Τα γεγονότα στις ΗΠΑ μιλούν από μόνα τους. Γενικευμένες ταραχές από οργανωμένες ομάδες, λεηλασίες, πλιάτσικο, βανδαλισμοί, επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις. Ζητήματα τα οποία στην Ελλάδα τα αντιμετωπίζουν σε τακτική βάση ενώ τα νέα δεδομένα εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από τις νέες απειλές υβριδικού και ασύμμετρου χαρακτήρα επιβάλουν αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση.

Θα σταθούμε σε δύο βασικά θέματα. Το πρώτο είναι η ανάγκη συγκρότησης ταγμάτων εθνοφυλακής στα μεγάλα αστικά κέντρα των ηπειρωτικών νομών της χώρας. Το νομοσχέδιο είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή αλλά δυστυχώς παρατηρούνται καθυστερήσεις. Η δημιουργία ταγμάτων εθνοφυλακής στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ήταν το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο για την κάλυψη αναγκών εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής άμυνας/ πολιτικής προστασίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε την αξιοποίηση της εφεδρείας και τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν εν καιρώ ειρήνης σε θέματα πολιτικής προστασίας καθώς και εσωτερικής ασφάλειας σε περιπτώσεις γενικευμένων ταραχών και επεισοδίων.

Το δεύτερο είναι τα μη θανατηφόρα όπλα. Επιβάλλεται και ειδικά μετά τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο οι αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν ευρέως μη θανατηφόρα όπλα. Σήμερα πλην των αστυνομικών της ΕΚΑΜ καμία άλλη υπηρεσία δεν φέρει όπλα πλαστικών σφαιρών εκτός εξειδικευμένων εξαιρέσεων. Το σύνολο των υπηρεσιών πρώτης γραμμής όπως τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης, οι ομάδες «Ζ» και «ΔΙΑΣ», οι διμοιρίες της ΥΑΤ, ΥΜΕΤ καθώς και οι ΟΠΚΕ επιβάλλεται να φέρουν μη θανατηφόρα όπλα και συγκεκριμένα όπλα πλαστικών σφαιρών.

Αντίστοιχη πρόβλεψη για μη θανατηφόρα όπλα πρέπει να υπάρξει για τις μονάδες του ΕΣ και συγκεκριμένα του Δ Σώματος Στρατού. Ειδικότερα, μονάδες πρώτης γραμμής και εσωτερικής ασφάλειας όπως η 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας πρέπει να εκπαιδευτούν, να εξοπλιστούν και να είναι σε θέση να λάβουν αποστολές διαχείρισης όχλου και πλήθους σε επεισόδια και ταραχές. Μεγάλη θα είναι η αναβάθμιση με την έλευση των Μ1117 από πλευράς κατάλληλων οχημάτων για τέτοιες αποστολές.

Η αρχή φυσικά όλων των παραπάνω δύναται να γίνει με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας τροποποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο συνεπικουρώντας το έργο της ΕΛ.ΑΣ όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Οι απειλές αλλάζουν και αντίστοιχα πρέπει να αναβαθμιστούν οι εθνικές μας δυνατότητες από κάθε άποψη. Οργανωτική, θεσμική, νομοθετική, υλικοτεχνική. Διαφορετικά αντί να προλάβουμε τα γεγονότα θα μας προλάβουν.

Comments

  1. Μονο εδω; Βενεζουελα, Βολιβια, Ουκρανια, Τυνησια, Λιβυη, Αιγυπτος, Συρια, Χονγκ Κονγκ και εχει και συνεχεια…
   Η πλακα ομως ειναι πως αν πεσει ο Τραμπας, ερχονται στην εξουσια οι υποκινητες ολων αυτων των εξεγερσεων….

 1. Η εσωτερική ασφάλεια σε καμια περίπτωση δεν είναι δουλειά στρατού και εθνοφυλακής.

  Η εθνοφυλακή έχει συγκεκριμένο ρολο σε συγκεκριμένες περιοχές.

  Με τι εκπαίδευση και με τι εξοπλισμό να αναλάβουν τα τάγματα εθνοφυλακής να καταστείλουν τέτοιου είδους επεισόδια?

  Η εσωτερική ασφάλεια είναι δουλειά της αστυνομίας και των ειδικά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων μονάδων της

 2. δεν νομιζω οτι χρειαζομαστε εθνοφρουρα μαλλον ενισχυση της αστυνομιας χρειαζεται κ με μεσα κ με κοσμο,απο κει κ περα νομιζω οτι ενας συνδυασμος αστυνομιας-στρατου θα ηταν τα ταγματα συνοριοφυλακης τα οποια θα μπορουν να αναπτυχθουν κυριως στην ηπειρο-μακεδονια-θρακη,μην ξεχναμε δεν ειμαστε οι ηπα κ οι αντιστοιχοι περιφεριαρχες δεν εχουν τα εσοδα κ το κυρος των κυβερνητων.

 3. Η στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής ασφαλείας είναι αμερικανικό βίτσιο, η Ελλάδα δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να ακολουθεί τους αμερικανούς σε οτιδήποτε φαντάζει προοδευτικό επειδή το εφαρμόζουν εκείνοι στα μέρη τους, για αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα με την θέση του CK στο θέμα.

  Οι αμερικάνοι αν θέλουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του Πινοσέτ που ήταν δικό τους προϊόν και μαριονέτα μπορούν να το κάνουν, όχι όμως η Ελλάδα αυτά τα είχαμε για μερικά χρόνια και δεν μας πρόσφεραν τίποτα θετικό αλλά το αντίθετο.

  1. » Η στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής ασφαλείας είναι αμερικανικό βίτσιο, «

   Οχι μονο στην νεοτερη αλλα κυριως σε ΟΛΗ την διαρκεια της παλαιας Ελληνικης κι Ελληνιστικης περιοδου, η εσωτερικη ασφαλεια, ειτε των πολεων ειτε του κρατους πολειτεια ειτε το κυριο Εθνος, ηταν καθαρα μια παραστριωτικη υποθεση κι σχεση για το Εθνος των Ελληνων.

   Η Ιστορια κανει καλο !!

   1. Η ιστορία όντως κάνει καλό, ειδικά σε αυτούς που ξέρουν να την διαβάζουν χωρίς προκαταλήψεις και σύνδρομα. Επειδή δεν φτάνει η ανάγνωση αυτής αλλά χρειάζεται και σωστή μελέτη, ώστε να αποφεύγονται λανθασμένα και υπερβολικά συμπεράσματα.
    Επίσης χρήσιμο είναι να αποφεύγουμε δογματισμούς και λαϊκισμούς, και να σεβόμαστε την διαφορετική άποψη, ακόμα και όταν διαφωνούμε. Είμαι πολύ σίγουρος ότι είναι και αυτά χαρακτηριστικά σε μια δημοκρατία όπως και η ελευθερία του λόγου!

    Εκτός και αν θεωρούμε ότι η χούντα είναι το ιδανικό πολιτικό σύστημα για την Ελλάδα και γενικά.

 4. Η αστυνομία από μόνη της δεν φτάνει αν υπάρξουν γενικευμένες ταραχές σε πολλές πόλεις. Μόνο στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν εκπαιδευμενες δυναμεις τα ΜΑΤ. Γι αυτό και βλέπεις να στέλνουν συνεχώς από την Αθήνα ΜΑΤ σε νησιά,εβρο.και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα.Αν υποθέσουμε ότι ξεσπάνε ταραχές σε μεγάλες πόλεις όπως Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Βόλο κλπ όπως γίνεται αυτή την στιγμη στις ΗΠΑ τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Όσον αφορά τα μη φονικά όπλα ούτε σε διακόσια χρόνια δεν πρόκειται να δούμε στην Ελ.Ασ. πλαστικές σφαίρες, σπρευ πιπεριού τειζερ κλπ για να μην θιχτεί το εργατικό κίνημα και λοιπές αριστερές αγκυλώσεις.

 5. Δεν συμφωνώ με το παραπάνω άρθρο για λόγους που ήδη έχουν αναφερθεί από αναγνώστες. Επίσης να προσθέσω πως η ΔΙΑΣ είναι ανεκπαιδευτη. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ούτε πως να μιλήσουν σε πολίτη θα χειριστούν όπλα με πλαστικές σφαίρες? Τα δύο τελευταία χρόνια τα παράνομα περιστατικά με τη συμμετοχή αστυνομικών απαντούν εν μέρει στο ερώτημα. Χρειάζονται σοβαρή εκπαίδευση.

  1. Η ΔΙ.ΑΣ ειναι ανεκπαιδευτη;;;;;;Μιλας για την πιο μαχιμη υπηρεσια της ΕΛ.ΑΣ. Προφανως απο αυτο που γραφεις βγαζεις προσωπικο καημο αν οχι κομπλεξ για περιστατικο που σου συνεβη…και τι εκανες για να μην σου μιλησουν καλα!!!Ελεος με τον καθενα και το ζορι που τραβαει με την ΕΛ.ΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!

   1. Αγαπητέ Gas,
    Τα πολλά ερωτηματικά στο σχόλιο σου που προφανώς δείχνουν την μεγάλη σου έκπληξη και δυστυχώς άγνοια και άρνηση κατανόησης, που είναι το χειρότερο και επιβεβαιωνει τα όσα γράφω. Προφανώς αναφέρεσαι στην εκπαίδευση για το σημάδι με πλαστικές σφαίρες, ενώ εγώ μιλάω για το ΠΏΣ ΣΤΈΚΟΝΤΑΙ δηλαδή εκφράζονται (λεκτικά, σωματικά, γενικότερη στάση, ύφος, τόνος, ευγένεια) – υπηρετούν το κράτος- εξυπηρετούν τον πολίτη, προσπαθούν να είναι παράδειγμα ήθους και ευγένειας. Εκπαίδευση λοιπόν σε κοινόβιο λογικά θέματα.. όχι με πλαστικές σφαίρες.. δεν σε βοηθά αυτό, πάρτο αλλιώς. Καμαρώνω τους αστυνομικούς στη χώρα μας και αλλού που έχουν ευγένεια..

     1. Η Ελληνική αστυνομία είναι η πιο ανεκτική στον κόσμο σε συνδυασμό με τη συμπεριφορά με έγραψες θα σου κάνω καταγγελία για ότι του κατέβει καθενός στο κεφάλι δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβεις γιατί μαζεύονται τόσες… βέβαια αν πάνε ολοι αυτοί στο εξωτερικό να κάνουν αυτές τις καταγγελίες θα φύγουν με δικογραφία τουλάχιστον.Τελος μην προσπαθείς να κρύψεις το πρόβλημα που έχεις με την αστυνομία και μόνο που τα βάζεις με την πιο μαχημη και δίπλα στον πολίτη υπηρεσία της ΕΛΑΣ φτάνει!!!Και αναρρωτησου απλά γατί στους τόσους χιλιάδες ελέγχους που κάνει η Δίας υπάρχουν τόσες λίγες καταγγελίες και τί θα κάνανε όλοι αυτοί σε περίπτωση που ήταν στην Ευρώπη δεν μιλάω για Αμερική !!!

    1. Όταν λέμε εκπαίδευση εννοούμε τα πάντα.Επειδη ξαναγράγεις στο πώς στέκονται σου ξαναλέω ότι οτι έχεις πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ομάδα αλλά δεν μας λες πως έγινε το περιστατικό και δεν σου μίλησαν καλά.Και πάνω απ’ όλα ο τρόπος και ό τόνος και το πώς στέκονται είναι ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΕΙ ο πολίτης.Δευτερον δεν είναι κοινωνικοί λειτουργοί ούτε μαθητές του Ζαμπουνη.Ξεκολλα με το θέμα που έχεις εναντίον της Αστυνομίας !!!Αν θέλεις να καμαρώνεις αστυνομικούς για το σαβουάρ βιβρ ψάξε αλλού ….

     1. .. Αφού λοιπόν συμφωνούμε στο ότι διαφωνούμε, θα σου υπενθυμίσω την θέση μου για μη χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία στην Ελλάδα. Υ.Γ. το ότι είσαι βέβαιος για το ότι κάτι μου έχει κάνει η συγκεκριμένη ομάδα ενώ η χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε στην επίλυση των καταγγελιών πολιτων εναντίον αστυνομικών, το ότι είναι όλο και περισσότερο πρωταγωνιστές αστυνομικοί σε βίαια εγκλήματα και το ότι υπάρχει λειτουργική αδράνεια εσωτερικόυ έλεγχου στο σώμα με κάνει να πιστεύω πως λύση είναι η καλύτερη εκπαίδευση.
      Με τα λεγόμενα σου λοιπόν η αστυνομία είναι για τα σκληρά περιστατικά και μόνο. Καουμπόις. Βλέπε τι γίνεται στην Αμερική. Υ.Γ. δεν είμαι πολιτικοποιημένος αλλά να λέει κάποιος πως χρειάζεται αναβάθμιση της εκπαίδευσης και να υπάρχει αντίδραση και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο δείχνει την ποιότητα και πιθανή διένεξη με τον πολίτη αγαπητέ. Αφού η ΔΙΑΣ είναι τόσο καλά εκπαιδευμένη και είσαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεται άλλο να πάρει τις πάρει τις πλαστικές σφαίρες. Έχω υπάρξει μάρτυρας σε περιστατικά με την ΔΙΑΣ και με λυπησε η συμπεριφορά των εν λόγο αστυνομικών όποτε επέτρεψε μου να εκφράζω την γνώμη μου. Το παίρνεις όμως βαριά το θέμα, εμείς και οι άλλοι αυτό είδα στο δρόμο λοιπόν και ξέφυγε η κατάσταση και είχαν τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι αστυνομικοί φαντάσου να είχαν πλαστικές σφαίρες λοιπόν. Καλή υπομονή

 6. Είναι αυτη η δουλειά του στρατου; Δεν κοιτάμε πως θα υπερασπιστούμε το ελληνικό έδαφος τη θάλασσα και τα σύνορα από τους Τούρκους διότι ο κίνδυνος ενος νέου 74 είναι πολύ κοντα; Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν άμεσα για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου. Η αντιμετωπιση διαδηλωτών δεν είναι δουλειά του στρατου και είναι ανούσια μπροστά στη σημασία της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

 7. Και εγώ δεν πιστεύω ότι είναι δουλειά του στρατού η εσωτερική ασφάλεια. Η αστυνομία πρέπει να αναδιοργανωθεί αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θετικό ότι προχθές ο Χρυσοχοίδης ανέφερε σε εκπομπή ότι στόχος είναι σε κάθε δήμο(εννοόντας και τους επαρχιακούς) ότι θα δημιουργηθεί ένα αστυνομικό τμήμα. Για εμένα πρέπει να γίνει μια σωστή αναδιάταξη της αστυνομίας. Μετατροπή των σχολών αστυφυλάκων στα πρότυπα ΣΜΥ(λιγότερες αλλά τριετής) και οι έξω αστυνομικοί στα πρότυπα ειδικών φρουρών ώστε έτσι να συνδεθεί με τις ειδικές δυνάμεις(τα μόρια που ουσιαστικά σου δίνουν μια θέση) ώστε να είναι ενισχυμένη η φυσική κατάσταση και στην διάρκεια της θητείας να έχεις περισσότερους υποψηφίους των ειδικών δυνάμεων. Συν να σταματήσουν να κρύβουν αστυνομικούς σε γραφεία και να βγουν έξω. Μιλάμε για τρομακτικούς αριθμούς να απασχολείται με διάφορες δικαιολογίες σε γραφεία όπου θα μπορούσαν να έχουν φθηνότερο πολιτικό προσωπικό ή να ενισχυθούν με επιστήμονες ιδιώτες κρίσιμοι τομείς(ηλεκτρονικό έγκλημα, εργαστήρια κτλ). Όσα αστυνομικά τμήματα δεν είναι σε αστικά κέντρα να έχουν εξοπλισμό ανοιχτής δράσης(4Χ4 οχήματα, και εξοπλισμό – εμφάνιση τύπου ΟΠΚΕ συν πάντα και βαρύ οπλισμό ορεινού αγώνα G-3). Τέλος να πάρει όλη την δημοτική αστυνομία στις διευθύνσεις της για να της δώσουν προσωπικό για την καθημερινότητα (δεν γίνεται να σπαταλάτε αστυνομικός για ένα γνήσιο της υπογραφής ή για να γράψει μια τροχονομική παράβαση) συν γραφειοκρατικές δουλειές(στους Δήμους έτσι όπως δουλεύουν είναι απλά σπατάλη πόρων).
  Όσο για την Εθνοφυλακή δεν πιστεύω πρέπει να δοθεί εκεί η βαρύτητα. Η Εθνοφυλακή έχει συγκεκριμένες εργασίες. Πρέπει να ενισχυθεί το ζήτημα των επιστράτων. Και εγώ πιστεύω πρέπει να υπάρχει ένα στρατόπεδο ανά νομό ως Μ.Ε. και να έχει γραφείο κάθε ΛΕΦΕΔ και Εφέδρων αξιωματικών να καταγράφονται υποχρεωτικά οι επιστρατευόμενοι ανά νομό πραγματικά(δηλαδή ένας που είναι επίστρατος και σπουδάζει σε μια πόλη τότε πρέπει να επιστρατεύεται εκεί που είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα). Και να σφίξει λίγο η θητεία ώστε όλοι να έχουν υπηρετήσει υποχρεωτικά και χωρίς καμία άλλη αναβολή πέραν των 24 ετών. Αυτό σημαίνει ότι έχεις κλάσεις επιστράτων μέχρι τα 30 σαφώς πιο φρέσκες. Και μετά τα 30 στην εθνοφυλακή όσων θέλουν(κίνητρα ναι) . Εννοείται όσοι έχουν σπουδάσει κάτι που ενδιαφέρει τον ΕΣ θα τους δίνει μια δεύτερη ειδικότητα και θα κάνει μια επανεκπαίδευση επι του αντικειμένου.

 8. Ο στρατος ειναι για στρατωνες, νησια, Θρακη.

  Τα σεναρια που λετε ειναι επικινδυνα και δεν μπορω να διαφωνησω πιο εντονα. Αλλο αστυνομια, αλλο στρατος.

  Σαν αναγνωστης θα ηθελα να ζητησω να ξεκαθαρισετε τη θεση σας οσον αφορα το ρολο στρατου και αστυνομιας.

 9. Σε όλες τις περιπτώσεις σύγχρονου υβριδικού πολέμου οι ρόλοι αστυνομίας, στρατονομιας, ειδικών δυνάμεων όλων των όπλων και σωμάτων καθώς και πολιτικών και μυστικών υπηρεσιών είναι ενεργός αν και συγκεχυμενος. Ο Ε.Σ. ΣΑΦΩΣ και θα χρειαστεί να παίξει ρόλο όταν (όχι αν, όταν) θα ξεφυγουν τα πράγματα με ξενοκινητη υποκίνηση… Έχει ήδη πάρει ρόλο στον Έβρο άλλωστε σαν πρόβα. Η λάθρο-εποικιστική εισβολή θα εξελιχθεί σε εσωτερική αναταραχή με συνεπικουρια αντιφα, ανταρσία κ γενικά αντεθνιστών. Αυτες τις ορδές εκατοντάδων χιλιάδων θα τις ελέγξει η ΕΛΛ.ΑΣΤ.;;; ΜΕ ελάχιστα ανεκπαιδευτα παιδάκια στο δρόμο;;; Σε όλη την επικράτεια;;;
  ΣΑΦΩΣ και πρέπει να οργανωθεί άμυνα και επιτελικά σχέδια για χρήση ΚΑΙ του ΕΣ και νωρίς μάλιστα. Αφού πλέον -δυστυχώς- δεν υπάρχει ΕΛΛ.ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ…

  1. Ο στρατος ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ σε θεματα εσωτερικης ασφαλειας και καταστολης διαδηλωσεων.Προσφατο παραδειγμα ο Εβρος που ο ρολος του στρατου ηταν το φτιαξιμο του τοιχους λογω των μεσων που εχει στη διαθεση του και θεματα ΔΜ για τις δυναμεις της αστυνομιας.Με τι να κανει καταστολη ;Με τους πληρως ανεκπαιδευτους που εχει και του μπηκε ο ρουβικωνας στο υπουργειο αμυνας;Με τα παιδακια που κανουν θητεια;Το μονο πραγμα που μπορει να γινει για βοηθηθει το εργο της ΕΛ.ΑΣ. ειναι αυστηρη εφαρμογη ων νομων οτα καποιος παραπεμπεται στο δικαστηριο

 10. Διαφωνω με την μη χρηση οπλων τα οποια προοριζονται για καταστολη και οχι οπλα φονου – ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ !!

  κι η λογικη στην οιποια στηριζω την διαφωνια μου ειναι, αυτη:

  Οταν καποιος – συνηθως μια ομαδα καλα οργανωμενη κι με ενισχυμενη την πεποιθηση και την ψυχικη δυναμη προς τον σκοπο τους – θελει να επιβαλει ΑΝΑΡΧΙΑ σε αντιθεση με το να διαδηλωσει, οταν καποιος θελει να καταστρεψει ξενη περιουσια αντι να διαδηλωση, οταν καποιος με τις πραξεις του προωθει κοινωνικη διαληση κι αναρχια αντι να διαδηλωσει ΕΙΡΗΝΙΚΑτοτε αυτο το υποκειμενο/να κατα την βιβλιογραφια εκπληρουν τον ορισμο του ΤΡΟ ΜΟ ΚΡΑ ΤΗ/ΤΕΣ !!

  Κι τι κανουμε σε τριομοκρατες;;;;;; Προωθουμε την βιολογικη του καταστρογη τους!

  Τοσο απλα τα πραγματα.

 11. ποροσθεσω, αυτο που επιβαλλεται να φερει μια Εθνικη κυβερνηση στον κρατικο μηχανισμο ειναι η ανασυσταση της Ελληνικη Χωροφυλακης.

  Οργανωμενη στα προτυπα του ΕΣ, με βαρεα οπλισμενη κι με παραστρατιωτικο χαρακτηρα οπου επιχειρησιακα θα λειτουργει εκτος αστικων κεντρων.

 12. Η ανασυσταση της Ηρωικης Ελληνικης Χωροφυλακης μηπως ειιναι η λυση;;;

  Οπου θα εχει επιχειρησιακο καθηκον εκτος αστικων κεντρων κι θα υποβοηθειται με οργανωμενες ομαδες Εθνοφυλακης !

  Μια Χωροφυλακη οργανωμενη στα προτυπα του ΕΣ, με παραστριατιωτικο χαρακτηρα κι οπλισμενη αναλογα με βαρεο κι εξειδικευμενο υλικο.

 13. «Μια Χωροφυλακη οργανωμενη στα προτυπα του ΕΣ, με παραστριατιωτικο χαρακτηρα κι οπλισμενη αναλογα με βαρεο κι εξειδικευμενο υλικο.»

  Δεν είστε μεγάλος φαν του δημοκρατικού πολιτεύματος να υποθέσω;

  Έχει πλάκα πάντως που πολλοί «τουρκοφάγοι» θαυμάζουν τουρκικούς θεσμούς και νοοτροπίες.

  1. «Δεν είστε μεγάλος φαν του δημοκρατικού πολιτεύματος να υποθέσω; »

   Τι σχεση εχει η υπαρξη του σωματος της Χωροφυλακης με το εαν το πολιτευμα ειναι δημοκρατικο ή οχι;;

   Η Ιταλια, η Γαλλια, κρατη τα οποια – υποθετω πως τα θεωρεις δημοκρατικα κρατη – εχουν ειδικες δυναμεις, αλα, χωροφυλακη ως σωματα ασφαλειας για την αστυνομευση σε βαρια κι πιο οργανωμενα εγκληματα, ειναι κρατη που λειτουργουν με φασισμο ὴ ολοκληρωτισμο;;

   Αληθεια τι σχεση εχει ενας νομοταγης πολιτης με εναν που με ΒΙΑ κι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ περιουσιας ιδιωτικης/δημοσιας θελει να επιβαλει την ιδεολογια του/πολιτικη του;;

   Αυτος ειναι ο ΟΡΙΣΜΟΣ του ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ – αυτος οπου δημιουργει/επιβαλλει/προωθει τρομο για ιδιοτελη σκοπους!!

   Δηλαδη τους τρομοκρατες – οι ΕΧΘΡΟΙ της Ελληνικης κοινωνιας – πρεπει να τους αντιμετωπιζουμε με πλαστικες σφαιρες κι ψεκαζοντας με πιπερο-ζουμο;;

   Εχω αντιθετη αποψη.
   Ο εχθρος αξιζει την θυελλα που εσπειρε !!!

  2. @phormio
   σχετικα με το σχολιο σου περι φαν του δημοκρατικου πολιτευματος,νομιζω παρεξηγησες.
   ο φιλος eksothen και αλλοι οταν γραφουν για παραστρατιωτικο χαρακτηρα,εννοουν παραλληλα με τον πολιτικο χαρακτηρα της χωροφυλακης να εχει και στρατιωτικο.ενας φιλος πολυ ευστοχα εγραψε οτι οι σχολες της αστυνομιας να αναβαθμιστουν στο προτυπο της σ.μ.υ.,εγω θα προσθετα ,να σταματησει και ο συνδικαλισμος,πραγματικα,ομως, δεν καταλαβαινω ολους αυτους που υπονοουν οτι τα σωματα ασφαλειας αποτελουν πηγη φοβου για το δημοκρατικο πολιτευμα.υπενθυμιζω οτι το 1944 δεν γιναμε σοβιετικος παραδεισος επειδη μια χουφτα λεβεντες χωροφυλακες σταματισαν τους κουμουνιστες που θελαν αυτοι να καταλυσουν την δημοκρατια.απο το 1974 και μετα καταντησαμε σε αυτη τη χωρα τα ορφανα του σταλιν να μονοπολουν το τιτλο του δημοκρατη και του προστατη του αστικου δημοκρατικου πολιτευματος ,ελεος…

 14. @c.p

  Αν θεωρειτε οτι σημερα εχουμε καμμια σχεση με το 1944, τοτε δεν εχω να πω κατι. Παραστρατιωτικες οργανωσεις ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΝΟΜΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Δεν εχουμε να αντιμετωπισουμε κανεναν σταλινισμο οπως το 44. Παραστρατιωτικες οργανωσεις ειναι για Τουρκια με τη στρατοχωροφυλακη, για καμμια Ινδονησια και τετοιες χωρες. Προσωπικα τα προτυπα μου ειναι της δυτικης ευρωπης και οχι ισλαμοφασιστες τυπου ερντογαν, ουτε μαφιοζο-ολιγαρχικες Ρωσιες του Πουτιν.

  Θελετε να αντιμετωπισετε εγχωρια τρομοκρατια; Μια χαρα γινεται, χωρις προσληψη ουτε ενος παραπανω αστυνομικου. 200 κ##@παιδα στην Αττικη δεν ειναι οι στρατιες του Ζουκωφ. Να μαθουν οι αστυνομικοι να χτιζουν υποθεσεις και τα δικαστηρια να δικαζουν εγκαιρα και οχι να τραβιεται μια δικη 7 χρονια.

  Αυτα περι παραστρατιωτικων οργανωσεων ανηκουν μονο σε εχθρους της δυτικης κοινοβουλευτικης δημοκρατιας.

  Αν θελετε να γινετε Τουρκοι να καμαρωνετε παρακρατος του σουλτανου, διπλα ειναι. Εχει το AKP μια χαρα παραστρατιωτικες οργανωσεις.

  Εγω θα μεινω με την Ευρωπη. Στους θεσμους τραβω κοκκινη γραμμη και δεν δεχομαι ουτε ερυθρες ουτε φαιες ουτε κανενος χρωματος παραστρατιωτικες οργανωσεις.

  ειπαμε, Τουρκια διπλα ειναι, μπουγιουρουν

  1. Αγαπητέ φίλε μιλάμε για αστυνομία η για χωροφυλακή, αυτές είναι δομές του νόμιμου κράτους και όχι παραστρατιωτικές οργανώσεις.ετσι τις αποκαλούν, μόνο τα ορφανά του σταλιν. Αυτά τα ορφανά είναι αυτά που οραματίζονται ρεβάνς του εμφυλίου.αν όπως γράφεις οι αστυνομικοί δεν έχουν μάθει να χτίζουν υποθέσεις τότε εσύ ως πολίτης με πρότυπο την Ευρώπη μπορείς να απευθυνθείς στον εισαγγελέα και να καταγγείλει τα λάθη και παραλείψεις τους. Εγώ προσωπικά Θέλω στα ζητήματα δημόσιας τάξης να μπορώ να κοιμάμαι με ανοιχτά παράθυρα, όπως γινόταν στα νεανικά μου χρόνια,να μπορώ να περπατάω στην πόλη μου και να μην κινδυνεύει η ζωή μου σε κάποιες γειτονιές,να μπορεί η οικογένεια μου να μην κινδυνεύει, όπως και η περιουσία μου.οσο για τα περί Ευρώπης που γράφεις αγαπητέ μου ζεις σε ένα ροζ συννεφάκι.εμενα η Ευρώπη ,που γράφεις,είναι αυτή που σκότωσε την Ελλάδα που μεγάλωσα,την πραγματική Ελλάδα, γι’αυτό την μισώ.

 15. Phormio Η gendarmerie, καραμπινιερι κ οι λοιπές υπηρεσίες χωροφυλακής είναι χαρακτηριστικό φασιστικών κ ολοκληρωτικών καθεστώτων;;; ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!!! Ρε τύπος βγάλε τα ιδεολογικά κόμπλεξ κ μη συγχέεις κρατικές υπηρεσίες με παραστρατιωτικές οργανώσεις.
  Επίσης, οι 100-200 αναρχοάπλυτοι εύκολα γίνονται όχλος χιλιάδων που τα σπάει. Οι ορδές των λαθραίων μπορεί να είναι 100-200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Και σε περίπτωση που δεν δεντοχεις καταλάβει ή το κάνεις γαργάρα έχουμε γίνει ήδη Τουρκία σε κάποιες περιοχές της χώρας…
  Τις δημοκρατικές μπούρδες σου της δεκαετίας του 80, τζιχαντιστής που «φιλοξενείς» τις ακούει και γελάει.
  Όλες οι σοβαρές αναλύσεις κ τα παραδείγματα των ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ χωρών καταλήγουν στην αναγκαιότητα ύπαρξης χωροφυλακής ή τη δημιουργία στρατιωτικοποιημενης αστυνομίας σε συνδυασμό με ισχυρές δομές πολιτικής άμυνας (βλ. Γαλλία, Βρεταννία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σκανδιναβικές χώρες τουλάχιστον)

  1. Ιδεολογικα κομπλεξ να εχου οι αστυνομια και ο στρατος ξεχωριστο ρολο… Μαλιστα. Ναι ειναι ιδεολογικα κομπλεξ, και δεν λεγονται συντηρητισμος, φιλελευθερισμος, σοσιαλισμος κλπ , δημοκρατια λεγονται.

   Οι καραμπινιερι ειναι παραστρατιωτικη οργανωση ? Παμε καλα ? Παμε καλα ? Θα ασπρισουν τα μαλλια μου!

   Πηγαινε να πεις σε εναν ολλανδο της Koninklijke Marechaussee, οτι ειναι υπαλληλος παραστρατιωτικης οργανωσης και θα σου σπασει τα μουτρα.

   Δεν θες λαθρομεταναστες κυριε Χ; Τους σταματας στα συνορα. Βγαινει το λιμενικο και σπρωχνει πισω βαρκες στα τουρκικα παραλια, οπως ειχε πει ο Καλεντεριδης σε ενα αρθρο. Κλεινεις τα χερσαια συνορα. Δεν βαζεις παραστρατιωτικες οργανωσεις σε δημοκρατια εκτος αν εισαι σταγονιδιο ( φραση Αβερωφ).

   Πραγματικα μπερδεψαμε τα μηλα με τα πορτοκαλια.

   Εξκουβιτωρα, απο οτι φαινεται ξερεις αρκετη ιστορια ωστε να αναγνωριζεις ταγματικες μοναδες του βυζαντινου στρατου. Να ξεχωριζεις ομως παρστρατιωτικους του σουλτανου απο καραμπινιερους ;

 16. Φορμίωνα ή δεν κατάλαβες γιατί δεν διάβασες καλά τι σου απάντησα εγώ και άλλοι ή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Μιλάμε για στρατιωτικοποιημενο σώμα, μιλάμε για ανασύσταση της χωροφυλακής για αντιμετώπιση υπαρκτού ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ εχθρού. Θεωρείς μια ανασυστημενη χωροφυλακή ή έστω έναν στρατιωτικοποιημενο κλάδο της ΕΛΛ.ΑΣΤ. «αντιδημοκρατική» ΝΑΙ ή ΟΧΙ;;; Τα υπόλοιπα είναι υποκειμενικά και «ιδεολογικά»…

 17. Ναι στρατιωτικοποιημενη αστυνομια μονο σε κακο βγαινει. Στις ΗΠΑ εχουν στρατιωτικοποιημενη αστυνομια και τα τραγικα που βλεπουμε απο τη στρατιωτικοποιηση βγαινει οχι απο συστημικο ρατσισμο.

  Εχουμε τα ΕΚΑΜ γι αυτη δουλεια αν χρειαστει. Ας αυξηθουν τα εκαμ σε αριθμο, εκπαιδευση , με drones κλπ.

  Αν αρχισεις με λογικες ειδικων δυναμεων σε πολεις θα εχεις σφαγες. Και στο λεω με καλη διαθεση, το πιο πιθανο να μην φταιει ο ειδικοδυναμιτης χωροφυλακας. Αυτα γινονται οταν στρατιωτικοποιεις δυναμεις εσωτερικης ασφαλειας.

  Μενω στην Ολλανδια, καινδεν εχω δει τη Βασιλικη Χωροφυλακη να κανει επιχειρησεις σε μουσουλμανικες γειτονιες που βριθουν με φιλο τζιχαντιστες. Η αντιτρομοκρατικη επιχειρει. Οταν κατεβαινουν αγροτες με τρακτερ (δεν ειναι μονο ελληνικο φαινομενο), αστυνομοι μαζευονται, οχι ειδικοδυναμιτες με τυφεκια εφοδου. Οταν συλλαμβανουν Ιρανους που προγραμματιζα ν να βαλουν βομβες, οι μυατικες υπηρεσιες παρακολουθουσαν τις επικοινωνιες τους και τα αντιστοιχα εκαμ εσπασαν πορτες και τους συνελαβαν.

  Να πω ενα παραδειγμα: Στη Μαρφιν 3 ανθρωποι εχασαν τη ζωη τους. Ποιος μπηκε φυλακη; Κανεις. Η υποθεση φτιαχνεται απο αστυνομια και εισαγγελεα. Η αποτυχια ειναι στο πως απετυχαν να φτιαξουν υποθεση, παρα το γεγονος οτι ακομα και τα ντουβαρια ηξεραν οτι ενα αναρχικο μπλοκ ευθυνεται. Αν ειχες παραστρατιωτικους με g36 απλα θα σκοτωναν κοσμο. Αστυνομευση δε θα εκαναν παντως. Φυλακη δε θα εμπαιναν οι δολοφονοι. Το πολυ πολυ αναμεσα σε αυτους που θα σκοτωνονταν να ηταν και οι ενοχοι. Αυτο ομως ειναι Μεξικο ή Βενεζουελα, οχι δυτικη δημοκρατια.

  Ευνομουμενο κρατος αυτο σημαινει. Οχι να γινουμε σαν το Μεξικο με σχεδον εμφυλιο πολεμο.
  Ναι ειναι ιδεολογικο το θεμα, θελω κρατος δικαιου που να λειτουργει. Οι αποτυχιες μας ειναι αποτυχιες της αστυνομιας και του δικαστικου σωματος, οχι ελλειψη καταδρομεων στο κεντρο της Αθηνας.

  Ειμαι πολυ υποψιασμενος οσον αφορα αυτους που θελουν καταδρομεις αντι για δικαστηρια που να λειτουργουν και αντι για αστυνομια που να ξερει να κανει τη δουλεια της.

  χαιρομαι τουλαχιστον που με αποκαλεσες Φορμιωνα, οτι γνωριζεις το ναυαρχο.

  1. Αλλη μια φορα να επαβναλαβω αυτα που ΠΡΕΠΕΙ να ειπωθουν.
   (Γιατι μερικες ιδεολογικες φορτωμενες αναρτησεις ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ – καλη ωρα οι δικες σου – ενω αλλες κοβονται….. )
   Ειπαμε η ντιμοκρατια ΣΑΣ κι η πολυφωνια της επι του εργου !!!

   Λοιπον, η ελευθερια του λογου ΔΕΝ ανηκει στο θεοπνευστο πολιτευμα της δημοκρατια ΣΑΣ, αλλα σε ΜΗ δημοκρατικα καθεστωτα οπου οι πολιτες αυτων ηταν ΜΗ δημοκρατες, πολιτες βλεπε Ελληνες !!

   Ηταν η αναγκη εκφρασης κι συναλαγης σε γνωση κι ιδεες οπου αναγκασε την ιδιοσυγκρασια του Ελληνικου στοιχειου να εδραιωσει την προτοτυπια σε ΟΛΟΝ τον πλανητη Γη, ο φαινομενο της Αγορας, οπου η εκκλησια τοιυ Δημου συναθροιζοταν για την ανταλαγη την σμιλευση κι την διαδοση καθε ιδεα κι αποψης!!

   Λοιπον, να λες που κι που ενα ευχαριστω στους ΜΗ δημοκρατες Ελληνες κι στα ΜΗ δημοκρατικα καθεστωτας που εμαθαν στον Πλανητη, τι εστι Ελευθερια.
   Ελευθερια συνειδησης, Ελευθερια εκφρασης κι Ελευθερια διαδοσης ιδεεων!!!

   υ.γ.
   Και οπως ειχα γραψει.
   Το «φως» της κομμουνας ΠΑΕΙ τελειωσε το πηρε ο ανεμος (για να μην πως κατι χειροτερο) κι παει !

 18. Υποθετικά σενάρια (πυροβολισμοί κατά πλήθους) και ταμπέλες…
  Η bope καθάρισε τις φαβελες, η Κολομβιανή αντίστοιχη τα καρτέλ. Αυτά είναι πραγματικότητα κ όχι υποθέσεις.
  Η marfin που ανέφερες είναι ατυχές παράδειγμα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή να μην κυνηγηθουν οι ένοχοι κ όχι για αποτυχία της αστυνομίας ή της δικαιοσύνης… Εν αντιθέσει οι της Χ.Α. μπουζουριαστηκαν στο λεπτό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε. Τουλάχιστον για κάποιους… Επιλογή και βούληση ήταν η κατάργηση της ένδοξης Ε.Χ. και το «δημοκρατικό» προτεκτοράτο που βιώνουμε σήμερα. Τα ΕΚΑΜ είναι ειδική μονάδα tier1 προορισμένη να αντιμετωπίσει μεμονωμένα σοβαρά περιστατικά και όχι απλή αστυνομία ΥΜΕΤ-βλαχοδιμοιριες tier3… Για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε ΟΛΗ την επικράτεια χρειάζεται μια στρατιωτικοποιημενη σε εξοπλισμό , εκπαίδευση κ πειθαρχία μονάδα tier 2 -πέραν των ΥΑΤ- ΟΠΚΕ -ΔΕΛΤΑ κλπ οι οποίες θα υπαχθούν σ’αυτήν .
  ΕΚΑΜ -tier1 μονάδα δύναμης εκατοντάδων ανδρών απλά δεν υπάρχει… Όπως επίσης άλλο καταδρομείς, άλλο επίλεκτοι αστυνομικοί. Αν δεν γνωρίζεις τη διαφορά δεν μπορώ να σε βοηθήσω άλλο…
  Υ.Γ. Η γνώση ιστορίας από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται και καθαρό μυαλό που να μπορεί να αξιοποιήσει τα διδάγματά της… Ελπίζω να συνδυάσεις τα δύο, όπως επίσης ελπίζω να είσαι και πατριώτης εκτός από ιδεολόγος δημοκράτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *