Σύμφωνα με δημοσιεύματα του καναδικού τύπου η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί την ακύρωση του προγράμματος προμήθειας των 18 μαχητικών αεροσκαφών F/A-18E/F Super Hornet της αμερικανικής Boeing.

Τα ίδια δημοσιεύματα, τα οποία έχουν αναπαραχθεί από το ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters, αναφέρουν ότι ο Καναδάς ενδιαφέρεται να αποκτήσει, ως ενδιάμεση λύση, μεταχειρισμένα F/A-18 Hornets από την Αυστραλία.

Η προμήθεια των 18 Super Hornet είχε προκριθεί ως ενδιάμεση λύση μέχρι την υλοποίηση του προγράμματος αντικατάστασης των εν υπηρεσία CF-18 με ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος. Ωστόσο, πρόσφατα η Boeing κατέθεσε «νομική διαμαρτυρία» κατά της καναδικής Bombardier για αθέμιτο ανταγωνισμό στον τομέα των εμπορικών αεροσκαφών εντός της αμερικανικής επικράτειας. Μόλις γνωστοποιήθηκε η νομική κίνηση της Boeing, η κυβέρνηση του Καναδά έθεσε το πρόγραμμα προμήθεια των 18 Super Hornet σε «αναμονή», ενώ παράλληλα άρχισε να αναζητά άλλες λύσεις, μια εκ των οποίων και αυτή της προμήθειας μεταχειρισμένων F/A-18 από την Αυστραλία.

Τόσο το Καναδικό Υπουργείο Άμυνας όσο και η Boeing έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν αυτά τα δημοσιεύματα, αν και σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «DefenseNews», στις 2 Δεκεμβρίου, η Λίνι Κάρετ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing Defense & Security, δήλωσε: «Πιστεύω ότι τα προβλήματα με τον Καναδά μπορούν να επιλυθούν», αποδεχόμενη, εμμέσως, ότι υπάρχει ζήτημα με το πρόγραμμα.