Σήμερα το μεσημέρι και ώρα 13.30 έλαβε χώρα προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ, από τον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Στην ενημέρωση του Α/ΓΕΕΘΑ πρους τους διαπιστευμένους συντάκτες μεταξύ των οποίων βρέθηκε και η ιστοσελίδα μας, τονίστηκαν τα εξής:

Το κόστος για 2 μεταχειρισμένα πλοία από το Ναυτικό της Αυστραλίας (φρεγάτες Perry) είναι 180 εκ συμπεριλαμβανομένων των όπλων τους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αναμένουμε την αποδέσμευση των ΗΠΑ για τα βλήματα SM-2 που φέρουν τα πλοία. Ο βασικός λόγος που το ΠΝ ενδιαφέρεται για τα πλοία είναι οι ικανότητες που έχουν στην αεράμυνα περιοχής ώστε να καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες του Στόλου.

Σε άλλη περίπτωση, όπως τονίστηκε, δηλαδή χωρίς την αποδέσμευση των SM-2, το ΠΝ δεν επιθυμεί τα πλοία. Όπως ανάφερε ο Ναύαρχος Αποστολάκης τα πλοία από τη στιγμή που θα έρθουν θα είναι, σε 5-10 μήνες, επιχειρησιακά, δεδομένης της εμπειρίας του ΠΝ σε απερικανικά πλοία και της υπάρχουσας υποδομής . Πρόκειται για ενδιάμεση λύση ως την έλευση νέων πλοίων στο εγγύς μέλλον. Ξεκαθαρίστηκε πως σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται η ανάγκη για καινούργιες ναυπηγήσεις πλοίων. 

Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση της ηγεσίας είναι η απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας.  Ως εκ τούτων, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη Γαλλική πλευρά, για τις Belharra, οι οποίες είναι σε πολύ καλό δρόμο. Στο μεταξύ αξιολογείται και η αμερικανική πρόταση για τα τα πλοία τύπου LCS (κλάσης Freedom).

Παράλληλα το ΓΕΝ συνεχίζει τις διαδικασίες για την προμήθεια νέων τορπιλών (κόστος 110 εκ για 36 τορπίλες) καθώς και εκτίμηση όλων των προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ. 

Comments

 1. Αν μιλάμε για 180 όλα είναι πολύ καλό deal και το λάθος ειναι ότι ήδη αργήσαμε.
  Αναμένουμε βασικά το κλιμάκιο να αναφέρει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα πλοία, αλλά και την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αποδέσμευση των SM-2.
  Οι τιμή για τις τορπίλες ειναι λύσσα ή είναι η ιδέα μου;

  1. Είναι πανάκριβες αλλά μήπως προυπολογίζουν και το κόστος ενσωμάτωσης στο cms; Η τιμή για τις OHP είναι καλή εάν περιλαμβάνει και αποδεσμεύονται τα όπλα τους. Και πιστεύω οτι εάν η κατάσταση τους είναι καλή ο χρόνος ένταξης του θα είναι και γρηγορότερος απο το διάστημα που ανέφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ.

   Κ. Λάζο μήπως θα μπορούσατε να μάθετε εάν στην τιμή αυτή εκτός απο τα πλοία και τα όπλα, μήπως περιλαμβάνονται και τα ελικόπτερα αυτών;

   Με Εκτίμηση

   1. Η τιμή αφορά στα πλοία και τον οπλισμό τους. Δεν αναφέρθηκε κάτι για τα ελικόπτερα. Πιθανολογώ όμως ότι στο πακέτο δεν συμπεριλαμβάνονται ελικόπτερα.

 2. Εκτός των δύο εν ενέργεια φρεγατων, θα πρέπει να διερευνηθει η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί εκείνη που αποσύρθηκε το 2017 (εφόσον είναι σε καλή κατάσταση) ώστε οι μη εκσυγχρονισμενες S να αντικατασταθουν μια προς μια και να υπάρχουν πάντα 2 σε υπηρεσία και μια σε συντήρηση. Επίσης θα πρέπει να «σκουπισουμε» ότι ανταλλακτικό υπάρχει για να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία τους. Και κάποια στιγμή και ένα 3D radar.

  1. Εκείνη δεν ήταν να πουληθεί για τεχνητός ύφαλος στην Τασμανία που τελικά ακυρώθηκε; Αυτό σημαίνει ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υλικά που είναι χρήσιμα;

 3. Πολύ καλή τιμή. Αν γίνει αυτή η αγορά, τότε όπως πολλοί ανέφεραν ανοίγει ο δρόμος και για αγορά των ΑΝΖΑC όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες. Κακά τα ψέμματα, για τα επόμενα αρκετά χρόνια τα μεταχειρισμένα θα αποτελούν μεγάλο μέρος των εξοπλισμών μας, και θα πρέπει να εκμεταλευόμαστε όλες τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.

  Σχετικά με τον SM2, αν αποδεσμευτεί αποτελεί μαι ισχυρή ένδειξη για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στα γεωπολιτικά της περιοχής.
  Αν δεν αποδεσμευτεί όμως, υπάρχει εναλλακτική λύση συμβατή με τους εκτοξευτές και τα συστήματα του πλοίου;

 4. Αν αγοραστούν οι Perry των αυστραλών και γίνει εισαγωγή στον ΠΝ των SM-2, με ποια λογική θα επιλεχθεί ως καινούριο, κάποιο πλοίο που δεν θα χρησιμοποιει τον συνδιασμό ESSM / SM-2;

 5. Με την κατάσταση να φτάνει στο απροχώρητο και την ηγεσία να μην δίνει την απαραίτητη χρηματοδότηση για νέα σκάφη(που δυστυχώς θα αργήσουν να αποδώσουν καρπούς) οι αυστραλιανές φρεγάτες είναι ίσως η καλύτερη περίπτωση με αρκετά συστήματα ήδη γνωστά στο ΠΝ και αρκετά υψηλές επιδόσεις αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας(δεν είναι αεράμυνας περιοχής για σειρά λόγων) αλλά σε κάθε περίπτωση ικανότερα σε σχέση με ότι έχει ή θα έχει η Τουρκία στο οπλοστάσιό της. Αν δε είναι και σε αυτή την τιμή μαζί με τα όπλα θα πρέπει να τρέξουμε να τις πάρουμε γιατί απλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Και μάλιστα αν το ΠΝ κάνει σωστές κινήσεις μπορεί να αυξήσει και τις ικανότητες μάχης συνολικά του στόλου χωρίς να δώσει κάτι πολύ περισσότερο. Και εξηγούμε όπως έχω ξανα τονίσει σε άλλο σχόλιο. Αγορά των δύο φρεγατών από αυστραλία, προμήθεια δύο από τις νεώτερης κατασκευής αμερικανικές της ίδιας κλάσης και εγκατάστασής τους τα υλικά από τα αυστραλιανά αποθέματα των αποσυρθέντων κλάσης Perry (ηλεκτρονικά, ραντάρ) και μόνη προμήθεια από ΗΠΑ δύο 8πλων εκτοξευτών MK41 για essm. Στην θέση του ΜΚ-13 εγκατάσταση 8πλου εκτοξευτή Harpoon από S που θα αποσυρθούν ώστε να έχουν ικανότητα αυτοάμυνας αυξημένη ικανότητα κατά στόχων επιφανείας ώστε να μην αλλάζει ο μονός εκτοξευτής των υπολοίπων δύο πύραυλο και αυξάνεται ο χρόνος αντίδρασης με σκοπό να δρουν σε ομάδες των δύο που με την χρήση των ίδιων καταυγαστήρων,CMS και Link16 όταν θα απαιτείται η χρήση των πυραύλων SM-2 θα μπορούν να βρίσκονται στην τερματική καθοδήγηση 4 πύραυλοι με χρήση όλων των καταυγαστήρων δύο από τις αυστραλιανές και δύο από τις αμερικανικές. Μετακίνηση των ηλεκτρονικών από 3 εκσυγχρονισμένες S(όλες με 2 πυροβόλα και 2 CIWS) σε 3 ΜΕΚΟ με παράλληλη προσθήκη επίσης 3ου καταυγαστήρα STIR για άυξση του ρυθμού βολής. Οι εργασίες σε τοπικό ναυπηγείο απλά μετακίνησης ολλανδικών ηλεκτρονικών στην θέση παλαιοτέρων ολλανδικών ηλεκτρονικών(χαμηλό κόστος που σε συνδυασμό με βαριά συντήρηση δεν θα φτάνει τα 20-25 εκατομμύρια η καθε μια. Έτσι οι 3 S θα έχουν ένα τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών για να παραμείνουν σε υπηρεσία για 10 χρόνια ακόμα συν βελτίωση και της τρίτης φρεγάτας στην αυτοάμυνα. Οι ΜΕΚΟ θα έχουν μια ακόμα φρεγάτα για ανταλλακτικά και νέα ηλεκτρονικά συν αυξημένη ικανότητα μάχης με τρίτο καταυγαστήρα και θα έχουμε και 4 perry για ΑΟΖ. Συνολικό κόστος όχι πιο πάνω από 300-400 εκατομμύρια με χρόνους συνολικής παράδοσης μέσα σε 3-4 χρόνια(αν κάποιος πιέζει βέβαια για τρέξιμο των εργασιών) και ένα στόλο 10 μονάδων μάχης για δεκα δεκαπέντε χρόνια και απλά κερδίζουμε χρόνο και αυξάνουμε την συνολική ικανότητα μάχης. Όσο για τους αριθμούς ας προμηθευτούμε αν θέλουμε 3-4 ιταλικές κορβέτες από αυτές που μαζικά θα ξεκινήσουν να αποσύρονται από το νέο έτος.

  1. Πάντα θα υπάρχει όταν διαταράσσεται η ισορροπία. Τώρα μέχρι Perry με SM-2, αν αύριο ξεκινήσουν τις παραδόσεις των TF-2000 ή ότι άλλο τότε θα δούμε και ΑΒ

  2. Όχι, όλες οι Arleigh Burke, ακόμα και οι παλαιότερες θα παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2025. Από ΗΠΑ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε νέα πλοία (LCS, κλάσης Freedom).

 6. Μπράβο φιλε για τα εύστοχα σχολια μακαρι να πάρουμε τιςφρεγατες απο αυστραλια και απο ιταλια της κορβετες που αποσισουν οι ιταλοι και οτι χρειαζονται τα πλοια μας για αναβαθμιση γιατι οι εξελίξεις στην Μεσόγειο ειναι ραγδαίες δεν εχουμε αλλο χρονο για χάσιμο να ερθουν αμέσως στην ελλαδα

  1. Αν το σχόλιο σου πήγαινε προς εμένα σε ευχαριστώ.Σε κάθε περίπτωση αυτό ου γράφω θα ήταν το σενάριο του κράτους που κοιτάζει να καλύψει τις ανάγκες του με τις καλύτερες λύσεις στα λεφτά και το χρόνο που έχει. Εγώ φοβάμαι το κακό σενάριο. Δλδ με το δέλεαρ της αγοράς όπλων να βγούμε με την στήριξη των ΗΠΑ-Γαλλίας στις αγορές. Και λίγο καλύτερα θα τους «τάξουμε» ότι αν μας βοηθήσουν να βγούμε στις αγορές θα δανειστούμε περισσότερα για να αγοράσουμε από αυτούς όπλα. Έτσι πολύ φοβάμαι ότι θα πάμε σε δανεισμό για αγορά 2 belhara χωρίς scalp, από Γαλλία(ως AAW και ξεχνάμε επιστροφές ομολόγων γιατί κλωτσάνε οι Γερμανοί άρα για ακόμα δύο πλοία) και 2 LCS από ΗΠΑ(εδώ με κερασάκι τις δύο perry-βραχυπρόθεσμη κάλυψη AAW kai ίσως παραχώρηση δύο LCS από αμερικανικά αποθέματα) με «εγχώρια συμμετοχή» και μιλάω για ναυπηγεία σύρου, που όμως όπως διαβάζω από αλλού δεν έχουν εγκατεστημένη υποδομή για τέτοιου τύπου ναυπηγήσεις οπότε μπορεί απλά εδώ να γίνει το «φινίρισμα» και υποσχετική για συντήρηση αμερικανικών σκαφών- άρα θέσεις εργασίας- που ακούγεται ωραίο προεκλογικά που θα παρουσιαστεί ως επιτυχία γιατί ούτως ή άλλως θα το έδιναν οι ΗΠΑ καθώς σε λίγο καιρό τα LCS θα αρχίσουν να κάνουν περιπολίες και στη Μεσόγειο. Και εννοείται δώρο προς ΗΠΑ ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ. Με το δεύτερο σενάριο απλά θα βρεθούμε να έχουμε μαι πανσπερμία πλοίων αν και ακόμα και με αυτά θα μιλάμε για μια μεγάλη ανανέωση στόλου. Φοβάμαι το έχουμε ξαναδεί το έργο.ΝΗ-90,ΑΣ-332,Σ-70, για ελικόπτερα, δύο shorads συν τα OSA κτλ. Λίγο όλοι και όλοι ευχαριστημένοι με το ΠΝ να παλεύει να τα βγάλει πέρα με τόσους τύπους(δεν τους φοβάμαι γιατί έχουν αποδείξει ότι μπορούν) χωρίς βιομηχανικά ανταλλάγματα της προκοπής και εννοείται πληρωμένα από τον λαό αδρά.

   1. Αμφότερα τα σχόλια που κάνατε έχουν ενδιαφέρον και εΊναι αρκετά ισορροπημένα.Για τις Αυστραλιανές Φ/Γ ,με τις προϋποθέσεις που θέσατε νομίζω ότι είναι η γρηγορότερη ,ουσιαστικότερη και οικονομικά συμφέρουσα και δυναμένη να την αντέξει το σύστημα λύση.Τα αναφερόμενα στο δεύτερο σχόλιό σας ,είναι επίσης ενδιαφέροντα γιατί παρουσιάζουν με ενάργεια την αναγκαστική (δυστυχώς) εμπλοκή της Πολιτικής και των Πολιτικών στα θέματα Αμύνης.Τις επιστροφές των τόκων θα τις πάρουμε παρά τις αντιρρήσεις των Γερμανών ,γιατί ο Μακρόν «καίγεται» να πουλήσει Μπελαρά και να συνεχίσει την παραδοσιακή στήριξη των Γάλλων στην Χώρα μας.Πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό πλοίο εν αντιθέσει με το LCS-Littoral Combat Ship, το οποίο ακόμη δοκιμάζεται και έχει παρουσιάσει πολλά προβλήματα με το σύστημα προώσεως ,εξ’άλλου ένα τέτοιο πλοίο θα χρειαστούμε περίοδο διετίας τουλάχιστον για να το εντάξουμε επιχειρησιακά στο Π.Ν.

 7. Μα καλά λέτε για γερασμένο στόλο οι μη εκσυγχρονισμένες Κ είναι για απόσυρση χρειάζονται εκσυγχρονισμό μέσης ζωης οι ΜΕΚΟ και εμείς συζητάμε αγορά O.H.PERRY .που έχουν την ίδια ηλικία με τις Κ να μην πω και μεγαλύτερη .αν δεν κάνω λάθος τέτοια πλοία έχει και η Τουρκία .το μόνο που έχουν παραπανω είναι οι SM 2 .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *