Σύμφωνα με ανάλυση που εξέδωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Αμερικανικού Κογκρέσου (CBO :  Congressional Budget Office), το κόστος της αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρο Τράμπ, θα ανέλθει στα $ 683 δις, περισσότερα από τα ήδη προϋπολογισμένα κονδύλια προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων για την επόμενη δεκαετία.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Τράμπ ο τακτικός προϋπολογισμός του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να αυξηθεί στα $ 688 δις μέχρι το 2027, δηλαδή 20% παραπάνω σε σχέση με τις δαπάνες της δεκαετίας του 1980, που θεωρούνται από τις πλέον υψηλές μετά το 1945.

Οι επικριτές του σχεδίου του Τράμπ υπογραμμίζουν ότι μια τόσο δραστική και μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας θα δημιουργούσε πρόβλημα στους επόμενους αμυντικούς προϋπολογισμούς, λόγω της αναγκαίας αύξησης των δαπανών τεχνικής υποστήριξης των επιπλέων οπλικών συστημάτων.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση Τράμπ απαντά ότι η προγραμματισμένη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και της φορολογίας των επιχειρήσεων θα αυξήσει την παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας και τη συνολική κατανάλωση, άρα και τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους. Συνεπώς, η τελική επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι μικρή ή καθόλου εάν η ροή των εσόδων είναι μεγάλη.