Η παροχή πυρών υποστήριξης σ’ ένα Τάγμα Πεζικού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη μάχη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Τάγματα Πεζικού ενσωματώνουν Λόχους, με αποστολή την παροχή πυρών υποστήριξης. Στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) οι Λόχοι Υποστήριξης Τάγματος (ΛΥΤ) έχουν ως αποστολή τη συνεχή παροχή πυρών υποστήριξης, καθώς και αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυρών. Στον ΕΣ και στην τυπική του σύνθεση ένας ΛΥΤ, Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, διαθέτει έξι (6) πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών επί οχημάτων ¼ τόνου, τέσσερα (4) οχήματα M-106 με όλμους των 107 χιλιοστών (4,2 ιντσών) και οκτώ (8) στοιχεία αντιαρματικής άμυνας με αντιαρματικά κατευθυνόμενων βλημάτων MILAN, Μ-901 TOW ή AT-4 Fagot. Εκτός των ΛΥΤ επιπλέον αντιαρματικά όπλα διατίθεται και στους Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) των Ταξιαρχιών, τόσο στην 1η Στρατιά, όσο και στην ΑΣΔΕΝ.

Η αποστολή των ΛΥΤ ή των πυρών υποστήριξης είναι η μαζική χρήση μεγάλης ισχύος πυρός με στόχο την επιβράδυνση, την παρενόχληση, τη διάσπαση ή την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων, με σκοπό την υποστήριξη της φίλιας άμυνας. Η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών όπλων υποστήριξης είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον εκάστοτε Διοικητή, ο οποίος θα πρέπει να συγχρονίσει κατάλληλα και να συγκεντρώσει την κατάλληλη μαχητική ισχύ στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Η πρόκληση έγκειται στο ότι τα πυρά υποστήριξης, ιδανικά, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1/ Να είναι συμπληρωματικά, δηλαδή να συμπληρώνουν τα πυρά των Λόχων. Με άλλα λόγια να χρησιμοποιούνται για να εκπληρώνουν αποστολές, που οι Λόχοι δεν μπορούν να εκτελέσουν ή που διαφορετικά θα τις εξέτρεπαν εκτός της κύριας προσπάθειάς τους. Για παράδειγμα ο ΛΥΤ μπορεί να αναλάβει την προσβολή μίας εχθρικής δύναμης σε ένα σημείο του μετώπου και ένα Λόχος να συγκεντρώσει τα πυρά του κατά μιας άλλης εχθρικής δύναμη σε άλλο σημείο του μετώπου.

2/ Να επιφέρουν αιφνιδιασμό, στο μέτρο του δυνατού.

3/ Να είναι αποτελεσματικά, δηλαδή εύστοχα, άρα να επιφέρουν την καταστολή, την εξουδετέρωση, την καταστροφή ή την απαγόρευση του εχθρού. Καταστολή, που σημαίνει περιορισμός της ικανότητας του εχθρού να εκπληρώσει την αποστολή του. Εξουδετέρωση, που σημαίνει την προσωρινή εξουδετέρωση ενός στόχου. Καταστροφή, που σημαίνει ότι ο στόχος είναι πλέον ανενεργός και απαγόρευση, που σημαίνει μείωση της αποτελεσματικότητας του εχθρού.

Μια εξίσου σημαντική πρόκληση, για τον εκάστοτε Διοικητή, είναι η επιτυχημένη προσβολή μιας σειράς στόχων, δηλαδή ένας αριθμός στόχων, οι οποίοι θα πρέπει να προσβληθούν με προκαθορισμένη ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση, ο ΛΥΤ, και αυτό είναι το μείζων, πρέπει ή θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίζει τη συνεχή εγγύς υποστήριξη με πυρά, να εξασφαλίζει την αντιαρματική άμυνα του μετώπου του Τάγματος και να παρέχει ικανοποιητική αντιαεροπορική προστασία.

Αυτές τις δύο προκλήσεις, δηλαδή ο κατάλληλος συγχρονισμός και η συγκέντρωση της κατάλληλης μαχητικής ισχύος στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, από τη μία, και η επιτυχημένη προσβολή μιας σειράς στόχων, από την άλλη, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης, τα οποία συνδυάζουν, σε μια πλατφόρμα, δύο ή περισσότερα οπλικά συστήματα. Αυτό είναι και το αντικείμενου του συγκεκριμένου άρθρου. Δεν αγνοούμε ή παραβλέπουμε τη ύπαρξη και άλλων συστημάτων υποστήριξης, τα οποία φέρουν ένα μόνο οπλικό σύστημα, για παράδειγμα ένα αντιαρματικό σύστημα, αλλά δεν αποτελούν αντικείμενο του άρθρου. Το συγκεκριμένο άρθρο πραγματεύεται τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης, τα οποία συνδυάζουν πολλαπλά οπλικά συστήματα, όπως πολυβόλα και πυροβόλα, αντιαρματικά βλήματα, ρουκέτες, αντιαεροπορικά βλήματα και αιωρούμενα πυρομαχικά.

Η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών όπλων υποστήριξης είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον εκάστοτε Διοικητή.

Όπως θα δούμε την πρωτοκαθεδρία στη σχεδίαση και ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης έχει η Ρωσία, ενώ Κίνα, Ουκρανία και Λευκορωσία έχουν και αυτές να παρουσιάσεις τις προτάσεις τους. Η τάση αυτή φαίνεται να υιοθετείται και από τη Δύση, αλλά επί ελαφρών οχημάτων και με έμφαση στην αναγνώριση και την υποστήριξη Ειδικών Δυνάμεων, Πεζοναυτών και την παροχή πυρών παράκτιας άμυνας. Τα τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης αναπτύχθηκαν ως ολοκληρωμένα συστήματα μεγάλης ισχύος πυρός, ικανά να προσφέρουν πυρά υποστήριξης ανά πάσα στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, κατά μέτωπο ή κατά κατεύθυνση και σε μεγάλες αποστάσεις.

Κατά την άμυνα μπορούν να υποστηρίξουν το Πεζικό, αφενός με μεγάλης ισχύος πυρά, αφετέρου προς τουλάχιστον δύο στόχους ταυτόχρονα. Έτσι, μπορούν να επέμβουν στον αμυντικό αγώνα και με τα πυρά τους να αποσυμφορήσουν την πίεση που δέχεται μια Διμοιρία ή ένας Λόχος, για παράδειγμα, πάντα με στόχος το τακτικό πλεονέκτημα, τη μείωση των φίλιων απωλειών και, φυσικά, η ταχύτερη δυνατή καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων, μέσω της εξαπόλυσης μεγάλου και εύστοχου πυρ, από πολλά διαφορετικά όπλα, από διαφορετικές κατευθύνσεις και σε διαφορετικές αποστάσεις.

Η εμφάνιση των τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης, μοιραία έχει επιφέρει και αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο. Για παράδειγμα ο Ρωσικός Στρατός βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών μεικτών Λόχων οι οποίοι θα αποτελούνται από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης. Οι δοκιμές αυτές πραγματοποιούνται σε επίπεδο Λόχου αποτελούμενου από 1-2 άρματα μάχης, 2-4 τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης και 12-14 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Ουσιαστικά ο Ρωσικός Στρατός πειραματίζεται-δοκιμάζει τη δημιουργία Λόχων Πεζικού με τρείς (3) Διμοιρίες Πεζικού και μια (1) Διμοιρία Υποστήριξης, αποτελούμενη από άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης. Εναλλακτικά εξετάζεται και η λύση της διατήρησης των Λόχων Πεζικού με τη σημερινή τους μορφή, δηλαδή με την τυπική Διμοιρία Υποστήριξης ως έχει και την ενσωμάτωση των τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης, χωρίς άρματα μάχης, στους ΛΥΤ (14 οχήματα οργανωμένα σε τρείς Διμοιρίες Υποστήριξης των τεσσάρων οχημάτων έκαστη συν δυο του Διοικητή και Υποδιοικητή Λόχου).

Σε επίπεδο συστημάτων τα δύο (2) πιο ολοκληρωμένα, από πλευρά οπλισμού, τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης είναι το 2T Stalker της Λευκορωσίας και το QN-506 της Κίνας. Το 2T Stalker αναπτύχθηκε, πρωτίστως ως όχημα αναγνώρισης, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να αποσπάσει παραγγελίες και να τεθεί σε παραγωγή. Προσφέρεται όμως από την Minotor Service Enterprise. Ο εξοπλισμός του αποτελείται από ένα (1) πυροβόλο 2A42 των 30 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 4 χιλιομέτρων, ένα (1) πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, έναν (1) αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 30 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 1,7 χιλιομέτρων, έναν (1) τριπλό εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων 9K114 Shturm, μέγιστου βεληνεκούς 5 χιλιομέτρων και έναν (1) διπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων 9K38 Igla, μέγιστου βεληνεκούς 5,2 χιλιομέτρων. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει και 12 αντιαρματικές νάρκες.

Το 2T Stalker αναπτύχθηκε, πρωτίστως ως όχημα αναγνώρισης, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να αποσπάσει παραγγελίες και να τεθεί σε παραγωγή.

Το κινεζικό QN-506 της Wuhan Guide Infrared είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο τεθωρακισμένο όχημα υποστήριξης και αναγνωρίσεων στον κόσμο. Βασίζεται στο άρμα μάχης Type-59, κινεζικό έκδοχο των σοβιετικών T-54A και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων «AirShow China 2018». Ο πύργος του οχήματος ενσωματώνει ένα (1) πυροβόλο των 30 χιλιοστών, ένα (1) συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών, τέσσερις (4) εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων, έναν (1) εικοσαπλό εκτοξευτή ρουκετών και τέσσερις (4) εκτοξευτές αιωρούμενων πυρομαχικών. Το πυροβόλο των 30 χιλιοστών μπορεί να εμπλέξει στόχους εδάφους και αέρος σε μέγιστη απόσταση 2 χιλιομέτρων, τα αντιαρματικά βλήματα έχουν μέγιστο βεληνεκές 4 χιλιόμετρα, οι ρουκέτες 8 χιλιόμετρα, ενώ τα αιωρούμενα πυρομαχικά έχουν βεληνεκές 5-10 χιλιόμετρα.

Το κινεζικό QN-506 είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο τεθωρακισμένο όχημα υποστήριξης και αναγνωρίσεων στον κόσμο.

Η Ρωσία είναι παραδοσιακός σχεδιαστής και παραγωγός τεθωρακισμένων οχημάτων υποστήριξης, και συγκεκριμένα του BMPT Terminator και της νεότερης έκδοσης BMPT-72 Terminator-2. Το BMPT Terminator βασίζεται στο άρμα μάχης T-90A, ενώ το BMPT-72 Terminator-2 βασίζεται στο άρμα μάχης T-72. Τα δύο (2) οχήματα έχουν και φέρουν τον ίδιο εξοπλισμό μάχης, ο οποίος αποτελείται από ένα (1) δίδυμο πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χιλιοστών, από τέσσερις (4) εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων 9M120 Ataka των 130 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 950 χιλιοστών συν της επιπρόσθετης θωράκισης ERA (Explosive Reaction Armor), δύο (2) αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων AG-17D των 30 χιλιοστών και ένα (1) πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλιοστών. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Army 2018» η Uralvagonzavod Plant (UVZ) παρουσίασε μια έκδοση υποστήριξης του τεθωρακισμένου οχήματος T-15 (Armata), το BMOP Terminator-3 με τον ίδιο εξοπλισμό των προγενέστερων Terminator.

Το ρωσικό BMPT Terminator.
Η αναβαθμισμένη έκδοση BMPT Terminator-2.

Τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης έχει να παρουσιάσει και η Ουκρανία. Η εταιρία Zhytomyr έχει αναπτύξει το Strazh, το οποίο μοιάζει πολύ με το BMPT Terminator, με τη διαφορά ότι το ουκρανικό όχημα βασίζεται στο άρματος μάχης T-64  με τον πύργο Doublet, ο οποίος αποτελεί εξέλιξη του πύργου μάχης του τεθωρακισμένου οχήματος BMP-2. Το Strazh είναι εξοπλισμένο με δύο πυροβόλα ZTM-2 των 30 χιλιοστών (πρόκειται για μια ουκρανική έκδοση του ρωσικού 2A42). Μεταξύ των ZTM-2 υπάρχουν και δύο (2) πολυβόλα PKT των 7,62 χιλιοστών. Επιπλέον, το κάθε όχημα φέρει και δύο (2) δίδυμους εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Konkurs μέγιστου βεληνεκούς 4 χιλιομέτρων. Στο κέντρο της οροφής του πυργίσκου είναι εγκαταστημένος ένας αυτόματος εκτοξευτής βομβίδων AG-17 των 30 χιλιοστών.

Το ουκρανικό Strazh ομοιάζει πολύ με το ρωσικό BMPT Terminator.

Η Ουκρανία έχει αναπτύξει και ένα ελαφρύτερο, τροχοφόρο, αλλά μη-επανδρωμένο όχημα υποστήριξης, το Fantom-2 (8 x 8) της SpetsTechnoExport, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του Fantom-1 (6 x 6). Το Fantom-2 ενσωματώνει το σύστημα πυροβόλων Taipan, το οποίο αποτελείται από δύο πυροβόλα των 23 χιλιοστών, δραστικού βεληνεκούς 1,8 χιλιομέτρων, έναν (1) εκτοξευτή κατευθυνόμενων ρουκετών Strila-M (20 ρουκέτες RS-80 διαμετρήματος 82 χιλιοστών έτοιμες προς εκτόξευση, μέγιστης εμβέλειας 7 χιλιομέτρων) και έναν (1) εκτοξευτή κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων 9K115-2 Metis-M μέγιστου βεληνεκούς 2 χιλιομέτρων ή Ataka ή οποιοδήποτε κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα διαμετρήματος 130 χιλιοστών.

Το επίσης ουκρανικό Fantom-2 βασίζεται σε τροχοφόρο μη-επανδρωμένο όχημα.

Στη Δύση, όπως προείπαμε, η τάση στην ανάπτυξη οχημάτων υποστήριξης, αφορά σε ελαφρά οχήματα 4 x 4 με έμφαση στην αναγνώριση και την υποστήριξη Ειδικών Δυνάμεων, Πεζοναυτών και την παροχή πυρών παράκτιας άμυνας. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν τα οχήματα Hawkei και Fletcher της γαλλικής Thales και της αμερικανικής Arnold Defense.

Το Fletcher ενσωματώνει έναν (1) τετραπλό εκτοξευτή κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) της BAE Systems, μέγιστου βεληνεκούς 8 χιλιομέτρων, και ένα (1) πολυβόλο των 5,56 ή 7,62 ή 12,7 χιλιοστών ή έναν (1) αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών ή ένα (1) πολυβόλο Gatling. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος έγινε με βάση τη σωρευμένη εμπειρία των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, όπου παρατηρήθηκαν περιστατικά αδυναμίας ανταπόδοσης πυρών, λόγω της μη επαρκούς ισχύος πυρός. Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «AUSA 2018» η Arnold Defense ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μία νέα μη-επανδρωμένη έκδοση του Fletcher με έναν εκτοξευτή 23 κατευθυνόμενων ρουκετών λέιζερ των 70 χιλιοστών. Το Hawkei είναι εφοδιασμένο με τηλεχειριζόμενο πύργο της βελγικής FN Herstal, εξοπλισμό με έναν τετραπλό εκτοξευτή ρουκετών των 68 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων, και πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.

Το αμερικανικό Fletcher αναπτύχθηκε με βάση τη σωρευμένη εμπειρία των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, όπου παρατηρήθηκαν περιστατικά αδυναμίας ανταπόδοσης πυρών, λόγω της μη επαρκούς ισχύος πυρός.
To Hawkei της γαλλικής Thales, με πύργο της ελβετικής FN Herstal.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρκικού τεθωρακισμένου οχήματος υποστήριξης πεζικού KMC (Kaideye Monteli Cirit), το οποίο συνδυάζει τις ρουκέτες καθοδήγησης λέιζερ Cirit διαμετρήματος 70 χιλιοστών και τα αντιαρματικά βλήματα της οικογένειας UMTAS. Η ανάπτυξη του KMC ξεκίνησε το 2016. Το όχημα φορέας είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα της κατηγορίας M-113 που κατασκευάζει η FNSS (πιθανότατα στην έκδοση ACV-19). Ο πύργος μάχης μπορεί να κινηθεί σ’ ολόκληρο το τόξο των 360°, ενώ τον εντοπισμό και την αναγνώριση του στόχου επιτυγχάνει ένα ηλεκτροπτικό σύστημα σε συνδυασμό με ένα σύστημα FLIR επί ανυψούμενου ιστού (Integrated Mast). Το KMC μπορεί να επιχειρεί ημέρα και νύχτα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να μεταφερθεί με αεροσκάφος τύπου C-130 Hercules. Οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι 4 άτομα (διοικητής, οδηγός, πυροβολητής, γεμιστής). Ο πύργος μάχης ενσωματώνει δύο τετραπλούς εκτοξευτές Cirit συν 8 εφεδρικές ρουκέτες εντός του οχήματος και δύο διπλούς εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων UMTAS συν 4 εφεδρικά βλήματα εντός του οχήματος.


Και η Τουρκία αναπτύσσει τεθωρακισμένο όχημα υποστήριξης, το KMC, το οποίο συνδυάζει τις ρουκέτες καθοδήγησης λέιζερ Cirit και τα αντιαρματικά βλήματα UMTAS.

Όλα τα παραπάνω συστήματα αφορούν στο συγκερασμό δύο ή περισσότερων οπλικών συστημάτων και, όπως προαναφέραμε, αυτό είναι και το αντικείμενο του άρθρου, χωρίς να παραβλέπουμε και τη ύπαρξη και άλλων συστημάτων υποστήριξης, επί επανδρωμένων ή μη-επανδρωμένων συστημάτων, τα οποία όμως φέρουν ένα μόνο οπλικό σύστημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Το ρωσικό μη-επανδρωμένο Soratnik με ένα (1) πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, τα ουκρανικά μη-επανδρωμένα Bogomol και Centaur με δύο (2) τετραπλούς εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων ή δύο (2) τετράκανα πολυβόλα Gatling των 7,62 χιλιοστών, αντίστοιχα, το γερμανικό Mission Master με δύο (2) επταπλούς εκτοξευτές ρουκετών, κατευθυνόμενων ή μη-κατευθυνόμενων ρουκετών των 70 χιλιοστών, το πολωνικό ZRN-01 Daisy με δύο (2) εικοσαπλούς εκτοξευτές ρουκετών των 80 χιλιοστών, το ευρωπαϊκό Themis με δύο (2) αντιαρματικά βλήματα MMP και η κινεζική πρόταση ενός τακτικού οχήματος (4 x 4) με κάθετα εκτοξευόμενο πυραυλικό σύστημα βλημάτων CM-501GA/-502 ή αιωρούμενων πυρομαχικών CM-501XA/-501X.

Comments

 1. Αν κατάλαβα καλά, οι πιο έμπειροι στρατοί, χρησιμοποιούν συγκεκριμένα θωρακισμένα οχήματα, τα οποία είναι εξοπλισμένα (γενικά) με ικανό πυροβόλο, εκτοξευτές βομβίδων, εκτοξευτές αντιαρματικών, εκτοξευτές α/α βλημάτων (και κατά περίπτωση και με διάφορα άλλα όπλα) και κατευθυνόμενα ή/και αιωρούμενα πυρομαχικά.
  Αν κατάλαβα επίσης καλά, ο ελληνικός λόχος ΛΥΤ, έχει διαφορετικά οχήματα (γενικά) γι’ αυτά τα όπλα.
  Εάν είναι έτσι όπως κατάλαβα, για να υποστηριχτεί ένα τάγμα, θέλει πολλά και διαφορετικά οχήματα διαφόρων όπλων, ενώ θα μπορούσαν λιγότερα οχήματα να επιτελέσουν καλύτερο έργο (το πιο σύγχρονο δεν το συζητούμε καν). Δηλαδή κάθε τάγμα να έχει μια μοίρα υποστήριξης από 4-5 από αυτά τα «πολυεργαλεία» αντί να συνοδεύει ένα ολόκληρο κομβόι με ανεπαρκή μέσα.
  Κατά πρώτον, έτσι όπως κατάλαβα έχουν τα πράγματα?
  Κατά δεύτερον, εάν ναι, πόσα από αυτά τα οχήματα νομίζετε ότι απαιτούνται για τον ελληνικό Σ.Ξ.?
  Κατά τρίτον, εάν πράγματι ελλείπουν αυτά τα πολυεργαλεία, μαζί με την έλλειψη ικανών ΤΟΜΠ και την ανυπαρξία ΤΟΜΑ, τι σημαίνει για την εν γένει ικανότητα του Σ.Ξ.?

  1. Ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα, όπως τα περιγράφετε. Αυτή τη στιγμή οι ΛΥΤ διαθέτουν 1 x M-113 και 4 x Μ-106 με όλμο των 107 χιλιοστών (Διμοιρία Όλμων), 6 x οχήματα των 1/4 τόνων με πολυβόλα ή/και βομβιδοβόλα (Διμοιρία Αναγνωρίσεων) και 8 x οχήματα των 1/4 τόνων (Διμοιρία Αντιαρματικών). Συνολικά 14 οχήματα 1/4 τόνων ως φορείς όπλων. Πιστεύουμε ότι με 4-6 τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης, ιδιαίτερα το κινεζικό, που είναι το πληρέστερο, από πλευράς οπλισμού, συν τους 4 αυτοκινούμενους όλμους ο ΛΥΤ υπερκαλύπτει τις ανάγκες υποστήριξης του Τάγματος. Η έλλειψη τέτοιων συστημάτων σε συνδυασμό με έλλειψη σύγχρονων ΤΟΜΑ, ιδιαίτερα στις ΤΘΤ είναι σοβαρό μειονέκτημα για το Στρατό. Όπως και να το δούμε τα M-113 είναι εντελώς ακατάλληλα για το σύγχρονο πεδίο μάχης καθώς υστερούν τόσο στη θωράκιση, όσο και στην ισχύ πυρός.

   1. Ευχαριστώ.
    Βεβαίως έχετε απόλυτο δίκιο για τα Μ-113 (που έχουν θέμα και με τους κινητήρες), αλλά με έκπληξη αποδεικνύεται ένας αριθμός 14 οχημάτων για υποστήριξη ενός τάγματος.
    Μια επένδυση εκεί θα επέφερε μακροπρόθεσμα και μια οικονομία κλίμακας, πέραν των υπηρεσιακών ωφελειών, αλλά….

 2. Πρεπει να προσανατολιστούμε σε πιο βατές λύσεις και πρωτίστως με την επιλογή ενός ικανού επιδόσεων και αριθμών 4Χ4, με σύγχρονα αντιαρματικά, ρουκέτες ακόμα και πάμφθηνες γιουγκοσλαβικές των 128mm, V-shorads με Mistal και άλλα με chain gun των 30mm.

 3. Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να δούμε καινούργια ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ στον Ε.Σ. ας κοιτάξουμε να πάρουμε μεταχειρισμένα bradley και τα φορτώνουμε μετά με ότι είναι εφικτό! Υπάρχουν συστήματα όπως το ραντάρ Giraffe 1X, το trackfire rws saab, AN/TWQ-1 Avenger, Boeing Maneuver SHORAD (MSL), system 4 BAE Systems SHORADS που πρέπει να μας ενδιαφέρουν για έναν μικρό αριθμό οχημάτων και τεθωρακισμένων τουλάχιστον.
  Αν καθίσει κανείς και σκεφτεί τι έχει γίνει απο την υποτιθέμενη αγορά των BMP-3 μέχρι σήμερα και τι θα έπρεπε να είχε γίνει τελικά θα καταλάβει οτι η άμυνα της χώρας απο ορισμένους δεν αντιμετωπίζεται με βάση τις ανάγκες και την σοβαρότητα που θα έπρεπε αλλά με όρους λαικής αγοράς!

  1. Έχετε δίκιο. Για καινούργια είναι αδύνατον. Και παλαιότερα δεν προμηθευτήκαμε διάφορα μεταχειρισμένα σε καλές τιμές (λάθος που κάναμε ως γνωστόν και στα τανκ). Αν και η μη προμήθεια ΤΟΜΑ (πρωτίστως) αλλά και ΤΟΜΠ, απαξιώνει έως ένα βαθμό και τα τανκ, δεν έχουμε κάνει τις πρέπουσες και αναγκαίες επενδύσεις.

  2. Τα Μ2 για να ξαναγίνουν ΤΟΜΑ θέλουν πολύ χρήμα. Όμως όπως εχουν γράψει και άλλοι, μπορούμε σχετικά εύκολα να τα μετατρέψουμε αρχικά σε ΤΟΜΠ αφαιρώντας τον πύργο, αντικαθιστώντας και την εξωτερική θωράκιση, μετατρέποντάς τα σε light ΝΑΜΕR, που θα ειναι πολύ ανώτερα από Μ-113.
   Στο μέλλον τοποθετούμε ένα τηλεχειριζόμενο πύργο με ένα Chain Gun των 30mm με 2 Spike.

   1. Έχω και εγώ την αίσθηση ότι, δεν είναι δόκιμο με πατέντες να πάμε σε ΤΟΜΑ, όπως λέτε είναι μεγάλο το κόστος και ίσως αμφίβολο και το αποτέλεσμα (ακόμα και με τα ΛΕΩΝΙΔΑΣ). Γι’ αυτά τα όπλα πρέπει να πάμε σε μεταχειρισμένα άλλων στρατών (αν και αυτή την εποχή, εκτός κάποιων των Bradley δεν γνωρίζω αν έχει διαθέσιμα πλεονάσματα/αποσυρόμενα κάποιος άλλος στρατός).
    Για τα ΤΟΜΠ, μια προσιτή λύση θα ήταν εκείνη που έχει προτείνει η NIMDA στην Ταυλάνδη για τα Μ-113 (http://www.nimda.co.il/image/users/199098/ftp/my_files/113/M113%20N2000%20Presentation_2010.pdf?id=9266579). Μάλιστα η NIMDA δέχεται και συνεργασία με τοπικές/εγχώριες βιομηχανίες, κάτι σημαντικό για εμάς. Το κόστος προς την Ταυλάνδη θα ήταν περί τις 280.000 ευρώ ανά όχημα. Δεν θα ήταν μεγάλο το κόστος να ξεκινούσαμε να φτιάχνουμε π.χ. 150 το χρόνο.
    Ως προς τα οχήματα υποστήριξης, όπως λέει και ο κ. Tsagkaris πιο κάτω, μπορούμε να «μαζέψουμε» κάποια διάσπαρτα όπλα σε υπάρχουσες πλατφόρμες και με μια μικρού κόστους αναβάθμιση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών να έχουμε αξιοπρεπείς λόχους ΛΥΤ, συντηρώντας και κινώντας λιγότερα οχήματα, αυξάνοντας όμως κατά πολύ τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

    1. Για αρχή πιο εύκολο είναι να τροποποιηθεί σε ΤΟΜΠ το Μ2. Δεν απαιτεί νέα συγκροτήματα μετάδοσης και κινητήρα. Με μια βαριά συντήρηση και σχετικά απλές μεταλλουργικές εργασίες θα είναι πολύ ανώτερο από αυτό που παρουσιάσατε.

     1. Φυσικά και δεν αποκλείεται τίποτα.
      Απλά επειδή έχουμε και περί τα 2.000 Μ-113, κάτι πρέπει να κάνουμε και με αυτά, διότι έτσι όπως είναι……. Γι’ αυτό έγραψα και γι’ αυτά. Μάλιστα υπάρχουν και βελτιώσεις που αυξάνουν τον τροχό κατά ένα και το μήκος περί τα 84 cm, οπότε μπορεί να χρησιμεύσει και σε άλλες διαμορφώσεις, ακόμα και για ΛΥΤ.
      Λύσεις ΕΑΝ (επιτέλους) το αποφασίσουμε υπάρχουν.

 4. Iδου λοιπον πεδιον δοξης λαμπρον…
  Αντι να βιδωνουμε ZU πανω σε ΒΜΡ,ας φτιαξουν τα ΠΕΒ ενα οχημα που θα εχει ως βαση το Λεο 1 που θα φερει πυργο με μονο ‘η διπλο Μαουζερ των 30, (ισως και απο ενα εκτοξευτη Στινγκερ, 2 εκτοξευτες ρουκετων LAU 69/19 των 70 χλστ.,ενα εκτοξευτη Μιλαν αν οχι Κορνετ και ενα βομβιδοβολο ή 0.50,
  ΟΛΑ υπαρχουν…..4-8 τετοια οχηματα θα ηταν φοβερη ενισχυση κατάρχας στην 32α των Πεζοναυτων…….

  1. Είναι τόσο εύκολο να ενσωματωθούν τα συστήματα σκόπευσης και ελέγχου αυτών των όπλων στο παλιό Λεο 1;
   Πάντως η αξιοποίηση των παλιών αρμάτων ως τεθωρακισμένων οχημάτων όχι μόνο υποστήριξης αλλά και μεταφοράς προσωπικού θα πρέπει σίγουρα να εξεταστεί. Εδώ το κάνει το Ισραήλ που παράγει συστήματα υψηλής τεχνολογίας και λαμβάνει τόσο μεγάλη βοήθεια από ΗΠΑ. Ακόμα και έτσι όμως δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο. Πόσο μάλλον εμείς με τις πιεστικές ανάγκες, το φθίνοντα προϋπολογισμό και τον μεγάλο αριθμό πεπαλαιωμένων, για να μην πω απαρχαιωμένων αρμάτων μάχης.

 5. Τα συγχαρητηρια μου για αυτό το εξαιρετικό άρθρο.
  Αυτη τη στιγμή, είστε ίσως το μοναδικό σαιτ που ασχολείται με εκτενείς και ποιοτικές αναλύσεις, σε τομείς που δεν είναι και τόσο διάσημοι. Επιτρέψτε μου όμως να εκφράσω μερικές επεξηγησεις επί παρεξηγήσεων που έχουν δημιουργηθεί.Θα ακουθήσει σεντόνι.
  1η ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ.
  Ο ΛΥΤ στα Μ/Κ Ταγματα έχει ως εξής(ΠΑΝΤΟΥ):
  α) Διμοιρία Όλμων, με 4 Μ106Ε/Α2.
  β) Διμοιρία Αναγνωρίσεως, με 6 VBL (ή Hummer) με 0,50/GMG.
  γ) Διμοιρία Α-Τ, με 4 Μ901 ΙΤV(ΤOW- πολυβόλο 7,62).
  δ) Διμοιρία Ε.Σ. με 6 στοιχεία Ελεύθερων Σκοπευτών.(με G3EA/Steiner αντί Barret).
  ε) Διμοιρία Δκσεως.
  Οπότε δεν υπάρψχει πουθενά 1/4Τ. όχημα στον ΛΥΤ, εκτός βέβαια των διοικητικών.

  Εκτός του ΛΥΤ, ο κάθε Λόχος έχει και Δρια ΥΠ., όπου στον Μ/Κ Λόχο έχει ως εξής:
  α) Ομάδα Α-Τ με 2 στοιχέια ΜΙΛΑΝ.
  β) 2 Ομάδες Πολλων MG3(4 MG3 συνολικά).
  γ) Ομάδα Όλμων με 2 Όλμους 81 χιλ.
  Στα απλά Τάγματα, υπάρχουν λιγότερα Α-Τ,( 8 Α-Τ ΑΤ-4), αλλά επιπλέον υπάρχει η Δρια Α/Α στον ΛΥΤ(Zu-23).

  2η ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ.

  Ένα ΤΟΜΑ, τύπου Marder ή Μ2, έχει:
  α) Ένα πυροβόλο 20-25 χιλ.
  β) Ένα συζυγές 7,62 χιλ.
  γ) Α-Τ (Milan / TOW)
  δ) 1 ομάδα ΠΖ
  Οπότε, ένα ΤΟΜΑ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα Όχημα Υποστ. τύπου Τerminator.
  Συνεπώς, ένα Μ/Κ Τάγμα μιας ΤΘΤ Ταξ., εξοπλισμένη με 41 ΤΟΜΑ, έχει υπεραρκετή ισχύ πυρός. Αυτά τα οχήματα είναι πανάκεια, διότι δεν μεταφέρουν απλό ΠΖ.

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
  Οι ανάγκες μας είναι για 400 ΤΟΜΑ(σύμφωνα με ανοικτές πηγές). Άποψη μου είναι πως οι Επιτελείς ήθελαν να τα κατανήμουν ως εξής:
  α) 41 ΤΟΜΑ για τα ΜΚ Ταγματα των ΤΘΤ. (123 ΤΟΜΑ σύνολο). ==> κατάργηση απτις Δριες ΥΠ των MILAN και των πολλων 7,62(MG3).
  β) Τα υπόλοιπα 280 ΤΟΜΑ θα αντικαταστήσουν τα Α-Τ MILAN και πολλα 7,62 στα λοιπά ΜΚ Τάγματα, στις ΕΑΝ, και τα Μ113 στις Επιλαρχίες και στην 32η Ταξ. ΠΖΝ.
  Οπότε με 400 ΤΟΜΑ, και αυξάνεται κατακόρυφα η ισχύς πυρός ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, και επιτυγχάνοτναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ οικονομίες κλίμακας.Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  1. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και τις διευκρινήσεις σας σχετικά με τη σύνθεση του ΛΥΤ. Συμφωνούμε απόλυτα με το συμπέρασμα σας για νέα ΤΟΜΑ. Όπως και να το δούμε τα M-113 δεν μπορούν να σταθούν στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

   1. Εμεις ευχαριστούμε για τα αρθρα.
    Επιτρεψτε μου να αναπτυξω περαιτέρω την αποψη μου για τα οχηματα Υποστηριξεως καταρχήν, και για τα Μ113 δευτερευοντως.

    ΟΧΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤ.
    Κατα την αποψη μου, αποτελουν υβριδια μεταξυ ΤΟΜΑ και αρμάτων. Ειναι βαρυτερα απτα ΤΟΜΑ, με μεγαλυτερη ισχυ πυρος, αλλα δεν εχουν δυνατοτητα μεταφορας ΠΖ. Απτην αλλη, ειναι ελαφρυτερα των αρματων, με μικροτερη ισχυ πυρος(ακομη κι απ’τα 105χιλ). Αποψη μου ειναι οτι δεν ταιριαζουν για εμας, για την ωρα.
    Ο συνδυασμος 1400 αρματα και 400 ΤΟΜΑ, ειναι καλυτερος απο οποιονδηποτε συνδυασμο εμπεριέχει Οχηματα Υποστ. Ακομα και τα Leo1A5/M48A5MOLF, για μενα, ειναι καλυτερα του Τerminator (δεν συζητάμε καν για το Τούρκικο), εξαιτιας υψηλοτερου ρυθμου βολης με το κυριο πυροβολο, χαμηλοτερη σιλουετα, καλητερων σκοπευτικων κοκ…

    Μ113.
    Τα Μ113 δεν ειναι ΤΟΜΑ, γιαυτο και δεν ειναι καλα.Επρεπε να παρουμε τα Marder, και να μην περιμεναμε για τα Μ2.Μπορει τα δευτερα να ειναι καλυτερα, αλλα τουλάχιστον θα ειχαμε ενα ΤΟΜΑ, απ’τό τιποτα.
    Το ΓΕΣ υππιετω πως δεν βιαστηκε για ΤΟΜΑ τοτε που μπορουσε, διοτι πολυ απλα ουτε οι απναντι εχουν ΤΟΜΑ. Το AIFV τους, πιο πολυ ΤΟΜΠ ειναι, παρα ΤΟΜΑ(θωρακιση-ισχυ πυρος-ΑΤ).
    Μακαρι να προχωρησει καποια προμηθεια ΤΟΜΑ στον μελλον, αν και νομιζω πως το ΓΕΣ το εχει σε υψηλη προτεραιότητα.

    1. Ευχαριστούμε και εμείς οι υπόλοιποι για τις διευκρινήσεις σας, πληροφορίες που δύσκολα βρίσκει κάποιος. Φυσικά και το Μ-113 είναι ΤΟΜΠ, αλλά πλέον κακό και ως ΤΟΜΠ και εφόσον έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό, πρέπει να οα αναβαθμίσουμε, αφού υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για νέες προμήθειες.
     Ως προς τα ΤΟΜΑ, κάπου είχε πάρει το μάτι μου αναλύσεις ότι ιδανικά ως προς τα τανκ είναι ο λόγος 1/2. Εάν αυτό είναι ακριβές χρειαζόμαστε περί τα 650, αφού κάποια θα πρέπει να είναι και σε διαμόρφωση διοίκησης και επικοινωνιών. Τα ΤΟΜΑ είναι προτεραιότητα της Σ.Ξ. εδώ και 20 χρόνια, όμως δεν έχουμε καταφέρει να ενσωματώσουμε τον αριθμό και την ποιότητα που χρειαζόμαστε.
     Έχω την πεποίθηση ότι οι ΛΥΤ σε σύγχρονα οχήματα είναι απαραίτητοι, διότι ο ρόλος τους είναι τελείως διάφορος των ΤΟΜΑ και των ΤΟΜΠ, ασχέτως αν δεν είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του Σ.Ξ.

     1. Σαν ΤΟΜΠ το Μ113 δεν θα το χαρακτηριζα κακο, μετα απο μια αναβαθμιση.Το οτι ηδη μπαινει πυργος πολυβολητη σε 700, και υπαρχει προνοια, να μπει και πλακα μετωπικης προστασιας, νομιζω οτι καλυπτει εστω και οριακα τις αναγκες μας.
      Αν παρουμε 400 ΤΟΜΑ, εχοντας 500 Λεωνιδας, κι αναβαθμιζοντας τα Μ113 στα προαναφερομενα, δεν λες κι απροστατευτο το ΠΖ.

      Στους ΛΥΤ του ΜΚ ΠΖ αυτη τη στιγμη μια χαρα συγχρονα /ικανα οχηματα υπαρχουν. Μ901 ITV, M106 & VBL, ειναι νομιζω υπεραρκετά για την ωρα.Δεν πρεπει να παραβλεπουμε οτι στους σχηματισμους υπαρχουν και οι ΛΑΤ, οι οποιοι με 36 ΑΤ μεγαλου βεληνεκους, (Κορνετ-Μ901ITV), καλυπτουν τα οποια κενα.

 6. Για νησι και εχοντας διαβαση τις παραπανω αποψεις θα ηθελα ενα οχημα πολυεργαλιο για υποστηριξη , με το λιγοτερο απαιτουμενο πρωσοπικο , με το μεγιστο δυνατο αποθεμα πυρομαχικων και βαρια θωρακιση για επιβιωσημοτητα τωρα αν θα ειναι απο ενχωρια παντετα η’ εισαγωγης , καινουριο η’ μεταχειρισμενο δεν με πολυκαιει αν πληρη τα βασικα , με καιει ομως να το ειχαμε χτες ποσο μαλλον σε 10 15 χρονια

 7. Σε πιάνει κατάθλιψη την εποχή των lynx και puma για την Γερμανία να συζητούμε για τα marder σαν όνειρο που δυστυχώς δεν πήραμε ή καλύτερα δεν ενδιαφερθήκαμε να πάρουμε (όπως και τα leo2a4 που κατέληξαν στην Τουρκία)!!!
  Πάντως έχει ενδιαφέρον το όπλο σε σχέση με τις αλλαγές που παρατηρούμε σε κάθε χώρα!
  CV-90, Puma, Lynx, Bradley (Rheinmetal), Namer, BMP-3, T-15 ARMATA, Kurganets, Bradley, AJAX (Scout SV), NGAFV, ASCOD, BMP-64 (?).
  Επίσης βλέπουμε μετά το γερμανικό Boxer, χώρες όπως η Γαλλία, το Ισραήλ να επενδύουν σε τροχοφόρα όπως είναι τα VBCI 2(Nexter), Eitan. Πλέον οι Γάλλοι παρουσιάζουν και τεθωρακισμένα σαν το Jaguar EBRC!
  Άραγε ποιά θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τον Ε.Σ. απο τα παραπάνω?
  Νομίζω πως ανοίξαμε νέο θέμα για συζήτηση!

   1. Μας καλόμαθαν απο το defencereview μιας και είναι το μόνο σαιτ που παρουσιάζει όλες τις επιλογές και μπορείς να συγκρίνεις. Ιδιαίτερα η δουλειά με τα μαχητικά αεροσκάφη ήταν κορυφαία!

 8. Παιδιά πολύ ωραία και καλά αυτά που γράφετε παραπάνω, εγώ όμως θα συμφωνήσω με την άποψη αυτών που υποστηρίζουν τα ΤΟΜΑ. Γιατί πραγματικά με 2 ΤΟΜΑ (+την μεταφορά οπλιτών ή εφοδίων) έχεις ότι προσφέρει το όχημα υποστήριξης.

  Επίσης στην ελληνική περίπτωση η υιοθέτηση οποιουδήποτε ΤΟΜΑ θα πρέπει να περιλαμβάνει και δυνατότητα επιλογής μεταξύ αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων, και την δυνατότητα προγραμματισμού έκρηξης των πυρομαχικών. Η δεύτερη δυνατότητα θα δίνει στο όχημα την δυνατότητα να προβάλλει πεζικό καλυπτόμενο (δυνατότητα που έλειπε από τους Τούρκους στον πόλεμο της Συρίας αλλά πλέον κάποια άρματα έχουν εκτοξευτή βομβιδίων προγραμματισμένης έκρηξης στην οροφή), αλλά και την δυνατότητα να εμπλέκουν χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV με το πυροβόλο.

 9. Σε σωστή βάση το άρθρο ειδικά κάτω από το πλαίσιου της ελληνικής αμυντικής διάταξης. Απλά πλέον δυστυχώς δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα σε επίπεδο προμήθειας. και εννοείται αν τα μ/κ τάγματα επανεξοπλίζονταν με ΤΟΜΑ θα είχαν λύσει μεγάλα προβλήματα στο επίπεδο παροχής πυρών υποστήριξης αλλά όπως λένε οι «κακές γλώσσες» οι πεζικάριοι ανώτεροι δεν τα θέλουν γιατί θα τους «βάλουν χέρι» οι τεθωρακισμένοι. Δλδ επειδή η όλη διάταξη του ΤΟΜΑ δεν είναι ένα απλό όχημα αλλά πρέπει να αλλάξει ολόκληρος ο τρόπος δράσης,συντήρησης εκπαίδευσης των ταγμάτων κάτι που σημαίνει για πολλά χρόνια θα είναι σαν υποδιοίκηση σε αξιωματικούς-αρματιστές για να αλλάξει ο τρόπος χρήσης τους επομένως «χαλάει» την σούπα του αυτοδιοίκητου. Έτσι προβάλλεται το επιχείρημα του κόστους(που δεν έχουν και τόσο άδικο οι πεζικάριοι) καθώς τα ήδη βεβαρημένα μ/κ τάγματα σε επίπεδο ΔΜ που δεν έχουν ομαλοποιηθεί θα επιβαρυνθούν με την χρήση μιας ακόμα ΔΜ για τους πύργους μάχης των ΤΟΜΑ που είναι και το ακριβότερο και πιο ευαίσθητο υλικό,νέα όπλα-διαμετρήματα, θερμικά σκοπευτικά, ψηφιακά ΣΕΠ-επικοινωνίας συστήματα περιστροφής πύργων, εξομοιωτές, εκπαίδευση κ.α. που απλά το ελληνικό κοστολόγιο με την σημερινή δομή δεν αντέχει. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο ΕΣ και είναι τραγικό το γιατί δεν το κάνει είναι απλά να αναδιατάξει και να χρησιμοποιήσει σωστά τα υλικά του ενοποιώντας υλικά μειώνοντας έτσι το λογιστικό αποτύπωμα και την εκπαίδευση και να εντάξει υλικά που θα αναβαθμίσουν την ισχύ πυρός. Το Μ113 θα το έχουμε για χρόνια επομένως με αυτό πρέπει να δράσουμε άρα να γίνουν απλές ενέργειες που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση. Έτσι πρέπει να αναβαθμιστούν τα Μ113 με απλές και έτοιμες λύσεις(εξωτερικές δεξαμενές, πρόσθια πλάκα θωράκισης, αντιβαλλιστικές εσωτερικές κουβέρτες, βελτίωση κινητικότητας, νέο ασύρματο και πυργίσκο με πολυβόλο των 7,62/12,7 σε συνδυασμό με βομβιδοβόλο των 40 και ασπίδιο ή ακόμα φθηνότερα εγκατάσταση του βομβιδοβόλου αντί του 12,7 με συνδυασμό 1/2. έτσι αποδευσμεύονται τα hummer. Διαχωρισμός όλμων με τα μ/κ τάγματα να έχουν μόνο των 120mm (ΛΥΤ+ΔΡΙΑ ΥΠ) με άυξηση σε ένα σύνολο 12 όλμων(να φύγουν επιτέλους οι 4,2 και να έρθουν νέοι των 120mm-οι αμερικανοί αποσύρουν πάνω από 300 MO-120 RT-61). Α/Τ άμυνα στα μ/κ με ITV και πάλι με 12 οχήματα(6 ΛΥΤ+6 στις Δριες) που σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να εκτελέσουν υποδιοίκηση στον λυτ όλοι. Έτσι οι ειδικοί στον χειρισμό MILAN μόνο για τους καταδρομείς, και τα απλά τάγματα πεζικού με όλμους των 81/faggot. Τέλος οι δριες αναγνώρισης των ΛΥΤ(να έχουν 6 στοιχεία) με hummer μόνο με μεταφορά εκτός του πολυβόλου και stinger, και οι ΛΑΤ με τους KORNET. Το λάθος των οχημάτων υποστήριξης έγινε δύο φορές, μια με τα 120 shilka και η δέυτερη με τα πάνω από 300 GEPARD που με διάφορες δικαιολογίες δεν προμηθευτήκαμε.

 10. Άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο!
  Πιστεύω ότι τα οχήματα τύπου τερμινειτορ, αποτελούν αποτέλεσμα της τραυματική εμπειρία του ρωσικού στρατού κατά τους πολέμους στην τσετσενία.σημερα η κυρία απειλή, η οποία προς το παρόν δεν έχει βρει αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης είναι πρωτίστως τα οπλισμένα Μ.ε.α. και δευτερευόντως τα επιθετικά ελικόπτερα.
  Πιστεύω πως αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί ο Ε.ς.
  Σίγουρα είναι τραγική η έλλειψη ενός τομα. Η αναβάθμιση των Λεωνίδας και Μ113, δεν προχωρά ανεξήγητα. Επίσης πρέπει οι Λ.υ.τ. των ταγμάτων να λάβουν όλους των 120χιλ.με σύστημα γέμισης υπό την προστασία του θώρακα.μην κοιταμαι εξωτικά συστήματα,η κυρία απειλή έρχεται από τον ουρανό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *