Κομβικής σημασίας είναι οι εξελίξεις που έρχονται από τη Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το DefenceReview.gr και ο γράφων, η ΠΑ εντάσσει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 δύο ακόμη κρίσιμα προγράμματα με συνολικό κόστος 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η ΠΑ προχωρά στην απόκτηση συνολικώς 30 σύγχρονων ατρακτίδιων στόχευσης ΑΝ/ΑΑQ-33 Sniper ATP (Advanced Targeting Pod), κόστους 150 εκατομμυρίων. Η έλευση των ΑΝ/ΑΑQ-33 Sniper ATP θα επιτρέψει στη ΠΑ την πλήρη αντικατάσταση των υφιστάμενων παρωχημένων αταρκτιδίων Lantirn που αποτελούνται από δύο επιμέρους υποσυστήματα, το ατρακτίδιο ναυτιλίας AN/AAQ-13 καθώς και το ατρακτίδιο στόχευσης AN/AAQ-14.

Παράλληλα, με την προμήθεια των ατρακτίδιων Sniper η ΠΑ εξασφαλίζει ένα προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση τερματικών συσκευών Link 16 σε πλειάδα συστημάτων τόσο της ΠΑ όσο και των δύο άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η ενσωμάτωση τερματικών Link 16 σε όσο το δυνατό περισσότερες πλατφόρμες είτε του ΠΝ είτε της ΠΑ είτε του ΕΣ αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή πληροφορίων και διαρκής εικόνα των επιχειρήσεων. Πρωταρχικός στόχος σε πρώτη φάση είναι η τοποθέτηση Link 16 στο σύνολο των Μονάδων του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου.

Η επιχειρησιακή αξία του LANTIRN αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο με την ένταξη του Block 52+ σε υπηρεσία. Οι CFT αύξησαν σημαντικά,σε συνδυασμό με τις θηριώδεις, μη απορριπτόμενες, εξωτερικές δεξαμενές των 600 US Gal (2270 λίτρα!), την ακτίνα του αεροπλάνου που πλέον με τη συνδρομή του LANTIRN μπορεί να πλήξει με ακρίβεια στόχους σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Με φορτίο δύο CFT (450 US Gal -1700 λίτρα έκαστη), δύο εξωτερικών δεξαμενών των 600 US Gal, δύο βομβών Mk.84 των 2000 λιβρών, δύο πυραύλων ΑMRAAM AIM-120 και δύο IRIS-T, το μικρό μαχητικό μεταμορφώνεται σε υποστρατηγική πλατφόρμα κρούσης, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην ουσία όπως πληροφορούμαστε πρόκειται για ένα πρόγραμμα με καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ για μια ολιστική προσέγγιση στη δικτύωση και τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει κοινή εικόνα της τακτικής κατάστασης σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 ένα μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη δημιουργία υποδομών (κατασκευή υπόστεγου προς εκτέλεση εργασιών). Το κόστος για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 αξιοποιώντας συστήματα από τα μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο F-16 Viper ανέρχεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Ευελπιστούμε οι παραπάνω ελπιδοφόρες ειδήσεις για τη ΠΑ να αποτελέσουν το έναυσμα για τη γενικότερη ενίσχυση του οπλοστασίου της ΠΑ με νέα όπλα καθώς και τον εμπλουτισμό της ΠΑ με σύγχρονα ατρακτίδια όπως αυτά του ηλεκτρονικού πολέμου. Τέλος, θα επαναλάβουμε τη πάγια θέση της ιστοσελίδας πως κακώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 30 με βάση το CCIP Lite έχει εγκαταληφθεί τη στιγμή που τα αεροσκάφη έχουν ορίζοντα επιχειρησιακής ζωής έχοντας υποστεί δύο προγράμματα δομικής αναβάθμισης.

Comments

  1. Είναι που οι Αμερικανοί και η ΛΜ είναι πάντα φτηνοι, και οι Γάλλοι πάντα ακριβοί, αυτό το μύθο δεν έχουν καλλιεργήσει τα ελληνικά ΜΜΕ που σιτιζονται από την πρεσβεία και την ΛΜ για να εξυπηρετούν τα συμφεροντα τους.

   1. Οι Γάλλοι ζήτησαν 900 εκ, ευρώ για να αναβαθμίσουν 18 Mirage 2000 σε Mirage 2000-5…(το ίδιο έκαναν και στους Ινδούς)….

    Οι Αμερικανοί 450 ευρώ για 37 F-16…….

    Εν ολίγοις διπλάσια λεφτά για τα μισά αεροσκάφη……και μετά απορούν (οι Γάλλοι)…..γιατί χάνουν τα συμβόλαια

     1. Ακριβώς και δεν ήταν 50 εκρια ευρώ η ανάβαθμιση ανά μιραζ αλλ 40 εκρια $, (34 σε €) δες την αναβάθμιση της Ινδίας που έχει και Fos και οπλα
      Εμείς για πιο λόγο δίνουνε 12 εκρια ανά αεροσκάφος αφού το 90% των απαρτιων το έχουμε, άρα δε χρειάζετε να αγοραστεί.
      Σε κάθε περίπτωση το αναβαθμισμενο μιραζmk3 θα ήταν πολύ πολύ ανώτερο από ότι θα είναι Τ 50αρια που θα γίνουν 50+ adv, και με απαρχαιωμένο σύστημα συστημμα
      αυτοπροστασιας σε σχέση με τα μιραζ παντα

     2. Από που προκύπτει ότι έχουμε ΟΛΑ τα υλικά???

      Κάτι ακούστηκε ότι όλα τα Block 50 θα εφοδιαστούν με απάρτια αντίστοιχα των Viper πλην του ραντάρ…..
      Μπορεί εκεί να οφείλεται το κόστος των 450 εκ ευρώ……

    1. Εδω εχουμε ηδη τα απαρτια και το know how καθως εχει ηδη αναβαθμιστει το περιφημο 045.

     Οι Ινδοι πληρωσαν 1,7 δις για αναβαθμιση 51 M2000, οπου ειχαν να αγορασουν εξαρχης ολα τα απαρτια. Η δε αναβαθμιση περιλαμβανε την ενσωματωση συγκεκριμενων οπλων που ηθελαν οι Ινδοι, sensors και EW. Και φυσικα οπως και στα rafale, εξτρα κοστος για υποδομες στην τοπικη αεροβιομηχανια.

     1. Οι συλλογες ειναι ετοιμες για 38 αεροσκαφοι , γιατι να πληρωσουμε 450 ,αν ειναι τοσα πολλα τα χρηματα καλητερα να τα κανουμε και αυτα V ..Κατι λαθος γινετε

    2. Ναι ζήτησαν 900 έκατ αλλά με την τεράστια διαφορά ότι τα Mirage EGM-BGM για να φτάσουν στο επίπεδο -5mk2 πέρα από τις εργασίες θα χρειάζονταν να αγοραστούν κ ΌΛΑ τα απαιτούμενα σύστηματα.
     Θες ραντάρ,
     θες σύστηματα αυτοπροστασίας,
     θες υπολογιστή πτήσης επεξεργαστές κ λογισμικό,
     Θες καλωδιώσεις,
     Θες αλλαγή σχεδόν του 80%του πιλοτηρίου κ πολλά άλλα.
     Για τα Block 50 το 80 %των υλικών θα προκύψει από τα Block 52 k Block 52adv που θα αναβαθμιστούν.
     Πιστεύω καταλαβαίνεις ότι δεν είναι καθόλου μισή τιμή η τιμή που προσφέρουν οι Αμερικάνοι.
     Σκέψου για την αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών για τα οποία θα στηθεί ολόκληρη γραμμή στην ΕΑΒ (200+ εκατ θα στοιχίσει) κ στα οποία θα ξηλωθούν τα πάντα κ θα μπουν νέα συστήματα μας πήραν 1,3-1,4 .
     Δλδ με έτοιμη γραμμή με πληρωμένο το R&D cost πόσο θα μας ζητούσαν για την αναβάθμιση των 37 Block 50 σε Viper όταν μας ζητούν 450εκατ για να τα κάνουν Block 50 Adv;
     Σκέψου μας κοστίζει 15-16 εκατ ανά αεροσκάφος η αναβάθμιση σε Viper κ μας ζητούν 12,5 εκατ για κάθε αεροσκάφος για να τα κάνουν Block 50Adv κ ενώ το 80%των υλικών θα το έχουμε διαθέσιμο.

    3. @TJOLOLO
     Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι Αμερικάνοι ΔΕΝ είναι φτηνοί. Όμως, ο προγραμματισμός της ΠΑ για αναβάθμιση των blk50 (GE) είναι απολύτως σωστός, και πέραν των απαρτίων που θα προέλθουν από τα 52+ κυρίως θα αντλήσει και υλικό από το αρχικό δυνητικό πρόγραμμα για 123 αε/φη σε «Οχιές»… (που έχει την έγκριση του Κογκρέσου). Το να μην τοποθετηθεί το SABR δεν είναι απαραίτητα λάθος (κι ας έχουμε λάβει έγκριση για δυνητική πώληση έως 123 τεμαχίων). Το APG-68V9 είναι πάρα πολύ καλό ραντάρ (κατά διάφορους υπολείπεται μόνον κατά 15%-25% του APG-83) ενώ και η ύπαρξη των κινητήρων της GE διασφαλίζει πως σε περίπτωση κάποιας ευρύτερης αστοχίας μέρους των PW δε θα ξεμείνουμε άμεσα από αεροπορικά μέσα. Η γνώση συντηρήσεως που έχει δε αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί εχέγγυο της καλής διατήρησης των αε/φων για χρήση. Η ΠΑ, ασφαλώς, θα πρέπει να μεριμνήσει ούτως ώστε το ποσό ανά αε/φος που θα διατεθεί δεν θα αποτελέσει πλάγια μορφή μισθοδοσίας για διάφορα «ποντικάκια» καμουφλαρισμένα ως μόνιμα τεχνικά στελέχη της ΠΑ…

    4. Με το 80% των υλικών δικό μας και εργασία στην ΜΣΒ και όχι στην ΕΑΒ και το πρωτότυπο 045 πληρωμένο εδώ και χρόνια . Όχι ότι οι Γάλλοι είναι φθηνοί .

     1. Αχχ παιδια μου, δεν το εχετς καταλαβει ακομα πως για να βρεθει ενα Φου-16 στον αερα απο αυτα που θα αναβαθμιστουν θελει 4ην ΤΕΛΙΚΗ εγκριση του κατασκευαστη. Αυτη τη ρημαδα υπογραφη πληρωνουμε….

    5. Εχουν σπασει τα γραφικομετρα εδω μεσα. Αρχισαν να γκρινιαζουν για την αναβαθμηση των 50αριων και σιγα σιγα με αληλοσιγονταρισμα θα βγαλουν αχρηστα , ακριβα και λοκχιλνταδικες δεντρογαλιες ( αντι για οχιες) και τα V.

  2. Πραγματικά αυτά τα 450εκ τι ακριβώς περιλαμβάνουν? Θεωρητικά οι μηχανικοί ήδη υπάρχουν, τα εξαρτήματα που είναι να τοποθετηθούν υπάρχουν… Τι αφορά αυτό το κόστος?

   1. Προφανώς όλος ο κύκλος εργασιών, τα νέα υποσυστήματα, ίσως και επιπλέον υλικά εφόσον καλωδιώσεις και άλλα ηλεκτρονικά δεν θα αποψιλωθούν από τα άλλα Γεράκια. Ακόμα είναι και το λογισμικό, δοκιμές και λοιπές πιστοποιήσεις. Φαίνεται μεγάλο το ποσό για να είναι μόνο οι εργασίες μέσα σε αυτά τα 450 εκ.

  3. Ωραια……
   450 εκατομμύρια για να αναβαθμιστουν τα -50 σε Adv…
   H ΣΠΑΤΑΛΗ του αιωνα.. αφου Αdv. ειχαμε,αλλα τα κάναμε V και μετα
   ξανακαναμε καποια Adv…. και φτου παλι απο την αρχη και αντί να εχουμε 10-12 α/φη εκτος ανα πασα στιγμή λογω εργασιών,θα έχουμε 14-15(τουλαχιστον)…
   Καταλαβαμε….

  4. Προφανώς δεν πάνε σε Adv αλλά σε V-
   Να δεις που θα χρειαστεί άλλο πρότυπο από το 045 και το πρόγραμμα θα πάρει χρόνια ενώ στη συνέχεια θα βγει ότι το ASPIS II δεν είναι συμβατό
   Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά όλη τη δεκαετία μάλλον και την επόμενη θα παιδευόμαστε με το upgrade των F-16
   Ηταν καραλάθος η απόφαση για Viper των καινούργιων F-16 αλλά ΠΑ είναι αυτή
   45 Τ-6!!! , εκσυγχρονισμό τέλους ζώής F-4, αγορά νέων Μ-2000 αντί για εκσυγχρονισμό όλων των EGM, 52άρια F-16 ενώ έχει 30άρια/50άρια κτλ κτλ
   Μόνο το ΠΝ την ξεπερνά σε…..

 1. καλα όλα αυτά αλλά μήπως ,λέω μηπως θα έπρεπε να υπογράψουμε και συμβόλαιο 700 εκ. ακόμα για μια γαμημένη αγορά όπλων που να τους πάρει και να τους σηκώσει!!!!!!!ΤΙ να το κανω ,να βλέπω τα τουρκικά f16 στο ραντάρ εάν δεν μπορώ να τα καταρρίψω!!!!!!!!!

  1. @Πεστα Μπιλ….
   Πρέπει να αγοραστούν εχθές, JASSM / Harpoon (είναι πιστοποιημένα στο 045) /JSOW-C1 (ER) [ιδανικά αυτής της νέας έκδοσης που τώρα αρχίζει να κυκλοφορεί και έχει πολύ μεγάλη εμβέλεια] / SDBII (εκ των ουκ άνευ)!!! Τα AARGM ER δεν χρειάζονται άμεσα καθώς το συγκεκριμένο όπλο αντι-ραντάρ είναι κατά σχεδόν 80%-90% ίδιο με το AGM-88BIII που έχουμε σε ικανούς αριθμούς.

   1. Harpoon θα πάρεις αλλά η έκδοση είναι αίνιγμα, τα HARM χρειάζονται εκσυγχρονισμό άρα χρειάζεσαι κ νέα έκδοση, το JAASM είναι αμφίβολο για την ώρα, JSOW C 1 θα δείξει αλλά η εμβέλεια δεν είναι αυτή που ακούγεται εκτός και αν πας στα 40.000′. SDB προς ώρας δύσκολο, GBU-50 βλέπω συντομα

 2. «Με φορτίο δύο CFT (450 US Gal -1700 λίτρα έκαστη), δύο εξωτερικών δεξαμενών των 600 US Gal, δύο βομβών Mk.84 των 2000 λιβρών, δύο πυραύλων ΑMRAAM AIM-120 και δύο IRIS-T, το μικρό μαχητικό μεταμορφώνεται σε υποστρατηγική πλατφόρμα κρούσης, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.»

  Και που να δουν το rafale τι κανει. πας η δε πας για δευτερη μοιρα, εστω για 18 μαχητικα;

   1. Απλα ηθελα σα σχολιο να δειξω το τι φορτια μπορει να λαβει το rafale σε σχεση με τα f16. Καλως η κακος ειναι η ραχοκοκααλια της ΠΑ και σιγουρα πρεπει να υπαρχει αξιοποιηση τους με το καλυτερο δυνατο τροπο. Το θεμα ή μαλλον ενα απ τα θεματα ειναι να εχουμε τα αεροσκαφη αυτα τα οποια τα χρειαζομαστε και ειναι πολλη καλα για μια ή περισσοτερες αποστολες.

   2. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    Οπότε θα ξοδέψουν πάλι πολλά χρήματα για έναν εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών, και πραγματική αναβάθμιση στο επίπεδο 50+ η ADV δεν θα γίνει, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση των CFTˋs στο αεροσκάφος.

  1. Πρώτον,τα 700 εκατ. δολάρια δεν πάνε για την αναβάθμιση ,αλλά μόνα τα 450εκ!!!!ΚΑΙΝΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΗΣΩ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Σ ΣΤΗΝ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΗΑ ΑΓΩΡΑ 14 μονάχα f16 viper!!!!800 ΕΚΑΤΟΜ ΔΟΛΆΡΙΑ!!!!
   https://defencereview.gr/14-f-16-viper-gia-ti-slovakia-sta-800-ekatommyria-to/
   ΑΝΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΟΣΟ ΑΚΡΙΒΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ!!!!

 3. Καλά είναι αυτά και χρήσιμα εάν γίνουν. Αλλά είπαμε. Μισές δουλειές.
  Δηλαδή ΠΟΣΑ παραπάνω χρειάζονται για να γίνουν Viper? oeo?
  Ο άγνωστος Χ ισούται με τον υπέρ άνω του Χ αριθμό επί το κλάσμα αντεστραμμένο.
  Ο υπέρ άνω του Χ είναι είναι 1,2 δις το κλάσμα είναι 38/84. Άρα?
  Το θέμα είναι μερικά απάρτια παραπάνω δηλαδή?
  Υπάρχει χώρα που θα αναβάθμιζε τα Φ-16 που έχει και θα άφηνε απ’ έξω τα 50αρια?

 4. 3 απορίες μου:

  1. Πάρα πολύ ευχάριστα νέα. Αλλά Link-16 θα απκτήσουν και τα Block-50, ή απλώς μπήκε το κονδύλι στο πρόγραμμα για άλλους διαδικαστικούς λόγους; Υποθέτω πως ναι αλλα΄δεν διευκρινίζεται.

  2. Στο εν λόγω πρόγραμμα θα εγκατασταθεί Link-16 και στα Mirage 2000-5;

  3. Ελπίζω με την έλευση των Sniper ATP να μην αποσυρθύν τα LANTIRN. Ούτως ή άλλως στις τακτικές της ΠΑ σίγουρα παραμένουν επιχειρήσεις σε χαμηλά ύψη, λόγω σοβαρών απειλών κι έτσι η μικρότερη εμβέλεια του FLIR δεν έιναι τόσο πρόβλημα.
  Ιδίως για το AN/AAQ-13 (navigation pod) γιατί να αποσυρθεί; Tα Block50 θα έχουν το ραντάρ APG-68 v.9 το οποίο δεν προσφέρει διαμόρφωση ταυτόχρονης έρευνας και παρακολούθησης αναγλύφου όπως το SABR των Block70.
  Ως προς το ατρακτίδιο στόχευσης AN/AAQ-14 μιλάμε για γύρω στα 40 τεμάχια, καθώς τα τελευταία χρόνια παραλάβαμε 20 επιπλεον μεταχειρισμένα, ως EDA(;). Άλλο να έχεις 30 μόνο ατρακτίδια στόχευσης (Sniper) κι άλλο 30+40…

  1. δεν νομιζω να αποσυρθουν τα παλια ατρακτιδια. ειχαμε προμηθευθει 23+23 ατρακτιδια στοχευσης και ναυτιλιας και αλλα 20 eda που απο αυτα δεν ξερουμε ποσα ενεργοποιησαμε. θεωρω οτι θα εχουν ενεργοποιηθει τα μισα. Αρα μιλαμε για 33 στοχευσεις και 23 ναυτιλιας.
   Μην ξεχναμε οτι το sniper εχει πιστοποιηθει και στο rafale και οτι εχουμε και 15 litening ατρακτιδια. Αρα ο στολος των φ16 84+38 και τα 18 ραφαλ θα εχει να μοιραστει 33 sniper και ο στολος των φ16 θα εχει επιπλεον 33 lantirn και 15 litening . Ο στολος των block50 θα χρησιμοποιει αποκλειστικα τα 23 ατρακτιδια ναυτιλιας.
   Γνωμη μου ειναι οτι τα litening 23 και τα 23 ναυτιλιας θα παραμεινουν προς χρηση στην 111 ΠΜ και τις 2 μοιρες block50. Η μια μοιρα φ16 στην Λαρισα θα χρησιμοποιει και αυτη lantirn στοχευσης. Τα 33 sniper θα μοιραστουν στις μοιρες της Σουδας και στα Rafale και τα 15 litening θα τα παρουν τα φ16 στον Αραξο μετα την αποσυρση των phantom. Μεχρι την αποσυρση των phantom θα χρησιμοποιουν lantirn. Εκτος και αν γινει αναδιανομη ρολων. Το μονο αρνητικο ειναι η μη αγορα ατρακτιδιων irst αλλα ισως να μην ειναι πλεον απαραιτητο απο την στιγμη που η Τουρκια δεν παραλαμβανει φ35. Επισης θεμιτο θα ηταν η αγορα λιγων ατρακτιδιων HTS και μερικων ατρακτιδιων ηλεκτρονικου πολεμου απο Ισραηλ που μπαινουν στην θεση του ατρακτιδιου ναυτιλιας και ετσι δεν καταλαμβανει θεση εξωτερικη δεξαμενης καυσιμου.

   1. Σωστές επισημάνσεις αγαπητέ.

    Θα πω μόνο πως αυτή την στιγμή δεν ειναι πιστοποιημένα τα Litening-ΙΙ (ανώτερο FLIR από του AAQ-14) F-16 μας. Ελπίζω φυσικά να γίνει αυτό καθώς θα είναι εξωφρενικό να πεταχτούν με την απόσυρση των F-4. Αν είχαμε ακολουθήσει την σταδιακή αναβάθμιση CUPID των F-16 block30 της ANG, τώρα θα τα χρησιμοποιούσαν ήδη και τα δικά μας block30.

    Υποθέτω πως γίνεται να πληρώσουμε και να αγοράσουμε το λογισμικό για το Sniper στα Rafale (το γράφω έτσι γιατί η ολοκλήρωση του τρέχει για τα Rafale, του Κατάρ νομίζω). Βέβαια από την στιγμή που δεν αγοράζουμε και δεν τα προορίζουμε για όπλα αέρος εδάφους γιατί να πληρώσουμε και να τα στερήσουμε από τα F-16.

    Να υπενθυμίσω εδώ κάτι που διαθέτει το ατρακτίδιο στόχευσης AAQ-14 του LANTIRN και λέγεται Missile Boresight Collimator. Αυτό προσφέρει αυτόματη ανάθεση στο FLIR του AGM-65G Maverick του στόχου που βλέπει το ατρακτίδιο στόχευσης επιταχύνοντας δραστικά την διαδικασία στόχευσης-εξαπόλυσης. Η ΠΑ διαθέτει σημαντικό αριθμό Maverick AGM-65G ο οποίος είναι ακόμη ένας πολύ ισχυρός και αποτελεσματικός πύραυλος εναντίον πλειάδας στόχων και κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να διατηρήσει την δυνατότητα του MBC.

    1. Σωστος!

     Ολα τα LANTIRN δεν μπορουν να αντικατασταθουν απο 30 μονο SNIPER

     Το NAVIGATION POD επιτρεπει πτηση σε πολυ χαμιλο υψος αυτοματα
     Οι Αμερικανοι εχουν εγκαταλιψει αυτο το flight profile αφου βασιζοντε σε stand off
     Η Ελλινικη Αεροπορια κατα th γνωμη μου ΔΕΝ πρεπει να χασει αυτη θα δυνατοτιτα δεδομενου μαλιστα πως μας λειπουν stand off weapons σε ποσοτιτες και βασιζομαστε ακομα σε LGB

     Το ιδιο το LANTIRN μπορει να εξυχρονιστει και επρεπε να κινιθουμε και προς αυτη θα κατευθυνση

     Τωρα τα 450MIL $ για τα 37 b50 δεδομενου οτι θα υπαρχουν και parts apo M kai μενα μου φενετε υπερβολικο ποσο
     πρεπει να δουμε τι parts θα χρισμοποιιθουν και τι θα αγοραστουν καινουργια
     πρεπει να δουμε και εαν περιλαμβανετε και επεκταση του οριου ζωης στο προγραμα
     (SLEP)
     Τα αεροσκαφη εχουν σχεδον 20 χρονια υπιρεσιας και ο εξυχρονισμος τους δεν πρεπει να καθυστερισει

     Μετα απο τα παραπανω το επομενο βημα πρεπει να ειναι νεα οπλα
     Ιδιαιτερα σε συχρονα stand off A-G οι ελλειψεις ειναι τεραστιες
     Χωρις οπλα η επενδυση στα F16 ειναι πεταμενα λεφτα

     1. θεωρω οτι στον εκσυχρονισμο περιλαμβανεται η δομικη αναβαθμιση , το λογικο της τοποθετησης του ιδιου υπολογιστης MMC7000AH με τα υπολοιπα f16 , αγορα επιπλεον jhmcs νεων οθονων HUD iff και τερματικα Link16. Τα lantirn με αναβαθμιση στο επιπεδο ER ειναι αναγκαιο να γινει.

     2. Lantirn μετά από τόσα χρόνια απραξίας στα εξοπλιστικά ούτε για δείγμα. Τα καινούργια θα πάνε μόνο στα Viper.
      Τα 400-450 εκ δεν είναι πολλά, γιατί υπολογίστε:
      MMC, Cockpit, ARC-238 (2), δομική, iMPDG, INS/GPS, JHMCS II, OFP update, πιστοποίηση όπλων, APX-126, βιβλιογραφία, τεχνική υποστηριξη,υποδομές για τον εδώ εκσυγχρονισμό κτλ κτλ

     3. Δεν ειναι τυχαιο πως εμεις και οι ισραηλινοι ειμαστε οι μονες Δυτικες αεροποριες που διατηρησαν αυτη την ικανοτητα και με το περας το ψυχρου πολεμου

    2. η δυνατοτητα χαμηλης διεισδυσης αεροσκαφων ειναι σημαντικη για την ΠΑ ακομα και με την αποκτηση stand off οπλων. Οι λογοι πολλοι.
     Η ΠΑ αν ειναι η αληθεια η αγορα 33 sniper θα μπορει να εχει 33 sniper 33 lantirn ER 23 navigation pod και 15 litening II. θεωρω οτι ειναι υπεραρκετα για τα 123 φ16 και τα 18 rafale.
     Θεωρω οτι ειναι καλυτερο να πιστοποιησουμε τους exocet στα μ2000-5 ( μπορουν να φερουν 2) εξυπηρετουν καλυτερα να εχουν αυτα την ναυτικη κρουση και οχι να αναθεσουμε την ναυτικη κρουση στα rafale αφου και περισσοτερη εμβελεια εχουν και πιο stealth και μπορουν να κανουν βομβαρδισμο με ανωτερα αποτελεσματα απο τα φ16. + οτι παιρνουν 2 scalp αντι 1 στα μ2000. Οποτε η λυση της πιστοποιησης και στα ελληνικα rafale των sniper ειναι μια καλη λυση. ηδη εχουμε 3 targeting pods – ΥΓ εκτος και αν βρεθουν αγοραστες για τα litening και αγοραστουν talios για τα rafale.

     1. Τα 30 sniper δεν φτανουν για την αντικατασταση ολων των LANTIRN

      Αριτημος LANTIRN πρεπει να εξυχρονιστει σε ER

      Δεν ξερω κατα ποσο ειναι δυνατη η υποστηριξη /συντιριση του NAVIGATION POD αφου εχει εγκαταλιφθει απο USAF

      το συστιμα ειναι τεχνολογιας 80s και πρεπει να εξυχρονιστει

      Το Litening αφου φυγουν τα F4E πρεπει να παει προς τα B30
      Και αυτο μπορει να εξυχρονιστει

      Τα RAFALE θα χρισιμοποιιθουν σε ρολο Air superiority οποτε δεν βλεπω λογο να παιρνουν SNIPER αφου εχουν τO δικο τους ηλεκτροοπτικο

     1. @Patatinos
      To LANTIRN ER (σημ.: το 3ης γενιάς), which is the latest LANTIRN production configuration, is offered as a newly fabricated pod, or as an upgrade ( : ή ως αναβάθμιση σε υφιστάμενα)to existing pods. Θα χρειαστούμε αναβάθμιση στα της ναυτιλίας (για τα 50άρια) καθώς τα V θα μπορούν να κάνουν (λογικά) terrain following/terrain avoidance με τη συνδρομή του APG-83.

      Η έκδοση ER επιτρέπει στο LANTIRN χρήση μέχρι τα 40.000 πόδια (έναντι αρχικώς 25.000) – βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Sniper πιάνει τα 50.000 (και περισσότερα τεμάχια, π.χ. άλλα 20 θα ήταν καλοδεχούμενα).

      Ενδιαφέρον παρουσιάζει παλαιότερη συνδυασμένη τουρκική παραγγελία… ( Εδώ: https://news.lockheedmartin.com/2010-01-06-Lockheed-Martin-Awarded-118-Million-Contract-to-Provide-Sniper-R-Advanced-Targeting-Pods-and-LANTIRN-ER-Navigation-Pods-to-Turkish-Air-Force ).

      Το Litening 4 είναι αρκετά καλό, και το ΙΙ που διαθέτουμε στα Φαντάσματα, αξΙοπρεπέστατο.

      Για να μην μπερδευόμαστε, το σύστημα LANTIRN έχει 2 εκδοχές: Εκείνη της ναυτιλίας κι εκείνη της στοχοποίησης. Προσωπικά θα ήθελα να δω αναβάθμιση στα συστήματα ναυτιλίας στο έκδοχο Enhanced Resolution (ER).

     2. @Patatinos
      Επαναλαμβανω pωs τα 30 snipper και 15 litening δεν επαρκουν
      Τα LANTIRN πιθανοτατα εχουν προβλιμα υποστηριξης αφου ειναι δεκαετιας 80 και ολοι εχουν αρχισει να τα αποσυρουν
      Ιδιαιτερα το navigation pod δεν ξερω εαν υπαρχει καν προγραμα εξυχρονισμου του
      Μιλαμε για εξειδικευμενο TF/TA radar απευθειας συνδεδεμενο με τα flight controls του
      F16 που επιτρεπει την αυτοματη πτηση -hands off!!- σε χαμηλο υψος
      το APG83 μπορει να εχει TF/TA mode αλλα δεν νομιζω να εχει τετοια αυτοματοποιηση πτησης σε χαμιλο υψομετρο:Δεν νομιζω να συνδεετε αυτοματα με τα controls του F16 αλλα απαιτειτε απο τον πιλοτο να το πεταει!

 5. 450 εκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμιστούν 37+1(το ένα είναι ήδη blk 50+ αφού είχε χρησιμοποιηθεί ως δείγμα για τα υπόλοιπα blk 52+) στο επίπεδο blk 50+ adv ενώ έχουμε ήδη όλα τα απάρτια πλην των μερικών link 16;;; Πως γίνεται αυτό; Αφού για την αναβάθμιση 84 F-16 στο επίπεδο blk 72 Viper μας κόστισε λίγο πάνω από 1 δις και τώρα εμείς μιλάμε για έτοιμο εξοπλισμό και θα πάει το κόστος μισό δις ευρώ; Τόσο πολύ θα κοστίσουν μόνο και μόνο οι εργασίες;
  Δεν μπορώ να το καταλάβω, δηλαδή αν βάζαμε μέσα και τα 32 blk 30 που θα έχουμε διαθέσιμα απάρτια και για αυτά, θα έφτανε το κόστος σχεδόν στο 1 δις; Αν είναι έτσι ας τα κάναμε όλα Viper κατευθείαν.
  Μην παρεξηγηθώ, μακάρι να προχωρήσει γιατί ακόμα το blk 50 είναι σχετικά νέο(97-98 παραλήφθηκαν) και θα κάνουν τεχνολογικό άλμα σχεδόν 15 ετών, ακόμα και το ραντάρ που θα πάρουν από τα blk52+ το APG-68(V)9 είναι ακόμα αρκετά σύγχρονο αλλά το κόστος μου φαίνεται υπερβολικό(τουλάχιστον σε μένα) από την στιγμή που έχουμε έτοιμα τα κομμάτια, πλην μερικών Link 16.

  1. Δηλαδή θεωρείτε κάποιοι ότι οι Αμερικανοί είναι έξυπνοι και εμείς τα κορόιδα και δεν ξέρουν τι κάνουν στη αεροπορία; Γιατί τόση γκρίνια πια;;

 6. Γύρω στα 2δις ευρώ δεν ήταν η αναβάθμιση όλων των 123ων F16 σε V? Άρα αυτή η επιλογή για τα block50 μας κοστίζει χοντρικά τα μισά σε σχέση με το να τα πηγαίναμε σε V. Αρκετή εξοικονόμηση, αλλά πίστευα ότι θα γλιτώναμε ακόμα περισσότερα.

  1. Περίπου το ίδιο σκέφτηκα αλλά έχουμε μια διαφορά ως προς τα εξής. Αν θυμάμαι καλά (μακάρι κάποιος αναγνώστης να βρει την επίσημη αρθρογραφία κτλ της εποχής και να μας φωτίσει) ο μάξιμουμ προυπολογισμός για τα Viper ήταν 2,5 δις δολλάρια αν γινόταν Viper ΟΛΟΣ ο στόλος των F-16, δηλαδή και τα 30άρια, και σε Viper, όχι μόνο στην αμέσως επόμενη έκδοση

   Το 2,5 δις δολάρια, ήταν περίπου 2 δις ευρώ. Το 450 για τα 50άρια μόνο και χρησιμοποιώντας σε μεγάλο κομμάτι δωρεάν απάρτια, αν δεν έχει κανένα ειδικό καλούδι που είναι να μπει, φαίνεται σαν υστερικό κόστος που δεν δικαιολογείται με τίποτα.

   Για τα άλλα 250 δεν έχω άποψη καθώς δεν ξέρω πόσο κάνει ένα sniper και πόσο κάνει ένα link 16, αλλά το 450 για 37 αεροσκάφη πιο πολύ μοιάζει με κόστος αναβάθμισης σε Viper με ραντάρ και με τα όλα του καινούργια, παρά με μικρή αναβάθμιση αλλάζοντας κάποιους υπολογιστές κτλ

   1. 13 εκατ το αεροσκαφος περιπου και αυτο η μεγιστη τιμη του. Το καθε αεροσκαφος θα πρεπει να γινει επιθεωρηση ξεχωριστη και να γινει δομικη αναβαθμιση μετα. Επισης λογικα θα απαιτηθουν νεοι υπολογιστες ιδιου επιπεδου με τα block70 , 2 νεες οθονες , νεο hud , jhmcs . τερματικα link16 .iff Ουσιαστικα θα ειναι ανωτερα απο τα block52M και ανωτερα απο τα block40/50/50M ccip της Τουρκιας.

    1. Δεν πάμε στο 45άρι που θα ήταν η φτηνή και γρήγορη λύση και θα έδινε α/φ εφάμιλλα της TAF
     Αρα πολλά νέα απάρτια -ούτε καν οι 7000 δεν τους κάνουν nevermind για τους 5000- και νέο πρότυπο και πιστοποίηση και να δούμε τι θα γίνει με το ASPIS και πότε όλα αυτά θα γίνουν….
     Επιλογή με έξτρα κόστος και ρίσκο
     Και με αυτή τη λογική φυσικά στα 30άρια δεν θα γίνει τίποτα και άρα πάνε κι αυτά όπως και τα Μιραζ και τα F-4 με 18 νέα α/φ για να τα αντικαταστήσουν όλα αυτά
     Μια ΠΑ με 164 α/ε χωρίς να λογαριάσουμε τις απώλειες που θα έρθουν
     ~150 μαχητικά 3 διαφορετικών τύπων
     Μια χαρά (για την TAF)

    1. Ευχαριστώ πολύ!

     Όντως και το άρθρο αλλά και η παραπομπή του στην έγκριση του κράτους των ΗΠΑ μιλάει για 123 αεροσκάφη και κόστος σε δολάρια 2,404 εκατ. περίπου 2 δις ευρώ, όπερ δεν περιλαμβάνει και τα 30άρια που νόμιζα.

     Και μια που με αυτό το άρθρο μου θύμισες την παλιά αρθρογραφία, τότε συζητιόταν πολύ ότι θα μπορούσαν να μας επιδοτήσουν με 400-500 εκατομμύρια από κάποιο ταμείο ενίσχυσης συμμάχων ή κάτι τέτοιο, ποτέ τελικά δεν έμαθα τι έγινε με εκείνο το θέμα

 7. Αν το δούμε σύμφωνα με το συμβόλαιο της Ταιβάν οι οποία αγοράζει 66 V για 8δις$ δηλαδή περίπου 122εκ$ ανά κομμάτι τότε με 700εκ ευρώ θα παίρναμε 7 καινούρια

  1. Το 122 ανά κομμάτι είναι μεγάλο νούμερο και πιθανά περιλαμβάνει ένα σωρό άλλα πράγματα από FOS για όλη την ζωή του αεροπλάνου έως και πυρομαχικά. Κανονικά μια κανονική τιμή fly away θα ήταν στα 70 εκατ, όχι ότι κάνει ιδιαίτερη σημασία στο ερώτημα που τέθηκε. Και θα ήταν fly-away γιατί έχουν ήδη F-16 κτλ, οπότε δεν θα είχαν κάποιο πολύ μεγάλο ιδιαίτερο κόστος να εντάξουν αυτά (υποδομές κτλ)

 8. Πολυ καλο νεο.Ειδικα οσον αφορα τα Link 16.

  Το κοστος ειναι πραγματικα παραξενο.450 εκατομμυρια ειναι μεγαλο ποσο και δεν δικαιολογειται αφου τα απαρτια και το προτυπο αναβαθμισης υπαρχουν ηδη.Το χτισιμο υποστεγου επισης δεν μπορει να εχει μεγαλο κοστος.

  Πιθανον τα 700 εκατομμυρια να αφορουν μεγαλο αριθμο Link 16 αλλα και κατι αλλο εκτος των Sniper.Ισως πιθανη αναβαθμιση των LANTIRN σε LANTIRN ER;;;

  Επισης το κοστος των 30 Sniper ATP ειναι καπως παραφουσκωμενο.Η USAF τα αγοραζει προς 1.6 εκατομμυρια δολαρια το ενα.Ειναι λογικο σε εμας να πωλουνται ακριβοτερα αλλα εδω φαινεται πως το καθενα μας ερχεται 5εκ.Ακομα και αν βαλεις μεσα εκπεδευσεις και introduction costs παλι ειναι καπως υπερβολικο.

  Θα μπορουσε εδω να μας βοηθησει ο κ.Ζηκιδης εαν φυσικα κρινει οτι μπορει.

  Σιγουρα εδω πρεπει να κρυβεται και κατι αλλο.Αλλιως μιλαμε ειτε για υπερκοστολογηση ειτε για «εξοδα λιπανσης».

  Λογικοτατα μερος των Link 16 θα παει στα Mirage2000-5 και θα ολοκληρωσει επιτελους αυτο το εκπληκτικο μαχητικο.

  Απο οτι φαινεται παντως η Π.Α ειναι ο μοναδικος τομεας των Ε.Δ ο οποιος πραγματικα κατανοει το συγχρονο πεδιο επιχειρησεων.Το Π.Ν αγοραζει καινουργια ελικοπτερα χωρις Link-16 και πιεζεται να αγορασει αποτυχημενα πλοια(και το σκεφτεται κιολας αντι να στειλει τους υπευθυνους στον διαολο) οσο για το Σ.Ξ αυτος εχει μεινει στην εποχη του Βιετναμ.

  1. To USN παίρνει Harpoon AGM-84L με 1-1,5 εκ και το Μαρόκο τα πήρε με 6 εκ, η σύγκριση νομίζω τα λέει όλα. Τα Sniper πάνε περίπου 4-5 εκ το κομματιι

  2. @Q
   Συμφωνώ απολύτως με την παρατήρηση σας ως προς το κόστος ανά μονάδα (κτήσης) των Sniper. Κατά τα λοιπά, το κόστος πιο υψηλό από το αναμενόμενο, όχι όμως υπερβολικά. Δεν αποκλείεται να έχουμε φαινόμενα απόπειρας χρηματισμού/παραγοντισμού και λοιπές παθογένειες. Θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται για να εξάγουμε συμπεράσματα. Το καλό; Όσο η «νταβατζής» Λ & Μ παίρνει λεφτά για χρήσιμα προγράμματα γλιτώνουμε το πλιάτσικο πόρων για τράτες θαλάσσης και ιπτάμενους γκρι ελέφαντες (από τους οποίους πετούν ένας ή δύο στους δέκα).

  3. Τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ήδη αποτελούν εξαιρετικά ευπαθείς στόχους χωρίς την ύπαρξη link-16 για την αντίπαλη ΠΑ πάνω από θαλάσσιο περιβάλλον (η οποία έχει και εναέρια ραντάρ).
   Το Link-16 θα τους προσδώσει την έγκαιρη προειδοποίηση έναντι αεροπορικών απειλών μεσώ της διανομής της ενιαίας αεροναυτικής εικόνας.

   1. Το μεγαλο πλεονεκτιμα ειναι οτι με το link 16 θα μπορουν να δινουν και να παιρνουν εικονα τακτικης καταστασης απο οτι εχει link 16 (eriey ,f16, p-3?,…)
    Εαν θελεις να κανεις ας πουμε βολες σε μεγαλες αποστασεις με κανα NSM το LINK 16 ειναι απαιτουμενο
    Με το συστιμα που γραφικε πβς θα εχουν για επικοινβνια μονο με το πλοιο φενετε να ειναι

     1. Και βέβαια θα έχουν όπως και σήμερα και πιθανόν να πάμε στο APX-126 με MODE 5 δυνατότητα, το Link-16 όμως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για διευκρίνιση, ειδικά όταν θα χρειαστεί να έχεις κλειστό IFF ή σε κορεσμένο περιβάλλον ή όταν πετάς κοντά σε φιλιά αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν Link-16 κτλ κτλ

     2. @Patatinos
      Ευτυχώς που στο Πρόγραμμα των F16V GR έχει προβλεφθεί η ύπαρξη IFF APX-126 CIT παράλληλα με Link 16 MIDS-JTRS. Τα 7 νέα ΜΗ-60R θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν Link 16

  4. Αγαπητέ Q,
   Συμφωνώ κι εγώ ότι η προμήθεια του Sniper είναι πολύ καλό νέο. Έχω τοποθετηθεί θετικά επί τούτου, εντός και εκτός Υπηρεσίας, εδώ και καιρό και απορώ γιατί δεν είχαμε προχωρήσει στην κίνηση αυτή εδώ και χρόνια… Όσο για την τιμή (150 εκατ. $ για 30 ατρακτίδια, σύμφωνα με το άρθρο), δεν είναι χαμηλή αλλά δεν είναι και εκτός πραγματικότητας. Σύμφωνα με την DSCA, το (μέγιστο δυνητικό) κόστος για 14 συστήματα Sniper για το Κουβέιτ ήταν 115 εκατ. $ το 2015 (εκ των οποίων 50 εκατ. $ για τα pod και τα υπόλοιπα για συναφείς υπηρεσίες και εξοπλισμό): https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/government-kuwait-sniper-advanced-targeting-pods-atp
   Επίσης, συμφωνώ απολύτως με την αναβάθμιση των Block 50 σε 50+ Adv, χρησιμοποιώντας εξαρτήματα που θα περισσέψουν από την αναβάθμιση των F-16 (κυρίως το ραντάρ). Επίσης είναι θετικό το ότι προγραμματίζεται να γίνει εντός της ΠΑ, πράγμα το οποίο σημαίνει χαμηλότερο κόστος και μικρότερο ρίσκο, κατά τη γνώμη μου. Βεβαίως τα 450 εκατ. $ είναι αρκετά χρήματα αλλά δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες, οπότε δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω μία πρόχειρη κρίση αυτή τη στιγμή.
   Το γεγονός είναι ότι για τις επόμενες δεκαετίες, το καθημερινό έργο στο Αιγαίο θα συνεχίσει να καλύπτεται από τα F-16 και τα Mirage 2000, καθώς αυτά προσφέρουν χαμηλότερο κόστος ώρας πτήσεως σε σχέση με τα Rafale και ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα F-35 (εάν ακόμα τίθεται θέμα για τα τελευταία). Κι επειδή δεν γίναμε ξαφνικά πλούσιοι, θα πρέπει να διατηρούμε ό,τι έχουμε, ιδίως ό,τι είναι ακόμα αξιόμαχο και οικονομικό. Ο συνδυασμός 84 Viper + 38 Adv. + 32 Block 30 + 24 M2000-5 + 18 Rafale θα μας κρατήσει αξιοπρεπώς για τα επόμενα 10-15 χρόνια, ιδίως εάν υπάρξει κάποια αναβάθμιση των Block 30, έστω και περιορισμένη (Link 16?).

   1. Αγαπητε κυριε Σμήναρχε

    1. Ειστε βεβαιος οτι μπορει η ΠΑ να αναβαμισει τα Block 50 με τα δικα της μέσα; Εχει δικο της Εργοστασιο Βασης με τις απαιτουμενες υποδομες και προσωπικο; Και αν ναι, γιατι να μην αναλαβει και τα F16V, αντι να κρεμεται απο τα @@ της ΕΑΒ, και να περιμενει μεχρι το 2027 ;

    2. Τα 450.000.000 ειναι ΥΠΕΡΒΟΛΛΙΚΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, αν ληφθει υπ΄οψιν οτι τα κυρια υλικα υπαρχουν ηδη. Ποσο ειπαμε οτι κοστισε στους Τουρκους ανα αεροσκαφος το προγραμμα CCIP;

    1. Φίλε NF,
     εξ όσων γνωρίζω, οι εργασίες πρόκειται να λάβουν χώρα στη Μοίρα Συντήρησης Βάσεως (ΜΣΒ) της 111ΠΜ, της “μητρικής” Μονάδας των F-16, κοντά στο Βόλο, όπου και βρίσκονται τα Block 50. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι σοβαρή αλλά πολύ μικρότερη από αυτήν της αναβάθμισης σε Viper, ενώ και ο αριθμός των Α/Φ είναι πολύ μικρότερος. Επομένως, εκτιμώ ότι είναι εντός των δυνατοτήτων της ΠΑ, εν αντιθέσει με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα. Φυσικά, δεν μου πέφτει λόγος, υπάρχουν άλλοι πολύ πιο ειδικοί και αρμόδιοι από εμένα για να κρίνουν.
     Η σχετική μελέτη έχει γίνει και το πρωτότυπο έχει δοκιμασθεί, οπότε το ρίσκο είναι χαμηλό, ενώ δεν τίθενται επιπρόσθετα κόστη ανάπτυξης. Όμως, δεν υπάρχουν όλα τα υλικά. Έτσι, στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αγορά εξοπλισμού που δεν θα περισσέψει από την αναβάθμιση των 52+, π.χ., υπολογιστής αποστολής (δεν ξέρω εάν θα χρησιμοποιηθεί ο υπολογιστής των Adv., αλλά και πάλι χρειάζεται συμπλήρωμα), ενδείκτες, σύστημα Link 16, SATURN κλπ. Εκτιμώ ότι δεν περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας σε ASPIS ΙΙ (ίσως γίνει εκ των ενόντων με τη βοήθεια του ΕΤΗΜ). Εκτιμώ ότι οι συνάδελφοι που το διαπραγματεύτηκαν με την εταιρεία έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

     1. Αγαπητε κ. Σμήναρχε

      Tα ακριβα υλικα (πχ ρανταρ) υπαρχουν ηδη απο το προγραμμα των F16V. Εξ οσων γνωριζω στα F16V αντικαθισταται και ο υπολογιστης αποστολης, αρα και αυτος μπορει να χρησιμοποιηθει στα Βlock 50.
      Η συγκριση με τις τιμες του τουρκικου προγραμματος CCIP ειναι πραγματικα καταθλιπτικες, ιδιως αν ληφθει υπόψιν οτι οι Τουρκοι αγορασαν ολα τα υλικα και ολοκληρο το kit αναβαθμισης.

      Ας ελπισουμε οτι η αναβαθμιση θα γινει με τη συνεργασια της Lockheed. Καλυτερα να μην πολυσκαλίζουμε το αεροπλανο τοσο βαθιά ανευ της συνεργασιας του κατασκευαστη.

     2. αν και αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της συγκεκριμένης αναβάθμισης, μακάρι να έχετε δίκιο, γιατί 700εκ€ που είναι το όλο ποσό ….είναι…. σχεδόν…μισή μοίρα Φ-35Α ……έστω και μτχ….

 9. Ευχομαι οι αρμοδιοι επιτελεις ολων των κλαδων να εκδιδουν τις απαιτουμενες επιχειρεσιακες προδιαγραφες και να επιμενουν στην υλοποιηση τους γειωνοντας τις κακοβουλες παρεμβολες απ»οπου και αν προερχονται.
  Επισης ελπιζω αυτην την κρισιμη περιοδο να γινονται πρωτιστως αυτα που πρεπει μυστικα, δηλαδη να φορτωνονται και να συμπλητωνονται τα κρισιμα πυρομαχικα. Η καταιγιδα ερχεται και το κ@λ@βαρεμα δεν δικαιολογειται.
  Αληθεια ηθελα να ηξερα εκει κατω στη μεγαλονησο τι σκ@τ@ κανουν;

  1. Φίλε μου ζω εδώ και 8 χρόνια στην μαρτυρικήν, το κοιμούνται όρθιοι είναι λίγο!!!!
   Στο κομμάτι άμυνα έχουν αφεθεί τελείως στην διπλωματία και στο διεθνές δίκαιο….
   Άσε ο Θεός να μας λυπηθεί αν γίνει τπτ.

 10. Αγαπητοί φίλοι,δεν ξέρω αλλά τα λεφτά μου φαίνονται πολλά.σε κάθε όμως περίπτωση θα ήταν ΕΓΚΛΗΜΑ τα μπλοκ 30 να αφεθούν στην τύχη τους,η`να πωλήΘουν.
  Κάποτε όμως το ΓΕΑ πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την προμήθεια ΟΠΛΩΝ,αδιανόητο να μην έχει προχωρήσει το θέμα των spice, η των πυραύλων αντί ρανταρ,εναντίον πλοίων χαρπουν,η`nsm και άλλων όπλων.

   1. Αγαπητέ φίλε,αν σε ικανοποιεί μια εικόνα που είδαμε όλοι μας πριν μερικούς μήνες,δηλαδή ένα f16 φορτωμένο με μαβερικ σε ρόλο ταυνε, δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

    1. Δεν με ικανοποιεί φυσικά. Αλλά όταν προγραμμάτιζαν κάποιοι για αποστολές antiship πριν 30 χρόνια, είχαν άλλα δεδομένα και άλλες απειλες. Η Αεροπορία θεώρησε ότι καλύπτεται με τον συνδυασμό Μ-2000 και ΑΜ-39 και F-16 AGM-88 για την καταστολή της άμυνας των πλοίων. Όταν αποφάσισε να πάει και σε Harpoon, την πρόλαβαν και οι εξελίξεις με την κρίση.
     Τώρα τρέχει για να προλάβει και με Exocet και με Harpoon

     1. Αγαπητέ φίλε ειδικά το θέμα των χαρπουν είναι πολύ παλιό από την εποχή των Α7 τη δεκαετία του 70.το μεγάλο κακό είναι οι πολιτικοί ότι δεν κατανοούν ότι οι Έλληνες πιλότοι δεν είναι καμικάζι.ειναι υπερπολυτιμοι.οπως ήταν εγκληματικό οι εξοσετ να αφεθούν στην μοίρα τους με πολιτική απόφαση.ξερεις όμως αυτό που με εξοργίζει είναι ότι κανένας τους δεν θα κατηγορηθεί ποτέ και για τίποτε.

 11. Αλμυρό το κόστος. Αρχίζουμε να μπουσουλάμε αεροπορικώς, και μόλις αντιληφθήκαμε ότι μετράνε και οι αισθητήρες στο κόστος της αναβάθμισης. Σε επόμενο στάδιο, αεροπορικό προνήπιο πχ, θα μάθουμε ότι τα F16V χρειάζονται και όπλα. Που θα έχουν κόστος.

   1. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι ένα νέο σύστημα αυτοπροστασίας πάει γύρω στα 300εκ. Δεν ξέρω, αλλά με «υλικά» δικά μας, δικούς μας «μάστορες» πως μας κοστίζει 12εκ το αεροπλάνο?

   1. Το φαντάζομαι, αλλά το ερώτημα είναι αν δια της πλαγίας πληρώνουμε νέο σύστημα αυτοπροστασίας γιατί η LM έκανε μ****α στην αρχική προσφορά.

    Σε κάθε περίπτωση το θέμα της αυτοπροστασίας είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να ξεκαθαρίσει.

     1. Όπως και να έχει εμείς κλείσαμε μια συγκεκριμένη αναβάθμιση με διάφορους συμβαλλόμενους. Δεν ξέρω αν κάποιο κόστος αυτής της αναβάθμισης πέρασε στα 50άρια για να μην φανεί ότι αναβαίνει η αρχική σύμβαση. Υποθέσεις κάνω, αλλά με τα μαγειρέματα που έχουμε δει όλα είναι να τα περιμένεις.

 12. Συγνωμη γιατι δεν οπλιζουμε το συνολο των Ε.Δ. με Λινκ-22 οπως εκανε η Ιαπωνια με συμβαση σε Ελληνικη εταιρια? Οι ξενοι μπορουν να οπλιζονται με δικα μας συστηματα αλλα εμεις οχι? Κ. Νικητα αξιζει να γραψετε ενα αρθρο που να αναλυει πως θα μπορουσε να γεινει αυτο, με ποιο κοστος, σε τη βαθος χρονου καθως επισης και τους λογους που διαχρονικα δεν στηριζουμε την ενχωρια βιομηχανια αλλα κατα τα αλλα επιθυμουμε οικονομικη αναπτυξη?

  1. Το Link 22 δεν είναι για όλα τα συστήματα, χρησιμοποιείται συνήθως στο ναυτικό σε αντικατάσταση του Link 11, γιατί υποθέτω ότι έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που ταιριάζει πιο πολύ σε αυτά (πχ πλοία πάνε φορ΄΄ες σε αποστολές πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εκεί το Link 16 δεν θα βοηθούσε ενώ θα ταίριαζε άλλη μορφή μετάδοσης κτλ)

   Στα άλλα συστήματα το κυρίαρχο εξακολουθεί να είναι το Link 16 ενώ σιγά σιγά βγαίνουν άλλοι τύποι επικοινωνιών που δεν θυμάμαι τα ονόματά τους, νομίζω πχ το F-35 χρησιμοποιεί ένα από αυτά καθώς το link 16 ίσως έχει ελατώματα στο μέγεθος και την λεπτομέρεια των πληροφοριών και ότι μπορεί να εντοπισθεί πιο εύκολα η εκπομπή του σήματος κάτι που δεν θα ήταν ότι καλύτερο για ένα στελθ αεροπλάνο

 13. Τα χρήματα που πέφτουν σωρηδόν στην Άμυνα είναι πάρα πολλά για να είναι μονο ελληνικα.Άραβες και Αμερικανοι κάνουν παιχνίδι.Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε όσα ειναι δυνατόν να λάβουμε.Κομβικής σημασίας οι σχέσεις τησ χώρας με τον αραβικό κόσμο.

  1. Ψυχραιμια
   Μεχρι στιγμις ανακοινωσεις διαρροες και επικοινωνιακο σανο εχουμε
   Κατσε να υπογραφουν οι συμβασεις να ψιφιστουν να περασουν απο Επικρατειας να πεσουν οι προκαταβολες και τα ξαναλεμε!!

  2. Ακόμη και αυτοί να ήτανε, τα λεφτά είναι δανεικά, δεν μας τα χαρίζει κανείς, άρα εμείς από τις τσέπες μας θα τα επιστρέψουμε, δεν θα το θεωρούσα χάρη ακόμη και αν μας έχουν διευκολύνει με δάνειο. Θεωρώ ότι πιο πολύ είναι η χαλάρωση των κανόνων για ελλείματα κτλ λόγω πανδημίας. Πως τα λέγαμε ΕΜΠΑΕ κάποτε, αυτό είναι εξοπλιστικό Covid 19

 14. Πάντως ενώ είναι καλό που έχουμε έναν καταιγισμό ανακοινώσεων για βελτιώσεις υφιστάμενων συστημάτων ή αγορές νέων σε όλο το φάσμα, καλό θα ήταν να ερχόταν κάποιος με έναν κατάλογο και να παρακολουθούσε αν έχει έρθει ήδη η ωφέλεια από κάποια από κάποιο από τα προγράμματα.

  Πχ FOS Μιράζ 2000, αποτέλεσμα ως σήμερα (λέμε τώρα) πετάνε 6 από τα 20 ακινητοποιημένα
  Αντίμετρα υποβρυχίων, εξοπλίστηκαν τόσα
  Επαναπιστοποίηση πυραύλων (Γαλλικών) τελείωσε είναι στα μισά, που είναι γενικά?
  Και πάει λέγοντας.

  Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο το (καλό) ότι παραγγέλνουμε, έχουμε και την χρονική διάσταση, καθώς θέλουμε μεγάλο μέρος της ωφέλειας να έρθει άμεσα, πχ αν είχαμε 4 Viper λειτουργικά και με νέα όπλα μέσα στο πρώτο εξάμηνο και αντίστοιχα τα Rafale λειτουργικά και με όπλα το ίδιο, είναι κάτι σημαντικό, αν έρθουν πολύ αργότερα είναι κάτι με μικρότερο βάρος.

  Εδώ και μήνες έχουμε μια καταιγίδα δημοσιευμάτων και για την ώρα νομίζω μόνο η FOS των Μιράζ κάτι αποδίδει

   1. ΤΙ ΛΕ ΚΑΛΕ!!

    Να πληρωνουμε μονο τα κερατιατικα των ενστολων ειμαστε μονο?/

    Λοιπον και για παραδειγμα:

    Μονο η FOS των M200 εχει προχωρισει ο υπουργος μαλιστα εχει πει και στη Βουλη ποσα M2000 θα επιστρεφουν σε δραση το μηνα!!

    που ζεις ρε παναγιιωτη?????!!!

    Αντιμετρα υποβρυχιων δεν εχει προχωρισει ο διαγωνισμος
    Τορπιλες παλι αγνοOUντε οπως και η fos των γαλλικων οπλων!

    1. Φίλε με όλο τον σεβασμό, τι θα ήθελες δηλαδή;
     Να βγαίνει εκπρόσωπος τύπου της Αεροπορίας κάθε μήνα και να σου λέει:
     «Αυτό τον μήνα φτιάχτηκαν 2 Μ-2000, 2 F-16 της 340Μ βγήκαν εκτός για διάφορους λόγους, πήραμε 4 νέα βλήματα ΑΜ-39 κτλ κτλ_;;
     Αυτά δεν τα κάνει κανένας στον κόσμο και ούτε πρόκειται

     1. Δεν χρειάζεται να το κάνει κθε μήνα. Σε μια φάση που είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου όμως και κάθε 5’ μας λένε αν το Oruc έστριψε δεξιά η αριστερά, ναι θα ήθελα ενημέρωση κάθε τρίμηνο τουλάχιστον ότι από τα 30 προγράμματα για τα οποία ακούμε εδώ και μήνες, τελικά αν έπιασαν τόπο η αν είναι φούμαρα.

 15. Εγώ σκέφτομαι και κάτι άλλο, για να πάει η αναβάθμιση στα 450 εκατομμύρια ευρώ μήπως περιλαμβάνει και άλλα πράγματα που τα είχαμε και στα blk 52+, μήπως μέσα στα 450 περιλαμβάνει επιπλέον CFT συλλογές και κάσκες JHMCS για όλα τα blk 50+; Γιατί τα CFT και JHMCS θα παραμείνουν στα αναβαθμισμένα Viper, άρα ίσως οι δικοί μας σκέφτονται να αγοράσουν καινούργια για τα αναβαθμισμένα blk 50+. Ειδάλλως αν κάνω λάθος τότε πέρα ίσως των επιπλέον καλωδιώσεων που πιθανόν να χρειαστούν και την προμήθεια Link 16 δεν δικαιολογείται το κόστος των 450 εκατομμυρίων μόνο για τις εργασίες.

  Επίσης όσοι μιλάνε για το μεγάλο κόστος της αναβάθμισης των Mirage 2000EGM σε M2000-Mk2 ή και σε Mk3 για να δικαιολογήσουν τα 450 εκατομμύρια στα F-16 blk 50 ξεχνάνε το έξης.
  Ναι μεν είναι μεγάλο το κόστος της αναβάθμισης των Mirage αλλά περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα και πολύ μεγαλύτερες αλλαγές, όπως στην δική μας περίπτωση πχ πέρα από το γεγονός όπως είπαν και άλλοι ότι έπρεπε να τα αγοράσουμε καινούργια, έγιναν και πολύ πιο εκτεταμένες αλλαγές διότι το τεχνολογικό χάσμα των Mirage 2000EGM σε 5Mk2 ήταν πολύ πιο μεγάλο από το τεχνολογικό χάσμα των F-16 blk 50 σε blk 50+/52+, το Μ2000 EGM είναι με τεχνολογίας συστήματα εποχής μέσα με τέλη του 80 ηλεκτρονικά και ραντάρ εκτός του συστήματος αυτοπροστασίας, ενώ το F-16 blk 50 είναι τουλάχιστον μια δεκαετία νεώτερο και έτσι πιο εύκολη η μεταπήδηση του σε νέα έκδοση.

  1. Τα 400-450 εκ δεν είναι πολλά, γιατί υπολογίστε:
   MMC, Cockpit, ARC-238 (2), δομική, iMPDG, INS/GPS, JHMCS II, OFP update, πιστοποίηση όπλων, APX-126, βιβλιογραφία, τεχνική υποστηριξη,υποδομές για τον εδώ εκσυγχρονισμό κτλ

   1. @Patatinos
    Από όσο θυμάμαι, τόσο κατά την Παρουσίαση του Ν.Π. στο Μακεδονία Παλλάς αλλά και σε κάποιες άλλες «επίσημες» παρουσιάσεις παλαιότερα ο συνδυασμός των εν δυνάμει επιλογών για την αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας των F16 πρόκρινε κυρίως (μεταξύ άλλων) τα ακόλουθα:

    Για τα σε σημερινή διαμόρφωση υπηρετούντα 30 Μ (aka ADV) & τα 54 52+ :

    -AESA AN/APG-83 SABR

    -MMC 7000AH

    -DFLCC με AGCAS

    -ADTE με ethernet

    -CDEEU

    -IPDG

    -EGI/INS LN-260 με SAASM (Selective Availability Anti-spoofing Module)

    -Link 16 MIDS-JTRS

    -IDM (Improved Data Modem)

    -NCDR τεσσάρων καναλιών

    [Διατήρηση: DTS (βελτίωση DTED μέσω TEL), MMR ILS με VOR, DAS, UCADC, CARA και AIBU]

    -Κεντρική CPD HD 6×8 ιντσών

    [Διατήρηση: δύο MFD HD 4×4 ιντσών, JHMCS, δύο ARC-238, ADTE, ASIU στα διθέσια, OBOGS, EHSI, ASIU & ASHUDM, ΑCCTVS, WAC-HUD της ElΟp]

    -Απόκτηση συμβατότητας με GBU-16 PW II, AFDS, GBU-31/38 JDAM και Mk83. Δεν διευκρινίζεται η συμβατότητα με AGM-158 ή και SDB.

    -Προσθήκη ικανότητας μεταφοράς Sniper EX

    -APX-126 CIT

    [Διατήρηση: ASPIS II, «Have Glass » Ι & ΙΙ, Εξωτερικός φωτισμός συμβατός με ΔΝΟ (dual mode)]

    1. Από αυτά που είπες βγάλε Radar, άλλαξε τον MMC, βγάλε HUD και κεντρική CPD, πρόσθεσε JHMCS ii και NVG’s και είμαστε κοντά. + Εγκαταστάσεις για τον εκσυγχρονισμό, εργαλεία, τεχνική υποστήριξη και βιβλιογραφια και πας στα 400-450 εκ. Και νέο OFP φυσικα

     1. Πάλι αρκετά υψηλό είναι αυτό το πόσο εάν μιλάμε για τα 38 αεροσκάφη, αφού είναι παραπάνω απο 10 εκατ. ανά αεροσκάφος.

      Στην αναβάθμιση των 52 και Adv πόσα στοίχισε ανά αεροσκάφος μαζί με το νέο ραντάρ;

     2. CK

      Εγώ θυμώνουν μικρότερο ποσό ανά μονάδα, αλλά ίσως να ήταν λάθος οι πληροφορίες.
      Αν υπολογίσεις όμως ότι τα νέα απάρτια που θα εγκατασταθούν πρέπει να αγοραστούν όλα καινούργια το ποσό που ανέφερες φαίνεται λογικό, σε αντίθεση με την περίπτωση για τα 50αρια που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσουν απάρτια που θα προέρχονται απο τα 52 + Adv το ποσό των 10+ εκατ. ανά αεροσκάφος φαίνεται ολίγον υψηλό, ενώ δεν περιλαμβάνεται νέο ραντάρ για τα αεροσκάφη στο πρόγραμμα.

 16. Αγαπητοί φίλοι προσπαθώντας μεταξύ δουλειάς και ανάγνωσης των αναρτήσεων σας να ψάξω κάτι σχετικό με τα κόστη σε παρόμοια προγράμματα ομολογώ ότι περισσότερο μπερδεύτηκα παρά έβγαλα άκρη.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως τα μαθηματικά δεν βγαίνουν……
  Οπότε αφελώς σκεπτόμενος δυο σενάρια παίζουν στην αντίληψή μου.
  Είτε τα ΗΑΕ όπως είχα αναφέρει σε άλλη μου ανάρτηση αποφάσισαν να βοηθήσουν οικονομικά είτε το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να παίξει τα ρέστα του στην ΕΑ & στο ΠΝ σε δεύτερη φάση
  Κι εγώ ρωτάω κυρά Στάνη μου (κατά τη ρήση του αείμνηστου Αλέφαντου!) με τις τεράστιες ανάγκες του ΕΣ τι θα γίνει; Ούτε κράνη σύμφωνα με το ΝΑΤΟ δεν έχουν……..για να μη μιλήσω για τον φορητό οπλισμό!

 17. Πολύ θετικά νέα τα sniper και ιδίως το Link 16 το οποίο είναι θεμελιώδες για την επιβίωση στο μελλοντικό πεδίο μάχης κάθε κύριου οπλικού συστήματος.

  Το ύψος των 450εκ μόνον για την αναβάθμιση των blk50 είναι υψηλό, αν πρόκειται για απλή τοποθέτηση υφιστάμενων απαρτίων απο τα blk52 και εργασία από τους τεχνικούς της ΠΑ.

  Υποψιάζομαι ότι η ΠΑ θέλει να φτάσει τα αεροσκάφη στο επίπεδο των viper κρατώντας μόνο το ραντάρ APG-68 v.9 και πολύ πιθανόν να στριμώχνουν και ανταλλακτικά (FOS) μέχρι το πέρας της επιχειρησιακής τους ζωής. Εκτός αν απαιτείται πρόγραμμα για δομική ενίσχυση/ ανακατασκευή όποτε πάει μακριά η βαλίτσα (κάτι που μπορεί να γίνει μόνο στην ΕΑΒ με τα σημερινά δεδομένα υποδομών).

  Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση των blk50 είναι απαραίτητη και σωστή, το θέμα είναι πόσα αεροσκάφη θα είναι εκτός υπηρεσίας κατά την διάρκεια των προγραμμάτων αναβάθμισης.

  ps: Όπως είναι απαραίτητο το Link-16 άλλο τόσο και απαραίτητο είναι ένα νέας γενιάς σύστημα αυτοπροστασίας για όλα τα αναβαθμισμένα F-16 και πακέτο νέων όπλων.

 18. Πολύ καλά νέα. Δε θα μείνω στην τιμή. Θα μείνω τη έγινε επί Αποστολάκη και τί γίνεται επί Παναγιωτόπουλου. Η νύχτα με τη μέρα. Δε ξέρω πόσο ασφαλές είναι το link16, αλλά αν δουλεύει και στην πράξη χωρίς προβλήματα από τα συστήματα Η.Π των Τούρκων είναι πολύ σημαντικό που θα μπουν σε όσο δυνατότερα συστήματα γίνεται. Τα χρήματα είναι πολλά, αλλά αξίζει. Πρώτον γιατί έχουμε τεχνογνωσία στα F16 άρα δεν έχουμε μεγάλο κόστος εκπαίδευσης μηχανικών και πιλότων σε σχέση με ένα νέο τύπο. Δεύτερον βρίσκουμε εύκολα ανταλλακτικά και τρίτον μη ξεχνάμε ότι συμμαχοί μας όπως ΗΑΕ, όταν έχουν ίδια όπλα με εμάς μας βοηθούν σε ανταλλακτικά και γιατί οχι να μας πουλήσουν και τα F16 τους όταν δε θα τα χρειάζονται.
  Αν κάποιος θέλει καλές τιμές, τότε ας δούμε το παράδειγμα της Τουρκία που προσπαθεί με δικά της μέσα να αναβαθμίσει τα F16. Είναι επιτυχημένο αυτό που κάνει η Τουρκία? Αν ΝΑΙ έπρεπε και εμείς. Αν ΟΧΙ , τότε καλός πληρώνουμε για να έχουμε κάτι καλό.

 19. Από τα σχόλια αρχίζω να πείθομαι για το εξής:

  1) Αν είναι απλά να περάσουν συστήματα των 52 στα 50 μαζί με κάποια κόστη επιπλέον hardware και εργασίας, το ποσό είναι υπερβολικό για 37 αεροπλάνα.

  2) Παίζει το κόστος να έχει σημαντικές αγορές νέων συστημάτων που θα είναι όμοια με των Viper με την διαφορά του ραντάρ (αν και να πω την αλήθεια, το πιο ακριβό κομμάτι της μετατροπής των 52 είναι το ραντάρ, άρα αν κόστισαν 12 εκατ το κομμάτι για το upgrade και τα 9 είναι το ραντάρ, τότε βγαίνει πάλι ακριβό το τωρινό εγχείρημα)

  3) Παίζει να έχει και κανένα SLEP μέσα, αν και δεν γνωρίζω πως είναι με τις ώρες χρήσης και αν έχουν τέτοια ανάγκη.

  4) Παίζει (αλλά θα έλεγα με μικρές πιθανότητες) και κανα σύστημα αυτοπροστασίας (πχ να μπει καινούργιο στα Viper και των 52 να μπουν στα 50άρια)

  Χρήσιμο θα ήταν να πουν κανα δύο πράγματα για να μειώσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που δίνει η αρχική αίσθηση για το τίμημα. Καλό επίσης που παίρνουν το link 16, αλλά δεν κατάλαβα πόσα κομμάτια θα πάρουν και αν είναι τελικά για τα 50άρια και είναι κάποιο πιο μοντέρνο version ή αν είναι για άλλα συστήματα.

  1. Μπορει να εχουν χωσει FOS και εργα υποδομης στη συμβαση
   Το ποσο σιγουρα ειναι υπερβολικο

   Επισις θα ειναι μεγαλη σπαταλη εαν δεν χρησομοποιισουν ολα τα parts απο τα B52+/M και αγορασουν καινουργια αναλογα (GPS/INS,Radios,MFDs,)
   Αναμενουμε λεπτομερειες και εξhγισεις πριν αρχισουμε το πετροβολημα

   1. Όλα αυτά που έγραψες θα είναι καινούργια και είναι λογικό για να υπάρχει καλύτερη συντήρηση σε ίδια συστήματα.
    EGI, ARC-238, JTRS κτλ

    1. Τοτε για αυτο ανεβαινει το κοστος!
     Κατανοω το πλεονεκτιμα της ομοιογενειας και οτι αυτο συνεπαγετε σε συντηρηση και εκπαιδευση

     Το θεμα ειναι πως τα συστιματα αυτα των B52+/M ειναι πολυ συγχρονα για να πεταχτουν !!
     Συγχρονο υλικο εκατομυριων $δεν μας παιρνει να το πεταξουμε

     Κατι ειχε γραφει πως η LM θα το επαιρνε πισω και θα μειωνε αναλογα το κοστος του προγραματος αλλα αυτο πρεπει να διευκρινιστει

     1. Μόνο οι ARC-238 πάνε στα 200.000 ο ένας, επί 74 για όλα τα αφή, πάμε στα 15 εκ ευρώ. Βάλε Link -16, βάλε APX-126, MPS, cockpit MFD’s, OFP νέο,EGI LN-260, iPDG, δομικη, εγκαταστάσεις για τον εκσυγχρονισμό, τεχνική υποστήριξη και βιβλιογραφια

     2. Τελικά από τα 52άρια τι αξιοποιείται και ποια θα είναι η διαφορά με τα V εκτός από το radar?

     3. @CK
      Κάποια συστήματα των 52+ μπορούν μια χαρά να χρησιμοποιηθούν στα 30άρια. Κάποια, όχι όλα (τα 30άρια έχουν και μια κάποια ηλικία…)

      Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, δεδομένης της χρονικής διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στην παραγωγή των αεροσκαφών PXIII και PXIV –περίπου 10 χρόνια- υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα αντίστοιχα υποσυστήματα. Έτσι τα ραντάρ των δυο Block παραγωγής είναι μεν ονομαστικά APG-68(V)9 αλλά διαφοροποιούνται ως προς τα χαρακτηριστικά τους και δεν είναι στο σύνολό τους εναλλάξιμα. Ακόμη πιο μεγάλη είναι η διαφοροποίηση στον MMC: τα Block 52+ της ΠΑ φέρουν τον MMC5000, ενώ τα Block 52Μ είναι εξοπλισμένα με τον MMC7000, όπως ομογενοποιήθηκαν και τα F-16 CCIP της USAF ενώ πλέον τα V θα λάβουν τον MMC7000AH.

      Εκτός και εάν υπάρχουν (πολύ μικρά) αποθέματα εφεδρικών απαρτίων πρέπει να υποθέσουμε ότι τα αποθέματα που θα προέλθουν από προσπορισμό θα είναι αντίστοιχα του αριθμού των αεροσκαφών: 54 (PXIII) και 30 (PXIV). Τα απάρτια που θα προέλθουν από τα Block 52M θα υπολείπονται δηλαδή έναντι των απαιτούμενων 37 συλλογών για τα Block 50 ώστε να γίνουν Block 50+ Advanced! Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50 μέσω προσπορισμού δεν είναι μέρος του προγράμματος που εγκρίθηκε αρχικά.

     4. Απο οτι γραφει ο Patatinos μαλον πολυ λιγα συστιματα apo B52/M θα χρισιμοποιιθουν στα B50 για αυτο το κοστος παει τοσο ψιλα
      Καταλαβαινω τα πλεονεκτιματα της ομοιογενειας υλικου
      αλλα το θεωρω σπαταλη αφου τα αντιστοιχα συστιηατα τβν b52/m ειναι συχρονα
      Εαν τα παρει πισω η lm και σε τι τιμες πρεπει να διερευνιθει
      Τα b30 σιγουρα μπορει να παρουν parts απο τα B50/52+/M
      αλλα δεν βλεπω θεληση απο πλευρας αεροποριας
      Εκτος εαν νομιζουν καποιοι πως ειμαστε τοσο large ωστε να παρουμε F35 για αντικατασταση των B30 !!!

 20. Σε καθε περιπτωση η αεροπορια μας αποκτα ενα τρομερο κορμο 165 μαχητικων σαν συνολο χαωτικο ανωτερο (ιδιως αν και τα 50αρια παρουν τον υπολογιστη των βαιπερ) των 197? τουρκικων ccip και πολυ νεωτερων σε μεσο ορο ηλικιας και με συμμορφες δεξαμενες τα 85 δικα μας και μολις τα 29 δικα τους.
  Αν κανουμε και ενα ccip light οπως πολυ σωστα λεει και το αρθρο στα 32 μπλοκ 30 θα εχουμε και ενα αντιβαρο στα 35 δικα τους 30αρια που θα παρουν τουρκικο aesa.
  Και ετσι η ΠΑ αφου οπως ολα δειχνουν οι τουρκοι θα ασχοληθουν με το να βαλουν σταδιακα δικο τους aesa σε ολα τα ccip? και με την παραγωγη περισσοτερων drones και με το ελαφρυ hurkus στην αρχη σαν προδρομο στο Tfx, που ολα αυτα θα τους παρουν 10ετιες, δεν εχει κανενα λογο να ανυσηχει για τα επομενα 15 χρονια.
  δεν εχει κανενα λογο να ανυσηχει για τα επομενα 15 χρονια.
  Πολυ σωστο εως αριστο σχεδιασμο τα κανει η ΠΑ.
  Το ΠΝ ειναι το προβλημα.
  Αυτη η ανακοινωση του ΠΘ το σεπτεμβριο οτι παμε για 18 rafale και 4 φρεγατες πολλαπλου ρολλου, θα πρεπει να αναθεωρηθει σε οτι αφορα τις φρεγατες.
  Δεν ειναι μονο οι αλουμινοτρατες, οποιεσδηποτε φρεγατες δεν εχουν τουλαχιστον 16 aster30 η Sm2, ειναι υπερκοστολογημενα πεταμενα λεφτα οταν στο τελος της 10ετιας θα μπορουμε να χτισουμε μαζικα τις ευρωκορβετες που θα ειναι πολυ φτηνες λογω ευρωπαικης επιδοτησης και δεν θα υστερουν σε οπλισμο
  οποιων φρεγατων πολλαπλου ρολλου και να παρουμε τωρα (χωρις δυνατοτητες αεραμυνας περιοχης).
  Αν λοιπον δεν παμε λογω κοστους η σχεδιασμου σε πλοια αεραμυνας περιοχης χρειαζετε να επενδυσουμε εκει που και τωρα εχουμε πλεονεκτημα εναντι του εχθρου στο ΠΝ και δεν ειναι οι φρεγατες αλλα τα υποβρυχια και οι πυραυλακατοι.
  Ο παρων σχεδιασμος λεει οτι παμε για σχεδον 5,5 δις$ δηλαδη για 4,5 δις Ευρω για 4 mmsc, 2 lcs ενδιαμεση λυση και το βαρυ εκσυχρονισμο των μεκο (που δεν αλλαζει και ο οπλισμος κι ολας αρα ειναι υπερβολη μαλλον).
  Με 3 δις ευρω φτιαχνουμε 6 scorpene aip ιδια με των ινδων, που θα μπορουν να εχουν απο 18 οπλα (τα γερμανικα 214 εχουν απο 14) συνδιασμο τορπιλων f21, sub-exocet, και φυσικα πιστοποιηση Scalp_Naval (mdcn)
  Ακομα και Brahmos ng θα μπορουσαμε να βαλουμε (ενταξει υπερβολη), και φυσικα mica vl ng οπως θα βαλουν και οι τουρκοι στα δικα τους 214 τους idas.
  3,4 δις 6 υποβρυχια με ολα τα οπλα, και 2 επιπλεον σουπερ βητα (400εκρια), και ο ελαφρυς εκσυχρονισμος των μεκο στο 200εκρια, μας μενουν και λεφτα για τα τα 6 rafale της οπσιον να τα κανουμε τελικα 24.
  Με 6,5 δις που θα εχουμε δωσει στους γαλλους (4,5+2) θα μας δωσουν και τις 2 λαφαγιετ τσαμπα (να κουβαλαν τα aegeanhawk και να βαλουν και exocet3 και μια χαρα ειναι)για να αντικαταστησουν τις 3 μη εκσυχρ S ετσι θα παμε ως το 2030 οπου ολες οι S θα αρχισουν να αντικαθησταντε σταδιακα χρονο με το χρονο απο τις ευρωκορβετες.
  Και ετσι ξεμπλεξαμε και απο υποβρυχια για 30 χρονια μεχρι να παλιωσει ο πρωτος παπανικολης,
  και απο πυραυλακατους παλι ξεμπλεξαμε για 30 χρονια ως οτου παλιωσουν οι πρωτες σουπερ βητα, αφουν τωρα εχουμε 5 σουπερ βητα (2 δεν ειναι επιχειρησιακες ακομα) και 9 combattande οταν θα εχουμε 9 σουπερ βητα ολες οi combattande θα μπορουν να αποσυρθουν αφου 4 σουπερ βητα εχουν πολυ μεγαλυτερη ισχυ πυρος απο 9 combattande.

  1. @ Romeo60

   Ta MMSC δεν ταιριαζουν για τις αναγκες μας, ειναι ενα πλοιο που δεν κανει ουτε για ανθυποβρυχιακο, ουτε για αντι-αεροπορικο αγωνα. Δηλαδη ειναι μονο για πολεμο επιφανειας, οπως οι πυραυλακατοι και κοστιζει 1 δις. Ειναι παρανοικη λυση.

   Οπως σωστα γραφεις, ας διατεθουν τα χρηματα για αλλες αναγκες, οπως περισσοτερα Rafale, αναβαθμιση των F-16 blk 30, και ας παρουμε φτηνα πλοια για το Π.Ν. oπως Gowind, Type-31. Εχουμε μεγαλες αναγκες, δεν μπορουμε να ξοδεψουμε 4 δις για 4 φρεγατες. Εχουμε να αντικαταστησουμε 10-15 πλοια συνολικα τα επομενα 10 χρονια, πρεπει να επικρατησει η λογικη.

   Η Ρουμανια με 1,2 δις αγορασε 4 Gowind, δηλαδη 300 εκ. το καθε σκαφος, το ιδιο εκαναν και τα ΗΑΕ. Με 300 εκ. εχουμε ενα πλοιο που ειναι καλυτερο απο τις αλουμινοτρατες MMSC του 1 δις.

   1. Επίσης, νομίζω πως το 214 έχει ελαφρώς μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με το scorpene.

    Και 214 να παραγγελθούν μπορούμε να αγγαρέψουμε τους Γερμανούς να πιστοποιήσουν mdcn. Δεν πουλάνε ανταγωνιστικό προϊόν.

   2. Φιλε δωσε λινκ, αν τα δικα μας η των τουρκων η οποια αλλα 214 εχουν 8 τορπιλοσωληνες (Επισης ειναι ενα μειονεκτημα οτι μονο 4 απο τους 8 ειναι Subharpoon αρα και λογικα mdcn ready, οι αλλοι 4 ειναι μονο για τορπιλες) και 8 εφεδρικους.
    Δεν βρισκω κατι. Τα 209 παντως ειχαν 8+6=14.
    Για να απαντησω και στο φιλο dk πιο κατω, ναι μπορει τα 214 οριακα να ειναι καλυτερα απο τα scorpene (των ινδων) σε οτι εχει να κανει με το ποσο μενουν κατω απο την επιφανεια, (καποιες μερες παραπανω)
    αλλα τα scorpene (των ινδων) ειναι και αυτα aip, ειναι γαλλικα και δεν θελουμε να δωσουμε 3 δις συμβολαιο στους γερμανους που τα εχουν πλακακια με τους τουρκους, θα διαφοροποιηθουμε απο τους τουρκους (δε θα ξερουν τα χαρακτηριστικα του υποβρυχιου) και μετα η πιστοποιηση mdcn ειναι σιγουρη ενω στα γερμανικα οχι, και ακομα παραπερα να το παμε, αφου θα εχουν το ιδιο συστημα πυρος με τα ινδικα (το ιδιο να ζητησουμε) θα μπορουμε να τους βαλουμε και brahmos ng.
    (τωρα που κανουμε και στρατηγικη συμμαχια με τους ινδους ειναι ευκαιρεια)
    Σκεφτειτε μονο οτι ισως και οι πολυ ανωτερες τορπιλες των γαλλων οι F21 ειναι περιττες, ακομα και οι sub-exocet να ειναι περιττοι, αν μπορεις στις 18 θεσεις οπλισμου να βαλεις!
    10 brahmos ng (290 η και 400Km) αντιπλοικος υπερ-υπερηχητικος πρακτικα μη ανασχεσιμος απο το συνολο των hard and soft kills των τουρκικων πλοιων, και 8 mdcn των 1000km για κρουση σε οποιοδηποτε στοχο οπουδηποτε στη τουρκια.
    Με 6 τορπιλοσωληνες (ολοι mdcn ready) και αυτοματη επαναγεμιση στα 10 λεπτα?
    μεσα σε 20 λεπτα με 6 υποβρυχια scorpene στα 3+ δις
    ο τουρκικος στολος θα τρωει 60 brahmos ng (Αφου θα εχουμε σακατεψει ολες τις μεγαλες μοναδες θα ριχνουμε brahmos ακομα και στα tuzla class για να δουμε σε ποσο χρονο θα βυθιστει)
    και η τουρκικη ενδοχωρα 48 mdcn (τυφλα να εχουν οι βαλιστικοι)
    Και να μην κινδυνεουν και πρακτικα αφου θα ριχνουν τους brahmos apo αποσταση 250km αρα
    (και τους mdcn απο το υπερπεραν 1000km) πολυ δυσκολα θα τα εντοπισουν τουρκικα seahawk.
    Ποσο πεταμενα λεφτα μοιαζουν τα 4 δις των 4 αλουμινοτρατων???

    1. Οι Brahmos ng και οι F21 είναι πολύ δυνατός συνδυασμός. Βέβαια απ ο,τι είδα στην wikipedia οι Brahmos ng προορίζονται για την νέα γενιά υποβρυχίων των ινδών, οπότε δεν ξέρω αν θα τα ολοκληρώσουν στα scorpene. Επίσης ηλιθιωδώς μόλις παραγγείλαμε γερμανικές τορπίλες (αυτές για τις οποίες οι Τούρκοι χρησιμοποιούν για να εξελίσσουν αντίμετρα). Είναι γελοίο να έχουμε υποβρύχια με δυο τύπους σύγχρονων τορπιλών. Αν πηγαίναμε σε scorpene θα έπρεπε να ξεφορτωθούμε τις γερμανικές τορπίλες και να ολοκληρώσουμε στα 214 τις F21. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν ολοκληρώνονται οι Brahmos στα 214.

 21. Φιλοι agnostosependytis και Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

  Συμφωνω πως αν ειναι να περνει η LM χρησιμα προγραμματα ας τα πληρωσουμε και λιγο παραπανω.Απλα να μην το παρακανουμε.Ας περιμενουμε περισσοτερες λεπτομερειες αν δωθουν.

  Patatinos

  Συγκρινεις διαφορετικα πραγματα και διαφορετικους πελατες.Αλλο τα Harpoon αλλο τα Sniper.Αλλο το Μαροκο αλλο εμεις.Εμεις ειμαστε στρατηγικοι συμμαχοι.Τι οχι; Η οι Αμερικανοι μας βαζουν στο ιδιο επιπεδο με το Μαροκο;

  Ενδειξη θα ειχαμε απο την αγορα του Βελγιου για 6-10 νομιζω συστηματα.Αλλα δεν υπαρχουν λεπτομερειες.Το ποσο ειναι καπως υπερβολικο.

  Φιλε PANOS

  Οπως σωστα λες και εσυ και ο CK το Π.Ν εκανε μεγαλη μαλακια με την μη αποκτηση Link 16 στα ελικοπτερα.Εδω βεβαια ειναι ικανοι να την ξεπερασουν με τα MMSC.

  Πολυ λογικη η παρατηρηση του dk για το συστημα αυτοπροστασιας.SLEP λιγο δυσκολο να γινει γιατι τα αεροσκαφη θα πρεπει να πανε ΕΑΒ.Τωρα για επιπλεον CFT και κασκες JHMCS ειναι μια πιθανοτητα αλλα και παλι ειναι αρκετα τα χρηματα μονο για αυτα τα δυο.

  1. Δεν συγκρίνω κανένα ανόμοιο πελάτη. Όσο το παίρνεις εσύ το παίρνει και το Μαρόκο, μόνο η ποσότητα αλλάζει την τιμή. Αλλά και εμείς πάνω από 40-50 δεν πρόκειται να πάρουμε.
   Το Sniper έχει 4-5 εκ ευρώ το κομμάτι.

 22. Σκεφτομαι, αραγε υπηρχε η περιπτωση να παρει πισω η ΛΜ 50αρια και 30αρια as is και να τα τραμπαρει με καινουρια Viper; Τι στο καλο; τοσα χρονια πελατες ειμαστε και θα εξακολουθησουμε να ειμαστε, επρεπε να ειχαμε «προσωπο»….

 23. Λοιπόν, αν δεν έχει κανένα ειδικό καλούδι έξτρα η τιμή (SLEP, σύστημα αυτοπροστασίας στα Viper κτλ), τότε σόρρυ αλλά όσα μπιμπλίκια και να απαριθμήσουμε ότι θα μπουν καινούργια και δεν θα χρησιμοποιηθούν των 52, πάλι ακριβό το βλέπω.

  Η μετατροπή των 52 σε Viper κοστίζει το κομμάτι περίπου 12,5 εκατ, και αλλάζουν όλα, ΚΑΙ το ραντάρ (που είναι και το πιο ακριβό).

  Σε αυτά, που υποτίθεται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα φτιαχτεί από απάρτια των 52, ή έστω το ραντάρ, κοστίζει πάλι 12 το κομμάτι. Τι χάνω? Με τυχαία νούμερα, έστω ότι το 12άρι των Viper αναλύεται σε (δίνε επίτηδες χαμηλή τιμή στο ραντάρ για να δω αν βγαίνει και έτσι):

  Viper
  -Νέο ραντάρ 6 εκατ (σιγά μην κάνει ένα AESA 6 εκατ)
  -Νέα μπιμπλικια παντού έστω 4 εκατ
  -Εργατικά κτλ 2 εκατ (πολύ είναι καθώς είναι μισθός 50.000 ανά έτος για 40 άτομα, αλλά έστω).

  Πάμε τώρα να κάνουμε τα 50 σε 52+adv
  -Νέο ραντάρ=0
  -Ολοκαίνουργια μπιμπλίκια παντού ίδια με Viper (άρα όλα τα απάρτια των 50, 52, 52+, 52+Αdv πάνε για πέταμα)= 4 εκατ
  -Εργατικά έστω τα ίδια 2 εκατ αν κι η δουλειά είναι πολύ λιγότερη
  Σύνολο 6 εκατ επί 37 αεροπλάνα, 222 εκατ, δηλαδή τα μισά, κάτι που ήταν προφανές από την αρχή όταν ξεκινούσα το μέτρημα. Το κόστος του ραντάρ λείπει ενώ το κόστος αναβάθμισης είναι το ίδιο. Ότι και να προσθέσεις δεν βγαίνει.

  Άρα καλό να μας πουν τι έγινε, δεν είμαι απαραίτητα καχύποπτος ότι κάτι κακό παίζει, ίσα ίσα μπορεί να παίζει κάτι καλύτερο από ότι φαίνεται (ρε μπας και τα κάνουν Viper και αυτά?)

  1. EUROS or Dollars γραφεις???
   Ta Viper = 1500 $mil =1200mil Euros —> 1200/ 85 = 14.5 mil Euros
   https://www.armyvoice.gr/2018/06/davakis-elegchi-kammeno-pos-tha-kalifthoun-i-anagkes-ton-ed/

   Υποψη σε καθε συμφωνια ειναι και ενα σωρο κερατιατικα που δεν ειναι αμεσα αντιλhπτα
   Τα Viper ειναι με G2G agreement και οι USAioi μας χρεωσαν καμια 200mil $ κοστος για τις υπhρεσιες που θα μας προσφερει το αμερικανικο δhμοσιο και αεροπορια

   πιθανοτατα στα 450 εχουν χωσει και FOS για αρκετα χρονια wστε να ειναι σιγουροι πως θα πετανε τα B50

   Εαν εχει SLEP αυτο ειναι ας πουμε 1-2-3? MIL $ ανα αεροσκαφος

   Δεν μου αρεσει που αγοραζουν ολα καινουργια αντι να χρισιμοποιησουν συχρονα συστηματα απο τα B52+/M
   οπως τα GPS/INS (> 250k $), ασυρματοι(200k$+)

   εαν θυμαμε σωστα το νουμερο!!

    1. Υποθετω το APG68V9 στα σιγουρα
     Οπως γραφουμε ολοι η τιμη ειναι τσιμπιμενη !!!
     θα μαθουμε υποθετω τις λεπτομερειες later!!

     Τα #μπιμπλικια# οπως γραφει και ο unknowninvestor πανε γυρω στα 4-5 mil $ MAX
     Αλλα ολα καινουργια τα αγοραζουμε??? Τοσο large γιναμε
     Βαλε και αλλα 2-3mil $ SLEP – εαν γινει!!
     Ξερει κανενας ποσες ωρες εχουνε περιπου by the way?

     παμε στα 8 mil $ MAX
     38*8= 304 MIL $
     Τα υπολοιπα :
     450-300 = 150 MIL $
     πρεπει να ειναι FOS ,υποδομες και κερατιατικα!

     1. μπορεί να γίνει slep στις μονάδες ή να το αναλάβει η εαβ παράλληλα με τα viper (και να μην φτάσουμε 2050)?

      Επίσης, αν ξεχάσουμε το radar, σε σχέση την αναβάθμιση σε viper έχουμε αφήσει κάτι εκτός?

      Με τις σπασμωδικές κινήσεις και τις σαλαμοποιήσεις που κάνουμε έχουμε φτάσει σε σημείο να πληρώνουμε κερατιάτικα των κερατιάτικων.

     2. CK

      Μεγαλύτεροι χουβαρντάδες απο τους κινέζους στην Ταϊβάν δεν υπάρχουν, αλλά είναι αναλόγως η εξαρτάται που θα σε πιάσουν οι αμερικάνοι.

      Όταν έχουν ακόμα και οι ίδιοι αμερικάνοι του TNI όσον αφορά τα έξοδα για το πρόγραμμα αναβάθμισης επιφυλάξεις για το αν αξίζει η επένδυση των Κινέζων στα αεροσκάφη, υπάρχει προφανώς θέμα με τα ποσά που ζητάνε οι αμερικάνοι, οι οποίοι φαίνεται ότι χτυπάνε όταν αντιλαμβάνονται ευκαιρία σε μια χώρα που είναι σε αδιέξοδο.

      https://nationalinterest.org/feature/f-16v-fighters-taiwan-8-billion-well-spent-yes-and-no-167572

   1. Σόρρυ, σε ευρώ γράφω, και έγραφα το ποσό επί της βάσης ότι θυμόμουν ότι λόγω της πίεσης να πέσει το κόστος στο 1 δις, αν θυμάμαι καλά την αρθρογραφία τότε, είχαν πει ότι το κόστος είχε κλείσει περίπου στο 1,1 δις ευρώ, οπότε έκανα μια πρόχειρη διαίρεση, στην οποία συνειδητοποιώ ότι έκανα λάθος και στον παρανομαστή (για κάποιο λόγο είχα βάλει 87 viper).

    Πως το είπε κάποιος πολιτικός, mea culpa.

    Όπως και να έχει ελπίζω να μην είναι ότι η τιμή είναι τσιμπημένη αλλά ότι θα έχει κάτι επιπλέον καλό, με συνέπεια το όλο πακέτο στην ίδια αξία να είναι κάτι καλύτερο

 24. Άλλα 700 η LM και ακόμα περιμένουμε και το Σ/Α μην έχουμε εκπλήξεις. Πολύ ακριβοί αυτοί οι Γάλλοι μετά! Ερε γλεντια που γίνονται αλλού με αυτές τις συμφωνίες. Φοβερές. Πάντως το κόστος αναβάθμισης των 50ριων(δεν περιλαμβάνει κινητήρες SLEP γιατί έχουν περάσει) με υλικά που έχουμε και επί των αεροσκαφών λόγω του «045» είναι γνωστό πως γίνεται advanced ας το εξηγήσει κάποιος αν μπορεί ή αν τολμάει. Τι γίνεται ρε παιδί.

 25. Η έντυπη Πτώση αναφέρει
  «αποκαλύπτουμε σενάρια για τα 6 μεταχειρισμένα αεροπλάνα που αναφέρεται ότι επιζητούμε για μικτή ελληνοαμερικανική μονάδα και τα ανταλλάγματα στο US Navy με F-16 Block 30 για Aggressor!»
  Ο θεός να βάλει το χέρι του …

  1. @ Παναγιωτης

   Μικτη ομαδα, με ανταλλαγματα στο US Navy me F-16 ???? Οι Αμερικανοι εχουν πανω απο 1000 F-16 και τα παλαιοτερα πηγαινουν για αποθηκευση και για πεταμα, εμας περιμενουν να τους δωσουμε F-16?

   Τι ακριβως εννουν με αυτα που γραφουν?

   Ειναι γνωστο οτι το συγκεκριμενο μεσο μπορει να βαλει κατι στον τιτλο, και μεσα στο κειμενο να λεει τα ακριβως αντιθετα.

 26. Οι Αμερικανοί έχουν περίπου 600 F-16 Block 40/42/50/52 CCIP, 160 από τα οποία παίρνουν ή θα πάρουν AESA. Τα 30ρια τους δεν έχουν πλέον ώρες και αποσύρονται μαζικά. Έχει λογική το σενάριο αυτό που παρουσιάζεται και είναι μια καλή ιδέα.

  Άσχετο από το τι λέμε εμείς, από ότι φαίνεται η ΠΑ έχει αποφασίσει να αποσύρει τα μισά περίπου 30ρια και να μην προχωρήσει ούτε καν στο λεγόμενο CCIP Lite. Μην ξεχνάμε πως τα 30ρια είχαν σηκώσει το βάρος των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο τη δεκαετία του ’90 όταν είχαν σταματήσει οι παραδόσεις των EG/BG, οπότε δεν ξέρουμε τι υπολοιπόμενο χρόνο ζωής έχουν. Επίσης η υποστήριξη τους είναι προβληματική τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα ηλεκτρονικά, με διαθεσιμότητες ανάλογες αυτών των M.2000. Δεν συμφωνώ, θα προτιμούσα κι εγώ όλα τα 30ρια με CCIP lite για συπλήρωμα οροφών, αλλά προφανώς στην ΠΑ που γνωρίζουν παραπάνω και έχοντας λάβει υπόψη και το κόστος σε χρήμα και κυρίως σε ανθρώπινους πόρους και χρόνο, αποφάσισαν όπως αποφάσισαν.

  Επίσης από ότι διαβάζω στο twitter έχει ήδη αποσταλεί εδώ και καιρό αίτημα προς Αμερική για AARGM, HARPOON, SDB-II και JSOW(-ER?), αλλά όχι για JASSM, και αρχές του νέου έτους θα ξέρουμε σίγουρα τι αποδεσμεύεται και τι όχι. Προφανώς ο JASSM «κόπηκε» εκ των προτέρων «προφορικά» από την πρεσβεία. Πιθανόν αντί για JASSM η ΠΑ να αποκτήσει των JSOW-ER ως αντίμετρο στους S-400.

 27. Δεν βρίσκω, αν υπάρχει, αντίστοιχο άρθρο από το defencereview.gr, αλλά μπείτε στο κόπο και δείτε το άρθρο του DP όσοι δεν το έχετε υπόψη για να δείτε τι περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός από νέα και επαναχρησιμοποιούμενα απάρτια, με μία διόρθωση: ο MMC (Modular Mission Computer) 7000A δεν θα προέλθει απο τα 52 Adv (χρησιμοποιούν τον MMC 7000) αλλά θα είναι στα υποσυστήμα τα που θα αγοραστούν καινούρια.

  https://www.defence-point.gr/news/apokleistiko-enimerosi-gia-tin-anavathmisi-ton-f-16-block-50-zitise-i-polemiki-aeroporia

  Επίσης η συμφωνία με την LM είναι ότι θα επαναγοράσει ότι υποσυστήματα αφαιρεθούν και δεν θα επαναχρησιμοποιηθούν (APG-68(V)7, APG-68(V)9, MMC5000, MMC7000, κτλ.). Προφανώς αφού η ΠΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κρατήσει και τι όχι, είτε ως ανταλλακτικά είτε προς πιθανή αναβάθμιση των 30ριων, η επαναγορά αυτών δεν έχει συνυπολογιστεί ακόμα. Άρα υπάρχουν περιθώρια το κόστος της αναβάθμισης συνολικά των F-16 να περιοριστεί περεταίρω.

  1. Από τα λίγα σοβαρά σαιτ που έχουν απομείνει σχετικά με θέματα άμυνας και μου άρεσε και το άρθρο που λέει ότι αν θέλουν οι ΗΠΑ ντε και καλά να μας πουλήσουν δικές τους φρεγάτες, ας μας πουλήσουν τις FFGX που κάνει το ίδιο ναυπηγείο που κάνει και τις MMSC και στο οποίο πλοίο πολλά από τα υποσυστήματα είναι της LM, οπότε δια της πλαγίας θα πάρει πάλι καλά λεφτά, κάτι που λέω εδώ και καιρό.

   1. Το προβλημα με τις ffgx ειναι οτι πανε με sm2. Γι αυτο και δεν πωλουνται, παρα το γεγονος ο,τι ελληνικη παραγγελια θα βοηθουσε και το αμερικανικο προγραμμα.

 28. Ενδιαφέρον άρθρο για το Viper στο DP, βέβαια ενώ είναι ενδιαφέρον για την εξέλιξη του προγράμματος, εμένα μου κόλλησε σαν τσίχλα στο μυαλό μόνο μια γραμμή του άρθρου, που έλεγε ότι τελικά προσλήφθηκαν όσους ζήτησε η ΕΑΒ για να προχωρήσει το πρόγραμμα, και από αυτούς οι 60 είναι διοικητικοί (αν είναι αλήθεια έρχεται στο μυαλό μου αυτό που έλεγε ο Χαρυ Κλυν, αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα να ουμ). Θα μου πεις, μπορεί και να χρειάζεται αν οι τόσοι διοικητικοί έχουν τόσο πολύ δουλειά ή δεν έχουν τα skills που απαιτούνται, αλλά…

  1. το άρθρο δεν μιλούσε για τώρα, αυτό με τις προσλήψεις 60 διοικητικών έγινε παλιότερα, απλα το ανέφερε ως παράδειγμα προς αποφυγή

 29. Αμυντική στρατηγική συμφωνία με ΗΑΕ;

  Μυρίζομαι να πάρουμε προχωρημένα απάρτια από το απύθμενο στοκ των f16 60/61 ΝΑ ΓΛΥΦΕΙΣ ΤΑ ΔΆΚΤΥΛΆ ΣΟΥ…!

  F16 50+ advanced πιο advanced από τα advanced

  Να γιατί 450m.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *