδίο δόξης λαμπρόν σε χώρες σαν την Ελλάδα, οι οποίες μέσω της διπλωματίας (ιδιωτικής/δημόσιας) μπορούν να μειώσουν αρκετά τις τιμές του προϊόντος σχηματίζοντας αρκετά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Εν έτη 2021 ως προτεραιότητα για το Ελληνικό Στράτευμα έχει ο εκσυγχρονισμός των πλατφορμών και των βλημάτων που αποτελούν τους Μ270 MLRS , τους RM-70 αλλά και τους M142 HIMARS. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση, το αμερικανικό στράτευμα εκσυγχρονίζει και επαναδιαμορφώνει την λειτουργία των προαναφερθέντων συστημάτων, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τα βεληνεκή τους, διαμορφώνοντας δομές αντιπλοϊκής κρούσης, αλλά και εφοδιάζοντας τις κεφαλές με τεχνολογίες εκτόξευσης σμήνους drone.

Comments

 1. Για να το συνδέσω και με το προηγούμενο άρθρο σας, κάτι είχε γραφτεί προ ετών για ρουκέτες 122 mm εκτεταμένου βεληνεκούς από τη Σερβία. Έγινε κάτι ή μπα;

  1. «Στο Αλμανακ του Σαββα Βλαση, υπαρχει αναφορα στην δωρεα του κ, Τσουνη των 60 «αποβατικων σκαφων» : Τα σκαφη αυτα ειναι φουσκωτα της -ελληνικης- εταιριας Zodiac, χωρητικοτητας 7-8 ατομων και ειχαν παραληφθει το 2018. Λιγους μηνες μετα την παραλαβη τους, τα μισα τεθηκαν εκτος ενεργειας! Η εταιρια ισχυριστηκε οτι τα σκαφη ηταν εκτος των προδιαγραφων για τις αποστολες που αποκτηθηκαν! Συγχαρητηρια λοιπον για την κατασπαταληση της ευγενικης δωρεας του κ. Τσουνη…»

   Απο e-amyna σχολιο, οι ανθρωποι εκει στις ΕΔ δεν ΣΕΒΟΝΤΑΙ TA ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

   Και αν παμε και για MMSC με επιπεδο θωρακισης 1 που εχουν, θα ειναι η σφραγιδα των παραπανω.

   1. Ξεφτίλα και ξεφτίλες!!

    Δεν είχε ακουστεί τίποτα για τη δωρεά τότε!!
    Ούτε τώρα αφού ασχολούνται με σοβαρά θέματα όπως τι έκανε κάθε «σταρλετισα» μην γράψω άλλο πιο κατάλληλο !!

    Ευθύνες αποδόθηκαν ???
    Ποιος επέλεξε αυτά τα σκάφη και τι χρήση τους κάναν ώστε τα μισά να διαλύσουν τόσο γρήγορα??
    Στόχους για βολές??

    Μονο εγώ δεν είχα πάρει χαμπάρι όλα τα παραπάνω???

    Και είναι αυτοί να τους εμπιστευtουμε εξοπλισμό δισεκατομμυριων??

    Ευθύνες αποδόθηκαν??

    Κάνας εισαγγελέας ??

   2. @Π.Α
    Ξύλο με βρεγμένη σανίδα στα λαμόγια. Αν είναι δυνατόν, τι μαθαίνουμε! Και θέλουν τρομάρα τους και Ταμείο Ναυτικού. ΝΤΡΟΠΗ!

 2. Αγαπητε φιλε εξαιρετικη αναλυση και πραγματικα σε συγχαιρουμε για την γνωση και την πληροφορια που μας παρασχεις

  Ωστοσο εγω εχω τις αμφιβολιες μου γιατι αφενος πιστευω πραγματικα οτι η εποχη των υποηχητικων οπλων τεινει να ξεπεραστει απο την συγχρονη τεχνολογια που βασιζεται στην υπερταχυτητα και στην καταστολη της αεραμυνας λογω αδυναμιας της να ανταπεξερθει σε αυτα τα οπλα (Brahmos, zircon etc. κι αφετερου ανησυχω οτι υπαρχει ο φοβος να γινουμε εξοπλιστικο προτεκτορατο του Ισραηλ οπως τις προηγουμενες δεκαετιες με τις ΗΠΑ κι αυτο ειναι κατι που στη γεωπολιτικη το πληρωνεις αν οχι μεσο τουλαχιστον μακροπροθεσμα.

  Συμφωνω μαζι σου να κοιταξουμε διαφορετικες πηγες οπως Βραζιλια, Σερβια κλπ. αλλα δυστυχως το πολιτικο στρατιωτικο προσωπικο μας ανεκαθεν αδυνατουσε να δει λυσεις «out of the box» καθοτι το πολιτικο και στρατιωτικο τους μελλον και την επιβιωση τους δεν μπορουν να το εξασφαλισουν αυτες οι χωρες σε αντιθεση με τα δυνατα αμερικανο-ισραηλινα λομπι …..που εχουν τη δυναμη να ανεβοκατεβαζουν ακομη και κυβερνησεις

  Εστω κι αν τη δουλεια αυτη την κανει ο εκαστοτε πρεσβης / marketing manager και ο καθε Ντενις απο τας Αμερικας…

  BY THE WAY ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΕΘΑ…….ΚΙ ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ ΣΦΥΡΙΞΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΜΕ …ΠΟΛΥ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΑΡΚΕΣ ΛΕΕΙ ΣΤΡΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΖΟΥΝ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΠΑΡΑΓΑΔΙΑ….ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΥΤΣΟΥΣ

  Ηρθε μηπως και σε κανενα αλλο φιλο το ιδιο πουλακι;

  1. Καλησπέρα σας ευχαριστώ πολύ, χαρά μου. Ισχύει ότι τα υποχητικά βλήματα έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό. Το »άσχημο» της υπόθεσης είναι πως υπερηχητικά βλήματα δύσκολα πωλούνται, ιδιαίτερα από δυτικές χώρες σε κράτη σαν την Ελλάδα. Τα κράτη που τα παράγουν θα έχουν την πολυτέλεια να τα χρησιμοποιούν για αρχή.

  2. Σιγουρα το πουλακι αυτο πεταγε και πηγε παντου, εκανε μεγαλη ΠΤΗΣΗ, εφτασε μεχρι το ΔΙΑΣΤΗΜΑ μου λενε.

   Εχει πεσει παλι αρθρο σημερα με MMSC, με συνεντευξη οπου λενε οτι το πλοιο πεταει και κανει τα παντα ολα. Μπορει να παθαινει βλαβες καθε τρεις και λιγο, περισσοτερο και απο το 60χρονο Ντατσουν του Ταμτακου, αλλα με μια βολτα στο συνεργειο, θα μπορει να παει το πολυ απο τη Σαλαμινα στην Αιγινα. Μετα θα χρειαζεται ρυμουλκο για να επιστρεψει.

   Θα ειναι εξοπλισμενο λενε με σοναρ απο τα Lidl που θα το απλωνουν μαζι με διχτυα για να πιανουν και ψαρια. Θα ειναι το μοναδικο πλοιο που αντι να καταναλωνει πορους, θα εχει και κερδη ως ψαροτρατα. Εχει λεει και λειζερ, το οποιο ειναι οτι πρεπει για Rave Party στο ελικοδρομιο του πλοιου.

   Θα ειναι εξοπλισμενο και με σφεντονες, ενω αν οι Τουρκοι ριξουν βληματα κατα πλοιων, τοτε το MMSC ειναι τοσο εξελιγμενο, που το συστημα τεχνητης νοημοσυνης του πλοιου θα πει αυτοματα στους ναυτες σε απταιστα Κρητικα και Ποντιακα να φορεσουν βατραχοπεδιλα, μασκα με αναπνευστηρα και μπρατσακια, και να πεσουν στη θαλασσα για να σωθουν!

   Θα τους περισυλλεξει το ρυμουλκο που θα σερνει το πλοιο στη θαλασσα, καθως αποκλειεται να μπορει να παει μονο του το MMSC στο Αιγαιο.

 3. Η δυνατότητα του απλού στρατιώτη, που σωστά περιγράφεται στο άρθρο, οδηγεί μαθηματικά στο Ισραήλ, αφού μόνο η ΙΜΙ έχει τη δυνατότητα ένα τάμπλετ να έχει slaved όλα τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ-Δύσης, όπως έχει και το κράνος της Elbit που πήρε η Ινδία για τα rafale.

 4. Το θεμα ειναι πως αν οι Αμερικανοι μας εμποδιζουν να βαλουμε ΠΕΠ MLRS στα νησια του Ανατολικου Αιγαιου, πρεπει να αποκτησουμε ενα συστημα διαφορετικης προελευσης και ακομη καλυτερα εαν το κατασκευαζαμε εδω στην Ελλαδα με αδεια σε μεγαλους αριθμους. Tωρα εαν θα ειναι Ισραηλινο, Βραζιλιανικο, Ρωσικο, Κινεζικο, μικρη σημασια εχει εαν μπορουμε να το φτιαχνουμε εδω με αδεια.

  Σε 1 μολις λεπτο ενα ΠΕΠ ριχνει οσο ενα πυροβολο σε μερικες ωρες και εχει 2-3 στρατιωτες προσωπικο, ενω κατι ρυμουλκομενα και αυτοκινουμενα πυροβολα εχουν 8-13 στρατιωτες προσωπικο. Αυτα ειναι για το μουσειο κατευθειαν.

 5. Η τεχνογνωσία του LAR-160 προσφέρεται απλόχερα από την κατασκευάστρια εταιρία εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μέχρι και σήμερα ενδιαφέρον από κανέναν για την απόκτηση αυτού του συστήματος το οποίο θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στα νησιωτικά συμπλέγματα του Ανατολικού Αιγαίου για να μην μιλήσω για τον Έβρο, αν και εκεί απαιτούνται μεγαλύτερα βεληνεκή όπως των EXTRA.

 6. Αν όπως κατά πάσα πιθανότητα οι φρεγάτες πάνε στη Γαλλία, (θα ανοίξουμε σαμπάνιες) η αγαπημένη μας ΛΜ δεν μπορεί να μην πάρει φράγκο.
  Τα πιο αξιόλογα προϊόντα της είναι τα atacms των 300χιλρων και των 3 mach.
  Αν η ΛΜ δεσμευτεί ότι θα μας τους απδεδμευσει, τότε εκτός από τα 36 mlrs που έχουμε και πρέπει να αναβαθμίστουν, η αγορά καμία 30αρια himars που είναι πιο μικρά και πολυ πιο ευέλικτα θα είναι η βέλτιστη επιλογή.
  Κάποια μτχ πιο παλιά mlrs από τα δικά μας από τα αμερικανικά αποθέματα, οι δικοί μας τα βρήκαν σε άθλια κατάσταση οπότε δεν αξίζει να μπλέξουμε μάλλον.
  Αγορά καινούργιων himars, με πυραύλους atamcs και τροποποιημενους σε anti ship εκδοχή που σε μια 5ετια θα είναι έτοιμοι, και θα αυξήσουν και την εμβέλεια στα 500χιλρα.

  1. @Sapionderoga

   Εσυ αδερφε για ποιο λογο να ανοιξεις σαμπανιες?

   Να ανοιγουν οι Γαλλοι σαμπανιες και να γιορταζουν που μας βρηκαν κοροιδα και μας φορτωσαν πλοιο-μακετο με εναμιση δις ευρω, να το καταλαβω.

   Και τι πλοιο, με 16 πυραυλους ολους κιολους , λες και θα πολεμησουμε ιθαγενεις στη Γαλλικη Γουιανα.

   Και δεν εχει καν συστημα εναντια σε πυραυλους κατα πλοιων, ενω ακομη και μια 40χρονη Kortanear εχει 2 Phallanx….

   Προβλεπω πως η Γαλλικη Ψηφιακη Φρεγατα Belaharra, οταν οι Τουρκοι ριξουν βληματα κατα πλοιων εναντιων της, τοτε η Belaharra ειναι τοσο εξελιγμενη, που το συστημα τεχνητης νοημοσυνης του πλοιου θα πει αυτοματα στους ναυτες σε απταιστα Γαλλικα να φορεσουν βατραχοπεδιλα, μασκα με αναπνευστηρα και μπρατσακια, και να πεσουν στη θαλασσα για να σωθουν!

   Θα τους περισυλλεξει μια πυραυλακατος Σουπερ Βιτα που θα συνοδευει και θα προσφερει αντιπυραυλικη προστασια στην Belharra με το RAM που εχει.

   Μερικες φορες εδω μεσα ειναι σαν να παρακολουθω συνομιλια του Τακη Τσουκαλα με ΠΑΟΚτζηδες.

   1. Και φυσικά θα ανοίξουμε σαμπάνιες, και πολλές μάλιστα, γιατί ξεφύγαμε από τις mmsc/lcs που προσπαθούν κάποιοι να ξεφορτωθούν.
    Λες οι Γάλλοι να μην έχουν σκεφτεί τι θα φτιάξουν και θα πάρουν οι ίδιοι μακέτα; Λες η Naval να μην έχει εμπειρία;
    Φίλε, πληρώνεις ότι και να πάρεις και ειδικά αν κάθεσε στα αυγά σου, δε φτιάχνεις τίποτε και θέλεις κορυφαία συστήματα. Εδώ και για τις ΤΠΚ πληρώσαμε όσο για φρεγάτες.
    Να σε θυμίσω ότι περασμένο καλοκαίρι όταν έφερναν οι Τούρκοι βόλτες στο Αιγαίο, εκτός από τους Γάλλους ούτε οι καλοί μας «σύμμαχοι» Αμερικανοί, Γερμανοί, Ρώσοι, Ιταλοί, Άγγλοι κτλ. στάθηκαν στο πλευρό μας.

    1. @ ΓιώργοςΠάτρις

     Οι Γαλλοι μας πουλησαν τα Ραφαλ. Εχουν επισης ωραιοτατα υποβρυχια, ωραιοτατες πυραυλακατους, και φρεγατο-κορβετες να μας πουλησουν.

     Το συγκεκριμενο πλοιο η Belharra ειναι αοπλο και πανακριβο. Δεν μας κανει, τελεια και παυλα, το ΠΝ προφανως ορθα αποφασισε το καλοκαιρι οτι πλοιο δεν ικανοποιει τα κριτηρια.

     To προβλημα ειναι οτι το ταμειον ειναι μειον, εχουμε βαρβατη υφεση στην οικονομια και πολλοι απο εσας δεν το εχετε αντιληφθει. Νομιζοετε οτι υπαρχουν λεφτοδεντρα η οτι εχουμε πετρελαιοπηγες για να βγαλουμε χρηματα. Καρπουζια, ελιες και ροδακινα πουλαμε. Δεν εχετε καταλαβει που ειμαστε.

     Καλυτερα να εκσυγχρονισουμε τις Kortanear, η να παμε σε πλοια χαμηλου κοστους οπως η Ρουμανια, Aγγλια και αλλες χωρες, τουλαχιστον θα ειναι καινουρια. Χρειαζομαστε χρηματα και για καινουρια υποβρυχια. Μπορει να μην το εχεις παρει χαμπαρι, αλλα καποιοι κανουν καταδυση στα 200 μετρα βαθος με υποβρυχια 40 και 50 ετων οπως πολυ σωστα λεει συνεχως ο CK. Ειδες τι εγινε στη Βραζιλια με το υποβρυχιο San Juan, ακομη δεν τους βρηκαν. Και ηταν υποβρυχιο που ναυπηγηθηκε το 1983, οχι το 1968 οπως τα δικα μας. Υπαρχουν μεγαλες αναγκες παντου, 4-5 δις για 4 φρεγατες ειναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

     1. Πότε αποφάσισε το ΠΝ ότι η Μπελχάρα δεν κάνει;
      Οι συναντήσεις και η νέα προσφορά που περιμένουμε από τους Γάλλους τότε γιατί γίνοντε, επειδή το ΠΝ δεν τα θέλει;
      Με το ταμείον είναι μείον συμφωνώ, αλλά πόσο σου κοστίζει αν χάσεις το μισό Αιγαίο και μαζί και τα νησιά;
      Εδώ δε χωράνε τσιγκουνιές, γιατί το τίμημα που κινδυνεύουμε να πληρώσουμε δε μετριέτε σε χρήμα.
      Η Μπελχάρα είναι κορυφαίο πλοίο.
      Είναι το ίδιο όπως με τα υποβρύχια 214, πολλοί στη γκρίνια, πολλοί τα έλεγαν μακέτα, τα πήραμε ολοκαίνουρια και σήμερα τα καμαρώνουμε.
      Με τα υποβρύχια συμφωνώ, εκεί να πάμε στα +2 214 και άλλα δυο γαλλικά.
      Αν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, να μπεί ένας ειδικός φόρος για την άμυνα, όπως κάνουν πολλά κράτη πχ. η Τουρκία. Να μπεί ειδικός λογαριασμός, έρανος, ευρωπαϊκά κονδύλια, ομόλογα, διακρατικές συνφωνίες, να βοηθήσουν οι εφοπλιστές, η εκκλησία, να βοηθήσουν όλλοι.
      Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και δεν μπορούμε να φτιάξουμε ΠΝ;
      Πρέπει να παράγουμε και όπλα δικά μας.

 7. O κυριότερος λόγος είναι ότι θα γλυτώσουμε τις mmscrap.
  Ανάμεσα σε belharra και mmscrap εσύ τι θα διάλεγες?
  Πλην αμερικής και Γαλλίας, οι άλλες προτάσεις είναι φιλοσοφικόυ ενδιαφέροντος.
  5 δις εξοπλισμούς σε μια παραγγελία δε το δίνεις σε χώρα (λοιπές ευρωπαϊκές) που δεν έχει στρατηγικό βάρος για εσένα.
  Η θεωρία ότι το ΠΝ θα πάρει πλοίο που δεν Θα έχει ciws, είναι για γέλια και δεν την σχολιάζω επιπλέον.
  Αν πάρουμε belharra θα είναι όπως πρέπει να είναι.

  1. @ Sapionderonga

   Δεν διαλεγω κανενα απο τα δυο καθως και τα δυο πλοια ειναι αχρηστα, το ενα ειδικα δεν θελω ουτε καν να το βλεπω καθως μοιαζει με Τουρκικο πλοιο. Μιλαω για την MMSC.

   To προβλημα ειναι οτι το ταμειον ειναι μειον, εχουμε βαρβατη υφεση στην οικονομια και πολλοι απο εσας δεν το εχετε αντιληφθει. Νομιζοετε οτι υπαρχουν λεφτοδεντρα η οτι εχουμε πετρελαιοπηγες για να βγαλουμε χρηματα. Καρπουζια, ελιες και ροδακινα πουλαμε. Δεν εχετε καταλαβει που ειμαστε.

   Καλυτερα να εκσυγχρονισουμε τις Kortanear, η να παμε σε πλοια χαμηλου κοστους οπως η Ρουμανια, Aγγλια και αλλες χωρες, τουλαχιστον θα ειναι καινουρια. Χρειαζομαστε χρηματα και για καινουρια υποβρυχια. Μπορει να μην το εχεις παρει χαμπαρι, αλλα καποιοι κανουν καταδυση στα 200 μετρα βαθος με υποβρυχια 40 και 50 ετων οπως πολυ σωστα λεει συνεχως ο CK. Ειδες τι εγινε στη Βραζιλια με το υποβρυχιο San Juan, ακομη δεν τους βρηκαν. Και ηταν υποβρυχιο που ναυπηγηθηκε το 1983, οχι το 1968 οπως τα δικα μας. Υπαρχουν μεγαλες αναγκες παντου, 4-5 δις για 4 φρεγατες ειναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

   1. Αχρηστη η Bell δεν ειναι (περα απ το κοστος) η mmsc ειναι (παλι περα απ το κοστος) για τα ελληνικα δεδομενα, να καταλαβαινουμε και καποια πραγματα.

 8. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες σημείωσαν πράγματι μεγάλη πρόοδος, στην κλοπή παλιών ιδέων που εφαρμόζουν σήμερα σε ελαφριά ρουκετοβόλα όπως το Lynx που θυμίζει έντονα το γερμανικό LARS 2 που αποσύρθηκε το 2000 μαζί με άλλα συστήματα που δεν θεωρούνταν άλλο απαραίτητα εργαλεία για την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης.

  http://www.militarymodelling.info/wp-content/uploads/2015/12/00_LARS_3584a.jpg

 9. Στον φιλο G_P που ανησηχει για την οικονομια της χωρας θα ηθελα να τον καθησυχασω λεγοντας οτι παρολο που η συγκεκριμενη κυβερνηση ειναι μια απο τις πιο επικινδυνες που εχουν περασει απο τον τοπο ωστοσο ειναι πολυ κωλοφαρδη λογω συγκυριων και σωζεται απο αυτες……

  Συγκερκιμενα μεσα στο παραμυθι οτι η Ελλαδα αντεχει και την πανδημια και τους εξοπλισμους η λυση ως μανα εξ’ουρανου ηρθε απο την TOTAL η οποια ανακοινωσε επισημα την εναρξη των δοκιμαστικων εξορυξεων Νοτιως της Κρητης τον επομενο Μαρτη και αμεσως μετα το ιδιο εκανε και η ΕΧΧΟΝ MOBIL..

  Με τεκμηριωμενες ποσοτητες αεριου σε περιπου 2,5τρις κυβικα ποδια που αντιστοιχουν σε 1,3τρις ευρω μονο για την συγκεκριμενη περιοχη οι ελληνικες κυβερνησεις αν ειναι σοβαρες (καθε αλλο!!) μπορουν να φτιαξουν απο την αρχη ενα καινουριο κρατος με δομες και θεσμους που θα μπορουσαν να ειναι μακραν καλυτερες της Νορβηγιας….

  Οσο για το χιουμορ που εκανα για την επισκεψη των Ουσαιων στο Μαξιμου ευχομαι να διατηρηθει και μετα την επισκεψη γιατι οντως οι πληροφοριες μου λενε οτι το λομπι θα εμφανιστει με την ιδια προταση αλλα με αλλο υφος και μαλιστα η ομαδα υποστηριξης της LM του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ δηλωνει σιγουρη για την τελικη επικρατηση των MMSC

 10. Νομίζω ότι το Lynx βάλλει και τον LORA.
  Γενικά δεν είναι ακριβό σύστημα. Μια τιμή που είχα βρει ήταν στα 8εκ/μονάδα, αλλά πρόκειται απλά για μια τιμή μονάδας λιανικής όπου ανάλογα την παραγγελία και τις διαπραγματεύσεις μπορεί να πέσει αρκετά.

 11. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει είναι η απόκτηση επιπλέον μονάδων από τα μτχ mlrs των ΗΠΑ και η αναβάθμιση του συστήματος ναζί με αγορά ρουκετών και βλημάτων. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα RM 70. Από εκεί και πέρα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο απόκτησης νέου συστήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες για πυρά κορεσμού η μεγάλου βεληνεκούς.

 12. άρθρα επί άρθρων για το τι υπάρχει στην αγορά και το τι φτιάχνουν οι άλλοι. Συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι θα πρέπει να αγοράσουμε και από που. Εξοπλιστική διπλωματία και δε συμμαζεύεται. Βιομηχανικές συμμετοχές σε εξοπλιστικά για να κοροιδεύουμε το κόσμο ότι κάτι από αυτά τα δις θα μείνει και στην Ελλάδα και ότι και εμείς κάτι θα παράγουμε για να κοροιδεύουμε τον ευατό μας ότι έχουμε και καλά αμυντική βιομηχανία.

  ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΜΙΑ ΣΗΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ή ΣΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΉ Ή ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΛΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΑΠΌ ΚΙΤ ΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΜΕΧΡΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΟΥς ΠΥΡΑΥΛΟΥς.

  μόνο θλίψη είναι να σε πιάνει με αυτή τη κατάντια που υπάρχει. Και λέμε με περιφάνει ότι παντού υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό όταν θα έπρεπε να ντρεπόμαστε να το λέμε αυτό γιατί δείχνε τη μιζέρια που υπάρχει σε αυτή τη χώρα.

  Συγνώμη που είμαι εκτός θέματος αλλά συνεχίζουμε δυστυχώς να κάνουμε τα ίδια λάθη και τίποτα δεν αλλάζει

 13. Κύριε Χωριανόπουλε συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
  Με όλο το σεβασμό θα προτείνω στο μέλλον, ένα άρθρο για τα διαθέσιμα προγράμματα εκσυγχρονισμόυ του RM70,καθώς επίσης και για τα πυρομαχικά του

 14. Πάντα υπήρχαν και φυσικά υπάρχουν δυνατότητες συμπαραγωγων οπλικών συστημάτων διαφόρων τύπων και τεχνολογιών . Αλλά αυτά ισχύουν για Κράτη που σέβονται τον λαό τους.
  Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι πετύχαμε μετά από επίμονες πολύχρονες προσπάθειες να διαλυσουμε όλες τις Στρατιωτικές Βιομηχανίες και εργοστάσια και κυρίως τα Ναυπηγεία με την αμέριστη βοήθεια των » φίλων» μας Γερμανών.Αυτων των απογόνων Ναζιστικών που μέχρι και χθες ο πρέσβης τους ζήτησε το λόγο που τολμησαμε να προσκαλέσουμε τον Πουτιν στις εκδηλώσεις των 200 χρόνων .
  Επομένως για να υπάρξει μια επανεκκίνηση στην πολεμική βιομηχανία πρέπει να υπάρχει ΒΟΥΛΗΣΗ.

  1. Ναι τις Πήραμε.
   5 δις€ όλα μέσα.
   4 belharra, εκσυχρονισμος μεκο, 2 λαφαγιετ (εξπρες αναβαθμισμενες) η 1 φρεμμ? (To μόνο που μένει ανοιχτό.)
   Επιβεβαιωνετε ότι παίρνουν και mdcn.
   H πιο πιθανή διαμορφωση?
   Η ή ίδια με την hellenique? η-1×8 Α50?
   Η πρώτη περίπτωση είναι τέλεια.
   Η δεύτερη δεν είναι κακή, καθώς το πλοίο θα εχει.
   2χ8 Α50 με 16 aster30
   1×8 A70 με 8 mdcn.
   21 Ram block2
   ecm/decoys
   Strales.
   Ta 2 κορυφαία σόναρ, exocet bl3c.
   Μακάρι να γίνει η υπέρβαση και να έχει.
   Σε κάθε περίπτωση όσοι πούλαγανε ανοησίες ότι το ΠΝ θα πάρει πλοία χωρίς ciws, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

    1. Ήδη αρχίσανε γράφουνε για υποεξοπλισμενες μπελαρα.
     Λες και το ΠΝ θα έπαιρνε ποτέ τέτοια πλοία.
     Μάλλον τους έχει τριξει τα δόντια ο ποδηλάτης ότι θα τους βγάλει από το payroll και τα κάναν επάνω τους.

     1. Mιλαμε ειναι για ποπ κορν κατασταση κυριολεκτικα, και να διαβαζεις σχολια και να τους ακυρωνουν οι αναγνωστες (αν δεχτουν να βαλουν βεβαια σχολια)

     2. @ Romeo60
      Ο «Ποδηλάτης» είναι μακράν ο πιο έξυπνος Αμερικάνος Πρέσβης που πέρασε από τον τόπο. Εννοείται πως επιτελεί το καθήκον του να διεκδικεί τα συμβόλαια. Εμείς να ξυπνήσουμε. Ας ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ πρώτα πως μας αντιμετωπίζουν ως σοβαρούς συμμάχους τους… Με μια βυθοκόρο, μερικά σαράβαλα Μ1117 και 4 MARK V γελάνε και τα τσιμέντα!
      Μακάρι να δούμε περισσότερα ευρωπαϊκά και δη γαλλικά όπλα… Αμερικανιά χορτάσαμε.

   1. Ακόμα δεν έχει κλείσει τίποτα !!
    Μου βγαλες και τη διαμόρφωση!!
    και χωρίς CAMM!!!?????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Από το ότι οι Γάλλοι σκέφτονται να βάλουν MdCN/A70VLS στο πλοίο μέχρι να μπει είναι πολύς δρόμος !!

    1. Δεχονται ομως προσθηκες κατι στο οποιο δε γινεται στις mmsc. Ας τις παρουν σα GP και αργοτερα βλεπουν την αναβαθμιση. Χαμενη σαν αγορα δε την λες, το μονο σιγουρο.

   2. Tετοια διαμορφωση αποκλειεται να δεχθει το ΠΝ. Το πλοιο ειναι λιγοτερο εξοπλισμενο σε σχεση με τις ΜΕΚΟ.
    16 πυραυλοι δεν φτανουν για τιποτα. Οι Τουρκοι εχουν 245 F-16 και μερικες εκατονταδες Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη.

    Τους 8 mdcn να τους κανουμε τι ακριβως, οταν εχουμε Scalp? To πλοιο με αυτη τη διαμορφωση και μολις 16 ΑΑ πυρυαλους ειναι μονο για τον Αργοσαρωνικο. Εαν δωσουμε 5 δις μονο για φρεγατες, ΤΕΛΟΣ η αμυνα της χωρας, παμε για στολο με το 1/3 των πλοιων σε 10 χρονια.

    1. Δεν ξερω εαν διαβασε κανεις για την Ασκηση προσομοιωσης που εκανε η Πολωνια, και διαπιστωσαν οτι οι Ρωσοι θα ειχαν καταστρεψει τις δυναμεις τους σε μολις 4 ημερες.

     Εδω ακουει κανεις? Το γεγονος οτι παντα κερδιζουμε στις ασκησεις δειχνει οτι ΔΕΝ ανησυχουμε αρκετα.

     https://www.defence-point.gr/news/prosomoiosi-sok-gia-tin-polonia-se-pente-meres-i-rosia-tha-vriskotan-sti-varsovia

     1. Σε παρόμοια συμπεράσματα (αλλά μεγαλύτερης κλίμακας είχαν καταλήξει και στο ΝΑΤΟ για όλη την Ευρώπη) όπως επισήμανε πρίν μερικά χρόνια ο πρώην Γερμανός γενικός επιθεωρητής και πρόεδρος του NATO Military Committee πτέραρχος Harald Kujat σε συζήτηση σχετικά με τα γεγονότα στην νοτιοανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία.

     2. @G_P
      Το διαβάσαμε (5 μέρες…) αλλά προσωπικά δεν μου αρέσει η δαιμονοποίηση της Αρκούδας. Άγια δεν είναι αλλά αν κρίνουμε κι από τους φίλους, συμμάχους μας……………………….

     3. @xaris
      Όντως δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται στα επικοινωνιακά για την Ρωσία.
      Χρησημοποιούν πάλι την πλεον ξεπερασμένη ρητορική με αστήρικτα «επιχειρήματα» χωρίς αποδείξεις στο πλαίσιο μιας επιθετικής επεκτατικής πολιτικής προς τα ανατολικά που είναι αυτονόητο ότι προκαλεί την αρκούδα να αντιδράσει, όπως αντέδρασαν και μετά την εγκατάσταση των πυραύλων Jupiter στην Τουρκία μεταφέροντας ανάλογα ρωσικά/σοβιετικά συστήματα στην Κούβα,που δεν άρεσε μετά και στις ΗΠΑ όταν τους έκαναν οι Σοβιετικοί την ίδια πλάκα.

  2. Καλά μη το δέσουμε και κόμπο.
   Eίναι δεύτερη φορά που βγαίνει απο κανάλι ότι έκλεισε η δουλειά για τις bell,
   αλλη μια φορά έχουμε κλείσει τις φρεγατες μηδενικού ρολου MMSC
   και κανα’δυο φορές μας παραχώρησα ΑΒ,
   όλα απο δημοσιογραφικές πληροφορίες!

   Ας ελπίσουμε ότι «ο χάλυβας έχει φιλότιμο» -κατά παράφραση του μάστορα – γιατί οι διαρροές αυτές δείχνουν οτι θα τραβήξει πολύ το σίριαλ.

   ps: χωρίς να θέλω να τον θίξω τον άνθρωπο … αλλα η αποκλειστική πληροφορία του ΝΙΚΗΤΗ του υπερδεκαετούς σίριαλ των νέων φρεγατων του ΠΝ να διαρρεύσει στον Αλατζά,
   δλδ να επιλεγεί ο Αλατζάς για να βγάλει την μέγα είδηση, το βλέπω κομμάτι δύσκολο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *