Η Διοίκηση Επιχειρησιακών Δοκιμών του Αμερικανικού Στρατού (USOTC : US Army Operational Test Command) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι επιχειρησιακές δοκιμές της νέας έκδοσης M2A4 του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Bradley, την οποία ανέπτυξε η βρετανική BAE Systems, κατόπιν απαίτησης του Αμερικανικού Στρατού. Η έκδοση M2A4 είναι αποτέλεσμα των συμπερασμάτων του Αμερικανικού Στρατού από το Ιράκ, με κύριο συμπέρασμα ότι η προσθήκη επιπλέον θωράκισης στο όχημα οδήγησε σε συμβιβασμούς στην εργονομία, το βάρος, και την ισχύ του.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των Bradley στο επίπεδο M2A4 (ECP : Engineering Change Proposals) έχει δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην αποκατάσταση των κινητικών επιδόσεων του οχήματος και την ικανότητας του να διαχειρίζεται και να υποστηρίζει επιπλέον βάρος. Η συνεχής αύξηση του συνολικού βάρους επιβάρυνε τις αναρτήσεις και «χαμήλωσε» το όχημα με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το ECP προβλέπει την επαναφορά της απόστασης από το έδαφος στα 51 εκατοστά, από τα 38 που είναι σήμερα.

Το πρόγραμμα ECP προβλέπει την εγκατάσταση ελαφρύτερων ερπυστριών, νέων αναρτήσεων μεγαλύτερης ικανότητας απορρόφησης κραδασμών, νέου συστήματος υποστήριξης αναρτήσεων και νέες, βαρύτερες ράβδους στρέψης. Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά στην εγκατάσταση του ισχυρότερου κινητήρα VTA903E-T675 της Cummins, ισχύος 675 ίππων, του νέου συστήματος μετάδοσης της κίνησης HMPT-800-3ECB και νέου συστήματος διαχείρισης της ισχύος για ομαλότερη και βέλτιστη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση του ισραηλινού ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Iron Fist.

Τα πρώτα M2A4 παραδόθηκαν στον Αμερικανικό Στρατό στα μέσα του 2015 (οι εργασίες ξεκίνησαν το 2012), ενώ τα πρώτα εξ’ αυτών άρχισαν να υποβάλλονται στη δεύτερη φάση του προγράμματος ECP το 2018. Στόχος του Αμερικανικού Στρατού είναι η αναβάθμιση των 1.800 περίπου M2/M3 Bradley που διαθέτει σε ενεργό υπηρεσία, στο επίπεδο M2A4, μέχρι το 2025 και μετά να υπάρξει πρόγραμμα εν συνεχεία αναβάθμισης στο επίπεδο M2A5, έκδοση η οποία άρχισε να αναπτύσσεται τον Ιανουάριο του 2018.

Περισσότερα για τις εκδόσεις M2A4 και M2A5 του τεθωρακισμένου οχήματος Bradley μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: