Το ελαφρύ πολυβόλο Μinimi σε διαμέτρημα 5,56χλστ. αποτελεί το βασικό όπλο υποστηρίξεως των ομάδων μάχης των Ειδικών Δυνάμεων και του Πεζικού.

Γράφει ο Νικηφόρος Παπαχριστόπουλος

Το 2001 παραγγέλθηκαν 750 της έκδοσης Μκ.2 των εκδόσεων Standard και Para για τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων. Στη συνέχεια με δύο παραγγελίες, το 2006 και το 2014, αποκτήθηκαν περίπου 4.500 όπλα του ίδιου τύπου στην έκδοση Standard για την αντικατάσταση του ΗΚ-11A1 στο Πεζικό.

Τις δύο τελευταίες παραγγελίες συνόδευαν φόρτοι πυρομαχικών και ισάριθμες διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης NS-685c 3ης γενιάς της Θέων Αισθητήρες. Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στην περίπτωση του Πεζικού και θα αναλύσουμε γιατί η επιλογή του αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για το συγκεκριμένο Όπλο. Αυτό θεμελιώνεται στα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και στις νέες δυνατότητες που προσέδωσε στις ομάδες μάχης.

Α. Αντίλογος και ενστάσεις

Δύο είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν και στηρίζονται οι ενστάσεις απέναντι στην προμήθεια του  συγκεκριμένου πολυβόλου.

Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με το ζήτημα του διαμετρήματος. Πολλές αναφορές από τα αμερικανικά στρατεύματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, κάνουν λόγο για την χαμηλή ανασχετική  ισχύ του φυσιγγίου 5,56χλστ.

Επιπλέον, σε επιθέσεις από οδηγούς αυτοκτονίας πολλά στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχία για την ικανότητα της συγκεκριμένης βολίδας να διατρήσει με αξιοπιστία ευάλωτα μέρη του οχήματος, όπως το παρ μπριζ. Τέλος, πολύς λόγος έχει γίνει και για τη μειωμένη του φονικότητα στα μεσαία προς μεγάλα βεληνεκή, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, όπου οι εμπλοκές λαμβάνουν χώρα σε ορεινούς όγκους εναντίον ενός εχθρού οπλισμένου κατά βάση με όπλα διαμετρήματος 7,62χλστ.

Δίνεται, επίσης, βαρύτητα και στο γεγονός ότι το οργανικό μέσο υποστηρίξεως της ομάδας διαθέτει ασθενέστερο φυσίγγιο σε σχέση με το τυφέκιο. Το επιχείρημα, ωστόσο αυτό, καταρρίπτεται καθώς στη δική μας περίπτωση επικρατέστερο σενάριο είναι ο πόλεμος ελιγμών κάτι που σημαίνει εμπλοκές πεζικού το μέγιστο στα 400 μέτρα. Σε αυτές τις αποστάσεις το διαμέτρημα 5,56χλστ θεωρείται επαρκές κατά προσωπικού και μαλακών στόχων.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ελληνική πρωτοτυπία, την ύπαρξη δηλαδή δύο διαμετρημάτων στην ομάδα μάχης. Όσοι εκφράζουν ενστάσεις απέναντι στην προμήθεια του Minimi υποστηρίζουν  ότι η εισαγωγή του διαμετρήματος 5,56χλστ. Έχει δημιουργήσει δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην υποστήριξη των μονάδων. Το δεύτερο είναι ότι σε αντίθεση με το ΗΚ-11A1, το Minimi δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με τους γεμιστήρες του G3 και επομένως μπορεί να τελειώσουν τα πυρομαχικά του κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Οι υποστηρικτές της παραπάνω άποψη όμως αγνοούν ένα σημαντικό δεδομένο: ακόμα και το Μinimi 7,62χλστ. δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με γεμιστήρα G3, παρά μόνο με ταινία. Επομένως μπορεί πολυβόλο και τυφέκιο να έχουν το ίδιο διαμέτρημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ένα μπορεί να τροφοδοτήσει το άλλο. Αντίθετα, στον ΕΣ υπάρχουν ξεχωριστές εφοδιαστικές αλυσίδες πίσω από το κάθε όπλο , όπως συμβαίνει και σε άλλους ΝΑΤΟΪκούς στρατούς.

Β. Η άποψη μας

Το Minimi αποτελεί ένα ιδανικό όπλο για το Πεζικό του Ελληνικού Στρατού. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών του Πεζικού είναι κληρωτοί που υπηρετούν τη θητεία τους αλλά και έφεδροι που την είχαν υπηρετήσει κατά το παρελθόν. Η καλή εργονομία, το χαμηλό βάρος για όπλο της κατηγορίας, η ευκολία συντήρησης και η υψηλή του ακρίβεια καθιστούν το Μinimi ένα όπλο εύκολο στη χρήση και την εκμάθηση.

Στη συνέχεια, το Minimi έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του όγκου πυρός που μπορεί να εξαπολύσει μία ομάδα μάχης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ομάδα διαθέτει 2 Μinimi στη θέση ενός ΗΚ11, στο μεγάλο άμεσα διαθέσιμο αριθμό φυσιγγίων (400 για τα 2 όπλα έναντι 18 για το ΗΚ) και στη λειτουργία του με ανοικτό κλείστρο που επιτρέπει παρατεταμένες βολές με λιγότερα προβλήματα υπερθέρμανσης. Η υπεροχή πυρός εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία κατά την άμυνα και την επίθεση και εξαρτάται άμεσα από το συνολικό φόρτο πυρομαχικών που φέρεται από την ομάδα μάχης.

Και σε αυτό το σημείο, το Μinimi υπερέχει καθώς σε μια μηχανοκίνητη ομάδα ένα μόνο όπλο έχει ως φόρτο περισσότερα πυρομαχικά (1200 φυσίγγια) απ ό,τι θα είχε μια ολόκληρη ομάδα αν είχε διατηρηθεί το ΗΚ11.

Οι δύο διόπτρες NS-685c έχουν επαυξήσει θεαματικά τη δυνατότητα του Πεζικού να μάχεται τη νύχτα. Η χρήση του Minimi από ένα άτομο επιτρέπει όχι μόνο την εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και την εφαρμογή σύγχρονων αντικειμένων, όπως οι βολές μάχης ταχείας αντίδρασης. Τέλος, η εισαγωγή δύο όπλων σε κάθε ομάδα της έχει προσδώσει σημαντική τακτική ευελιξία. Ο ομαδάρχης μπορεί να συγκεντρώσει τα 2 όπλα σε μια ισχυρή βάση πυρός, να καλύψει πολλαπλούς τομείς ενώ ταυτόχρονα κάθε ημιομάδα διαθέτει πλέον το δικό της οργανικό μέσο υποστήριξης, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν κενά στην εξαπόλυση πυρών κάλυψης κατά τη διάρκεια ελιγμών μάχης.