Τα γερμανικά ναυπηγεία TKMS (ThyssenKrupp Marine Systems) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία για το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων υποβρυχίων, προς αντικατάσταση έξι υποβρύχιων «Ula», του Πολεμικού Ναυτικού της Νορβηγίας. Τα νέα υποβρύχια θα είναι της έκδοσης T-212CD (Common Design), η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας της Γερμανίας και της Νορβηγίας (Kongsberg). Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι το σχετικό συμβόλαιο να υπογραφεί εντός του 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Balt Military Expo 2018» η κοινοπραξία KTA Naval Systems (Atlas Elektronik, θυγατρική της TKMS, και Kongsberg) παρουσίασε ένα σύστημα μάχης που προορίζεται για τον εξοπλισμό των T-212CD, αλλά και ως αναβάθμιση των υποβρυχίων T-212 και T-214. Το νέο σύστημα θα έχει 10-12 σταθμούς εργασίας, με τον κάθε σταθμό να ενσωματώνει μια μεγάλη οθόνη αφής

Το T-212CD αναμένεται να συνδυάζει το χαμηλό ίχνος του T-212A αλλά με αυξημένες επιδόσεις εμβέλειας, ταχύτητας και επιχειρησιακής διάρκειας. Κάθε χειριστής ενός σταθμού εργασίας θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε εφαρμογή προσφέρει το σύστημα μάχης. Όλοι οι σταθμοί εργασίας υποστηρίζονται από κοινή υποδομή δικτύου και server.

Οι εφαρμογές που θα μπορεί να εκτελεί το σύστημα μάχης είναι: Επίγνωση της τακτικής καταστάσεων, διαχείριση στόχων, ανάλυση κινήσεων στόχων, έλεγχος όπλων, γενικά στοιχεία και πληροφορίες του υποβρυχίου, καταγραφή ήχου και εικόνας κ.ά. Το σύστημα θα διασυνδέεται με τους αισθητήρες του υποβρυχίου, τα συστήματα επικοινωνιών, το σύστημα ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης, τα συστήματα ζεύξης δεδομένων, τα συστήματα πλοήγησης και τα όπλα του.

Τα έξι υποβρύχια κλάσης «Ula» εντάχθηκαν σε υπηρεσία την περίοδο 1989-1990. Πρόκειται για υποβρύχια T-210, μια έκδοση των T-209. Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε το 1982, για έξι υποβρύχια συν άλλα δύο ως δικαίωμα προαίρεσης, που όμως δεν ενεργοποιήθηκε. Τα υποβρύχια σχεδιάστηκαν ειδικά για επιχειρήσεις σε παράκτια περιβάλλοντα, με μικρό μέγεθος, και θεωρούνται από τα πλέον αθόρυβα και ευέλικτα υποβρύχια στον κόσμο. Εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου DM-2A3.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης τους, το 2006-2008, τα «Ula» εφοδιάστηκαν με νέα συστήματα επικοινωνιών και σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-11, νέο σύστημα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης, ενώ αναβαθμίστηκαν και τα περισκόπια τους. Την περίοδο 2010-2012 αναβαθμίστηκαν με νέο σονάρ και νέο σύστημα διαχείρισης μάχης της Kongsberg. Το πρώτο νέο T-212CD αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το 2025.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νορβηγικά υποβρύχια κλάσης «Ula» μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Για τις δυνητικές επιλογές του ΠΝ σε μεταχειρισμένα υποβρύχια, αν και εφόσον το ΠΝ κρίνει μια τέτοια προοπτική ως συμφέρουσα, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: