Στην διεθνή αμυντική έκθεση Expodefensa 2017, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στη Μπογκοτά της Κολομβίας, η βελγική CMI Defence παρουσίασε τον σπονδυλωτό πύργο μάχης Cockerill-3000.

Ήδη ο Cockerill-3000 έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του Κολομβιανού Στρατού, ο οποίος βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού, μεταξύ άλλων των τεθωρακισμένων οχημάτων M-1117 και EE-9 Cascavel.

Λόγω της σπονδυλωτής του σχεδίασης ο Cockerill-3000 μπορεί να ενσωματώσει πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων στον ίδιο πύργο, άρα στο ίδιο όχημα, σε μικρό χρόνο και κόστος. Η γκάμα των διαμετρημάτων που μπορεί να ενσωματώσει ο πύργος κυμαίνεται από τα 25 χιλιοστά έως τα 105 χιλιοστά. Παράλληλα, μπορεί να εφοδιαστεί και με αντιαρματικά βλήματα.

Κατά συνέπεια το όχημα που ενσωματώνει τον Cockerill-3000 μπορεί να μετατραπεί, γρήγορα και εύκολα, από όχημα μεταφοράς προσωπικού με πυροβόλο των 30 χιλιοστών για παράδειγμα, σε όχημα υποστήριξης Πεζικού με πυροβόλο των 105 χιλιοστών, επιτρέποντας έτσι την αυξομείωση και την προσαρμογή της μαχητικής ισχύος ενός Τάγματος ανάλογα με την τακτική κατάσταση του επικρατεί στο πεδίο της μάχης ή με τις ανάγκες της εκάστοτε αποστολής. Και όλα αυτά με το κόστος συντήρησης και υποστήριξης ενός μόνο τύπου οχήματος.