Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Arquus ξεκίνησε το πρόγραμμα αναβάθμισης των γαλλικών ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων VBL (Vehicule Blinde Leger), τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία και στην Ελλάδα. Το σχετικό πρόγραμμα υπογράφηκε το 2017 και αφορά στην αναβάθμιση 800 VBL στο επίπεδο VBL Ultima (συνολικά ο Γαλλικός Στρατός διατηρεί σε υπηρεσία 1.446 VBL σε διαφορετικές εκδόσεις). Το δεύτερο μισό του 2019 ο Γαλλικός Στρατός παρέλαβε το πρώτο αναβαθμισμένο VBL προ-παραγωγής για δοκιμές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και πλέον ξεκινά το κύριο πρόγραμμα της αναβάθμισης (συνολικά ο Γαλλικός Στρατός παρέλαβε τέσσερα οχήματα προ-παραγωγής για δοκιμές). Η παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου οχήματος αναμένεται εντός του 2021.

Το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο την αναβάθμιση των οχημάτων, αλλά αφορά και στην γενική επιθεώρηση και επισκευή τους. Στην ουσία μιλάμε για νέα οχήματα, τα οποία έχουν αποκαταστήσει πλήρως τις εργοστασιακές τους προδιαγραφές και επιδόσεις και παράλληλα ενσωματώνουν νέα συστήματα, σύμφωνα με την τεχνολογία της εποχής. Στην πρώτη φάση της αναβάθμισης το όχημα αποσυναρμολογείται και εκτελούνται εργασίες λεπτομερούς επιθεώρησης. Στη συνέχεια επισκευάζονται τα τυχόν ευρήματα, ενώ ενσωματώνονται και τα σημεία όπου θα «κουμπώσει» η επιπρόσθετη θωράκιση. Σύμφωνα με την Arquus, το πρόγραμμα της αναβάθμισης, σε συνδυασμό με τη γενικής επιθεώρηση και επισκευή θα καταστήσουν τα VBL Ultima ικανά και αξιόμαχα για 15-20 χρόνια, μέχρι το 2035-2040.

Η αναβαθμισμένη έκδοση Ultima περιλαμβάνει την εγκατάσταση του νέου και ισχυρότερου πετρελαιοκινητήρα PSA DW10F μέγιστης ισχύος 130 ίππων, στη θέση του παλαιότερου Peugeot XD 3T μέγιστης ισχύος 95 ίππων, την εγκατάσταση νέου συστήματος μετάδοσης της κίνησης, νέου συστήματος πέδησης και νέου συστήματος ανάρτησης και στους τέσσερις τροχούς. Ο ισχυρός κινητήρας θα αυξήσει τη μέγιστη ταχύτητα του οχήματος στα 95 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς και την αύξηση της δυνατότητας μεταφοράς βάρους 5.100 κιλών, έναντι των 4.400 κιλών της μη-αναβαθμισμένης έκδοσης. Επίσης, τα VBL Ultima ενσωματώνουν το νέο σύστημα πληροφοριών μάχης SICS (Scorpion Combat Information System) και νέα συστήματα επικοινωνιών VHF/UHF.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα ελληνικά VBL μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: