Εν έτη 2021 το κόστος συμβατικών πλατφορμών μάχης δείχνει να αυξάνεται σημαντικά. Δεδομένης της γενικότερης οικονομικής κρίσεως την οποία βιώνουν τα Δυτικά Κράτη, αλλά και δεδομένης της γεωοικονομικής μετάλλαξης της Ευρασίας (μέσω του Κινεζικού BRI) τα κράτη δείχνουν να μην διαθέτουν τα χρηματικά αποθέματα που χρειάζονται για να στηρίξουν υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα. Η προβολή ισχύος των στρατευμάτων πλέον δεν στηρίζεται τόσο σε αξιοποίηση νέων εξελιγμένων πολεμικών τεχνολογιών, αλλά σε μερική υιοθέτηση ορισμένων εξ’ αυτών και στην προσαρμογή τους έτσι ώστε να συνδεθούν επιχειρησιακά με το εκάστοτε στράτευμα.
Ως αποκύημα της προαναφερθείσας διαδικασίας, »άγονες» εξοπλιστικά χώρες χωρίς κάποιο ιδιαίτερα σημαντικό παρελθόν στον τομέα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων φαίνεται να δημιουργούν ενιαία πλέγματα μάχης που στηρίζονται στον συνδυασμό συμβατικών μέσων (Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών) με τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Data Fusion). Η παρουσίαση των παρακάτω συστημάτων έχει ως στόχο την κατάδειξη ορισμένων όπλων που ενώ λειτουργούν με συμβατικό τρόπο, είναι ικανά μέσω της κατάλληλης τεχνογνωσίας (εντάσεως γνώσης) να μετατραπούν σε ευπροσάρμοστες ημι-αυτόνομες δομές μάχης.
Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών ASTROS-II
O Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Astros II (Artillery Saturation Rocket System) έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την Βραζιλιάνικη εταιρεία Avibras Aerospacial SA με έδρα το Sao Paolo. Τα οχήματα Astros II έχουν ως φορέα το πρότυπο τεθωρακισμένο όχημα Astros AV-VBA 6×6, που κατασκευάζεται από την Tectran Engenharia, θυγατρική εταιρεία της κατασκευάστριας Avibras με έδρα το Sao Jose dos Campos της Βραζιλίας. Το όχημα έχει μέγιστη ταχύτητα τα 90 χιλιόμετρα ανά ώρα και είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ντίζελ τύπου Mercedes-Benz 280 αλόγων.
Μία πυροβολαρχία Astros II συνήθως διαμορφώνεται με μία δικτυοκεντρική δομή περίπου δεκατριών οχημάτων. Τα έξι εξ’ αυτών είναι οχήματα μεταφοράς εκτοξευτών βλημάτων, τα υπόλοιπα έξι είναι φορτηγά ανεφοδιασμού ρουκετών/πυραύλων και τέλος υπάρχει ένα ειδικό όχημα εξοπλισμένο με ραντάρ ελέγχου πυρός. Γενικότερα οι εκτοξευτές μπορούν να βάλουν μέσω μίας μεγάλης γκάμας βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών με τροποποιημένες κεφαλές, καλύπτοντας ένα αρκετά μεγάλο φάσμα αποστολών.
Το πυραυλικό σύστημα Astros II περιλαμβάνει Universal Multiple Launcher (AV-LMU) ικανό να βάλει μέσω πέντε τύπων ρουκετών με διαφορετικά διαμετρήματα, Μονάδα Διοίκησης-Ελέγχου οχήματος/πυρός (AV-VCC) η οποία διευθύνει και συντονίζει τα πυρά έως και τριών οχημάτων εκτόξευσης, όχημα ανεφοδιασμού πυρομαχικών (AV-RMD) για οπλισμό του AV-LMU (συμπεριλαμβανομένων φορτίων βλημάτων για κάθε εκτοξευτή), ενώ παράλληλα οι εκτοξευτές συνεργάζονται και με ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου πυρός (AV-UCF), η οποία έχει ως βασική αποστολή την διευκόλυνση της διαδικασίας αξιολόγησης απειλής, στοχοποίησης-κρούσης.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια το Astros II μπορεί επίσης να διαμορφωθεί και ως σύστημα παράκτιας άμυνας. Όταν βρίσκεται σε τέτοιου είδους λειτουργία στην πυροβολαρχία ενσωματώνεται Κέντρο Αναζήτησης και Επιχειρησιακής Λειτουργίας AV-CBO, το οποίο σύμφωνα με την κατασκευάστρια ειδικεύεται σε αξιολόγηση απειλών σε παράκτιο περιβάλλον, ενώ παράλληλα είναι ικανό να λειτουργήσει συνεργατικά με παράκτιες δικτυοκεντρικές δομές πυραυλικών συστημάτων.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως παρότι ο Astros-II έχει δοκιμαστεί επιχειρησιακά από διάφορες χώρες, η εκδοχή παράκτιας άμυνας δεν έχει κάποιο επιχειρησιακό ιστορικό. Η επιχειρησιακή αξία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να βάλει μέσω μίας μεγάλης σειράς βλημάτων, διαφορετικού διαμετρήματος και βεληνεκούς, βοηθώντας το σύστημα να ενταχθεί σε αρκετές ζώνες/διατάξεις πυροβολικού.
Η πλατφόρμα εκτόξευσης που χρησιμοποιεί ο Astros-II μπορεί να εκτοξεύσει έως και 32 ρουκέτες SS-30, διαμετρήματος 127 χιλιοστών με εμβέλεια μεταξύ 9 και 30 χιλιομέτρων, 16 ρουκέτες SS-40 διαμετρήματος 180 χιλιοστών με εμβέλεια μεταξύ 15-35 χιλιομέτρων και τέλος 4 ρουκέτες SS-60/SS-80 διαμετρήματος 300 χιλιοστών με εμβέλεια μεταξύ 20-80 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κατασκευάστρια σχεδιάζει να ενισχύσει τις παράκτιες δυνατότητες του ASTROS-II εντάσσοντας σε υπηρεσία τον κατευθυνόμενο πύραυλο AV-TM 300 (ο εκτοξευτής μπορεί να διασυνδεθεί με δύο AV-TM 300), με εμβέλεια από 30 μέχρι 300 χιλιόμετρα, αλλά και το αντιαρματικό βλήμα FOG-MPM το οποίο χρησιμεύει για κρούση έναντι ελικοπτέρων που επιχειρούν με χαμηλό προφίλ πτήσης.
Συστήματα διαχωρικής συνεργίας σαν τον ASTROS-II είναι ιδανικά για περιβάλλον μάχης σαν του Έβρου/Κύπρου. Δεδομένης μίας στοιχειώδους αεράμυνας αλλά και μίας διαμόρφωσης συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου πέριξ των ASTROS-II. Ο όγκος πυρός σε συνδυασμό με τα πολλαπλά βεληνεκή των βλημάτων και την αρκετά μεγάλη ακρίβεια κρούσης, θέτουν το σύστημα ως ένα εκ των κορυφαίων για θωράκιση χερσαίων εδαφών (δεδομένης της χαμηλής τιμής του).
Πολλαπλός Eκτοξευτής Ρουκετών Lynx
Ο Ισραηλινός Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών Lynx είναι προϊόν σχεδιασμού και κατασκευής της Ισραηλινής Στρατιωτικής Βιομηχανίας και χρησιμοποιείται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ένα οικονομικό και αποδοτικό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων (MLRS), έχοντας ως φορέα ένα όχημα 6×6 υψηλής κινητικότητας, σχεδιασμένο να διασυνδέεται με πυραύλους των 122 έως και 306 χιλιοστών.
Μπορεί να διαμορφωθεί για μεταφορά ποικιλίας πυραύλων σε δύο σφραγισμένους σωλήνες εκτόξευσης. Το Lynx είναι ικανό είτε να εκτοξεύσει 40 ρουκέτες Grad των 122 χιλιοστών (2 σωλήνες x 20 ρουκέτες στον καθένα), είτε 26 ρουκέτες LAR-160 (αντίστοιχα και τις ρουκέτες ACCULAR) των 160 χιλιοστών, είτε 8 ρουκέτες EXTRA των 306 χιλιοστών, είτε τέσσερις τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Predator Hawk, είτε τέλος δύο κατευθυνόμενους πυραύλους Delilah.
Η ρουκέτα LARS Mk.II είναι προϊόν ισραηλινής κατασκευής, ζυγίζει 110 κιλά, έχει μήκος 3.4 μέτρα και μέγιστη εμβέλεια τα 45 χιλιόμετρα. Eντός του συστήματος Lynx μπορεί να εκραγεί εν ώρα πτήσης, προτού χτυπήσει εξ επαφής τον στόχο και να σαρώσει με θραύσματα μία περιοχή 31,400 τετραγωνικών μέτρων. Μετά την βολή, το Lynx μπορεί να επανεξοπλιστεί εντός 5 λεπτών και να συνεχίσει να σαρώνει περιοχές εντός του βεληνεκούς των 45 χιλιομέτρων.
Η προαναφερθείσα συνεργία είναι ιδανική για ταχυκίνητη κάλυψη Ειδικών Δυνάμεων/Μονάδων Ελιγμού σε κορεσμένο περιβάλλον μάχης, όπου βλήματα που στηρίζονται σε λειτουργίες εντός του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (για την πορεία τους κυρίως) δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με ακρίβεια.
Η ρουκέτα EXTRA (EXTended Range Artillery) έχει σχεδιαστεί από την Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία και χρησιμοποιείται από το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ και το Βιετνάμ. Ζυγίζει 570 κιλά, έχει διάμετρο 306 χιλιοστών, μήκος 4.7 μέτρα και μέγιστη εμβέλεια τα 150 χιλιόμετρα. Εντός του συστήματος Lynx μπορούν να αξιοποιηθούν 4 εξ αυτών, λαμβάνοντας δεδομένα πτήσης από σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης INS σε συνδυασμό με σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης GPS.
Ο κατευθυνόμενος πύραυλος Delilah είναι προϊόν Ισραηλινής κατασκευής και σύμφωνα με την κατασκευάστρια μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα είδος περιφερόμενου πυρομαχικού εντός του πεδίου μάχης. Ζυγίζει 412 λίβρες, έχει μήκος 2.71 μέτρα, άνοιγμα πτέρυγας 1.15 μέτρα, μπορεί να πετάξει έως και 8.500 μέτρα με ταχύτητες 0.7 Mach ενώ αγγίζει το μέγιστο βεληνεκές των 250 χιλιομέτρων.
Λαμβάνει δεδομένα πορείας μέσω συνδυασμού INS/GPS κατά το μέσο στάδιο πτήσης, ενώ στο τερματικό στάδιο λαμβάνει δεδομένα στοχοποίησης από τον χειριστή, όπου μέσω ηλεκτροπτικής/θερμικής κάμερας έχει εικόνα του περιβάλλοντος μάχης. Προτού εκτελέσει πορεία κρούσης είναι ικανός να πετάξει με υποηχητικές ταχύτητες 0.3 Mach επιτηρώντας την γεωγραφική ζώνη των συγκρούσεων.
Ενοποίηση Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με το Ισραήλ συνεχίζουν εν όψει κορωνοϊού να χρηματοδοτούν προγράμματα μετατροπής Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών τύπου MLRS, HIMARS, σε ενοποιημένα Συστήματα-Συστημάτων, ικανά να λειτουργήσουν υπό διαχωρική συνεργεία προβάλλοντας ισχύ τόσο σε χερσαίο, όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον. Στόχος των παραπάνω δρώντων είναι η ανάσχεση της Κινεζικής απειλής (διά των όπλων) από το θαλασσοχερσαίο περιβάλλον της Νότιας Σινικής Θάλασσας, εκμεταλλευόμενοι ήδη υπάρχουσες/τροποποιημένες λύσεις χαμηλού κόστους αλλά υψηλού επιχειρησιακά αποτελέσματος.
Η Ισραηλινή εταιρεία ΙΜΙ παρουσίασε προ μερικών ετών το σύστημα Trajectory Correction System TCS το οποίο είναι ικανό να διασυνδέσει υπό ένα ενιαίο δικτυοκεντρικό πλέγμα πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών ανεξαρτήτου προέλευσης-κατασκευής.
Η επιχειρησιακή αξία του συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι ένας απλός στρατιώτης (ακόμα και εθνοφύλακας) μέσο ενός GPS, ενός υπολογιστή βολής, ενός αποστασιόμετρου λέιζερ, σε συνεργασία με ένα σύστημα μετάδοσης δεδομένων (data-link) μπορεί να εντοπίσει έναν εχθρικό στόχο πέριξ του πεδίου μάχης, να μεταδώσει τα δεδομένα στοχοποίησης σε πραγματικό χρόνο στους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Ρουκετών και μέσω μίας τυπικής ριπής χαζών ρουκετών να αδρανοποιήσει την απειλή.
Μία τέτοια πολεμική διεργασία θα ήταν ιδανική έναντι κινούμενων τεθωρακισμένων επιλαρχιών αρμάτων τόσο στο περιβάλλον του Έβρου, όσο και στις Κύπρου, όπου οι εκτοξευτές θα ήταν εφοδιασμένοι με τυπικές αντιαρματικές ρουκέτες χαμηλής τεχνολογίας.
Σκοπός της παραπάνω ανάλυσης δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η αγορά οπλικών συστημάτων από ξένες βιομηχανίες. Σκοπός είναι η κατάδειξη της μερικής συνεργίας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με εξοπλιστικά »άγονες» χώρες, όπως η Βραζιλία, οι οποίες αντιλαμβανόμενες τις γενικότερες γεωπολιτικές μεταβολές στο περιβάλλον των εγγύς ευρασιατικών υδάτων, αναπτύσσουν οπλικά συστήματα/πλέγματα τα οποία μπορούν να σταθούν και να συνεργαστούν με πληθώρα δικτυοκεντρικών δομών.
Μη κρατικές στατιστικές μελέτες μας δείχνουν πως αυτές οι »άγονες» αγορές (τύπου Βραζιλίας) προκειμένου να πωλήσουν τα προϊόντα τους οδηγούνται σε αρκετά ευέλικτους κανονισμούς αποπληρωμής των οπλικών συστημάτων που εξάγουν. Το γεγονός ότι ανταγωνίζονται παγκόσμιους εξοπλιστικούς κολοσσούς (τύπου Lockheed Martin) δίνει πεδίο δόξης λαμπρόν σε χώρες σαν την Ελλάδα, οι οποίες μέσω της διπλωματίας (ιδιωτικής/δημόσιας) μπορούν να μειώσουν αρκετά τις τιμές του προϊόντος σχηματίζοντας αρκετά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
Εν έτη 2021 ως προτεραιότητα για το Ελληνικό Στράτευμα έχει ο εκσυγχρονισμός των πλατφορμών και των βλημάτων που αποτελούν τους Μ270 MLRS , τους RM-70 αλλά και τους M142 HIMARS. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση, το αμερικανικό στράτευμα εκσυγχρονίζει και επαναδιαμορφώνει την λειτουργία των προαναφερθέντων συστημάτων, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τα βεληνεκή τους, διαμορφώνοντας δομές αντιπλοϊκής κρούσης, αλλά και εφοδιάζοντας τις κεφαλές με τεχνολογίες εκτόξευσης σμήνους drone.