Σύμφωνα με ανακοίνωση της Russian Helicopters, ξεκίνησε η παραγωγή των αναβαθμισμένων επιθετικών ελικοπτέρων Mi-28NM, στο πλαίσιο ενός προγράμματος παραγωγής 98 ελικοπτέρων του τύπου μέχρι το 2027. Είχε προηγηθεί η παραγωγή δύο πρωτότυπων, τα οποία παραδόθηκαν για την εκτέλεση δοκιμών. Το Mi-28NM αποτελεί αναβάθμιση του Mi-28N, με βάση τα διδάγματα της Ρωσίας από τις επιχειρήσεις στη Συρία.

Τα Mi-28NM ενσωματώνουν νέα συστήματα προβολής δεδομένων επί της κάσκας για τους πιλότους, το νέο ραντάρ N025 και νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Το ελικόπτερο επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης ανέρχεται στους 11 τόνους. Είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών, ενώ μπορεί να δεχθεί ρουκέτες και βλήματα. Τέλος, τα Mi-28NM ενσωματώνουν ισχυρότερους κινητήρες, νέο σκοπευτικό σύστημα, νέο εφεδρικό σύστημα παροχής ενέργειας και νέα συστήματα επικοινωνιών.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο και σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Izvestia», η Ρωσία θέλει να ενσωματώνει στα Mi-28NM τα βλήματα αέρος-αέρος R-74M, μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων. Το R-74M αποτελεί έκδοση του βλήματος R-73 (AA-11 Archer) και πιθανή ενσωμάτωση του θα προσδώσει στο ελικόπτερο δυνατότητες αναχαίτισης εχθρικών επιθετικών ελικοπτέρων και UAV από αποστάσεις ασφαλείας. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα το σχετικό πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει.