Από 11 έως 12 Οκτωβρίου 2017, ομάδα αξιολογητών της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποίησε επιθεώρηση σε μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές ευθύνης της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κειμένου Βιέννης, ενώ και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες επιθεωρήσεις.

Τι είναι το κείμενο της Βιέννης ;

Tο Κείμενο της Βιέννης ’99 είναι ένα πολιτικά δεσμευτικό έγγραφο που συνιστά ένα διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ). Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κειμένου της Βιέννης ‘99, προβλέπονται επισκέψεις επιθεωρητών, με σκοπό την επαλήθευση των ετήσιων στοιχείων, που ανταλλάσσουν οι συμβαλλόμενες χώρες. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνται σε ενεργές Μονάδες και Σχηματισμούς του ΣΞ και ΠΑ των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ

O  Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (αγγλιστί: Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για την διαφύλαξη της ασφαλείας στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1975 στο Ελσίνκι ως Συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (φόρουμ Ανατολής – Δύσης στην ψυχροπολεμική περίοδο)  και μετονομάστηκε στην σημερινή του ονομασία το 1995.

Στο πεδίο ευθύνης του Οργανισμού περιλαμβάνεται ο έλεγχος της διάδοσης όπλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του τύπου και η δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών. Οι περισσότεροι από τα 3.500 μέλη του προσωπικού του απασχολούνται σε επιχειρησιακό επίπεδο, με μόλις ένα 10% να απασχολούνται στην έδρα του οργανισμού.

Σκοπός της δημιουργίας του είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση, η αποτροπή συγκρούσεων, η διαχείριση κρίσεων και η αποκατάσταση μετά από συγκρούσεις, καθώς και να προάγει τη συνεργασία στην περιοχή. Οι 57 χώρες που συμμετέχουν βρίσκονται στην Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική και καλύπτουν το σύνολο του Βορείου ημισφαιρίου. Ως επίσημοι συνεργάτες του Οργανισμού αναγνωρίζονται επιπλέον 6 μεσογειακά κράτη, 4 ασιατικά και η Αυστραλία.

Τα κράτη που συμμετέχουν σήμερα είναι τα εξής:

Άγιος Μαρίνος,  Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρρα,  Αρμενία. Αυστρία, Βατικανό,  Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία , Γεωργία,  Δανία, Ελβετία, Ελλάδα. Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κιργιζία, Κροατία, Κύπρος,  Λετονία, Λευκορωσία,  Λιθουανία,  Λίχτενσταϊν,  Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μογγολία, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, πΓΔΜ, Ρουμανία,  Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τατζικιστάν,  Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τσεχία, Φινλανδία.