Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμυντικής ιστοσελίδας «Jane’s», η Κίνα, επιδιώκοντας την αντιμετώπιση πιθανών προσπαθειών δημιουργίας τετελεσμένων κατά των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, υιοθέτησε νόμο σύμφωνα με τον οποίο η Ακτοφυλακή της χώρας έχει το δικαίωμα και πλέον τη δικαιοδοσία να χρησιμοποιεί ένοπλη βία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εναντίον ξένης παρουσίας και δράσης σε νερά που το Πεκίνο θεωρεί δική του δικαιοδοσία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος υιοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου: «Η Ακτοφυλακή εντέλλεται να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων, όταν η εθνική κυριαρχία, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Κίνας παραβιάζονται παρανόμως από ξένους οργανισμούς ή ιδιώτες ή όταν αντιμετωπίζουν άμεση απειλή εκδήλωσης παράνομων πράξεων».

Ο νόμος δίνει και τη δυνατότητα στην Κινεζική Ακτοφυλακή να «κατεδαφίζει κτίρια, υποδομές και άλλες σταθερές ή πλωτές κατασκευές ξένης ιδιοκτησίας, οργανισμών ή ιδιωτών, σε θαλάσσιες περιοχές και νησιά υπό τη δική μας δικαιοδοσία και που έχουν κατασκευαστεί ή ανεγερθεί χωρίς την άδεια της Κινεζικής Κυβέρνησης». Μέχρι σήμερα τέτοια δικαιοδοσία είχαν μόνο οι Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις.