Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή μας που τα γεγονότα μας ξεπερνούν. Το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό και το τέλμα γίνεται απλά η αρχή για το καινούριο. Είναι αυτό το σημείο που απαλλαγμένοι από τα κατάλοιπα και από τις αγκιστρώσεις του παρελθόντος χαμογελάμε αισιόδοξα στο νέο ξεκίνημα και με εφόδιο την ελπίδα και την πίστη προχωράμε δυναμικά προς τα εμπρός.
Γράφει ο Δημήτρης Τσαϊλάς, Υποναύαρχος Π.Ν ε.α.
Μια τέτοια στιγμή ήταν και η απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, να μετακινηθεί το Πλωτό Μουσείο “Θωρηκτό Αβέρωφ” και να παραμείνει εν όρμω Θεσσαλονίκης, για να το επισκεφτούν οι Βορειοελλαδίτες. Η πέρα κάθε προσδοκίας, συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στις 53 ημέρες επισκεπτηρίου, κατέγραψε πάνω από 130.000 επισκέψεις, όταν μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια στο Φλοίσβο είχε καταγράψει 120.000 επισκέψεις. Σχεδόν 2500 άτομα ημερησίως!!!
Το ισχυρότερο ίσως νόημα που σηματοδότησε η παραμονή του Θωρηκτού Αβέρωφ στη νύφη του Θερμαϊκού, πέρα της γνώσης της ισχυρής προσωπικότητας του Ναυάρχου Κουντουριώτη και της καταλυτικής παρουσίας του πλοίου κατά τη διάρκεια των νικηφόρων ναυμαχιών του 1912-1913, ήταν η χωρίς όρια φιλοδοξία του «τυχερού μπαρμπαγιώργη» και η υπερβατική του δίψα για κατακτήσεις. Μόνο μεταφυσικά μπορεί να εξηγηθεί ότι αυτό το ιερό πλοίο ποτέ του δεν ησυχάζει. Σε καμιά περίπτωση δεν του είναι αρκετό, ότι έχει κατακτηθεί. Κάθε του νέα κατάκτηση πυροδοτεί το πάθος και το γιγαντώνει ώστε να μη μένει ούτε μια στιγμή ήσυχο.
Αυτές τις αρχές έχει κατά νου το πλήρωμα του Θωρηκτού Αβέρωφ που επέλεξε να εργαστεί σκληρά αντί απλά να διαχειριστεί καταστάσεις μέχρι να φύγει. Και κατάφερε να «βρει το υποκατάστατο για τη νίκη», τάισε τις φαντασιώσεις των Βορειοελλαδιτών, να φαντάζονται την «αποφασιστική νίκη». Έβαλε ξανά στο λεξιλόγιο την ηθική αξία. Ξανάδωσε τη χαμένη τιμή του έθνους τιμώντας τους αγώνες που είχαν ξεχαστεί.
Η νίκη πρέπει να σημαίνει ηθική επιτυχία, ηθικά και ψυχολογικά. Δηλαδή, η νίκη είναι βασικά για την καρδιά και το μυαλό. Οι δράσεις που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να έχουν κερδηθεί με την «ηθική επιδοκιμασία». Το εγχείρημα του Πολεμικού Ναυτικού είναι δημοφιλές, όχι γιατί κέρδισε κάποιο είδος εκστρατείας μάρκετινγκ, αλλά γιατί ανέλαβε κάθε είδος δραστηριότητας που αποσκοπεί στην «ηθική επιδοκιμασία» αντιπροσωπεύοντας τον κοινό σκοπό, ακόμη και αν η αιτιολογία είναι ανακριβής και υπάρχουν ποικίλες αιτιάσεις.
Μπορεί να υπάρχουν ηθικά όρια για την «ηθική επιδοκιμασία», αλλά η ισχύς της δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ιδιαίτερα τώρα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε δεινή θέση το Πολεμικό Ναυτικό αποδεικνύει ότι είναι έτοιμο να δώσει βροντερή απάντηση. Εμείς οι ταπεινοί προσκυνητές της Βορείου Ελλάδος σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας!