Σύμφωνα με αναφορές ενός Ιρακινού Στρατηγού ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, o ιρακινός Στρατός ξεκίνησε (13/10) επιχειρήσεις στην Επαρχία Kirkuk, ενώ οι Κούρδοι δηλώνουν έτοιμοι να αμυνθούν.

«Οι ιρακινές ΕΔ προελαύνουν για να καταλάβουν τις στρατιωτικές θέσεις εκείνες που είχαν πριν από τα γεγονότα του Ιουνίου του 2014, και τις οποίες οι Δυνάμεις των Peshmerga έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μετά την προέλαση της “IS” στις περιοχές αυτές», δήλωσε ιρακινός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι μαχητές έχουν αναπτυχθεί στο Kirkuk για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές «απειλές» του ιρακινού Στρατού, όπως μετέδωσε το κουρδικό Τ/Δ «RUDAW», το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ,
Kosrat Rasul.

«Δεκάδες χιλιάδες μέλη των Peshmerga έχουν ήδη καταλάβει θέσεις μέσα και γύρω από το Kirkuk. Τουλάχιστον 6.000 επιπλέον Peshmerga έχουν αναπτυχθεί από χθες το βράδυ για να αντιμετωπίσουν την απειλή των ιρακινών Δυνάμεων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Rasul.