Καθυστερήσεις χρονικής διάρκειας ενός μήνα αναμένεται να υπάρξουν στη τελική σύμβαση για την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών Rafale. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου παρά τα όσα γνωρίζαμε το προηγούμενο διάστημα.

Το κώλυμα δεν είναι άλλο από τη διαδικασία που απαιτείται ώστε το Ελεγκτικό Συνέδριο να δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης. Αυτή η διαδικασία προσθέτει επιπλέον χρόνο μέχρι να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Φυσικά αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί εξ αρχής και όχι να γίνεται γνωστή τελευταία στιγμή αφού πρώτα είχαν προηγηθεί δηλώσεις περί υπογραφής της σύμβασης στις 23/12 στην Αθήνα.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρχε διάχυτη η αντίληψη πως ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορούσε να είχε παρακαμφθεί δεδομένου πως η σύμβαση απόκτησης των μαχητικών θα κυρώνονταν από νόμο του κράτους μέσω ψήφισης του. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και έτσι τελευταία στιγμή προκύψει το παρών κώλυμα που δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια στους Γάλλους που ακόμη θυμούνται την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας ή την απόκτηση των φρεγατών Belharra. Εκτός νέου απροόπτου η σύμβαση των Rafale αναμένεται να υπογράφει στα τέλη με μέσα Ιανουαρίου 2021. Αυτό φυσικά θα έχει και αντίκτυπο στις παραδόσεις των μαχητικών.

Comments

 1. Ετσι είναι το σωστό φαίνεται.Ολοι πρεπει να δικαιολογούν τις θέσεις και τους μισθούς τους…Μεγάλο πράγμα η…Δημοκρατία

  1. Έτσι όπως το εφαρμόζουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι αντί να δικαιολογήσουν την ύπαρξη αυτών των θέσεων αποδεικνύουν το αντίθετο, που λέει ότι είναι περιττές θέσεις και οι μισθοί που παίρνουν αυτοί που είναι σε αυτές τις θέσεις πεταμένα λεφτά που θα μπορούσαν να αποδώσουν ουσιαστικά αν πήγαιναν σε άλλα σημεία αντί σε αδικαιολόγητους μισθούς για την γραφειοκρατική μαφία που παραλύει τα πάντα για να αυτοπαρουσιάζεται ως «σπουδαίος» η «χρήσιμος» μηχανισμός.

   1. Εδώ καίγεται ο απαυτος μας το ελεγκτικό συνέδριο μας έλειπε. Όσο για το ότι είναι μνημονιακγ υποχρέωση μας που διαβάζω σε άλλη ανάρτηση κι αυτό σχετικό είναι. Οι Γερμανοί και οι λοιποί πιστωτές μας θα πρέπει λογικά να καταλαβαίνουν ότι αν γίνει ελληνοτουρκικος πόλεμος και χάσουμε το τελευταίο που θα μπορούμε να κάνουμε θα είναι να συνεχίσουμε να τους πληρώνουμε. Οπότε καλά θα κάνουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Αλλωστε οι ισχυροί τους νόμους και τους κανόνες τους θυμούνται μόνο όταν είναι προς το συμφέρον τους κι όταν δεν είναι απλά τους ερμηνεύουν έτσι που να είναι.

   1. Πολλά πράγματα στην Ελλάδα είναι εκ του πονηρού, όπως είδαμε όμως στην χρεοκοπία της χώρας πρίν 10 χρόνια η πονηριά έχει κοντά ποδάρια, όπως και το ψέμα και συχνά έρχονται μπούμερανγκ στους πονηρούς.

  2. Ρε μπας και φάμε καμία παπάρα πάλι;;;; Πολύ το φοβάμαι!!! Καταστροφολογω αλλά δεν ειναι πως το κάνω χωρίς να ξέρω!!!Τα έχουμε ξαναδεί!!!

  3. Από την άλλη αν είναι μια σωστή διαδικασία, και αν είναι μια γνωστή διαδικασία, γιατί δεν την πρόβλεψαν νωρίτερα, ώστε να βάλουν το Ελεγκτικό Συνέδριο στο παιχνίδι έγκαιρα.

   Πάντως να πω την αλήθεια αν και είμαι γνωστός γκρινιάρης, στην περίπτωση αυτή δεν θα γκρίνιαζα, πάλι. Αν πει κανείς ότι η απόφαση λήφθηκε κάπου μέσα Σεπτεμβρίου 2020, και θα είναι όλα έτοιμα Ιανουάριο 2021, για Ελλάδα αυτό είναι superfast track.

 2. Πάντως η πρεσβεία στραβωσε με τα Ραφαλ και γράφτηκε ότι γειωσε οριστικά τα μεταχειρισμένα f-35 για το απώτερο μέλλον και βλέπουμε.
  Αλλά φαίνεται να παίζουν καθυστερήσεις στους Γάλλους και ξεβρακωνονται για συνομιλίες με τους Μογγόλους.
  «Τις επί χρήμασι εκδιδομενης……» Και ο Θεός βοηθός.

  1. F35 δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δούμε πριν το τέλος της 10ετίας. Τα καφενειακά που λέγονται για νωρίτερες παραδώσεις, μεταχειρισμένα κλπ είναι παραμύθια για (πολύ) αγρίους.
   Για τα F35 υπάρχει «ουρά» στο εργοστάσιο κατασκευής. Η δική μας σειρά έχει προγραμματιστεί για το 2007.
   Ούτε και υπάρχει περίπτωση θα βρεθούν μεταχειρισμένα.
   Το ότι οι Γάλλοι μας δίνουν 12 μεταχειρισμένα Ραφάλ είναι μια πάρα πολύ φιλική εξαίρεση, της εξαίρεσης, ώ εξαίρεση!
   Η αμερικάνικη αεροπορία δεν είναι μάντρα για να κρατά «μερικά καλά κομμάτια για φίλους». Έχουν συγκεκριμένο πλάνο με συγκεκριμένους αριθμούς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τα αεροπλάνα δεν δίνονται επειδή ο πρέσβης πήρε τηλέφωνο ένα… ξαδερφάκι του και του είπε να του στείλει «καμιά δεκαριά από τα καλά». Έλεος!!!
   Τα άλλα που λέγονται είναι για να βρίσκουν ανόητους οι συνομοσιολόγοι και να αυξάνουν την πελατεία τους.

   1. Από τα λάθη του παρελθόντος δεν μάθαμε δηλ. τίποτα. Ή μάθαμε να τα ξανακάνουμε για άλλους λόγους.
    Να είμαστε λίγο σοβαροί και συνεπής στα λόγια. Ο πρωθυπουργός και όλλοι οι άλλοι μας μιλάνε εδώ και μήνες για τέλος τους χρόνου. Τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι έχουν και το Ελεγκτικό Συνέδριο; Πάντως αυτό δείχνει πόσο «professionals» και αδιάφοροι υπάρχουν στη κυβέρνηση που δεν φαίνετε να καίγοντε ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά. Ένας δε βρέθηκε να ενδιαφερθεί, ένας να σκεφτεί και Συνέδριο και να τρέξει τα πράγματα; Για την πατρίδα ρε μαλ@κες!

    1. Έχεις απόλυτο δίκιο να εξοργίζεσε.
     Ειδικότερα όμως για τα Ραφάλ, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έκαναν αστρονομικό ρεκόρ. Είχαν έτοιμα τα συμφωνητικά μόλις σε 3 μήνες ενώ κανονικά στην Ελλάδα θέλουμε ενάμιση χρόνο. Άρα, εδώ δεν παίζουν καθυστερήσεις.
     Κάποια στιγμή όμως πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στους δρακόντειους νόμους και τα φεστιβάλ μίζας του Άκη.

     1. Καλά ο Άκης νόμιζε ότι γύριζαν ταινία «ο Νονός 4»
      Αν το σκεφτώ όμως καλά, αν δεν έπεφταν οι μίζες και πηγαινοερχότανε οι τσάντες με λεφτά, ακόμη θα το συζητούσαμε αν πάρουμε τα τέσσερα υποβρύχια από Γερμανία ή όχι. Και πάλι κάποιος θα ξεχνούσε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 3. Ολοι μας κανουμε λαθη αλλα μαθενουμε απ’αυτα εκτος απο τον δημοσιο τομεα, παντου -σε ολες τις βαθμιδες- υπαρχει ανευθυνοτητα στον υπερθετικο βαθμο. Ξεφτιλιζομαστε σαν κρατος κ αναρωτιομαστε γιατι δεν μας παιρνει κανεις στα σοβαρα. Πολυ θα’θελα να δω αυτον τον δημοσιο υπαλληλο που το ανακοινωσε να παει σ αλλο κατωτερο ποστο η’ να εχει χρηματικη ποινη, οχι εκδικητικα, αλλα για να μαθει.

 4. Πάλι κάποιο «αόρατο χέρι» πάει να χαλάσει την δουλειά! Μην ξεχνάτε πριν 4, 5 μέρες ο πρέσβης επισκέφτηκε το ΥΕΘΑ. Θυμίζει Bellhara η υπόθεση!!!

  1. @Δημήτρης
   Μάχονται λυσσαλέα κάποιοι «ποδηλάτες» αλλά η δουλειά θα προχωρήσει. Αυτό, όμως που επιδιώκουν να πετύχουν είναι να μην υπάρξει 2η μοίρα τα επόμενα έτη ώστε να επαναληφθεί το ατυχές σκηνικό με τη μη αναβάθμιση όλων των Μ2000 σε Dash5…….

   1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    …προφανώς για να μείνει η πόρτα για το F-35 και γενικά για αμερικάνικα αεροσκάφη ανοιχτή, επειδή αν γίνει και συμφωνία για επιπλέον Rafale ξέρουν ότι το ιπτάμενο κομπιουτεράκι της ΛΜ δεν πρόκειται να αγοραστεί, να συμπληρώσω.

 5. Είμαστε αστείοι και άξιοι της μοίρας μας πραγματικά….
  Πρώτα εξαγγέλλουμε και μετα ακυρώνουμε.
  Πρώτα συζητάμε με τις εταιρείες και μετα ψάχνουμε τις ανάγκες μας!

  Και λέω ψάχνουμε γιατι αυτή η διαδικασία εδώ στο Μπρονξ των Βαλκανίων το ψάξιμο πέρνει χρονια μέχρι να φτάσουμε στην οριστικοποίηση των αναγκών μας.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΠΝ όπου αφού οι ναυτεοι πετούσαν αετό για χρονια ξαφνικά θυμήθηκαν να συζητήσουν με τις εταιρείες χωρις κάν να ξέρουν τον τύπο του πλοίου που είχαν ανάγκη και φυσικα ούτε τον εξοπλισμό που θα μπορούσαν να ταιριάξουν βάσει των χρημάτων που διαθέτουν!

  Και ξάφνου ενώ κοντευουμε να φτάσουμε στο τέλος….να σου και ονείρωξεις για αποβατικά σκάφη τυπου WASP και άλλες τέτοιες αηδίες έτσι γιατι το επιτρέπει ο καιρός και οι συγκυρίες.

  Ρε πάτε καλα;
  Θα μας σιχαθουνε στο τέλος όλοι γιατι έχουμε γίνει οι πιο διακονιαρηδες και παπατζηδες σε ολόκληρη την πιάτσα.

  Και επαναλαμβάνω μην απορρησετε αυτά που έρχονται μπροστά μας γιατι οι ελληνικές διαπραγματεύσεις μοιάζουν με κλασσικους αγώνες του Μουντιάλ όπου όλοι παίζουν δυνατά και σαν φαβορί αλλά…..στο τέλος κερδίζουν μόνο οι Γερμανοί!!

 6. Πάλι καλά που το θυμήθηκαν χαχα.
  Κάτι που ήξερα ότι απαιτείται.. το ξεχάσουν …και μετά φταίει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η διαδικασία είναι γνωστή και πρέπει να την τηρούν.
  Στις Δημοκρατίες πάντα υπάρχει έλεγχος …δεν αποφασίζουμε και διάταζουμε. Και όταν το κάνουν σωστά γίνονται όλα στην ώρα τους. Τόσο απλά!

 7. Καλά είχα γράψει κάποτε, αν δεν δώ να προσγειώνοντε και να πετούν τα rafale με ελληνικά χρώματα, δε πιστεύω σε τίποτε.
  Υπάρχουν φουκαράδες που κοιμούντε ακόμη σε σκηνές στον Σκαραμαγκά και στη Σούδα και περιμένουν να δούνε Fremm και Αδελαϊδες.
  Από την ανακοίνωση Μητσοτάκη 12. Σεπτεμβρίου 4 μήνες για να ρίξουμε μια ριμάδα υπογραφή;
  Δηλ. πρέπει να πατήσουν Καστελόριζο τα μεμέτια για να ξυπνήσουν μερικοί; Τώρα δεν έχουμε χρόνο να πάμε τουαλέτα, για γραφειοκρατικές διαδικασίες μιλάμε ακόμη;
  Αυτούς στο Ελεγκτικό Συνέδριο, βάλτε τους σε μια βάρκα και κάντε τους pushback.
  Δε ξέρω τι παίζετε, ύπουλα μου φαίνοντε όλλα αυτά. Μιλάμε εδώ και μήνες για τέλος του Χρόνου και σήμερα κρύο ντους;
  Δηλ. δε βρέθηκε ένας να προβλέψει ότι αυτοί εκεί στο Συνέδριο κοιμούντε και να προετοιμάσει κάποια πράγματα νωρίτερα;
  Μπράβο, μεγάλοι επαγγελματίες ήμαστε.

  1. Μπα ο Διγενής τη μάζεψε τη σκηνή του από τον Ιούλιο!!
   Δεν περιμένει πια [email protected]!!
   Με το ζόρι τον κρατάω μην ξαναστήσει τη σκηνή περιμένοντας να δει MMSC μετά ABs/TICOs
   η έστω με κάνα TARAWA/WASP/LSD/LHD πως τα λένε!!!
   ιάνουν και τα κρύα!!

  2. @ΓιώργοςΠάτρις
   Κάποιους τους ένοιζε μόνο πώς να νομοθετήσουν Νέο Πτωχευτικό… η ΕΛΛΑΣ και οι πολιτές της αδιάφοροι. Το ζούμε καθημερινά με ασφάλεια, οικονομία, υγεία & εκπαίδευση.

  3. Εχει γινει ένα μπέρδεμα σε αυτα που λέτε …το Ελεγκτικό Συνεδριο υπήρχε και υπαρχει σε κάθε δημοκρατία …ειναι υποχρεωτικό να εξετάσει αν όλα έγιναν νόμιμα.
   Δεν φταινε αυτοι που κάποιοι ξεχνάνε για παράξενο λογο να τηρήσουν το νομο ……. Το πρόβλημα είναι οι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι που συνεχως κάνουν το ιδιο λάθος σαν ερασιτέχνες!!! Οπως με τα Miraz εκαναν 8- 9 μηνες να στείλουν τη σύμβαση ….και το ελεγκτικό οταν την είδε σε 15-20 μερες έδωσε το ok.
   Να βλέπετε την ουσία και όχι αυτό που πουλάνε.

   1. Μόνο εκ του πονηρού μπορεί να εγινε αυτό με το ελεγκτικό συνέδριο. Το ότι στις 15 Ιανουαρίου έχει απόφαση για αναδρομικά 2.5 Δις ούτε που σας πέρασε από το μυαλό.

 8. AMA είναι ένας μηνας!!!

  Είχε βγει πως η σύμβαση+pARLI πάει για αρχές Ιανουαρίου
  23/12 πρέπει να τη φέρουν στη Βουλή
  Η fos των 2000 ποσο καθυστέρησε από τη στιγμή που ψηφίστηκε να πάει στο Ελεγκτικό ???

  1. CK

   Σίγουρα είναι καλύτεροι αφού είναι πιο «επαγγελματίες» στην παραπλάνηση και στο ψέμα.
   Έτσι πήγαν τα δικαιώματα για την ονομασία… της Μακεδονίας στους σκοπιανούς εθνικιστές που ονόμασαν ιστορικό γεγονός οι σημερινοί σε επίσημη ανακοίνωση, που ζημαζυψαν άρουν άρον μόλις τους βγάλε στην σέντρα ο «λαζογερμανός».

   Πως λέει η γνωστή έκφραση, θέλει η π….. να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει.

 9. Σοβαρολογούμε τώρα!
  Και μας λέγαν ότι είναι όλα έτοιμα για υπογραφή τον Δεκέμβριο!
  Πήγαν να περάσουν προμήθεια του ελληνικού δημοσίου 2,4δις, χωρίς ελεγκτικό συνέδριο!!!!

  Και αν οτι κάναν είναι παράνομο??? θα βάζαν του βουλευτές να ψηφίσουν παράνομη σύμβαση???
  Ούτε σε βασιλευομένη δικτατορική μπανανία δεν συμβαίνουν αυτά … η βουλή να κάνει ξέπλυμα χρήματος!

  Όοορε γλέντια … Τσοχατζόπουλο θα λένε και θα κλαίνε …

  ps: αυτό δεν ήταν ερασιτεχνισμός!

  1. Panos

   Ο Άκης είναι προφανώς μαθητής μπροστά στους σημερινούς παραμυθάδες και απατεώνες.
   Εκείνος πήρε μεν μόνο τους φορείς και την μίζα, αλλά εκείνοι που ακολούθησαν δεν αξιώθηκαν να πάρουν ούτε τα πυρομαχικά που είναι η φθηνότερη και πιο εύκολη υπόθεση.

   1. Ndgi

    Τι να λέμε τώρα …
    Πολύ φοβάμαι ότι θα περάσουμε μια περίοδο αλλά Καραμανλή (μπούλη) -βλέπε τα 36δις για τον covid-, μετά θα περάσουμε στην φάση » γ@μω την κωλοβίλα της Μιμής» και θα καταλήξουμε σε Τσοχατζοπουλιαδα!

    Ένα είναι σίγουρο, τα τελευταία 10 χρόνια καταφέραμε να ασχολείται όλος ο κόσμος με το μικρό γαλατικό χωριό μας.
    Είναι πολύ αφελείς αν νομίζουν ότι θα ξοδέψουν χοντρό χρήμα όπως το κάναν παλιά χωρις να τους πάρουν πρέφα.

    1. Panos

     Μεγάλος παραμυθάς και εκείνος ο κουμπάρος του Πόντιου που παρίστανε και τον μεγάλο μεταρρυθμιστή της χώρας, για να καταλήξει η χώρα πάλι στα χέρια των αμερικανών με άλλο ένα χοντρό συμβόλαιο για μαχητικάάαιοτερης γενιάς, ενώ υπήρχε η ευκαιρία να μπούμε σε εποχή πραγματικών αεροσκαφών 4+ γενιάς.

     Όχι μόνο πρέφα θα τους πάρουν αλλά και με τις πέτρες…αφού δεν υπάρχει μια αξιόπιστη ανεξάρτητη αρχή για να αναλάβει αυτές τις υποθέσεις και τους εμπλεκόμενους που παίρνουν αυτές τις περίεργες και ύποπτες αποφάσεις.

  2. Υποψιάζομαι ότι οι Γάλλοι τους είπαν να κόψουν τις μαμακιες και να περάσει η σύμβαση από Ε.Σ., για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο 🙂

   1. Αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο θα τους πούνε να πανε να g…. και να ψάξουν αλλού για πολιτική στήριξη στα κρίσημα ζητήματα, και μετά αν έχουν το θάρρος ας πάνε να ζητήσουν οικονομική στήριξη για να πληρώνουν επιδόματα αναδρομικά και παχυλές συντάξεις.

 10. Πολύ φοβάμαι ότι θα θα πάρουν όλα οι Τούρκοι αυτά που θέλουν και μετά θα βρούνε πρόφαση ότι τώρα τα πήρανε τι να τα κάνουμε τις φρεγάτες……….
  Θα δώσουνε πάλι συντάξεις.. και επιδόματα…… Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση για 10 fremm. Πήγαινε και πήραμε από τα τρία το μακρύτερο τα ίδια θα πάρουμε και τώρα

 11. Καρκινος τα Ελεγκτικα συνεδρια ,η ΓΔΑΕΕ και αλλα αχρηστα γραφειοκρατικα βυσματονησια ανθυπομηδενικης αξιας που θα προσεφεραν στην χωρα μονο αν καταργουνταν αμεσα και οι διαφοροι ασημαντοι και αντιπαραγωγικοι που τα στελεχωνουν γινονταν οδοκαθαριστες και πολυ τους ειναι.
  Τι προσφερουν τωρα δηλαδη οι μανδαρινοι αυτοι αν οχι χαρτουρα και αναβολες σε κρισιμες αγορες χωρις κανενα οφελος πλην μιας στειρας νομολατρειας του χειριστου ειδους με θυμα την αμυνα μονο και μονο για να δικαιολογησουν την υπαρξη τους αχρηστευοντας καθε σοβαρη προσπαθεια .
  Επιτροπες ,Βουλη,ΚΥΣΕΑ,Ελεγκτικο συνεδριο,ΓΔΑΕΕ,παλι επιτροπες Αμυνας και τριχες κατσαρες..
  Ενα ματσο ανικανοι που μετακινουν χαρτουρα που δεν κατανοουν και παραδιδουν ακομη πιο δυσνοητη στον επομενο κρατικο αρλεκινο και επιτροπη αστειων που γνωμοδοτουν μην γνωριζοντας την διαφορα ρανταρ και σοναρ για κρισιμα ζητηματα βαση οδηγιων και επεξηγησεων στο ποδι.
  Καταργηση ολων αυτων με δημιουργια ενος σωματος των ΕΔ που θα αποφασιζει και θαα γνωμοδοτει στελνοντας απλα στην Βουλη για εγκριση τα αναγκαια προγραμματα ενω για ποσα μεχρι 50 εκατομμυρια ευρω να υπογραφει συγκεκριμενο αριθμο συμβολαιων ο εκαστοτε ΑΓΕΕΘΑ κατα πως κρινει .
  Ουτε χρειαζεται πολιτικο προισταμενο το ΥΠΑΜ αλλα στρατιωτικο ..
  Αυτα ενδεικτικα μπορουν να γινουν να απαλλαγουμε απο ολα αυτα τα παρασιτα του κρατους και να προχωρησουν με ταχεις ρυθμους προγραμματα .
  Ηδη βυθιζομαστε αλλα φαινεται πως καποιοι νομιζουν πως κανουν κουμαντο με το ετσι θελω σε κρισιμες αποφασεις επειδη τους το επιτρεπουν καταχρηστικα μεχρι να τους εξαφανισουμε οριστικα και να ησυχασουμε.

  1. Δεν γίνονται σε καμια δημοκρατία αυτά που λες
   Παντού υπάρχουν ελέχoi και μηχανισμοί του ότι υπογράφεται είναι σύμφωνο με την υπάρχουσα νομοθεσία
   Δεν είναι δουλειά του στρατιωτικού προσωπικού να εξετάζει τη νομιμότητα των συμβάσεων
   Υπάρχουν άλλοι πιο καταρτισμένοι στα νομικά
   Υπενθυμίζω πως για τη FOS των 2000 η καθυστέρηση δεν οφειλόταν στο Ελεγκτικό
   Κατά το Ελεγκτικό η σύμβαση eφτασε 7 μήνες ΑΦΌΤΟΥ ψηφίστηκε από τη Βουλή
   Κάναν ένα μηνα να την ελέξουν

   1. CK

    Έλεγχος να υπάρχει όπως και οι πολιτικοί προϊστάμενοι, αυτό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ορισμένοι παράγοντες στο παρασκήνιο που χρησιμοποιούν αυτό τον μηχανισμό για να σαμποτάρουν προγράμματα που δεν συμφέρουν ορισμένες πρεσβείες, όπως και η νοοτροπία και η αντίληψη που εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη των προγραμμάτων που εκκρεμούν εξαιτίας των παραπάνω που επεσήμανα.

     1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

      Προφανώς, υπάρχει πάντως μια έντονη ένδειξη για κατάχρηση κρατικών μηχανισμών ελέγχου για την προώθηση αμφισβητήσιμων συμφερόντων. Η όπως το λένε οι φίλοι Άγγλοι misuse of state control mechanisms to promote dubious interests…που έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις και υποθέσεις.

    1. Νομιζω απο την αλλη πως ακριβως οι πολιτικοι προισταμενοι ειναι το προβλημα γιατι αυτοι επιτρεπουν αν δεχθω οτι το Ελεγκτικο κανει αψογα την δουλεια του τετοιες καθυστερησεις προς αυτο και αν δουμε τα πεπραγμενα των ΥΠΑΜ των τελευταιων τριαντα ετων θα δουμε κοινους ανικανους και απατεωνες στις ταξεις τους με πραξεις και παραλειψεις που ζημιωσαν την αμυνα μας .Αυτο δεν πληττει την δημοκρατια αλλα η καταργηση η η συγχωνευση υπηρεσιων που καποιοι αναγαγουν σε ιερα τοτεμ του πολιτευματος και λες και αν ενσωματωθουν σε ενα αποτελεσματικο σχημα θα διαλυθει το συμπαν ;
     Τοσο ευθραυστο ειναι το πολιτευμα μας πια η το τωρινο διεφθαρμενο σχημα ικανοποιει καποιους επειδη η εναλλακτικη τους μυριζει συνταγματικη εκτροπη λες και η ιδια η παρουσια ολων αυτων των ανηκουστων συνολικα κρατικων πεπραγμενων δεν ειναι εκτροπη της δημοκρατιας απο μονη της.
     Που λογοδοτει ο εκαστοτε υπουργος οχι στα χαρτια αλλα στην πραξη; ..Πουθενα ουσιαστικα αφου οσοι τον ελεγχουν απλα δεν το κανουν.Ας μην κοροιδευομαστε το προβλημα ειναι πολιτικο και γραφειοκρατικο .

   2. Τα γνωριζω οσα αναφερεις αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να λειτουργησει αυτο το γραφειοκρατικο σχημα ποτε σωστα και εγκαιροχρονα .Εαν προσεξες μιλαω για την δημιουργια ενιαιου φορεα που θα ενοποιει διαδικασιες και ασκοπες καθυστερησεις μεταξυ διαφορετικων υπηρεσιων του κρατους μεσα στον οποιο θα λειτουργουν οι αρμοδιοτητες και οι διαδικασιες του Ελεγκτικου συνεδριου εστω και σαν τμημα ξεχωριστα για οτι αφορα μονο τις ΕΔ.Οσον αφορα την υποθεση των Μ2000 να θυμισω οτι διαχρονικα υπαρχουν εξ ορισμου καθυστερησεις σε καθε προμηθεια οποτε δεν μιλαμε για μια περιπτωση.
    Εαν καθε ενας πουεμπλεκεται κανει εναν μηνα ναεγκρινει μια απλη προμηθεια και μεσολαβουν 4-5 μιλαμε για μισο ετος χωρια τις καθυστερησεις .Με αυτους τους ρυθμους θα χτισουμε το αξιομαχο των ΕΔ ;
    Νομιζω καταλαβαινεις τι εννοω.
    Αλλιως ακουω τις προτασεις σας ..

  2. Κατάργηση Ελεγκτικού Συνεδρίου -που παρεμπιπτόντως αν δεν το γνωρίζεις είναι ανωτάτη δικαστική εξουσία μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο τη Επικρατείας (όχι εκτελεστική-κρατική), και κατάργηση πολίτικου προϊσταμένου των ενόπλων δυνάμεων σημαίνει ΧΟΥΝΤΑ.

   1. Μα αυτό θα ήθελαν μερικοί. Γι αυτό και το ένα τους ξινίζει το άλλο τους βρωμάει.
    Σου λέει «μια χαρά αφήγημα είχαμε ότι δεν γίνεται τίποτα και από κανέναν. Τώρα τί θα λέμε;».

    1. Αυτο καταλαβες εσυ απο ολα αυτα ;
     Ενω τωρα που τρεχουν οι διαδικασιες ε ειναι ολα υπεροχα;
     Σοβαρη αντιληψη της πραγματικοτητας εχετε αν κρινω και απο αλλα σχολια που μονο γελιο προκαλουν.

     1. Υπέροχα δεν είναι. Αλλά επιτέλους, τρέχουν διαδικασίες για όσα δεν έτρεξαν επί Γιωργάκη, Σαμαρά και Τσίπρα μαζί.
      Αντίμετρα υποβρυχίων, βαρέως τύπου τορπίλες, MLRS, διαθεσιμότητα Μιράζ, παραγγελία μοίρας Ραφάλ, FOS για τα 130, FOS για τα Spartan, φράχτης στον Έβρο, χιλιάδες νέοι ΕΠΟΠ και ΕΒΟ, αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές σχολές του στρατού, τα +2 ανθυποβρυχιακά, εκπαιδευτικό κέντρο πιλότων στην Καλαμάτα, ναυήγηση νέων φρεγατών και προμήθεια δύο «ενδιάμεσων» κλπ κλπ.
      Και ναι. Όταν λέω ότι κάποιοι θα ήθελαν χούντα, αποδικνύεται και από άλλο σχόλιο άλλου σχολιαστή λίγο πιο κάτω, που το λέει πεντακάθαρα πλέον.
      Εσύ δεν το είχες καταλάβει τόσο καιρό;

     2. «Και ναι. Όταν λέω ότι κάποιοι θα ήθελαν χούντα, αποδικνύεται και από άλλο σχόλιο άλλου σχολιαστή λίγο πιο κάτω, που το λέει πεντακάθαρα πλέον.»

      Αφού έχουμε ήδη «χούντα», τι περισσότερο να θέλουν μερικοί;

      Και μάλιστα την πιο αποτελεσματική… αυτή που κανένας δεν αντιδρά.
      Καλύτερο από αυτό δεν πρόκειται να έχουν.

      Σε 5-10 χρόνια που θα έχει προχωρήσει και άλλο η τεχνολογία, το ξανασυζητάμε.

   2. Δεν σημαινει Χουντα γιατι ο στρατιωτικος θα ελεγχεται και λογοδοτει στην εκαστοτε κυβερνηση και οσο για την διακριση των εξουσιων που αναφερεις αυτη εχει διαλυθει προ πολλου.Το Ελεγκτικο Συνεδριο θα αντικατασταθει συνολικα μαζι με αλλες υπηρεσιες συγκεντρωνοντας υπερεξουσιες σε εναν φορεα.Αλλιως ας κατσουμε να υπογραφουμε ενα δυο συμβολαια ανα ετος ενωεχουμε κρισιμο προβλημα ασφαλειας επειδη καποιοι βλεπετε φαντασματα.
    Προτιμωντας την Χουντα των γραφειοκρατων και την αναξιοκρατια.

  3. Μακαρι !

   Μακαρι ο Καλος Θεος να μας λυπηθει κια να ερθουν οι αξιοι κι οι ειδικοι στο ειδος να κυβερνησουν την Ελλαδα !!!

   Μερικοι δημοκρατες τρεμουν με την πιθανοτητα να αναλαβουν οι αρμοδιοι οι εξειδικευμένοι στο ειδος των ΕΔ παρα καποιος δικηγορισκος της πλακας ή καποιο γιατρακι της καρπαζιας….

   Θελουν του ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ κι τους ΑΝΙΔΕΟΥΣ για να τους εχουν στο χερι τους.

   Αγαπητοι δημοκρατες ΠΟΙΟΣ βρε δυναμωνε τις ΕΔ;;

   Οι ΜΗ δημοκρατες:

   1 – Ιωαννης Μετακξας
   2- Οι πραξικοπηματιες της 21ης Απριλιου.
   3 – Ιωαννης Καποδιστριας.

   Τι στον ανεμο εκαναν οι δημοκρατες πολιτικοι ΣΑΣ, εε;;;;;;;;;;;;;;;

   ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι υπολοιποι με καθε πολιτικη αποφαση κι νομο μειωναν κι αποδυναμωναν τις Ελληνικες ΕΔ.


   Αριστεια ΟΧΙ μετριοτητα

    1. Εισαι σιγουρος οτι οι Απριλιανοί εχασαν το 37 % της Κυπρου;
     Ενα μικρο φροντιστηριο Ιστοριας:

     Το 1964-1966 η Ενωση μας προσφεροταν στο πιατο με τις ευλογιες μαλλιστα των Αμερικανών, αλλα την τορπιλισε ο Μακαριος για να μη χασει την εξουσια.
     Στις 23/7/1974 οι Τουρκοι ελεγχαν το 7 % της Κυπρου. Το υπολοιπο χαθηκε στον Αττίλα ΙΙ, επι Καραμανλη.
     Στις 20/7/1974 ο Ιωαννίδης διεταξε την αεροπορικη προσβολη του προγεφυρωματος, και αν αυτο δεν καταστρεφοταν, την κηρυξη πολεμου κατα της Τουρκίας. Η διαταγη εφθασε στις μοιρες που ανεμεναν πανοπλες στην Κρητη, ομως ακυρωθηκε απο τον Αρχηγος των Ενοπλων Δυναμεων Μπονάνο και τον Αρχηγο της Αεροποριας Παπανικολαου. Ουδεποτε εγιναν ανακρισεις εις βαρος τους. Ο Παπανικολαου ολοκληρωσε κανονικα τη θητεια του και αποστρατευτηκε με δοξα και τιμη το 1975.

     Συμφωνα με θεμελιωδη Αρχη του Δικαιου, «δεν υπαρχει ενοχη χωρις δικη, ουτε ποινη χωρις καταδικη». Αν οι Απριλιανοι ηταν ενοχοι για την Κυπρο, οι μετεπειτα «δημοκρατες» ειχαν στνταγματικο και πατριωτικο καθηκον να τους παραπεμψουν σε δικη. Αυτο δεν εγινε ποτε. Καταδικαστηκαν για αλλα, αλλα ουδεποτε παραπεμφθηκαν σε δικη για την Κυπρο. Γιατι τοτε βεβαια θα εβγαιναν και οι ευθυνες αλλων: Των Αβερωφ-Καραμανλη για τον Αττιλα ΙΙ και τη Ζυρίχη, του Αντρέα που βοηθησε τον Μακαριο να τορπιλλισει την Ενωση το 1964, και προπαντος του Μακαριου, και της ανθενωτικης ακελομακαριακης παραταξης, που ειναι οι κυριοι υπευθυνοι της Καταστροφης.

     Οι Απριλιανοί ορθως τιμωρηθηκαν για αλλους λογους, αν και τους επιβληθηκαν εξωντοτικες ποινες. Αλλα στη μακρα σειρα των ενοχων της κυπριακης καταστροφης, στεκονται σαφως πιο πισω απο καποιους αλλους.

     1. Μπορούμε να κάτσουμε σε ένα καφενείο και να λέμε τέτοιες ιστορίες μέχρι να φύγει ο χειμώνας.
      Η Κύπρος όμως χάθηκε επειδή η χούντα του ’67 άφησε άφησε το νησί χωρίς στρατό να την υπερασπιστεί.
      Τα άλλα είναι από περιφεριακά γεγονότα έως απλές πομφόλυγες.

     2. NF

      Έτσι ακριβώς.

      Κάποιοι προσπαθούνε απεγνωσμένα να «νοθεύσουν» την ιστορία και τα πραγματικά γεγονότα για να βγούνε οι ίδιοι τους λάδι.

    2. «Εμ ναι. Ειδικά το 2, μόνο τη μισή Κύπρο έχασε. Σιγά… «

     Ο αδιαβαστος μαθητης ΠΑΝΤΑ βρισκει φυγει στις ευκολες ατακες κι στο να παπαγαλιζει…..

     Μια ολοκληρωμενη αναγνωση της ιστοριας θα σε βοηθησει να αντιληφθεις τα ιστορικα σου λαθη.

     καλες γιορτες.

 12. Πέσαμε από τα σύννεφα πάλι. Αν κάψουν και την προμήθεια των Ραφαλ θα είναι τεράστια ξεφτίλα. Να μας πουν επίσημα ότι η χώρα είναι προτεκτοράτο, να μας πουν και ποιος κυβερνάει στ αλήθεια. Να δοθεί μισθός υπαλλήλου σε κατ ονομασία πρωθυπουργούς και υπουργούς να κάνουμε λίγη οικονομία. Τώρα καταλάβαμε γιατί έγινε ο Παναγιωτόπουλος ΥΕΘΑ. Κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος δε θα δεχόταν τέτοια ξεφτιλίκια στην καμπούρα του.

 13. Έτσι γίνεται με τέτοιες προμήθειες. Μιλάμε για δις € φορολογούμενων πολιτών και όχι από λεφτόδεντρο. Καλύτερα έτσι για να μην υπάρχει καμιά «σκιά» την ώρα της ψηφοφορίας. Το Ε.Σ. θα κάνει τη δουλειά του. Στην τελική όσο πιο καλά έχουν κάνει τη δουλειά τους οι υπηρεσιακοί του ΥΠΕΘΑ, τόσο γρηγορότερα θα περάσει και από αυτό τον έλεγχο. Την εμπειρία με τη FOS των Μ2000, την έχουν πλέον και ξέρουν τι χρειάζεται. Οι πολιτικοί ως συνήθως πάντα έτοιμοι είναι αλλά για ένα περίεργο λόγο «φυτρώνουν» νόμοι που τους εμποδίζουν από μόνοι τους. Δεν τους ψήφισαν οι ίδιοι.

 14. » Ελεγκτικού Συνεδρίου «

  Το ιδιο πολιτικο οργανο, υπευθυνο εχοντας καθηλωση τα mirage2000-5, αφου δεν ειχε μεχρι προσφατα εγκρινει τις απαραιτητες εργασιες ανεωσης που ειχαν αναγκη αυτα τα μαχητικα ??

  Για αυτο το πολιτικο οργανο μιλαμε;;;

  υ.γ.
  Εαν κοιταξουμε ΠΟΙΑ ειναι τα μελη αυτου του συμβουλιου, τι ειδος συναναστροφες εχουν με ξενες εταιριες στον αμυντικο κλαδο κι με ποσες ΜΚΟ εχουν σχεσεις, τι λετε να βρουμε;;;

 15. Για όσους ξεχνάν, ο έλεγχος των δαπανών από το Ε.Σ. είναι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ακριβώς για να υπάρχει έλεγχος των Γερμανών στο κάθε Ευρώ που ξοδεύουμε. Κανονικά ούτε σπρέι γράσου δεν θα μας άφηναν να πάρουμε.
  Κεράκι στον Άι COVID, προστάτη των ενόπλων δυνάμεων, που άνοιξε waiver για δύο χρόνια και ότι προλάβουμε.
  Επί της ουσίας, πολύ θα ήθελα να δω στη έκθεση του Ε.Σ αν π.χ. ο meteor στα 3,5εκ τους φαίνεται ακριβός, φτηνός και γιατί.

  1. Σχολιαζουμε οχι το απαραιτητο της διαδικασιας αλα τις εξωφρενικες καθυστερησεις που ακυρωνουν τον προγραμματισμο ανανεωσης του υλικου και νεων αγορων.

 16. «υπογραφούν στις 23 Δεκεμβρίου του 2019 «οι συμφωνίες πλαίσιο που αφορούν στην υλοποίηση του υποπρογράμματος «Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) Ο/Σ Μ2000/-5» σύμφωνα με τον ν. 4650/2019, μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κάθε μία εκ των τριών κατασκευαστριών εταιρειών DASSAULT AVIATION, THALES DMS FRANCE και SAFRAN AIRCRAFT ENGINES».

  12 Αυγούστου 2020 11:25
  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε στη ΓΔΑΕΕ τις επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις για την παραγγελία των πρώτων ανταλλακτικών από τη κύρια σύμβαση τεχνικής υποστήριξης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά ολόκηρη τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης και παρότι αυτή η σύμβαση κυρώθηκε με νόμο (νόμος 4650) του ελληνικού κράτους από τη Βουλή. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει μια σειρά από ερωτήματα στα οποία ζητούν να μάθουν γιατί έγινε απευθείας ανάθεση ή γιατί δεν πήγε ο φάκελος της σύμβασης FOS στο ελεγκτικό συνέδριο καθώς και άλλα ερωτήματα.
  ………………………………………
  Το σίγουρο είναι πως περιθώρια χρόνου δεν υπάρχουν και τα ανταλλακτικά των Mirage έχουν καταντήσει εθνικό σίριαλ.
  https://defencereview.gr/nees-palinodies-kai-kathysteriseis/

  ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ mirage 2000 – ΓΔΑΕΕ και ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ
  13/08/2020

  ΟΜΩΣ,….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ….

  επιστολή από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου
  Σχετικά με τον χρόνο περάτωσης του σχεδίου συμβάσεως για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών MIRAGE 2000/-5 και προς αποκατάσταση της αλήθειας, ενόψει της εσφαλμένης πληροφόρησης ότι δήθεν ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθυστέρησε πλέον των πέντε μηνών, ανακοινώνουμε τα ακόλουθα:
  α) Ο Φάκελος της σύμβασης υποβλήθηκε για έλεγχο και πρωτοκολλήθηκε στο Δικαστήριο στις 17.7.2020 (αριθ. πρωτ.37106/17.7.2020).
  β) Από τον εισηγητή – δικαστή της υπόθεσης διαπιστώθηκαν ελλείψεις στα υποβληθέντα στοιχεία και ζητήθηκε από τη Διοίκηση η συμπλήρωση του φακέλου. Επειδή καθυστερούσε η αποστολή των ζητηθέντων στοιχείων, εκδόθηκε από τον οικείο δικαστικό σχηματισμό (Κλιμάκιο) η υπ’ αριθ. 291/2020 Πράξη, με την οποία, μεταξύ των άλλων, προσδιορίζονταν τα στοιχεία-έγγραφα, που η Διοίκηση όφειλε να αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την ολοκλήρωση του ελέγχου. Η Πράξη αυτή κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 10.8.2020.
  γ) Στις 28.8.2020 υποβλήθηκαν από το ΥΕΘΑ τα στοιχεία που ζητήθηκαν με την ως άνω Πράξη του Κλιμακίου.
  δ) Την ίδια ημέρα (28.8.2020) ο φάκελος και τα συμπληρωματικά στοιχεία της εν λόγω σύμβασης χρεώθηκαν σε εισηγητή, ο οποίος εισήγαγε την υπόθεση, στις 3.9.2020, σε διάσκεψη στο αρμόδιο Κλιμάκιο. Με την 330/2020 Πράξη του Κλιμακίου, η οποία κοινοποιήθηκε στο ΥΕΘΑ στις 8.9.2020, το σχέδιο σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών MIRAGE 2000/-5 κρίθηκε νόμιμο.
  Εκ των ανωτέρω επίσημων στοιχείων, είναι πρόδηλο ότι ο έλεγχος του σχεδίου συμβάσεως όχι μόνο δεν καθυστέρησε ΄΄ πλέον των πέντε μηνών ΄΄ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως αδοκίμως και ψευδώς αναφέρεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά ότι τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχοντας πλήρη συνείδηση των εθνικών προτεραιοτήτων, υπερέβαλαν εαυτούς και σε χρονικό διάστημα μικρότερο κατ’ ουσίαν του μηνός διεκπεραίωσαν τον έλεγχο ενός πολύπλοκου και νομικώς δυσχερούς σχεδίου συμβάσεως με την έκδοση δικαστικής Πράξεως πλέον των εβδομήντα σελίδων.
  Σωστό είναι να ψέγουμε τις αδυναμίες και ολιγωρίες του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά στις περιπτώσεις που οι φορείς του ανταποκρίνονται επαξίως και εγκαίρως στην αποστολή τους, σωστό είναι, επίσης, να τους επαινούμε ή, τουλάχιστον, να μην διαστρεβλώνουμε τα πραγματικά γεγονότα προς άκοπο εντυπωσιασμό.
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης

  Και εγώ ρωτώ με τη σειρά μου….
  ΠΟΙΟΣ και ΓΙΑΤΙ στην περίπτωση των Μιραζ ενώ η υπογραφή της ΣΥΜΒΑΣΗΣ έγινε 23/12/2019 ΚΡΑΤΟΥΣΕ στα συρτάρια και έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο την Σύμβαση στις 17/07/2020??????????
  Ξέρετε τί έγινε τότε…
  Καιγόταν ο κώλος μας την πρώτη φορά που οι Τούρκοι έστελναν μερικές μέρες αργότερα συνοδεία πολεμικών το ORUC Reis σε ελληνικά νερά…..
  ΠΟΙΟΣ δε μου εγγυάται ότι καποιοι ΑΝΕΥΘΥΝΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ενώ η Βουλή έχει ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ, με άνωθεν ΕΝΤΟΛΕΣ ποιών;;;….ΘΑ ΑΜΕΛΗΣΟΥΝ να στείλουν την σύμβαση;; Και εφόσον την στείλουν ΑΜΕΣΩΣ μετά,…αποκλείεται να κάνει μόλις ένα ΜΗΝΑ. Απο αρχές με μέσα Γενάρη, τώρα το πήγαν τέλος Γενάρη, σε λίγες μέρες θα το πάνε αρχές με μέσα Φλεβάρη, μετά Μάρτη για να υπογραφή πανηγυρικά τον Μάρτη του 21’……για να βγάλουν κάποιοι επετειακές φωτογραφίες.

  1. Αλλη περιπτωση αυτη ενω υπαρχει δυστυχως πληθος αλλων στις οποιες οι κρατικοι οργανισμοι που εμπλεκονται καθυστερουν αδικαιολογητα.
   Ακομα και η ανακοινωση τους ειναι προκλητικη .
   Τι θα πει υπερεβαλαν εαυτους ;
   Δουλεια τους ειναι να παραδιδουν εκθεσεις ταχιστα αλλιως στα σπιτια τους.
   Το οτι κανουν το αυτονοητο και επαιρονται λες και προκειται για αθλο υπογραμμιζει την δημοσιουπαλληλιστικη νοοτροπια τους .
   Δεν πειθομαι καθολου για την αποτελεσματικοτητα τους το προβλημα δεν ειναι συνολικο με χαοτικες διαδικασιες και καθυστερησεις.
   Χρονια τωρα.
   Το ποιος φταιει μου ειναι αδιαφορο το αποτελεσμα με ενδιαφερει.

  2. «Φιλοι συσχολιαστες, απορω με την απροθυμια ορισμενων απο εσας να κατονομασετε τον ελεφαντα στο δωματιο, δηλαδη τους πραγματικους υπευθυνους για τα στρατιωτικα μας χαλια, δηλαδη ολους τους Πρωθυπουργους των τελευταιων ετων, περιλαμβανομενου και του σημερινου.»

   Να μην απορείς.

   Όσο πιο συγκεκριμένη και ονομαστική γίνεται η κατονόμαση των πραγματικών υπεύθυνων, τόσο αυξάνετε η πιθανότητα να διαγραφούν ή να μην εγκριθούντα σχόλια.

   Π.χ. αν σε ένα σχόλιο εδώ στην ιστοσελίδα, περιέχεις την λέξη με το πιο κοινό παρατσούκλι που κάποτε χρησιμοποιούσαμε συνέχεια εδώ μέσα για τον σημερινό Πρωθυπουργό, το σχόλιο θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί ια να δημοσιευθεί.
   Και φυσικά δεν θα εγκριθεί.

   //i.imgur.com/9qvCPuK.jpg

 17. KRIMA STA DIPLOMATA KAI TIS PERGAMHNES K, MHTSOTAKH DEN MPORITE NA PARETAI MIA APOFASH YPSISTHS SHMASIAS.
  POTE THA KOPSHS TA PODIA THS GRAFIOKRATIAS???H ELLADA XRIAZETAI TOP GUNS WITH BALLS ENA TONO TORA , TORA OXI AYRIO!
  EXO SOVARES AMFIVOLIES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Ο έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο είναι απαραίτητος. Σε κάθε ευνομούμενο κράτος πρέπει να ελέγχεται η νομιμότητα των προμηθειών, δεν είναι γραφειοκρατική διαδικασία per se. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ένα κωλόχαρτο κάνει 10 μέρες να πάει από το ένα γραφείο στο άλλο, κανά 6μηνο από την βουλή στο ελεγκτικό συνέδριο και ου το καθεξής.

  1. Οχι δεν ειναι αλλα μετατρεπεται σε τετοια εσχατως αραα κατι βρωμαει και πρεπει να διορθωθει .
   Καταλογισμος οικονομικος πρεπει να υπαρχει αναμφιβολα αλλα καταλογισμος πρεπει να υπαρχει και στις αδικαιολογητες καθυστερησεις.

   1. Ρε σεις, λετε να αλλαξε παλι γνωμη ο Μονόχειρ, και να προβαλλει παλι δικαιολογίες για να κερδισει χρονο; Αυτος δεν ειναι πολιτικός, ανεμόμυλος ειναι! Οπου φυσηξει ο ανεμος! Πάλι ρόμπα θα γινουμε στους Γάλλους!
    Ποιός θα παρει πλεον στα σοβαρά;

    Επι της ουσιας τωρα: Κυριοι εχω πει οτι ή πρεπει να παρουμε το λιγοτερο 36 Rafale επαρκως εξοπλισμενα, ή καθολου, και να τα αφησουμε για αργοτερα.

  2. DEN EXO KAMIA AMVIBOLIA POS O OIKONOMIKOS ELEGXOS EINAI APARAITHTOS , ALLA YPARXOYN PLANA SXEDIA GNORIZONTAS OI POLITIKOI MASTERS TA PROVLHMATA ME THN GRAFIOKRATIA O MHTSOTAKHS THA EPREPE NA EPMVH START KICKING LEFTRIGHT AND CENTRE SAN PROTHIPOYRGOS ,AKOMH KAI TORA NA TOYS KALESH GIA EKSIGHSHS KAI OXI DIKAIOLOGIES GIA AYTO TON EKLEKSAME.
   TO HARVANT TON EDIDAKSE FORWARD THINKING, & DECISION MAKING.

  3. Σωστά.

   Μόνο που οι «θεσμοί» στην Ελλάδα είναι εντελώς διεφθαρμένοι και πιόνια της κυβέρνησης.

   Το είδαμε και με το ΣτΕ το είδαμε και με την Δικαιοσύνη γενικότερα.

   Νόμιμα τα μνημόνια, νόμιμες όλες οι μειώσεις στο πόπολο και στο τέλος οι εισαγγελείς και δικαστές πήραν όλες της μειώσεις τους στο ακέραιο με τα αναδρομικά που οι ίδιοι τους αποφάσισαν.

   Εξάλλου τα έχουν «ελέγξει» τόσο καλά διαχρονικά όλες αυτές οι υπηρεσίες πιόνια που στο τέλος η Ελλάδα χρεοκόπησε και βρέθηκε και με ένα δημόσιο χρέος 208% του ΑΕΠ!

   Προσωπικά δεν του έχω καμία εμπιστοσύνη.

 19. Το 2020 μας αφήνει σύντομα το 2021 έρχεται σύντομα, τα χαρτοκουβαληματα συνεχίζονται αργά και βασανιστικά…… ΕΕΕΕΕΕΕ ξυπνήστε ποια αλληλογραφία και ποιοι φάκελοι…. Ένα κλικ υπόθεση και φύγανε ηλεκτρονικά, εάν δε υπάρχουν ελλείψεις, αίτημα ηλεκτρονικά άμεση απάντηση προώθηση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του Ελεκτικου, και από το πρωί έως το μεσημέρι τελειώσαμε. Τι? Δεν γίνεται αυτό στην Ελλάδα? Ε καλά να πάθουμε τότε

 20. Το αν θα υπογραφεί η σύμβαση των Rafale ένα μήνα πιο πίσω δεν είναι κάτι τραγικό.

  Το τραγικό είναι πως ενώ οι διαρροές της κυβέρνησης (με τις ανάλογες τυμπανοκρουσίες) έλεγαν πως όλα είναι έτοιμα για της 23 Δεκεμβρίου και μάλιστα διέρρεαν πως κατά την επίσκεψη της Παρλί την ίδια ημερομηνία θα φέρει και νέα πρόταση για τις τέσσερις πλέον Belharra τελικά εξελίχθηκε σε άλλο ένα φιάσκο.

  Το τραγικό είναι πως η κυβέρνηση δείχνει να τα έχει εντελώς χαμένα και να μην ξέρει τι της γίνεται.

  Η ανικανότητα και τσαπατσουλιά σε όλα.

  Σκέψου αυτοί οι άνθρωποι να διαπραγματευτούν με τους απέναντι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα!!

  Τελευταία έχω αραιώσει τα σχόλια μου γιατί η ενασχόληση μου προκαλεί εκνευρισμό και μου χαλάει την διάθεση.

  Θέλω να σχολιάσω και την σύμβαση εξπρές της κυβέρνησης για το εκπαιδευτικό κομμάτι με την Ισραηλινή εταιρία και κόστους 1,3 δις ευρώ για 20-22 χρόνια.

  https://www.militaire.gr/se-quot-keno-aeros-quot-to-aeroporiko-kentro-stin-kalamata-chamos-sti-voyli-gia-ta-eyro-poy-den-einai-petsetakia/

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ισραηλινή εταιρία θα έχει και 10 M-346 για την εκπαίδευση των νέων Ικάρων αλλά και για άλλες αεροπορίες αν το επιθυμούν.

  Εύλογο λοιπόν το ερώτημα.

  Αν οι εκπαιδευτικές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας καλύπτονται από 10 M-346 για ποιο λόγο να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην αγορά 12-16 M-346 και να κάνουμε μόνοι μας τη δουλειά;

  Αν δεν κάνω λάθος το κόστος για κάθε M-346 είναι περίπου 30+ εκατ. ευρώ.

  Άρα τα 12 M-346 κοστίζουν 360 εκατ. και τα 16 M-346 κοστίζουν 480 εκατ. ευρώ.

  Να προσθέσουμε και FOS υποστήριξη, υποδομές να προσθέσουμε και τη FOS των T-6 Texan πάλι το κόστος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι 1,3 δις ευρώ για 20 χρόνια!

  Και το κυριότερο σε 20 χρόνια που θα λήξει η σύμβαση με τους Ισραηλινούς (κόστους 1,3 δις ευρώ) θα χρειαστεί νέα σύμβαση για άλλα 20 χρόνια π.χ με επιπλέον κόστος 1,3 δις ευρώ συν τις αυξήσεις λόγου πληθωρισμού;;

  Δηλαδή συνολικά για τα επόμενα 20+20 χρόνια θα χρειαστούμε με βάση τη «συμφωνία» της κυβέρνησης 1,3+1,3 = 2,6 δις ευρώ συν την όποια αύξηση λόγω πληθωρισμού;;

  Για ποιο λόγο λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τη δουλειά αγοράζοντας 12-16 M-346 τα οποία θα εκμεταλλευτούμε για τα επόμενα 40 χρόνια;;

  Σε καμία περίπτωση το συνολικό κόστος εκμετάλλευσης δεν θα είναι 2,6 δις ευρώ για τα επόμενα 40 χρόνια και το κυριότερο οι υποδομές θα είναι δικές μας και τα αεροσκάφη δικά μας χωρίς περιορισμούς στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.

  Κατά τα άλλα η κυβέρνηση ήθελε και λευκή επιταγή από την αντιπολίτευση για τα εξοπλιστικά προγράμματα και είχαν και το θράσος να τους κατηγορούν ως μη πατριώτες τα παπαγαλάκια τους στο διαδίκτυο!

  Έτσι αντιλαμβάνονται οι κυβερνητική των πατριωτισμό;

  Με το να υπογράφουν σκανδαλώδης συμβάσεις που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον για να γεμίζει η δική τους τσέπη και έχουν το θράσος να ζητούν και συναίνεση;;

  Πάντως δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη οι κυβερνητικοί.

  Απευθείας αναθέσεις, κακοδιαχείριση, ημέτεροι , αδιαφάνεια σε όλες τις συμβάσεις.

  Σε όλες.

  Τώρα όποιος πιστεύει ότι όλα αυτά γίνονται λόγο ανικανότητας και όχι με δόλο (για τους γνωστούς λόγους) τότε πρέπει να είναι πολύ αφελής.

  Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας το Δρίτσα (ναι το Δρίτσα) την περίοδο που ήταν ο ίδιος υφυπουργός Άμυνας είχε γίνει ανάλογη μελέτη για το εάν μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να προχωρήσει στην αγορά αριθμού αεροσκαφών M-346 και να κάνει μόνη της την εκπαίδευση.

  Το πόρισμα της μελέτης ήταν θετικό.

  Ναι η Πολεμική Αεροπορία φυσικά και μπορεί να κάνει μόνη της τη δουλειά.

  Κάτι που αναγκάστηκε να παραδεχθεί και εν ενεργεία υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΠΑ μετά τις καταγγελίες του Δρίτσα σύμφωνα με το λινκ που ανέβασα.

  Άρα προς τι αυτή η σύμβαση εξπρές και άρον άρον να δώσουμε στους Ισραηλινούς 1,3 δις ευρώ για την εκπαίδευση των νέων Ικάρων για διάστημα 20 ετών;;

  Προς τι οι πανηγυρισμοί των φιλοκυβερνητικών φερέφωνων και παπαγάλων;;

  Αν η κυβέρνηση θέλει να δώσει κομμάτι από την πίτα των εξοπλισμών στο Ισραήλ μπορεί να το κάνει με αγορά οπλικών συστημάτων που είναι μοναδικά στο είδος τους όπως τους NLOS κτλ.

  Η πρόταση μου είναι η εκπαιδευτική δραστηριότητα να συνεχίσει να είναι στην Πολεμική Αεροπορία.

  Αγορά 12-16 αεροσκαφών M-346 συν την ενεργοποίηση των T-6 Texan (FOS,υποδομές, υποστήριξη) δεν πρόκειται να μας κοστίσουν 1,3 δις ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια.

  Και σίγουρα δεν θα χρειαστούμε άλλα 1,3 δις ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια συνολικά δηλαδή 2,6 δις ευρώ για 20+20 χρόνια εκπαίδευσης.

  Και το κυριότερο η υποδομή που θα αγοραστεί θα είναι δικιά μας.

  Η κυβέρνηση ξοδεύει το δημόσιο χρήμα χωρίς κανένα σεβασμό με μόνο γνώμονα να υπηρετεί συμφέροντα (με το ανάλογο αντίτιμο) και να φουσκώνει το δημόσιο χρέος.

  Και το κάνει τόσο χοντροκομμένα που βγάζει μάτι.

    1. Αγαπητέ φίλε Roger το σχόλιο αυτό:

     Μιχάλης
     22 Δεκεμβρίου 2020 στις 15:30
     Σωστός.

     Όπως και τα παρακάτω σχόλια μου ήταν απάντηση σε σχόλιο του NF που από ότι φαίνεται «κόπηκε» και έτσι φαίνεται ότι απαντάω στον εαυτό μου!

     Και κάτι προς το DR

     Αν για κάποιο λόγο θέλετε να κόψετε ένα σχόλιο μην το κόβετε τελείως αλλά τις φράσεις που υποτίθεται σας ενοχλούν.

     Και δεν θεωρώ πως το σχόλιο του φίλου NF θα έπρεπε να κοπεί!

     Εδώ περνάνε άλλα σχόλια εντελώς προσβλητικά.

     Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει τελευταία αλλά πολλά σχόλια κόβονται χωρίς ουσιαστικό λόγο.

  1. Φίλε NF ούτε την Ισραηλινή πρόταση ούτε και την Καναδική και ας είναι όσο χαμηλότερη θέλει.

   Οι οικονομικές διαφορές τους διαφορές δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν να τους δοθεί το πρόγραμμα σε κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς.

   Από τη στιγμή που με 10 αεροσκάφη καλύπτονται οι ανάγκες εκπαίδευσης των νέων Ικάρων γιατί να μην το κάνουμε μόνοι μας;

   Η ΠΑ έχει τεράστια εμπειρία και δεν υπάρχει λόγος να κρεμόμαστε σε άλλους για την εκπαίδευση.

   Να αγοράσουμε 12-16 αεροσκάφη M-346 και καλύπτουμε τις ανάγκες μας για τα επόμενα 40 χρόνια.

   Με βάση την Ισραηλινή πρόταση χρειαζόμαστε 1,3 δις για 20 χρόνια και άλλα τόσα προφανώς για τα επόμενα 20 χρόνια συν την όποια λογική αύξηση λόγω πληθωρισμού.

   Σύνολο για 20+20 χρόνια 1,3+1,3 δις ευρώ συν τις όποιες αυξήσεις λόγω πληθωρισμού μας κάνει 2,6 δις ευρώ συν τις όποιες αυξήσεις!

   Όταν με 500 εκατ. ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε 12-16 M-346 (συν υποδομές, υποστήριξη, FOS) και θα τα εκμεταλλευτούμε για τα επόμενα 40 χρόνια.

   Και χωρίς καμία δέσμευση σε ξένες χώρες χωρίς εκπτώσεις στην εκπαίδευση των νέων Ικάρων και χωρίς δεσμεύσεις.

   Ας ορίσουν ποιο είναι το επιθυμητό όριο (με βάση τις ανάγκες) διαθεσιμότητας των μέσων και να το κάνουν νόμο ώστε όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στα πράγματα να είναι υποχρεωμένη βάση νόμου να διατηρεί την ελάχιστη διαθεσιμότητα των μέσων.

   Τρόποι υπάρχουν αυτό που δεν υπάρχει είναι η βούληση και συνεχίζουν οι όποιες αποφάσεις τους να κρύβουν ξεκάθαρα δόλο με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά.

   Χρεοκόπησαν την Ελλάδα και μυαλό δεν βάζουν και συνεχίζουν την λεηλασία κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα.

   Βεβαίως εκ του ασφαλούς μιας και γνωρίζουν πολύ καλά πως η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι εντελώς διεφθαρμένη και πιόνι τους.

   1. Δυστυχως φιλε Μιχαλη ειναι ετσι οπως τα λες. Και υπ’ όψιν οτι τα Μ346 μπορουν να παρουν πυρομαχικα και να χρησιμοποιηθουν σε πολεμικες αποστολες σε περιοδο επιχειρησεων, στην ουσια ειναι ελαφρα μαχητικα, δεν ειναι μονο για εκπαιδευση.

  2. Και όσο εμείς ασχολούμαστε με τις «μεγαλειώδεις» απευθείας αναθέσεις για την πατρίδα βεβαίως βεβαίως στην κυβέρνηση ασχολούνται πως θα ξεγελάσουν ξανά τους ιθαγενείς για να εδραιώσουν την παρουσία τους στην εξουσία και την κουτάλα.

   https://lapolitica.gr/%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b7/

 21. Το προβλημα δεν ειναι το Ελεγκτικο συνεδριο αλλα ολο το «συστημα» πριν φτασει η οποια συμβαση εκει.Και υπαρχουν πολλοι λογοι που ολο αυτο το «συστημα» καθυστερει οσο πιο πολυ μπορει να στελνει τις συμβασεις.

  Απο την αλλη μεγαλο λαθος εχουν ολοι αυτοι που ακουν,διαβαζουν και πιστευουν κατι χωρις να εχουν διδαχθει απο την Ελληνικη πραγματικοτητα η οποια ανακυκλωνει τα ιδια ατομα απο τα ιδια κομματα και τους ιδιους μηχανισμους, στις ιδιες θεσεις, οποτε αναποφευκτα ανακυκλωνονται και οι ιδιες παθογενειες.

  Αλλο παραδειγμα «ανακυκλωσης» παθογενειας ειναι και η αποπροσανατολισμος της προσοχης μεσω χρησιμοποιησης θεματων που εξαπτουν το ενδιαφερον αφηνοντας τους υπευθυνους ανενοχλητους να προωθουν θεματα τα οποια δεν αποκτουν αναλογη δημοσιοτητα, σε αγαστη συνεργασια με την «αναβλητικοτητα».

  Ολοι ασχολουμαστε με τα νεα πλοια του Π.Ν αλλα βρεθηκαμε ξαφνικα με επιλογη της Elbit στην Καλαματα.Και απο οτι ακουγεται υπαρχουν αρκετες «σκιες» στην συγκεκριμενη επιλογη της κυβερνησης.

  Το να τρεχεις ταυτοχρονα πολλα προγραμματα εχει τα θετικα του.Για πολλους.Γιαυτο κανουν οτι περναει απο το χερι τους για να καθυστερουν οσο μπορουν την ομαλη εξελιξη των προγραμματων και της υποστηριξης των συστηματων.Ο λεγομενος προγραμματισμος δεν επιτρεπει τετοια φαινομενα.Και στην Ελλαδα δεν υπαρχει γιατι δεν συμφερει.

  1. Q

   Επειδή η «αστυνομία της πολιτικής ορθότητας» έχει λύσει τα μαντρόσκυλα που γαβγίζουν χαρακτηρίζοντας τους συνομιλητές που επισημάνουν προβληματικές αλήθειες επι του θέματος στα σχόλια, πρόσεχε μην σε αποκαλέσουν πρόστυχο για αυτά που έγραψες. Ο φίλος Panos και εγώ φάγαμε ήδη «γράψιμο» επειδή κάναμε χρήση του δημοκρατικού δικαιώματος μας να πούμε ελεύθερα μερικά πράγματα που είναι γνωστά στους περισσότερους… 🙂

  2. @Q

   Aκριβως. Απο τις φρεγατες το περιμεναμε, απο την αεροπορικη εκπαιδευση μας ηλθε. Προσπαθησαμε να μαντεψουμε πού θα μας χτυπησει ο Μονόχειρ το πέναλτυ, επεσε ο γκολκίπερ σε μια γωνία, και η μπαλα πηγε στο αλλο «παραθυράκι». Αν μη τι αλλο, ο τυπος ειναι εφευρετικος. Καθηγητης στην αρπαχτή. Και δεν του φαινόταν. Το μονο τρωτο σημειο του ειναι οτι ενίοτε «καρφώνεται» ευκολα, διοτι ειναι φοβερά απληστος και εντελως ξεδιάντροπος, με αποτελεσμα οι ρεμούλες που σκαρωνει να ειναι τελείως εξώφθαλμες.

 22. Μπορούμε να κάτσουμε σε ένα καφενείο και να λέμε τέτοιες ιστορίες μέχρι να φύγει ο χειμώνας.
  Η Κύπρος όμως χάθηκε επειδή η χούντα του ’67 άφησε άφησε το νησί χωρίς στρατό να την υπερασπιστεί.
  Τα άλλα είναι από περιφεριακά γεγονότα έως απλές πομφόλυγες.

  Α, ναι; Παμε να το δουμε και αυτο.
  1. Οταν εφθασε η Μεραρχια το 1964, ο Υπουργος Αμυνας του Μακαριου Πολυκαρπος Γιωρκάτζης διαμαρτυροταν στην Αθηνα οτι «Εμεις σας ζητησαμε να μας στειλετε 2000 εκαπιδευτες, δεν ειπαμε να μας στειλετε ολοκληρη Μεραρχια!»
  2. Ναι οι Απριλιανοι απεσυραν -κακιστα- τη Μεραρχια «Μ» απο την Κυπρο, κατοπιντων τουρκικων πολεμικων απειλων, μετα την κριση της Κοφίνου. Η Μεραρχια ειχε αποσταλλει το 1964, διοτι η Εθνικη Φρουρα ηταν ακομα στα σπργανα, και δεν υπηρχε καμια σοβαρη στρατιωτικη δυναμη να υπερσπιστει την Κυπρο. Απο το 1967 ως το 1974 μεσολαβησαν 6.5 ολοκληρα χρονια.Ο Μακαριος ειχε αφθονο χρονο να προετοιμασει αποτελεσματικα την Εθνοφρουρα. Οχι μονο αδιαφορησε πληρως για την Εθνοφρουρα, οχι μονο δεν επραξε τιποτα, αλλα την υπονομευσε με καθε τροπο, οπως αναλυτικα περιγραφει στο βιβλιο του «Ο απορρητος Αττιλας» ο Σάββας Βλάσσης, αλλα και αλλοι συγγραφεις.
  3. Οι ΤΟυρκοι προσπαθησαν για πρωτη φορα να αλωσουν την Κυπρο με την τουρκανταρσία του 1963. Λιγο πριν το ξεσπασμα της, κυπριακη αντιπροσωπεια εφθασε επειγοντως στην Αθηνα να δει τον Πρωθυπουργο Κ.Καραμανλή. Του ειπαν τι ετοιμαζαν οι Τουρκοι, του ειπαν οτι ειχαν φερει λαθραια στο νησι τεραστιες ποσοτητες οπλων, και ζητησαν βοηθεια. Ο Καραμανλης τους πεταξε εξω απο το γραφειο του.Πηγαν στον Αβερωφ. Τα ιδια. Απελπισμενοι καθως ηταν, πληροφορηθηκαν απο καποιον οτι αν ηθελαν, θα τους εβλεπε ενας αξιωματικος του ΓΕΣ που μπορουσε ισως να βοηθησει. Πηγαν να τον δουν. Ηταν ενας Ταγματαρχης Πυροβολικου, διευθυντης του 3ου Γραφειου του ΓΕΣ. Του ειπαν τι ειχε γινει και τον παρακαλεσαν με δακρυα στα ματια να τους βοηθησει. Εκεινος λυγισε. «Κυριοι, σας στελνω κρυφα τα πρωτα 3.000 οπλα με την επομενη αποστολη της ΕΛΔΥΚ. Και τσιμουδια στους πολιτικους!» Τα οπλα αυτα απεκρουσαν την τουρκανταρσια. Οι Κυπριοι μπορεσαν να αμυνθουν, επειδη ο εν λογω αξιωματικος επαιξε κορωνα γραμματα το κεφαλι του για να τους βοηθησει. Ο αξιωματικος αυτος ηταν ο μετεπειτα δικτατορας, Γεωργιος Παπαδοπουλος.

  3. Η Κυπρος δεν χαθηκε το Νομεβριο του 1967. Χαθηκε στις 23/8/1964. Τη μερα εκεινη, εφθασε στη Λευκωσια ο Υπουργος Εθνικης Αμυνας της Ελλαδας Πετρος Γαρουφαλιας, να δει τον Μακάριο. Του μετεφερε ενα συγκλονιστικο μηνυμα, απο τον Πρωθυπουργο Γεωργιο Παπανδρεου και την ελληνικη Κυβερνηση , τον Αρχηγο της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης Παναγιωτη Κανελλοπουλο, τον Βασιλια Κωνσταντινο, ουσιαστικα ολοκληρο τον πολιτικο κοσμο της Ελλαδας. Η Ελλαδα ηταν ετοιμη: Τα δυο κοινοβουλια να κηρυξουν αμεσως την Ενωση.
  Ο Μακαριος: «Και αν επιτεθει η ΤΟυρκια;
  Ο Γαρουφαλιας: Δεν θα επιτεθει, οι ΑΜερικανοι ειναι με το μερος μας και θα τους σταματησουν. Αλλα σε καθε περιπτωση ο Ελληνικος Στρατος εχει κινητοποιηθει, η Μεραρχια επισης, αν οι ΤΟυρκοι κουνηθουν θα τους πεταξουμε στη θαλασσα, και η Ενωση θα στεφθει και με στρατιωτικη νικη!»
  Ο Μακαριος: «Δεν δεχομαι. Ως ιερωμενος δεν μπορω να δεχθω την αιματοχυσια!»

  Ο Πρωθυπουργος Γ. Παπανδρεου τρελλαθηκε απο οργη οταν εμαθε την απαντηση του παπα. Ενα μηνα αργοτερα, εγιναν οι γαμοι του Βασιλια στην Αθηνα. Ο Μακαριος πηγε. Πηγε και μια κυπριακη αντιπροσωπεια, στην οποια μετειχαν οι γονεις των Ηρωων, μεταξυ αλλων και ο Πιερής Αυξεντιου. Συναντησαν τον Πρωθυπουργο. Τον ρωτησαν απορημενοι, γιατι δεν εγινε η Ενωση; Εκεινη την ωρα μπηκε στην αιθουσα ο Μακαριος. Μολις τον ειδε ο Πρωθυπουργος, τους τον εδειξε εξαλλος απο οργη φωναζοντας: «ΙΔΟΥ Ο ΕΝΟΧΟΣ. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΡΚΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!» Ογερο-Πιερής ειχε την καρδια του, και μολις το ακουσε λιποθυμησε. Οι Κυπριοι αυτηκοοι μαρτυρες προειδοποιηθηκαν απο το μακαριακο καθεστως να μη βγαλουν αχνα, αλλιως θα κινδυνευε η ζωη τους. Το περιστατικο μαθευτηκε παρα πολλα χρονια αργοτερα.
  Ακριβως 10 χρονια μετα, η συγκλονιστικη προφητεια του Πρωθυπουργου της Ελλαδας επαληθευτηκε μεχρι κεραιας…………………..

  1. Υπάρχει τα ιστορικά γεγονότα τα οποία είναι καταγεγραμμένα.
   Και υπάρχει και ένας χυλός (φημών, πληροφοριών και «πληροφοριών», ερμηνιών, ευσεβών πόθων, δικαιολογιών και αδικαιολόγητων) που στριφογυρίζει τριγύρω τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν θλάσεις εγκεφάλου και να διαβάζουμε Χριστουγεννιάτικα κείμενα σαν αυτά.

   1. @Eνοχλητικο κουνουπι

    Η μαρτυρια απο για το «ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΟΥΡΚΕΨΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» προερχεται απο τον του Κυπριο Τακη Μαραθευτη, ο οποιος ηταν μελος της κυπριακης αντιπροσωπειας, αυτηκοος μαρτυς και παρον στο επιμαχο επεισοδιο.
    Η περιγραφη για τη συναντηση Γαρουφαλια Μακαριου βασιζεται σε μαρτυρια του ιδιου του Γαρουφαλια, και ειναι τοσο στο βιβλιο του, οσο και στο συγκλονιστικο βιβλιο του βραβευμενου Κυπριου συγγραφεα Άντη Ροδίτη «Κουραγιο Πηνελοπη», στο οποιο περιγραφει πώς ο Μακαριος τορπιλλισε την Ενωση με την Ελλαδα το 1964. Η αναλυτικη περιγραφη των γεγονοτων απο τον κ. Ροδίτη ειναι εδω:
    https://infognomonpolitics.gr/2017/07/1964-4/

    Απο το ιδιο βιβλιο και αλλες μαρτυριες ειναι και τα της διαμαρτυριας του Γιωρκάτζη κατα της Αθηνας για την αποστολη της Μεραρχιας.

    Τα σχετικα με την αποστολη των οπλων στην Κυπρο απο τον Παπαδοπουλο για την αποκρουση της τουρκανταρσιας το 1963, τα ειδα για πρωτη φορα στην ιστοσελιδα του αριστεριστή Κυπριου δημοσιογραφου Μακαριου Δρουσιώτη, και τα επιβεβαιωσα και απο αλλου.
    http://www.makarios.eu/cgibin/hweb?-A=4387&-V=history

    Τα περι θλασεως εγκεφαλου ειναι οι αναρθρες κραυγες των άβιβλων και αμαθών , που εχουν μαυρα μεσανυκτα για την Νεοτερη Ελληνικη Ιστορια, και συνεπως αδυνατουν να απαντησουν επι της ουσιας.
    Οι αναγνωστες ας διαβασουν και ας κρινουν.

    1. Σοβαρά τώρα; Παραθέτε επιχειρήματα και πάτε και βάζετε από δίπλα το όνομα του Γ. Παπανδρέου;! Όσο καλή θέληση και να έχει κάποιος, μόλις διαβάσει το όνομα του…»γέρου της δημοκρατίας», παίρνει δρόμο.

     Στα υπόλοιπα, υπενθυμίζω ότι έχουμε ως γεγονότα την απόσυρση της μεραρχίας που προστάτευε το νησί και το πραξικόπημα κατά του νόμιμου αρχηγού χωρίς να έχει διασφαλιστεί και πάλι η άμυνα του νησιού… Αλλά μας λέτε ότι πρέπει να εστιάσουμε στις διαμαρτυρίες του Γιωρκάτζη ή σε μια φράση του Γ. Παπανδρέου;

     Όσο για τα βιβλία, υπάρχουν εκατοντάδες για την Κύπρο, κάποια γραμμένα και από τους πρωταγωνιστές. Με πάρα πολλά γεγονότα, απόψεις και θέσεις για το τί πραγματικά έγινε εκείνη την εποχή. Συχνά όλα αυτά είναι αλληλοσυγκρουόμενα και εμπεριέχουν την προσωπική συμπάθεια των γράφοντων προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, οπότε καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην καταπίνουμε αμάσητα.

 23. Προσοχή γιατί ο διαολος εχει πολλά ποδάρια..

  Και υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ εντος και εκτός Ελλάδας με διαφορετικά συμφέροντα
  ακόμη και ΚΑΤΑ της χώρας που μόνο με καλο ματι δεν βλέπουν την απόκτηση των Rafale που αλλάζουν δραματικα υπέρ της Ελλάδας τις ισοροπιες στους ουρανούς του Αιγαίου.

  ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπον γιατί όλα αυτα τα πρακτοριδια θα προσπαθήσουν ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ να φρενάρουν την απόκτηση των Rafale και των Meteor οπως κατάφεραν να εκτροχιάσουν τις game changer belhara με τους scalp naval..

  Κάποιοι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Ελληνογαλλική συμμαχία με τίποτα γιατί αλλάζει πολλά στην στρατηγική ισορροπία της περιοχής.

  Και αυτούς θα πρπει να βρουμε τροπο ως Έλληνες να τους στείλουμε στον διάολο

 24. To είπα από τον Αύγουστο που ακούστηκε ότι θα πάρει η Ελλάδα Rafale ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό.
  Τα ζωα έχουν κάνει ΗΛΙΘΙΑ λάθη και είναι ανδρείκελα στο να πάρουν αποφάσεις.

  Εύχομαι οι Γάλλοι στο τέλος να βγάλουν ανακοίνωση που θα θάβει τους χειρισμούς που καναν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *