Το ελαφρύ πολυβόλο Μinimi σε διαμέτρημα 5,56χλστ. αποτελεί το βασικό όπλο υποστηρίξεως των ομάδων μάχης των Ειδικών Δυνάμεων και του Πεζικού.

Γράφει ο Νικηφόρος Παπαχριστόπουλος

Το 2001 παραγγέλθηκαν 750 της έκδοσης Μκ.2 των εκδόσεων Standard και Para για τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων. Στη συνέχεια με δύο παραγγελίες, το 2006 και το 2014, αποκτήθηκαν περίπου 4.500 όπλα του ίδιου τύπου στην έκδοση Standard για την αντικατάσταση του ΗΚ-11A1 στο Πεζικό.

Τις δύο τελευταίες παραγγελίες συνόδευαν φόρτοι πυρομαχικών και ισάριθμες διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης NS-685c 3ης γενιάς της Θέων Αισθητήρες. Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στην περίπτωση του Πεζικού και θα αναλύσουμε γιατί η επιλογή του αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για το συγκεκριμένο Όπλο. Αυτό θεμελιώνεται στα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και στις νέες δυνατότητες που προσέδωσε στις ομάδες μάχης.

Α. Αντίλογος και ενστάσεις

Δύο είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίχθηκαν και στηρίζονται οι ενστάσεις απέναντι στην προμήθεια του  συγκεκριμένου πολυβόλου.

Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με το ζήτημα του διαμετρήματος. Πολλές αναφορές από τα αμερικανικά στρατεύματα σε Ιράκ και Αφγανιστάν που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, κάνουν λόγο για την χαμηλή ανασχετική  ισχύ του φυσιγγίου 5,56χλστ.

Επιπλέον, σε επιθέσεις από οδηγούς αυτοκτονίας πολλά στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχία για την ικανότητα της συγκεκριμένης βολίδας να διατρήσει με αξιοπιστία ευάλωτα μέρη του οχήματος, όπως το παρ μπριζ. Τέλος, πολύς λόγος έχει γίνει και για τη μειωμένη του φονικότητα στα μεσαία προς μεγάλα βεληνεκή, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν, όπου οι εμπλοκές λαμβάνουν χώρα σε ορεινούς όγκους εναντίον ενός εχθρού οπλισμένου κατά βάση με όπλα διαμετρήματος 7,62χλστ.

Δίνεται, επίσης, βαρύτητα και στο γεγονός ότι το οργανικό μέσο υποστηρίξεως της ομάδας διαθέτει ασθενέστερο φυσίγγιο σε σχέση με το τυφέκιο. Το επιχείρημα, ωστόσο αυτό, καταρρίπτεται καθώς στη δική μας περίπτωση επικρατέστερο σενάριο είναι ο πόλεμος ελιγμών κάτι που σημαίνει εμπλοκές πεζικού το μέγιστο στα 400 μέτρα. Σε αυτές τις αποστάσεις το διαμέτρημα 5,56χλστ θεωρείται επαρκές κατά προσωπικού και μαλακών στόχων.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ελληνική πρωτοτυπία, την ύπαρξη δηλαδή δύο διαμετρημάτων στην ομάδα μάχης. Όσοι εκφράζουν ενστάσεις απέναντι στην προμήθεια του Minimi υποστηρίζουν  ότι η εισαγωγή του διαμετρήματος 5,56χλστ. Έχει δημιουργήσει δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην υποστήριξη των μονάδων. Το δεύτερο είναι ότι σε αντίθεση με το ΗΚ-11A1, το Minimi δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με τους γεμιστήρες του G3 και επομένως μπορεί να τελειώσουν τα πυρομαχικά του κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Οι υποστηρικτές της παραπάνω άποψη όμως αγνοούν ένα σημαντικό δεδομένο: ακόμα και το Μinimi 7,62χλστ. δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με γεμιστήρα G3, παρά μόνο με ταινία. Επομένως μπορεί πολυβόλο και τυφέκιο να έχουν το ίδιο διαμέτρημα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ένα μπορεί να τροφοδοτήσει το άλλο. Αντίθετα, στον ΕΣ υπάρχουν ξεχωριστές εφοδιαστικές αλυσίδες πίσω από το κάθε όπλο , όπως συμβαίνει και σε άλλους ΝΑΤΟΪκούς στρατούς.

Β. Η άποψη μας

Το Minimi αποτελεί ένα ιδανικό όπλο για το Πεζικό του Ελληνικού Στρατού. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών του Πεζικού είναι κληρωτοί που υπηρετούν τη θητεία τους αλλά και έφεδροι που την είχαν υπηρετήσει κατά το παρελθόν. Η καλή εργονομία, το χαμηλό βάρος για όπλο της κατηγορίας, η ευκολία συντήρησης και η υψηλή του ακρίβεια καθιστούν το Μinimi ένα όπλο εύκολο στη χρήση και την εκμάθηση.

Στη συνέχεια, το Minimi έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του όγκου πυρός που μπορεί να εξαπολύσει μία ομάδα μάχης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε ομάδα διαθέτει 2 Μinimi στη θέση ενός ΗΚ11, στο μεγάλο άμεσα διαθέσιμο αριθμό φυσιγγίων (400 για τα 2 όπλα έναντι 18 για το ΗΚ) και στη λειτουργία του με ανοικτό κλείστρο που επιτρέπει παρατεταμένες βολές με λιγότερα προβλήματα υπερθέρμανσης. Η υπεροχή πυρός εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την επιτυχία κατά την άμυνα και την επίθεση και εξαρτάται άμεσα από το συνολικό φόρτο πυρομαχικών που φέρεται από την ομάδα μάχης.

Και σε αυτό το σημείο, το Μinimi υπερέχει καθώς σε μια μηχανοκίνητη ομάδα ένα μόνο όπλο έχει ως φόρτο περισσότερα πυρομαχικά (1200 φυσίγγια) απ ό,τι θα είχε μια ολόκληρη ομάδα αν είχε διατηρηθεί το ΗΚ11.

Οι δύο διόπτρες NS-685c έχουν επαυξήσει θεαματικά τη δυνατότητα του Πεζικού να μάχεται τη νύχτα. Η χρήση του Minimi από ένα άτομο επιτρέπει όχι μόνο την εξοικονόμηση προσωπικού αλλά και την εφαρμογή σύγχρονων αντικειμένων, όπως οι βολές μάχης ταχείας αντίδρασης. Τέλος, η εισαγωγή δύο όπλων σε κάθε ομάδα της έχει προσδώσει σημαντική τακτική ευελιξία. Ο ομαδάρχης μπορεί να συγκεντρώσει τα 2 όπλα σε μια ισχυρή βάση πυρός, να καλύψει πολλαπλούς τομείς ενώ ταυτόχρονα κάθε ημιομάδα διαθέτει πλέον το δικό της οργανικό μέσο υποστήριξης, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν κενά στην εξαπόλυση πυρών κάλυψης κατά τη διάρκεια ελιγμών μάχης.
Comments

 1. Oσα γραφετε για το Μινιμι εναντι του Ηκ-11 φυσικα και ισχυουν.
  Θα ισχυε και η φραση »η ιδανικοτερη επιλογη» εαν το 5,56 ηταν 7,62.

  Δογμα ελιγμων ο ΕΣ? Με τι? Με Μ-113?

  Μην τρελαθουμε κιολας απο την κατα λαθος εφαρμογη του ΕΣ (7.62 τυφεκιο-5,56 μινιμι).

  Υ.Γ.
  Ναι δεν παιρνει γεμιστηρες G-3 to μινιμι 7.62.
  Παιρνει ομως το τα ιδια φυσιγγια…

 2. Το ΜΙΝΙΜΙ πρέπει να συνοδευτεί από τυφέκιο 5,56Χ45. Πρέπει να μπει τέλος στα σχέδια εκσυγχρονισμού των 1300€. Στα πλαίσια της αγάπης των ΗΠΑ προς την Ελλαδα, πρέπει να παραγγελθεί ικανή ποσότητα Μ4Α1, αν ειναι δυνατόν να ενταχθεί η ελληνική παραγγελία σε μια παραγγελία του αμερικανικού στρατού για περαιτέρω συμπίεση του κόστους, για την αντικατάσταση των G-3 από τις μονάδες πεζικού σε πρώτη φάση.

 3. ΑΝ δεχτουμε οτι το 5.56 δεν θα αποτελεσει παρελθον ΚΑΙ για τον US Army και το Μ-4 δεν ειναι απο τα πιο »μη αξιοπιστα τυφεκια» σε χρηση, η δυσκολια στο να αποκτηθουν καποιες δεκαδες χιλιαδες ΔΕΝ ειναι το κοστος.
  Το κοστος ειναι η δημιουργια πολεμικου αποθεματος φυσσιγιων ΚΑΙ η επανεκπαιδευση της (συντριπτικης επιστρατευομενης πλειοψηφιας) του ΕΣ.

  1. Πρόσφατα ο αμερικάνικος στρατός έθεσε παραγγελία για ~170000 Μ4Α1.

   https://defence-blog.com/army/u-s-army-to-procure-more-than-160000-m4-carbines.html

   Ποια εφεδρεία; πότε μετεκπαιδευτήκαν οι καταδρομείς που είχαν FN FAL στην θητεία τους στα Μ-4/16; Άσε τις αυταπάτες και οι υπόλοιποι για την φανταστική εφεδρεία των 2/300000 εφέδρων. Αυτά υπάρχουν μόνο για να υπάρχουν στρατιές, σώματα στρατού κτλ κτλ. Στην πράξη μόνο όσοι είναι στην παραμεθόριο θα κληθούν στα όπλα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πας από ένα πολύ απαιτητικό όπλο στην χρήση που είναι το G-3 σε ένα πολύ πιο απλό που είναι το Μ4Α1. Σε ότι έχει να κάνει με τα πολεμικά αποθέματα, να δουλειά για τα ΕΑΣ. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για τα ΕΑΣ να ξεκινήσουν φουλ παραγωγή στο 5,56Χ45.

   1. Aν θελεις να δεις μπροστα θα περιμενεις λιγο για να ακολουθησεις τον US Army στο 6.8 και οχι να υιοθετησεις το 5.56 καποιες δεκαετιες μετα επειδη….το Μ-4 πρεπει να πριμοδοτηθει παλι (γιατι πολυ απλα οι Αμερικανοι λαμβανουν υποψην τους αυτο που εσυ μονιμως αγνοεις,δηλαδη στο ποιο οπλο εχουν εκπαιδευτει ηδη απαντες μεχρι να ειμαστε σιγουροι για το επομενο βημα).
    Αν θελεις να δεις ποιος αυταπαταται, δες ποτε επιασες τελευταια φορα οπλο στη ζωη σου και ασε με εμενα σε καθε ευκαιρια να προσπαθω να γινω καλυτερος με αυτο που εχω.Το G-3.
    Kαι ναι…..η πλειοψηφια στην παραμεθοριο εχει και γνωριζει το G-3. ΠΡΕΠΕΙ να αντικατασταθει με κατι καλυτερο.Δεν θα λυσω εγω η εσυ το διλλημα 5.56 vs 7.62.
    ΣΙΓΟΥΡΑ ομως το κοστος ενταξης δεν εχει ΚΑΜΙΑ σχεση με αυτο που εχεις στο μυαλο σου.

 4. Ο «εκσυγχρονισμός» των 1300€ με πρόσθεση βάρους, θα είναι σκάνδαλο! Το M4 είναι μια χαρά όπλο και αυτό το αποδικνύει και η νέα παραγγελία των ΗΠΑ για αντικατάσταση του M16A2, εκτός αν θέλουμε να δούμε και τις προτάσεις της sig sauer, FN και HK στη κατηγορία.
  Το minimi πρέπει να είναι το 7.62 Mk3.

 5. «Επιπλέον, σε επιθέσεις από οδηγούς αυτοκτονίας πολλά στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχία για την ικανότητα της συγκεκριμένης βολίδας να διατρήσει με αξιοπιστία ευάλωτα μέρη του οχήματος, όπως το παρ μπριζ»

  Με τι πυρομαχικό όμως? Με χρήση Armor Piercing βολίδων M855A1 ή M856A1 ή και M995 (σε σειρά διατρητικής απόδοσης) το όπλο γίνεται ικανότατο να διατρήσει τα περισσότερα απο αυτά που θα του ζητηθούν.
  Λύσεις υπάρχουν για τα πάντα αρκεί να θέλουμε να ασχοληθούμε και ακόμα περισσότερο να επενδύσουμε σε αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *