Με αφορμή τα γεγονότα στη Λέσβο και τις γενικευμένες ταραχές από αλλοδαπούς. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στα θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας είναι η ανασυγκρότηση της Χωροφυλακής. Σώματος με αστυνομικά καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας αλλά με στρατιωτική νοοτροπία, εξοπλισμό, δομή και οργάνωση. Ικανό να διαχειρίζεται συμβάντα υβριδικού πολέμου. Στις 5 Μαρτίου 2020, με αφορμή τα γεγονότα στον Έβρο, δημοσιεύσαμε το άρθρο «Εθνική αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση Χωροφυλακής», το οποίο αναδημοσιεύουμε, λόγω της επικαιρότητας:
«Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο και στο Αιγαίο, με την μαζική προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών στην Ελλάδα κινητοποίησε τα Σώματα Ασφαλείας, κυρίως Αστυνομία και Λιμενικό, αλλά και τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Πιστεύουμε ότι τα γεγονότα αυτά καταδεικνύουν την αναγκαιότητα σύστασης ενός νέου Σώματος Ασφαλείας: Της Ελληνικής Χωροφυλακής.
Οι νέες απειλές υβριδικού και ασύμμετρου χαρακτήρα επιτάσσουν νέες δυνατότητες ικανές να τις αντιμετωπίσουν και να τις διαχειριστούν αποτελεσματικά. Η εμπλοκή του ΕΣ στο σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο ναι μεν είναι λύση ανάγκης αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Οι απειλές διαρκώς αναβαθμίζονται και αποτελεί εθνική αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση Σώματος Χωροφυλακής.
Ο ΕΣ δεν διαθέτει μονάδες, εκπαίδευση και δομή για προσανατολισμό αποστολών εσωτερικής ασφάλειας με εξαίρεση την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και την 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας με έδρα τη Κομοτηνή και αποστολή την φύλαξη των μετόπισθεν του Δ’ Σώματος Στρατού από ακραία στοιχεία της μειονότητας. Χαρακτηριστικά παράδειγμα είναι πως οι μονάδες του ΕΣ και λογικώς δεν διαθέτουν μη θανατηφόρα όπλα ή μέσα διαχείρισης όχλου, εργαλεία αναγκαία για τη φύλαξη των συνόρων.
Κατά την άποψη μας το σώμα αυτό θα είναι το ενδιάμεσο σκαλοπάτι μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) και του ΕΣ, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωροφυλακών. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και συγκεκριμένα οι διμοιρίες της ΥΑΤ/ ΥΜΕΤ καθώς και η ΕΚΑΜ με τις ΟΠΚΕ δεν μπορούν να βρίσκονται επ’ αόριστον στον Έβρο ούτε επαρκούν για να είναι στα αστικά κέντρα, τα νησιά και τον Έβρο σε διαρκή και ταυτόχρονα μέτωπα αυξημένης κόπωσης. Από την άλλη μεριά τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που υφίστανται δεν επαρκούν ούτε διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, τα μέσα ή τα υλικά για την αποστολή τους. Δεν είναι κάτι παραπάνω από τυπικά αστυνομικά τμήματα με άλλη ονομασία.
Στη διάρκεια της ειρήνης κύρια αποστολή της Ελληνικής Χωροφυλακής θα πρέπει να είναι η επιτήρηση και η ασφάλεια των συνόρων μας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Δέλτα του Έβρου καθώς και η στήριξη του έργου της ΕΛ.ΑΣ σε μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις όπως η καταδίωξη επικίνδυνων κακοποιών ή δραπετών από φυλακές.
Σε περίπτωση πολέμου η αποστολή της θα μπορούσε να είναι αυτή της ασφάλειας χώρων και περιοχών στα μετόπισθεν. Επίσης, σε περιπτώσεις μαζικής διασάλευσης της δημόσιας τάξης, θα μπορούσαν να συνδράμουν τις αστυνομικές αρχές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, για παράδειγμα. Παράλληλα, η Χωροφυλακή θα μπορούσε να αναπτύσσει δυνάμεις στα πλαίσια ευρωπαϊκών και νατοϊκών αποστολών εκπροσωπώντας τη χώρα μας και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Φυσικά η εκτέλεση αποστολών τέτοιου επιπέδου θα πρέπει να συνοδεύεται και από ανάλογη εκπαίδευση και εξοπλισμό όπως μη-επανδρωμένα συστήματα (αέρος και εδάφους), οχήματα επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών, αισθητήρες, σταθερούς και κινητούς, επί της συνοριογραμμής για τον έλεγχο της, μονάδες και ειδικές δυνάμεις πρώτης αντίδρασης, ισχυρό φορητό οπλισμό, φονικό ή μη-φονικό κ.ά.
Πιστεύουμε ότι μια καλά οργανωμένη, εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη Ελληνική Χωροφυλακή και ένα εξίσου καλά οργανωμένο, εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, ιδιαίτερα με νέα και οπλισμένα σκάφη, θα εξασφάλιζαν τα σύνορα μας, με τον καλύτερο τρόπο και θα αποτελούσαν μια πρώτης τάξεως «πρώτη γραμμή» εθνικής και ευρωπαϊκής ασφαλείας και άμυνας. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και να λάβουμε την απαραίτητη υποδομή από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Είναι ευκαιρία η Ελλάδα έξυπνα να μπορέσει να διεκδικήσει πόρους για την αναβάθμιση των Σωμάτων Ασφαλείας και την επανίδρυση Σώματος Χωροφυλακής που θα συνιστά έμμεση αύξηση των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».