Το αρχικό ενδιαφέρον του ΠΝ για τα δύο πλοία τύπου «Oliver Hazard Perry» κλάσης «Adelaide» φαίνεται πως σταμάτησε μετά την εν πλω επίσκεψη αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στη Σιγκαπούρη όπου βρέθηκε το HMAS «Newcastle». Το πλοίο δεν βρέθηκε στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι δύο ανασταλτικοί παράγοντες ήταν η κακή τεχνική κατάσταση των πλοίων και η πρόθεση της Αυστραλίας να παραχωρήσει τα δύο πλοία χωρίς τα όπλα τους, κάτι το οποίο θα απαιτούσε επιπρόσθετο κόστος (πρόκειται για τα βλήματα SM-2 Block.IIIΑ και ESSM).

Δύο μήνες μετά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έλαβε χώρα συνάντηση του Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) Αντιναύαρχου ε.α. Κυριάκου Κυριακίδη, στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, όπου συζητήθηκε το θέμα και πάλι. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «australiandefence», το θέμα της πώλησης των δύο πλοίων από το Αυστραλιανό Ναυτικό στο ΠΝ επανέρχεται στο προσκήνιο.

Ο πυρήνας του άρθρου είναι πως λόγω της έλευσης της αμερικανικών συμφερόντων ONEX στα ναυπηγεία της Σύρου οι Αμερικανοί επανέρχονται στο θέμα απόκτησης των δύο μεταχειρισμένων φρεγατών με απώτερο στόχο τη μετάβαση του ΠΝ σε πλοία LCS. Ως εκ τούτων επανέρχεται και το θέμα της πώλησης των δύο «Oliver Hazard Perry» από την Αυστραλία, με νέα προσφορά προς το ΠΝ που θα περιλαμβάνει, μέσω FMS προγράμματος, την απόκτηση και αντίστοιχου αριθμού αντιαεροπορικών βλημάτων SM-2 Block.IIIΑ και ESSM.

Όπως είχαμε ενημερωθεί, στις 19 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης, προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ, από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τότε Α/ΓΕΕΘΑ, το κόστος για τα δύο πλοία είναι της τάξεως των € 180 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων τους. Για το θέμα της κακής κατάστασης των πλοίων είχαμε αναφερθεί από τις 13 Μαρτίου 2019 στο άρθρο μας με τίτλο: «Αποκλειστικό: Το φλερτ του ΠΝ με τις Ολλανδικές φρεγάτες LCF»:

«Εν τέλει οι Αυστραλοί αποφάσισαν να κρατήσουν τον φόρτο πυρομαχικών των πλοίων και ως εκ τούτων το Π.Ν θα επιβαρύνονταν με επιπλέον κόστος για τη πρόσκτηση πυρομαχικών. Νεότερες πληροφορίες του γράφοντος αναφέρουν πως τα πλοία δεν βρέθηκαν στην πλέον κατάλληλη κατάσταση από πλευράς τεχνικής αρτιότητας ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος πλέον των 180 εκατομμύριων ευρώ που είχε αναφέρει ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του ΥΠΕΘΑ τις παραμονές Χριστουγέννων».