Ομολογουμένως εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και τις 16/9/2018.
Αθόρυβα και μεθοδικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) προετοίμασε το σχεδιασμό μιας «επικοινωνιακής επιχείρησης» η οποία έχει ως «ΑΝΣΚ» – δηλαδή Αντικειμενικό Σκοπό – την προβολή της αποστολής και του έργου των στελεχών και των τριών Κλάδων των ΕΔ, στο κοινωνικό σύνολο.
Με εντολή του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ο οποίος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα και με την αμέριστη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, συγκεντρώθηκε προσωπικό και υλικό από μια μεγάλη ποικιλία μονάδων, οι οποίες θα προβάλουν το έργο και τις δυνατότητες τους στους πολίτες της Βορείου Ελλάδος – και όχι μόνο – που θα σπεύσουν να συναντήσουν από κοντά μια σειρά από εντυπωσιακά εκθέματα και περίπτερα.
Σύμφωνα και με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ: «Η παρουσία των ΕΔ στη ΔΕΘ εντάσσεται στο πλαίσιο της εξωστρεφούς δράσεώς τους και της διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες. Αποσκοπεί δε στην ανάδειξη του έργου τους, τόσο στο επίπεδο της επιχειρησιακής τους αποστολής, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής τους μέριμνας».
Το περίπτερο των ΕΔ καταλαμβάνει όλο το κτήριο Νο1 της ΔΕΘ και περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
-Εξομοιωτές, οπλικά και δορυφορικά συστήματα, νέες τεχνολογίες.
-Κοινωνική προσφορά των ΕΔ.
-Μέριμνα στρατιωτικού προσωπικού.
-Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ).
-Στρατιωτικές Σχολές.
-Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ).
-Ενημέρωση του κοινού στη χρήση της ηλεκτρονικής πύλης της Στρατολογίας.
-Διαδικτυακά προϊόντα, διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
-Ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στρατιωτικών εργοστασίων.
-Διαδικτυακή περιήγηση και ξενάγηση στα Στρατιωτικά Μουσεία Ελλάδας.
-Ιστορική αναδρομή στις στρατιωτικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.
-Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.
-Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ).
Κερδίζοντας τις «καρδιές» και το «μυαλό» των νέων
Την τιμητική τους φυσικά έχουν οι Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες αντιπροσωπεύονται από προσωπικό επίλεκτων μονάδων. Οι καταδρομείς αλεξιπτωτιστές και βατραχάνθρωποι έφεραν στη ΔΕΘ, αντιπροσωπευτικό μέρος του οπλισμού και των υλικών που χρησιμοποιούν, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε οτι η προβολή των Ειδικών Δυνάμεων και άλλων επίλεκτων μονάδων όπως Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), σε μια περίσταση όπως αυτή, εμπεριέχει ιδιαίτερα θετικά οφέλη. Και αυτό γιατί επιτρέπει σε όσους ενδιαφέρονται – ιδίως νέους μικρής ηλικίας – να βρεθούν πλάι σε επίλεκτο προσωπικό που έχει ως «κώδικά τιμής» την υπεροχή, την πίστη στη πατρίδα, τη σημαία και το Έθνος. Λαμβάνουν έτσι εικόνες και παραστάσεις που όχι μόνο εντυπώνονται στο νού αλλά αποτελούν και πόλο έλξης μελλοντικά, σε όσους γοητεύονται από τη πρόκληση να ξεπεράσουν τα όρια τους για να γίνουν μια μέρα και αυτοί, μέρος της μεγάλης οικογένειας του Στρατού μας.
Εικόνες και παραστάσεις σαν και αυτές έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για την προσέλκυση νέων. Στο εξωτερικό ανάλογες δραστηριότητες αποτελούν κοινή πρακτική σε εκθέσεις ή ακόμη και αθλητικές διοργανώσεις. Στην χώρα μας και ιδίως όσον αφορά τον ΕΣ, υπήρχε μέχρι σήμερα η δυνατότητα «ζωντανής» προβολής στους πολίτες, μόνο μέσω των καθιερωμένων στρατιωτικών παρελάσεων.
Χάρις λοιπόν την προσπάθεια του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ, οι Ε.Δ βρίσκονται για μια ακόμη φορά με ένα ξεχωριστό τρόπο κοντά στη κοινωνία. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό ως «θεματοφύλακας» των ναυτικών παραδόσεων του Έθνους, βρίσκεται και αυτό παρών στη ΔΕΘ με την συμμετοχή της φρεγάτας ‘’ΥΔΡΑ’’ (F-452) κλάσης ΜΕΚΟ 200ΗΝ και του υπερσύγχρονου υποβρύχιου ‘’ΚΑΤΣΩΝΗΣ’’ (S-123) τύπου 214ΗΝ , με δυνατότητα επίσκεψης του κοινού (ώρες επίσκεψης 1000-1300 και 1700-2000). Επιπλέον το ΠΝ έφερε στους χώρους του εκθεσιακού Κέντρου και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο S-70B6 Aegean Hawk της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, το οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν αλλά και να συνομιλήσουν με το πληρωμά του.
Εξωστρέφεια και για την αμυντική βιομηχανία
Με την ευκαιρία διεξαγωγής της φετινής έκθεσης, οι Ε.Δ αλλά και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, πραγματοποιούν ένα βήμα προς τα «μπροστά» σε οτι αφορά την επαφή τους με το κοινωνικό σύνολο. Και αυτό διότι έχουν μεσολαβήσει πολλά χρόνια από την τελυταία διεξαγωγή της Διεθνούς Αμυντικής Εκθεσης «Defendory”, η οποία κυριάρχησε για περισσότερο από δύο δεκαετίες στην χώρα μας.
Πλήρης έλλειψη στρατηγικής και κοντόφθαλμες μικροπολιτικές σκοπιμότητες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ εκείνη την περίοδο, οδήγησαν σε ελάχιστο χρόνο τη διοργάνωση σε πλήρη απαξίωση. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ο οριστικός τερματισμός της, κάτι που διευκόλυνε και η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία.
Το κενό αυτό δυστυχώς δεν αναπληρώθηκε ποτέ και όλες οι ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα (αλλά και συνεπακόλουθα οι Ε.Δ) έχασαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής τους, τόσο σε πολυάριθμες διεθνείς αντιπροσωπείες αλλά και σε σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών που διαχρονικά εκδηλώνουν αμείωτο ενδιαφέρον για τον τομέα της Άμυνας.
Η φετινή ΔΕΘ οπωσδήποτε αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση στην ιστορία του θεσμού αλλά και μια «όλική επαναφορά» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που πασχίζει –και πρέπει- να επιβιώσει μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Ίσως όχι με τα δεδομένα άλλων εποχών που οι περισσότεροι θυμούνται αλλά με την ελπίδα για συνέχιση της πορείας προς «καλύτερες μέρες» που περιμένουμε με αγωνία να δούμε επιτέλους στη χώρα μας.