Τα γεγονότα στις ΗΠΑ μιλούν από μόνα τους. Γενικευμένες ταραχές από οργανωμένες ομάδες, λεηλασίες, πλιάτσικο, βανδαλισμοί, επιθέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις. Ζητήματα τα οποία στην Ελλάδα τα αντιμετωπίζουν σε τακτική βάση ενώ τα νέα δεδομένα εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν από τις νέες απειλές υβριδικού και ασύμμετρου χαρακτήρα επιβάλουν αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση.

Θα σταθούμε σε δύο βασικά θέματα. Το πρώτο είναι η ανάγκη συγκρότησης ταγμάτων εθνοφυλακής στα μεγάλα αστικά κέντρα των ηπειρωτικών νομών της χώρας. Το νομοσχέδιο είχε δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου από τον ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή αλλά δυστυχώς παρατηρούνται καθυστερήσεις. Η δημιουργία ταγμάτων εθνοφυλακής στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ήταν το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο για την κάλυψη αναγκών εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής άμυνας/ πολιτικής προστασίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε την αξιοποίηση της εφεδρείας και τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν εν καιρώ ειρήνης σε θέματα πολιτικής προστασίας καθώς και εσωτερικής ασφάλειας σε περιπτώσεις γενικευμένων ταραχών και επεισοδίων.

Το δεύτερο είναι τα μη θανατηφόρα όπλα. Επιβάλλεται και ειδικά μετά τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο οι αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν ευρέως μη θανατηφόρα όπλα. Σήμερα πλην των αστυνομικών της ΕΚΑΜ καμία άλλη υπηρεσία δεν φέρει όπλα πλαστικών σφαιρών εκτός εξειδικευμένων εξαιρέσεων. Το σύνολο των υπηρεσιών πρώτης γραμμής όπως τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης, οι ομάδες «Ζ» και «ΔΙΑΣ», οι διμοιρίες της ΥΑΤ, ΥΜΕΤ καθώς και οι ΟΠΚΕ επιβάλλεται να φέρουν μη θανατηφόρα όπλα και συγκεκριμένα όπλα πλαστικών σφαιρών.

Αντίστοιχη πρόβλεψη για μη θανατηφόρα όπλα πρέπει να υπάρξει για τις μονάδες του ΕΣ και συγκεκριμένα του Δ Σώματος Στρατού. Ειδικότερα, μονάδες πρώτης γραμμής και εσωτερικής ασφάλειας όπως η 29η Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας πρέπει να εκπαιδευτούν, να εξοπλιστούν και να είναι σε θέση να λάβουν αποστολές διαχείρισης όχλου και πλήθους σε επεισόδια και ταραχές. Μεγάλη θα είναι η αναβάθμιση με την έλευση των Μ1117 από πλευράς κατάλληλων οχημάτων για τέτοιες αποστολές.

Η αρχή φυσικά όλων των παραπάνω δύναται να γίνει με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας τροποποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο συνεπικουρώντας το έργο της ΕΛ.ΑΣ όταν και όπου αυτό απαιτείται.

Οι απειλές αλλάζουν και αντίστοιχα πρέπει να αναβαθμιστούν οι εθνικές μας δυνατότητες από κάθε άποψη. Οργανωτική, θεσμική, νομοθετική, υλικοτεχνική. Διαφορετικά αντί να προλάβουμε τα γεγονότα θα μας προλάβουν.