Η φετινή έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία στην ανάδειξη και προβολή των Ειδικών Δυνάμεων και συγκεκριμένα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Η στρατηγική αξία των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Πρωτεργάτης στη προβολή των Ειδικών Δυνάμεων είναι ο σημερινός Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής όπου επί των ημερών του ως διοικητή του Γ Σώματος Στρατού είχαν γίνει οι πρώτες διεργασίες ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ε.Σ ειδικότερα να έχει ρόλο και παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία από τον σημερινό Α/ΓΕΣ που αναδεικνύει και προβάλει μέσω της έκθεσης τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Χρησιμοποιώντας ως παράθυρο προβολής την έκθεση Θεσσαλονίκης ο Ε.Σ προβάλλεται στη κοινωνία και τη νεολαία προσελκύοντας αυριανούς στρατιώτες ή μόνιμα στελέχη. Φέτος αυτό που ξεχωρίζει είναι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Στην 83η ΔΕΘ θα δείτε το επίλεκτο Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, την Ζ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, τη 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και τα βατράχια του Π.Ν τη θρυλική Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Η αιχμή του δόρατος, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει παρόν. Στην 83η ΔΕΘ οι παραπάνω μονάδες επιδεικνύουν ομοιώματα και μέρος από τα υλικά που φέρουν ανάλογα με την επιχειρησιακή φύση της κάθε μονάδες.

Ως εκ τούτων, το ΕΤΑ επιδεικνύει εξοπλισμό αλμάτων ελεύθερης πτώσης HALO (high altitude – low opening) και HAHO (high altitude – high opening) ενώ η ΔΥΚ καταδυτικό εξοπλισμό με συσκευές κλειστού κυκλώματος LAR V και συσκευών μειγμάτων ειδικών αερίων όπως αζώτου για καταδύσεις σε μεγάλη βάθη. Η 31η ΜΕΕΔ της Π.Α προβάλει και αυτή καταδυτικό εξοπλισμό, υποβρύχιο σκούτερ για διείσδυση βατραχανθρώπων – διασωστών μάχης τύπου Sea Glider ώστε ο βατραχάνθρωπος – διασώστης να μπορεί να διεισδύει αθέατα και αθόρυβα σε μια εχθρική ακτή ώστε να διασώσει ένα χειριτή μαχητικού αεροσκάφους σε ικανές αποστάσεις υποβρυχίως αρκετά μεγαλύτερες απ’ ότι με κολύμπι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το τυφέκι ελεύθερου σκοπευτή ΜΚ-11 MOD 2 διαμετρήματος 7,62 χ 51 που πρόσφατα αποκτήθηκε από τη ΔΥΚ και υπάρχουν ανάλογες σκέψεις να αποκτηθεί και από τις υπόλοιπες μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Kυρίαρχο ρόλο έχει η 31 ΜΕΕΔ. Πρόσφατα η 31 η ΜΕΕΔ διοργάνωσε με επιτυχία το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Διασωστών Μάχης (ΣΒΕΔΜΑ) που δημιουργήθηκε ώστε να παρέχει μία ενιαία και εξειδικευμένη εκπαίδευση, καλύπτοντας όλα τα επιμέρους αντικείμενα που θεωρούνται απαραίτητα εφόδια για τις δύσκολες αποστολές που θα κληθούν να αναλάβουν οι άνδρες της. Το ΣΒΕΔΜΑ έχει διάρκεια 42 εβδομάδων και περιλαμβάνει εκπαίδευση στην επιβίωση και διαφυγή, σε ειδικές τακτικές μάχης, αυτοδύτη, ελεγκτή μάχης και επιχειρήσεων εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, διασώστη αέρος (διαδικασίες SAR και CSAR), βασική εκπαίδευση αλεξιπτωτιστή κ.ά.

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1959 και υπάχθηκε στην Σχολή Αλεξιπτωτιστών. Ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του ΕΤΑ ήταν ευθύς εξαρχής η ταχεία ανάπτυξη ομάδα ανορθόδοξου πολέμου στα εχθρικά μετόπισθεν για την διενέργεια αποστολών σαμποτάζ και κατ’ επέκταση ανορθόδοξου πολέμου. Στα χρόνια που ακολούθησαν το ΕΤΑ αναπροσάρμοζε διαρκώς τις τεχνικές του και έδινε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην εναέρια διείσδυση. Έχει μέγεθος ενισχυμένου λόχου και οι αποστολές του σήμερα αφορούν ως επί το πλείστον την στρατηγική αναγνώριση, την κατάδειξη στόχων και γενικότερα αποστολές ανορθοδόξου πολέμου και ειδικών επιχειρήσεων πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Για την εναέρια διείσδυση πραγματοποιούνται άλματα από αεροσκάφη ή ελικόπτερα είτε τύπου HALO (High Altitute High Opening) είτε HALO (High Altitude Low Opening). Η υλικοτεχνική του υποδομή είναι παρόμοια Μοίρας αλεξιπτωτιστών ενισχυμένη με ειδικά υλικά όπως είναι οι καταδείκτες στόχων λέιζερ.

Η Ζ’ ΜΑΚ ιδρύθηκε μετά την κρίση των Ιμίων και έχει ως αποστολές τις αμφίβιες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα την ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρονήσων καθώς και λοιπές αμφίβιες και επιχειρήσεις ανορθοδόξου πολέμου- σαμποτάζ πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Αποτελείται από τρείς λόχους κρούσεως μέγιστης επάνδρωσης και επιπλέον τον λόχο διοικήσεως, ενώ η υλικοτεχνική υποδομή είναι αυτή τυπική αμφίβιας Μοίρας.

Η ΔΥΚ παραμένει η σιδερένια γροθιά του Π.Ν. Έχοντας συμμετέχει σε δεκάδες νατοϊκές επιχειρήσεις αποτελεί ένα πολλαπλασιαστή ισχύς για το Π.Ν. Με έμφαση στον ανορθόδοξο πόλεμο στη θάλασσα και τις ειδικές επιχειρήσεις παραμένει το πλέον επίλεκτο κομμάτι των Ε.Δ. Οι βατραχάνθρωποι του Π.Ν παραμένουν σταθερή αξία στις σύγχρονες ειδικές επιχειρήσεις. Έχουν δε αδελφοποιηθεί με τους Αμερικανούς SEAL και πλέον μιλάνε την ίδια γνώσσα.

Είναι εμφανής η βελτίωση σε επίπεδο υλικών και εξοπλισμού. Νέου τύπου υλικά όπως εξαρτήσεις – γιλέκα μάχης (plate carriers) τύπου warrior assault dcs με κεραμικές πλάκες, επιπλέον προσθήκες που αυξάνουν την εργονομία επί του φορητού οπλισμού όπως ράγες picatinny ή χειροφυλακτήρες σε τυφέκια M4A1, εξοπλισμός ενδοεπικοινωνιών, συστήματα υπέρυθρης απεικόνισης, κράνη κατηγορίας FAST XP High Cut, ειδικά όπλα όπως τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή ή βομβιδοβόλα επί ταχυπλόων και μια σωρεία σύγχρονου εξοπλισμού που αναβαθμίζουν τις  Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Επίσης, αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι η διαρκής προσπάθεια για συνεργασία των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με αντίστοιχες μονάδες από τις ΗΠΑ. Αυτό είχε ως συνέπεια τη διαρκή βελτίωση της εκπαίδευσης και την ενσωμάτωση όλων των διδαγμάτων των Αμερικανών από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Φυσικά σε όλα τα παραπάνω σύμμαχος σε αυτή την αναβάθμιση είναι το ίδιο το προσωπικό των Μονάδων που με πολύ φιλότιμο και μεράκι επενδύει πάνω στη δουλειά του ενώ διαρκώς φροντίζει να βελτίωνει τον εξοπλισμό του με προσωπικές αγορές.

Το αισιόδοξο σε κάθε περίπτωση είναι πως αναγνωρίζει η αξία και ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων και ήδη έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστική ενίσχυση των μονάδων. Το προσεχές διάστημα δρομολογούνται και επιπρόσθετες εξελίξεις όπως είναι η επιπλέον απόκτηση υλικών τα οποία και θα εξετάσουμε σε προσεχές μας άρθρο καθώς και η ενίσχυση με νέο προσωπικό λόγω γήρανσης του υφιστάμενου.

Από πλευράς μας, υποσχόμαστε στο αναγνωστικό μας κοινό να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις και να σας κρατάμε ενήμερους με ποιοτική ενημέρωση.

Οι παρακάτω εικόνες μιλούν από μόνες τους και σίγουρα δίνουν ένα νέο αέρα στις Ελληνικές Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων: