Κλείνοντας το 75 Ιωβηλαίο του ΝΙΜΤΣ και μπαίνοντας αισίως στο 76 έτος λειτουργίας του ιδρύματος, ο απολογισμός παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τα λοιπά προβλήματα στελεχώσεως, είχε σε κάθε περίπτωση θετικό πρόσημο.

Ο διευθυντής του ΝΙΜΤΣ Ταξίαρχος (ΥΙ) Γεώργιος Γιαννακός με τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή , κατά την διάρκεια επίσκεψης.

Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό στελέχωσης του Νοσοκομείου μειώθηκε οι προσφερόμενες υπηρεσίες παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο φυσικά λόγω της  υπερπροσπάθειας των εργαζομένων σ’ αυτό.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας 103 θέσεις προσωπικού και ήδη δρομολογούνται οι εξελίξεις.

Το 2017 οι νοσηλευθέντες παρέμειναν σταθερά στις 16.000 ενώ υπήρξε μια μικρή αύξηση των προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία. Η Προσέλευση των δικαιούχων στο ίδρυμα αυξήθηκε στο 30% στους νοσηλευόμενους και στο 60% στους εξωτερικούς ασθενείς.

Με όχι δαπανηρές παρεμβάσεις η διεύθυνση του νοσοκομείου διαφοροποίησε υπάρχοντες χώρους προς όφελος της λειτουργικότητας του νοσοκομείου, του προσωπικού και των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Για παράδειγμα, το Γραφείο κινήσεως ασθενών πλήρως ανακαινισμένο σε εγκαταστάσεις  εξυπηρετεί τους προσερχόμενους σ’ αυτό με ταχύτητα και το οδυνηρό φαινόμενο των ουρών στις σκάλες δεν παρατηρείται πλέον. Με την τροποποίηση των διαδικασιών στις εισαγωγές ασθενών θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στους χρόνους αναμονής οι οποίοι είναι πια μετρήσιμοι με σύγχρονη τεχνολογία.

Ήδη μέσα στα υλοποιηθέντα έργα είναι και η λειτουργία της τραπεζαρίας του προσωπικού που βρίσκονται σε υπηρεσία και οι μέχρι σήμερα εικόνες της σίτισης των οργάνων υπηρεσίας σε αλουμινοπακέτα είναι παρελθόν. Μια τραπεζαρία στην οποία η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς το προσωπικό είναι υψηλών προδιαγραφών και αποπνέει αίσθημα ολιγόλεπτης ανακούφισης στους επί 24ωρο εργαζόμενους.

Γενική άποψη του διοικητηρίου. Το εν λόγω οίκημα κατασκευάσθηκε από το ίδρυμα Εγγύς Ανατολής (Near East Foundation), το οποίο εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή για την ανακούφιση των προσφύγων και την περίθαλψη ορφανών προσφυγόπουλων. Από τα αρχεία της «Περίθαλψης Εγγύς Ανατολής» το κτήριο, ήταν ένα από τα ορφανοτροφεία της οργάνωσης για ανακούφιση των ορφανών παιδιών που διασώθηκαν από τις σφαγές.

 

Είσοδος στην ψηφιακή εποχή

Η δέσμευση της διοίκηση του νοσοκομείου για την μετάβαση στη νέα ηλεκτρονική εποχή ξεκίνησε ήδη με ενίσχυση του τμήματος από το ΓΕΣ, ενώ μετά από τον Οκτώβριο του 2017 υπήρξε πλήρης αναβάθμιση του ιστότοπου του νοσοκομείου βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκριση από το ΓΕΣ.

Επιπρόσθετα, με απόφαση του ΔΣ το Νοσοκομείο εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας  των Ενόπλων Δυνάμεων (ΟΠΣΥΕΔ).

Αυτό σημαίνει ότι παρέχεται έτσι η δυνατότητα πλήρους διασύνδεσης των νοσοκομείων του παλαιού Φιλίππου μέσω της δημιουργίας ψηφιακού ιατρικού φακέλου του κάθε ασθενή από την ώρα που θα εισέλθει στις ΕΔ μέχρι το θάνατό του. Το σύστημα αναπτύσσεται από το ΚΕΠΥΕΣ σε συνεργασία με τα Τμήματα Πληρ/κης των Νοσοκομείων έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητας του καθενός. Θα παρέχονται δυνατότητες όπως:

– Ηλεκτρονικά ραντεβού

– Πλήρες ιατρικό ιστορικό

– Πλήρης διασύνδεση μεταξύ των Νοσοκομείων

– Νέες ιστοσελίδες βασισμένες τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και πολλές άλλες

– Είναι εντελώς ανέξοδο.

Επιπλέον, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η μελέτη για την υλοποίηση κεντρικών σημείων εκτύπωσης (printing points), μία κίνηση, η οποία θα δώσει ένα τεράστιο άλμα στην ψηφιακή εξέλιξη του Νοσοκομείου και θα εξοικονομήσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Η ηλεκτρονική διακίνηση και υπογραφή των εγγράφων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τα έξοδα του ΝΙΜΤΣ.

 

Εξελίξεις στο τομέα του ιατρικού εξοπλισμού

Από ιατρικής επιστημονικής πλευράς η δημιουργία νέων τμημάτων τα οποία αποτελούν πρωτοπόρες δομές στο χώρο των κρατικών νοσοκομείων ξεκίνησε από τις αρχές του 2017 και ολοκληρώθηκε με την προμήθεια νέων σύγχρονων ιατροτεχνολογικών οργάνων.

Ήδη η ενδοσκόπηση του λεπτού εντέρου αποτελεί μια πραγματικότητα και μέσα στον  περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση, η οποία αποτελεί επανάσταση στο χώρο των ενδοσκοπήσεων με σωτήρια αποτελέσματα για τον ασθενή.

Επιπρόσθετα έχει προγραμματισθεί ριζική αντικατάσταση όλου του παλιού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί 1.100.000€ μέσω της συμφωνίας με την Siemens ενώ έχει προγραμματιστεί προμήθεια 3.500.000€ ακόμη από άλλα προγράμματα. Σε αναμονή βρίσκεται και η προμήθεια μαγνητικού τομογράφου για τον οποίο έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα από την γνωστή δωρεά Βαφειάδη.

Η ανακαίνιση της καρδιολογικής μονάδας η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά το καλοκαίρι, βρίσκεται στο  στάδιο της ολοκλήρωσης των μελετών από τον ανάδοχο και θα ξεκινήσουν οι εργασίες, δωρεά του αποστράτου μηχανικού κ. Πάρη Κορωναίου.

Επίσης, με την ενίσχυση από το ΓΕΣ η διεύθυνση του νοσοκομείου προχώρησε σε πλήρη ενεργοποίηση και την χρήση όλων των μέσων και ιδιαίτερα του ασθενοφόρου οχήματος με την εξασφάλιση πληρώματος για την διακομιδή δικαιούχων όταν απαιτηθεί αλλά και την αύξηση των εκστρατειών αιμοληψιών που τόσο αναγκαίες για την υπηρεσία αιμοδοσίας του ιδρύματος όπως άλλωστε και για κάθε  νοσοκομείο.

 

Το επικαιροποιημένο όραμα

Το όραμα της διεύθυνσης με επικεφαλής τον Ταξίαρχο (ΥΙ) Γεώργιο Γιαννακό είναι η κατασκευή ενός καινούργιου  κτήριο που θα στεγάσει όλα τα εργαστήρια με το νέο εξοπλισμό, με τις απαραίτητες πλέον προδιαγραφές από την ευρωπαϊκή ένωση, τις ενδοσκοπικές μονάδες, το φυσικοθεραπευτήριο και το οδοντιατρείο.

Προσχέδιο του νέου κτηρίου που αποτελεί το όραμα της διεύθυνσης

 

Η ιστορία ως οδηγός του μέλλοντος

Το ΝΙΜΤΣ, είναι ένα στρατιωτικό νοσοκο­μείο με μια μεγάλη ιστορία. Η δη­μιουργία του σημερινού νοσοκομείου ήταν η υλοποίηση ενός προγενέστερου οράμα­τος, ενός ανθρώπου που ήθελε να περιθάλψει τους ανάπηρους και ταλαιπωρημένους πολεμιστές του Βορειοηπειρωτικού μετώπου και της μάχης των Οχυ­ρών. Το όραμα του τότε Ανώ­τερου Γενικού Αρχίατρου (αντίστοιχος Ταξίαρχος σήμερα) Ιωάννη Κυριά­κου, αρχίζει να λαμβά­νει «σάρκα και οστά» με τον Ν.597/1941 με την υποστήριξη του Αντι­στράτηγου Μπάκου, τότε υπουργού Άμυνας. Για να λειτουργήσει το Νοσηλευτι­κό Ίδρυμα του Μετοχικού Τα­μείου Στρατού παραχωρείται στο ΜΤΣ έκταση στην περιοχή Αναπήρων Αξιωματικών, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Βασιλίσσης Σοφίας και καταλαμβάνει τρία οικοδομικά τετράγωνα, από το Πάρκο Ελευθερίας έως τη σημερινή οδό Μ. Πετράκη, χωρίς να υπάρχει στους τότε χάρτες η οδός Ναυάρχου Βλ. Μπενσή όπου σήμερα βρίσκεται η πύλη εισόδου στο ΝΙΜΤΣ. Εντός της έκτασης υπήρχε κτήριο ονομαζόμενο «Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής» (Near East Relief) κατασκευασμένο από το ίδρυμα Εγ­γύς Ανατολής (Near East Foundation), το οποίο εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή για την ανακού­φιση των προσφύγων και την περίθαλψη ορφανών προσφυγόπουλων. Από τα αρχεία της «Περίθαλψης Εγγύς Ανατολής» φαίνε­ται πως το πρώτο κτήριο, το οποίο σήμερα αποτελεί το Διοικητήριο, ήταν ένα από τα ορ­φανοτροφεία της οργάνωσης για ανακούφι­ση των ορφανών παιδιών που διασώθηκαν από τις σφαγές.

Προτομή του Ανώτερου Γενικού Αρχίατρου (αντίστοιχος Ταξίαρχος σήμερα) Ιωάννη Κυριάκου

Μέσα σε αυτό το κτήριο με 70 κλίνες ξε­κίνησε να λειτουργεί στις 26 Ιανουάριου 1942 το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του ΜΤΣ, το οποίο στην αρχή ήταν στρατιωτικό νοσοκο­μείο λόγω ανυπαρξίας ανάλογου ιδρύμα­τος τότε. Βασική του αποστολή ήταν η πε­ρίθαλψη των πάσης φύσεως θυμάτων του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχης των Οχυρών. Στόχος του οραματιστή στρατιω­τικού ιατρού ήταν οι τραυματίες της γερμανοϊταλικής επίθεσης να σωθούν με κάθε θυ­σία από την πείνα της κατοχής, το κρύο και την κακουχία που επέβαλε η τότε δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Το 1946 με βάση τον ΑΝ 1137, το ΝΙΜΤΣ οργανώνεται σε ένα σύγχρονο επιστημονικό Ίδρυμα της Αθήνας στα δεδομένα της τότε εποχής. Σύμφωνα με το νέο διάταγμα καταργείται το ΝΔ 597 του 1941 αλλά διατηρείται το άρθρο 6, στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρεται πως «Κατό­πιν αποφάσεως της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος δύναται να διατεθεί εις επαρχιακάς πόλεις περιορισμένος αριθμός κλινών εις τα Νοσοκομεία, εις ά δικαιούνται νοσηλείας μέ­τοχοι του Μετοχικού Ταμείου και συνταξιούχοι Αξιωματικοί και Ανθυπασπισταί ως και μέλη των οικογενειών αυτών και ορφανικαί οικογένειαι τούτων». Έτσι τον Ιούλιο του 1958 δημοσιεύεται με ΒΔ ο κανονισμός Λειτουργίας των Οικονομικών Υπηρεσιών και το Μάιο του 1959 δημοσιεύεται με ΒΔ ο Ειδικός Κανονισμός Λει­τουργίας του ΝΙΜΤΣ και ορίζεται ο αριθμός νοσηλευτικών κλινών σε 350. Το 1969 το ΝΙΜΤΣ επεκτείνεται και ο καθη­γητής του Πολυτεχνείου αρχιτέκτων Μπίρης ορθώ­νει την παλαιά πτέρυγα, ένα πραγματικό κόσμημα στη με­ταπολεμική Αθήνα, επιμελείται με κάθε λεπτομέρεια το σχεδίασμά και την ανέγερση αλλά και την αρχιτεκτονι­κή του περιβάλλοντος χώρου. Περαιωμένου αυτού του μεγαλεπήβολου έργου με το ΒΔ 562/1963 τροποποιεί­ται ο κανονισμός λειτουργί­ας του ΝΙΜΤΣ και ο αριθμός νοσηλευτικών κλινών του Νοσοκομείου ορίζεται σε 450.

Προτομή του Αντιστράτηγου Μπάκου. Ως υπουργός Άμυνας, έδωσε το πράσινο φως για την δημιουργία του NIMTΣ.

Το ΝΙΜΤΣ πλέον με­γαλώνει και λόγω των συνεχών αλλαγών των πολεοδομικών σχεδί­ων της πρωτεύουσας επέρχεται και μεταβολή των ορίων του, με τη διάνοι­ξη των οδών Βλαδίμηρου Μπενή και Ραβινέ. Το 1975 ο χώρος του στρατοπέδου που καταλαμβάνει το ΝΙΜΤΣ από «Ανώνυμον» στη Διαταγή ονοματοδοσίας στρατοπέδων που υπογράφει ο Αρχηγός Στρατού ονομάζεται «Στρατόπεδον Υπτγου Ιωάννη Καλατζόπουλου». Η ιστορική και χρονολογική επέκταση του ΝΙΜΤΣ στη ση­μερινή έκταση των 31 στρεμμάτων επήλθε σταδιακά με αγορά ή ανταλλαγή περιουσι­ακών του στοιχείων είτε από το ΤΕΘΑ είτε από το ΜΤΣ. Το αρχικό παραχωρηθέν τμήμα σύμφωνα με το Νόμο 1678/1944, στον οποίο έχει προσαρτηθεί για πρώτη φορά τοπογραφικό σχέδιο, εντός των τριών οικοδομικών τετραγώνων που παραχωρούνται περιλαμβάνεται και η «Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής» η οποία είχε χρησιμοποιηθεί από το 1923 ή 1924 ως ορφανοτροφείο ή ως εκπαιδευτή­ριο για παιδιά που εργάζονταν στην Αθήνα. Παρά την ολοκλήρωση της περίφραξης του στρατοπέδου, τον καθορισμό των ορίων του ΝΙΜΤΣ και ρυμοτομικές διευθετήσεις που έγιναν κατά διαστήματα, είναι ακόμα αδιευ­κρίνιστο με ποια πράξη αναλογισμού χορηγήθηκε ή απαλλοτριώθηκε το επί της οδού Μπενής και της αυτής ιδιοκτησίες, οικόπεδο.

Το άγαλμα που αναπαριστά την Θεά Υγεία και βρίσκεται στον περίβολο του ιδρύματος, αναπαλαιώθηκε με μέριμνα του 301 Εργοστασίου Βάσης.

Σε ότι αφορά ζητήματα οργανώσεως, με τον Ν. 2292/1995 γίνεται σαφές ότι οι Υπη­ρεσίες που λειτουργούν για εξυπηρέτηση οργανισμών συγκροτούνται από στρατιωτι­κό προσωπικό, αποτελούν αυτοτελείς Στρα­τιωτικές Υπηρεσίες και λογίζονται ως ορ­γανικές Μονάδες των αντίστοιχων Γενικών Επιτελείων των Κλάδων. Παρά τη σαφήνεια του Νόμου υπάρχει ακόμη ασάφεια ως προς τις οργανωτικές διαταγές της Μονάδος 417 ΝΙΜΤΣ τόσο ως προς την οργάνωση όσο και για την υπαγωγή της. 0 Πίνακας Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ) 44.871/1985 αντικαθί­σταται από τον ΠΟΥ 44.871/1997, αλλά και ο τελευταίος ΠΟΥ 44.871/2012 ουσιαστικά και τυπικά κατέστη ανενεργός, αφού στο διάστημα που οριζόταν δεν κατατέθηκε ποτέ Οργανισμός ή Κανονισμός Λειτουργί­ας του Ιδρύματος. Καθί­σταται λοιπόν αναγκαία η τοποθέτηση νομικού συμβούλου επί μονίμου βάσης για τη διευκρίνι­ση της διττής φύσης του Ιδρύματος. Όπως γίνεται κατανοητό η υπάρχουσα δυσαρμονία ενός ΠΟΥ από 20ετίας με τη σύγχρονη πραγματικότητα αντικρούει νο­μικά την κάλυψη με ειδικότητες πέ­ραν αυτών που προβλέπονται. Η χρονική συγκυρία και οι γενικότερες συνθήκες όμως επιβάλλουν οποιαδήποτε λύση η οποία θα κρατήσει το όνειρο χιλιάδων μερισματούχων ζωντανό.