Το αντιαρματικό Carl Gustaf M2, της σουηδικής Saab, είναι ένα Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) που βρίσκεται σε υπηρεσία από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) εδώ και 26 χρόνια (1.988 εκτοξευτές παρελήφθησαν το 1995 από τα αποθέματα της Γερμανίας). Τα Carl Gustav ανήκουν στο διαμέτρημα των 84 χιλιοστών και έχουν αποδειχθεί ικανά και αξιόπιστα αντιαρματικά συστήματα, ενώ η εξέλιξη τους έχει οδηγήσει από την αρχική έκδοση Μ1 (1948), στην έκδοση M2 (1964), μετά στην έκδοση M3 (1991) και τέλος στην έκδοση M4 (2014). Το ερώτημα που μας έχουν θέσει πολλάκις οι αναγνώστες μας είναι αν τα ελληνικά M2 μπορούν να αναβαθμιστούν στο ανώτερο επίπεδο M4. Ερευνήσαμε το ζήτημα και μιλήσαμε με την Saab θέτοντας ακριβώς αυτό το ερώτημα. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι η αναβάθμιση των Μ2 στο επίπεδο Μ4 δεν είναι εφικτή, αλλά τα M2 μπορούν να αυξήσουν την αξία τους στο πεδίο μάχης έμμεσα, μέσω της χρήσης των πυρομαχικών των M4, τα οποία ενδείκνυται για διαφορετικές αποστολές (αντιαρματικής άμυνας, κατά προσωπικού και προστατευμένων στόχων, παραγωγής καπνού και φωτισμού του πεδίου μάχης).

Συγκεκριμένα, όπως μας εξήγησε η Saab, το εργοστασιακό υλικό κατασκευή και η όλη εργονομία του M2 δεν επιτρέπουν την ενσωμάτωση των βελτιώσεων της έκδοσης M4 (τα M2 είναι κατασκευασμένα από ατσάλι, ενώ τα M4 από αλουμίνιο και τιτάνιο, κάτι που έχει επιφέρει μεγάλη μείωση του βάρους του M4 σε σχέση με το M2). Όπως μας είπαν, ακόμα και η προσπάθεια αναβάθμιση των M2 στο κοντινότερο δυνατό επίπεδο του M4 θα ήταν οικονομικά ασύμφορη και χρονοβόρα, καθώς μια τέτοια έκδοση δεν έχει αναπτυχθεί, άρα πρώτα θα πρέπει να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί και φυσικά κάποιος πρέπει να πληρώσει τα έξοδα της όλης διαδικασίας. Επιστρέφοντας στην ελληνική περίπτωση, θα πρέπει να πούμε ότι τα ελληνικά M2 συνοδεύονται από 1.950 διόπτρες νυχτερινής, παθητικής σκόπευσης και ενίσχυσης ειδώλου με τη σύμβαση να υπογράφονται τον Μάιο του 2017. Είχε προηγηθεί το 2002 η υπογραφή της σύμβασης προμήθειας 450 σκοπευτικών διοπτρών ημέρας και η πραγματοποίηση εργασιών τροποποίησης των σκοπευτικών διαφραγμάτων των διοπτρών ώστε οι εκτοξευτές να μπορούν να βάλλουν τα πυρομαχικά HEAT-551.

Το Carl Gustaf M2 δεν μπορεί να αναβαθμιστεί στο επίπεδο M4 (φώτο), αλλά μπορεί να αξιοποιήσει σύγχρονα πυρομαχικά, που υπάρχουν διαθέσιμα, και να καταστεί ένα όπλο πολλαπλού ρόλου για το Πεζικό.

Ως προς το απόθεμα των πυρομαχικών, το Νοέμβριο του 1999 υπογράφηκαν δύο (2) συμβάσεις για την προμήθεια συνολικά 21.400 αντιαρματικών βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας HEAT-551. Η πρώτη σύμβαση ανατέθηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία και αφορούσε στην προμήθεια 4.400 βλημάτων, ενώ η δεύτερη, συνολικού ύψους € 27.400.000, ανατέθηκε στα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και αφορούσε στην προμήθεια 17.000 βλημάτων. Οι παραδόσεις των 4.400 βλημάτων της πρώτης σύμβασης ολοκληρώθηκαν το 2001, ενώ οι παραδόσεις των 17.000 βλημάτων της δεύτερης σύμβαση ολοκληρώθηκαν το 2005. Σύμφωνα με τα ΕΑΣ το HEAT-551 είναι αποτελεσματικό κατά τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά καλά προστατευμένων στόχων όπως είναι οι οχυρώσεις και τα αποβατικά σκάφη. Έχει δραστικό βεληνεκές 400 και 700 μέτρα, κατά κινούμενων και στατικών στόχων αντίστοιχα. Ζυγίζει 3,2 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 254 μέτρα το δευτερόλεπτο και έχει διατρητική ικανότητα 350 χιλιοστών θωράκισης RHA.

Όπως προαναφέραμε, όπως μας ενημέρωσε η Saab, οι εργονομικές διαφορές μεταξύ του M2 και του M4 είναι τέτοιες που τεχνικά δεν επιτρέπουν την αναβάθμιση των M2 σε M4. Με άλλα λόγια, αυτές οι αλλαγές και οι βελτιώσεις καθιστούν το M4 ένα διαφορετικό όπλο, σε σχέση πάντα με την έκδοση M2. Για παράδειγμα, το M2 ζυγίζει (χωρίς το πυρομαχικό) 14,2 κιλά, ενώ το Μ4 μόλις 6,7 κιλά. Διαφορά υπάρχει και στο μήκος των δύο (2) εκδόσεων όπου το μεν Μ2 έχει ολικό μήκος 1,13 μέτρα, ενώ το μήκος του M4 είναι ένα (1) μέτρο. Επίσης διαφέρουν και στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η έκδοση M3 διαφέρει από την M2 σε αρκετά σημεία, όπως είναι το βάρος, που το Μ3 είναι ελαφρύτερο κατά 4 κιλά περίπου, αλλά και στο υλικό κατασκευής. Οι φωτογραφίες-λεζάντες που ακολουθούν προέρχονται από την Saab και απεικονίζουν-περιγράφουν όλες τις βελτιώσεις που ενσωματώνουν τα Carl Gustaf Μ4: (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Υποδομή υποδοχής σκοπευτικών διαφόρων τύπων (όπως τηλεσκοπικά ή ερυθρής κουκίδας για παράδειγμα) ή συστήματος ελέγχου πυρός για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα σε κάθε σενάριο εμπλοκής.
Βελτιωμένη εργονομία, με ρυθμιζόμενη χειρολαβή, μηχανισμό στήριξης του ώμου και νέα λαβή μεταφοράς του όπλου.
Επιπλέον μηχανισμός ασφαλείας, ο οποίος επιτρέπει τη μεταφορά του όπλου ενώ φέρει πυρομαχικό έτοιμο για βολή.
Ενσωματωμένος μετρητής βολών, ο οποίος συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας υποστήριξης και συντήρησης.
Ενσωματωμένη υποδομή για τη χρήση μελλοντικών πυρομαχικών.
Χρήση αλουμινίου και τιτανίου στην κατασκευή, υλικά τα οποία είναι ανθεκτικά, αλλά ταυτόχρονα κι ελαφριά.

Κι αφού το M2 δεν μπορεί να αναβαθμιστεί, τι άλλο μπορεί να γίνει προκειμένου, αυτό το πολύτιμο όπλο για το Πεζικό, να επαυξήσει τη μαχητική του ικανότητα και αξία; Η απάντηση είναι τα πυρομαχικά. Για την ακρίβεια τα διαφορετικά πυρομαχικά που έχουν αναπτυχθεί, όλα τους στο διαμέτρημα των 84 χιλιοστών, ακριβώς για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ’ όλες τις εκδόσεις των Carl Gustaf. Η χρήση τους θα μετατρέψει τα ελληνικά M2 σε όπλα πολλαπλού ρόλου και σε πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος για το Πεζικό. Σήμερα ο Έλληνας στρατιώτης-χειριστής του Carl Gustaf, με τα πυρομαχικά HEAT-551, μπορεί να δρα μόνο σε αντιαρματικό ρόλο. Με τη χρήση όμως και άλλων τύπων πυρομαχικών θα μπορεί να εκτελεί και άλλες αποστολές όπως είναι η προσβολή οχυρώσεων και οχυρωμένων θέσεων, οι προσβολές κατά συγκεντρωμένου προσωπικού, η δημιουργία προπετάσματος καπνού και φωτισμού πεδίου μάχης, ενώ θα μπορεί να εκτελεί βολές και μέσα από κτίρια. Είναι ενδεικτικό το ότι η γκάμα πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σήμερα τα Carl Gustaf αφορά σε επιχειρησιακά και εκπαιδευτικά:

Για τα αντιαρματικά πυρομαχικά HEAT-551 τα οποία χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός έχουμε αναφερθεί παραπάνω. Τα HEAT-551C RS (Reduced Sensitivity) είναι βαρύτερα (3,5 κιλά), επιτυγχάνουν την ίδια μέγιστη ταχύτητα (254 μέτρα το δευτερόλεπτο) και το ίδιο δραστικό βεληνεκές (400 και 700 μέτρα αντίστοιχα), αλλά έχουν αυξημένη διατρητική ικανότητα, στα 400 χιλιοστά θωράκισης RHA. Ο χαρακτηρισμός «RS» σημαίνει ότι έχουν μειωμένη ευαισθησία του προωθητικού γεμίσματος, δηλαδή παράγουν αέρια μειωμένης θερμότητας, σε σχέση πάντα με τα HEAT-551, λόγω της χρήσης προωθητικού γεμίσματος με διαφορετικό μείγμα ύλης. Το αντιαρματικό HEAT-655CS (Confined Space) είναι η έκδοση του HEAT-551 για χρήση μέσα από κλειστούς χώρους. Το αντιαρματικό HEAT-751 ζυγίζει 3,8 κιλά, έχει τα ίδια δραστικά βεληνεκή με το HEAT-551, επιτυγχάνει μικρότερη μέγιστη ταχύτητα (210 μέτρα το δευτερόλεπτο), αλλά μπορεί να διατρήσει θωράκιση ERA συν 500 χιλιοστά συμβατικής θωράκισης, λόγω της χρήσης δύο (2) πολεμικών κεφαλών σε σειρά (Tandem).

Το σύνολο των πυρομαχικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες ο εκδόσεις του Carl Gustaf.

Στην κατηγορία των πυρομαχικών κατά οχυρώσεων υπάρχουν τα ASM-509, MT-756 και HEDP-502/502RS (HEDP : High Explosive Dual Purpose). Το ASM-509 ζυγίζει 4,2 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 170 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα. Το MT-756 σχεδιάστηκε πρωτίστως για χρήση εντός αστικών περιοχών. Ζυγίζει 4,4 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 266 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα. To HEDP-502/502RS είναι πυρομαχικό πολλαπλού ρόλου με δυνατότητα διάτρησης θωράκισης ή επιβράδυνσης της εκρηκτικής δράσης για την προσβολή οχυρωματικών θέσεων ή κτιρίων σε αστικό περιβάλλον (ενεργοποίηση της πολεμικής κεφαλής στο 1/10 του δευτερολέπτου μετά την πρόσκρουση στο στόχο). Ζυγίζει 3,3 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 225 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα κατά κινούμενου στόχου, 500 μέτρα κατά στατικού στόχου και 1.000 μέτρα κατά συγκεντρωμένου προσωπικού. Το HEDP-502RS είναι η έκδοση του HEDP-502 με μειωμένη ευαισθησία του προωθητικού γεμίσματος.

Στην κατηγορία των πυρομαχικών κατά προσωπικού υπάρχουν τα ADM-401 (ADM : Area Deterrent Munitions) και HE-441D/441D RS (HE : High Explosive). Το ADM-401 ζυγίζει 2,6 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 300 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 100 μέτρα. Η πολεμική του κεφαλή αποτελείται από 1.100 αιχμηρά αντικείμενα (Flechettes), τα οποία καλύπτουν μια περιοχή με εμβαδό 10-14 τετραγωνικά μέτρα. Χρησιμοποιείται ως μέσω άρνησης πρόσβασης σε μια περιοχή, εκκαθάρισης της από το εχθρικό πεζικό ή καθήλωσης του πεζικού σε μια περιοχή. Το HE-441 χρησιμοποιείται για την προσβολή στόχων υψηλής αξίας όπως είναι οι θέσεις πολυβόλων, βομβιδοβόλων και ελεύθερων σκοπευτών. Ζυγίζει 3,2 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 240 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 1.250-1.300 μέτρα. Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικών των HE-441 είναι η ικανότητα τους για πυροδότηση στον αέρα (Air-Burst), εκτός της ικανότητας πυροδότησης κατά την επαφή με το στόχο. Το HE-401D RS είναι η έκδοση του HE-401D με μειωμένη ευαισθησία του προωθητικού γεμίσματος.

Η χρήση διαφορετικών τύπων πυρομαχικών θα επιτρέψει στα ελληνικά Carl Gustaf M2 να εκτελούν, εκτός από αντιαρματικές, και προσβολές οχυρώσεων και οχυρωμένων θέσεων, προσβολές κατά συγκεντρωμένου προσωπικού, δημιουργίας προπετάσματος καπνού και φωτισμού του πεδίου μάχης.

Στην κατηγορία των καπνογόνων υπάρχει το πυρομαχικό Smoke-469C και στην κατηγορία των φωτιστικών υπάρχει το πυρομαχικό Illuminator-545C. To Smoke-469C ζυγίζει 3,3 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 240 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 1.300 μέτρα. Η χρήση του καλύπτει μια περιοχή με πλάτος 10-15 μέτρα με στόχο τη δυσκολία εκτέλεσης άμεσων πυρών από τον εχθρό. Το Illuminator-545C ζυγίζει 3,1 κιλά, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 260 μέτρα το δευτερόλεπτο και μέγιστο δραστικό βεληνεκές 2.100 μέτρα. Η χρήση του φωτίζει μια περιοχή με διάμετρο 400-500 μέτρα με στόχο την αποκάλυψη στόχων προς προσβολή από φίλια μέσα. Η πυροδότηση του γίνεται στον αέρα και η πτώση του επιβραδύνεται από τη χρήση αλεξίπτωτου. Η διάρκεια καύσης είναι 30 δευτερόλεπτα και σ’ αυτό το διάστημα παράγει φως ίσο με 650.000 κεριά. Τέλος, υπάρχουν και τα εκπαιδευτικά πυρομαχικά TP-552 και TPT-141 πλήρους διαμετρήματος (των 84 χιλιοστών), αλλά και τα εκπαιδευτικά πυρομαχικά υποδιμετρήματος των 20 χιλιοστών και SCA-553B των 7,62 χιλιοστών.

Εκτός από τη συζήτηση που είχαμε με τη Saab για τα Carl Gustaf M2, συζητήσαμε και για άλλες λύσεις και ιδιαίτερα για την ανάγκη που έχει ο ΕΣ στον τομέα της ανανέωσης των φορητών αντιαρματικών μικρού βεληνεκούς με συστήματα μιας χρήσης. Και μιλάμε για την ανάγκη αντικατάστασης των M-72A2 LAW (Light Anti-tank Weapon) των 66 χιλιοστών και των RPG-18 Mukha των 64 χιλιοστών, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα παλαιότητας, ξεπερασμένης τεχνολογίας, περιορισμένων επιδόσεων για τις ανάγκες του σύγχρονου πεδίου μάχης και μαζικής απόσυρσης λόγω του τέλος της διάρκειας ζωής τους. Υπενθυμίζουμε ότι για τις δυνητικές επιλογές του ΕΣ σε αντιαρματικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, μιας ή πολλαπλής χρήσης είχαμε αναφερθεί εκτενώς στα δύο (2) άρθρα μας με τίτλο «Ελληνικός Στρατός: Η ανάγκη ανανέωσης των φορητών αντιαρματικών μικρού βεληνεκούς» τα οποία δημοσιεύσαμε τον Απρίλιο του 2020. Με τη Saab συζητήσαμε τις λύσεις των NLAW (Nextgeneration Light Antitank Weapon) και AT4, αμφότερα αντιαρματικά πυρομαχικά μιας χρήσης.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του NLAW είναι η ικανότητα του να εκτελεί προσβολή του στόχου στην κατακόρυφο (Top Attack), από ελάχιστη απόσταση μόλις 20 μέτρων και ύψος 1 μέτρου.

Το NLAW ανέπτυξαν από κοινού η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία ως ένα σύστημα αντιαρματικού ρόλου, τεχνολογίας Fire-and-Forget. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του NLAW είναι η ικανότητα του να εκτελεί προσβολή του στόχου στην κατακόρυφο (Top Attack), από ελάχιστη απόσταση μόλις 20 μέτρων και ύψος 1 μέτρου, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε αστικό περιβάλλον. Το μήκος του είναι 1 μέτρο, το ολικό του βάρος είναι 12,5 κιλά, ενώ ανήκει στο διαμέτρημα των 150 χιλιοστών. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 200 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο δραστικό βεληνεκές είναι τα 800 μέτρα. Σ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης ακολουθεί αδρανειακή πλοήγηση. Η στόχευση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της Προβλεπόμενης Γραμμής Ορατότητας (PLOS : Predicted Line-of-Sight), κατά την οποία το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, που βρίσκεται εντός του βλήματος, υπολογίζει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του στόχου, άρα και την τελική, προβλεπόμενη θέση του, εκεί δηλαδή που θα καταλήξει το βλήμα. Η διατρητική του ικανότητα είναι της τάξεως των 500 χιλιοστών θωράκισης RHA.

To NLAW μπορεί προσβάλει τον επιθυμητό στόχο ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλοι στόχοι μπροστά του (ο χειριστής χρειάζεται όμως να έχει οπτική επαφή με το στόχο). Δηλαδή προσφέρει την ικανότητα της «ασύμμετρης» επιλογής-προσβολής στόχων. Επειδή το NLAW βασίζεται στη μέθοδο PLOS, δεν χρειάζεται ο εγκλωβισμός του στόχου πριν από την εκτόξευση του βλήματος. Ο χειριστής απλά ιχνηλατεί το στόχο για τρία (3) δευτερόλεπτα πριν την εκτόξευση. Το σύστημα επιτρέπει στο χειριστή να επιλέξει την απόσταση στην οποία η πολεμική κεφαλή θα ενεργοποιηθεί, δηλαδή θα οπλιστεί. Έτσι, για παράδειγμα, αν ο επιθυμητός στόχος βρίσκεται στα 150 μέτρα και μπροστά του υπάρχουν εμπόδια ή άλλοι στόχοι δευτερεύουσας σημασίας, ο χειριστής μπορεί να προγραμματίσει έτσι ώστε η ενεργοποίηση της πολεμικής κεφαλής να γίνει στα 100 μέτρα. Μετά την εκτόξευση το βλήμα θα παραμείνει «τυφλό» μέχρι τα 100 μέτρα. Στη συνέχεια, αφού ενεργοποιηθεί κατευθύνεται προς τον στόχο, δηλαδή προς το τερματικό σημείο PLOS, αφού έχει προσπεράσει τους ανεπιθύμητους στόχους, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιχνηλατημένου στόχου που έχει αποθηκεύσει πριν την εκτόξευση.

To AT4 έχει αναπτυχθεί σε έξι (6) διαφορετικές εκδόσεις, έκαστη με διαφορετικά χαρακτηριστικά και για διαφορετικές αποστολές.

To AT4 ανήκει στο διαμέτρημα των 84 χιλιοστών και έχει αναπτυχθεί σε έξι (6) διαφορετικές εκδόσεις, έκαστη με διαφορετικά χαρακτηριστικά και για διαφορετικές αποστολές: AT4 HEAT, AT4CS AST (Confined Space Anti-Structure Tandem-warheads), AT4CS ER (Confined Space Extender Range), AT4CS HE (Confined Space High Explosive), AT4CS HP (Confined Space High Penetration) και AT4CS RS (Confined Space Reduced Sensitivity). Όλες οι εκδόσεις φέρουν σκοπευτικό ερυθρής κουκίδας (Red Dot). Η έκδοση AT4 HEAT είναι αντιαρματική, έχει βάρος κάτω των 7 κιλών, μέγιστο δραστικό βεληνεκές 400 μέτρων και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 350 χιλιοστών. Η έκδοση AT4CS AST φέρει διπλή πολεμική κεφαλή σε σειρά (Tandem) και χρησιμοποιείται κατά οχυρώσεων και κτιρίων. Ζυγίζει 9 κιλά περίπου, επιτυγχάνει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 200 μέτρων και έχει διατρητική ικανότητα ίση με 40 χιλιοστά χαλύβδινης θωράκισης. Το AT4CS ER ζυγίζει λιγότερο από 9 κιλά, έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 600 μέτρα και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 460 χιλιοστών.

Η έκδοση AT4CS HE ενσωματώνει πολεμική κεφαλή με σφαιρίδια βολφραμίου για χρήση κατά προσωπικού. Ζυγίζει περί τα 9 κιλά και επιτυγχάνει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 600 μέτρα (πυροδότηση κατά την επαφή με το στόχο) ή 1.000 μέτρα (πυροδότηση στον αέρα). Σε βολή κατά στόχων περιοχής τα σφαιρίδια βολφραμίου καλύπτουν μια περιοχή εμβαδού 400 τετραγωνικών μέτρων. Η έκδοση AT4CS HP προορίζεται για χρήση κατά αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων. Ζυγίζει περί τα 8 κιλά, έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 460 χιλιοστών. Η έκδοση AT4CS RS ενσωματώνει πολεμική κεφαλή κράματος δύο (2) μετάλλων για αυξημένο καταστροφικό αποτέλεσμα μετά τη διάτρηση. Ζυγίζει περί τα 8 κιλά, έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές 300 μέτρα και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 350 χιλιοστών. Το AT4, το όνομα του οποίου προκύπτει από λογοπαίγνιο με το διαμέτρημα του (84 = Eighty Four = AT4), έχει αποδειχθεί εμπορική επιτυχία για την Saab με πωλήσεις άνω του 1.000.000 σε 15 διαφορετικές χώρες.

Comments

 1. Μακάρι να μην είχαμε αυτή τη μίζερη νοοτροπία και να διαθέταμε μια εταιρεία σαν τη SAAB. Πραγματικά κάθε φορά που ακούω τη λέξη SAAB τρέχουν δάκρυα

 2. Έχουμε πάνω από 1000 cg m2 και δεν μας απασχολεί πώς μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε έστω μόνο με καλύτερα πυρομαχικά αλλά κοιτάμε μόνο για καινούργια Άραγε έχει κάποιος κοιτάξει σε τι κατάσταση είναι; Τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθούν επιχειρησιακά ή να διορθωθούν τυχόν σφάλματα που μετά από τόσο καιρό αποθήκευσης μπορεί να είναι φυσικό να παρουσιάζονται ;; ΤΙΠΟΤΑ !!!

 3. Προφανώς υπάρχουν στελέχη στις ΕΔ που έπιασαν καρέκλες και δεν ασχολούντε.
  Σε τί κατάσταση είναι τα αντιαρματικά, πόσα έχουμε ακριβώς, εξετάζοντε τακτικά, υπάρχουν λίστες, σχεδιασμός, control;
  Ή σαπίζουν 20-30 χρόνια στις αποθήκες και δεν ξέρουμε καν τί έχοuμε κσι αν δουλεύουν;

  1. Μια ερώτηση:
   Αφού ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ για τα αντιαρματικά (αριθμό, κατάσταση κλπ) όπως παραδέχεσε, τότε γιατί ρίχνεις λάσπη στα στελέχη των ΕΔ; Έχεις κάποιο προσωπικό όφελος;

   1. Δηλ. όταν ρωτάμε κάποια πράγματα, πρέπει να έχουμε προσωπικό όφελος;
    Σαν τί όφελος να έχω;
    Λάσπη δε πρόκειτε να ρίξω ποτέ στις ΕΔ, αλλά μόνο σ’αυτούς που με παλιές νοοτροπίες παίρνουν κάποια πράγματα ερασιτεχνικά.
    Αν έλληνες δημοσιογράφοι χρειάζετε να πάνε να ρωτήσουν την saab αν μπορεί να αναβαθμηστεί γο Μ2 σε Μ4 και δε πάνε να ρωτήσουν στις ΕΔ, σημαίνει ότι εκεί κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα της αναβάθμισης ή δε το προώθησε και ότι κάτι πάει στραβά.

  2. Πάντως το 2006-2007 που υπηρετούσα σε ΜΕΑ/ΑΠ του Έβρου κ είχαμε υπό την ευθύνη μας 3 φυλάκια αποθήκες πυρομαχικών πήρα μέρος σε έλεγχο κ συντήρηση αντιαρματικών. κ πήρα κ τιμητική άδεια κιόλας.
   Επί 1 σχεδόν μήνα (28μερες ήμουν στο φυλάκιο)έγινε έλεγχος κ συντήρηση σε εκατοντάδες Fagot.

 4. Καλησπερα σε ολους.
  Δυστυχως οι Μ2 δεν θα μπορουν να αξιοποιησουν το νεο κατευθυνομενο Α/Τ βλημα που αναπτυσει η εταιρεια σε συνεργασια με την Raytheon νομιζω.Προβλεπεται να εχει εμβελεια 1500 με 2000 μετρα!!!!
  Κριμα

 5. Κάποια στιγμή πρέπει να αξιολογηθεί η εισαγωγή του M4, του καινούριου M72 LAW, και να αγοραστεί o spike sr. Για τις μικρές αποστάσεις πιστεύω ότι αποτελούν τις μόνες επιλογές προς ενίσχυση της ομάδας μάχης με ουσιαστικό τρόπο. Τώρα φυσικά θα μου πείτε πως θα τα κουβαλήσει όλα αυτά τη στιγμή που έχει άλλα τόσα να κουβαλήσει, αλλά εγώ σκέφτομαι για ομάδες μάχης των 15 ατόμων που θα αποτελούνται από 3 ημιομάδες που θα έχουν συγκεκριμένους ρόλους, εξειδικεύσεις η καθεμία στο στοιχείο της, με αποτέλεσμα να δομούνται διαφορετικές ομάδες μάχης εξειδικευμένες για κάθε κατάσταση ή μάχη που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Βέβαια αυτό είναι μία άλλη κουβέντα που θα χρειαζόταν τουλάχιστον 10 άρθρα από εξαιρετικά εξειδικευμένους ερευνητές του ΕΣ, επίσης θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο διμοιρίας, αλλά και αυτό είναι μια κουβέντα από μόνη της.

 6. Σχετικά με τα Μ2,έχω έναν ενδιασμο Σχετικά με την ηλικία του όπλου.εχουμε την συνήθεια να επενδύουμε σε όπλα-συστήματα που έχουν εξαντλήσει το ωφέλιμο ζωής τους.τρανη αποδείξη τα Ρ3Β που μας στοίχισαν ο κούκος αηδόνι.τα βλήματα που αναφέρονται στο άρθρο δεν ξέρουμε το κόστος τους ώστε να μπορούμε με άσφαλεια να βγάλουμε συμπεράσματα Σχετικά με την επένδυση σε αυτά.
  Τώρα αναφορικά με τα ΑΤ 4 ,πιστεύω πως σε συνεργασία με Σερβία η`Ισραήλ μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά το Αρης4.,σε σύγχρονη βάση.ειναι εφικτό .

 7. Αυτά τα όπλα είναι μικρού κόστους. Απλά χρειάζεται να ξέρεις πόσα θέλεις και κάθε χρόνο να εκτελείς μερικώς μια ενιαία μεγάλη σύμβαση Μιλάμε τώρα ότι CG4, κοστίζει κάτω από 20 χιλ. ευρώ/μονάδα. Βάλε ένα στόχο Χ μονάδων και αγόραζε 500 ξέρω γω κάθε χρόνο. Και τα άλλα που αναφέρονται, πραγματικά είναι πολύ φθηνά.
  Πάρα πολύ ωραίο το άρθρο και πολύ εμπεριστατωμένο.

 8. Aris iv έχει αναπτυχθεί από την εβο πριν 30 χρόνια με ενσωμάτωση νέων υλικών θα δώσει τις απαραίτητες λύσεις το θέμα είναι τα λεφτα

  1. αν εχουν τη διαθεση να ασχοληθουν σοβαρα με τη δομη του πεζικου και το τι χρεαζεται απο οπλα, οπως και να ασχοληθουν με την ιδια την εκπαιδευση, σωματικη ασκηση (σωστη και οχι εξαντλητικη), πορειες, εκμαθηση πυξιδας και πως να χρησιμοποιουν το χαρτη για υποστηριξη πυροβολικου και οτι αλλο χρειαζετα, και δοθουν τα χρηματα που χρειαζονται, το πεζικο θα αναβαθμιστη κατακορυφα, καλα τα ακριβα οπλα αλλα η μποτα ειναι αναντικαταστατη (βλ isis). Γι αυτο γραφω ΕΔ εχουμε και οχι μονο κλαδους.

 9. 1. Με την διατρητική ικανότητα που έχουν και τα παλιά και τα καινουργια, μπορούν να βλάψουν τα τούρκικα άρματα?

  2. Μπορούν να ξεγελάσουν το Pullat?

  3. Θα βρεθούν ποτέ δικοί μας στρατιώτες σε απόσταση 400-800 μέτρων από το αντίπαλο άμα για να τα χρησιμοποιήσουν?

  Αυτά ότι ήταν ήταν, δεν θα επένδυα άλλα λεφτά σε τέτοια, αλλά σε πυραύλους για τα Απάτσι και τα Καιόβα, και σε ρουκέτες και MLRS. Όχι άλλα τέτοια, δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε άλλα, τόσες χιλιάδες κομμάτια έχουμε, φτάνει πια, αλλού θα πιάσουν περισσότερο τόπο.

   1. εάν κατορθώσει και κατεβάσει ο εχθρός άρματα σε νησί τότε το μόνο που μπορεί να τους σώσει είναι μια ανακωχή ή τα Απάτσι. Ξέχνα τα Καρλ

   2. Σόρρυ ίσως έχει καυστικό τόνο το σχόλιό μου και δεν είναι πρόθεσή μου να τα απαξιώσει, καλώς έχουμε αυτά που έχουμε ενώ έχουμε και άλλα (Kornet κτλ) τα οποία προφανώς και είναι χρήσιμα.

    Απλά επειδή η τεχνολογία τρέχει συνέχεια, δεν μπορεί να παίρνουμε κάθε πχ 10-20 χρόνια 20 χιλιάδες αντιαρματικά κτλ, ενώ πάντα είμαι περίεργος στις μεγάλες αγορές τα παλιά τι γίνονται (αν καταστρέφονται με κάποιο τρόπο ή «καταλήγουν» πουθενά αλλού).

    Χρήσιμα, απλά με την πρόοδο της τεχνολογίας γίνονται λιγότερο χρήσιμα, πως να το πω…. αυτά πλέον είναι όπλα για ανταρτοπόλεμο (πλέον), σκέψου μερικά drones να οργώνουν από ψηλά και να ρίχνουν στα άρματα με ρουκέτες από ψηλά (για να μην βάζω παντού ελικόπτερα κτλ).

    Πάντως όντως ενδιαφέρον να πάνε σε νησιά για αντιαποβατικά, αν και στα νησιά υποψιάζομαι ότι θα πάρουμε χαμπάρι απόβαση όταν θα έχουν μπει στην ενδοχώρα, εκτός αν την ψιλοπεριμένουμε και είναι όλοι στην παραλία απίκο (κάτι που όμως οι Τούρκοι θα το καταλαβαίνουν από τα drones τους και τις θερμικές κάμερες).

    Πάντως σήμερα όλοι παίρνουν Jabelin, Kornet, Spike κτλ

    1. Κοιταξε υπερ του CG γιατι δινει αυτο που θες σε μεσο ορο, βαρος, πυρομαχικα κυριως, και το πιο σημαντικοτερο απεριοριστο αριθμο βληματων, οποτε μεσα στην ομαδα του πεζικου (10 ατομα) θα επρεπε να υπαρχει και ενα CG.

     1. για να πετύχεις κινούμενο στόχο από το πλάι πρέπει να έχεις εκτελέσει δεκάδες βολές με το σύστημα και πάλι δεν…

      εάν ξέρεις κάποια που να έχει κάνει δεκάδες βολές κατα κινούμενου στόχου πες μου

      για το πίσω μέρος, τότε είτε 1) τα άρματα θα έχουν περάσει από πάνω σου είτε 2) θα σε απασχολεί περισσότερο το εχθρικό πεζικό που ακολουθεί τα άρματα παρά τα άρματα που σε προσπέρασαν

     2. υπαρχουν πολλα, δε μιλησα για κινουμενο στοχο, ικ οτι εμπειρια εχουν οι απεναντι σε ΑΤ απεναντι σε θωρακισμενα αλλο τοσο εχουμε και εμεις. Μ αυτη τη λογικη πολλα οπλικα συστηματα δε θα επρεπε να εχουμε (οπως και καθε στρατος) λογο μη εμπειριας , οκ ζητω που καηκαμε τοτε.

      Καμια σχεση, εχεις υπηρετηση για να τα γραφεις αυτα; και βασικα θα ηθελα να τα δω στην ομαδα του πεζικου, οπως και μεμωνωμενα σα στοιχεια (2 ατομα). Για τα νησια ειδικα ειναι super. Kαι για τον Εβρο, απλα για μενα θα μπορουσαν τα παλια να πανε στα νησια και Μ4 αποκλειστικα στον Εβρο.

     3. είχα κάποια σχέση με το αντικείμενο, στην παρούσα φάση έμμεση μόνο σαν χομπυ, πανω σε ιδέες για πατέντες.

      Δεν έχουν οδηγήσει σε χρηματική μου αποζημειωση αλλά σίγουρα με έχουν ανταμείψει με άλλους τρόπους: εμπειριών, γνωριμιών κλπ

      Τα Καρλ Γκούσταβ έχουν αξία σαν όπλα υποστήριξης πεζικού, κυρίως προσβολής σημείων στηρίξεως του εχθρού. Η αξία τους σαν αντιαρματικά είναι μηδαμινή.

      Το μέλλον είναι όπλα με μικρό ίχνος εκτοξευσης και INS κατευθυνομενα

    1. @Kostas

     Μα δεν ειναι καθαρα αντιαρματικα τα CG ΑΛΛΑ για υποστηριξη στο πεζικο σε αντιπαλα τομπ – τομα και οτι αλλο υπαρχει ειναι πολυ καλη περιπτωση. ΑΤ εχουμε γι αυτο που εχουν βγει και γι αυτο μιλαω να μπει στην ομαδα μαχης του πεζικου το CG. Eαν γνωριζεις τις αδυναμιες ενος τεθωρακισμενου υπαρχει η περιπτωση να το καταστρεψεις (στην καλυτερη) ή να το ακινητοποιησης.

 10. Η δική μου λύση για ΑΤ για να αντικατασταθούν τα LAW και τα PRG.

  Είναι ένας εκτοξευτής βομβίδων των 40 χιλιοστών με την νέα βομβίδα μέσης ταχύτητας.
  Αν την ρίξεις από εκτοξευτή κάτω από Μ-16 στης 45 μοίρες έχει εμβέλεια τα 800 μέτρα.
  Σε κανονικό εκτοξευτή είτε ημιαυτόματο είτε PAMB ACTION έχει μεγαλύτερη εμβέλεια.

  Τέτοιοι σχεδιασμένοι εκτοξευτές δεν υπάρχουν με 4 βομβίδες κάτι σαν μια μεγαλύτερης διαμέτρου
  λειόκανου κυνηγητικού όπλου.

  Εκεί σε ένα καινούργιο όπλο μπορείς να εφαρμόσεις την ιδέα των γερμανών για το ΑΤ πυροβόλο των 37 χιλιοστών στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή μια λύση σαν τα PRG.
  Δηλαδή να βάλεις ένα βλήμα από την κάνη του όπλου μέσα με μια κούφια ουρά που θα ακουμπά επάνω σε μια βομβίδα μόνο με προωθητικό υλικό.

  Οι τότε υπολογισμοί που έκανα είναι πως θα μπορούσε να πάρει μια καλύτερη κεφαλή από αυτή του LAW και να έχει δραστικό βεληνεκές πάνω από 200 μέτρα.

  Μετά προχώρησα σε βελτιώσεις της ιδέας για να δέχεται το όπλο την βομβίδα υψηλής ταχύτητας.
  Αυτό αφορά την βελτίωση στο κοντάκι για την απορρόφηση της ανάκρουσης, δίποδο, βάση για χρήση σαν όλμος κλπ.
  Νέες λύσεις για καινούργιο όπλο και όπλο με τρίποδα ή για οχήματα με 16 βομβίδες ημιαυτόματο.

  Από όλα αυτά που γράφω δεν υπάρχει τίποτα παγκοσμίως αλλά στην Ελλάδα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

  Εν κατακλείδι θα είχε ο πεζικάριος και εκτοξευτή βομβίδων και ΑΤ όπλο και δυνατότητα βολής με μεγάλη ύψωση και δυνατότητα ΑΑ βολής για να χτυπήσει ελικόπτερα και ντρονς.

  1. @ ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

   Συγνωμη αδερφε, αλλα μας δουλευεις? Ποιος λογικος ανθρωπος θα ενδιαφερθει για κατι τετοιο, ειναι αστειο μονο που το αναφερεις. Δεν υπαρχει τιποτα τετοιο παγκοσμιως επειδη ειναι αδυνατο.

   Η βομβιδα των 40 χιλιοστων δεν εχει καθολου ακριβεια, ειδικα αν ειναι προσαρμοσμενη σε τυφεκιο. Πρεπει καποιος να εχει ικανοτητα Γουλιελμου Τελλου και Νικου Γκαλη για πετυχει αρμα σε κινηση με βομβιδα απο τα 200-400 μετρα, και να πρεπει πρωτα να στησει διποδο και βαση οπως γραφεις.

   Επισης, ειναι αδυνατον με ενα βομβιδοβολο να πετυχει ενας πεζικαριος ενα ελικοπτερο και Ντροουν που πεταει ψηλα. Αυτα μονο σε ταινιες Ραμπο γινονται. Χρειαζεται πυραυλος με ερευνητης με υπερυθρες για να χτυπησει ελικοπτερο και ντροουν.

   1. Για άλλο όπλο αναφέρομαι κάτι σαν PRG αλλά να εκτοξεύετε με την βοήθεια βομβίδας.
    Προσοχή όχι υπό γωνία αλλά κανονικά ευθεία.
    Με της παλιές βομβίδες δεν γίνετε με της σημερινές ναι!

    Προσοχή με την βελτιωμένη κεφαλή ενός LAW θα έχει.

    Ελικόπτερα μπορεί να πετύχει αν είναι κοντά και σε πολύ χαμηλό ύψος.

 11. Τωρα που θα παρουμε τα Μ1117 δεν χρειαζομαστε τιποτα.
  Θα τζαρτζαρουμε τα τουρκικα αρματα και τελος.
  Οι καλοι μας συμμαχοι αμερικανοι παλι θα μας ισχυροποιησουν,

 12. Φθηνό όπλο , με δυνατότητα υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα ΕΑΣ μέσω των πυρομαχικών. Υπαρξη «συνέργειας» σε περίπτωση αγοράς νέας έκδοσης με επιπλέον προστιθέμενη αξία μέσω εγχώριων οπτικών , και εισαγωγή σε νέα τεχνολογια σε περίπτωση εξέλιξης της νέας έκδοσης σε συνεργασία με την Reytheon. Με λίγα λόγια δεν βολεύει τους μεσάζοντες που ψωνίζουν ακριβά για ανάλογα συστήματα.

 13. Αλήθεια μετα την ένταξη των pulat στον Τουρκικό Στρατό ο τρόπος εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής παραμένει ίδιος? Άλλαξε κάτι στήν τακτική χρήσης των αντιαρματικών ώστε να παραμένουν αποτελεσμετικά?

 14. Η αξία αυτών των σύστημα σε αντιαρματικη αποστολή είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ για τα ελληνικά δεδομένα.

  Η μόνη περίπτωση είναι πόλεμος σε αστικό περιβάλλον ή σε δασική περιοχή, που δεν έχει εφαρμογή στην Ελλάδα.

  Εάν στο μέτωπο του Έβρου κληθεί πεζικαριος να χρησιμοποιήσει το Καρλ Γκούσταβ σε αντιαρματική αποστολή, τότε σημαίνει ότι μια ταχέως κινούμενη ίλη αρμάτων τον προσεγγίζει και είναι σε απόσταση 500 μέτρων. Οποίος εχει δει άρμα απο κοντά καταλαβαίνει ότι μόνο ο Σούπερμαν θα έχει 1) τα κότσια να σηκωθεί και να εκτελέσει βολή 2) την ακρίβεια να πετύχει το άρμα 3) την τύχη να μην έχει απέναντι ένα Λεo 2 ή αναβαθμισμένο Μ60 4) την τύχη το βλήμα να κάνει μια αξιόλογη ζημιά στο άρμα 5) την ικανότητα να επιβιώσει της ομοβροντίας πυροβόλων και πολυβόλων που θα πλήξουν τη θέση του καθώς όλοι θα τον έχουν δει από το backblast

  1. Εάν δε κάποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει το Καρλ Γκούσταβ σε αστικό τότε η πρώτη του βολή θα είναι και η τελευταία. Θα πάει από το backblast

  2. Αυτό ήθελα να πω πριν με τα σχόλιά μου, οι τρεις εκδοχές που αναφέρονται στο άρθρο εδώ έχουν ισχύ που λυμαίνεται από 350 RHA (αυτά που έχουμε), 400 RHA (νομίζω και από αυτά που έχουμε) και 500 RHA (τα καινούργια που διαφημίζονται).

   Για να καταλάβουμε το Kornet έχει 1.000-1.400 RHA αι ας με διορθώσει κάποιος αλλά ένα μοντέρνο τανκς (όχι τα παλιά τα δικά μας ή των τούρκων), θέλεις RHA 750+.

   Η μόνη περίπτωση με το ανωτέρω να βγάλεις off (προσωρινά) ένα τανκ, είναι να σημαδέψεις τις ερπύστριες ή την ένωση του πυργου με το υπόλοιπο σώμα (αν και εκεί δεν είναι τόσο ευπαθές), ενώ από πίσω δεν είμαι σίγουρος αν πετύχεις κάτι, είχα δει ένα βίντεο με Abraams που την έφαγε από πίσω, όλοι είδαν φωτιές και εκρήξεις οπότε είπαν ξόφλησε, αλλά το πίσω μέρος ήταν φτιαγμένο έτσι που να εκτονώνει την ισχύ της έκρηξης προς τα έξω.

   Γενικά ΟΚ μπορεί κάποιος να κάνει ζημιά, αλλά υπό προυποθέσεις φάσης πολέμου Βειτνάμ (μέσα σε δάσος ή περίπλοκο περιβάλλον) και με πολύ μεγάλη πιθανότητα να αποχαιρετήσει τα εγκόσμια.

   Ας τα έχουμε, αλλά να κοιτάμε για άλλες βασικές λύσεις (MLRS, Ελικόπτερα, αεροσκάφη, πυροβολικό γενικά, ενώ μερικά Kornet, Javelin ¨η Spike θα ήταν χρήσιμα.

   ΥΓ, By the way, κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια ανάλυση των Αμερικανών για τα διάφορα αντιτάνκ όπλα/πυραύλους και το RHA τους, και έλεγαν ότι αντιτάνκ με RHA μέχρι 380 βρίσκεις πλέον είτε σε χώρες που έχουν αγοράσει παλιά, ή σε χώρες του τρίτου κόσμου 🙂

   1. @ agnostosependytis

    Aν και ειναι δυσκολο να χρησιμοποιηθει ως αντιαρματικο, εχουν βγει πυρομαχικα καθοδηγησης λειζερ προσφατα. Μεχρι και η Αμερικανικη Raytheon εχει βγαλει τετοια πυρομαχικα.

    https://www.raytheon.com/capabilities/products/guided-carl-gustaf-munition

    Παντως τα Τουρκικα ΤΟΜΑ τα κανει φετες σιγουρα, ακομη και τα αρματα μαχης εαν τα πετυχει σε ευαισθητο σημειο στον πυργο, απο το πλαι η απο πισω. Aπο πισω ειναι ο κινητηρας και ο κινητηριος τροχος, αν παθουν ζημια αυτα τελος το αρμα, δεν παει πουθενα.

    Το Carl Gustav ειναι αξιοπιστο οπλο υποστηριξης πεζικου και ειδικων δυναμεων.

    Κατι ξερει ο Αμερικανικος Στρατος και οι Αμερικανικες Ειδικες Δυναμεις που εχουν αγορασει προσφατα μεγαλο αριθμο Carl Gustav. Το συνδυαζουν με τα αντι-αρματικα Javelin.

 15. Tα Carl Gustav ειναι λιγο δυσκολο να χρησιμοποιηθει καθαρα ως αντιαρματικο, ειδικα στον Εβρο, καθως δεν ειναι τυπου Fire and Forget.

  Ειναι περισσοτερο <> για καταστολη αερο-προγεφυροματων και αποβατικων ενεργειων, κατα προσωπικου. Ειναι ιδανικο για την ΑΣΔΕΝ.

  Οι Αμερικανοι παντως προσφατα αγορασαν πολυ μεγαλους αριθμους της τελευταιας εκδοσης, τοσο για τον Αμερικανικο Στρατο, οσο και για τις Ειδικες Δυναμεις. Υπαρχουν πολλα βιντεο οπου τα χρησιμοποιουν στο Ιρακ και το Αφγανισταν εναντια σε ανταρτες.

  https://coffeeordie.com/upgraded-carl-gustaf/

  https://www.americanspecialops.com/special-ops-weapons/carl-gustav.php

 16. Tα Carl Gustav ειναι λιγο δυσκολο να χρησιμοποιηθει καθαρα ως αντιαρματικο, ειδικα στον Εβρο, καθως δεν ειναι τυπου Fire and Forget.

  Ειναι περισσοτερο «πυροβολικο ωμου» για καταστολη αερο-προγεφυροματων και αποβατικων ενεργειων, κατα προσωπικου. Ειναι ιδανικο για την ΑΣΔΕΝ.

  Οι Αμερικανοι παντως προσφατα αγορασαν πολυ μεγαλους αριθμους της τελευταιας εκδοσης, τοσο για τον Αμερικανικο Στρατο, οσο και για τις Ειδικες Δυναμεις. Υπαρχουν πολλα βιντεο οπου τα χρησιμοποιουν στο Ιρακ και το Αφγανισταν εναντια σε ανταρτες.

  1. Δειτε το παρακατω βιντεο απο την Αμερικανικη Raytheon οπου εχουν κατασκευασει βλημα με εμβελεια 2 χιλιομετρων και καθοδηγηση λειζερ.

   https://www.raytheon.com/capabilities/products/guided-carl-gustaf-munition

   Βεβαια σιγουρα θα προκαλει συναγερμο στα συστηματα ανιχνευσης λειζερ των αρματων μαχης, αλλα για ΤΟΜΑ και αλλα οχηματα ειναι αποτελεσματικο. Οι Αμερικανοι χρησιμοποιουν το Carl Gustav μαζι με τα αντιαρματικα Javelin.

 17. Τοχω κουβαλήσει 3-4 φορές στην παρέλαση και είναι όντως βαρύ,αλλά αθάνατη κατασκευή.Οι συνάδελφοι μου που έχουν την ειδικότητα κάθε χρόνο κάνουν βολές με ιδιαίτερη επιτυχία σε σταθερούς στόχους και έχουν τέτοια εξειδίκευση στο όπλο όπου αναλαμβάνουν και τις εκπαιδεύσεις.
  Το Μ2 μας δημιουργεί πρόβλημα όσων αφορά τις θέσεις των ορυγμάτων και στους κλειστούς χώρους λόγω της κώνου εκτόνωσης των αερίων.Σε αντί αποβατικό ρόλο είναι μανούλα,με μεγαλύτερο πρόβλημα το αποτύπωμα καπνού ,που αναγκάζει το στοιχείο να μετακινηθεί αυτόματος και γρήγορα στην επόμενη θέση βολής.Οσοι δεν έχετε δουλέψει με θερμικές και νυχτός και επιθετικά ελικόπτερα μην τα θεοποιητε.Η προπαγάνδα των bayractar και harpy σε μας δεν περνάει!Ναι τα μετράμε,ξέρουμε τις δυνατότητες τους αλλά έχουμε βρει κάποιες λύσεις και έρχονται και άλλες.Οσων αφορά τα πυρομαχικά που διάβασα θέλω χτες μια από όλα!
  Το ΑΤ4 να τους ρίχνουμε από τα παράθυρα και τις ταράτσες βλέπε πρώτο πόλεμο στο Γκροσνυ,αυτό από κλειστούς χώρους θα το ευχαριστηθεί η ψυχή μου από το δωμάτια του ξενοδοχείου πάνω στην παραλία και για κερασάκι οποιο mehmetic καταφέρει και κατέβει και κρύβεται πίσω από το άρμα το κατά προσωπικού που σκάει πάνω από το κεφάλι του.DR ένα τηλ να κάνω παραγγελίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *