Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και στιγμιότυπα από κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης, στην περιοχή Chelyabinsk, όπου δοκιμάζεται η επιχειρησιακή συνοχή αρμάτων μάχης T-72 και τα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης BMPT Terminator. Η είδηση ανακυκλώθηκε από τα ρωσικά μέσα, όπως το πρακτορείο ειδήσεων TASS και η εφημερίδα Independent Defense Review, όπου, εκτός της τεχνικής παρουσίασης του συστήματος, καταγράφηκαν και επιχειρήματα υπέρ και κατά των συγκεκριμένων οχημάτων, σε σχέση πάντα με το σημερινό πεδίο μάχης και την επιχειρησιακή τους αξία. Για τα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης είχαμε δημοσιεύσει εκτενές άρθρο, τόσο για την επιχειρησιακή τους αξία, όσο και για τα διαθέσιμα συστήματα. Το συγκεκριμένο άρθρο, με τον τίτλο «Τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης: Αυξάνοντας κατακόρυφα την ισχύ πυρός του Πεζικού», είχαμε δημοσιεύσει στις 13 Απριλίου 2019 και μπορείτε να διαβάσετε στο σύνδεσμο στο τέλος της σελίδες.
Για τα ρωσικά συστήματα είχαμε γράψει: «Η Ρωσία είναι παραδοσιακός σχεδιαστής και παραγωγός τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης, και συγκεκριμένα του BMPT Terminator και της νεότερης έκδοσης BMPT-72 Terminator-2. Το BMPT Terminator βασίζεται στο άρμα μάχης T-90A, ενώ το BMPT-72 Terminator-2 βασίζεται στο άρμα μάχης T-72. Τα δύο (2) οχήματα έχουν και φέρουν τον ίδιο εξοπλισμό μάχης, ο οποίος αποτελείται από ένα (1) δίδυμο πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χιλιοστών, από τέσσερις (4) εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων 9M120 Ataka των 130 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 950 χιλιοστών συν της επιπρόσθετης θωράκισης ERA (Explosive Reaction Armor), δύο (2) αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων AG-17D των 30 χιλιοστών και ένα (1) πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλιοστών. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Army 2018» η Uralvagonzavod Plant (UVZ) παρουσίασε μια έκδοση υποστήριξης του τεθωρακισμένου οχήματος T-15 (Armata), το BMOP Terminator-3 με τον ίδιο εξοπλισμό των προγενέστερων Terminator».
Εδώ να συμπληρώσουμε μια πληροφορία που αναφέρει το TASS, ότι το BMPT δοκιμάστηκε στη Συρίαin, ότι αραβικά κράτη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του και ότι σε υπηρεσία βρίσκεται μόνο από τη Ρωσία και το Καζακστάν. Η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, το 2017, ότι ο Ρωσικός Στρατός θα αποκτήσει οχήματα του τύπου οδήγησε δυτικά μέσα ενημέρωσης αμυντικού περιεχομένου σε αναλύσεις σχετικά με τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων οχημάτων. Το περιοδικό «Popular Mechanics» χαρακτήρισε το BMPT ως «φτωχή αντίληψη». Το βέβαιο είναι ότι η επίτευξη του επιθυμητού βαθμού συνοχής μεταξύ των BMPT και των αρμάτων μάχης και/ή των τεθωρακισμένων οχημάτων απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Στις αρχές του μήνα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα πρώτα BMPT παραδόθηκαν στην 90η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και ότι τα πληρώματα εκπαιδεύονται σε διαδικασίες και τακτικές συνεργασίας με άρματα μάχης, αλλά και στοιχεία πυροβολικού.
Ο οπλισμός των BMPT επιτρέπει την εμπλοκή και προσβολή διαφορετικών στόχων, είτε μεμονωμένα, είτε ταυτόχρονα (έως τέσσερις στόχους). Οι υπέρμαχοι του BMPT υποστηρίζουν ότι ένα BMPT μπορεί να αντικαταστήσει άνω των ενός στοιχείου υποστήριξης σε επίπεδο Τάγματος, ότι διαθέτει πάνω από το διπλάσιο απόθεμα πυρομαχικών σε σχέση με ένα τυπικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης και ότι έχει υψηλότερο βαθμό προστασίας, λόγω της ισχυρότερης θωράκισης. Στον αντίποδα υπάρχουν και επιχειρήματα κατά των οχημάτων. Ένα εξ αυτών προβάλει την ισχύ του πυροβόλου των 125 χιλιοστών, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει και κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα, εκτός από συμβατικά πυρομαχικά. Επίσης, τα άρματα μάχης έχουν τουλάχιστον ίδια σκοπευτικά με το BMPT. Συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εξειδικευμένο όχημα υποστήριξης όπως είναι το BMPT.
Ένα άλλο επιχείρημα αφορά στην επιχειρησιακή αξία των πυροβόλων και των βομβιδοβόλων, από τη στιγμή που οι δυνάμεις ελιγμού του Ρωσικού Στρατού συνοδεύονται από τα συστήματα Shilka (4 x 23 χιλιοστών) και Tunguska (αντιαεροπορικά βλήματα και πυροβόλα). Η κριτική στο BMPT εστιάζει και στο ρόλο τους. Μπορούν να καταστρέψουν ένα άρμα μάχης από απόσταση με τα βλήματα Ataka, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αεροπορικές απειλές, εκτός με τη χρήση των πυροβόλων των 30 χιλιοστών. Επίσης δεν έχουν ραντάρ ή άλλους αισθητήρες εντοπισμού αεροπορικών απειλών. Επιθετικά ελικόπτερα και UAV, λένε οι επικριτές του BMPT, μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε αντιαρματικό ρόλο. Επίσης, τα ρωσικά άρματα μάχης χρησιμοποιούν τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα Reflex και Ivar, ίδιων επιδόσεων με τα Ataka.