Πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε το παρόν άρθρο έχοντας ως γνώμονα πως μέχρι στιγμής καμία απόφαση δεν είναι ειλημμένη. Με γνώμονα την αναβάθμιση της εκπαίδευσης η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον των υπαξιωματικών στους τρεις κλάδους των ΕΔ και κατ’ επέκταση των πιθανών τρόπων με τους οποίους οι υπαξιωματικοί θα έχουν ένα πραγματικά αναβαθμισμένο ρόλο.

Να τονιστεί ότι η πρόθεση για τη μελλοντική σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών δεν αφορά τους ήδη εν ενεργεία Υπαξιωματικούς αλλά τους νεοεισερχόμενους Υπαξιωματικούς από τις Σχολές των ΕΔ από το έτος 2021 και έπειτα. Συνεπώς, δεν θίγεται κανένα δικαίωμα των εν ενεργεία Υπαξιωματικών όπως για παράδειγμα της βαθμολογικής προαγωγής αυτών.

Οι σκέψεις του ΥΦΕΘΑ είναι πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό γιατί στον βαθμό του αξιωματικού θα φτάνουν όσοι πραγματικά αξίζουν μέσα από μια αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης. Αυτοί που πραγματικά έχουν τα κατάλληλα προσόντα θα αναδεικνύονται ως αξιωματικοί. Ο στόχος είναι να αναδεικνύονται ως αξιωματικοί οι άριστοι μέσα από μια διαδικασία που προωθεί την ευγενή άμιλλα και το πνεύμα του συναγωνισμού.

Επιπροσθέτως, τροποποιούνται τα χρόνια παραμονής των Υπαξιωματικών με αύξηση των ετών που παραμένουν ως Υπαξιωματικοί. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Υπαξιωματικοί με από 18 έτη προάγονται ως αξιωματικοί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα κενά σε θέσεις μικρών ηγητόρων. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι το ΠΝ που διαρκώς χάνει στελέχη από τα πλοία με τοποθετήσεις σε υπηρεσίες ξηράς κάνοντας τα πλοία να πάσχουν από σοβαρή υπό στελέχωση.

Ξανά λέμε πως όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις και προβληματισμοί. Καμία απόφαση δεν έχει παρθεί. Όμως είναι στοιχεία και γνωρίσματα προς τη σωστή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση του θεσμού των Υπαξιωματικών, την ορθολογική κατανομή και διαχείριση του προσωπικού και τέλος την αριστεία. Με άλλα λόγια ανταμείβονται οι ικανοί και άξιοι Υπαξιωματικοί.

Στη παρούσα φάση έχει ζητηθεί από τα Γενικά Επιτελεία να εκφράσουν γνώμες και απόψεις στη βάση των οποίων θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού των Υπαξιωματικών. Παράλληλα, ανοίγει και το κεφάλαιο της βαθμολογικής εξέλιξης των Υπαξιωματικών που προέρχονται ως ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ όπου και εκεί παρατηρούνται φαινόμενα φυγής από καίριες θέσεις των ΕΔ με δυσαναπλήρωτα κενά.

Δυστυχώς, για ψηφοθηρικούς λόγους οι εκάστοτε κυβερνήσεις μονιμοποιούσαν τους ΕΜΘ ή τους ΕΠ.ΟΠ με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται η βάση του προσωπικού των ΕΔ και σταδιακά οι παραπάνω κατηγορίες Υπαξιωματικών να μην είναι τόσο παραγωγικοί. Αυτό είναι και απολύτως λογικό καθώς ένας υπάλληλος αλλιώς αποδίδει στα 20 ή στα 25 και αλλιώς στα 40 και 45 ηλικίες στις οποίες είναι πολλοί ΕΜΘ. Και φυσικά λόγω του ότι η πλειάδα των καθηκόντων τους έχουν να κάνουν με χειρωνακτικές εργασίες δεν αποδίδουν όπως ένας νέος. Επιπλέον, παρατηρούνται κρούσματα χαλαρής πειθαρχίας αφού η μονιμοποίηση στο δημόσιο των ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ έφερε τη νοοτροπία της χαλάρωσης και του «έλα μωρέ δεν βαριέσαι». Φυσικά αυτό δεν αφορά το σύνολο των ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ μεγάλο μέρος των οποίων είναι στελέχη με νοοτροπία μαχητή και στρατιωτικού. Όμως η έλλειψη διαρκούς αξιολόγησης έφερε τους ικανούς στην ίδια κατηγορία με τους τεμπέληδες.

Οι απαράδεκτες και άκρως καταστροφικές για τις οροφές του προσωπικού απανωτές μειώσεις θητείας (πάλι για ψηφοθηρικούς λόγους) δημιούργησαν την λανθασμένη εντύπωση περί επαγγελματικού στρατού κάτι το οποίο δεν γίνεται για οικονομικούς και άλλους λόγους. Από την άλλη μεριά αθρόες προσλήψεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν με τη λογική του παρελθόντος.

Εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις είναι για τις Ειδικές Δυνάμεις όπου ο μέσος όρος ηλικίας είναι 35- 40 έτη.

Συνεπώς, εάν πραγματικά θέλουμε αύξηση της επάνδρωσης αυξάνεται η θητεία τουλάχιστον στους 14 μήνες με στράτευση στα 18 περιορίζοντας τους φυγόστρατους. Και έτσι δεν έχουμε φαινόμενα σε Τάγματα Πεζικού με προβλεπόμενη δύναμη τα 600-650 άτομα σήμερα να έχουν 200 με 250. Ταυτοχρόνως, η θητεία στους έφεδρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς δεδομένου ότι προέρχονται ως εθελοντές και αμείβονται να είναι τουλάχιστον 18 μήνες ώστε να καλυφθούν τα κενά σε ηγήτορες μικρών κλιμακίων. Και όλα αυτά σε ένα πρίσμα ρεαλιστικής και εντατικής εκπαίδευσης

Comments

 1. Θέλω να θεσω ένα προβληματισμό στο κατά τ’ άλλα πολύ σημαντικό άρθρο του κ. Γιάννη Νικήτα. Είναι βέβαιο πως η στράτευση στα 18 θα μειώσει τη φυγοστρατεία, αλλά οι ΕΔ δεν έχουν ανάγκη κάποιες επιστημονικές ειδικότητες; πχ τους γιατρούς, τους μηχανικούς (τοπογράφοι, πολιτικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι, κλπ.). Πιστεύω ότι αυτοί οι κληρωτοί προσφέρουν υπηρεσίες που δεν προσφέρουν οι ΕΠΟΠ και πολλές φορές ούτε οι υπαξ ΣΜΥ. Επίσης εφ αξκοι θα γίνονται 18άρηδες; τι κύρος θα έχουν; το κύρος των ΔΕΑ προσδίδεται, πιστεύω, από τη μόρφωσή τους, που θα πρέπει τουλάχιστον να είναι ΑΕΙ για να εξομειούνται τουλάχιστον τυπικά με αυτούς στρ. Σχολών. Για παράδειγμα ένας απόφοιτος πολυτεχνείου ή θετικών επιστημών θα αποδόσει πολύ καλίτερα ως ΔΕΑ(ΠΒ), ένας μηχανολόγος μηχ. ως ΔΕΑ (ΤΧ) κοκ.

  1. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύουν τα υπάρχοντα, δηλαδή στο υγειονομικό, τεχνικό, στο σώμα έρευνας πληροφορικής, στο γεωγραφικό και γενικά στα σώματα που απαιτούν κάποια εξειδικευμένη γνώση, οι οπλίτες θα είναι απόφοιτοι των αντίστοιχων σχολών. Επιπλέον, για τον θεσμό των ΔΕΑ επίσης είναι αν όχι 100% σίγουρο, αλλά έστω κατά 90% (το υπόλοιπο 10% θα επιβεβαιωθεί όταν γίνει η σχετική ανακοίνωση) θα πρέπει ο οπλίτης να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις, μέσα σε αυτές να είναι και απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Αν εφαρμοστούν αυτά που παρουσιάζονται στο παραπάνω άρθρο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθεί λύση για όσα σωστά σας προβληματίζουν.

 2. ΣΕ ΛΙΓΟ 2020, ΤΟ 2023 ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ, ΤΟ ΚΑΡΣ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ!
  ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΠΟΝΤΙΟΥΣ!
  ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ;

  1. διόρθωσις:
   ἀπό τό 1921 πού τέθηκε σέ ἰσχύ ἡ συνθήκη τοῦ ΚΑΡΣ, πρέπει νά ἀνανεώνεται κάθε 25 χρόνια, ἀλλοιῶς δέν ἰσχύει,
   1921+25=1946+25=1971+25=1996+25=2021! θά τό δώσουν οἱ ΡΩΣΟΙ;

 3. Λάθος είναι η σκέψη να παραμένουν οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ για πάντα υπαξιωματικοί διότι η σχολές τους είναι 3ετους φοιτήσεως. Το ποιοί είναι άξιοι ή όχι είναι σχετικό. Αυτό ισχύει με όλους τους θεσμούς. Εξάλλου δεν ξέρουμε εάν οι διαδικασίες αξιολόγησης θα είναι αδιάβλητες. Εγώ προσωπικά γνώρισα τους Αμερικανούς στρατιωτικούς χωρίς να χρειαστεί να πάω στις ΗΠΑ σε διάφορες ασκήσεις, και δεν είδα να έχουν οι υπαξιωματικοί τους κάποιο ιδιαίτερο κύρος, χώρια που δεν έχουν τελειώσει κάποια σχολή. Συγκρίνοντας τους με τους δικούς μας.οι δικοί μας είναι κλάσεις ανώτεροι. Συζητώντας δε με Αμερικανούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς τους έκανε εντύπωση που οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ μετά από 3 χρόνια φοίτηση αργούν κιόλας να γίνουν αξιωματικοί. Το αν υπάρχει έλλειψη οπλιτών στις μονάδες όπως αναφέρει το άρθρο γι αυτό δεν φταίει το ότι οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ γίνονται κάποια στιγμή αξιωματικοί.

  1. για να «δουλέψει» το Σώμα Υπξκων πρέπει να καταργηθούν οι σχολές μον. Υπξκων. στα 40 χρόνια υπηρεσίας τα 18 είναι μόνο Υπξκοι. το τωρινό σύστημα βολεύει και τους Αξκους εκ ΣΣΕ διότι σε δευτερεύουσες θέσεις Αξκών , χώνονται οι εξ Υπαξ. πρέπει όλοι οι Υπαξιωματικοί να είναι εθελοντές και να φτάνουν μέχρι του Ανθυπασπιστή το βαθμό. και να αυξηθούν οι απόφοιτοι των σχολών Αξιών, με μεγαλύτερη παραμονή στους χαμηλούς βαθμούς, πχ μέχρι Λοχαγό. οι Αμερικάνοι έτσι κυρίως λειτουργούν και υπάρχει βέβαια και η ανάλογη πειθαρχία και σεβασμός εκατέρωθεν, Αξκων – Υπξκων.

 4. Πάλι προβάλλεται η αύξηση της θητείας ως η λύση στα προβλήματα επάνδρωσης που παρουσιάζει ο ελληνικός στρατός!!

  Έκανα 18 μήνες θητεία πριν από αρκετά χρονια και τη θεωρώ χαμένο χρόνο τόσο για μένα όσο και για τον στρατό αφού η στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβα ήταν της πλακας (να το γράψω ευγενικά)!

  Δεν είναι η θητεία το πρόβλημα!

  Το πρόβλημα είναι πως ο ελληνικός στρατός έχει μείνει στη δεκαετία του 60

  Η οικονομική κρίση έπρεπε να δώσει την ευκαιρία ριζικού έξω ορθολογισμού της δομής του

  Ποσα άχρηστα στρατόπεδα έχουμε ανά την επικράτεια?

  Πόσους υπεράριθμους ανωτατους αξιωματικούς έχουμε?

  Μήπως τα 3/4 είναι υπεράριθμoi?
  αν συγκρίνουμε me τον βρετανικό η το ισραηλινό στρατό?

  Πόσους άχρηστους σχηματισμούς υπηρεσίες και μονάδες με μειωμένη επάνδρωση κρατάμε μονο και μονο για να δικαιολογούνται οι καρέκλες και τα καρεκλάκια για όλους αυτούς?

  Ποιος ο σκοπός να διατηρούνται πεπαλαιωμένα οπλικά συστήματα χωρίς συντήρηση και με μηδενική αξια στο σύχρονο πεδίο μάχης ?

  Αλλα για τα παραπάνω κουβέντα μην θίξουμε τις καρέκλες

  Ο στρατός πρέπει να οργανωθεί σε 2 κυριους σχηματισμούς σε επιπεδων μεραρχίας στον Έβρο και στα νησιά με 100% επάνδρωση και να κλείσουν όλες οι άλλες μονάδες υπηρεσίες και στρατόπεδα

  Αλλα ποιος θα τολμήσει να το κάνει δεδομένου ότι θα χάσει αρκετά ψηφαλάκια!!

   1. Ρεαλιστικότατο σενάριο!

    Δεν νομίζω όμως να προβληματίσει αυτούς που πρέπει να προβληματίσει!

    Και επί των ημερών μου τα «καλά υλικά»‘ σε κλειδωμένες κούτες στη κλειδωμένη αποθήκη
    βγαίναν στις επιθεωρήσεις και σε κάνα εκτατό ψάχναμε να βρούμε ποιος και που έχει τα κλειδιά

    Μην μιλήσω για σκοπιές χωρίς γεμιστήρες

    Κατά τα αλλα θέλουν αύξηση της αγκαριο-θητείας οι καραβανάδες!!

 5. Θέλετε να μου πείτε ποια η διαφορά του εισακτεου της ΣΣΕ με τον αντίστοιχο εισακτεου στη ΣΜΥ;;Η μόνη διαφορά η βαθμολογία.ειδατε με τι βαθμούς μπαίνει κάποιος στην ΣΜΥ ΣΜΥΝ ΣΤΥΑ;; Και μου λέτε ότι αξιωματικός γίνεται ο άξιος και μορφωμένος;;; Όχι ίδια μόρφωση έχουν.. όσο για την εξέλιξη θα πρέπει να μιλήσουμε και λίγο για τα οικονομικά.εκει δεν γίνεται αναφορά..ο λόγος;;; Σας ευχαριστώ..

 6. Επιεικώς απαράδεκτα πράγματα! Πολύ κακή αρχή.

  Οι υπαξιωματικοί που βγαίνουν από παραγωγικές σχολές στην Ελλάδα δεν είναι καραβανάδες. Είναι απόφοιτοι σχολών που στην κατάταξη των πανελληνίων είναι πολύ πιο πάνω από δεκάδες ΑΕΙ. Αν δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι πολιτικοί και Αρχηγοί – παλιοί αξιωματικοί αυτό το γεγονός είναι πολύ λίγοι για τις θέσεις που έχουν.

  Το ζητούμενο είναι πως θα αξιοποιηθούν αυτοί οι ικανότατοι αυτοί υπαξιωματικοί -εν-δυναμη αξιωματικοί, όχι πως θα τους καταδικάσουμε για μια ζωή καραβανάδες. Υπάρχουν οι ΕΠΟΠ, ΟΒΑ, φαντάροι κλπ για αυτή τη δουλειά.

  Όσο για τη θητεία, ΟΧΙ δεν πρέπει να αυξηθεί. Έχουμε ανάγκη από επιστήμονες, και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας στην κοινωνία. 6 Μήνες θητείας είναι υπεραρκετοί με ίσως μια μετεκπαίδευση 1-2 εβδομάδων ανά 5 χρόνια.

  Έχουμε 2019 και τα στρατόπεδα συνεχίζουν να τα «φυλάνε» φαντάροι με «Αλτ τις ει » και λοιπές γελοιότητες. Την εποχή που υπάρχουν κάμερες, ανιχνευτές κίνησης, ακουστικοί ανιχνευτές, drones κλπ τα Ελληνικά στρατόπεδα είναι ανοχύρωτα και απροστάτευτα καθώς «φυλάσσονται» με τεχνικές που δεν απέχουν εκείνων που χρησιμοποιούνταν προ Χριστού…. Εκτός από τις σκοπιές οι φαντάροι αναλώνονται σε ένα σωρό άχρηστες αρμοδιότητες όπως γκαρσόνια, καθαριστές, κηπουροί, οδηγοί, μπογιατζήδες κλπ, σε στρατόπεδα των μερικών δεκάδων ατόμων…

  Ας αφήσουν λοιπόν τις σαχλαμάρες και ας εκσυγχρονίσουν επιτέλους τον ΕΣ.

  1. ΕΛΙΤΙΣΜΟΣ είναι η λέξη που ξέχασες και θα έκανε το σχόλιο σου αγαπητέ φίλε άριστο, κατά τα άλλα αναδιάρθρωση από τη κάτω προς τα επάνω μόνο ως ελληνική πατέντα θα το χαρακτήριζα!!!!

 7. Με προβλημάτισε το «όσοι αξίζουν θα γίνονται άξκοι» . Δηλαδή όσοι ευέλπιδες δεν αξίζουν να είναι αξκοί θα γίνονται υπαξιωματικοί? Και όσοι υπαξκοί δεν αξίζουν θα πηγαίνουν σπίτι?Είστε όπως πάντα γελοίοι.

 8. Οι σχολες Υπαξ θεωρω πως δεν εχουν πια λογο υπαρξης. Το να παιρνεις εναν νεο να τον εχεις Υπαξ για 20 ετη να τα «τρωει» ολα, και μετα για αλλα 20 Αξ και παλι να τα «τρωει» ολα σε αλλο ποστο ειναι παραλογο. Τελικα καταληγει να ειναι Υπο-αξιωματικος με καθολου δικαιωματα και πολλες υποχρεωσεις.
  Υπαξ πλεον ΜΟΝΟ απο ΑΣΕΠ και με συμβαση συγκεκριμενου χρονου. Θες μονιμοτητα; εξετασεις τυπου ΑΣΕΠ για Ανθ/στης τεχνικος/ΔΜ ή για Αξκος τεχνικος/ΔΜ.
  Αξιωματικοι με πτυχια Παντειου και ΠΑΠΕΙ τελος. Αξιωματικοι ΜΟΝΟ σε μαχιμα καθηκοντα και για συγκεκριμενα χρονια. Επισης αυστηροτατα κριτηρια για προαγωγη και στρατιωτικη θητεια πριν μπουν στη σχολη (πχ 12 μηνες ως Δοκιμος Υποψηφιος Αξιωματικος). Αξιωματικοι Οικονομικοι-Ιατροι-Νοσηλευτες-Μηχανικοι-Υλικονομοι-Νομικοι μπορουν να καλυφθουν απο ΗΔΗ πτυχιουχους των αντιστοιχων ΑΕΙ.
  Κλεισιμο ΣΣΑΣ (και ΣΑΝ) και λειτουργια αυτης ως Πανεπιστημιο των ΕΔ.
  Ολες οι μοναδες του ΣΞ μεταφορα απο Λαρισα και πανω καθως και στα νησια Αν. Αιγαιου και Κρητη

 9. Καταρχάς παρακαλώ αλλάξτε τον προσβλητικό τίτλο άμεσα! Προσβάλει όλους τους προερχόμενους από Σχολές Υπξκών. Καθρεφτάκια για ιθαγενείς στην εποχή μας; Ο.Κ. Οι προλαλίσαντες είπαν για την 3ετή κι όχι μόνο αναβάθμιση των σχολών που καταλήγει σε απαξιωτική εξέλιξη.Δηλαδή οι ΕΜΘ δεν θα γίνουν Αξκοί κι όσοι είναι Ανθστές θα γίνουν πάλι υπξκοί;Οι ΕΠΟΠ τωρινοί και μελλοντικοί δεν θα εξελίσονται με καταληκτικό βαθμό Ανθστή;
  Δηλαδή όλοι οι υπξκοί ,ανεξάρτητα εισαγωγής και μόρφωσης ίδια εξέλιξη; ΕΓΙΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ;Μάλιστα ,το μόνο που μπορώ να πω οργή και αγανάκτηση! Μην τυχον κανένας από ΣΜΥ γίνει υπολοχαγός και παει Ν.»Κ»και χάσει μια θέση ένας νεαρός Υπλγός.Όλα για τον ταμπλά με τα κουλούρια!Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.Όταν όμως οι εκ ΣΜΥ εκτελούν τα καθήκοντα στις μονάδες, των αξκών (Δκτές Υπμνδων,Υπηρεσίες ΕΕΑΣ,Ουλαμαγοί ,αξκοί γραφείων, μερικοί διαχειριστές υλικού κλπ είναι καλά για να λείπουν οι άλλοι εκ της ΣΣΕ σε διάφορα σχολεία (Δκτων Υπμνδων,ΣΔΙΕΠ κλπ),θέσεις εξωτερικού -που κατά απόλυτη πλειοψηφία- είναι για αξκούς ;Αλήθεια θα αλλάξουν όλοι οι κανονισμοί και νοοτροπίες που θέλουν Αξκό ;

 10. Διαβάζοντας το δημοσίευμα και στην συνέχεια τα σχόλια των αναγνωστών,διαπιστώνω ότι για άλλη μία φορά στην Χώρα μας προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό το έτος 2019…..
  Αγαπητοί μου κατ’ αρχάς θέλω να σάς κάνω γνωστό ότι δεν προέρχομαι από τις τάξεις των Ε.Δ. επομένως δεν είμαι προκατειλημμένος σε συγκεκριμένες απόψεις. Είναι γνωστό ότι στον στρατό το επιτελείο των μονάδων αποτελείται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που «κανονικά» η υπηρεσία τους καθορίζει τα σχετικά τούς καθήκοντα. Τώρα στο διάβα του χρόνου και στον βωμό της ανοησίας που μας διέπει εμάς τους νεοέλληνες, πολλά μπορούν να συμβούν, μπορεί να δούμε ένα πρωΐ αρχηγό των Ε.Δ. έναν προερχόμενο από τούς υπαξιωματικούς. Δεν θέλω να υποτιμήσω κανέναν άνθρωπο, αλλά ο καθένας στο χώρο που εντάχθηκε, για να λύνουμε τα θέματα άπαξ διά παντός. Τώρα μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι τα θέματα της διοικήσεως των μονάδων μπορούν να τα λύσουν ακόμη και με των θεσμό των φυσικών ηγετών, όμως αυτό δεν μπορεί να συνυπάρχει με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού.

 11. Νομίζω ότι οι περισσότεροι ξεκινάμε με αρνητική διάθεση (προκατάληψη), την προσέγγιση στην προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη θέση που έχει έρθει το στράτευμα.
  Πρώτον, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Έχει ξεκινήσει μία εσωτερική διαδικασία για να μαζευτούν προτάσεις, ιδέες και απόψεις από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τα Γενικά Επιτελεία.
  Δεύτερον η όποια εξέλιξη, και εφόσον αυτή υπάρξει, θα αφορά σε αυτούς που θα εισέλθουν στις ΑΣΣΥ το 2021 και μετέπειτα, κατόπιν της δικής τους επιλογής (έτσι το αντιλαμβάνομαι μετά από την έρευνά μου).
  Γενικά καταγράφεται μία ιδιοτελή ανησυχία για τους εν ενεργεία Αξκούς από ΑΣΣΥ και Υπαξκούς ΑΣΣΥ και των άλλων θεσμών που υφίστανται, για να μην χάσουν κεκτημένα δικαιώματά τους, καθώς επίσης και από γονείς παιδιών που έχουν στις προθέσεις τους να επιλέξουν ΑΣΣΥ, αναφέροντας την όλη διαδικασία ως υποβάθμιση και διάφορα άλλα αρνητικά.
  Και όλα αυτά μετά τη διαρροή του εγγράφου από κάποιους, προφανώς για τους δικούς τους σκοπούς.
  Στην Ελλάδα του σήμερα, όπως όλοι πιστεύω αντιλαμβανόμαστε που έχει φτάσει, μήπως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα (πατρίδα μας) και να αφήσουμε στην άκρη το δέντρο (εαυτό μας)? Δεν χρειάζονται αλλαγές? Κατά την ταπεινή μου άποψη από προχθές. Εάν θέλουμε εποικοδομητικά να συμβάλλουμε, ας υποβάλλουμε τις προτάσεις στην (ας την πούμε) διαβούλευση, όμορφα και ωραία για να αξιολογηθούν, ίσως και να υιοθετηθούν. Αλλά να αφορούν στην αλλαγή. Τρόποι και διαδικασίες υπάρχουν στη σύγχρονη εποχή μας απεριόριστοι.

 12. Γνωριζει κανεις να μας πει παρακαλω στο ΣΞ, σημερα, επι οροφης 83.000 ανδρων ποσοι ειναι Αξιωματικοι και ποσοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειαζονται;
  Ξερει κανεις ο Βρεττανικος στρατος για ιδια οροφη προσωπικου ποσους αξιωματικους εχει;

 13. Και αφού ανοίξαμε την κουβέντα περί της διάρθρωσης – διοίκησης στις Ε.Δ. θέλω με αυτή την ευκαιρία να σας θέσω τον προβληματισμό μου, όσον αφορά την παρουσία των εφέδρων υπαξιωματικών στις Ε.Δ.
  Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στο «μαρτύριο» ναι στο μαρτύριο του να υπηρετείς ως έφεδρος υπαξιωματικός και εξηγώ.
  Γενικώς διαβιώνεις μέσα στην μονάδα σου ως φαντάρος, δηλαδή φοράς την ίδια στολή, κοιμάσαι μαζί με όλους στον ίδιο χώρο, συτίζεσαι το ίδιο το συσσίτιο και στον ίδιο χώρο, σε τιμωρούν με τον ίδιο τρόπο, το χειρότερο σου συμπεριφέρονται οι περισσότεροι των ανωτέρων σου ως φαντάρο της κακιάς ώρας, κλπ κλπ.
  Όμως όταν σού αναθέτουν κάποια υπηρεσία π.χ. εβδομαδιαίο όργανο υπηρεσίας, θέλουν εσύ που σου συμβαίνουν όλα τα προαναφερόμενα, να φορέσεις την λεοντή τού ένδοξου υπαξιωματικού και να εκτελέσεις τα οριζόμενα καθήκοντα σου, επιβαλλόμενος σε ένα λόχο προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται……
  Δεν θα πω περισσότερα, αυτό το θέμα το βάζω στην κουβέντα μας για να καταδείξω το πόσο αναγκαίες είναι οι μεταρρυθμίσεις πλέον στον Ελληνικό Στρατό και ότι θα πρέπει να τολμάμε να βλέπουμε ως κοινωνία τα λάθη μας ή ακόμη και τις παραλήψεις μας και με σοβαρές μεταρρυθμίσεις να αλλάζουμε προς το καλύτερο, για ένα σύγχρονο στρατό.

 14. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό υπάρχουν Σχολές Αξιωματικών που παράγουν Αξιωματικούς και Σχολές Υπαξιωματικών που παράγουν Υπαξιωματικών που παράγουν Υπαξιωματικούς αποκλειστικά. Ποιος ο λόγος να επιλέξει κάποιος μια σχολή Υπαξιωματικών όταν μπορεί να έχει την ίδια εξέλιξη από ΕΠΟΠ/ΕΜΘ; Επίσης οι θέσεις Δκτών (Μονάδων, Μοιρών, Λόχων), αλλά και αξιολογητών/εκπαιδευτών που προβλέπεται Αξκός αντίστοιχης ειδικότητας ή εξειδίκευσης θα καλυφθούν από Αρχιλοχίες/Αρχισμηνίες/Αρχικελευστές;
  Η πολυπλοκότητα της πολεμικής μηχανής και ιδιαίτερα της ΠΑ δεν γίνεται αντιληπτή από αυτούς που δεν έχουν υπηρετήσει σε αυτήν. Οι ειδήμονες ας αποφασίσουν και ας αναλάβουν την ευθύνη του εγχειρήματος, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων και το δικό τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *