Με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Σώματος των Υπαξιωματικών να είναι στο επίκεντρο του ΥΠΕΘΑ η τελευταία σημαντική εξέλιξη έρχεται από τις θετικές εισηγήσεις των Επιτελείων προς τη πρόταση του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες όλα τα επιτελεία συμφώνησαν προς αυτή τη κατεύθυνση. Τα τέσσερα επιτελεία συμφωνούν με τη πρόταση του ΥΦΕΘΑ αναγνωρίζοντας πως είναι ιδιαίτερα επωφελές στοιχείο για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων.

Αξίζει να τονιστεί πως Σώμα Υπαξιωματικών υπάρχει σε πολλούς Στρατούς όπως των ΗΠΑ με γνώμονα τόσο την αναβάθμιση του Θεσμού των Υπαξιωματικών όσο και την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος.

Σήμερα ένας Υπαξιωματικός μένει μόνον 17 χρόνια ως Υπαξιωματικός. Τα υπόλοιπα 18 έως τη συνταξιοδότηση τα υπηρετεί ως Αξιωματικός. Λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή στελέχωση και τη γήρανση του προσωπικού από τη στιγμή που ένας Υπαξιωματικός γίνει Αξιωματικός τότε παύει να ασκεί τα καθήκοντα που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του Κλάδου των ΕΔ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΕΣ όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες σε ηγήτορες χαμηλών κλιμακίων σε ρόλους και καθήκοντα ιδιαίτερα κομβικά.

Αντίστοιχα στο ΠΝ παρουσιάζεται το φαινόμενο ένας Υπαξιωματικός μόλις γίνει Αξιωματικός να φεύγει από τα πλοία και να μετατίθεται σε υπηρεσίες ξηράς με αποτέλεσμα τα πλοία να στερούνται κρίσιμου προσωπικού.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η πληθώρα αξιωματικών που παρουσιάζει αναντιστοιχία συγκριτικά με τα όσα προβλέπει η Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Για την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος απαιτούνται πολλοί χαμηλόβαθμοι και αρκετοί κατώτεροι αξιωματικοί, λίγοι ανώτεροι και ελάχιστοι ανώτατοι.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος προχώρησε στη δημιουργία Σώματος των Υπαξιωματικών από το 2017 με γνώμονα τόσο την αναβάθμιση του θεσμού των Υπαξιωματικών όσο και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Επισημαίνεται επίσης πως η συγκρότηση Σώματος των Υπαξιωματικών αφορά μόνον τους Υπαξιωματικούς εκ των παραγωγικών σχολών και όχι γι’ αυτούς που υπηρετούν ήδη και φυσικά δεν αφορά τους Υπαξιωματικούς ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ. Συγκεκριμένα αφορά όσους εισέλθουν στις παραγωγικές σχολές από το έτος ψήφισης και έπειτα ούτε και θίγεται κάποιο θεμελιωμένο δικαίωμα προαγωγικής εξέλιξης των ήδη υπηρετούντων.

Τέλος, ορισμένοι εκ των Υπαξιωματικών θα προάγονται σε Αξιωματικούς βάσει αμερόληπτης και αντικειμενικής διαδικασίας καλλιεργώντας την ευγενή άμιλλα και τον συναγωνισμό.

Η πραγματικότητα βασίζεται στα παραπάνω αδιάσειστα στοιχεία και όχι σε δημοσιεύματα που εξυπηρετούν συντεχνιακές αντιλήψεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να παραπληροφορήσουν.

Αξίζει να τονιστεί πως από τον Μάιο του 2018 έχουμε αναφερθεί στο ζήτημα των Υπαξιωματικών επιχειρηματολογώντας τότε για όσα γράφουμε στο σημερινό μας κείμενο: