Η κρίση διαρκείας με τη Τουρκία έχει αναδείξει όπως είναι λογικό σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για αμφότερες τις δυο ναυτικές δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αποτελεί κοινή διαπίστωση βασισμένη σε πραγματικά επιχειρησιακά δεδομένα πως το ΠΝ έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει άριστα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο έχοντας πετύχει πολλαπλούς εντοπισμούς τουρκικών υποβρυχίων τόσο με εναέρια μέσα όσο και με πλοία της Διοίκησης Φρεγατών του Αρχηγείου Στόλου.
Το ΠΝ όπως αναφέρουν πληροφορίες στον γράφοντα έχει καταφέρει να εντοπίσει τις τελευταίες 48 ώρες συνολικώς τρια τουρκικά υποβρύχια τύπου «209» εκ των οποίων ένα νότια των Δωδεκανήσων, ένα νοτίως της Κρήτης και ένα στις νότιες Κυκλάδες. Φυσικά αυτές δεν είναι οι μοναδικές επιτυχίες του ΠΝ. Αναφερόμαστε σε τρεις εντοπισμούς των προηγούμενων ημερών δίχως να υπολογίζουμε περαιτέρω εντοπισμούς κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, όπως πληροφορείτε το DefenceReview.gr στα πλαίσια συμμετοχής του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας, πλέον Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων τύπου P-3B Orion (πρόκειται για το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης) το ΠΝ κατάφερε αξιοποιώντας τα P-3B Orion να εντοπίσει τουρκικά υποβρύχια γεγονός που καταδεικνύει την αξία των αεροσκαφών P-3B Orion σε περιόδους κρίσης/ έντασης προ της έναρξης των εχθροπραξιών όπου τα Orion αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους και απειλές.
Στη μάχη για τον εντοπισμό των τουρκικών υποβρυχίων επιτυχίες σημειώνουν τα ελικόπτερα Aegeanhawk και ΑΒ212 καθώς και οι φρεγάτες του ΠΝ παρά το γεγονός ότι διαθέτουν παρωχημένα τεχνολογικώς μέσα εντοπισμού υποβρυχίων (σόναρ). Το γεγονός πως το ΠΝ επιχειρεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λειτουργεί υπέρ της ελληνικής πλευράς αφού το ΠΝ γνωρίζει αναλυτικώς όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό των εχθρικών υποβρύχιων απειλών (ευαίσθητα σημεία, θαλάσσια περάσματα, βαθυθερμογραφικά δεδομένα).
Κυρίαρχος είναι ο ρόλος των ελληνικών «214» στη μάχη κατά των τουρκικών υποβρυχίων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Πέμπτη στη Κρήτη στο υποβρύχιο «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» όπως γνωρίζουμε μόνον τυχαία δεν είναι. Η κίνηση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού θέλει να καταδείξει τον ρόλο, την αξία και τη σημασία των ελληνικών υποβρυχίων.
Το Τουρκικό Ναυτικό στον αγώνα να εντοπίσει τα ελληνικά υποβρύχια έχει αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο και κυρίως τα CN-235 και τα UAV ώστε να εντοπίσουν ελληνικά υποβρύχια όταν αυτά είναι σε βάθος περισκοπίου ή αναδυθούν. Μάταια όμως καθότι τα ελληνικά «214» που αποτελούν τη πρωταρχική απειλή για το τουρκικό ναυτικό διαθέτουν τρια κορυφαία ποιοτικά στοιχεία: μεγάλο χρόνο κατάδυσης, αθόρυβη πλεύση και εξαιρετικά χαμηλό ακουστικό ίχνους και μεγάλα βάθη κατάδυσης.
Συνεπώς, δεν είναι υπερβολή η ναυτική υπεροχή του ΠΝ στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις που οφείλεται κατά βάση στη γεωγραφική γνώση της περιοχής, στις τεχνικές και στις τακτικές που αξιοποιούνται και τέλος στη ποιοτική υπεροχή των ελληνικών «214». Οι Τούρκοι έχουν πάρει καλά το μάθημα τους και αυτό είναι η αντικειμενική πραγματικότητα των τελευταίων μηνών δίχως το παραπάνω να αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό στην ελληνική μεριά.