Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου είχαμε δημοσιεύσει την είδηση σχετικά με το έντονο ενδιαφέρον του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) για την απόκτηση του μεταχειρισμένου πλοίου κατηγορίας LPD (Landing Platform Dock) HMS Ocean από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τότε, είχαμε σημειώσει ότι η Άγκυρα μπήκε «σφήνα» μεταξύ της Βραζιλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Η Βραζιλία εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον να αποκτήσει το HMS Ocean στις αρχές του 2017, κατόπιν της οριστικής απόφασης για τον παροπλισμό του αεροπλανοφόρου «São Paulo».

Το HMS Ocean  αναμένεται να παροπλιστεί τον Μάρτιο του 2018, οπότε και θα είναι διαθέσιμο προς πώληση. Πρόκειται για ένα πλοίο μόλις 22 ετών, δηλαδή βρίσκεται σε ιδανική ηλικία για την εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής, το οποίο θα του επιτρέψει να παραμείνει ενεργό και επιχειρησιακό για 20 χρόνια.

Το HMS Ocean ναυπηγήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1995 και μπορεί να μεταφέρει έως και 18 ελικόπτερα επιπέδου CH-47 Chinook ή AH-64 Apache.

Υπενθυμίζουμε ότι το TDK ναυπηγεί το πλοίο Anadolu (κατηγορίας LPD) το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει έξι F-35B Lightning II και τέσσερα T-129 ATAK. Η καθέλκυση του αναμένεται το 2021. Στόχος της Τουρκίας είναι η ναυπήγηση και δεύτερου πλοίου, αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Έτσι, η Άγκυρα στράφηκε προς την προμήθεια του HMS Ocean.

Ωστόσο, με απόφαση του το Βραζιλιάνικο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξουσιοδοτεί το Βραζιλιάνικο Πολεμικό Ναυτικό να ξεκινήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του HMS Ocean άμεσα, προφανώς υπό τον φόβο της απώλειας του από την Τουρκία.

Σε περίπτωση συμφωνίας, η Βραζιλία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση των ΗΠΑ, δεδομένου ότι το πλοίο ενσωματώνει και αμερικανικά συστήματα, άρα η Ουάσιγκτον διατηρεί δικαιώματα επί του τελικού χρήστη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Βραζιλιάνικου Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο θα αγοραστεί το 2018, θα ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης και επιχειρησιακής αποκατάστασης το 2019 και θα ενταχθεί στο στόλο το 2020 με προοπτική να υποστεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής στα μέσα της δεκαετίας του 2020.